nadace hippokrates

Přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.

Pracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

Ovulační hlen po LEEPu

21. 01. 2014 11:13:39 - kety
Dobrý den, ještě bych na Vás, pane doktore, měla jeden dotaz. Po operaci jsem si všimla jisté změny a to, že v době ovulace mám průhledný ROSOLOVITÝ hlen... zatímco dřív jsem mívala velmi řídký, vodnatý. Myslíte, že to může mít vliv na případné otěhotnění?
Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
konizace nemá žádný vliv na charakter hlenu produkovaného buňkami kanálku čípku. Dochází-li k ovulaci, pak není důvod k obavám z rizika poruchy plodnosti. JS

Špinění po LEEPu

20. 01. 2014 18:06:51 - kety
Dobrý den pane doktore, jsem cca 4 a půl měsíce po LEEPu. Před 3 dny jsem začala slabě špinit, ve 20. dnu cyklu. Dříve jsem s tímto problém nikdy neměla. Na kontrolu ke svému onkogynekologovi jdu za měsíc. Přesto se chci zeptat, myslíte, že to může mít souvislost se zmiňovanou operací? Žádné jiné obtíže nemám, těhotná nejsem...
Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
příčinou slabého krvácení ve druhé polovině cyklu s dlouhým odstupem od ošetření čípku je velmi pravděpodobně jiný problém. Vhodnější než konzultace u specialisty na onemocnění děložního čípku je proto konzultace u registrujícího praktického gynekologa. JS

kontrola za 6 měsíců

10. 01. 2014 13:23:57 - hodak
Dobrý den,
před vánocemi (po 6-nedělí-porod spont. váha 4,51Kg bez komplikací-kojim)mi byl udělán stěr z děl. čípku a po novém roce mi paní doktorka volala, že mám přijít na kontrolu za 6 měsícu, jelikož ač je čípek v pořádku byli ve stěru objeveny: OJEDINĚLE ZVĚTŠENO JÁDRO BuNĚK-výsledek 2-3: prý mám být v klidu, že se nic neděje. Moc moudrá z toho nejsem- po pročtení několika článků moc v klidu také ne, jelikož moje maminka zemřela na rakovinu plic-kuřačka, tak bych nerada něco promeškala a po pravdě od té doby trochu plaším z každé maličkosti a napadá mě to nejhorší. Na kontroly chodím pravidelně a až do této doby jsem měla všechny výsledky v pořádku, s manželem jsme 12 let, je mi 31-nekuřačka . Užívám hlívu a klíčkový olej-nevím , zda bych mohla udělat něco co by pomohlo na zlepšení. předem moc děkuji za vysvětlení .
Odpověď:
Dobrý den,
poporodní hormonální změny u kojících žen vedou velmi často ke změně vzhledu buněk na děložním čípku. Díky tomu může být stěr klasifikován v kategorii mírné abnormity. Při vizuálně nepodezřelém nálezu je kontrola za 6 měsíců zcela ideálním postupem. S úbytkem frekvence kojení a případně i návratem menstruačního cyklu se vzhled buněk obvykle spontánně upraví. Aktivní pomoc neexistuje. Přínos potravinových doplňků je minimálně velmi sporný. JS

Těhotenství po konizaci

09. 01. 2014 21:45:55 - andyV
Dobrý den,

chtěla, bych poprosit o Váš názor. Jsem po konizaci děložního čípku z důvodu CIN III, dojíždím na pravidelní kontroly, výsledky po operaci v pořádku. Mám jednoho syna a na můj dotaz ohledně dalšího těhotenství mi pan doktor v CGOPu doporučil další těhotenství co nejdříve z důvodu možného návratu problémů a s další rekonizací se zvyšujícími možnostmi problémů s nedonošením nebo potratem. Sdílíte stejný názor nebo není důvod spěchat? Děkuji a hezký den. AV
Odpověď:
Dobrý den,
u většiny žen po úspěšné konizaci s následnými normální cytologickými nálezy a ideálně i pooperační negativitou HPV testu není naprosto žádný důvod k obavám z návratu změn a "tlaku" na časné otěhotnění. Podle uvedeného spadáte právě do této kategorie. Jiná situace je u žen s přetrvávající abnormitou v cytologii, pozitivitou HPV nebo u žen, které měly ošetřené změny buněk v kanálku děložním čípku (tzv. adenokarcinom in situ). JS

Delozni cipek

09. 01. 2014 20:06:53 - Anna26
Dobry den, zhruba pred tremi roky mi ma gynekolozka rekla, ze vidi nejaky nalez na cipku, udelala ster a vysledek byl negativni. Doporucila mi ockovani vakcinou Silgard i presto, ze jsem mela pohlavni styk uz pred ockovanim. Zhruba pred rokem me doktorka poslala na biopsii a vysledky nic neukazuji, pritom je pry jasne videt, ze na tom cipku neco je. Biopsii jsem za posledni rok podstoupila trikrat s vysledkem, ze se jedna o dyspalzii CIN II-III. Doktor ktery mi biopsii provadel mi rekl, ze me zatim k memu veku (26) a ze nemam deti nechce operovat. Chci se zeptat zda muzu mit dal pohlavni styk se svym partnerem i kdyz me "nakazil" on protoze jinyho partnera jsem predtim nemela. A zda pokud budeme pouzivat kondom se ma diagnoza jeste nezhorsi? A za jak dlouho se cipek muze zhorsit? Na kontrolu jdu az v kvetnu. Predřem dekuji za odpovedi.
Odpověď:
Dobrý den,
průběh nákazy papilomavirem je odlišný u žen a u mužů. Opakované předávání infekce v páru proto obvykle neprobíhá a muž se poměrně časně stává HPV negativním. Při vzájemné partnerské věrnosti proto není důvod k omezování intimního kontaktu. Použití kondomu však lze jistě jen podpořit, zejména při jiných než "standardních" sexuálních aktivitách. Některá aktuální vědecká data totiž varují před nechráněným análním stykem, nejasnosti panují i kolem orálního sexu. Riziko zhoršení těžké předrakovinové změny v rakovinu závisí na mnoha faktorech - velikosti postižené plochy čípku, stavu Vaší imunity, pravidelnosti gynekologické péče, typu viru, který změny vyvolal apod. V největší dosud publikované odborné práci bylo riziko zhoršení CIN 3 v rakovinu za 1 rok více než 12%. JS

kontrola po konizaci

08. 01. 2014 12:24:29 - Lenka Sl.
Dobrý den,
ráda bych věděla Váš názor. Před půl rokem jsem byla na konizaci pro CIN3.Nyní jsem byla na kontrolním stěru. Když jsem si volala na výsledek, můj gynekolog mi řekl, že mám dojít zase za půl roku, že mi to vyšlo na CIN1. Mám tomu rozumět tak, že mi vše špatné nebylo odstraněno? Brát vzorek prý není potřeba. Myslela jsem si, že po konizaci musí být výsledek úplně negativní. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
mírná abnormita v cytologii může mít mnoho příčin a rozhodně neříká jednoznačně, že jsou přítomny zbytkové předrakovinové změny. Na druhou stranu, ty se ale mohou projevit i při dokonale provedené konizaci jako důsledek změn buněk, které byly v okolí předrakovinového ložiska a v době operace byly již nakažené papilomavirem (tzv. HPV). Adekvátním postupem je při zjištění mírné abnormity v cytologii postupovat nadále konzervativně - tj. provést kontrolu za 6 měsíců - v řadě případů se může mírná abnormita spontánně upravit bez nutnosti jakékoliv další intervence. U žen nad 30 let je velmi vhodné při kontrole odebrat ještě i test na HPV - jeho negativita totiž mnohem přesněji vylučuje riziko zbytkových změn. JS

Krváceni

04. 01. 2014 18:51:04 - dufkovak
Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz loni v dubnu jsem podstoupila konizaci pro nalez Cin3,. Vše bylo v pořadku žadne komplikace,citologie dopadla taky v poradku testy na Hpv viri take.Bohužel ted v listopadu jsem zacala mit problemy s krvacenim v listopadu jsem krvacela 3krat mimo ciklus,byla jsem u sveho gynekologa a ten mi rekl že je vse v poradku,jenže v prosinci jsem opet krvacela po pohlavnim styku stalo se to asi 3krat,byla jsem tedy opet u sveho gynekologa a ten mě prohlidl a řekl že mam nezahojeny čipek,pritom když jsem byla po zakroku na kontrole bylo vse v poradku a že by po pul roce byl čipek nezahojen,dostala jsem cípky pro zhojeni čipku,ještě dodam beru antikoncepsi je me 33let jedno dítě.Je tedy mozne pane doktore aby to souviselo stale jeste s hojenim po konizaci? moc děkuji za odpověd K.
Odpověď:
Dobrý den,
potíže s krvácení a zejména s krvácením po styku mohou souviset s nedohojenými zánětlivými změnami na čípku. Podání antibiotik a podpůrných léků na dohojení změn (např. preparát Cicatridina) je proto základem léčby. Při nedostatečném efektu léčby je možné zvážit chirurgické ošetření krvácejícího místa. JS

těhotenství po diagnoze CIN III

03. 01. 2014 11:21:54 - DvorakovaDaniela
Dobrý den,
ráda bych se zeptala jaký postup by jste navrhoval při tomto zjištění
Fragmenty z oblasti TZ se středně těžce i těžce dysplastickým epitelem s poruchou maturace v celé tl. epitelu, endocervikální žlázky tapetované dysplastickým epitelem. Ve vazivovém stromatu fokálně akcentovaná smíšeně zánětlivá celulizace.

Exocervikální epitel fokálně s koilocytózou. Imunohistochemicky protein p16 pozitivní v dysplastickém epitelu.

Závěr:

OH: High grade skvamózní intraepiteliální léze CIN II a CIN III v probatorní knipsbiopsii z děložního hrdla.

HPV infekce.

S partnerem plánujeme dítě, ráda bych otěhotněla ještě před konizací, bpjím se problémů po konizaci ohledně předčasného porodu, potratu atd.
Děkuji za vaše vyjádření.
Odpověď:
Dobrý den,
těžké předrakovinové změny jsou jasným důvodem k ošetření. Jen výjimečně je možno při velmi časném otěhotnění postupovat konzervativně bez ošetření, riziko zhoršení nálezu při dlouhodobějším sledování je bohužel reálné, a proto je upřednostňováno ošetření konizací a otěhotnění až po zhojení. JS

Hpv test

23. 12. 2013 01:46:45 - m-hovorkova
Dobrý den
Mě je 31let a tento týden mě přišly výsledky hpv testu,je negativní na vysoce i nízce rizikové viry.Stál kolem 1200 kč.Potíž je v tom,že nemám partnera s kterým žiju a vídáme se občas asi 3 roky.Myslíte,že jde ho nějak též otestovat,nějakou šetrnou cestou?Chci mít jistotu,občas máme styk bez ochrany i orální.Mám pak strach,že to můžu mít třeba v krku ,ústech,ale orl nic neříkala ,012 prohlídka.Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
negativita HPV testu je ve Vašem věku nejpřesnější informací o prakticky nulovém riziku rozvoje závažných předrakovinových změn a rakoviny děložního čípku dokonce na několik let dopředu. Testování mužů a testování HPV infekce v jiných lokalitách než je děložní čípek je v současné době buď chápáno jako nepřínosné (testování mužů) nebo jako experimentální a pro běžnou praxi nevhodné (testování jiných tělesných lokalit). Jediné doporučení je proto zvážit při nejistotě o věrnosti Vašeho partnera očkování a nechat si opakovat test na HPV z děložního čípku za 3-5 let. Problematika HPV infekce a rizika rozvoje nádorů v jiných lokalitách je v "běžné" populaci naštěstí hodně přeceňovaná a zdaleka nevyvolává obavy. JS

OBEDNANA NA LEEP

20. 12. 2013 10:36:24 - SofiNKA
DOBRY DEN,JSEM OBEDNANA NA LEEP,DYSPLAZIE STREDNIHO AZ TEZKEHO STUPNE. CHCI SE ZEPTAT ZDA PO ZAKROKU MUZU MIT DETI? A ZDA SE MUZE RAKOVINA V ZIVOTE TREBA PROJEVIT? MOC DEKUJI ZA ODPOVED
Odpověď:
Dobrý den,
po ošetření čípku (tzv. konizaci neboli LEEP, LLETZ, SWETZ, NETZ, LOOP) většina žen bez problémů otěhotní a také v termínu porodí, přesto oproti ženám, které konizaci nepodstoupily, mají vyšší riziko potratu a předčasného porodu. Riziko rakoviny děložního čípku je u žen po konizaci obecně stále vyšší než v nezatížené populaci, záleží ale na mnoha faktorech - zejména zda bylo vše "špatné" odstraněno, zda byly odstraněny i buňky obsahující virus, který je příčinou změn, a zda žena dále dochází na kontroly. JS

Dotaz

18. 12. 2013 13:00:59 - Aneta Čeřovská
Dobrý den,pane doktore prosím o vysvětlení

Předmět a kl.dg.:
konus čípku děložního-prebiopticky susp.čípek děložní
Makro popis:2 částice velikosti 35-12-7mm a 30-15-5mm.


Nález:
5578-13
Materiál byl zpracován celý,celkem bylo pořízeno 23 segmentu.
Mikroskopicky nacházíme v oblasti transformační zony děložního čípku vrstevnatý dlaždicový epitel se známkami těžké dysplazie.Displastický epitel se vtlačuje do vyustění některých žlázek,invaze do stromatu čípku nepřítomna.

Závěr:CIN III.,dosahuje endocervikálního resekčního okraje.

Jedná se o rakovinu děložního čípku?
Předem mockrát děkuji za odpověd
Odpověď:
Dobrý den,
nález prokazuje závažné předrakovinové změny, nikoliv rakovinu. Ze zprávy vyplývá, že změny dosahují do okraje řezu na vnitřní straně vzorku, díky tomu zůstává určitá míra pochybnosti o kompletnosti odstranění celého nálezu. Bohužel ve zprávě chybí informace o materiálu získaného z ponechaného čípku děložního (z tzv. endocervikální kyretáže). Při jeho negativitě je totiž vysoce pravděpodobné, že změny pouze dosahovaly k okraji řezu, ale ten nepřesahovaly - tedy, že jste již vyléčena a dále bude stačit jen kontrolovat. JS

histologie po konizaci jeh+abrazi hrdla děložního.

17. 12. 2013 18:01:15 - Jana 222
Dobrý den,mohl by jste mi vysvětlit jak dopadli výsledky.

Histologie z konizace:cervikální dysplázie těžká,výkon in sano.Kompletně zpracovaný konus děložního hrdla s přítomností skvamózní metaplazie,která v jednom úseku je dysplastická charakteru vysokého stupně (CIN 3).Dysplastické změny nepřesahují okraje konizátu.Dále ve stromatu děložního hrdla je ovulum Nabothi.

Histologie z abraze:Části endocervixu s útržky isthmického endometria bez dysplastických změn,dále lamelka vrstevnatého dlaždicového epitelu.

Děkuji za vysvětlení.
Odpověď:
Dobrý den,
nález ukazuje jen dobré zprávy - správný důvod k ošetření čípku (jsou prokázány těžké předrakovinové změny), absenci rakoviny a kompletní odstranění všeho "špatného". S vysokou pravděpodobností jste trvale vyléčena a dále postačuje jen kontrolovat. JS

Výsledky vyšetření

17. 12. 2013 12:16:53 - Anabel
Dobrý den,

je mi 24 let. Chtěla bych se zeptat na výsledky vyšetření. Chodím na kontroly po 3 až 6 měsících. V únoru mi vyšel výsledek cytologie ASCUS reakt. bun. změny, atypické dlaždicové buňky, susp. projevy HPV infekce. Mohu se zeptat co to znamená? Další kontrola(Srpen) po doporučeném používání INDOL-IN vyšla v pořádku (BPN) a teď (listopad) znovu ASCUS diskrétní nález oj. susp. HPV infekce skvamy. a kontaktní krvácení z enda, můžete mi prosím vysvětlit co to znamená, je to špatné?? Mému gynekologovi se čípek prý vůbec nelíbí, proto mi bylo mi doporučeno expertní kolpo, jsem objednána na leden 2014. Můžou tyto výsledky znamenat něco vážného do budoucna, třeba co se týče otěhotnění??

Děkuji předem za odpověď Lucie
Odpověď:
Dobrý den,
ASC-US je nejlehčí cytologická abnormita. Stejně jako jakýkoliv jiný cytologický nález není diagnózou a pro stanovení příčiny, která může být různá, je třeba dalších vyšetření. Na druhou stranu uvedený nález je velmi málo závažný a obvykle skrývá změny s velmi nízkým rizikem - nejčastěji vleklý zánět, některé hormonální změny, vzácněji mírné předrakovinové změny a velmi vzácně závažné předrakovinové změny. Nález by měl zcela vylučovat riziko rakoviny. Minimem při zjištění jakékoliv abnormální cytologie je pečlivé prohlédnutí čípku při zvětšení - tzv. kolposkopie. Při nálezu bez podezření na závažné změny je dostačující kontrolovat po 6 měsících. Vždy je vhodné myslet na zánět, jako nejčastější příčinu cytologie hodnocené jako ASC-US a aktivně po něm pátrat a případně jej i řešit. Do budoucna pro většinu žen nález naštěstí nemá vůbec žádné dopady, neboť se obvykle spontánně normalizuje. JS

Konizace čípku

17. 12. 2013 07:26:58 - PetraH
Dobrý den,

chodím pravidelně na gynekologické vyšetření. Doktor říkal, že mám na děložním čípku vřídek, který může při odebrání vzorku pro cytologii krvácet. Poslední cytologie však vyšla špatně, prý se projevil třetí stupeň, což je výskyt hp viru. Lékař mne hned objednal na konizaci LOOP na začátek ledna. Chci se zeptat, zda je tento zákrok náročný a je lepší ho provést například na vaší klinice nebo jestli se nemusím obávat, když mi ho můj doktor provede sám v nemocnici v Žatci. Je mi 27 let a zatím nemám děti a tak se obávám, aby konizace neohrozila mé budoucí těhotenství.

Předem děkuji za Vaši odpověď.

Petra
Odpověď:
Dobrý den,
konizace děložního čípku je operační zákrok, který musí umět každý gynekolog. Nejdůležitějším faktem je kromě dostatečné zkušenosti operatéra (bez ohledu na zdravotnické zařízení) i dokonalá znalost nálezu a uvážlivé provedení zákroku, a to zejména u nerodivších žen. Takové znalosti bude mít nejlépe právě Váš ošetřující lékař. Obvykle jde o krátký zákrok, častěji realizovaný v krátké narkóze. Až na výjimky se při jeho provedení využívá elektrochirurgie, která je bezpečná a má vynikající výsledky. JS

konizace čípku

16. 12. 2013 14:44:01 - m.stepanova
Dobrý den,

byl mi zjištěn zánět a doporučena konizace čípku. cytologický nález vyšel H SIL, CIN II - III - těžký zánět. Mám jedno dítě a plánovala jsem ještě další. Pan doktor, ke kterému jsem byla doporučena svou gynekoložkou na cytologické vyšetření mne rovnou objednal na zákrok a když jsem chtěla situaci trochu vysvětlit, sdělil mi, že si vše řekneme v termínu operace, tedy v půli ledna. Jeho nesdílnost mne zaskočila a ráda bych si trochu ujasnila o co jde, abych mohla trávit se svou rodinou trochu klidné Vánoce. Můžete se, prosím, k mému nálezu vyjádřit? Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález u Vás vyslovuje podezření na závažné předrakovinové změny a nevylučuje ani změny zánětlivé. Cytologický stěr ale není diagnózou, je pouze podezřením, které vyžaduje další vyšetření - minimálně důkladné prohlédnutí čípku při zvětšení pomocí tzv. kolposkopu, optimálně i odběr malého vzorku tkáně - tzv. biopsii, které potvrdí přesnou diagnózu. K chirurgickému ošetření - tzv. konizaci čípku - se přistupuje u žen s prokázanými závažnými předrakovinovými změnami. JS

tehotenstvo a stery

15. 12. 2013 20:00:46 - alicka1982
Dobry den pan doktor,

uz som sem par krat pisaa, a mam na Vas znovu dotaz. Budem rada, ked sa mi k nemu vyjadrite. Som po "uspesnej" konizaci LLETZ - september 2013, a o 7t na to som boa na kontrole, bez odobrania sterov. Doktor, ktory prevadzal kontrou robil kolposkopicke vysetrenie a jeho zaver bol, ze cipok sa dobre hoji, to hlavne je uz zahojene, a cipok je dostatocne velky pre dalsie tehotenstva;a mam prist o mesiac (3 mesiace po konizaci) na ster kontrony PAP. No avsak, trosku predcasne - zistila som ze som tehotna, comu som sa samozrejme potesia, no je to necele 3 mesiace po konizaci.
Chcem sa opytat, ci ma teda zmysel prevadzat stery PAP v tehotenstve, a kedy je ho vhodne odobrat, a este by ma zaujimalo ci a KEDY ist na koposkopicke vysetrenie?
Dufam, ze konizacia nesposoni predcasny porod. - ake je percento predcasnych porodov v pripadoch vcasneho otehotenia po jej prevedeni? DAKUJEM
Odpověď:
Dobrý den,
v dané situaci je třeba postupovat individuálně, stěry se obvykle provádějí na konci prvního trimestru (tj. okolo 12. týdne těhotenství) a současně se provede i kolposkopie. Při normálním nálezu je další kontrola možná až po šestinedělí. Riziko předčasného porodu narůstá s množstvím odstraněné tkáně a míry nedohojení čípku. V běžné, nezatížené populaci porodí předčasně asi 6% žen, u žen po konizacích je frekvence minimálně 2x vyšší a dále narůstá u žen po opakovaných zákrocích. V důsledku toho je u těhotných žen po konizaci velmi vhodné opakované měření délky čípku ultrazvukem a dlouhodobé (optimálně do 32.-34. týdne těhotenství) zavádění preparátu s progesteronem (např. Utrogestan 2 kapsle vaginálně na noc), který má doložený příznivý účinek na snížení rizika předčasného porodu. JS

Opakovaný ASCUS

12. 12. 2013 17:48:29 - timsi
Dobrý deň pán doktor,
chcela by som vedieť Váš názor na riešenie môjho problému. Od r. 2012 mám stery cytológie s výsledkom PAP II-III ASCUS, HPV LBC metódou - nizky titer, pred polrokom som mala cytológiu PAP II, číže v norme. Teraz mi zasa vyšiel ASCUS, bola som na kolposkopii u onkogynekológa, kde bol záver: Na dolnom labiu zvýraznená cievna kresba, avšak bez zrejmej patológie k event. biopsii. Stačí konzervatívne sledovať o 4-6 mesiacov. Môj lekár má však na to iný názor, on by odobral tkanivo na biopsiu. Čo by ste mi odporučil? Tá zvýraznená cievna kresba čím môže byť spôsobená? (hormóny? opakované cytologické odbery? zápal?) Vďaka z odpoveď
Odpověď:
Dobrý den,
mírná cytologická abnormita a nepodezřelý vizuální (kolposkopický) nález jsou jasným důvodem ke kontrolování s odstupem 6 měsíců. Biopsie se odebírá vždy cíleně - tj. z podezřelého místa, není-li takové místo patrno, pak není biopsie opodstatněná, protože nahodilý odběr vzorku tkáně nemá žádný přínos. Popisovaný nález není typický pro žádné jasně definované změny a odpovídá normálnímu obrazu, podkladem může být řada normálních změn nebo vleklý, ale neaktivní zánět čípku. Kromě sledování lze zvážit některé podpůrné vaginální preparáty (např. Cicatridina, které urychlují vyzrávání buněk na čípku a pomáhají odstranit buňky staré či poškozené. JS

Zvyšující se Ca 125

11. 12. 2013 12:28:42 - berbel
Dobrý den,
vím,že je dotaz trošku mimo obor,ale chtěla jsem se zeptat, maminka měla karcinosarkoma corporis uteri Figo Ib, v lednu byla na operaci, kde se přišlo,že nebyly zasaženy žádné lym. uzliny. Ani se nešířilo mimo T.v dubnu měla 25 ozářek.
Chodí na pravidelné kontroly co 3 měsíce, kde Ca 125 vždy stoupá, nejdříve 14,poté 20 a ted 36. chci se zeptat, zda stoupající ca 125 v krvi může znamenat,že se nemoc vrací. Moc děkuji B.
Odpověď:
Dobrý den,
vzestup nádorového markeru může mít řadu příčin, návrat nemoci je bohužel jednou z nejčastějších. Průkaz návratu nemoci ale vzestup krevního testu obvykle předchází o řadu měsíců. V dané situaci je tedy vhodné odběr opakovat po měsíci a při dalším vzestupu naplánovat gynekologickou kontrolu a zobrazovací vyšetření (nejlépe CT vyšetření nebo ultrazvukové vyšetření specialistou na gynekologické nádory) k posouzení nálezu v dutině břišní. JS

mci

08. 12. 2013 09:14:23 - mci
..doplnění mého dotazu ze dne 7.12.2013
Výsledek histologie:
A/ Na č.3 rozstřižený kónus, natažený na destičce, délky 4,0 cm, kolísavé šířky od 0,5 do 1,3 cm, výšky do 0,6 cm. Kónus byl zpracován od místy rozstřižení do deseti bloků (I-X), které jsou tvořeny stěnou čípku s těžkou chronickou hnisavou
cervicitidou a v blocích VI - IX jsou přítomny v metaplastickém vrstevnatém dlaždicovém epitelu transformační zóny známky těžké dysplazie, CIN3, která je částečně zastižená také v povrchových úsecích některých endocervikálních krypt. Dysplastický
epitel zasahuje v blocích VI - VIII do ektocervikální hranice konizace. Endocervikální hranice konizace je intaktní.
B/ Korporální endometrium proliferačního vzhledu, v některých místech s lehce naznačenou proliferací nepravidelnou. Dysplastické změny nejsou přítomny.

Můžete mi to prosím přeložit a doporučit další postup? Velice Vám děkuji.
Odpověď:
Dobý den,
k níže uvedené odpovědi lze na základě plného znění histologické zprávy přidat jen optimistické informace. Popsaný dosah změn k zevnímu okraji řezu je z pohledu rizikovosti nejméně obávanou situaci, která by měla být u mladé pacientky plánující těhotenství jednoznačným důvodem dále pouze sledovat. Vzhledem k současnému průkazu vleklého hnisavého zánětu je také vhodné podat po dostatečně dlouhou dobu antibiotika užívaná ústy. JS

CIN III rekonizace

07. 12. 2013 22:16:20 - mci
Dobrý den pane doktore,
předem se omlouvám, pokud už jste na takový dotaz odpovídal - je jisté, že na tomto webu tak tisíckrát, ale už šilhám z toho čtení, tak se zkusím zeptat.
Z cytologie mi zjistili vážný přednádorový stav, za týden jsem šla na konizace, histologie CIN III, zasahující do okrajů řezu, doporučení na rekonizaci.
V těhotenství - ještě před konizací, jsem musela celých 9 měsíců ležet, kvůli krátkému čípku. Nyní jej mám jednou zkrácený, jdu teprve na kontrolu a nejsem ještě objednaná na rekonizaci. Chci se zeptat na to, pokud bych chtěla ještě jedno dítě (mám syna, je mi 30 let), mám podstupovat teď rekonizaci, nebo spíše otěhotnět a zákrok nechat provést až po té? Domnívám se správně, že pokud jsem ležela před konizací 9 měsíců těhotenství pro krátký čípek, riziko předčasného porodu, či potratu, je nyní vyšší - čeká mě tedy stejné rizikové těhotenství? (to si s malým dítětem nemohu dovolit ležet 9 měsíců)...Nebo mám podstoupit rekonizaci a pak se snažit otěhotnět? Není riziko potratu, či předčasného porodu příliš vysoké? A co když mi další konizace nedopadne dobře... co následuje poté? Děkuji Vám mockrát, pokud mi tyto dotazy zodpovíte. S pozdravem Veronika
Odpověď:
Dobrý den,
dosah předrakovinových změn do okraje řezu neznamená automaticky jejich přesah přes okraj (a tedy přítomnost zbytkových změn). Spíše naopak, u větší části žen je i při dosahu změn celá situace již vyřešena a k rekonizaci nemusí být nikdy přistoupeno. U každé ženy plánující těhotenství a zejména pak u žen s komplikovaným průběhem předchozího těhotenství tak platí, že by v případě dosahu předrakovinových změn povrchových buněk čípku do okraje řezu měl být volen konzervativní postup. Kromě toho, že opakovaná konizace prokáže skutečné zbytkové změny jen u menší části (<30%) pacientek, se i významně zvýší riziko předčasného porodu nebo potratu. Osobně bych doporučoval postupovat konzervativně s kontrolním vyšetřením nejdříve za 3-4 měsíce po konizaci. Při absenci jednoznačných závažných předrakovinových změn bych poté podpořil Vaše snahy o časné otěhotnění. JS

ovlivnění cytologie

30. 11. 2013 19:13:09 - Coffee
dobrý den pane doktore, mám dotaz zda může výsledek cytologie ovlivnit zánět močových cest a zda při zánětu mohu na kolposkopii? Předem děkuji za odpovědˇ.
Odpověď:
Dobrý den,
při zánětu močových cest je riziko současného ovlivnění gynekologických orgánů reálné a cytologický stěr tak může vykazovat mírné změny. Kolposkopické vyšetření je ale možné, třebaže je vhodnější až po vyléčení. JS

IVF - léčba před nebo po

30. 11. 2013 11:58:03 - Dagmer
Vážený pane doktore,
dostala jsem se do situace, kdy mám před sebou plánovaný transfer embrya a nález na děložním čípku. IVF jsem prošla několikrát a nyní mě již tlačí věk - 36. Prodělala jsem dvě GEU, byly odebrány vejcovody, takže jiná šance než IVF není. Nemám žádné děti. Můj nález: plošně rozsáhlé léze, EK: filtrem četné jV spíše v klenbách zejm na č. 7-9, kolem ZB malé E, ze kterého se šíří BE po celém exocervixu až do kleneb, zejména širokým jazykem hluboko až do zadní klenby, cytologie: 4.LSIL, Endocervix 3.ASC-H /nelze vyloučit HSIL/, jsou zde ještě další údaje, snad to postačí, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor, jak by jste postupoval, zda nechat v takovém případě vložit embryo nebo se léčit a vklad odložit. Jsem z celé situace už zoufalá, pokoušíme se o miminko již dlouho a stále se objevují nové a nové překážky. Myslíte, že by popřípadě i byla možná konzultace u Vás, lze se objednat bez žádanky? Jedná se mi o tzv. second opinion, jelikož jsem zde často četla, že doporučujete vyčkat s léčbou až po těhotenství.
Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cílem péče o pacientky s abnormálním nálezem na čípku je zabránění vzniku rakoviny, vše ostatní je podružné. U ženy plánující těhotenství nebo dokonce v situaci aktivního snažení o těhotenství je vždy snaha o maximálně konzervativní postup. K ošetření je vhodné přistoupit jen při zjevném nálezu závažných předrakovinových změn. Cytologické nálezy, které uvádíte, nejsou diagnózou a kolposkopický nález sice pečlivě popisuje změny, ale stanovení míry závažnosti změn se spíše vyhýbá. Určit z dotazu rizikovost Vašeho nálezu tak bohužel není možné, šlo by o pouhou spekulaci. Vyšetření u nás je jistě možné, žádanka třeba není. Termíny na objednání jsou ale dlouhé a vzhledem k tomu, že nikde v nálezu není vyjádřeno podezření na rakovinový nádor, osobně bych rozhodně podporoval pokračovat současně s realizací IVF. JS

Konizace

29. 11. 2013 20:37:46 - eatygrenee
Vážený pane doktore,
jsem Vaše pacientka , před 3 týdny jsem podstoupila na Vaše doporučení zákrok- konizaci. Dnes jsem si vyzvedla výsledky z histologie, protože mi nikdo nepodal k nim moc žadne informace, dovoluji si vas touto formou kontaktovat.
Bylo mi pouze doporuceno objednat se k Vam na COP za cca 3 měsice, to jsem udelala , setricka me nakonec objednala az na kveten, ze za 3 mes po vykonu je brzy.
Napsala bych Vám závěr z histologie a prosim o informaci, jak moc je muj stav vazny, premysleli jsme v nadchazjicich mesicich nad tretim deckem, prosim i o radu, zda s tehotesntvim pockat az pripadne do te doby, nez k vam pojdu za pul roku na kontrolu.
\"Závěr, konizát zaslán ve 2 častech. Mensi zpracovana v blocich A a B je histologicky tvoren pouze sliznici endocervixu, kde je na casti povrchu i ve zlazkach metaplasticky dlazdicovy epitel s tezkymi dysplastickymi zmenami CIN 3, fokalne dosahujicimi do resekcniho okraje konizatu. Vzhledem k tomu, ze material je tvoreny pouze sliznici endocervixu nelze s jistotou urcit, zda metaplasticky dysplasticky dlazdicovby epitel zasahuje do endo ci exocervikalniho resekcniho okraje. Ve vetsi casti konizatu jsou taktez tezke dyspalsticke zmeny metaplastickeh epitelu, ktere ve dvou topograficky prehlednych rezech nedosahuji do chirurgickych resekcnich okrju G, d, 1 z řezu zpracovany v bloku C je vsak opet tvoren pouze sliznici endocervixu a zde nelze ucit, zda dyspalsticke zmeny dosahuji do resekcniho okraje endo ci exocervikalniho. Kyretaz z hrdla delozniho je v rozsahu vyšetřeni bez dysplastickych zmen
Omlouvam se, za rozsah sveho dotazu, ale mam trochu strach, predpokladala jsem, kdyz jsem spolu konzultovali osobne, ze po zakroku budu jiz sledovana poue svym gynekologem a nyni mam navstevovat COP. moc dekuji JanaB.
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek operace je příznivý, neboť potvrzuje, že byly odstraněny závažné předrakovinové změny a horší nález nebyl nalezen. Vzhledem ke snaze o šetření děložního čípku kvůli budoucímu těhotenství byly změny vyříznuty s minimem zdravého čípku a dosahovaly k řezné linii. To ale ve většině případů znamená, že je situace již definitivně vyřešena. Přesto je nezbytné vše potvrdit ještě při kontrole u nás. Vzhledem k době trvání dokonalého zhojení čípku je kontrola vhodná až za 6 měsíců po zákroku. Ze stejných důvodů je také rozumné počkat i s otěhotněním až po kontrole. JS

CIN 3

28. 11. 2013 19:36:41 - Iwet
Dobrý den. Asi v 21 letech mě doktor poprvé diagnostikoval přednádorové změny cin 2. Pár let se to jen hlidalo ale ted po 5 letech se mu nález opět nezdál.Výsledky biopsie ukázaly že už se jedná o změny typu CIN3. Mám se objednat na konizaci ale volný termín je až někdy za 2 měsíce. Do té doby se prý dál máme s přítelem snažit o případné těhotenství. Také jsem se lékaře ptala jak dlouhou dobu se po konizaci musí s těhotenstvím čekat.Zajímalo by mne:

1.co by se dělo kdyby se nyní těhotenství zadařilo?

2. Jak brzy po konizaci je možné začít se snažit?Lékař mi řekl že klasicky se čeká 6 měsíců ale že pokud otěhotním víc nevadí to. A může být po konizaci težší otěhotnět?

3. Po konizaci se čeká na výsledky histologie. Pokud výsledky biopsie zní CIN 3 je možné aby výsledek konizace byl horší a netýkal se pouze přednádorových změn ale už by šlo třeba o rakovinu?
Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Voženílková

3.
Odpověď:
Dobrý den,
1. paradoxně by to mohla být Vaše "výhra", neboť předrakovinové nálezy se bez ohledu na závažnost v těhotenství jen sledují a ošetřují až po šestinedělí. Navíc se u části žen změny po porodu vylepší nebo dokonce zcela vymizí.
2. standardní interval pro jistotu úplného dohojení a tedy i bezpečný vstup do těhotenství po konizaci je 6 měsíců, u menšího rozsahu zákroku může stačit někdy i doba kratší, nepodkročitelné minimum jsou 3 měsíce. Až na výjimečné situace není šance na otěhotnění konizací změněna.
3. riziko odlišné závažnosti nálezu je obecně malé, velmi záleží na uložení a přehlednosti změn a správném zacílení při odběru biopsie. Zásadní diskrepance mezi předoperačním nálezem a výsledkem operace jsou proto vzácné.
JS

Oprava

27. 11. 2013 10:18:58 - Zuzka2
Omlouvám se chtěla jsem napsat CIN3.
Odpověď:
Úplnou chybu jste vlastně neudělala - CIN 3 je totiž synonymum pro CIS..., ale to jen na okraj. JS

CIS 3

27. 11. 2013 10:01:55 - Zuzka2
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jsem objednaná na kolposkopii díky nálezu ACS-H,CIS 3.To vše chápu spoustu jsem si o tom již přečetla.Jen bych se ráda zeptala zda s tím souvisí mé potíže týkající se bolestí podbřišku,únavy,již tři měsíce mám průjem a celkově se necítím dobře.A ještě jsem se chtěla zeptat,vzhledem k tomu že moje babička zemřela na rakovinu žaludku,moje maminka prodělala rakovinu děložního čípku kdy jí byla odstraněna děloha i vaječníky a prodělala chemoterapii i radioterapii a vše se zdálo v pořádku ale po 16 letech zemřela na plazmocytom zda bych v případě špatných výsledků neměla pokud je to možné podstoupit odstranění dělohy?Je mi 36 let.mám 5 dětí a žádala jsem o sterilizaci.Děkuji předem za váš názor.
Odpověď:
Dobrý den,
1. předrakovinové změny nevedou k žádným uvedeným projevům, jejich příčinu je třeba hledat jinde.
2. odstranění dělohy nemá ve srovnání s konizací čípku žádný další přínos u ženy bez jiných gynekologických problémů. Odstraňovat dělohu u mladé ženy navíc významně zvýší riziko úniku moči ve vyšším věku, nikterak však nezmění (naštěstí velmi malé) riziko rakoviny, která může vzniknout v poševní jizvě. K odnětí dělohy by mělo smysl přistoupit teprve při nedostatečně vyřešeném nebo opakovaném nálezu změn po předchozí konizaci či konizacích.
JS

operace ano či ne?

26. 11. 2013 19:20:58 - Alenia
Dobrý den pane doktore,
Je mi 41let, děti mám. Nevím zda-li mám podstoupit konizaci a předejdu tím větším komplikacím v budoucnu a zda-li by byla konizace stejně do roka nevyhnutelná? Moje zpráva zní- ACS H opakovaně, cytol LSIL ACG NOS, kolpo TZ III v přehledné části LGL, p.bio CIN I. Indikuji k LLETz+PC diff. Co to prosím Vás znamená? Bude lepší zákrok podstoupit? Děkuji za odpověď. Alena
Odpověď:
Dobrý den,
nález prokazuje mírné předrakovinové změny - tzv. CIN 1, celou oblast se změnami však není možné gynekologickým vyšetřením prohlédnout, protože se ukrývá částečně i v kanálku děložního čípku (odborně se taková situace označuje TZ 3. typu). Aktivní přístup k řešení - tedy konizace čípku při jakémkoliv stupni prokázaných předrakovinových změn u žen s ukončenými těhotenskými plány a zejména pak ve věku nad 40 let je velmi rozumný postup, který jednoznačně schvaluji. Navíc pak v situaci, kdy celý nález není optimálně možno vidět při vyšetření. JS

zadost o vysvetleni jistych zkratek

23. 11. 2013 18:51:33 - terezastrbikova
Dobry den,mam dotaz mam pred sebou na zadanku o konzultaci pred LLETZ Z OC opakovane LSIL/ASC-H sice se mi to muj osetrujici lekar snazil vysvetlit,ale v momente kdy mi sdelil,ze musim na operaci jsem prestala vnimat,mohla bych o vysvetleni zkratek poprosit Vas.?Predem dekuji za odpoved
Odpověď:
Dob rý den,
výsledky cytologie nejsou diagnózou, neboť nestanovují míru závažnosti nálezu. Proto ani nejsou důvodem k chirurgickém u ošetření děložního čípku - tzv. konizaci (LLETZ je zkratka pro Large Loop Excision of Transformation Zone - tj. konizaci čípku pomocí elektrochirurgické kličky), ale měly by naopak vést k dalšímu podrobnějšímu vyšetření ideálně ve specializované ambulanci COP. Navíc žádný z Vašich cytologických nálezů nehovoří jednoznačně o přítomnosti závažných změn - LSIL je zkatka pro změny podezřelé z mírných předrakovinových změn (ty se obvykle jen sledují) a zkratka ASC-H je označení pro nález nejasných abnormit s nemožností vyloučit změny závažné předrakovinové - ty jsou ale prokázány asi jen u poloviny žen s takovým nálezem. JS

Onkomarker

23. 11. 2013 11:31:34 - Hena
Som na smrt vystrasena. Mam 27 rokov, v aprili 2012 som podstupila konizaciu krcka maternice (CIN1-2), chodim pravdelne na kontroly, na stere som bola naposledy v septembri, vseko negativne. Z prace nam zaplatili nadstandartnu lekarsku prehiadku, kde nam odobrali aj onkomarker z krvi, vsetko som mala vporiadku, onkomarker CA 125 mi vsak vysiel 40,43. Hned na druhy den som navstivila svojho gynekologa, ktory ma prezrel, spravil sono a nic nenasiel podozriveho. Mam ist na kontrolny odber 16teho decembra. Obvodna lekarka ma dost vyplasila, lebo sa spravala, ako keby uz zomieram, ze mam hned urgovat pred Vianocami vysledok, hned jej ho mam telefonicky zavolat... zamietla vsetky mozne alternativy, ze by sa mohlo tykat o nejaky zapal v tele, napriek tomu, ze moj gynekolog tvrdil, ze dany onkomarker sa zvysuje aj pri zapaloch v dutine brusnej.
Pred 2 mesiacmi som prekonala aj pasovy opar, ktory som mala na zadku a v dosledku neho mi v slabine lymfatickych uzlin navrela bolestiva uzlina velka ako male vajicko, ktorej som sa nevedela striast tyzden. Nemohol mi vyjst onkomarker zvyseny aj tou infekciou? Je ta hodnota naozaj az tak nebezpecna? Dakujem
Odpověď:
Dobrý den,
odebírat krev na testování hladiny nádorového markeru CA 125 u bezpříznakové ženy nemá naprosto žádný smysl - velmi často totiž vede ke stejné situaci jako u Vás - zvýšená hladina vyvolává zděšení a paniku, aniž by cokoliv znamenala. Hladina CA 125 se v těle zvyšuje při mnoha potížích - u děložních myomů, u endometriózy, při podráždění slinivky, zánětu pobřišnice a pohrudnice, při menses, v těhotenství, u nádorů vaječníků, vejcovodů, pobřišnice a dělohy atd. Je-li gynekologický nález v normě a výsledky krevních testů neukazují na žádný zánět ani poškození jater či slinivky, pak je ideální především zachovat klid a odebrat test za 1-2 měsíce. Význam má teprve zvyšující se hladina, která by měla vést k dalšímu vyšetření u specilisty na gynekologické nádory. Ve většině případů však hladina klesne na normu a vše je definitivně vyřešeno bez nutnosti jakékoliv další kontroly. JS

Dotaz

20. 11. 2013 08:40:12 - ZuZu
Dobrý den,
měla bych na Vás několik dotazů.
Byla jsem na kolposkopickém vyšetření na klinice COP a mám tyto výsledky:
11/2013 Knips: CIN I - protein p16 negativní (= lehká dysplazie) - tj nález je výrazně lepší, než ukazovala cytologie a kolposkopie
Doporučení: zatím možno jen sledovat, kontrola za 3 měsíce zde ve specializované COP ambulanci kliniky Reprofit (dr.Rotter).
Chtěla bych se zeptat. moje doktorka mi řekla, že i při této zprávě je potřeba poškozenou tkáň odstranit dříve nebo později. Je to pravda?
Na stránkách reprofitu jsem se dočetla, že lehká dysplazie =HPV typy s nízkým rizikem = LOW RISK (LR) vyvolávají pouze lehké přednádorové změny a není potřeba zákroku. Tyto změny můžou vymizet a nebo nemusí?
Za 3 měsíce jdu na další kontrolu na kliniku COP a nevím, jaké bude pokračování.
Chtěla bych se zeptat, zda tyto změny mohly vyvolat antibiotika, které beru na boreliozu?

Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
mírné změny, navíc ověřené biopsií, které bylo doplněné o vysoce citlivé vyšetření proteinu 16, jsou důvodem ke konzervativnímu postupu - v takovém případě plně stačí kontrolování po 6 měsících. Většina mírných změn totiž spontánně vymizí nebo dlouhodobě přetrvává beze změny. Riziko zhoršení se pohybuje kolem 10 - 15%. K ošetření CIN 1 se proto přistupuje jen u starších žen, které již neplánují těhotenství, nebo u mladších žen s těžkým průvodním zánětem s kontaktním krvácením. Příčin mírných předrakovinových změn je mnoho - podílet se mohou rizikové i nerizikové typy HPV, ale i zánět. Samotná antibiotická léčba však příčinou být nemůže. JS

hysteroskopie

18. 11. 2013 19:33:07 - Nika2
Dobrý den,minulý týden mně byla provedena hysteroskopie,nález -dutina je bez zřejmé asymetrie,nad hrdlem polyp 6mm,s tuhou stopkou.Endometrium v zadní části mírně nepravidelné,deskvamující.Ostia patrna, průnik nehodnocen.Není patrná deformita. UZ před výkonem v děložní dutině nad hrdlem polyp 10x7x5 se stopkou vpředu,okolní endometrium 3/2 mm, v myometriu několik myomů. UZ po výkonu- volná tekutina v CD. Polyp není patrný.Vzhledem k tomu, že polyp mi odstraňovali už 3x,rostou stále, i když užívám Mirelle a je mi 50 let,doporučil mi pan doktor vyndání dělohy. Sdělil mi, že pokud histologie nedopadne dobře,stane se tak do vánoc. Jsem z toho vyděšená, chodím každý půl rok na UZ, každý rok mi dělají histologii. Je nález u hysteroskopie natolik vážný? Hysteroskopii jsem absolvovala 15 den cyklu.
Odpověď:
Uvedená problematika nesouvisí s předmětem poradny pro předrakovinové nebo rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Problematiku opakovaně rostoucího polypu děložní dutiny a nezhoubných nádorů dělohy - tzv. myomů je třeba diskutovat s ošetřujícím lékařem. JS

HPV virus

18. 11. 2013 10:25:24 - Petra H.
Vážený pane doktore, mám následující dotazy:
1. Projevuje se prokázaná HPV infekce /dělán test/ kromě změn na děložním čípku /ASC-US/ i bolestmi v podbřišku, bolestmi vaječníků a žlutým výtokem?
2. Může se tělo imunitou tohoto viru /vysoce rizikový/ zbavit samo, i když je mi 41 let?


Odpověď:
Dobrý den,
1. HPV infekce se bolestmi ani výtokem neprojevuje. Uvedené obtíže jsou typickým projevem zejména u zánětlivých změn.
2. Šance na spontánní vymizení HPV infekce je v každém věku.
JS

chronicka cistitida

17. 11. 2013 08:56:49 - nik175
dobry den,mohl byste mi prosim poradit jak se leci chronicka cistitida pro me i pro partnera.....uz jsem prolistovala tolik stranek z archivu a nemuzu nikde nic najit .....ani ve vyhledavaci mi to nic nenabidne ....a pokud mi vysli viry HPV negativni a imunohistochemicke vys.na p16 taky negativni ale porad mi stery vychazi na chronickou cistitidu doporucoval byste konizaci?dekuji moc s pozdravem
Odpověď:
Dobrý den,
chronická cystitida je označení pro vleklý zánět močového měchýře, patrně máte ale na mysli chronickou cervicitidu - tedy vleklý zánět děložního čípku. Léčba chronické cervicitidy má smysl v případě obtíží nebo klinických projevů včetně abnormit cytologie. Vhodné je zahájit vždy konzervativně - tj. léky - a léčit všechny aktuální sexuální kontakty. Základem léčby je dlouhodobé podávání antibiotik ústy. Optimální je kombinace antibiotik ze skupiny tetracyklinů/chinolonů/makrolidů s metronidazolem po dobu 2-4 týdny. V některých případech se může uplatnit i současné zavádění vaginálních antibiotik (Macmiror či Polygynax) s následným podáváním vaginálního preparátu s kyselinou hyaluronovou (Cicatridina). Efekt léčby je možno posoudit nejdříve za 3-4 měsíce, neboť buňky čípku se pravidelně jednou za 100 dní obměňují. Teprve u žen s přetrvávajícími obtížemi i přes antibiotickou léčbu je možné zvažovat následné chirurgické ošetření. JS

Excize čípku x citologie

17. 11. 2013 00:05:47 - Žirafa76
Vážený pane docente,

k mé gyn. chodím na pravidelné prohlídky 2x za rok, sleduje v PS drobný subserosní myomek 16 mm. Vše bylo vždy ok, letos jsem měla 2x mykózu léčenou polygynaxem. Je mi 37, snažíme se o první mimčo. V Gennetu mi v říjnu našli na přechodu hrdla a těla děložního změněnou sliznici 17x8 mm nejasného původu. Dále při kontrole u mé gyn. byla provedena teď v říjnu citologie, která vyšla naprosto v pořádku, jen dle kolposkopie výsledek - na předním pysku rozsáhlá L s hrubou m a P s kontaktním krvácením a byla jsem odeslána do COP k Vám, kde je objednací doba dosti dlouhá. Při včerejší gyn. prohlídce - konzultaci u nás v nemocnici mi lékař mající myotickou poradnu sdělil, že M a P nevidí, spíše LGL, jen na předním i zadním pysku ložiska BE. Jsem s ním domluvena na zákroku HSK - bilopsie EM hrdla i těla děložního, provedení dg LPSK s chromopertubací (před iui/ivf) na začátek ledna s tím, že on navrhuje ještě k tomu provést LOOP excize děložního čípku a teprve pak dle výsledné histologie konzultaci v COP. Doporučujete provést LOOP ecxizi děložního čípku zároveň "při jednom" anebo vyčkat až po Vaší návštěvě v COP? Nebo si mám nechat provést HSK a LPSK a LOOP excizi odmítnou? Jak byste postupoval v případě mého nálezu?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem Petra P.
Odpověď:
Dobrý den,
odběr malého vzorku podezřelé tkáně - tzv. biopsie (provedená jakýmkoliv způsobem - nejčastěji odběrem kleštičkami, vzácněji vyříznutím malého vzorku skalpelem či elektrickou kličkou (tzv. LOOP excize)) - je při abnormálním nálezu na čípku optimálním postupem, který pomůže stanovit závažnost nálezu a rozhodnout, jak dále postupovat - zda pouze kontrolovat či ošetřit. Osobně bych ale preferoval odběr biopsie udělat dříve, tak jak je zcela běžné - tj. kleštičkami bez narkózy během standardního gynekologického vyšetření, nikoliv až při plánované diagnostické operaci. Bude-li totiž výsledek vzorku vykazovat závažné předrakovinové změny, které je nutné ošetřit, pak je při jedné narkóze lze řešit spolu s hysteroskopií, laparoskopií a testem na průchodnost vejcovodů. Naopak budou-li zjištěny až z výsledku biopsie po operaci, pak Vás bude čekat další zákrok a narkóza, což není příliš ideální. JS

děložní čípek.

15. 11. 2013 01:49:58 - Kornelie
Vážený pane doktore,
jmenuji se Renata Bílková, ročník 1968, a v říjnu 2010 jsem u Vás byla na rekonizaci. Poté jsem byla u Vás na pravidelné kontrole atd. Minulý týden jsem také byla na pravidelné kontrole u svého gynekologa dr. Dlouhé v ÚPMD a ta mi řekla, že jizva na děložním čípku vypadá jako čerstvá a při odebrání cytologického stěru čípek silně krvácel.
(Možná toto krvácení také souvisí s tím, že mám před vlastní menstruací docela silné týdenní špinění, až slabé krvácení). Tenkrát po té rekonizaci jste mi řekl, že to špinění může být způsobeno buď hormonální poruchou v pooperačním období, nebo zúžením kanálku děložního čípku v důsledku hojení po opakovaném zákroku). Pani doktorka mě teď poslala na ultrazvuk, tak uvidíme, jestli tam uvidí prostupnost kanálku.
Dále pani doktorka napsla do zprávy toto:
"pochva klidná, hrdlo hladké, cyto exo endo - kontaktní krvácení, kolpo-hrdlo zajizveno, silné kontaktní krvácení, atypie nepozoruji, " atd.
Nicméně bych se Vás chtěla zeptat pane doktore, jestli už jste se s tím setkal, že po třech letech vypadá jizva jako čerstvá a proč čípek na kontakt krvácí, jestli nevíte, co to znamená.
Předem Vám děkuji za Váš čas a informace.
S přátelským pozdravem a přáním hezkých dnů,
Renata Bílková
Odpověď:
Dobrý den,
problémy na děložním čípku, které vzniknou (nebo se projeví) za déle než 1 rok po ošetření, jsou obecně klasifikovány jako nové. Mohou však mít souvislost s ošetřením nebo onemocněním, které k ošetření vedlo. K problému je ale vzhledem k délce odstupu od zákroku třeba přistupovat jako k novému a postupně vyloučit všechny možné příčiny - na prvním místě je vzplanutí vleklého zánětu. Výjimkou není ani kombinace více dosud neřešených problémů - častá je kombinace hormonální poruchy spolu s velklým zánětem a zúženým čípkem po opakovaném zákroku. JS

Histologie

13. 11. 2013 10:18:00 - hela
Dobrý den,chtěla bych se zeptatJe mi 30 let a mám 1 dítě. Jsem po konizaci děložního čípku a z histologického nálezu mi bylo zjištěno: Rozstřižený konus čípku připevněný k podložce 2,5x0,9x0,3cm a dále říznutý okraj velikosti 3,5x0,6x0,2cm,materiál zpracován kompletně do 14 histologických bloků,značně zánětlivě změněný.Ve všech blocích v transformační zóně byly zastiženy high-grade dysplastické změny žlázové výstelky charakteru adenokarcinomu in situ,v bloku IX navíc je přítomna již mikroinvaze, drobné ložisko dobře diferencovaného invazivního adenokarcinomu v největším horizontálním rozměru 1mm,hloubka invaze 0,3mm. Dysplastické změny ani maligní nádorové struktury nedosahují k okrajům konizátu(vzdálenost od okrajů je místy menší než 0,5mm).C53.0-8140/31,pT1a1. Další částka přítomná na korku pochází z ektocervixu a je bez dysplazie. Hlen s krví a buněčnou a žlázovou drtí,drobné fragmenty endocervikální sliznice a korporálního endometria,materiál bez dysplatie či malignity.Pan doktor mi doporučil hysterectomii,když jsem mu řekla,že mám v budoucnu v plánu ještě druhé dítě,tak se hysterectomie odloží a za půl roku mi udělají HPV test a uvidí se dál. Teoreticky bych to měla z čípku všechno pryč,ale je prý riziko,že se to může vyskytovat i k děloze.Pokud to bude i u dělohy ukáže to HPV test? Mám z toho strach snažit se o druhé dítě a nevím jestli jsem udělala správně hysterectimii odkládat, je to přeci dlouhá doba(6měsíců test HPV,než otěhotním,porodím.....). Jsem i z toho docela psychicky špatná,protože z matčiny strany úmrtnost na rakovinu je veliká. Chci Vás poprosit o radu ,jestli mám raději jít na hysterectomii nebo to těhotenstvím takhle dlouho odkládat. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
změny, které u Vás byly zjištěny, postihují bunky vystýlající kanálek čípku (odborně se označují jako adenokarcinom). Oproti změnám povrchovým jsou vzácnější, mají jiný způsob šíření a bohužel také agresivnější chování. I při dosažení řezu ve zdravém čípku a předpokladu kompletního odstranění změn je vždy určitá nejistota, že se ve zbylém čípku (nikoliv jinde v děloze) mohou vyskytovat další ložiska. Riziko dosahuje až 15%, a proto je u každé ženy s ukončenými reprodukčními plány a nálezem adenokarcinomu doporučeno odstranění dělohy. Aktivní přístup je doporučován i z důvodu poměrně obtížného sledování a limitace vyšetřovacích metod, které jsou k dispozici pro sledování. U žen s přáním zachování plodnosti je kromě důsledného vysvětlení rizikovosti nálezu nutné sledování s využitím všech dostupných možností - kromě cytologie se proto odebírá i test na HPV. Negativita testu přináší vysoký předpoklad nízkého rizika a otevírá cestu pro dlouhodobější konzervativní postup (ne každá žena chce nebo může totiž otěhotnět okamžitě). Provedení testu by ale s ohledem na hojivé procesy nemělo být provedeno dříve než za 6 měsíců. V situaci chtěné brzké gravidity je výhodnější provést již za 3-4 měsíce cytologický stěr a vyšetřit čípek vizuálně při zvětšení (tzv. kolposkopicky) a při normálních nálezech podpořit otěhotnění bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost testu na HPV. JS

biopsie CIS2

11. 11. 2013 16:54:41 - nik175
Dobry den, pane doktore
CIS2
biopsie mi vysla CIS2 pak se nasledne udelali testy na viry 16,18,high-risk negativni a imunohistochemicke vysetreni na p16 take negativni...ale vysel zanet na cipku-chronicka cervitida....je to vazne?a jak se to ma lecit?ma to vliv na otehotneni?co byste mi doporucil....me pani doktorka rekla ze chronickou cervitidu ma plno zen a ze by to nelecila?.....chtela bych slyset Vas nazor dekuji moc
Odpověď:
Dobrý den,
vleklý zánět čípku (chronickou cervicitidu) má skutečně řada žen. Je-li ale zánět příčinou obtíží (výtoky, krvácení) nebo způsobuje-li změny v cytologickém stěru, je vždy nutná aktivní léčba - léčebné postupy jsem popisoval mnohokrát a najdete je v archivu odpovědí. Ke zvážení je také přeléčení sexuálního partnera. JS

děložní čípek.

11. 11. 2013 09:56:31 - Andy2605
Já jsem jen psala poděkování a jak jsem tedy dopadla.Už jsem se právě na nic neptala.Moc děkuji.
Odpověď:

dotaz

10. 11. 2013 11:32:21 - ZuZu
Dobrý den,
měla bych dotaz.
U mé gynekoložky chodím na pravidelné prohlídky 2x za rok.
Vše bylo vždy ok,mívala jsem záněty (celekm 3 a ty byly léčeny čípky na předpis).
Nedávno jsem byla na cytologickem vyšetření a výsledek nedopadl dobře (ASC-H).
Doktorka mě poslala do COP, kde jsem měla kolposkopické vyřetření.
(Na horní porci hrubý ACTW epitel a hrubá mozaika, HG leze).Doktor v COP mi vzal 2x biopsii.
Sdělil, mi, že se počká na výledky a pak se uvidí co dál.
Ještě nemám děti, ale už by byl čas je mít.
Ve zprávě mám napsané v.s. konus dl výsledků.
Chtěl jse se zeptat, zda je možné že nebudu muset podstpupit konizaci o které mi říkal.
Doktorka má, která mi brala stěry a vyšly s (ASC-H) mi řekla, že vysledky pošle, ale asi mám zánět,
že je na čípku krev.
Je možné, že zánět jsem měla a ten cytologgi takto ovlivnil? Bude biospsií prokázáno, že mám zánět a výsledek biopsie je
hrubý ACTW epitel a hrubá mozaika, HG leze?
Budu i tam muset podstoupit konizaci?

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
vyšetření v COP vyslovuje vysoké podezření na závažné předrakovinové změny. Odběr biopsie z nejvíce podezřelých míst je v takové situaci optimálním postupem, který má stanovit přesnou míru závažnosti nálezu (a nález tak potvrdit nebo vyloučit). Předjímat výsledek a další postup není možné, dosavadní vyšetření (cytologie i kolposkopie) jsou pouze vyslovením hypotézy - právě proto se brala biopsie, aby se přesně vědělo, jak postupovat dál. Současně pozorované zánětlivé změny nejsou v takové situaci výjimkou, spíše naopak, závažné předrakovinové změny se s nimi často kombinují a při následné léčbě je potřeba řešit obě problematiky současně. JS

Přítomnosti HPV viru po oboustranné hysterektomii

08. 11. 2013 18:59:01 - dagmarka
Dobrý den, jsem krátce po oboustranné hysterektomii s dobrou hystologii. Další léčba není třeba.Původem problému byl pozitivní HPV.Problém byl odstraněn včas. Chci zabránit případné recidivě okolních orgánů ( pochva, poševní pahýl..) Kromě obecných rad ( nekouřit, posilovat imunitu ap.) bych chtěla kontrolovat, zda vir HPV je přítomen a zda je pozitivní a může opět udeřit. Můj gynekolog mě odbyl , že stěry z poševního pahýlu nedělá a tak bych ráda věděla, kde a jak toto kontrolovat a předejít dalšímu problému. Také zda stěry na HPV se dělají i partnerovi. Děkuji za odpověď. Dagmar
Odpověď:
Dobrý den,
s výjimkou žen s vrozenou vadou má každá žena pouze jednu dělohu, oboustranné odnětí dělohy (odborně hysterektomie) není tedy správné vyjádření, pravděpodobněji šlo o odnětí dělohy s oboustraným odstraněním vaječníků a vejcovodů.
Je-li děloha odstraněna pro změny spojené s HPV infekcí, pak je nezbytné odebrat stěr z poševní jizvy na cytologické vyšetření v intervalu za 6 a 18 měsíců od operace a dále jej případně kontrolovat dle výsledků a uvážení ročně. Význam stěru na HPV z poševní jizvy zůstává nejasný a standardně se neprovádí. Stejně tak se neprovádí stěr u mužů - důvodem je jednak absence dat o přínosu takového vyšetření a zejména nemožnost jakéhokoliv řešení při pozitivitě. JS

kontrola po konizaci

07. 11. 2013 17:37:36 - Eva1986
Dobry den pane doktore,
7 tydnu po konizaci mi byla na kontrole odebrana biopsie a ster (sklicko). Je tento postup normalni? Cetla jsem, ze stery by se nemely provadet drive nez za pul roku po konizaci. Muzou odebrane testy v mem pripade nejak ohrozit hojeni cipku?
Dekuji za Vasi odpoved. Eva
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr nemá při odběru v intervalu kratším než 3 měsíce po konizaci žádnou výpovědní hodnotu. U většiny žen je jeho odběr vhodný až za 6 měsíců po zákroku. Naopak odběr vzorku tkáně při podezření na přetrvávající abnormální nález - tzv. biopsie, je již po šestinedělí bez problémů realizovatelná a poskytuje věrohodné výsledky. Ani jeden z uvedených testů neovlivňuje negativně hojení. JS

Konizace a následné odběry

07. 11. 2013 16:15:35 - KateřinaD.
Milý pane doktore,
jsem po operaci (duben 2014) z důvodu CIN3. Histologie prokázala odstranění do zdravé tkáně, tudíž vše ok.
10/2014 - následoval odběr cytologie (metoda LBC do tekutého média), výsledek prý ok, další kontrola duben 2014.

Můj dotaz zní.
1) Pokud i přes konizaci ženě přetrvává HPV infekce, může se projevit i 6měsíců od operace "zvýšenou" cytologií, či i optickým nálezem při prohlídce čípku? Změny na čípku se mi projevily velmi brzy od nákazy (cca po 2 měsících), byl to můj první sex.partner.

Lékař řekl, že je čípek dobře zhojen a není ani znát, že konizace proběhla.

2) Doporučujete HPV test po 12 měsících od operace. Proč ne již po 6ti měsících? Váhám, zdali si jej nechat dělat pro případ, že by byl pozitivní.. Měla bych strach ze změn na čípku,které by mohly následovat.
Odpověď:
Dobrý den,
1. zbytkový nález v podobě přetrvávající HPV infekce postihuje naštěstí jen malou část ošetřených žen. V případě přítomnosti zbytkové infekce jde ale "jen" o rizikový faktor - infekce může vést k návratu změn při kontrole za 6 měsíců (což je velmi vzácné), častěji až za dobu delší, ale nemusí se projevit vůbec nikdy a spontánně s delším odstupem zmizet.
2. důvodem pro testování na HPV za 1 rok jsou data ze studí, které takový postup ověřovaly - do 12 měsíců po konizaci totiž v důsledku hojivých procesů zbytková infekce ubývala, teprve procento infekcí pozorovaných ve 12. měsíci po zákroku se již významně neměnilo a určovalo výsledný podíl žen s rizikem návratu nálezu.
3. hlavní argument pro absolvování HPV testu je jeho mimořádně vysoká - téměř absolutní spolehlivost v předjímání možného rizika - při negativitě testu je totiž prakticky úplná jistota trvalé úzdravy. Takovou informaci neumí podat žádné jiné dostupné vyšetření.
JS

předrakovinná stádia - pouze při infekci HPV?

07. 11. 2013 12:19:01 - jannna
Dobrý den,

zajímalo by mě, zda může předrakovinné stádium děl. hrdla (případně později rakovinné změny) vzniknout i bez nákazy infekcí HPV.
Na preventivní gyn. prohlídky (včetně cytologických stěrů)chodím pravidelně 1x ročně, doposud jsem byla v klidu a cytologii brala jen jako "pro jistotu", poněvadž jsem měla jen jednoho partnera a dle jeho sdělení ani on jinou partnerku neměl. Nedávno mi však endokrinolog sdělil, že mám zřejmě počáteční stádium autoimunitního zánětu štítné žlázy, a z jedné Vaší dřívější odpovědi jsem pochopila, že toto onemocnění je přispívajícím faktorem pro vznik předrakovinných změn děl. hrdla. Chápu ale správně, že bez nákazy HPV infekcí nemohou předrakovinné (případně později rakovinné) změny na děložním hrdle vůbec vzniknout?

Na preventivní prohlídky budu samozřejmě chodit dál, ale nějak mi to vrtá v hlavě.

Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
rakovina děložního čípku vzniká téměř výhradně (podle odborné literatury v 99,7%) jako důsledek HPV infekce. Nádory čípku, které nemají tuto spojitost, jsou zcela raritní a ročně se v ČR vyskytují jen jako jednotlivé případy. Jako předrakovinové změny jsou definovány změny buněk pokrývajících děložní čípek a jeho kanál, které mají potenciál dát základ rakovině čípku; jde ale o skupinu nálezů, které ale mohou mít i jiné příčiny (název "předrakovinové změny" byl totiž vymyšlen poměrně dávno) než HPV infekci a do stádia rakoviny tak nikdy nedojdou. Bohužel znalosti současné medicíny ještě úplně nedokáží jednoznačně a černobíle potenciál předrakovinových změn (hlavně skupiny závažných změn) definovat, třebaže se testuje mnoho vyšetřovacích technik a postupů. Obecně však platí, že bez HPV rakovina čípku nevznikne a negativita testu na papilomaviry je nejpřesnějším ukazatelem absence možného rizika pro budoucnost. JS

Děložní čípek...

06. 11. 2013 16:38:57 - Hojanka
Dobrý den, Vážení lékaři,

chtěla jsem Vás poprosit a informace k níže uvedené lékařské zprávě. Výsledky budou za delší dobu a jsem poněkud zneklidněná těmi lékařskými termíny. Je mi 26 let, přesně před rokem mi v druhém měsíci těhotenství zanikl plod, podstoupila jsem vše potřebné a rekonvales a v květnu tohoto roku jsem měla velmi těžký zánět dělohy i děložního hrdla. Nyní mám menstruaci téměř pravidelnou, v druhé půlce cyklu s tmavým výtokem, v období ovulace s bolestmi i při pohlavním styku. Dnes byla provedena kontrola s tímto: kolpo:ATZ2, transparentní BE cirkulárně, na č.5-6 krvácející erose, odebrána onkocytol A6-2528 exo/endobrush a punch biopsie z č.5-6..... Prosím, mohu Vás požádat o Váš názor a vysvětlení daných zkratek ve zprávě? Mnohokrát děkuji a přeji hezké dny! S Pozdravem
Odpověď:
Dobrý den,
nález z vyšetření děložního čípku při zvětšení (tzv. kolposkopický nález) popisuje dobře přehlednou oblast (odborně atypickou transformační zónu druhého typu - ATZ 2) na povrchu a malé části kanálku děložního čípku s přítomností změn, které jsou charakteristické pro zánět a také pro jeho možnou kombinaci s mírným předrakovinový nálezem. Odběr malého vzorku (tzv. punch biopsie) je ideálním postupem k ověření přesné diagnózy a míry závažnosti nálezu. Při průkazu zánětu je nutná antibiotická léčba, při současných mírných předrakovinových změnách postačuje dále pouze kontrolování. JS

Špatné výsledky

06. 11. 2013 16:20:11 - Renata86
Dobrý den,
Na preventivní prohlídce mi byl kultivačně zjištěn zánět přebléčeno poligynaxem, zároveň mmi byla provedena cytologie a vůbec poprvé vyšla pozitivní s výsledkem ASC-H(nelze vyloučit HSIL)- reaktivní buněčné změny, způsobené zánětem, metaplázie, atypické dlaždicové buňky naznačené HSIL, lékařka mi prvně navrhla, že počkáme za 3 měsíce udělá dalšístěr a nebo že bez sledování se udělá konizace čípku že si to mám rozmyslet. V době před preventivní pohlídkou jsme se snažili o druhé dítě. Nakonec jsem se tedy s mudr domluvila že podstupím konizaci čípku k vůli tomu že bych ráda co nejříve otěhotněla, lékařka mi stejně nkonec řekla že i na další cytologii by byl stěr stejný, proto jsem zvolila tedy konizaci, dostala jsem žádanku se zněním OC AC-H až HSIL HPV H risk pozitivní, kultivace P.ureoplasma urealyt. a mykoplasma hom. negativní s tím že se mám objednat tak jsem se tedy objednala. Chtěla bych znát Váš názor jestli jsem tedy zvolila správně postup konizace nebo jsem měla dát na první postup lékařky a to sledování. Těhotenství v tomhle případně asi nyní nelze že?
Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález není diagnózou, navíc pak nález, který je hodnocený v kategorii změn nejasné závažnosti (ASC-H je označení pro abnormální povrchové buňky, u kterých nelze vyloučit možnost závažných předrakovinových změn). Současná pozitivita testu na papïlomaviry sice zvyšuje pravděpodobnost předrakovinových změn, ale rozhodně nedává jistotu jejich přítomnosti, natož aby umožnila stanovit míru závažnosti změn. Pro stanovení dalšího postupu je proto naprosto nezbytné pečlivé vyšetření kolposkopem (prohlédnutí čípku při zvětšení) a ideálně i odběr malého vzorku z podezřelých míst čípku (tzv. biopsie). Za uvedeným nálezem se totiž může skrývat řada problémů a závažné předrakovinové změny, které jsou důvodem ke konizaci, tvoří asi polovinu příčin. Osobně bych v dané situaci navrhoval nejprve podstoupit vyšetření ve specializované ambulanci Centra onkologické prevence. Konizace by byla vhodná jen při průkazu závažných předrakovinových změn. JS

HPV

06. 11. 2013 12:07:15 - lenice
Dobrý den, nedávno mi bylo oznámeno gynekologem, že trpím virem HPV. A byly mi udělány další testy. Při vyšetření zjistili, že mám genitální bradavice na hrázi a nějaké keratozy na čipku. Zajímalo by mě, co to pro mě teď znamená, než se dozvím, výsledky testů. Je nyní nutná sexuální abstinence a měl by se nechat můj partner nějak vyšetřit? Děkuji za informace.
Odpověď:
Dobrý den,
při zjištění pohlavních bradavic (odborně kondylomat) je nezbytné dodžování pečlivé hygieny, sexuální abstinence a vyšetření sexuálního partnera kožním lékařem. Uvedené podmínky je nutné dodržovat až do Vašeho úplného vyléčení. JS

děložní čipek

06. 11. 2013 10:43:17 - Andy2605
Dobrý den,změnila jsem doktora a ještě že tak,protože můj pan doktor mi řekl,že je všechno v pořádku.Moje nová doktorka mi ale našla zánět v děloze a zakrvácenou cystu na vaječníků,tak jsem dostala antibiotika.Tak jsem v klidu,že to není nic vážného a že je čípek v pořádku.Moc vám děkuji za odpověď.
Odpověď:
Uvedené řádky bohužel nepřinášejí žádnou otázku, na kterou by se dalo odpovědět. JS

CIS2 dysplazie

04. 11. 2013 16:02:02 - nik175
Dobry den, pane doktore
v kvetnu 2013 mi nevysla cytologie o mesic pozdeji v cervnu mi byla udelana biopsie s nalezem CIS2 ....na vasi radu jsem si nechala udelat ted 21.10.2013 HPV viry 16,18, high-risk negativni plus imunohistochemicke vysetreni na p16-s vysledkem negativni.....jen ze je na cipku nejaky mali zanet,ktery mi nebylo receno.....a na dalsi kontrolu me objednanali na duben 2014 to je za pul roku.....doporucil byste mi jeste nejake jine vysetreni?(cobas,hybrid capture 2-to jsem se docetla tady na strankach)a ktere?....a jak to ted mam chapat?protoze pri zjisteni CIS2 me chtela pani doktorka hned operovat-konizaci ...a po tehle dvou dodatecnych vysetreni ze je vse v poradku a ze mam dojit za pul roku.....je mi 30,bezdetna....a kdy byste mi doporucil otehotnet?chtela jsem do 2 let...ale ted mam strach aby se pak ten nalez nejak nezhorsil....tak ci nemam radsi otehotnet co nejdriv.......dekuji moc za odpoved
Odpověď:
Dobrý den,
negativita HPV testu a vyšetření p16 znamená, že nález byl "falešně" pozitivní. Jinými slovy - nález je skutečně možno chápat jako málo závažný a dále bez větších obav kontrolovat v intervalu po 6 měsících. Jiné, lepší nebo přesnější vyšetření není třeba - oba uvedené testy jsou velmi přesné. Odhadovat další vývoj do budoucnosti lze jen obtížně, přesto je riziko zhoršení velmi malé a nález není důvodem pro vyvíjení tlaku na rychlé otěhotnění. JS

děložní čípek

04. 11. 2013 11:05:25 - Vladimichil
Dobrý den pane doktore,
v r.2010 jsem byla na konizaci čípku pro cytologický nález-AGC-NEO,histologický výsledek byl velmi příznivý-žádné dysplastické změny,jen chronická endocervicitis s ložisky tubární a dlaždicové metaplasie,2roky mi vycházely cytologie v pořádku,letos v červenci opět cyto-AGC-NOS,myslím si,že tento výsledek je důsledkem nedoléčeného chronického zánětu,což jsem svému lékaři řekla a chtěla ATB léčbu,můj gynekolog(zarytý odpůrce ATB léčení)mi žádnou léčbu nedal,jen si mne pozval za 4.měsíce na novou cytologii,prý nějakou citlivější(TrinPrep Pap test)i s určením HPV pozitivity.
Postupoval by jse také takto,nebo mám trvat na ATB léčbě,nebo se to řeší rekonizací?Mockrát děkuji za odpověď.
S pozdravem Vlaďka.
Odpověď:
Dobrý den,
při zjištění cytologického nálezu s mírnou abnormitou žlázových buněk (buněk kanálku čípku) je podání antibiotik zcela kruciálním krokem, zejména pak u ženy po konizaci s průkazem vleklého zánětu. Očekávat, že se situace "vyřeší sama" nemá mnoho logiky a naopak může vést k propásnutí vhodného momentu pro léčbu pravděpodobné příčiny - aktivního zánětu v kanálku čípku. Kontrolní cytologické vyšetření za 3-4 měsíce po antibiotické léčbě, ideálně i s provedením testu na HPV, je ideálním dalším krokem pro potvrzení vyléčení a identifikovní žen s jinými než zánětlivými změnami. JS

Dobry den pane doktore

02. 11. 2013 19:35:57 - Lucie Šitnerová
ráda bych se zeptala už delší dobu mě bolí břicho i v podbřišku menstruační bolesti bývají silnější než normálně
před pěti lety jsem byla na potratu je možné že bych mohla myt srůsty děkuji za odpověd Šitnerová Lucie
i


Odpověď:
Uvedený problém nemá žádnou souvislost s problematikou poradny pro předrakovinové nebo rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Dotaz směřujte na ošetřujícího gynekologa. JS

ALTERNATIVNI LECBA

01. 11. 2013 20:24:44 - nikolah
Dobry den,

v cervenci 2013 mi vysla cytologie ASC-H, na dalsim vysetreni v rijnu 2013 mi pan doktor Freitag dal tyto vysledky:
kolpo: ATZ 1, bílý ep. s hrubší M na př. i zad. pysku
vag: dělv v AVF nezv., okolí bn

PB př. a zad. pysku: CIN II a doporucil konizaci
(jsem rocnik 1985, deti nemam a neplanuji)

Ja verim, ze jste experti, ale nemyslim si, ze je nutno vse ihned rezat. Cetla jsem ze CIN I se sleduje 2 roky a ceka se az se s tim vyporada imunita. Neni tedy mozne dietou a posilnenim imunity vitaminy a mineraly vyresit i CIN II? Gynekolog mi rikal, ze z CIN II se to na CIN III nezhorsi v radu dnu ci mesicu, tudiz predpokladam, ze by se dalo sledovat a ke konizaci se muze pristoupit, pokud nezabere lecba posilnenim imunity, je to tak? Nerada bych ohrozovala svuj zivot, na druhou stranu jediny argument, ktery padl pro konizaci byl "je to nejjednodussi", coz pro me neni hlavni duvod proc se pro konizaci rozhodnout. Stejne jako "vsichni to tak delaji, byla na tom kazda druha" apod. Moje pani doktorka me poslala za vami prave kvuli modernejsimu pristupu, bohuzel sestra me objednala k panu Freitagovi a jeho pristup mi opravdu nevyhovuje. Jsem vegetarianka a nepiju zivocisne mleko. Predem dekuji za vas cas a informace
Odpověď:
Dobrý den,
CIN 2 je řazen mezi závažné předrakovinové nálezy s rizikem rozvoje rakoviny. To je hlavní důvod proč je při jeho zjištění doporučováno ošetření konizací. Na druhou stranu jde o kategorii, která přináší i řadu otázek o rychlosti rizika přeměny v rakovinu. Přechod CIN 2 v rakovinu je totiž závislý na mnoha faktorech (rozsahu změn, jejich uložení, viditelnosti atd.) a neplatí žádné univerzální pravidlo či šablona, která by umožňovaly čas a riziko zhodnotit. I přesto je konzervativní postup bez ošetření s výjimkou těhotných žen a náctiletých dívek stále považován za nestandardní postup a lze jej realizovat jen při dodržení přísných podmínek, kdy nejzásadnější je plán na brzké otěhotnění. Naopak u ženy, která těhotenství v budoucnosti neplánuje, je ošetření jediným rozumným krokem (třebaže jej není nutné realizovat okamžitě a lze i krátce sledovat). Kromě těhotenství totiž nikdo nedoložil, že by byl zaznamenán jakýkoliv přínos pro příznivý vývoj nálezu jen při změně životního stylu, stravování či užívání podpůrných prostředků - vitamínů apod. JS

prosba o vysvětlení nálezu z CT

01. 11. 2013 13:09:22 - Monča

Dobrý den pane doktore,

prosím o vysvětlení a radu. Z důvodu stále trvajících potíží po těžké žilní trombose v levé noze a pánvi jsem byla odeslána na CT. otéká mi břicho , třísla a nohy s tím, že při zátěži , jsou stavy zimnice, nebo naopak horko a celková slabost. To se projevilo i na rehabilitaci po míčkování nohy třísel a břicha kdy se mi tocila hlava a nastalo pocení .

na CT vyšetření je závěr. Ovariální žíly oboustranně lehce rozšíreny v pánevní lokalisaci cca 7-8 mm, v okolí ovarií tvoří žilní pleteň, Flebotrombosa t.č.neprokázaná.

vedlejší nález. Rozšíření děložní dutiny,,lehce zvětšení zevní ilické lymf. uzliny vpravo 15x9 mm,vlevo 14x10mm.

bylo mi řečeno ,že mám jít okamžitě ke gynekologovi, přitom předchozí nález při CT (kvuli trombose ) byl v pořádku. potíže jsou po léčbě trombosy. prosím o radu a o vysvětlení o co se může jednat docela mě vyděsila lékařka a ještě podotkla at jdu k spolehlivému lékaři... děkuji za odpověď. Monika Boiušová
Odpověď:
Dobrý den,
CT vyšetření nevyslovuje podezření na žádný konkrétní gynekologický problém - rozšíření cév kolem vaječníků je normální nález, lehce zvětšení mízní uzliny v pánvi mohou mít řadu příčin včetně prodělané trombózy a rozšíření děložní dutiny je velmi vágní vyjádření pro možnost vyslovení jakékoliv hypotézy. Navrhované gynekologické vyšetření s doplněním pečlivého ultrazvukového vyšetření je optimálním postupem, který by měl zhodnotit, zda je vůbec přítomen nějaký gynekologický problém. JS

prosín o radu

30. 10. 2013 07:33:10 - Jana 222
Dobrý den,včera jsem byla na kolposkopii a zjistili mi toto.
Obj:čípek formován,od č 12 směrem do hrdla zabíhá ATZ III s nedosažitelnou proximální hranicí,hrubší a nepravidelným P.Palpačně normální nález.
Doporučení:biopsie z hrdla,HPV DNA,kontrola pro výsledky,klinický nález svědčí pro HSIL střední dysplasie.
Doktor mi řekl,že bude nutná konizace,že biopsie už to jenom potvrdí,podle toho co mi našel.Ptal se mě zda chci mít ještě děti.Jedno dítě už mám,ale v budoucnu bych chtěla ještě jedno.Bude to vůbec možné při tomto nálezu,který mám?
Docela mě to vystrašilo.Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
nález vyslovuje podezření na závažné předrakovinové změny. Při jejich potvrzení je ošetření konizací zcela správným řešením, které navíc dokáže zajistit úplné uzdravení. U většiny žen je po zhojení defektu po konizaci možné bez problémů otěhotnět. Riziko ale může přinést rozsáhlejší zákrok pro úspěšné donošení těhotenství. Stanovit obecně výši rizika lze však poměrně obtížně - záleží na velikosti čípku a velikosti odstraněné tkáně, která zase závisí na plošném rozsahu změn - a ty jsou u každé ženy jiné. Otázka na plán těhotenství je proto velmi důležitá při provádění zákroku - u žen s velmi rozsáhlými změnami, které plánují graviditu, lze postupovat i tak, že se část změn, které jsou mírnější ponechá, a řeší až po porodu. JS

děložní čipek

29. 10. 2013 16:48:54 - Andy2605
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.21.5.2013 jsem byla na přerušení těhotenství a až teď 3.10.jsem to dostala.Jinak mezi tím jsem měla po přerušení jen Špinění a trošku krve,hlavně po pohlavním styku.Potom jsem dva,tři dny byla v pohodě a když mělo dojít na pohlavní styk začala jsem znovu trošku krvácet a špinit až do téhle doby než jsem to dostala .Měla jsem to šest dní a to pořádně a teď jsem to 25.10.Dostala znova.Byla jsem u doktora a ten mi na tohle předepsal antikoncepci a udělal mi citologii která vyšla prý úplně v pořádku.Ale jelikož už jsem byla jednou u vás a ten problém tam byl jak se bojím.O to víc se bojím když babička na to umřela.Chtěla bych vás poprosit o radu a jestli by se dal vyloučit můj strach,jestli to bude úplně třeba něco jiného.Předem vám moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
bez vyšetření nelze stanovit příčinu Vašich obtíží. Bylo-li ale vyšetření u Vašeho lékaře s normálním nálezem, pak není důvod k obavám. Příčina je velmi pravděpodobně hormonální a antikoncepce by ji měla snadno vyřešit. JS

péče po konizaci

29. 10. 2013 13:27:05 - joker3x
Dobrý den,
přítelkyne byla na konizaci děložního čípku .Byl proveden zákrok a byla propuštěna domů .Vím že na výsledky testu se čeká kolem 14 dnů ,ale zaráží mě ,že jde na kontrolu skoro za 6 týdnu a nedostala žadné léky ,nebo doporučení nějakeho přípravku na podporu hojení .Zajímalo by mě jestli je takový postup bežný .Neměl by se průběh hojeni sledovat .Odpoved uz nejspis nekde bude ,ale forum je přiliš rozsahlé.
dekuji za odpověd.
Odpověď:
Dobrý den,
žádné léky ani přípravky na podporu hojení nejsou univerzálně doporučované, jejich podání podléhá přísně individuálnímu režimu a obecně pokrývá menší část ošetřených žen. Kontrola je u většiny žen zcela dostatečná až za několik měsíců po zákroku (a v západních zemích je takový postup zcela běžnou praxí). Pečlivější přístup v ČR je důvodem pro kontrolu během několika týdnů po zákroku (nejčastěji po tzv. šestinedělí), její přinos je však omezený. JS

hysterektomie Kristina

28. 10. 2013 08:50:38 - Dana Šudáková
Dobrý den,prodělala jsem konizaci děložního čípku,měla jsem pozitivní nález,22mm čípku bylo odstraněno do zdravé tkáně.Můj lékař na onkologii mi navrhl preventivní odstranění dělohy a prý vzhledem k věku by odstranil i vaječníky.Je mi 49 let.Rozhodnutí je na mě a já mám pocit,že odstranění vaječníků není nutné.Chtěla bych se zeptat,jaký na to máte názor.Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
průměrný věk vyhasnutí funkce vaječníků - tedy tzv. přechod - je v ČR 50 let. Ponechání vaječníků u ženy Vaší věkové kategorie je tedy málo logické. Přínos jejich ponechání je mimořádně malý, zatímco riziko jejich možného onemocnění v budoucnosti není nezanedbatelné. Kromě toho se většina závažných nemocí vaječníků, které významně přibývají ve věku nad 50 let, velmi obtížně zjišťuje v časném stadiu. Mé doporučení by bylo zcela v souhlase s navrhovaným postupem Vašeho lékaře - tedy vaječníky i s vejcovody odstranit při operaci dělohy. JS

konizace

27. 10. 2013 20:50:45 - BuchtovaM
Dobrý den p.doktore,prosím o vysvětlení pojmů:dg.dysplasia cervicis uteri CIN III.snesena TZ do hloubky 7 mm+apex,prosím vás s jakými výsledky histologie mohu počítat.Jsem 8 dne po konizaci,první 2 dny špinění,teď jen slabý výtok.Zatím jsem nekrvácela,je to možné?za kolik dnů od konizace se začne odlupovat stroupek a krvácet,konizace mi byla provedena v lokálním znecitlivění,v Brně v COP dr.Rotter.
Myslíte,že v mém případě bylo odstraněno vše?ráda bych se pokusila po zhojení otěhotnět..
děkuji za Váš čas a odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
podle uvedeného lze očekávat pouze závažné předrakovinové změny - tedy nález, který je konizací obvykle zcela vyléčen. Je-li celá oblast s předrakovinovými změnami uložena na povrchu čípku, pak je odstranění do hloubky 7 mm naprosto optimální, neboť je respektována struktura čípku a dosažena ve většině případů jistota úplného odstranění změn, ale zároveň je šetřena zdravá tkáň čípku důležitá pro budoucí těhotenství. Po zákroku se zesílení krvácení, které obvykle nastává za 1-2 týdny, nedostavuje zdaleka u všech žen, velmi často je vývoj mírnější a pooperační období provází jen výtok se špiněním. Vždy je ale rozumné počítat s "horším" a pak být mile překvapena, že byl vývoj klidnější. JS

vývoj dysplazie

26. 10. 2013 15:20:19 - Teddy
Dobrý den.Měla bych na Vás dotaz ohledně výsledků z cytologie.Asi před 2 lety me byla zjištěna špatná cytologie..po odebrání vzorku s vysldekem CIN 2 stupně jsem chodila pouze každé 2 měsíce na sledování.Nic se neměnilo a tak se kontroly prodloužily na 5 měsíců. Mezitím jsme se s přítelem začali snažit o miminko.Bohužel se nedařilo a nyní už 6 měsíc užívám (zatím beze změn)léky na vyvolání ovulace a podporu otěhotnení. Před týdnem mi doktro zdělil při prevent.kontroly že změny na děl.čípku se rozrostly o další ložisko a byla mi provedena biopsie.Nyni čekám na výsledky. Zajímalo by mě co by se dělo v připadě že bych otěhotněla a změny byly horší než u prvního nálezu. A jestli jemožné aby při častém a pravidelném sledování došlo za 5 měsíců z nálezu cin 2stupne rovnou už na změnu hrozící rakoviny?Velice děkuji za odpověd.
S pozdravem Petra
Odpověď:
Dobrý den,
předrakovinové změny se bez ohledu na stupeň závažnosti v těhotenství pouze sledují. Otěhotníte-li, pak bude možno postupovat konzervativně i v případě přítomnosti nejzávažnějších předrakovinových změn. Posouzení rychlosti přechodu změn z jednoho stupně do druhého je prakticky nemožné a pro běžnou praxi i zcela bezvýznamné, navíc je dnes dobře známé, že část změn vzniká od počátku jako nejzávažnější stupeň a nemá mírnější předstupně. I z tohoto důvodu byla nově schválena změna klasifikace předrakovinových změn na dva stupně - mírný a závažný. Kategorie CIN 2 (tedy středně těžkých změn, které jsou již nyní oficiálně řazeny mezi změny těžké) zcela zmizí. Taková klasifikace by měla začít v nejbližších týdnech platit i v ČR a umožňovat černobílý postup - sledování při průkazu změn mírných a ošetření při průkazu změn závažných. JS

Změny na děložním čípku

25. 10. 2013 15:49:33 - philips
Dobrý den, pane doktore,
ráda bych se Vás touto cestou zeptala, zda je možné se vyhnout konizaci při těchto výsledcích:
Odběr 4.1.2012 :
Závěr : bez neopl.intraepit. změn a malignit
Stěr : uspokojivý
Jiné změny: reaktivní buněčné změny způsobené - jiné
Smíšná flóra
Odběr 29.4.2013:
Závěr : ASC-US
Stěr: uspokojivý, překryto : leu, ery, krev
Jiné změny: reaktivní buněčné změny způsobené - jiné
metaplázie, atyp. dl.bb
Dóderlein
Doporučení : kontrola za 4 - 6 měsíců.
Když jsem si volala o výsledky, sestra mi řekla, ať přijdu za půl roku na kontrolu, že mám mírné změny na děločním čípku, ale nemám se vůbec ničeho obávat, že to mohlo být způsobeno např. zánětem apod. Pro jistotu jsem se na kontrolu objenala o měsíc dříve, než by bylo řečeno (to, že se mám klidně za 4 měsíce jsem nevěděla) :
Stěr: 30.9.2013
Metoda : LBC
Nález : ASC-H (nelze vyloučit HSIL)
Stěr: uspokojivý
Metaplázie včetně nezralé, buňky LSIL, ojediněle parabazální
buňdka s vysokým N/C, s tmavým nepravidelným jádrem
Döderlein
Doporučení : kontrola za 3 měsíce a zvážit histologické vyšetření
Vyšetření přítomnosti HR-HPV bylo zpracováno akreditovano metodou Hybrid Capture
Nález : HR-HPV prokázán, neobsahuje ani jeden z těchto HPV typů : 16,18,45
DG: N879
Když jsem volala na výsledky, sestra mi řekla, že kontrola proběhne za 3 měsíce, že došlo ke zhoršení. Nic víc mi k tomu nikdo neřekl. Protože jsem ale z toho nemohla spát, druhý den jsem opět volala do ordinace a požádala jsem sestru, zda by mě mohla přepojit na paní doktorku, že bych chtěla požádat o podrobné vysvětlení. Následující den mě přijala ve své ordinaci (zřejmě cítila, jak moc jsem vystrašená). Dohodli jsme se, že mě pošle na COP. Na vyšetření jsem měla jít až v lednu ... přišlo mi to pozdě a tak mi pak zajistila dřívější návštěvu a to bude v polovině listopadu. Požadovaný výkon : prosím o konsiliární vyšetření .. Kolpo : E, drobná ON na zadní porci, Poslední cyto LBC : nelze vyloučit HSIL - HPV pozit - začala si brát Indonal. Bere COC : Mercilon - O. grav.
Indonal užím 2 tablety denně, také jsem začala brát vitamíny Imunaactiv Spektrum - 1 tabletu denně (nikdy dříve jsem je neužívala), chlorellu a piji šťávu z ječmene. Zkouším vše, co by mi mohlo pomoci, abych nemusela podstoupit konizaci. Vím, že v dnešní době by to nemělo ohrozit případné budoucí otěhotnění, ale strach je veliký. Je mi 31 let a s manželem jsme do dvou let plánovali mít miminko.
Musím se také přiznat, že od začátku letošního roku jsem denně ve stresu kvůli práci. Moje pracovní doba je cca 12 hodin denně, nevím, co je volný víkend a co je klidný spánek. Snažím se teď, abych si všechno tolik nepřipouštěla a byla v klidu ... ale občas to nejde. :(
Předem Vám velice děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález není diagnózou, jde pouze o podezření na možnou abnormitu, jejíž přesnou závažnost musí stanovit až další vyšetření. Kontrola ve specializované ambulanci je tak nejlepším postupem. Zcela obecně platí, že za Vaším posledním cytologickým nálezem (ASC-H) jsou bez ohledu na přítomnost HPV infekce nalezeny závažné předrakovinové změny, které jsou důvodem k ošetření konizací, jen asi v polovině případů. U zbylých žen je důvodem cytologické abnormity mírnější nález, zánět aj. změny, které lze pouze sledovat. K přínosu všech podpůrných preparátů a doplňků stravy, které užíváte, jsem velmi skeptický, jejich benefit nebyl doložen skutečnou vědeckou studií a vynakládané náklady nejsou nikterak malé... JS

Miom

24. 10. 2013 16:44:37 - Urban
Dobrý den pane doktore, 7/2013 jsem byla na preventivní prohlídce (ultrazvuk) u svého gynekologa a jelikož plánuju odjezd do zahraničí dne 10/2013 jsem šla na preventivní kontrolu, kde mi p. doktorka objevila na ultrazvuku miom 34x23mm v děloze. Byla překvapená, že jej tam před 3 měsíci neviděla, připustila, že jej mohla přehlédnout nebo miom rychle roste. Poslala mne tedy na UZ vyšetřní do nemocnice. Jsem z toho trochu nervozní, paní doktorka mi k tomu řekla, že se obávat nemusím, ale že ji jen překvapilo, že ten miom rychle roste, problémy žádné nemám, bolesti při menstu. 1. den, krvácení 5 dní nijak silné. Mám se něčeho obávat? Může miom takto rychle růst? děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
drobný myom (svalový nádor dělohy) není nikterak vzácný ani závažný nález. Pro stanovení další "prognózy" je důležité posouzení jeho růstu. Z jednoho vyšetření tak nelze dělat žádné závěry, zejména, je-li nejistota, zda jej nebylo možné při minulé kontrole přehlédnout (což se může při malé velikosti naprosto běžně stát a nic to neznamená). Nejsou-li obtíže, pak je rozumné vyšetřit za 3-6 měsíců znovu a porovnat velikost a rychlost růstu. K řešení jsou určeny myomy rychle rostoucí, objemné (cca více než 10 cm veliké) a způsobující problémy. JS

výsledek z histologie

24. 10. 2013 15:40:01 - kety
Dobrý den pane doktore, prosím o vysvětlení výsledku z biopsie děložního hrdla:
Fragmenty endocervikální sliznice se žlázkami a mucinózním epitelem povrchu. Zastižen je pouze nepatrný okrsek dlaždicového epitelu s rysy dysplázie, jejíž stupeň nelze přesně určit. Jednoznačná malignita zde nepřitomna. N87.9
Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
odběr vzorku z děložního čípku prokazuje přítomnost předrakovinových změn. Rakovinový nález zjištěn nebyl. Stupeň závažnosti předrakovinových změn - tj. zda jsou mírné nebo závažné, ale nelze stanovit. Pro další postup je tak třeba zhodnotit více faktorů - vizuální nález, předchozí cytologický stěr, Váš věk a plány na těhotenství. JS

14 tt H-SILL

23. 10. 2013 21:35:09 - cellarova
H-SILL TĚZKA VERTIKALNI DISPAZIE MI BYLA ZJISTENA PRED MESICEM v pondeli sem byla na biopsii vysledky za 14 dni .Mam strach jestli nebude po 6 nedeli na konizaci pozde je to do porodu jeste daleko nebylo by lepsi udelat konizaci ted v ranem stadiu tehotenstvi 14 tyden nez treba kdyby byla nutna za 3 mesice jaka je sance donosit miminko po konizaci je to me 5 tehotenstvi .Nemuze se nalez rozširit za ty mesice i do delohy ted je to ve velikosti 2,5 cm 2cm mam stoho obavy nechci byt nemocna a nemit pak cas na miminko dekuji za odpoved
Odpověď:
Dobrý den,
vývoj předrakovinových změn v těhotenství je v naprosté většině případů příznivý a u vysokého procenta žen po porodu dojde ke zmenšení nemocné plochy, nezřídka i zmírnění závažnosti nálezu nebo dokonce i jeho úplnému vymizení. Provádění konizace v těhotenství je vysoce rizikové pro možnost potratu nebo předčasného porodu, a to bez ohledu na počet předchozích těhotenství. Proto se konizace provádí jen velmi vzácně u žen s podezřením na rakovinu. JS

ki67 a p16

23. 10. 2013 16:36:00 - adkaPN1504
Dobrý deň pán doktor,
Prosím Vás o vysvetlenie výsledkov z cytológie (LBC):11.7.2013 som podstúpila konizáciu krčka maternice. Výsledky z konizátu boli nasledovné (k nim ste sa mi už v minulosti vyjadrili):
Klinický nález:
1. Konizát z porcia prestrihnutý na č. 12
2. Curetment CK
Mikroskopický popis:
1. V oblasti transformačnej zóny skvamo-kolumnárnej junkcie diagnostikujem fokus skvamóznej intraepiteliálnej lézie v cca 63% rozsahu slizničnej cirkumferencie. V parabazálnej oblasti s jadrovou atypiou a mitózami, ktoré sa šíria aj transepiteliálne, s povrchovou maturáciou buniek, s fokálnou propagáciou do endocervikálnych žliazok, bez evidentných známok invazivity do subepiteliálnej väzivovej stómy. Glandulárny endocervikálny epitel bez atypií. Resekčné línie sú bez prítomnosti patologického procesu, lem zdravého tkaniva je endocervikálne 7 mm a exocervikálne 5 mm.
2. Minifragmenty endocervikálnej sliznice a proliferačného endometria, v spracovanom materiáli bez evidentných glandulárnych atypií.
Zhodnotenie:
HSIL (CIN3, CIN2) krčka maternice, bez invazívneho procesu, v spracovanom materiáli sú resekčné okraje negatívne na prítomnosť popisovanej lézie.
Na odporúčanie mojej gynekoličky som po dvoch mesiacoch išla na prvú kontrolu resp. cytologický ster (LBC).
Výsledky neboli kompletné nakoľko nebolo odobraté dostatočné množstvo tkaniva, čiže vzorka nebola postačujúca. Aj napriek tomu, laboratórne výsledky na prítomnosť : HPV; Ki67a p16 boli k dispozícii – HPV = 0,29 (pred konizáciou 1366) a Ki67 a p16 – pozitívne.
Môžete mi prosím Vás ozrejmiť , čo znamená v mojej situácii pozitivita na Ki67 a p16, sú indikátorom dysplázie l-sil / H-sil, alebo dokonca i rakoviny?
Momentálne čakám na výsledky z opakovaného steru a mám veľké obavy.
Ďakujem.
Odpověď:
Dobrý den,
1. provedení cytologického stěru dříve než za 3 měsíce po konizaci nemá naprosto žádnou výpovědní hodnotu. Navíc je většinou výsledek takového vyšetření abnormální v důsledku přítomnosti buněk spojených s hojením defektu. Vzhledem k obnově buněk čípku, která trvá asi 100 dní, nelze od tak časného stěru očekávat informaci o jejich skutečném stavu. Většina renomovaných světových odborných společností proto doporučuje stěr provést dokonce až za 6 měsíců od konizace, kdy je úplná jistota zhojení.
2. speciální testu (tzv. imunohistochemické a imunocytochemické vyšetření biomarkerů) mají pomoci předjímat přítomnost aktivity HPV infekce a stanovit tak závažnost případného předrakovinového nálezu. Vzhledem k příliš brzkému odběru stěru je ale ve Vašem případě jejich výpovědní hodnota mizivá, protože jsou spojeny i s hojivými procesy.
3. osobně bych vzhledem k příznivému výsledku konizace s adekvátně odstraněnými předrakovinovými změnami doporučoval kontrolní cytologické vyšetření provést až za 6 měsíců a doplnit jej některým z oficiálně validizovaných testů na HPV (např. testem Hybrid capture II nebo Cobas).
JS

Koloidní stříbro

19. 10. 2013 01:47:54 - Eva1986
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor na výplachy pochvy koloidním stříbrem jako prevenci před recidivou dysplatických změn na čípku (jsem měsíc po konizaci kvůli CIN 3)? Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
žádná relevantní vědecky ověřená data o takovém postup mi bohužel nejsou známa. JS

Přetrvávající HPV high risk

17. 10. 2013 21:47:44 - Paji84
Dobrý den pane doktore, tímto Vás žádám o názor k mému případu. Nikdo z doktorů mi pořádně neřekl, jaké jsou moje prognózy na úplné vyléčení, v nemocnici kam jezdím na kontroly a kde mi provedli konizaci to je tak trochu jako na běžícím páse, chápu že toho mají hodně, ale já bych byla ráda informovanější o mém zdravotním stavu a jeho závažnosti. Je mi 29 let, za pár měsíců 30, bezdětná. Chci Vám popsat svůj případ co nejpřesněji. Poprvé se u mě objevila zhoršená cytologie v červnu 2011, můj gynekolog mi doporučil opakování za půl roku, v prosinci mi vyšla cytologie opět zhoršená a tak mi pan doktor doporučil objednání do nemocnice na specializovanou ambulanci. Tam jsem byla v březnu 2012 a ve správě stálo: Zevně: bpn., kolpo: TZI, na přední porci BE, jemná M, jemné P – odebrána cytologie. 2569 biopsie u č. 1, 7, 11. Za dva týdny jsem volala na výsledky a byly špatné: k vyšetření dodány tři drobné částice každá do průměru 2 mm, zpracovány v celém rozsahu. Histologicky je zastižena tkáň hrdla děložního z oblasti skvamokolumnární junkce, částečně překrytá dlaždicovým epitel s koilocytárními atypiemi a dysplastickými změnami úrovně CIN 1, dále jsou patrná ložiska nezralé dlaždicového metaplazie s dysplastickými změnami dosahujícími úrovně CIN 2 – CIN 3. Místy naznačený obraz SMILE, ojediněle známky povrchové glandulární extenze, projevy infiltrativního růstu v rozsahu vyšetření nezastiženy. Ve stromatu je středně těžká zánětlivá celulizace. D06.9 – 8077/2. Takže jsem byla objednána na konizaci el. Kličkou LEEP, která proběhla v květnu 2012. Za dva týdny jsem volala pro výsledky a bylo mi sděleno, že odstranili všechno. V záží 2012 jsem byla u svého doktora na kontrolní cytologii a říkal, že podle zprávy z nemocnice to není tak jednoznačné že odstranili všechno (nechápu proč mi to tedy tvrdili), nicméně cytologie dopadla dobře. Na další jsem šla v únoru 2013 a vyšla znovu zhoršená, tak jsem se opět objednala do nemocnice na vyšetření. Ještě doplňuji že do března 2013 jsem brala HA a pak vysadila, protože jsme chtěli časem dítě. V dubnu 2013 mi v nemocnici odebrali opět biopsii a ve správě stálo: přichází ke kontrole, st.p. LEEP v 5/2012 – CIN III dosahující ektocervikálně ve 2 bločcích, v bločku 8 endocervikálně je epitel nehodnotitelný pro stržení. Cytologie po výkonu NILM, nyní naposledy v únoru ASCUS. Kolpo: sek. dl. epitel, na horní porci je BE s jemným P. Provedeny biopsie u č. 6 a 12. Za dva týdny mi řekli že v biopsii nebyly žádné závažné změny, a tudíž můžu otěhotnět. V červnu 2013 se tak stalo a nyní jsem v 18 tt. Když jsem šla ke svému doktorovi v srpnu s těhotenstvím a provedl mi cytologii, vyšla opět negativní. Nyní v říjnu jsem byla na pravidelné kontrole v nemocnici a vzhledem k těhotenství a negativní cytologii odebrali pouze HPV testaci, Kolpo: sek. dl. epitel, v okolí ZB je transparentní BE v.s. metaplastický. Testace vyšla pozitivní na HPV high risk, na další kontrolu musím v lednu 2014, bylo mi řečeno, že je pravděpodobné že vzhledem k HPV přítomnosti budu muset po šestinedělí na další konizaci. Už jsem z toho špatná, mohu se toho vůbec někdy zbavit když už to mám přes dva roky? Co když si to s přítelem stále dokola předáváme? Ještě doplním že jsme spolu 2 a půl roku a nákazu v sobě mohu mít max. necelé 4 roky, do té doby jsem byla se svým prvním přítelem, který byl do té doby také panic. Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
konizace, kterou jste zcela správně podstoupila pro závažné předrakovinové změny, ponechala určitou nejistotu, zda byl nález kompletně odstraněn - část změn totiž dosahovala do linie řezu. Naštěstí žádné z následujících vyšetření již skutečné zbytkové změny neprokázalo. Na druhou stranu i při absenci jasných změn může být v místě po konizaci zbytková HPV infekce. Ta je však pouze rizikovým faktorem - nikoliv jistotou možného opakovaní nálezu. Těhotenství a porod u většiny žen dokáží podpořit spontánní vymizení takové infekce. Provedení HPV testu v těhotenství proto nemá naprosto žádný význam, navíc je-li cytologický stěr a dokonce i odběr vzorků tkáně normální. Stejně tak nelze na základě pozitivity HPV testu v těhotenství předjímat, že bude nutná další konizace - opak je pravdou, neboť po porodu je spíše většina žen trvale uzdravena. Stejně tak nejsou na místě ani obavy z opakovaného předávání infekce - aktuálně zjištěná infekce je s nejvyšší pravděpodobností původní infekce, která stála za vznikem Vašich předrakovinových změn. Ideálním postupem je kontrolní vyšetření po šestinedělí. K opakované konizaci by mělo smysl přistoupit pouze při jednoznačném průkazu závažných předrakovinových změn. JS

ASCUS

16. 10. 2013 08:16:07 - kacatko.35
Dobrý den pane doktore,
je mi 41 let . V červnu jsem byla na cytologii, kde mi byl zjištěn nález ASCUS. Měla jsem přijít v září na cytologický odběr znovu a opět stejný výsledek. Nyní mi chce pí. doktorka udělat test na viry a mám se objednat do Copu. Mám hrozný strach, v noci nespím. Navíc mám podezření, že mám nějaký zánět, bolest v podbřišku, po stranách a žlutý výtok. Je možné, že se toto mohlo zkreslit cytologii?
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
mírné abnormity v cytologii (a ASC-US je vůbec nejmírnější abnormita) mají mnoho příčin. Vždy je na ně třeba myslet a udělat vše pro jejich eliminaci. Zánět je jednou z častých příčin a v případě obtíží je vhodné zopakovat cytologický stěr až po jeho vyléčení. JS

Konizacia a co dalej

13. 10. 2013 15:15:40 - alicka1982
Dobry den,

pisem uz niekolky krat.na Zijem v zahranici /vysoka uroven zdrav./

Pred 3t som z dovodu podozrenia na zavazne rakovinove zmeny podstupila konizaciu LLETZ.
Operacia bola uspesna, patologicky dobre skumatelna. Ako sa zo sterov predpokladalo, tak sa aj potvrdilo a v malej casti vyrezaneho tkaniva bol potvrdeny CIN III, bol vsak zcela odstraneny - az po zdravu tkan...

Planujem tehotenstvo a dr., kt. prevadzal operaciu nevidi problem zacat sa snazit o ca. 2 mesiace po prevedeni LLETZ. Viem ze vy doporucujete 6m. Myslite teda, ze by sa mal dodrzas cas. odstup 6m?
dalej sa chcem opytat, ako si mam predstait vyrezanu cast a ci nie je zbytocne prilis velka? Uz s tym sice nic nenarobim, ale dost ma to zaujima.

Prikladam cast patologie:
"The specimen consists of a small, oval mucosally lined fragment 0.9 cm, and /in the same container/, a crescent shaped mucosally lined fragment 3 per 1.5 per 1cm. Dalej sprava obsahuje podronosti a zaver je:
cervix uteri cone biopsy showing:
1, single focus of severe dysplasia (CIN-3) at the transitional zone
2, This focus of dysplasia is well clear of the endocervical and ectocervical margins
3, Most of the cervix uteri tissue present shows normal endocervical mucosa, mucous secreting glands and ectocervical aquamous epithelium.

a, Ako sa VAM pozdava zaver?

b, Ako sa vam pozdava velkost vyrezanej tkane? (podotykam, ze kolposkopia bola vzdy az do dna operaciu BEZ nalezu, avsak pre dlhorocne sa opakujucu cyto s nalezom a podozrenie na predrak. zmeny vazne bola konizacia prevedena).

c, Ako si mam prosim predstavit ten uvedeny tvar vyrezu - uvadza sa v sprave ze ide o polmesiac avsak prosila by som o vysvelenie ako bol vedeny rez a ako si mam suradnice vyrezanej tkane stotoznit so suradnicami cervixu pre pochopenie ako bol rez robeny?

d,Je po takomto zavere aj moznost vymyzenia HPV 33 virusu alebo bude stsale v tele pretrvavat?

e, Co s manzelom? Ak ho ma i on, nebudeme si ho porad navzajom predavat?/sme si verni/.

f, je vyznamne dat sa znova testovat na HPV hned, s nejakym odstupom casu al. vobec?

g, Kdy se teda NEJDRIV mozme pokusat o miminko? Vy teda pisete 6mesiacov, moj dr hovori ze stacia 2? Co je teda optimalne?

h, o kolkosa moze posunut menzes, meska mi ca. 2 dni a pred LLETZ bol vzdy presne vcas. Co sposobuje opozdeni menzes po LLETZ?

(mam 27let, 1 dieta a planujeme dalsie deti co nejdriv)

VELMI PEKNE VAM DAKUJEM!!!
ALica
Odpověď:
Dobrý den,
1. výsledek operace je výborný - ukazuje správný důvod k zákroku (závažné předrakovinové změny), vylučuje rakovinu a potvrzuje úplné odstranění změn. Posuzovat kolposkopický nález je komplikované, velmi záleží na kvalitě vyšetřujícího, která může být velmi rozdílná, zejména pak v některých zemích západní Evropy.
2. doporučení brzkého otěhotnění nereflektuje rychlost růstu a vyzrávání vazivových a krycích (epitelových) buněk - takový proces i při nejrychlejším průběhu zabere minimálně 3 měsíce, obvykle ale ještě déle. Osobně bych pro jistotu dobrého zhojení čípku a eliminaci zbytečného rizika pro správný průběh gravidity doporučoval delší interval před otěhotněním.
3. rozsah odstraněné tkáně odpovídá spíše menšímu konusu - lze tedy očekávat minimální riziko pro budoucí těhotenství.
4. u většiny žen je s odstraněnou tkání odstraněna i HPV infekce; informaci je ale vhodné ověřit ještě testem na HPV infekci - ideálně za 1 rok po zákroku (nebo po šestinedělí).
5. "ping-pongový" přenos infekce u stabilního páru je výjimečný. Partnera tedy nemá smysl jakkoliv testovat.
6. posun cyklu po ošetření čípku není výjimečný, jde o komplex příčinných faktorů (mechanické změny, stres aj.). Posun ale obvykle nepřekročí 2 týdny.
JS

Konizace

13. 10. 2013 12:13:05 - Tara
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Měla jsem cytologii LSIL. Pan doktor mě hned odeslal na hysteroskopii, kyretáž děložního hrdla a biopsii. Teď čekám na výsledky. Předpokládám, že se minimálně CIN I potvrdí. Je nějaká pravděpodobnost, že se vyhnu konizace? Je mi 30 a děti nemám. Všichni zde píší pouze o biopsii, ani na kolposkop. vyšetření nebylo nic nalezeno, čípek prý vypadá dobře. Děkuj předem za odpověď. TN
Odpověď:
Dobrý den,
k přínosu uvedených vyšetřovacích metod se při neznalosti Vašeho kolposkopického nálezu (vzhledu děložního čípku pozorovaného při zvětšení s posouzením vzájemných vztahů jednotlivých buněk na jeho povrchu) nedokáži jakkoliv vyjádřit. Podstatný však bude výsledek odebraných vzorků. K provedení konizace se u mladých a nerodivších žen přistupuje jen v případě průkazu závažných předrakovinových změn. Mírné změny jsou u žen bez jiných obtíží důvodem ke sledování. JS

konizace a přeléčení partnera

11. 10. 2013 14:25:29 - Monika84
Dobrý den,
Je mi 29 let, zatím bezdětná. Jsem asi 3 týdny po konizaci (z důvodu chronického zánětu děložního čípku – krvácení po pohlavním styku). Přikládám histologii:
1. Nepravidelný, rozstřižený vypnutý konus čípku velikosti 25 x 5-9 x 3-6 mm, zpracovaný celý v 6 blocích.
Mikro: Exocervix zachycen pouze v některých řezech, kde je kryty pravidelným dlaždičovým epitelem. Také transformační zóna zachycena pouze v některých řezech, kde je v povrchovém epitelu zralá dlaždicová metaplazie s reaktivními změnami a jednotlivými neutrofily. V části transformační zóny je povrchový a místy i žlázový epitel stržený a v zachovalé bazální části termicky poškozený a v těchto místech nelze případné dysplastické změn hodnotit. Subepiteliálně v transformační zóně chronická cervicitida s hemoragiemi. V endocervixu hyperplazie rezervních buněk, ovulóza.
2. Materiál z kyretáže děložního hrdla zpracován v jednom bloku. Tvoří jej převažně hlen a krev pouze s ojedinělými drobnými útržky cylindrického epitelu.
Závěr: V konizátu jednoznačně dysplastické změny nalezeny nebyly, nicméně hodnocení je limitované zhmožděním tkáně.

Četla jsem si Vaši diskuzi a všimla jsem si, že ženám, které mají chronický zánět děložního čípku, radíte i přeléčení sexuálního partnera. V těch dotazech však ženy měly i jiné problémy, tak si nejsem jistá, zda i v mém případě je to nutné? V nemocnici ani u obvodního gynekologa mi to nikdo neradil, ale nechci nic podcenit a z tohoto důvodu se na Vás obracím.

Jinak k obvodnímu gynekologovi s histologií jdu až v listopadu, takže si nejsem jistá výsledkem histologie, ale laicky se mi zdá, že histologie nedopadla špatně, že mi pouze potvrdili, to co předpokládali (tj. chronický zánět děložního čípku). Nebo se mýlím?

Moc děkuji za odpověď. Je úžasné, co pro nás ženy děláte.

S pozdravem
Monika
Odpověď:
Dobrý den,
popis odebrané tkáně čípku skutečně potvrzuje pouze vleklý zánět čípku, jiné (předrakovinové nebo rakovinové změny) neprokazuje. V případě takového nálezu a navíc předcházejícím obtížím s krvácením, je současně s operačním ošetření více než vhodné zajistit i adekvátní léčbu a prevenci možného vyvolavatele zánětu - tedy podat antibiotika. Vědecká data jsou v dané problematice relativně omezená, ale většina se přiklání i k léčbě sexuálního partnera. Mé doporučení by tedy bylo ve shodě s předchozími odpověďmi - co nejdříve podat v dostatečně razantní dávce ústy užívaná antibiotika jak Vám, tak i Vašemu partnerovi. JS

změny děložního čípku

10. 10. 2013 22:54:35 - klára 86
Dobrý večer pane doktore,
mám takový dotaz. Moje gynekološka mi diagnostikovala skvrny a změny na děložním čípku, zatím nic podrobnějšího nevím, teprve čekám na výsledky ze stěru, prý budou za týden. Je mi 27let, tak mě to celkem zarazilo. Dostala jsem za úkol "zatím" o sebe a svůj čípek pečovat. Co pro to můžu krom zivotosprávy ještě udělat? Je možné, že tyto změny zmizí, nebo se to bude zhoršovat? Pomýšlela jsem na děti, ale možná se s myšlenkou začnu loučit? Kdyby nedejbože byly stěry pozitivní, je možné nějaké jiné sledování než docházení jednou za 6měsíců na prohlídky?
Velmi děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
o "změnách" na čípku se úplně vše dočtete v zodpovězených dotazech. Řada změn nepředstavuje nikterak vážný problém a ve vysokém procentu vymizí po čase sama. Kontrolování je ale u každého abnormálního nálezu, který nedosahuje závažného stupně (a není jej tedy nutno ošetřit), nezbytné. Aktivně pečovat o čípek lze bohužel jen nepřímo - kromě "zdravého životního stylu" s nekuřáctvím je nutná i partnerská věrnost a pravidelná gynekologická péče. JS

Dobry den

10. 10. 2013 10:18:32 - Helena33
Dobry den , pan doktore nevim zda me v tomhle poradite , ale nevim kam se obratit .
Pred 5 lety jsem podstoupila konizaci a naslednou rekonizaci z vysledkem CIN 1 az dve v kanalku delozniho cipku . Odebrali vse az do zdrave tkane .. Naledne kontrliy byli v poradku a jsou i do tet . Dokonce mam 5 mesicni dite a prubeh tehotenstvi naprosto bez problemu . Po sesti nedeli me lekarka pichla Depo prover nejen ze jsem stratila mleko ale nastali krvaceni spineni tak me lekarka pichla druhou . na chvili se to sklidnilo , ale oped nastalo krvaceni a spineni mimo ciklus . bezna kontrola vcetne ultrazvuku naprosto v poradku posledni citologie pred necelim rokem take . Lekarka provedla kultivacni test z vysledkem mikozy nasadila leky . U zavadeni tablet do pochvy bylo stale krvaceni . Jsem den po ukonceni lecby a me problemy jsou stejne slabe spineni až krvaceni. Lekarka me chce odeslat na vysetreni kde se zavadi kamera do delohy neznam presnej nazev . Muj dotaz zni zda je to nutne kdyz na ultrazvuku neni nic videt ani pri vnitrnim ultrazvuku .Rekla mi ze muze byt neco v deloze coz nechapu ze by to nepoznala prez ultrazvuk . Mam pocit ze by to mohlo byt z toho Depo proveru jelikoz recenze na tuto injekci nejsou dobre . jinak zadne problemy nemam . nic me neboli vytoky zadne nejsou ani nebyli problem z macenim take ne . Jsem z toho nestastna a nevim co si mam myslet zda je mozne ze i kdyz mam vse v poraku muze byt neco v delozni dutine . prosim za vasi radu jak to vidite vasima ocima . Chapu ze to nejde tak na dalku , ale nechci postupovat vysetreni ktere treba neni nutne a take me zarazi ze lekarka nepripousti to ze by to mohlo byt z Depo proveru jelikz takove problemy u toho muzou nastat . dekuji za vasi odpoved a snad i radu pekny den.
Odpověď:
Dobrý den,
problémy s nepravidelným krvácením mají velmi mnoho příčin. Výjimečné nejsou ani po aplikaci dlouhodobě působící hormonální antikoncepce v injekci, která se u Vás nabízí jako velmi pravděpodobná. Vždy je ale nezbytně nutné vyloučit, že příčinou není abnormální nález na děložním čípku nebo děloze. Při nejistotě je kromě pečlivého vyšetření čípku, ultrazvukového vyšetření dělohy a jejího okolí, vhodné i prohlédnutí dutiny dělohy pomocí drobné optiky - tzv. hysteroskopie. JS

Nutnost operace LAVH

09. 10. 2013 14:14:22 - JanaBar
Dobrý den, v průběhu roku 2013 jsem byla postupně na 3 cytologických vyšetřeních, jejichž výsledek se zhoršoval. V červnu 2013 jsem podstoupila již druhou konizaci (první 1996) - výsledky hist. CIN III a vyšetření na HPV s výsledkem HPV+++. Lékařkou mi byla doporučena LAVH - termín listopad 2013. Poslední tři měsíce navíc krvácím po styku i jinak zcela náhodně mimo menstruační cyklus. V září - tedy po konizaci jsme dělali ještě jednu cytologii a ta už vyšla v pořádku. Doporučoval by jste v tomto případě stejně absolvovat LAVH? (Je mi 40 a mám 2 děti)
Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
odnětí dělohy je řešením lépe neřešitelné situace. Podle uvedených informací je s vysokou pravděpodobností vyřešen problém předrakovinových změn na čípku, odnětí dělohy navíc nemění (obecně naštěstí velmi nízké) riziko rakoviny - ta totiž může vzniknout i v poševní jizvě po odstranění dělohy; jako důvod k operaci by tak měly být považovány především problémy s cyklem. Nelze-li situaci řešit konzervativně, pak je odnětí dělohy metodou volby. Posoudit možnosti a limity konzervativní léčby bez vyšetření a podrobnější znalosti Vašeho zdravotního stavu bohužel nedokáži a otázku je třeba řešit s Vaší lékařkou. JS

vysledky konizace

04. 10. 2013 14:00:33 - Petra D.
Dobrý den pane doktore,
jsem po konizaci děl.cípku a závěr z výsledků zní takto: v konizatu jsou středně těžké až těžké dysplasticke změny (CIN 2-CIN 3), v jednom řezu charakteru carcinoma in situ,ktere nedosahují do resekcnich okrajů.v materiálu z kyretaze deloz.hrdla metaplasticke ani dysplasticke změny zastizeny nebyly.
T83 M8070/2 M33710 M72120
Prosím,můžete mi to vysvětlit?předem děkuji za odpověď.s pozdravem Petra D.
Odpověď:
Dobrý den,
nález uvádí správný důvod pro konizaci (byly totiž zjištěny závažné předrakovinové změny), absenci rakovinového bujení a dostatečné odstranění celé nemocné tkáně. Velmi pravděpodobně jste trvale vyléčena. JS

Stenotizace vulvy

03. 10. 2013 11:36:43 - sarka.l
Dobrý den pane docente. Před měsícem jsem byla na vaší klinice operována pro srůsty vulvy a introitu.Dodržuji všechna doporučení která jste mi dal,tzn.léky a mazání a také pohlavní styk jsem začala s manželem hned po 14 dnech a vkládám na noc umělý penis. Byla jsem již na druhé kontrole u mého gynekologa.Dnes jsem šla ke gynekologovs tím že mám neustálé výtoky se zápachem a svěděním. Gynekolog mi řekl že ty záněty mám neustále a z toho mám i srůsty pochvy.Pan doktor vyčerpal všechny možné léčby. ovšem bez jakéhokoliv efektu. Již ted po 1 měsíci od operace mi sdělil že mám opět malé srůsty v pochvě. Poslal mě i na alergologii,kde neshledali žádný problém,užívala jsem i autovakcínu na zlatého stafylokoka.Chtěla jsem poprosit o radu zda vy byste mi neporadil kde se mám obrátit.Na jaké pracoviště.
Řešíte vy na vaší klinice takovéto problémy? K vám na kliniku mám přijít na kontrolu až v březnu.Byla bych vám vděčná za každou radu. Tyto rproblémy se zánětama mám již 4 roky. Děkuji za odpověď a pěkný den přeji Šárka.l
Odpověď:
Dobrý den,
hlavní problém je velmi pravděpodobně na úrovni hormonální - je vhodné akcentovat (tedy vkládat hormonální globule alespoň 3x týdně) a dlouhodobě vytrvat v místní hormonální léčbě. Přínosné může být i pravidelné zavádění poševních čípků s laktobacily. Dokud jsou srůsty křehké, tj. ve fázi jejich vzniku, je důležité i jejich mechanické rozrušení pohlavním stykem nebo umělým penisem. JS

Výsledky histologie po konizaci

02. 10. 2013 18:45:49 - Liběna
Dobrý den pane docente,
pokračování dotazu

dysplasie a fragmenty nízkého nesekrečního korporálního endometria. Dva úlomky dlaždicového epitelu bez atypií,
Bylo mi doporučeno provedení HE cum AE bilat ( po přiměřené době hojení) , kontrola za 3-4 týdny. Dotaz zní : jak závažný je to nález a co znamená. Doporučované řešení je pro mě vhodné? Je mi 47 let , posledni menses 7/2013 (menopauza ?). Jaké zdravotnické zařízení doporučujete? Jsem z Teplic. Děkuji a omlouvám se za rozsah dotazu. L.
Odpověď:
Viz odpověď níže. JS

Výsledky histologie po konizaci

02. 10. 2013 18:28:04 - Liběna
Dobrý den pane docente,

2.10. jsem obdržela výsledky po konizaci NETZ + PC : histol:
I -konus děložního čípku délky 3 cm, výšky do 1 cm s výraznými termickými artefakty, na značné části povrchu je epitel stržen, epitel zastižen pouze v jednom okraji, známky dysplasie nejeví. Část krypt má charakter endocervikálního adenokarcinomu in situ, velmi pravděpodobně dosahují vrcholu konusu a v jednom místě nejspíše i okraje, jednoznačně se pro tepelné změny vyjádřit nelze. Invazní karcinom ve velmi rozsáhle zpracovaném konusu nalezen nebyl. 8140/2 II-III termicky poškozené částky endocervikální sliznice bez
Odpověď:
Dobrý den,
nález popisuje přítomnost vzácněji zjišťovaných, ale vysoce závažných předrakovinových změn buněk kanálku čípku (odborně tzv. adenokarcinom in situ - AIS). Do jisté míry je zjištění vlastně štěstím v neštěstí - ve většině případů jsou totiž změny buněk kanálku čípku detekovány až ve fázi skutečné rakoviny. U každé ženy s uvedeným nálezem je v prvé řadě třeba dosáhnout jistoty, že opravdu rakovinový nález nemá (změny dosahovaly do okraje řezu, malá míra pochybnosti tak stále zůstává). Většinou je vhodné zopakování konizace po zhojení a teprve po dosažení jistoty, že jsou všechny změny jen předrakovinové a navíc kompletně odstraněné, je vhodné u žen s ukončenými reprodukčními plány preventivní odnětí dělohy. Mezikrok s opakovanou konizací je nezbytný pro případ, že by byl přítomen skrytý rakovinový nádor - pak by totiž obyčejné odnětí dělohy nebylo dostatečným řešením. Důvodem pro odnětí dělohy i při kompletním odstranění změn je asi 15% riziko návratu změn a současně velmi limitované možnosti včasného zjištění. Řešení je možno podstoupit v místě bydliště, bezpochyby o Vás bude postaráno naproto správně. JS

tehotenstvi

02. 10. 2013 16:53:42 - nada28
dobry den pane doktore. Jsem vase pacientka, po rekonizaci v unoru 2013 vse odstranene / konecny nalez adenokarcinom t1a1
naposledy jsem u vas byla na kontrole v cervnu a domluvili jsme se, ze cipek vypada krasne a muzeme se snazit o miminko. tak se zda, ze jsem prave v cca. 7tydnu tehotenstvi 11.10 jdu na prvni kontrolu pro potvrzeni gynekolozce. Chci se vas zeptat:
1. u vas mam naplanovanou kontrolu na 25.10. / jelikoz jsem tehotna, predpokladam, ze v tak nizkem stadiu mi citologii delat nebudte? nebo se domluvime na odkladu po prvnim trimestru?
2. v pripade, ze jsem takovy straspytel, ze bych citologii pocas tehotenstvi odmitla, odmitl by jste se o mne nadale pak starat? omlouvam se, ze to pisu tak laicky, ale rada bych vedela, co svym postojem riskuji / neriskuji a jaky je vlastne postup v takovem pripade. Predem dekuji za vasi laskavou odpoved.
Odpověď:
Dobrý den,
1. cytologický stěr je doplněním komplexní informace na čípku, nutnost provedení však závisí na odstupu od předchozího stěru a na vizuálním nálezu - tj. nezbytně nutný není. Na druhou stranu, obavy z provádění stěru nejsou na místě - negativní vliv na těhotenství nemá stěr žádný.
2. myslím, že jde o zcela zbytečný dotaz. V péči u nás zůstanete každopádně a jistě se během kontroly domluvíme na oboustranně přijatelném postupu.
JS

předrakovinové změny na vulvě?

02. 10. 2013 14:19:27 - jana divisova
Dobrý den, prosím o váš názor. Je mi 39 let, jsem těhotná 22 týden a před lety jsem prodělala konizaci děložního čípku. nyní asi již čtyři měsíce pociťuji značné svědění, pálení, na vulvě zevně, pouze však na jednou místě nahoře pochvy, v jakoby rozestupu na velké pysky a mezi nimi pouze nahoře , nahmatám i malý otok, vyvýšeninu...
Canesten nezabírá, ani globule vkládací.
Na prohlídce u gynekoložky jsem byla odeslána na konzultaci k odborníkovi pro podezření na rakovinu, předrakovinový stav na vulvě.
Na netu jsem si přečetla, že v 90 % je tato forma rakoviny smrtelná. Myslíte, že já jdu včas, nebo se mám hodně bát?
A jak by se to řešilo v mém těhotenství, operace a tak?
Velmi děkuji za váš názor, JanA.
Odpověď:
Dobrý den,
předrakovinové změny zevních rodidel jsou u mladých žen relativně vzácné. V oblasti zevních rodidel se navíc může projevit celá řada kožních onemocnění, která jsou vzájemně obtížně odlišitelná a předrakovinové změny pouze napodobují. Je-li vyšetřením a ideálně i odběrem malého vzorku postižené oblasti skutečně zjištěn předrakovinový nález zevních rodidel, pak se v těhotenství obvykle jen kontroluje a ošetření se odkládá na období po šestinedělí podobně jako je tomu při zjištění předrakovinových změn děložního čípku. Rakovina zevních rodidel je především onemocnění velmi starých žen a u mladých pacientek je raritní, kromě toho je uváděný údaj o vysoké smrnosti onemocnění zcela nesmyslný. JS

papiloviry

01. 10. 2013 20:07:31 - JanaK.
Dobrý den,
prosím, jak moc jsou nebezpečné viry 26,39 a 59, co způsobují??. Menším zákrokem bylo odstraněno ložisko virů 16 a 18, ale po 3/4 roce a odběru byly nalezeny ještě tyto 3 viry. Odezní jejich nález sám? Nález je u mé 24 leté dcery, sama jsem od 35 let po operaci a odstranění dělohy a levého vaječníku.
Děkuji předem za odpověď JK
Odpověď:
Dobrý den,
typ 26 je nerakovinotvorný, typy 39 a 59 však patří mezi rakovinotvorné papilomaviry (HPV), jejich agresivita je ale ve srovnání s nejčastějšími typy 16, 18 a 45 významně nižší. Informace o jejich přítomnosti je i tak málo přínosná, představují pouze rizikový faktor (riziko rozvoje závažných změn pro dalších 10 let je u uvedených typů HPV asi 1,5%). Stanovovat přítomnost HPV u mladých žen je velmi málo přínosné i proto, že většina infekcí je spontánně zlikvidována vlastní obranyschopností. Osobně bych již test na HPV neopakoval (minimálně do 30. roku života) a dále pravidelně sledoval pomocí cytologických stěrů a vizuálního vyšetření kolposkopem. JS

Výsledky histologie

26. 09. 2013 19:28:22 - Eva1986
Dobrý den pane doktore,
po konizaci děložního čípku mám ve zprávě z histologie uvedeno:
Úsek exocervixu je krytý pravidelným dlaždicovým epitelem, místy s okrsky koilocytů, bez displastických změn. V endocervixu je dlouhý úsek dlaždicové metaplasie povrchového epitelu s displasií CIN2 a CIN3. Dyspastická léze zasahuje i do krčků a lumin přilehlých žlázek. Invazivní růst zastižen není. Žlázky jsou vystlané pravidelným cylindrickým endocervikálním epitelem. V subepiteliálním pojivu je patrná mírná fibrotizace, dilatace cév a ložiskově smíšený zánětlivý infiltrát ojediněle s lymfatickými folikly.

Závěr: Dyspasie CIN 3 zastižena v 7 z celkem 8 lamel. Léze nedosahuje do resekčních okrajů, je vzdálena 1 mm od okraje endocervixu a 2,5 mm od okraje exocervixu. Chronická, mírně aktivní endocervicitis.

Ráda bych se zeptala, co pro mě tento nález znamená a zda uvedené "Dysplastická léze zasahuje i do krčků a lumin přilehlých žlázek." znamená to, že je nádor rozšířen i do okolí?
Dále bych se chtěla zeptat, jak je možné, že mi vyšla CIN3, když mi první špatné výsledky cytologie s nálezem ASC-H vyšly teprve před půl rokem?

Moc děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
1. nález popisuje jen příznivé informace - správný důvod pro konizaci (byly totiž zjištěny závažné předrakovinové změny), absenci rakovinového bujení a dostatečné odstranění celé nemocné tkáně. S vysokou pravděpodobností jste tedy trvale vyléčena. Žádný skutečný "nádor" zjištěn nebyl.
2. informace o šíření do "žlázek" (žlázky, neboli žlázové krypty jsou jednou z anatomických struktur čípku) je jen popisem uložení nálezu a pro prognózu či další postup nemá naprosto žádný význam.
3. část předrakovinových nálezů vzniká stupňovitě od CIN 1 do CIN 3 další část vzniká rovnou jako CIN 3; jinými slovy Váš nález není nikterak překvapivý ani výjimečný a jen dokládá, jak důležité jsou pravidelné gynekologické kontroly.
JS

kolpo výsledek _ M

25. 09. 2013 22:08:54 - MBuchtova
Dobrý den p.doktore,byla jsem na expertní kolposkopii a biopsii,zatím mám výsledky kolpo:ATZ I,plošně drobný nález-hrubý ACTW epitel,kolpo susp.z HG leze.jsem domluvena na LOOP konizaci elekt.kličkou.Chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení nálezu,a s jakým výsledkem biopsie mám počítat?
A jestli jsou změny pouze na povrchu děl.čípku nebo mohou zasahovat ido hrdla u takového kolpo nálezu.
mám velký strach
děkuji za Váš čas a odpověd
Odpověď:
Dobrý den,
nález hovoří o podezření na závažné předrakovinové změny uložené v malé ploše zcela na povrchu děložního čípku bez postižení kanálku čípku. Operace pomocí tzv. elektrochirurgické kličky je tedy naprosto správnou volbou. Ve výsledku lze očekávat závažné předrakovinové změny - odborně CIN 2 nebo CIN 3 - a obvykle i trvalé vyléčení. JS

dermoid

25. 09. 2013 10:40:33 - mihab83
Vážený pane doktore, děkuji Vám za odpověď na můj předchozí dotaz z 24.8.2013 ohledně dermoidu v těhotenství.

Jak jsem psala, bylo mi na utz potvrzeno těhotenství a spolu stím, mi dr našel dermoid na pravém vaječníku o velikosti necelé 3 cm.
Tehotenství bohužel skončilo missed abortion :( .
Marker CA 125 jsem měla v těhotenství 51. Dr by chtěl operovat, já otěhotnět :)
U onkospecialisty jsem byla ještě v době těhotenství, "zkouknul" utz smínky od mého dr a řekl, že v těh. se s tím nic dělat nebude a po porodu se uvidí.
Moje otázka, myslíte si, že se můžeme s manželem pokusit o další dítě a až potom jít na operaci? Přišlo mi, že jediný, kdo řeší dermoid je můj lékař, specialista moc ne a primář v nemocnici na kontrolním utz před revizí, něco o dermoidu prohodil, ale tím to končilo...jsem z města, kde se o nemocnici nemluví moc hezky...(MO)
Je mi 30 let, máme s manželem již tři děti (13,9,6), všechny porody byly bez komplikací, čtvrté (plánované) těhotenství skončilo Missed ab.
Moc Vám děkuji za čas a odpověď...
Odpověď:
Dobrý den,
zcela obecně je pro další postup rozhodující vývoj dynamiky nálezu - stabilní, nezvětšující se nález bez jakékoliv pochybnosti o nezhoubné povaze jistě umožňuje dále vyčkávat; sebemenší pochybnost, změna růstu, přervávání vyšších hladin nádorového markeru či změna charakteristik v ultrazvukovém obaze by ale měly být důvodem k operaci. Můj osobní názor je ve většině případů preferovat aktivní řešení - vaječník s dermoidem je totiž pro plodnost obvykle málo funkční nebo zcela nefunkční a po jeho odstranění, které je většinou prováděno laparoskopicky za velmi krátké hospitalizace, je možno brzy otěhotnět díky druhému, zdravému vaječníku a neřešit tak zbytečné riziko ani možné trable v dalším těhotenství (přeci jen jste matkou 3 dětí a ultrazvuk ani jiné vyšetření není absolutní jistotou nezávažného nálezu). JS

opakované vyšetření ?

24. 09. 2013 15:06:01 - vetrakat
Dobrý den, ráda bych se zeptala. V červnu letošního roku jsem byla prvně pozvána na kontrolní cytologii po půl roce "že prý to nebylo úplně v pořádku". Nyní - minulý týden mi volala sestřička od pana doktora, že musím po třech měsících opět na kontrolní stěr, "že prý tam naposledy byla čtyřka". Nevím, co to znamená, co mě teď příipadně čeká a jaký může být další postup. Předem děkuji za odpověď. K.V.
Odpověď:
Dobrý den,
označování výsledku cytologie číslem není součástí oficiální klasifikace, ale označením pořadí výsledku stěru na žádance, kterých je však v ČR hned několik typů... Vyjádřit se tedy přesně k Vašemu výsledku není možné, šlo by o pouhé spekulování. Zcela obecně ale platí, že při každé abnormitě v cytologii je nezbytné pečlivé prohlédnutí čípku při vyšetření (tzv. kolposkopie). V nejasných případech nebo při podezření na závažné změny je vhodné vyšetření ve specializované ambulanci COP, kde je obvykle z čípku odebrán malý vzorek tkáně k podrobnému vyšetření a podle míry závažnosti nálezu je doporučeno buď kontrolování nebo malý zákrok (tzv. konizace). JS

špinění po stěru

23. 09. 2013 16:26:28 - Gabule
Dobrý den pane doktore,
v roce 2011 jsem podstoupila konizaci,výsledek po zákroku byl v pořádku.Na kontrolní stěry chodím pravidelně každých 6 měsíců do COPU.Tentokrát mi dělal stěry můj gynekolog a zašpinila jsem - špinění trvalo asi den.Znamená to,že by se mohl špatný nález vrátit?Menstruaci mám pravidelnou,po styku nešpiním.
Moc děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.
Odpověď:
Dobrý den,
špinění po provedení cytologického stěru je do značné míry zcela normální - zejména pak po stěru z kanálku čípku, kde jsou buňky pouze v jediné řadě a při stěru se tak snadno "poškrábou" pod nimi uložené cévy. Vzhledem k absenci jiných potíží s krvácením je pravděpodobnost abnormálního nálezu minimální. JS

dlaždicová metaplazie povrchového epitelu

22. 09. 2013 13:13:02 - Hana Nechutná
Dobrý den,před 2 roky mě byla odebrána děloha kvůli
myomům,ale vaječníky mě byli ponechány.
Byla mě nalezena místy viz.dlaždicová metaplazie
povrchového epitelu i žlázek a ovulozy.
Zajímalo by mě,co to znamená a jestli to neznamená
nebezpečí pro mé vaječníky a jestli stačí na gynekologické
kontroly chodit jednou za rok.

Děkuji Hanka
Odpověď:
Dobrý den,
uvedené odborné výrazy jsou popisem normálních změn. Ty nepřinášejí žádné riziko a nemají žádnou souvislost s vaječníky. Roční kontroly tak plně postačují. JS

Konzultace termínu

21. 09. 2013 15:49:23 - Radka1986
Vážený pane docente,

na základě doporučení svého gynekologa jsem objednána do Vaší ambulance COP na 6.12.2013 s prosbou o vyšetření pro susp. CYTO s předchozími výsledky 8/2011 NILM, 3/2012 L SIL, 9/2012 H SIL, 2/2013 L SIL, 8/2013 H SIL. Je mi 27 let a zatím jsem bezdětná. Ráda bych se Vás zeptala, zda pro mne doba přes 3 měsíce od posledního vyšetření může znamenat nějaké zdravotní komplikace.

Děkuji Vám za odpověď. Radka P.
Odpověď:
Dobrý den,
bez vyšetření mohu jen odhadovat, pravděpodobnost významného zhoršení nálezu je ale mimořádně malá. Bohužel s termíny na objednání nedokáži udělat nic, kapacita ambulance je mnohonásobně překročená a více pacientek nepojme. JS

Rizika u IVF

20. 09. 2013 18:20:27 - Katuli
Dobrý den pane doktore, je mi 37 let a bohužel se několik let léčím s neplodností. Těhotná jsem nikdy nebyla. Dvakráte jsem podstoupila IVF /bez úspěchu/ nyní se rozhoduji, zda podstoupit třetí pokus. Zajímala by mne rizikovost opakovaného IVF, tedy hormonální stimulace a příp. , zda je větším rizikem pozdní těhotenství či bezdětnost. Stoupá s každým dalším pokusem IVF i možné riziko ? Vím, že mohu podstoupit až čtyři pokusy....Jinak se snažím docházet pravidelně na gynekologickou prevenci i ultrazvuk. Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
myslíte-li "rizikovostí" obavu z možného budoucího nádorového bujení, pak je nutno diskutovat riziko vzniku nádoru vaječníku a prsu. Naprosto přesvědčivé údaje z velkých studií pro takovou obavu dosud neexistují, třebaže po dlouhodobém užívání některých léků na dosažení ovulace bylo pozorováno velmi malé (jednotky procent) zvýšení rizika rakoviny vaječníku. U nádorů prsů se při rozvoji uplatňuje mnoho dalších faktorů a jasná spojitost s IVF nebyla zjištěna, třebaže jde o onemocnění častější u neplodných žen. Pozdní věk těhotenství nehraje pro onkologická rizika žádnou roli. JS

Konizace

18. 09. 2013 19:42:58 - daniT
Dobrý den, pane doktore

je mi 28 let, v roce 2012 jsem prodělala konizaci děložního čípku, po této operaci výsledky cytologie v pořádku. V červenci 2013 jsem byla na pravidelné 3 měsíční prohlídce a paní doktorka mě opět chce poslat na rekonizaci deložního čípku, výsledky cyto HSIL II-III. S manželem plánujeme miminko, paní doktorka mi doporučila nejdřív podstoupit rekonizaci a poté otěhotnět, na otázku zda nehrozí po 2 konizaci nějaké problémy, mi odpovědela, že ne. Chtěla bych se zeptat jestli opravdu žádné riziko nehrozí a jestli bych měla navštívit jiného lékaře? Čekala jsem, že mě paní doktorka znovu vyšetří, ale jen mi dala poukaz do nemocnice. Děkuji za odpověď Daniela
Odpověď:
Dobrý den,
podle velkých vědeckých studií zvyšuje opakovaná konizace asi 10x riziko předčasného porodu nebo potratu. Samozřejmě, že jde jen o riziko, nikoliv jistotu, ale taková informace je alarmující a měla by proto vést k přepečlivému zhodnocení nutnosti opakovaného zákroku u ženy po předchozí konizaci. Rozhodně by takový zákrok neměl být prováděn pro nejistotu či nejasné podezření, ale vždy až při jednoznačném potvrzení návratu závažných změn. Velmi vhodné je proto v dané situaci vyšetření ve specializované ambulanci COP. Výhodou kvalitní specializované ambulance je při splnění některých kritérií (plná přehlednost změn, malá postižená plocha, absence známek podezřelých z počínající rakoviny aj.) i možnost sledování závažnějšího nálezu bez ošetření a upřednostnění těhotenství. JS

Výsledky biopsie

18. 09. 2013 14:02:52 - Lenka1.M
Dobrý den,

již jednou jsem Vám psala ohledně výsledků biopsie. Před pár týdny jsem jí podstoupila na mojí žádost znovu, jelikož můj gynekolog nevěřil tomu, že by, když mám 2 x za sebou cytologii H SIL mohla vyjít biopsie dobře a navíc se prý berou jen malé kousky a že by to vše mohlo být až někde v kanálku. Jedinou možností je podle něj konizace. Každopádně biopsie mi opět prý vyšla dobře. Nálz zní takto : Slizniční částky (2) odebrané z transformační zóny děložního hrdla o průměru 3 mm každá. Částky cervikální sliznice s obrazem chronické cervicitis, kryté pravidelným metaplastickým dlaždicovým epitelem. Zachycené žlázky transformační zóny s projevy mírné pravidelné hyperplazie cylindrického epitelu. Displatické změny vyšetřené vzorky nevykazují. Bylo mi řečeno, že mi cytologie vychází špatně kvůli zánětu. S manželem se již delší dobu snažíme o dítě a zánět může způsobit i mou neplodnost. Proto nevím jak dál postupovat. Je prý už zbytečné provádět nadále biopsii. Mám tedy podstoupit tu konizaci, abych měla už od všeho klid?. Jsem sice ráda, že nebyly biopsií prokázány známky CIN, ale i tak neni asi vše v pořádku.Budu moc ráda za váš názor. Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologie není (až na vzácné výjimky) diagnózou a vyžaduje vždy další vyšetření. Zdaleka ale není výjimkou, že se může značně odlišovat od reálného nálezu (jako je tomu u Vás, kdy cytologie vyslovuje podezření na závažné změny, ale ve vzorcích z děložního čípku je zcela nezávažný nález). Při každé takové diskrepanci je ideálním řešením konzultace ve specializované ambulanci pro onemocnění děložního čípku (COP). Velmi vhodné je i tzv. druhé čtení výsledku cytologie, který může být přehodnocen. Provádění konizace by mělo být vždy uvážené. Při vyšetření v COP je proto nutné nejprve stanovit uložení oblasti, která může obsahovat buňky změněné v předrakovinové stadium (odborně se hovoří o stanovení typu transformační zóny). Je-li oblast dobře přehledná a nevykazuje-li patrné změny (jak naznačuje výsledek Vaší biopsie) a nejsou-li ani žádné projevy vleklého zánětu (zejména krvácení po styku), který biopsie potvrdila, pak je preferováno sledování bez ošetření. Neopodstatněná konizace totiž může přinést zbytečné riziko pro adekvátní průběh následujícího těhotenství. Naopak nepřehlednost celé transformační zóny s čátečným uložením v kanálku čípku, zjevný nález závažných předrakovinových změn nebo klinické projevy zánětu jsou důvodem ošetření realizovat. JS

Výsledky histologie, doporučení léčby

17. 09. 2013 14:41:38 - kety
Dobrý den pane doktore, zajímal by mě Váš názor, jaký by jste zvolil léčebný postup? V prosinci mi bude 35 let a jsem zatím bezdětná.

Výkon: Dne 29. 8. 2013 proveden LEEP a kyretáž hrdla.
V celk. an. kyret. hrdla – drobeček sliznice ad HV2. El. praporkem vyťat konus z čípku – výše do hrdla ad HV1. Koagulace, hyprosorb., longeta 1×

HV: A-K: excize z čípku s obrazem chronické cervicitidy, téměř ve všech řezech je na povrchu těžce dysplastický dlažidový epitel, místy přecházející v dlaždicový karcinom in situ. Tyto změny hojně zasahují do endocervikálních žlázek. V jednom bloku je zastiženo ložisko mikroinvazivního karcinomu. Hloubka invaze je 0,8 mm, horizontální rozsah je 1 mm. Dysplazie široce zasahuje do laterálního okraje excize.
L: hlen s nepatrnými fragmenty endocervikální výstelky a většími částkami těžce dysplastického dlaždicového epitelu bez spodiny.
C531 M807631

Předem děkuji moc za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek operace potvrzuje závažné předrakovinové změny, které přecházejí do mikroskopického zhoubného nádoru. Zatímco drobný nádor (0,8x1 mm) byl zcela odstraněn, přetrvává pochybnost o kompletnosti odstranění všech předrakovinových změn. U všech žen s neukončenými reprodukčními plány by v takové situaci měla být vždy maximální snaha o konzervativní postup a k reoperaci by se mělo přistupovat jen při jednoznačném nálezu zbytkových závažných změn nebo enormním podezření na jejich přítomnost. Taková informace ale z nálezu zcela nevyplývá. Bohužel není uveden rozměr odebraného vzorku, který by mohl pomoci v odhadu rizika zbytkových změn, také nelze využít informaci z kyretáže kanálku čípku, protože byla provedena ještě před konizací a může být falešně pozitivní. Osobně bych konzultoval patologa o doplnění informace o rozměru konusu a přesném uložení změn dosahujících do linie řezu a s vysokou mírou pravděpodobnosti bych následně navrhoval kontrolní vyšetření za 3 měsíce po operaci. Při absenci závažných zbytkových změn bych poté volil sledovací postup. JS

Výsledky ASC-H a HPV 16 v těhotenství

16. 09. 2013 21:13:23 - Mili
Dobrý den pane doktore,
v šestém týdnu těhotenství mi byl při kontolních stěrech z děložního čípku zjiště nález ASC-H. Doporučená kontrola byla za osm týdnů s výsledkem ASC-H a HPV typizace pozitivní pro genotyp 16. Ve dvanáctém týdnu těhotenství jsem byla hospitalizována pro středně silné krvácení, ale příčina nebyla zjištěna. Nyní ve 14tt bez potíží, ale pam doktor mi doporučuje kolposkopické vyšetření s odběrem postižené tkáně. Chci se Vás zeptat, zda je toto vyšetření nezbytně nutné (bojím se dalšího krvácení) a jak jsou tyto výsledky spojené s HPV 16 závažné, může se již jednat o rakovinu nebo o přednádorový stav.
Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
kolposkopické vyšetření (prohlédnutí čípku při zvětšení) je při nálezu abnormálního výsledku cytologie v těhotenství naprosto zásadním krokem, bez kterého nelze stanovit diagnózu ani další postup. Odběr vzorku tkáně (tzv. biopsie) ale v naprosté většině případů nutný není - cílem vyšetření u těhotné je totiž vyloučit zhoubný nádor, všechny ostatní změny včetně jakéhokoliv stupně změn předrakovinových se pouze kontrolují a případné řešení se odkládá až na období po šestinedělí. Uvedený cytologický nález je zcela obecně spojen s nálezem závažných předrakovinových změn asi v 50% případů, nález rakoviny je ale naštěstí při takovéto cytologii raritní. JS

kondylomata

16. 09. 2013 10:03:16 - barytek
Dobrý den, je mi 23 let a chtěl bych se zeptat a poradit, mám na penisu kondylomata - menší výrustky,už rok se mi objevuji pořád dokola a nemužu se jich zbavit a už jsem byl 3X na zákroku v nemocnici na šeškrabu pod narkózou. Opětovně se objevují. Partnerka byla u svého gynekologa a měla vše v pořádku.Nevím si stím dál rady už mě to trápí,jsem každy 2 měsíc v nemocnici.Děkuji za kladnou odpověd XXX
Odpověď:
Dobrý den,
léčba kondylomat není univerzální a pro každého je třeba najít nejvhodnější léčebný způsob. Navíc žádná léčebná metoda nemá 100% účinnost a k dosažení vyléčení je často třeba kombinace léčebných postupů nebo jejich opakování. Obecně však platí, že vyšší a trvalejší efekt je dosažen pomocí chemických látek než chirurgického ošetření. Nejlepší výsledky jsou doloženy při použití krému Aldara, který je vhodný jak pro ženy, tak i pro muže. Alternativou je i nový preparát s vysokou účinností a velmi nízkým procentem návratu onemocnění - mast Veregen. Optimální je poradit se v ambulanci kožního lékaře. JS

RADA

15. 09. 2013 23:31:40 - hell
Dobry den,jsem ctyri roky po odebrani vajecniku a delohy.Jen se chci zeptat,zda je mozne v lekarne koupit nejake homony bez receptu a pripadne jake.Je mi 400let.Hezky zbytek dne.
Odpověď:
Uvedený dotaz nesouvisí s předmětem poradny pro předrakovinové a rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Poraďte se prosím se svým ošetřujícím gynekologem. JS

Je nutná rekonizace?

10. 09. 2013 13:36:46 - Burdová
Dobrý den pane doktore,

Chtěla bych Vás požádat o Váš názor na můj případ.
Pro opakovaný nález z citol. indikace H SIL mi byla provedena LEEP konizace + curr. cerv. uteri.

Výsledek histol. vyšetření:
A. Na podložku natažený roztřižený rozvinutý konizát čípku velikosti 20 x 11 mm, maximální výšky 5 mm kompletně zpracovaný do šesti bloků (I-VI) poškozený odběrovými artefakty, v bloku I v celém rozsahu od stromatu odtrženým dlaždicovým epitelem, v blocích II-V z 1/2 chybějícím epitelem, v transformační zóně s nezralou dlaždicovou metaplazií a dále s dysplazií dosahující do úrovně dysplazie těžké CIN 3 (I-V) s extenzí do endocervikálních krypt. Invaze nezastižena. Dysplastický epitel dosahuje do endocervikálního okraje konizátu (I), v bloku V nelze endocervikální okraj spolehlivě posoudit, protože jsou zde těžké odběrové artefakty. Ektocervikální okraj je bez dysplazie. Dále jsou patrné retenční cysty.
B. V materiálu, který byl kompletně zpracován je hlen, krevní koagula, dezintegrované fragmenty dlaždicového epitelu a endocervikální sliznice s pravidelným cylindrickým epitelem a izolovaně zhmožděné fragmenty dysplastického epitelu. Stupeń dysplazie nelze vzhledem k pohmoždění hodnotit.

Paní doktorka mi doporučila rekonizaci a to hned po další menstruaci, operována jsem byla 30. 4. 13. Nakonec jsem se v nemocnici domluvila, že půjdu na kontrolu v září a zároveň si domluvím termín rekonizace. V létě mi bylo 36 a plánuji ještě dítě (jedno mám 11- leté), které jsem právě kvůli špatnému nálezu odkládala.

Je opravdu rekonizace nutná a pokud ano, jak dlouho po konizaci by se měla provést? Lze počkat až po případném těhotenství?

Děkuji za Vaši odpovědˇ a opravdu užitečné stránky.
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek konizace hovoří o přítomnosti závažných předrakovinových změn (tedy oprávněném důvodu k jejímu provedení) a zároveň nejistotě kompletního odstranění všech změn. V odebrané části čípku totiž dosahují závažné předrakovinové změny do vnitřního okraje řezné line směřující do kanálku čípku. Bohužel jsou předrakovinové změny zjištěny i v materiálu odebraném výškrabem (odborně kyretáží) ponechaného čípku. Patolog zde však míru závažnosti nálezu není schopen stanovit. Postupem, který je však značně černobílý a nezohledňuje všechny individuální faktory, je automatické provedení opakované konizace po proběhnutí pooperačního šestinedělí. U ženy, která si přeje brzy otěhotnět není ale takový postup v řadě případů vhodný - každá další konizace totiž významným způsobem zvyšuje riziko problémů pro správný průběh těhotenství, navíc zdaleka ne u všech žen je při opakované operaci nalezen zbytkový závažný předrakovinový nález (což je jediný správný důvod k operaci). Kromě toho je mimořádně přeceňované riziko rychlého rozvoje rakoviny z případných zbytkových závažných změn - odborná literatura takové případy prakticky nezná - většina nálezu (a obvykle i jeho nejagresivnější část) je totiž odstraněna první konizací. Díky tomu je možno u všech pacientek s podobným výsledkem operace chvíli počkat. Osobně bych proto ve Vaší situaci preferoval konzervativní řešení s pečlivým vyšetřením za 3 měsíce po konizaci a při nálezu nepodezřelém ze závažných změn bych podpořil snahy o časné otěhotnění. K rekonizaci bych přistupoval jen při jednoznačném nálezu závažných změn. Uvedený postup sice nezaručuje, že k rekonizaci nedojde (ženy se závažným zbytkovým nálezem ji podstoupit bohužel musí), ale významně snižuje šanci, že dojde k rekonizaci zbytečné (tj. tam, kde by už závažný zbytkový nález nebyl, nebo byly jen změny mírné). JS

CIN III pokracovanie

09. 09. 2013 14:19:14 - alicka1982
Este doplnujem, je mi 27 let.
Odpověď:
Viz odpověď níže. JS

CIN III pokracovanie

09. 09. 2013 14:16:03 - alicka1982
Dobry den, pisala som Vam pred par dnami ohladom nalezu, prosim vid nize. A dakujem.
Dnes som absolvovala spomnane kolposkopicke vysetrenie, kedze PAP vzkayal CIN III a dnesny vysledok kolposkopie bol uplne bez nalezu - cipok sa zdal v norme. Uz som bola pripravena na biopsiu, ale doktor sa vyjadril - ze neexistuje podozrive viditelne miesto na cipku, z ktoreho by ho mohol odobrat. zaroven vylucil rakovinu.
Vzhladom na to, ze posledny vysledok bol CIN III a porad mi vychadza PAP podozrivy na zmeny a kolpo dobra, rozhodol sa doktor ma odoslat na konizaci - LLETZ a nasledne odobratu cast cipku poslat do LABu na patologicke vysetrenie.
Ja si prajem brzo otehotniet, avsak ted som objednan na spominany zakrok v polovici novembra 2013, dovtedy mi nedoporucoval otehotniet a samozrejme klasicky postup, konizace - lletz a potom o 6 mes. moznost snazenia sa o miminko.
Som trochu zmatena a prosim o nazor. Na kolposkopickom vysetreni bolo vzdy vsetko v poriadku bez nalezu a PAP vychadza CIN II al. CIN III, len jednou po porodu vysiel OK.
Preto prosim o radu. nevidim v tom trochu logiku naco preventivne robit konizaciu ked je kolpo OK? Alebo je mozne ze bunky, ktore su zmenene nie je mozne na kolpo vidiet a mam podstupit zakrok? Zijem v zahranici - vysoka zdrav, uroven- to len pre info. mam podla vas ist este raz na opakovany PAP a preverit to nezavisle na tomto procese? Dr sa este vyjadril, ze kedze sa nezdarne vzsledky PAPu tahaju uz niekolko rokov, tak ze aj preto
odporuca LLETZ a ze jenom tohle nam bude moct dat urcity vysledok ake zmeny a kde na cipku sa presne nachadzaju. prosim vas o vyjadrenie a strasne dakujem!!
Alica
Odpověď:
Dobrý den,
mohu pouze odkázat na již zodpovězené v předchozí odpovědi - je-li u mladé ženy plán na brzkou graviditu, kolposkopický nález je plně přehledný (to musí posoudit vyšetřují na základě viditelnosti tzv. skvamokolumnární junkce) a zároveň není podezření na přítomnost závažných předrakovinových změn, pak je provádění konizace "pro jistotu, nebo z diagnostickým významem" nesmyslné. Naopak by měla být co nejvíce podpořena snaha o časné otěhotnění a dále pokračováno v pečlivých kontrolách. Cytologie je totiž vyšetření s nezanedbatelnou mírou nepřesnosti, a tak není výjimkou, že je cytologický stěr nadhodnocen, přičemž skutečný nález je normální nebo jen mírný. Důvodem proč preferovat těhotenství je i eliminace rizik spojených s těhotenstvím po konizaci a vysoká pravděpodobnost možného zlepšení nálezu po podrodu. JS

Prosím o překlad

08. 09. 2013 19:51:52 - Šárina
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o překlad této zprávy: spec:cyto 405, kolpop ATZ 1-BE, jemná plochá M na dol pysku, navalite krypty cyl epitelu.
R876
Děkuji za odpověď. Šárka
Odpověď:
Dobrý den,
nález uvádí odborný popis dobře přehledných změn pozorovaných na děložním čípku, které vyslovují podezření na přítomnost mírných předrakovinových změn, ale mohou být i vystupňovaným obrazem přirozených, nezávažných změn. JS

dotaz týkající se odebrání dělohy

04. 09. 2013 10:29:41 - dagmarka
Dobrý den, je mi 58 let, po druhé konizaci čípku je nález č. :Histologie B13495/13, Konus: těžká dysplázie až na can in situ, Počínající invazní růst do stromatu, agioinvaze nepřítomna. cpH: těžká dysplázie bez nádoru, cpT : dysplastické změny, závěr: ca colli uteri la1,bez angioinvaze , dop. hysterektomie. Zjištěno 4.9 2013 Biopsie tento rok bez nálezu. Prosím o lidský překlad a odpověď, zda je odebrání nutné ( jsem aktivní sportovec) a zda mohu případnou operací dělohy odsunout o pár měsíců - leden- únor. Nemohl by se zhoršit stav prostředí?Bylo mi sděleno, že jsem přišla doslova ve 12h.( pravidelné prohlídky nezanedbávám) Děkuji za odpověd. DP
Odpověď:
Dobrý den,
v případě zjištění mikroskopického rakovinovéhio nádor je vždy zvažováno odstranění dělohy. Rozhodujícím faktorem je ale především věk - u mladších žen je obecná snaha o konzervativní postup, naopak u žen po přechodu je příklon k aktivnímu řešení. Důvodů je řada, pro starší ženy je hlavním argumentem obtížné sledování ošetřeného čípku v důsledku změn způsobených absencí hormonů - odborně tzv. atrofie. Vaše situace je však komplikovanější - poslední zákrok sice prokázal "jen" mikroskopický nádor s dobrou prognózou, nezajistil však úplné odstranění všech dalších předrakovinových změn - ty totiž byly zjištěny i ve vzorcích z kanálku čípku. V takové situaci je třeba další řešení neodkládat - vždy se musí přepečlivě zhodnotit, zda-li nemůže být v kanálku čípku ještě zbytkový - závažnější nález, při sebemenší pochybnosti je nutné zopakovat konizaci, protože prosté odnětí dělohy by nemuselo být adekvátním řešením. Naopak při jistotě absence zbytkového rakovinového nádoru je možné prosté odnětí dělohy, obvykle prováděné poševní cestou s dopomocí laparoskopie. Odklad řešení na příští rok je v každém případě příliš rizikový. JS

konizace

03. 09. 2013 12:16:00 - i
Dobrý den, je mi 44 let, mám 4 děti a nyní mám nález LSIL (2/13 a 8/13) a měla bych podstoupit konizaci jehlou. Vím, že nález není až tak závažný, ale už dlouhodobě jsem sledována a nikdy nález nebyl úplně dobrý, tak raději preventivně...
Mám se ale nyní na zákrok objednat až za 3 měsíce. Je nutná další časová prodleva? Raději bych zákrok absolvovala co nejdříve. Díky Iva R.
Odpověď:
Dobrý den,
u žen s ukončenými těhotenskými plány a mírným nálezem je ošetření čípku možnou alternativou, která má velmi dobré výsledky a pacientce zajišťuje nejen uzdravení, ale i "klidné spaní". Důvod pro časovou prodlevu mi při absenci jiných zdravotních obtíží není jasný (otázkou je, zda nejde jen o nedorozumění a doporučení neznělo objednat se "během" 3 měsíců, nikoliv "za" 3 měsíce). Na příčinu se je případně třeba zeptat v příslušném zdravotnickém zařízení. JS

CIS2

02. 09. 2013 16:43:25 - nik175
Dobry den byla mi zjistena CIS2 ale HPV viry negativni,ty nemam..... a brala jsem 15let antikoncepci cilest,kterou jsem v lednu vysadila....muzete mi poradit co by jste doporucil?ci mam jit na konizaci a nebo s konizaci zatim pockat?je mi 30let bezdetna....deti jsem chtela do 2let.....mam teda radsi ted otehotnet nebo zatim jeste pockat.....deti bych si prala...ale mam strach aby nebylo potom pozde.....abych neco nezanedbala.....protoze jiny doktor jiny nazor....dekuji moc
Odpověď:
Dobrý den,
kategorie změn označovaných jako CIN 2 je řazena mezi závažné předrakovinové změny a vyžaduje ošetření. Zcela nové poznatky však doporučují, aby každý vzorek (nikoliv pacientka) hodnocený jako CIN 2 byl vyšetřen ještě pomocí speciálního barvení (odborně imunohistochemického vyšetření) na přítomnost proteinu 16 (p16). Při negativitě takového testu je nález přehodnocen jako mírný a doporučeno sledování, naopak při silné pozitivitě testu je vzorek označen jako závažný a doporučena konizace. I u žen s doplňujícím vyšetřením potvrzujícím závažné změny však lze za podmínek malého, dobře přehledného nálezu, dobré spolupráce a aktivních snah o těhotenství postupovat konzervativně bez ošetření. Postup tak není zcela černobílý (proto i odlišné názory různých lékařů), naopak by měl být značně individualizován a "ušit" na míru každé ženě. JS

CIN III upresnenie

01. 09. 2013 16:43:02 - alicka1982
Este pre upresnenie mojho dotazu dodavam,ze dnes moj gynekolog v sprave a odporucani na kolposkopiu navrhuje LLETZ. V pripade ze by mi bol tento zakrok vykonany, po akej dobe je mozne znova snazit sa o dieta a otehotneiet? dakujem
Odpověď:
Dobrý den,
viz odpověď níže; v případě nutnosti operace je optimální otěhotnět až za 6 měsíců. JS

CIN III

01. 09. 2013 00:48:18 - alicka1982
Dobry den,

pocas 5 rokov sa moj nalez zhorsoval od ASCUS po CIN III - PAP ktory prekazal CIN III bol odobraty na uplnom zaciatku tehotenstva v CERVNU 2012. Tehotenstvo prebehlo bez komplikacii a porod bol uplne prirodzeny v LEDNU 2O13. V dubnu po sestonedeli PAP - bez nalezu a taky kolposkopia BEZ nalezu. To bolo radosti, avsak nie nadlho.
Oba vysledky bez predchadzajuceho sex. styku v case od porodu do PAPu i KOLPO.
PAP mi moj gynekolog zopakoval v cervnu,kedy sme uz boli pripraveni snazit sa o dalsie dieta a mavali sme uz s manzelom normalne sex.styk. Vysledok PAPu ZNOVA CIN III.
Chceli by sme brzo druhe dieta.
1, Prosim, co mi radite?
2, Ako je mozne ze za 3 mesiace sa z vysledku bez nalezu znova vyvinul CIN 3?
3, Je mozne ze to ma spojenie so sex. stykom s manzelom, ktory je mi verny a ja jemu taky?
Este pre upresnenie - kolposkopia bola vzdy bez nalezu. Je teda smerodajna kolposkopia -ma vacsiu vahu nez PAP? Ak PAP vykazuje CIN 3 a kolposkopia je v poriadku, je konzervativny postup a eventuelne otehotnenie priatelne?
V najblizsich dnoch mam kolposkopiu na zaklade posledneho vysledku steru PAP ktory vykazal CIN III.
4, Aky je postup v pripade CIN 3 a kolpo bez nalezu?
Velmi pekne dakujem!
ALICA
Odpověď:
Dobrý den,
konzervativní postup - tedy sledování při cytologickém stěru podezřelém ze závažných předrakovinových změn během Vašeho předchozího těhotenství byl naprosto správný postup a Vašeho lékaře za něj lze jen chválit. U části žen se nález po porodu vylepší nebo dokonce zcela vymizí, takový vývoj je však nutné potvrdit alespoň dvěma kontrolami. Existuje totiž fenomén popsaný německými vědci, který dokládá, že těsně po porodu může nález přechodně vymizet, ale již při další kontrole může být opět patrný. Velmi pravděpodobně jde o Váš případ. Sexuální život na uvedené nemá žádný vliv. Optimální postup by v dané situaci měl vycházet z komplexního posouzení všech faktorů - je-li normální (nebo jen mírný) a zároveň dobře přehledný vizuální nález při kolposkopickém vyšetření a zároveň přání časného otěhotnění, pak by měla být maximální snaha o konzervativní postup bez operace. K zákroku by bylo vhodné přistoupit pouze při nepřehledném nálezu s rizikem přítomnosti změn v kanálku čípku. JS

dg. N872 - těhotenství

30. 08. 2013 08:59:14 - kaluta27
Vážený pane docente, žádám Vás o Váš odborný názor.
V dubnu 2011 mi byla při pravidelné kontrole u mého gynekologa zjištěna změna na děložním čípku, pan doktor to začal časteji sledovat. V létě 2012 mě již odeslal do COP Ústí nad Labem k Mudr. Petrovi Sudkovi. V říjnu 2012 jsem otěhotněla, bohužel v prosinci 2012 těhotenství ukončeno z důvodu zamlklého těhotenství. V lednu byla provedena konizace, po které mi bylo sděleno, že výsledky nejsou ani po konizaci vůbec dobré, že to špatné zůstalo uvnitř děložního hrdla, což konizací nelze odstranit. V lékařské zprávě ze dne 4.2.2013 mám od Mudr. Sudka napsán závěr : Adenoca in situ, vzhledem k nulgraviditě doporučeno urychleně otěhotnět a poté hysterectomie. Vyšetření bylo zpracováno akreditovanou metodou dle SOP-01, SOP-05 (N-B-32, verze 4,f2)
Histologicky: čípek s dlaždicově překrytým ektropiem. Ektocervix kryje normální dlaždicový nerohovějící epitel. Ve skvamokolumnární jukci pouze v bloku č. XI je nezralá dlaždicová metaplazie bez dysplazie. V ostatních blocích je normální nález.
Bylo mi řečeno neodkládat těhotenství, což jsem ani nechtěla, jelikož miminko velmi chceme. V květnu tohoto roku se otěhotnění podařilo. Výsledek z cytologie ze 17.6.2013 u mého gynekologa je
Závěr: Bez neopl. intraepit. změn a malignit, Stěr: uspokojivý, Jiné změny: Reaktivní buněčné změny způsobené - jiné Döderlein.
Před 14 dny jsem bohužel musela podstoupit indukovaný potrat z důvodu VVV plodu. Dle výše napsaných informací z lékařské zprávy, by mě zajímalo, zda se máme bez starostí pokoušet o další miminko. Je mi 28 let a zatím jsem bezdětná. Hrozně se ale obávám rakoviny, děsí mě také tak radikální řešení jako je hysterectomie. Mnohokrát Vám děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
nález těžkých předrakovinových změn buněk kanálku čípku - odborně adenokarcinom in situ (AIS) je velmi závažná a současně i vzácná kategorie změn. Při zjištění takového nálezu je vždy bezpodmínečně nutné ošetření čípku tak, aby bylo dosaženo kompletního odstranění předrakovinových změn. Teprve poté je možné doporučit těhotenství. Bohužel i v případě úplného odstranění změn zůstává asi 15% riziko, že se nález bude opakovat nebo že v budoucnu vznikne rakovina. Příčinou je odlišný způsob vzniku a šíření změn - ty totiž vytvářejí v kanálku čípku vícečetná, nespojitá ložiska. Proto je také u všech žen s nálezem AIS a ukončenými reprodukčními plány doporučeno odstranění dělohy, což dramaticky sníží riziko rakoviny pro budoucnost. Je-li ale ve Vaší situaci dosaženo optimálního odstranění změn a aktuální cytologické nálezy jsou v pořádku (z přiložených zpráv se zdá že je tomu tak) je možné nadále pouze kontrolovat a snažit se o těhotenství. Je však třeba mít na paměti, že kontroly opakování nálezu nezabrání, pouze jej mohou zavčasu objevit, a proto je třeba na ně pečlivě docházet. Navíc u Dr. Sudka, který je skvělý odborník, jste v té nejlepší péči. JS

VIN III

28. 08. 2013 18:24:40 - Terezika
Dobrý den,

chci se zeptat, co znamená VIN III? A Infiltrativně rostoucí spinocelulární karcinom přesahující hranice excize, v zablokovaném materiálu zachycen hyperplastický dlaždicový epitel bez výraznějších dysplastických změn s hyperkeratózou, částice dlaždicového epitelu bez dysplastických změn s hyperkeratózou?

Předem děkuji za odpověď

Tereza
Odpověď:
Dobrý den,
VIN 3 je označení pro těžké předrakovinové změny zevních rodidel. Zbylá zpráva již popsuje rakovinový nádor zevních rodidel , který nebyl zákrokem zcela odstraněn. JS

dotaz na dispaziu cevicis uteri NS-N87.9

26. 08. 2013 18:22:13 - gigi
Dobrý den děkuji za zodpovězený dotaz chtělajsem se ještě zeptat...Mám po operaci /odebrání dělohy/ a už je to 14 dnu ,ale pri čurání mě ten moč...měchýř bolí a levá str.ze vnitř..když dočůrávám.Svědí mě i spodek pouze povrchně mažu se jamazolem...Je to tak normální nebo mám jít k lékaři ?Kontrolu mám až za 3 tydny děkuji za odpověd
Odpověď:
Dobrý den,
bolestivé močení nebo domočování po operaci není normálním projevem a kontrola u lékaře je v takové situaci velmi vhodná. Infekce močových cest totiž patří mezi jedny z nejčastějších komplikací po gynekologických operacích. JS

interupce a cin III

26. 08. 2013 13:47:12 - barbaruska
Dobrý den, situace podobná té mé zde již byla řešena, ale přesto bych uvítala, kdybych od vás měla názor přímo. Jsem v devátém týdnu těhoternství s nálezem cin III - podrobné výsledky vyšetření nemám k dispozici, ale je to výsledek z biopsie. Můj lékař se docela podivoval, že jsem v klidu (právě na základě info, které jsem nalezla na netu, včetně vaší poradny), on by můj případ rozhodně řešil interupcí a konizací a další těhotenství až poté. Mně se jeho postoj moc nelíbí, neboť tvrdí pravý opak toho, co vím, byť laik.Dost mě vystrašil, teď mě posílá na další vyšetření do HK k jakémusi doktoru Štiplovi, o kterém jsem nenašla více informací. Stále nevím, co si myslet, v pátek mám znovu volat, kdy bude vyšetření nevím, ráda bych ještě stihla prvotrim. screening, nesdělil mi termín porodu, těhotenskou průkazku nevystavil....prosím tedy o radu, co vlastně dělat? Už jsem z toho poněkud zmatená. Je mi 36 let, mám roční dítě. Děkuji za odpověď, B. Tichá
Odpověď:
Dobrý den,
průkaz závažných předrakovinových změn není v žádném případě důvodem k přerušení těhotenství!!! Právě naopak, přerušit těhotenství by bylo zcela nelogickým a nesprávným krokem. Důvodem proč danou situaci považovat za "štěstí v neštěstí" je jedinečná šance na možnost spontánního vylepšení nebo dokonce vymizení změn po porodu, mimořádně nízké riziko zhoršení změn v těhotenství, ale také riziko pro budoucí těhotenství, které by nastalo po přerušení, ošetření čípku a opakovaném otěhotnění. Jediným adekvátním krokem v dané situaci je vyšetření ve specializované ambulanci COP a vyloučení, že nejsou kromě závažných předrakovinových změn žádné známky podezření na rakovinové bujení (což je naštěstí velmi vzácné). Poté plně stačí kontrolovat v intervalu po 8 - 12 týdnech a případné chirurgické řešení (tedy provedení konizace) odložit až na období po šestinedělí. JS

dotaz

26. 08. 2013 09:58:57 - marti.vlcice
Dobrý den,

je mi 38 let bezdětná, docházím na IVF, už mi nezbývá moc času do 40 let. A teď mi vyšli testy takto.

kolposkopicky nález – hrdlo s ATZ typ 3, cytologický nález – vstupní H SIL, další kontrolní AGC NOS. HPV APTIMA test pozitivní. MOP koky, K+C hrdlo děložní E coli hojně a Gardnerella vaginalis – bude přeléčeno Macmirorem vag + Entizolem po dle výsledku citlivosti K+C. Ještě v září 2009 byla provedena punch biopsie a histologický nález zněl dysplazie I st.

Domníváte se, že při tomto nálezu nelze léčit jinak než konizací což mi posune možnost otehotnět o cca. dalších 6 měsíců?
Děkuji za odpvoěď. Martina




Odpověď:
Dobrý den,
popisované nálezy nejsou bohužel úplné - zejména vizuální (kolposkopický) nález hovoří jen o přítomnosti abnormálního nálezu, který nelze zcela prohlédnout, protože zasahuje do kanálku čípku, ale neuvádí závažnost viditelných změn. Ve Vaší situaci by mělo být zhodnoceno co nejpřesněji riziko možnosti rozvoje rakoviny. Filozofií při péči o pacientky s abnormálním nálezem na čípku totiž není ošetřit úplně každý (dokonce i závažnější) předrakovinový nález, ale ošetřit takový nález, který má skutečné riziko přechodu v rakovinu. Bohužel stanovení takového rizika je podmíněné komplexním pohledem na nález - jeho charakteristiky, vzhled, rozsah, dynamiku... Jinými slovy, možnost nebo nemožnost postupovat dále konzervativně, je třeba stanovit individuálně po zhodnocení všech faktorů. Vždy by ale měla být co největší snaha upřednostnit těhotenství před zákrokem, a to i za cenu dočasného sledování závažnějších změn a vyšší frekvence kontrol. JS

dermoid? v těhotenství

24. 08. 2013 17:55:38 - mihab83
Vážený pane doktore,
měla bych na Vás dotaz.
U mého gynekologa mi byl potvrzen 5tt a zároveň útvar na pravém vaječníku, podle dr. se pravděpodobně jedná o dermoid.
Byla mi odebrána krev na tumor markery. Výsledky budu mít až 3.9. Moje otázka je, dá se dermoid rozpoznat na UTZ? Mám hrozný strach, nevím, vím, že výsledky budou za relativně krátkou dobu, ale ta je pro mně teď nekonečná...k lékaři dřív nemůžu, má dovolenou....
Budou nějaká rizika pro probíhajícíí těhotenství?
Moc Vám děkuji za Váš čas a odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
velmi zkušený lékař může vyslovit podezření na typ onemocnění vaječníku. Přesnou diagnózu ale obvykle stanoví jen specialista na onkogynekologický ultrazvuk a někdy dokonce až patolog po provedení operace. Při abnormálním nálezu na vaječníku v těhotenství je proto velmi vhodné vyšetření v onkogynekologickém centru ultrazvukovým specialistou. Odběr krevních testů - nádorových markerů - bílkovin, které se zvyšují u části závažných onemocnění vaječníku, nemá totiž v těhotenství téměř žádný význam, protože k jejich zvýšení dochází i u zcela zdravých těhotných žen. Volba dalšího postupu závisí na přesném typu onemocnění vaječníku a na jeho velikosti - při nezávažném onemocnění (dermoid mezi taková onemocnění spadá) a malé velikosti je vhodné pouze kontrolovat, naopak při podezřelém nálezu nebo objemném nádoru je nutné operovat i v těhotenství. JS

dotaz na diagnosu dysplazia cervicis uteri NS-87.9

23. 08. 2013 20:28:51 - gigi
Dobry den prosim Vás byla jsem na stěrech a vysledky na citologiji vyšli špatně pan lékař řikal že tam byl agresivni nador byla mi odebrana děloha ,ale nevim jestli ten nador byl shoubny.krevni obraz v propoustěci zprave mamHEMOGLOBIN 116.HEMATOKRIT O.320,LEUKOCITY 8.5,TROMBOCI TY 249,ERYT.KŘ.RDW-SD35.0 STŘ OBJEM ERYT.(MCV)84.4 BARV.v ery MCV B.30.6 BIOCHEMIE CRP.28 UREA 3.5 S-Kreatinin enzymaticky 61kys. Moč. 196 Na 104 K 3.8 CI 104 AL O.24 AST O.18 glukoza 6.3 .OPERACNI VYKON V CA PROVEDENO LAVH SIMPLEX DG.LAVH SIMPLEX PRO DYSPLAZIE HRDLA DĚLOŽNÎHO NS-N87.9. Pane doktore zajima me jestli jse to muze vratit treba do mocoveho mechyre a jestli hrozi treba do budoucna vyskyt i ve vajecnikach.Jestli,kdyz ta deloha byla odebrana zda i s loziskem.Ještě tam mam napsane gynekologicke vysetreni:vulva zevně bpn.pochva prostorna,Ec,AVF UTERI,normal velikost,andexa bpn.Dysplazie cervicis uteri.Dekuji za vyjadreni a hlavne pochopeni.P.Zembicka
Odpověď:
Dobrý den,
ze zprávy vyplývá, že operace byla provedena pro předrakovinové, nikoliv pro rakovinové změny. Jde o změny, které nepostihují vzdálené orgány, nešíří se ani nezakládají druhotná ložiska - metastázy. Riziko návratu předrakovinových změn po odnětí dělohy je naštěstí mimořádně malé a téměř výhradně postihuje jizvu v pochvě. Z toho důvodu nelze odstranění dělohy považovat za definitivní řešení a i po operaci je nutné dále docházet na gynekologické kontroly. JS

Zánět po konizaci?

22. 08. 2013 22:25:50 - hana315
Dobrý den pane doktore,

jsem po konizaci 3. den, mám lehké krvácení už 2. den s divným zápachem, který jsem nikdy neměla.

Bojím se, abych neměla např. zánět apod. Dá se to nějak poznat? Teplotu nemám, ale cítím se unaveně a bolí mě záda v dolní části.

Doktor, který mne operoval, mi nenapsal žádné léky ani čípky na zavádění.

Mohu si v lékarně něco vhodného koupit, abych zánětu předešla a zároveň přispěla k lepšímu hojení čípku???

Je mi 24 let, nerodila jsem. Dítě plánuji.

Předem děkuji a přeji pěkný den.

Odpověď:
Dobrý den,
bez vyšetření je samozřejmě obtížné soudit. Máte-li však pocit obtíží nebo nepatřičného vývoje, pak určitě navštivte gynekologa, možnost pooperačního zánětu není vhodné podcenit. K podpoře hojení si je možné koupit preparát Cicatridina, který se vkládá ob den na noc do pochvy. JS

Přenos?

21. 08. 2013 16:20:31 - Hana 01
Dobrý den.

Chtěla bych se zeptat na možné riziko přenosu viru HPV.
Před několika lety jsem prodělala konizaci pro nález CINIII.Od té doby vše v pořádku.
Před nějakou dobou jsem změnila partnera a mám obavy,jestli není možné riziko přenosu na něj,i když jsou testy negativní.

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
v případě, že Vám nebyl v období po operaci proveden speciální test na HPV (jde o něco jiného než je cytologický stěr), tak na otázku nelze odpovědět. Byl-li ale takový test negativní, pak je riziko, že Vy nakazíte nového partnera, nulové. JS

Těhotenství s ASC-US,HPV pozitivní

20. 08. 2013 18:19:38 - adonisa
Dobrý den, prosím Vás mohl by jste mi napsat Váš názor na těhotenství,když jsem po konizaci (2008) i rekonizaci (2009) děložního čípku,před třemi týdny mi přišly výsledky z pravidelných stěrů na které docházím co půl roku výsledek mi pan doktor zaslal emailem,jedná se o :ASC-US, stěr na HPV pozitivní, takže jsme se s mužem rozhodli raději pro dítě (jedno máme), můžu být těhotná? Neohrozím tím plod nebo sebe? pan doktor mi jasně řekl,že pokud výsledky budou špatné budeme spolu uvažovat nad odebráním dělohy a toho se bojím,kvůli dítěti. Je mi jasné,že těhotenství nedoporučíte, ale chtěla bych vědět Váš názor blíže. Velmi děkuji a přeji mnoho úspěch
Odpověď:
Dobrý den,
těhotenství je pro děložní čípek obecně velmi prospěšné - případné předrakovinové změny se totiž po porodu ve vysokém procentu vylepší nebo dokonce zcela zmizí. Až na úplné výjimky lze těhotenství lze doporučit a to dokonce i v případě zjištění předrakovinového nálezu. Ve Vaší situaci by proto bylo ideální pečlivě vyšetřit čípek (abnormální cytologie a pozitivita testu na HPV zdaleka neznamená, že je skutečně přítomen abnormální nález, natož aby pomohla určit jeho přesnou závažnost) a také zhodnotit délku čípku pomocí ultrazvukového měření (tzv. cervikometrie). Největší riziko pro těhotenství totiž neplyne z případného předrakovinového nálezu na čípku, ale z jeho příliš malé délky po dvou předchozích operacích. JS

Lsil

20. 08. 2013 12:37:05 - Cabova
Dobry den.Jiz dva roky chodim na caste kontroly ohledne cytologie AGC-NOS a ASCus,nyni Lsil.Rok chodim do COP po pul roce na kolpo a stery.Nalez se nemeni,vse stejne.Muj pan doktor chce abych sla na konizaci-pro jistotu ale pan doktor z COP chce nalez jen sledovat,jelikoz je mirny.Ted nevim,koho mam poslechnout a kdo by o konizaci mel vlastne rozhodnout.Je mi 38 let,dve deti.Dekuji,hezky den.
Odpověď:
Dobrý den,
při mírných změnách na čípku je možné postupovat konzervativně a pouze sledovat, riziko zhoršení nálezu je totiž velmi malé. U žen s ukončenými reprodukčními plány je ale možné i aktivní řešení a šetrné ošetření - význam takové postupu je jednak léčebný (vyřeší se nález a eliminuje se (sice malé) riziko zhoršení) a zároveň psycho-sociální (opakované kontroly zatěžují časově a samozřejmě i nejistotou, zda se nález náhodou nezhoršil). Jinými slovy - není lepší a horší postup - oba navrhované postupy jsou možné a do značné míry tak nejvíce záleží na Vašem rozhodnutí a přání. JS

studie HPV

19. 08. 2013 18:02:40 - milca
Dobrý den,
v květnu tohoto roku jsem u Vás byla na konizaci děložního čípku. Po výsledcích mi bylo sdělena kontrola na Vašem oddělení. Byla jsem zařazena do Vaší studie. Nyní mi Váš kolega MUDr. Borek Sehnal zaslal výsledky stěru, který byl vrámci zákroku proveden.
Zpráva Vašeho kolegy:

hrdla děložní - HPV 31
konečník - negativní
dutina ústní - negativní

Měla byste chodit na pravidelné kontroly, popř. se domluvte s doc. Slámou. Je pravděpodobné, že konizací se odstraní i HPV infekce.
Jelikož nemám na Vás kontakt, zkouším se spojit s Vámi touto cestou a poradit se co dál, jak navrhl Váš kolega.

Děkuji Milena Baťková, milca.lednova@email.cz
Odpověď:
Dobrý den,
výsledky získané v rámci studie jsou pro Vás velmi příznivé. Rakovinotvorný typ viru byl zjištěn jen na děložním čípku, v ostatních lokalitách žádný virus nemáte. Konizace, která odstranila nemocnou část čípku, vede u drtivé většiny žen obvykle i k odstranění všech buněk infikovaných virem a tedy trvalému vyléčení. Ve Vaší situaci tak plně stačí být kontrolována u svého praktického gynekologa/gynekoložky a s odstupem roku (dříve odběr není vhodný) si nechat provést stěr z čípku na HPV infekci - při negativitě budete mít jistotu uzdravení. JS

ad NETZ a c.p. frac.

18. 08. 2013 15:56:56 - Liběna
Dobrý den pane docente,

Jsem ve věku 47 let, menstruace pravidelná. Po 14 letech , kdy jsem měla z důvodu zánětu pozměněnou cytologii a ta se během 1 roku sama upravila , jsem v 4/13 měla výsledek cytologie AGC-NOS. Kontrola proběhla v 7/13 se se stejným výsledkem. Byla mi doporučeno COP. V 8/13 jsem byla vyšetřena v COP s tímto výsledkem : zgn, pochva prostorná, čípek s E, kontaktně krvácí. Kolpo : 0, TZ 1,kontaktní krvácení , polp. nevyš. Závěr : susp. cytologie - AGC - NOS, dop. ad NETZ a c.p. frac. Můj dotaz zní : jedná se o konizaci jehlou a neměl se stav cytologie v období od 4-7/13 řešit antibiotiky. Nemůže se jednat o vleklý zánět čípku ? Je výsledek cytologie a vyšetření v COP jednoznačný pro doporučení konizace a je opravdu nutným a jediným řešením ? Děkuji , Liběna.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr je prvotně zamířený na rozpoznání změn povrchových buněk čípku. V případě přítomnosti změn buněk vystýlajících kanálek čípku (tzv. žlázových buněk) je cytologie velmi limitovaná a bohužel i velmi nepřesná, a to oběma směry - jak v možnosti nadhodnocení závažnosti, tak i v možnosti podhodnocení. Velmi často je ale na vině zánět, a proto je vždy již po prvním zjištění žlázové cytologické abnormity a vyloučení závažného nálezu vizuálním vyšetřením velmi vhodné podat antibiotika. K operaci se obvykle přistupuje, je-li poté opakovaný nález opět abnormální. V situaci, kdy nebyla antibiotika podána, ale těžko očekávat zásadní změnu výsledku... Možná řešení jsou v takovém momentě tři - podání antibiotik a kontrola za 3 měsíce, provedení testu na HPV a při negativitě podání antibiotika a opět kontrola, naopak při pozitivitě provedení operace, nebo rovnou provedení operace se zaměřením na kanálek čípku (navrhovaná konizace jehlou - NETZ - je ideální variantou). Osobně bych za nejlepší a pro stanovení onkologického rizika i nejpřesnější považoval druhou variantu s testem na HPV. JS

Konizace

17. 08. 2013 17:08:23 - hana315
Dobrý den pane doktore,

pan doktor mě poslal na konizaci do nemocnice. Zajímalo by mě, jak dlouho celý zákrok trvá a jaká mě pak čekají omezení?

Dále by mě zajímalo, jestli bude odebraný nález posílán na rozbor a bude zjišťováno, zda se jedná o nějaký nádor apod.?

Uvažuji také o očkování proti rakovině děl. čípku. Bude mít očkování nějaký smysl?

Předem děkuji. Pěkný den.
Odpověď:
Dobrý den,
o všem na co se ptáte je vyčerpávajícím způsobem psáno v předchozích dotazech - stačí se jen začíst. Pooperační průběh a doporučení po konizaci najdete na www.onkogyn.cz v sekci "Pro veřejnost" v odkazu "Pooperační péče". Ve zkratce lze shrnout - konizace se provádí nejčastěji v krátké narkóze, zákrok trvá asi 10 - 15 minut. Odebraná tkáň je odeslána na vyšetření patologem, jehož závěr je k dispozici většinou do 14 dní. Podle zvyklostí nemocničního zařízení je pacientka propuštěna týž den nebo některý z následujících dnů domů. V pooperačním období je nutné dodržovat hygienická omezení, není však nutný klidový režim ani pracovní neschopnost. Další postup je stanoven podle definitivních výsledků rozboru odebrané části čípku - nejčastěji je doporučeno sledování. Přínos očkování u každé sexuálně aktivní ženy bez ohledu na to, zda prodělala konizaci, nebo nikoliv, je velmi individuální - záleží především na možnosti nové nákazy, která v naprosté většině přichází od nového nebo záletného partnera. JS

konizace VS plastická chirurgie

15. 08. 2013 23:44:23 - M9
Dobrý den.
Možná mám hloupý dotaz, ale mám výčitky svědomí.
Již týden běhám po doktorech abych si udělala všechny vyšetření na plastiku,kde si musím samozrejme vse uhradit. Jde o zmenseni prsou-modelace.termín mám 9.9. Dnes jsem si byla pro výsledky cytologie kde mi bylo řečeno od pana doktora že se stav zhoršil a že je nutná konizace. Tento měsíc se to již nestihne protože mám po menstruaci. Panu doktorovi jsem řekla že jsem objednaná na plastice a proto se chci zeptat jestli je možnost to udělat dalsi mesic tzn. v říjnu. Začal se hned čertit, jen jsem se zeptala narovinu jestli je to tak nutné udělat když už mám ted stejně po menstruaci a jestli se to zhorší kdybych šla o měsíc později. Odpověď byla: No já nevím, může se to zhorsit.Dalsí můj dotaz: Mám tedy plastiku odložit? ZDraví je samozřejmě přednější,ale pokud se nic nezmění do mesice tak bych plastiku stihla a pak hned mohla jít i na konizaci: Odpoved: To musíte vědět vy, začal koukat do pc a řekl.. no ale to byste sla az v říjnu no.. no ale zase budete mít už nějaké udělané testy z plastiky no.. takže 7.10 se dostavíte do nemocnice kde vás vysetri a domluvite si termin,ale jeste se budete muset zastavit tady, nemůžeme jim dát výsledky z července... a já jo aha... Hm nashledanou, když jsem se objednávala u sestry tak jsem viděla jak tam hned napsal plastiku. Připadám si divně, vypadám hloupě, přitom jsem to nemyslela zle. Už jsem dala skoro 4000 za vysetření které přijde v niveč pokud tam nepůjdu tak jsem se jen zeptala. Pokud je to opravdu tak nutný a za měsíc se to může tak rapidně změnit tak samozřejmě mi je přednější zdraví tak přemýšlím o tom že plastiku celou zruším a půjdu na ni třeba v listopadu nebo já nevím...Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
k provedení konizace je možné přistoupit až po pečlivém vizuálním vyšetření čípku (tzv. kolposkopii). Ideální je ještě i provedení biopsie - odběr malého vzorku nemocné části čípku, který potvrdí přesnou míru závažnosti změn. Samotná cytologie totiž není (až na naprosté výjimky) důvodem k okamžité operaci. I v případě zjištění závažných předrakovinových změn je možné operaci realizovat v horizontu 3 měsíců, neboť riziko rychlého zhoršení nálezu v rakovinu je obvykle naprosto minimální. Navíc platí, že konizaci je vždy třeba pečlivě naplánovat co nejčasněji po menses, a to se ne vždy zdaří ten nebližší měsíc. Jinými slovy - není-li podezření na rakovinové bujení (což z Vašeho dotazu nevyplývá), pak je v prvé řadě nezbytné pečlivě nález vyšetřit, zvážit, zda je konizace nutná a v případě, že ano, plánovat ji během následujících 3 měsíců. Osobně bych tedy navrhoval nejprve absolvovat plastickou operaci. Zároveň však již nyní můžete absolvovat konzultaci v nemocnici na gynekologii a při potvrzení závažných změn začít plánovat termín konizace. JS

rekonizace

15. 08. 2013 21:09:49 - alice1
Dobrý den,
jsem po rekonizaci děložního čípku. Výsledek CIN III do zdravé tkáně. Je to zhruba 2 měsíce od rekonizace, kdy mě stále lehce pobolívá v podbřišku, výtok mám pořád docela silný. Při pohlavním styku bez ochrany se příteli udělal puchýř na předkožce, která ještě zčervenala. Do několika hodin vše vymizelo. Už se to stalo opakovaně. Přítele mám stáleho cca 3rok. Může to mít nějakou souvislost s rekonizací, nebo je možnost že stále nějsem vyléčená, popřípadě má problém i přítel?
Děkuji moc za odpověd.
Odpověď:
Dobrý den,
popisované obtíže jistě nesouvisí se samotnou operací, ale mohou být projevem přetrvávání zánětlivých změn v místě po ošetření. Zejména opakované konizace jsou totiž vysoce rizikové z možnosti pooperačního zánětu. Při uvedených obtížích je proto na místě časná kontrola gynekologem a zvážení antibiotické léčby. JS

výsldky z biopsie po konizácii

15. 08. 2013 14:35:57 - adkaPN2013
Vážený pán doktor,
chcela by som Vás požiadať o vysvetlenie výsledkov resp. nálezu po konizácii, keďže mi k výsledkom nebolo povedané takmer nič a mám vážne obavy, či som po zákroku v poriadku. Takisto som sa mi z uvedeného textu nepodarilo zistiť, aký rozsah tkaniva mi bol konizáciou odobraný /mám obavy, či tento zákrok neoslabil kŕčok maternice natoľko, že budem mať v budúcnosti vážne problémy pri donosení počas tehotenstva /.
Vopred ďakujem za odpoveď .
Andrea
Posiela Vám prepis výsledkov z laboratória:
Klinický nález:
1. Konizát z porcia prestrihnutý na č. 12
2. Curetment CK
Mikroskopický popis:
1. V oblasti transformačnej zóny skvamo-kolumnárnej junkcie diagnostikujem fokus skvamóznej intraepiteliálnej lézie v cca 63% rozsahu slizničnej cirkumferencie. V parabazálnej oblasti s jadrovou atypiou a mitózami, ktoré sa šíria aj transepiteliálne, s povrchovou maturáciou buniek, s fokálnou propagáciou do endocervikálnych žliazok, bez evidentných známok invazivity do subepiteliálnej väzivovej stómy. Glandulárny endocervikálny epitel bez atypií. Resekčné línie sú bez prítomnosti patologického procesu, lem zdravého tkaniva je endocervikálne 7 mm a exocervikálne 5 mm.
2. Minifragmenty endocervikálnej sliznice a proliferačného endometria, v spracovanom materiáli bez evidentných glandulárnych atypií.
Zhodnotenie:
HSIL (CIN3, CIN2) krčka maternice, bez invazívneho procesu, v spracovanom materiáli sú resekčné okraje negatívne na prítomnosť popisovanej lézie.
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek velmi pečlivě popisuje rozsah a přítomnost změn. Potvrzuje nález závažných předrakovinových změn, které jsou zcela a bezpečně operací odstraněny díky dosažení řezu ve zdravé tkáni čípku (odborně dosažení "zdravého okraje"). Riziko návratu nálezu je v takové situaci velmi malé a dále tak plně postačuje pouze kontrolovat. Zpráva však neuvádí rozměry odebrané tkáně a možný dopad na budoucí graviditu bude nutno posoudit až po zhojení při kontrolním gynekologickém vyšetření. JS

Výsledky ASC - H v těhotenství

15. 08. 2013 14:23:26 - Mili
Dobrý den,

asi před půl rokem jsem si zjistila "bulku" na děložním čípku. Nechala jsem se okamžitě vyšetřit gynekologem, ktreý mi řekl, že se jedná jen o nějaký "vřídek" a že není potřeba s tím nic dělat. Ovšem před čtrnácti dny jsem byla u dr. kde mi sdělil výsledky cytologie ASC -H. Jsem v devátém týdnu těhotenství a byl mi doporučen jen kontrolní stěr za 8 - 10 týndů. Chtěla jsem se zeptat zda je tento postup normální nebo mě pan doktor měl hned odeslat na speciální vyšetření? Dále mne zajímá jak jsou tyto výsledky závažné a jak případně ohrožují právě probíhající těhotenství? Co se bude dít v případě potvrzení závažných přednádorových změn? Jsem z toho zničená...Děkuji za odpoveď
Odpověď:
Dobrý den,
předrakovinové změny na čípku nejsou hmatné a cytologická abnormita s nimi nemá naprosto žádnou souvislost. V případě, že je zjištěna abnormální cytologie v těhotenství a vizuální nález na čípku pozorovaný při zvětšení pomocí kolposkopu není podezřelý z rakovinového bujení, je na místě pouze kontrolovat v odstupu 8 - 12 týdnů. Naprostá většina nálezů má tendenci zůstávat v těhotenství neměnná. Po porodu se ale v řadě případů změny mohou zlepšit, zmenšit nebo dokonce zcela zmizet. Podrobně o vývoji nálezů v graviditě a po šestinedělí jsem psal nesčetněkrát a vše najdete v archivu odpovědí. JS

výsledky kolposkopie

15. 08. 2013 10:29:02 - kety
Dobrý den pane doktore, mohl by jste mi prosím vysvětlit záznam od lékaře z kolposkopického vyšetření? Je stav vážný?

kolpo: portio s ATZ II, plošně rozsáhlejší, hrubý BE, HM, odpovídá HGL, léze zasahuje do hrdla.
dop.: ATZ II, HGL,
dop.: LEEP cca do 10 mm do hrdla (nejlépe asi vlaječkou) + abraze hrdla. poučená.
Odpověď:
Dobrý den,
nález z vizuálního vyšetření velmi pečlivě a za použití aktuální terminologie popisuje uložení, rozsah a závažnost změn na děložním čípku. Celý nález je dobře přehledný, třebaže částečně zasahuje do kanálku děložního čípku, a neponechává tak nejistotu případných skrytých závažnějších změn. Pozorované znaky (změny zbarvení povrchu čípku - tzv. bílý epitel (BE) a změny cév - tzv. hrubá mozaika (hM)) jsou charakteristické pro závažný předrakovinový nález (odborně high-grade lézi - HGL). Takový nález je důvodem k ošetření konizací - zde navrhovaný postup s využitím elektrické kličky (zkráceně LEEP) ve tvaru trojúhelníkového praporku je zcela adekvátní a moderní. JS

Hysteroskopie

14. 08. 2013 18:18:17 - Hanci
Dobrý den pane doktore,
prosim o přeložei zprávy, kterou jsem dostala po zákroku hysteroskopie. Má paní doktorka ma dovolenou a já jsem celá nervozni jak vše dopadlo. paní doktorka mě poslala na zákrok, protože jsem špinila v pulce Ms a po pohl.styku. Zprava z hystologie zni. Krevní koagula a částice vyvinutého sekrečního endometria s usekovite prokrvacenym stromatem. Moc dekuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
nález prokazuje normální nález výstelky děložní dutiny, bez předrakovinových nebo rakovinových změn. JS

ASC H po biopise středně těžké změny - výsledky

13. 08. 2013 18:36:07 - Katty
Dobrý den,

dnes jsem obdrželi již výsledky biopsie kde je uvedené.
1. částečka cervikálního endometria s obrazem chronické aktivní cervicitidy a okrsek decidualizace stromatu. Bez dysplazie
2. částka z oblasti skvamokolumnární junkce s úsekem diferencovaného dlaždicového epitelu a fragmentem charakteru plochého kondylomu s koilocytosou a mírnou dysplasií CIN I. Dysplastický epitel vrůstá do žlázek. Dále je zastižen úsek endocervikální sliznice se středně těžkou chronickou cervicitidou a fokusy decidualizace ve stromatu.
3. částka cervikálního endometria s ovuly a obrazem jako u sub. 1. Dále jsou drobné fragmenty dlaždicového metaplatického epitelu s nezralou dlaždicovou metaplasií, s koilocytosou a mírnou až středně těžkou dysplasií CIN I - CIN II.
4. úsek cervikální sliznice z oblasti skvamokolumnární junkce s okrskem metaplastického epitelu charakteru plochého kondylomu s CIN I a úsekem zánětlivé endocervikální sliznice s decidualisací. Fokálně na povrchu zastižen metaplasatický a nezrale metaplastický dlaždicový epitel s mírnou dysplasií při koilocytose.
Záveř: CIN II při HPV, výraznější chronická aktivní cervicitida při decidualizaci stromatu
Lékářská správa od MUDr.:
zevně bpn, pochva bez zánětu, nativ D+, bakt. zcela ojed., amin test negat., čípek kolpo: těhot. změny, denzní bílý epitel cirkulárně, bez zjevných cévních atypií a známek invaze, junkce se zdá přehledná, děloha odpovídá týdnu grav.

Prosím jenom o Váš názor na tyto výsledky, jak už jsem psala pan doktor doporučil objednat se po 6nedělí na konizaci, tak zda to opravdu u tohoto výsledku můžu být klidná že by se nemělo nic závažnějšího stát. a ještě bych se chtěla zeptat jestli by jste doporučil přímo konizaci hned po 6nedělí a nebo ještě jednou biopsii a potom konizaci.
Moc děkuji tím že jsem těhotná a porod je až v polovině října mám hrozný strach aby se něco do té doby nestalo vzhledem k tomu že jsem byla 10/2012 na cytologii a ta byla OK a najednou v 7/2013 už tyto výsledky. Ještě jednou moc děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
nález z biopsie prokazuje středně těžké předrakovinové změny, tedy nález, který se v těhotenství pouze kontroluje. Po šestinedělí však neplatí, že je automaticky nutná konizace. Vždy je nejprve nutné zopakovat všechna vyšetření, obvykle i odběr biopsie a konizaci provést jen v případě přetrvávání nálezu. Šance na zlepšení nebo úplné vymizení změn po porodu totiž vůbec není malá a v takovém případě by konizace neměla žádný význam. JS

Vaječníky

10. 08. 2013 15:49:33 - VeronikaB
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o poskytnutí informací ohledně rakoviny vaječníků. Je mi 31 let, 2 děti, nikdy se v naší rodině rakovina ničeho nevyskytla. Chtěla bych se zeptat, již od dubna mě mírně pobolívá v podbříšku, byla jsem s tím v květnu na prohlídce na gynekologii. Pan doktor je velmi hodný,ale nepodává informace. Dělal mi vnitřní Uz a říkal, že je vše v pořádku, až na nějakou rozšířenou cévu v děloze. Co to znamená mi neřekl, jen že se to musí sledovat. Chtěla bych se zeptat, když bylo v květnu vše v pořádku, mám jít na gynekologii znova? Mohlo by se tam za tuto dobu od května vytvořit něco zhoubného? Dá se to rozpoznat? Třeba na vaječníku? Minulý rok mi zemřela blízká kamarádka na rakovinu a od té doby se neskutečně bojím. MS je pravidelná na den a i trvá obvyklou dobu. Když člověk čte informace na internetu, tak je to ještě horší,než kdyby nic nevěděl. Děkuji Vám za Váš čas a případnou odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
rakovina vaječníků je velmi závažné onemocnění, které je ve většině případů zjištěno až u žen po 55. roce života. Naneštěstí je většinou zjištěno v pokročilém stadiu. Důvodem je, že neexistuje účinný způsob vyhledávání časných změn ani nejsou známa předrakovinová stadia. Všechny snahy o nastavení vyšetřovacích postupů k časné detekci rakoviny vaječníků navíc dosud selhávají - normální nález při preventivní prohlídce včetně ultrazvukového vyšetření tak není žádnou zárukou, že se do další kontroly nerozvine rakovina vaječníku, a to dokonce i velmi pokročilá...bohužel. Na druhou stranu - ve Vaší věkové kategorii je zhoubný nádor vaječníku naštěstí raritní a obavy tak nejsou na místě. Máte-li však obtíže, pak je zcela správné vyhledat odbornou pomoc - bolesti v podbřišku však mají mnoho příčin a gynekologická onemocnění jsou jen jedny z mnoha, vždy je třeba myslet i na nemoci zažívacího traktu, močového ústrojí, páteře a kloubů, nervová a svalová onemocnění, nemoci cév, ale i duševní obtíže s promítnutím do tělesných stesků (tzv. somatizace). JS

Kontroly po konizaci

10. 08. 2013 09:03:08 - Jancice
Dobrý den pane doktore,
před 4 lety jsem prodělala konizaci děl. čípku s výsledkem těžké změny na čípku, stupeň III dosahující k okraji konizátu. Před 2 lety mi v COPU dělali test na HPV a vyšel negativní. Cytologie mi teď vychází v pořádku. Můj dotaz zní, stačí nyní chodit na kontrolní cytologii pouze 1 x za rok? Dříve jsem chodila 2 x do roka než mi našli nález na čípku a proto mám pochyby, zda kontrola 1x ročně je dostačující. Navíc mi lékař řekl, že když HPV test byl negativní, tak mi dává téměř záruku, že během 5 následujících let bych měla být určitě v pořádku. Děkuji za Váš názor. Jana
Odpověď:
Dobrý den,
je-li po konizaci pro změny povrchových buněk (tedy některý stupeň nálezu hodnoceného jako CIN) dosaženo dvou po sobě jdoucích negativních cytologických stěrů v rozmezí 6 měsíců a dokonce ještě i negativity HPV testu, pak je riziko opakování nálezu na mnoho let dopředu téměř nulové. Kontrolovat častěji než jednou ročně v takové situaci postrádá jakýkoliv význam. Doporučení Vašeho lékaře je tedy naprosto správné a aktuální. JS

Polyp na děložním čípku

08. 08. 2013 17:36:33 - Irenna
Dobrý den,

gynekolog mi zjistil polyp na děložním čípku, chce mi ho v ambulanci ukroutit. Tento postup se mi zdá trochu zvláštní, zvlášt, když jsem donedávna byla pod kontrolou onkogynekologie Motol pro CINI, po letech sledování mne však již vyřadili zpět k obvodnímu lékaři, že jsem vpořádku. Nyní tedy obvodní gynekolog udělal toto zjištění a chce polyp ukroutit. Nevím, váhám, zda toto podstupovat, jednak to asi bude bolestivé a jednak se mi to nezdá...je možné se nechat zkontrolovat ve vaší ambulanci? jaké musím mít doporučení,nebo na jakém základě k vám mohu být zasána....A je postup obvodního gynekologa ok? Děkuji ,Irena 42 let
Odpověď:
Dobrý den,
polyp děložního čípku je v naprosté většině případů benigní (tedy nezávažný) problém vzniklý jako důsledek zánětu nebo hormonálních změn. Kontrolování takového nálezu ve specializované onkologické ambulanci je až na naprosté výjimky zbytečné. Naopak, polyp je vhodné odstranit a odeslat k histologickému vyšetření. Odstraňuje se tzv. abtorzí - tedy "ukroucením", které zaškrtí přívodné cévy a zabrání tak krvácení. Je-li to možné, pak je preferováno ambulantní odstranění. Návrh Vašeho lékaře je naprosto správný a chválihodný. Abtorze je totiž obvykle nebolestivý a krátký zákrok. JS

kolpo - portio s ATZ III, hrubý BE

08. 08. 2013 13:52:05 - hana315
Dobrý den pane doktore,

dnes mi lékař v nemocnici řekl, že mám předrakonoviný nález. Jeho zpráva:

kolpo-portio s ATZ III, hrubý BE na horním pysku, zanořuje se do hrdla, skrz užší zevní branku zcela nevizualizuji, odpovídá HGL. knips ad histol. Res: ATZ II-III, HGL. Potom plán konizace.

Jak to mám chápat? Mám se obávat, že nebudu moct mít v budoucnu děti nebo se u mě může projevit rakovina?

Předem děkuji za odpověď. Pěkný den.
Odpověď:
Dobrý den,
nález pečlivě a podle aktuální terminologie popisuje viditelné změny pozorované při kolposkopickém vyšetření. Nález je podle popisu uložen tak, že dosahuje do kanálku čípku a nelze jej tak posoudit kompletně (odborně se taková situace označuje jako ATZ 3. typu). Ve viditelném rozsahu však nabývá "jen" předrakovinových změn. Odběr malého vzorku z podezřelého místa by měl potvrdit přesnou závažnost nálezu a vést k doporučení dalšího řešení - již předjímané konizace v případě potvrzení závažných předrakovinových změn. Podezření na rakovinové změny není vyjádřeno, ale definitivní jistota bude až po vyřešení nálezu. Obava z nemožnosti mít v budoucnu děti není na místě. JS

Výsledky po konizaci

05. 08. 2013 14:48:12 - Lenka26
Vážený pane doktore,
prosím vás o vysvětlení výsledků histologie:
na předním pysku mezi č. 12-3 zastižen úsek atypické koilocytozy a střední až těžké dysplázie v šíři do 3 mm.
Endocervikální a exocervikální okraj konizátu je bez dysplastických změn. Chronická katarální cervicitida.
cpH: endocervikální sliznice s přiléhajícím stromatem děložního hrdla s přechodem do endometria cervikokorporálního přechodu.

Moc vám děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
nález potvrzuje přítomnost závažných předrakovinových změn, které byly zcela a bez jakýchkoliv pochybností odstraněny. Závažnější (tedy rakovinové změny) neprokazuje. Výsledek tedy ukazuje, že konizace čípku byla jednak velmi správně doporučena a také zcela optimálně provedena. JS

ASC H po biopise středně těžké změny

02. 08. 2013 16:42:45 - Katty
Dobrý dne,

jsem ve 30tt těhotenství. Bylo mi 2x po sobě cytologií zjištěno ASC H, poté jsem byla odeslána na biopsii kde mi pan doktor odebral 4 vzorky a dnes po dvou týdnech jsem volala na výsledky, zatím bohužel nemám v ruce správu ale v tel. rozhovoru mi pan doktor sdělil, že v jednom ze vzorků byli zjištěny středně těžké změny. Dále mně ujišťoval, že se není čeho bát, vyřeší to konizace. Ta ale může být provedená až po 6 nedělí a to tedy někdy na konci listopadu začátkem prosince. Ujistil mně že 4 měsíce nejsou dlouhá doba a že to nevadí, že i u žen které nejsou těhotné se zákrok po těchto výsledcích biopsie provádí v průběhu 3 až 4 měsících. Chci se jenom zeptat jestli můžu být opravdu klidná a jestli není možné aby se po dobu 4 měsíců něco rapidně zhoršilo a také zda není možné že po porodu se nález zlepší sám - těhotenství má údajně na tyto stavy velký vliv.
děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
těhotenství skutečně není katalyzátorem procesu přeměny předrakovinových změn v rakovinu, právě naopak. U vysokého procenta žen se nález v důsledku porodu a poporodních změn významně vylepší (sníží se jejich závažnost, nebo alespoň zmenší postižená plocha) nebo nález zcela vymizí. Zhoršení nálezu v rakovinu je během gravidity zcela raritní (uvádí se riziko 0,04%), a proto se postupuje konzervativně. Po šestinedělí je třeba provést vždy kontrolu, která rozhodne o nutnosti konizace (v případě, že změny přetrvávají ve stejné závažnosti) nebo o dalším sledovaní (v případě, že je nález lepší nebo úplně normální). Dá se tedy s trochou nadsázky říci, že zjištění předrakovinových změn v těhotenství je vlastně štěstí v neštěstí, zejména díky vysoké naději na významné vylepšení. JS

diagnoźa N870

02. 08. 2013 12:09:29 - kaleda
Dobrý den,

pane doktore pravidelná prohlídka u mé gynekoložky byla v pořádku, ale citilogie dopadla diagnóźou N870.Paní doktorka mě poslala na kontrolní stěr panu Dr. Slavíkovi do CGOP s.r.o. další stěr je ale možný az za 6 neděl. Můj dotaz zní.Jsem léčena na imunologii mám v nose zl .stafylokoka, který mi způsobuje abcesy prsa asi po roce jse mi uděll právě v době, kdy sem měla stěry na cytologii a brala jsem pro zánět antibiotika amokisklav.Mohlo toto nějak oblivnit výsledky cytologie?

děkuji moc za odpoveď jsem z totho totiž vyděšená


Blechová
Odpověď:
Dobrý den,
zkratka mezinárodní klasifikace nemocí N87.0 je označení pro mírné předrakovinové změny. Jde však jen o označení, pod kterým je veden váš nález administrativně pro zdravotní pojišťovnu a o konkrétním cytologickém nálezu neříká nic bližšího. Přímá souvislost změn v cytologii s užíváním antibiotik není žádná, ale nepřímá není vyloučena - antibiotika vedou ke změnám ve složení mikroorganismů v pochvě, přemnožení kvasinek, jejichž působení může vyústit až v cytologickou abnormitu. Příčin abnormálního cytologického nálezu je ale mnohem více. Kontrola ve specializované ambulanci je proto zcela optimální postup. JS

nakaza

01. 08. 2013 16:37:56 - lucca
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, když jsem byla minule u gynekologa na prohlídce, tak když jsem lezla dolů z gynekologického křesla, tak se nějak posunul ten papírový ubrousek, který gynekolog na křesle má a já se dotkla genitáliemi přímo křesla. Nechci vyvolávat žádnou paniku, ale jelikož se za ten dne na křesle vystřídá mnoho pacientek, je možné se takto nakazit některou z pohlavních nemocí, např. kapavkou či chlamydiemi, hpv viry či jinou? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
těžko lze vyloučit extrémní náhodu, ale obecně jde o možnost vysoce nepravděpodobnou. Ostatně i tradiční výmluva na přenos pohlavních chorob "ze záchodového prkénka" je téměř vždy přenosem úplně jiným způsobem... JS

CIN2

27. 07. 2013 14:14:57 - nik175
jeste pripisuju ze je mi 30let a deti nemam.....a nevim kde se to zanedbalo ?asi u me gynekolozky?protoze na stery jsem chodila pravidelne jednou za rok!....a nikdo nic nenasel....
Odpověď:
Dobrý den,
cílem gynekologických kontrol není zabránit předrakovinovým změnám (to totiž nelze), ale aktivně je najít a zabránit tak vzniku rakoviny. Vaše lékařka by proto naopak zasloužila pochvalu, že nález naprosto správně a včas zjistila, a to dokonce i při cytologii vyslovující podezření na mírnější problém. JS

CIS2

27. 07. 2013 13:43:48 - nik175
Dobry den, tak me volali z nemocnice ze mi nevysel test ze musim prijit tak jsem dosla a hned mi pani doktorka udelala citologi a biopsi...nalez:RESCREENING : STER: uspokojivi ale limotovany ery+++....JINE ZMENY: reaktivni bunecne zmeny, metaplazie vcetne nezrale.....Zaver: atypie zlazovych bunek (nespecifikovano)... DOPORUCENI: kolposkopie
HISTOLOGIE: Fragmenty primereneho dl.epitelu cipku s lozisky prokrvaceni, dl.metaplasie .....jenze to se pani doktorce nezdalo a rekla ze biopsii bude opakovat....ze podle ni tam zmeny jsou.....tak jsem prisla za tyden a vysla z nove biopsie CIS2 horsi......
A ze se teda musime domluvit na terminu operace ......
Je nutna tato operace hned ?uz 6 mesicu se snazime o miminko a nic s partnerem jsem 13let tak nevim kde se kdo nakazil.....a ted tohle....jak byste to resil prvne otehotnet a pak na operaci....nebo jit radsi hned na operaci a pak nasledne az pak resit tehotenstvi.......nikdo Vam nic nerekne nevysvetli proste operace a basta......

a jak to bude probihat po operaci kdyz teda asi mam ty HPV viry coz nevim to mi nikdo nerek....ci je ma tedy i pritel a ci me teda zase tema HPV virama nakazi...????protoze pokud je mam ja je ma i on a budeme si je takhle vzajemne predavat....??Dekuji za odpoved......
Odpověď:
Dobrý den,
1. nález z biopsie potvrzuje přítomnost středně těžkých předrakovinových změn, které spadají do kategorie závažných změn a ve většině případů vyžadují operační ošetření. Upřednostnění gravidity je možné zřídkavě a vždy velmi individuálně u plošně velmi malých a dobře přehledných nálezů u žen s velmi aktivní snahou o graviditu. Bez znalosti konkrétního nálezu se o této možnosti ve Vašem případě bohužel nelze vyjádřit.
2. příčin vzniku CIN 2 je více, třebaže HPV infekce patří mezi nejčastější. Od infekce do vzniku změn však může uplynout mnoho let a dokonce i desetiletí, zjistit zpětně, kdy jste infekci získala není možné, ale nejčastěji je to časně po zahájení pohlavního života. Ošetřením se naštěstá většina žen zbaví nejen předrakovinových změn, ale i infekce. Stejně tak riziko opakovaného předávání infekce od stálého partnetra je mimořádně nízké.
JS

cytologie

25. 07. 2013 10:07:38 - Horáková j
Dobrý den pane doktore, moje dcera (19 let) byla na cytologii.Lékařka jí sdělila, že vidí drobná E.Můžete mi vystvětlit co to znamená??Dcera je z toho na nervy.Děkuji za odpověď Horáková.
Odpověď:
Dobrý den,
zkratka E je označení pro tzv. ektopii - přítomnost žlázových buněk (buněk, které vystýlají kanálek čípku) na povrchu čípku. Jde o zcela přirozený nález charakteristický zejména pro mladé ženy, který není žádným důvodem k jakémukoliv řešení. JS

ASC-H

25. 07. 2013 09:44:08 - MBuchtova
Dobrý den pane doktore,ještě jednou se na Vás obracím,jak dalece může určit dysplazie,předrakovinné změny gynekolog kolposkopickým vyšetřením, p.doktorka mi řekla,že žádné změny nevidí?A ještě by mě zajímalo,co všechno se zjistí vaginálním ultrazvukem,který mi byl dělán 3/2013,dá se zjistit i endometrióza?je možné že i těžší předrakovinné změny(CIN3)se mouhou diagnostikovat bez potíží.V součastné době nemám žádné potíže,kromě slabší menstruace,která je zřejmě vlivem hormonálních nerovnováhy..
děkuji za Vaši odpověd
Odpověď:
Dobrý den,
většina abnormálních nálezů na čípku není provázena žádnými obtížemi. Zkušený praktický gynekolog by proto měl umět poznat jednoznačný rakovinový nádor a vyjádřit podezření na závažný předrakovinový nález, přesnější hodnocení ale patří do rukou specializovaných lékařů. Mírné nebo diskrétní změny nemusí praktický gynekolog rozpoznat a rozhodně to není žádnou chybou, takové nálezy totiž nejsou nebezpečné. Vaginální ultrazvuk má význam zejména pro posouzení děložního těla, vaječníků a vejcovodů. Praktický gynekolog musí umět rozpoznat závažné abnormální nálezy, ostatní opět patří do rukou specialistů. Abnormální nález na čípku s výjimkou velkého zhoubného nádoru ale ultrazvukem není rozpoznatelný. Otázka endometriózy není předmětem této poradny. JS

Výsledky cytologie

22. 07. 2013 20:37:27 - anny.3
Vážený pane docente,

dovoluji si Vás touto cestou požádat o zhodnocení výsledků vyšetření a doporučení dalšího postupu léčby.
V květnu roku 2008 mi byla provedena LEEP pro 2 x CIN III z punch biopsie - histologicky CIS se spornou invazí, kterou nelze posoudit. Následně byla v COP v červnu 2008 provedena rekonizace jehlou - dysplastický epitel ani nádorové struktury nebyly v rozsahu vyšetření zastiženy. Dále byly prováděny pravidelné cytolog. kontroly vždy v naprostém pořádku. V říjnu roku 2009 proběhl úspěšný porod v řádném termínu.
V dubnu 2013 výsledek cytologie - atypie žlázových buněk, doporučena kontrola za 3 měsíce + HPV. Kontrolní cytologie provedena již za 1,5 měsíce - výsledek: ASC-US, výsledek HPV: DNA high risk genotyp 16 prokázána - test pozitivní. Doporučeno vyšetření v COP.
Vyšetření v COP provedeno v červenci 2013 - závěr: KOLPO - stav po konizacích - hrdlo v klenbách téměř vyhlazené, bílý epitel, na exo ATZ typ III - do kanálu bílý hrubý epitel - HPV jasná léze. Závěr - doporučena TLH či LAHV hysterektomie.
věk 35 let

Předem Vám velice děkuji za Vaše vyjádření.
Odpověď:
Dobrý den,
zcela obecně platí, že odstranění dělohy (hysterektomie) je řešením lépe neřešitelné situace. K operaci se přistupuje za podmínky ukončených reprodukčních plánů a naprosté jistoty, že v ponechané části děložního čípku není skrytý rakovinový nádor, prože v takové situaci by prosté odstranění dělohy nemuselo být adekvátním postupem. U žen s opakovaným návratem předrakovinových změn povrchových buněk je hysterektomie jedním z uvažovaných postupů v případě, že již technicky nelze odebrat dostatečnou část děložního čípku a zajistit tak optimální vyřešení konzervativním zákrokem. Neexistuje ale žádné pravidlo, kdy v takové situaci již provést hysterektomii a kdy nikoliv - přístup vyžaduje velmi individuální posouzení a zhodnocení věku, reprodukčních plánů, předchozích nálezů, rozsahu předchozích konizací, aktuálního nálezu a délky ponechaného děložního čípku. U mladých žen by přesto měla být upřednostněna snaha o konzervativní operaci a hysterektomie by měla být rezervována až pro případy konzervativně neřešitelné. Bohužel uvedené nálezy naznačují, že taková situace je ale již i ve Vašem případě. JS

Hysterektomie

22. 07. 2013 19:16:17 - PetraB.
Dobry den, pane doktore.
Prosim Vas o nazor-je mi 36 let, mam dve deti. Od lonskeho leta mam spatnou cytologii HSil, v rijnu provedena konizace-vysledek tezka dysplazie. Po 3 mesicich kontrolni cytologie a opet HSil, CA in situ. Letos v breznu rekonizace, lekar mi navrhoval odneti delohy, ale ja planovala jeste dalsi dite. Opet tezka dysplazie a nyni po 3 mesicich opet cytologie HSil. Nyni je jiz hysterektomie nezbytna. Opravdu neni jine reseni? Moc jsem si prala jeste jedno dite, na druhou stranu se timto krokem pry eliminuje riziko rakoviny. Prosim o laskave posouzeni. Dekuji Petra B.
Odpověď:
Dobrý den,
odnětí dělohy - hysterektomie - je řešením lépe neřešitelné situace, které ale při srovnání s adekvátním vyřešením konzervativní operací nesnižuje riziko rakoviny, ta totiž může se stejnou (naštěstí velmi nízkou) frekvencí vzniknout i v poševní jizvě. Podmínkou k provedení hysterektomie je navíc jistota vyloučení skrytého a dosud nepoznaného rakovinového nádoru uvnitř čípku a optimálně i ukončené reprodukční plány. Ve Vaší situaci by byla proto odůvodněná v případě, že již není možné zopakovat konzervativní operaci - tedy provést opakovanou konizaci a zároveň není pochyb o možné skryté rakovině. U žen s přáním těhotenství je třeba uvážit možnost provedení trachelektomie - tj. "neúplné amputace" čípku s ponecháním malé části, která by měla zajistit donošení těhotenství do co nejvyššího stadia. Nejde však o operaci bez rizika. I v případě, že jsou předrakovinové změny úplně odstraněny, zůstává riziko, že zkrácený čípek "neudrží" těhotenství dostatečně dlouho a nastane potrat nebo předčasný porod v nízkém týdnu životaschopnosti plodu se všemi možnými negativními dopady pro novorozence. JS

opakovaný nález ASC-H

21. 07. 2013 18:08:19 - MBuchtova
Dobrý den p.doktore,ještě jednou Vám píši,ASC-H nález/otázka z 19.7.2013.A ještě jedna otázka,je možné,že se po biopsii s tímto nálezem mohou objevit i předtakovinné změny stupně CIN III.?obávám se,abych nepřišla už pozdě.děkuji mockrát..
Odpověď:
Dobrý den,
šance na nález CIN 3 je přibližně 50%, zjištění závažnějšího nálezu (tedy rakovinového bujení) je však mimořádně vzácná. JS

opakovaný nález ASC-H

21. 07. 2013 18:04:18 - MBuchtova
Dobrý den p.doktore,ještě jednou Vám píši,ASC-H nález/otázka z 19.7.2013.Chtěla jsem se zeptat,jestli může mít s tímto nálezem souvislost ta,že asi poslední 3 měsíce mám slabší menstruaci než jsem byla zvyklá.Užívám HA asi 10 let,Mercilon.A o jaké abnormality se většinou jedná?Myslíte si že čípky CICATRIDINA nejsou momentálně vhodné používat,před kontrolou v COP?jsem z toho celá vystrašená,tak mám bohužel více dotazů.děkuji za odpověď a hlavně Váš čas.
Odpověď:
Dobrý den,
souvislost se slabšími menses je velmi nepravděpodobná. Možných abnormit je řada, ale jen asi v 50% jsou významné - viz předchozí odpověď. Hlavní přínos preparátu Cicatridina je při hojení po operaci čípku nebo po léčení jeho zánětu antibiotiky. U dosud nevyšetřeného nálezu je přínos velmi sporný. JS

nález v pochvě

21. 07. 2013 18:01:43 - emkej
Dobrý den, prosím o radu. Před rokem jsem si nahmatla na pravé straně pochvy bouličku, na spodni straně kosti- pul cm prumer a hned vedle je mensí, tento utvar jsem nahmatala při vyndavání antikoncepce Nuvaring, muj lékar nález prešel s tím, že to nic není. Antikocepci nadále neužívám, pro jistotu jsem zasla na kontrolu k jinému lékari, ten říkal, že to opět nic není, nejdříve to zkoumal, že by to propíchnul jako cystu, ale poté řekl, že se to zvětšovat nebude. Bohužel se mi to zvětšuje a udělali se mi další tři malé nahmatatelné bouličky. Jsem 4 roky po císaři.Prosím o informaci, kam se případně obrátit, nepřijde mi moc norlmální. Moc děkuji za radu.
Odpověď:
Dobrý den,
závažný abnormální nález v pochvě je naštěstí extrémně vzácný. Bez možnosti posoudit popisované hmatné změny lze jen spekulovat, neboť příčin může být řada (cysty, křečové žíly, ložiska endometriózy aj.). Nález by měl umět validně zhodnotit kterýkoliv gynekolog. Při nespokojenosti s dosavadními závěry vyšetření je alternativou vyšetření v některém Centru onkologické prevence nebo specializované onkogynekologické ambulanci. JS

metaplazie

21. 07. 2013 10:02:46 - Horáková Jana
Dobrý den pane doktore, moje lékařka mi sdělila ,že mi při cytologii vyšla metaplázie.Sdělila mi, že to nic není, poté jsem byla na kontrole po 6 měsících.Nyní chodím jednou za rok, prý je vše v pořádku.Mám si to vysvětlovat tak, že metaplazie zmizela ?Nebo je to trvalý stav?Patřím mezi úzkostlivé pacientky a musím o tom přemýšlet.Děkuji za odpověď.Horáková Jana.
Odpověď:
Dobrý den,
metaplazie přirozený (odborně fyziologický) proces přeměny buněk čípku, která probíhá u všech žen v plodném věku. Jinými slovy - nález metaplazie je výraz pro optimální a normální výsledek, který chceme najít u všech žen uvedené věkové kategorie. JS

Konizace a výsledky

19. 07. 2013 11:03:43 - Ká*
Dobrý den, byla jsem byla odeslána pro špatnou cytologii na konizaci + PC hrdla Dg N879 H-SIL.
Nepřipouštěla jsem si nic závažného a přišlo zmražení-můj gynekolog, se mi to snažil vysvětlit, ale bohužel já po 1 větě přestala vnímat. :( a asi bych si to radši přečetla a měla názor odborníka.

Výsledky:

A. Konus děl.čípku ve dvou neorientovaných častech velikosti 25x17x4mm a 13x9x3mm.

Mikro: Ve větší častce byla zastižena trnasformační zóna s cirkulárním pásmem dlaždicového epitelu se střední a těžkou dysplazií CIN2 CIN3, která tapetuje krčky cervikálních krypt a dosahuje k endocervikálnímu resekčnímu okraji, od ektocervikálního je vzdálena nejméně 1mm. Ve vrcholu konusu v jednom místě přechází CIN3 do středně diferencoveného infiltrujícího spinocelulárního kercinomu s rohověním, který dosahuje k karcinomu ani hloubka stromální invaze 1mm. Angioinvaze nebyla prokázana. Na povrchu menší částky je endocervikální sliznice s ložiskem CIN3 dosahující k invazivního spinocelulárního karcinomu, žádné z nich nepřesahuje v největším rozměru 1mm. Cylindrycký epitel je normální (8071/32, vzhledem k fragmentaci nádoru a dosahování okraje neleze stanovit pT)

B. Materiál z kyretáže: Endocervikální sliznice a proliferační korporální endometrium.

Je mi 28let bezdětná a zajímá mě jak moc je to vážné a jestli je šance, že budu mít děti?

Moc Vám děkuji za odpověd, hezký den.
Odpověď:
Dobrý den,
nález z konizace prokazuje závažné předrakovinové změny, které přecházejí do mikroskopického rakovinového nádoru, jehož největší rozměr je 1 mm. Takový nález je mimořádně malý a navíc se nešíří do cév (chybý tzv. angioinvaze), což jsou velmi příznivé informace. Bohužel je nejistota o celistvosti odstranění nálezu - změny dosahují do vnitřního okraje řezu. Pravděpodobnost závažného zbytkového nálezu je ale extrémně malá, protože materiál z "výškrabu" (kyretáže) ponechané části čípku již žádné změny neobsahuje. Optimálním postupem ve Vaší situaci je po dokonalém zhojení (nejdříve za 6-8 týdnů, určitě ne dříve!) zopakovat ještě jednou malý zákrok s vyříznutím tkáně kolem kanálku čípku, kde je nejistota zbytkových změn. Z pohledu prognózy je ale situace s vysokou pravděpodobností velmi příznivá, natolik maličký nádor se totiž chová stejně jako předrakovinové změny - tj. nezakládá metastázy a nevyžaduje odnětí dělohy. Po dosažení jistoty kompletního odstranění změn (je dokonce velmi pravděpodobné, že reoperace ukáže již jen tkáň čípku bez změn a dá tak jistotu získání tzv. zdravého lemu) postačuje kontrolovat s možností budoucích těhotenství. JS

opakovaný nález cytologie ASC-H

19. 07. 2013 10:29:38 - MBuchtova
Dobrý den,3/2013 cytologií zjištěn nález ASC-H,nyní 7/2013 opakovaný nález ASC-H.Paní doktorka mi doporučila konzultaci v COP,s následnou biopsií,řekla mi,že se nejedná prozatím o dysplazie,ale oˇpředstupeň.Nevím jak mám rozumět tomuto pojmu.Dále jsem se Vás chtěla prosím zeptat,jak dalece se mám obávat z předrakovinnových změn u tohoto nálezu,a z biopsie?Za měsíc v srpnu mám jet na dovolenou do Egypta,p.doktorka mi řekla,že se stačí objednat na biopsii až po dovolené.teď mám obavy,jestli mi nemůže změna klimatu ještě uškodit.V součastné době nemám žádné potíže.Dále se léčím s revmatoidní artritidou,s autoimunitní hypotyreózou,a s hypertenzí.Je mi 33 let,plánuji těhotenství.Ještě jsem se chtěla zeptat,jestli jsou vhodné nějaké vit.přípravky,čípk Cicatridina?děkuji za Váš čas a odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález není diagnózou a může znamenat řadu změn. Nález ASC-H je výsledkem vyjadřujícím "rozpaky" cytologa, který stěr vyšetřoval v reálu skrývá asi u poloviny žen s takovým výsledkem nález předrakovinových změn a u zbylé poloviny jiné, nezávažné změny - zánět, hormonálně podmíněné změny, lehké abnormity atd. Konzultace v COP je naprosto optimálním postupem. Děložní čípek prohlédne specialista a bude-li patrný abnormální nález obvykle odebere i malý vzorek(tzv. biopsii) k určení míry závažnosti nálezu. Dovolenou u moře si určitě nikterak neuškodíte, žádné preparáty v tuto chvíli nemají smysl. Jediné, co bych doporučil - objednat se do COP co nejdříve, většina pracovišť má dlouhé objednávací lhůty - pacientek je velké množství a specializovaných lékařů jen omezený počet na celou ČR. JS

krvácení mimo menstruaci

17. 07. 2013 10:15:23 - Lenkannn
Je mi 39 let ,HA neužívám.Léčím se s
autoimunní thyreoiditida s vysokým titrem protilátek-beru Euthyrox 50 1/2
tabl. denně, prodělala jsem Mononukleozu,CMV- nevím kdy, bylo mi to
zjištěno při odběrech

2009 jsem podstoupila konizaci děl. čípku L-SIL, následně další operace- druhý den pro
krvácení, po týdnu další elektrokoagulace,tamponáda./také pro krvácení po výkonu/.Výsledky cytologie byly v
pořádku.CT břicha lehce rozšířená děl. dutina, cysta na prav. vaječníku
20mm .UZ -silnější děl. sliznice.Potom jsem se 1 rok potýkala s krvácením
mimo cyklus.Nakonec se vše vcelku upravilo.Nyní po 4 letech od konizace se zase objevilo slabé krvácení přibližně od 12.dne cyklu a trvá až do menstruace.Střídavě slabé krvácení a špinění.
CHodím na pravidelné kontroly.Nyní v červenci jsem byla na gynekologii - vše v pořádku, cytologie také v pořádku.Gynekolog by nasadil HA, ale vzhledem ktomu, že mám výýraznou dilatační venopathii, HA mi zakázali užívat.
.Všechny tyto problémy mi začly
po konyzaci děl. čípku.Nevím si s tím rady. Děkuji za odpověď. Děkuji
Lenka


Odpověď:
Dobrý den,
dlouhý odstup mezi konizací a atuálními obtížemi vyžaduje přístup jako při řešení zcela nového problému. Po vyloučení mechanické příčiny (pokonizační zúžení kanálku čípku), která je ale vzhledem k odstupu nepravděpodobná, a po vyloučení návratu změn (opět velmi nepravděpodobné, vzhledem k normálním výsledkům kontrol), je třeba hledat příčinu jinde. Vzhledem k cykličnosti změn je vysoce pravděpodobná hormonální porucha. JS

Rekonizácia

16. 07. 2013 17:42:30 - tina2
Dobrý deň, pán doktor, mám 38 rokov, 2 deti a pred dvomi mesiacmi som podstúpila rekonizáciu.
Výsledky z histológie :
Konizát veľkosti 25 x 31x 5 mm
Horná pera : Kompletne spracovaná horná pera konizátu porcia krčka maternice - krycí skvamózny epitel exocervixu bez dysplázie, v sliznici ložiská vhľadu endometriózy,s CD 10+ endometroidnou strómou okolo žliazok s tubo-endometrilnym epitelom s fenotypom p16 časť buniek+, Ki6 ojedinele+. Bez dysplázie. Prechod do endocecervikálnej sliznice nezastihnutý.
Dolná pera :
Kompletne spracovaná horná pera konizátu porcia krčka maternice - krycí skvamózny epitel exocervixu bez dysplázie, v sliznici ložiská vhľadu endometriózy,s CD 10+ endometroidnou strómou okolo žliazok s tubo-endometrilnym epitelom s fenotypom p16 časť buniek+, Ki6 ojedinele+. Bez dysplázie. Prechod do endocecervikálnej sliznice zachytený fokálne.

Záver : Málo reprezentatívny rekonizát porcia krčka maternice (junkčná zóna zachytená iba mikroložiskovo) bez dysplázie, s endometroidnými ložiskami v sliznici.

Po 6 týždňoch kontola : Vulva primeraná, krčok temer celý amputovaný, tesne pod vnútornú bránku, v zrkadlách ťažšie nastaviteľný, viditeľná časť ešte nie je celá epitelizovaná, granulačné tkanivo.

Doporučili by ste mi pre lepšie hojenie, ešte aj teraz začať užívať čípky Cicatridina.Bude treba odstrániť granulačné tkanivo. Prosím Vás sú z týchto výsledkov pochybnosti, pre ktoré by bolo treba vykonať hysterektómiu.
Ďakujem za odpoveď a prajem Vám príjemné leto.

Kristína
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek rekonizace podává informace jenom částečně, byť jsou příznivé, protože neporokazují nikterak závažný nález. Určitou potíží je, že oblast, která je cílem konizace - tzv. transformační zóna, nebyla zcela odstraněna. Pro přesné stanovení dalšího postupu je třeba znát důvod rekonizace a výsledek předchozí konizace, ani jedno bohužel neuvádíte. Na druhou stranu, při zohlednění aktuálních výsledků je velmi nepravděpodobné, že byl jakýkoliv důvod k hysterektomii (odstranění dělohy), a je vhodné dále postupovat konzervativně. Podpora hojení Cicatridinou je jistě velmi vhodná. V rámci kontrolních vyšetření (nejdříve za 6 měsíců po operaci) je pro určení dalšího rizika mimořádně přínosné provést odběr testu na HPV. Negativita testu je totiž prakticky jistotou úzdravy. JS

Výsledky konizace

15. 07. 2013 22:52:22 - LuckaA
Vážený pane doktore,

chtěla jsem se zeptat co znamená ze zprávy po konizaci:

"Mikroskopicky je zevně resekční okraj krytý vrstevnatým dlaždicovým nerohovějícím epitelem, který v transformační zóně rychle přechází do střední až těžké cervikální intraepiteliální neoplazie, která se nalézá v pozici 1 a 2. na zbytku obvodu pak pouze nezralá dlaždicová metaplazie. Žlázová sliznice hrdla je papilární členitá, s chronickým aktivním zátětem, vnitřní resekční okraj je obvyklého vzhledu."
Zprávu jsem obdržela, ale na kontrolu jdu až za půl roku.
Předem moc děkuji. Lucie
Odpověď:
Dobrý den,
nález ukazuje na správně doporučenou i provedenou konizaci - prokazuje závažné předrakovinové změny, které byly optimálně odstraněny bez pochybností o kompletnosti a zejména bez průkazu závažnějšího (rakovinového) nálezu. Součástí nálezu je i průkaz aktivního zánětu v čípku, který je častým průvodcem závažných změn. Kontrola za půl roku je naprosto optimálním postupem. V mezičase by ale bylo vhodné podpořit hojení zánětu antibiotiky, nebyla-li podána během operace či v časném pooperačním období. JS

Přeji příjemné odpoledne.

15. 07. 2013 15:43:51 - Jana Jiskřička
V květnu r. 2012 jsem otěhotněla, když mi moje p. doktorka, dělala1 screening měla jsem abnormální nález, řekla, že je vše v pořádku, přitom nebylo, Jsem Heterozyt, potratila a porodila jsem v 33tt. Proč mi to pani doktorka neřekla narovinu že miminko neni v pořádku. Přitom se posílají maminky na spicializovane vyšetření. Nikdo mi během těhotentví neředil krev bylo mi řečeno že jsem mladá ! Je mi 21 a nevím jak to mam řešit. prosím o vyjadření k abnormálnímu nálezu. Děkuji za odpověď Jana Ostrava :)
Každopádně uvažuju o změně gynekologa!
Odpověď:
Uvedený problém není předmětem poradny pro předrakovinové a rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Konzultaci je třeba směřovat na poradnu pro riziková těhotenství. JS

Konzultace

14. 07. 2013 19:58:14 - roseanne
Vážený pane doktore,
ráda bych s Vámi zkonzultovala svoji situaci: je mi 35 let, mám dvě děti (první dceru jste shodou okolností rodil právě vy), v r. 2008 jsem absolvovala první konizaci (těžká dysplazie), nyní v 7/2013 druhá konizace bohužel s tímto výsledkem: v konizátu se značnou ovulozou je v 1.a 4. kvadrantu ložisko těžké dysplazie CIN III místy až charakteru CA in situ, bez zastiženého invazivního růstu. Změny postihují i žlazový epitel povrchově uložených žlazek.Těžké dysplastické změny nacházíme rovněž ve vzorku odebraném ze spodiny konizátu i v kyretáži sliznice hrdla děložního.
Ošetřující lékař navrhuje hysterektomii nebo "amputaci" děložního čípku, ale spíše se přiklání k hysterektomii také z důvodu že druhá konizace byla komplikovaná značným krvácením (jak při výkonu tak hned druhý den revize v CA). Jsem s tím takto smířená, ale ráda bych znala názor více lékařů, velice děkuji, Anna Růžičková
Odpověď:
Dobrý den,
odstranění dělohy (hysterektomie) je řešením lépe neřešitelné situace. K operaci je navíc třeba přistoupit až v momentě ukončených reprodukčních plánů a naprosté jistoty, že v ponechané části děložního čípku není dosud nezjištěný, skrytý rakovinový nádor. Pak by totiž prosté odstranění dělohy nemuselo být adekvátním postupem a komplikovalo by se další řešení. Ve Vaší situaci je při nejistotě o kompletnosti odstranění změn (závažné předrakovinové změny byly přítomny v okraji řezu a v materiálu z kanálku ponechané části čípku) takovou situaci naprosto nezbytné brát v úvahu. Ze zprávy rovněž není zcela jasné, zda byly přítomny jen předrakovinové změny povrchových buněk (tj. změny označované jako CIN) nebo i změny postihující buňky kanálku čípku (tzv. žlázové změny) - v případě druhé varianty je odstranění dělohy doporučené, ale vždy až po dosažení jistoty, že není v kanálku čípku rakovinový nádor, což vyžaduje opakování konizace (nebo některé její varianty - cylindrické disekce, amputace...) do té doby dokud není řez veden s jistotou ve zdravé tkáni a není pochyb, že v hloubších partiích není závažnější nález. V souhrnu - odpověď není jednoznačná a postup je nutné "ušít na míru" - zejména je třeba vzít v úvahu výše uvedená fakta a v případě nejistot lépe postupovat "krok za krokem" a po dokonalém zhojení (tedy nejdříve za 6 - 8 týdnů od druhé konizace) zopakovat konzervativní operaci (nejlépe ve formě tzv. cylindrické disekce). JS

Chlamydie

11. 07. 2013 20:55:32 - Káča1
Dobrý den pane doktore,
letos v dubnu jsem měla cytologii děložního čípku bez nálezu a nyní (červenec) jsem po nějakých příznacích podstoupila test na chlamydie, který je pozitivní. S tím mi pan doktor dal doporučení do nemocnice s nálezem na čípku. Jsem očkovaná proti rakovině děložního čípku před prvním pohlavním stykem. Je možné, že tyto změny zapříčinily chlamydie a po přeléčení opět bude čípek bez nálezu. Je nezbytně nutné aby tato změna byla zhoubného charakteru? Je mi devatenáct a chtěla bych mít někdy rodinu a být zdravá. Mám z výsledků vyšetření strach. Zatím beru ATB, takže ani nevím jak rychle mi pomohou. Léčí se i partner, ale všude se píše, že léčba je zdlouhavá a mnohdy bez úspěchů do dalšího života bez chlamydií. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
vznik abnormit na čípku má řadu příčin a zdaleka ne všechny abnormity jsou vážné. U očkovaných žen navíc platí velmi nízká míra rizika pro vznik závažného nálezu. Chlamydiová infekce však může postihnout kteroukoliv ženu a patří mezi jedny z možných důvodů vzniku abnormálního nálezu, zejména pak u velmi mladých pacientek. Antibiotická léčba v dostatečné razanci i délce trvání ale v takové situaci ve většině případů vede k rychlé normalizaci nálezu a úplné úzdravě. JS

Očkování po konizaci

10. 07. 2013 10:21:50 - gabriela1989
Dobrý den, jsem přibližně tři týdny po konizaci a pořád se rozhoduji jeslti jít na očkování nebo ne. Z toho co čtu jsem na vážkách. Je mi 23 stálého partnera mám, doufám že je mi věrný. Doktorka mi doporučila očkování, ale jak tady čtu, u stálého partnera je to zbytečné. Ale co když se rozejdeme? Není opravdu lepší do budoucna to očkování podstoupit? Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
odpověď na otázku si musíte zodpovědět sama a stejně tak učinit i rozhodnutí, které není černobílé, ale velmi individuální. Otázka totiž není "lékařská", ale "sociální" - pravděpodobnost, že Váš současný partner bude Vaším trvalým a jediným partnerem po zbytek života je v Evropě statisticky poměrně malá, na druhou stranu svůj vlastní život znáte bezpochyby nejlépe sama a možnost nového nebo záletného partnera tak jistě dokážete zvážit. JS

Těhotenství

10. 07. 2013 09:20:30 - loudinka
Dobrý den, koncem dubna jsem podstoupila konizaci s lokální anestezií /CIN II/. Po 14ti denní kontrole po zákroku mi pan doktor řekl, že se vše krásně hojí a že podle výsledků se podařilo veškerou zasaženou tkáň odstranit. Plánujeme pořízení miminka/27let/, pan doktor mi ho doporučil pořídit až 3 měsíce po zákroku. No, došlo ale k menšímu "zaškobrtnutí" a mám podezření, že ty 3 měsíce už nestihnu dodržet. Ráda bych věděla, jestli je to velký problém, aktuálně vůbec nemám odvahu panu doktorovi zavolat, dokud si nebudu jistá. Může to mít na těhotenství, nebo na samotné miminko velký vliv? Děkuji za odpověď. Velmi si vážím toho, že jste tak hodný a máte dost trpělivosti odpovídat na všechny otázky.
Odpověď:
Dobrý den,
příliš časné otěhotnění po konizaci je rizikem, nikoliv jistotou možných problémů. Hlavním rizikem je nedostatečnost uzávěrového mechanismu nedohojeného čípku s rizikem předčasného "otevírání", dalším rizikem je snazší rozvoj zánětu při nedohojeném čípku s rizikem předčasného porodu nebo potratu. Jestliže ale situace s otěhoteněním již nastala, nedá se dělat nic jiného, než pečlivě kontrolovat a případné potíže včas řešit. JS

ATZ III, jemný BE do hrdla

09. 07. 2013 10:59:35 - aynka
Dobrý den,
jsem cca. 1 rok po konizaci (kontrolní návštěvu jsem odkládala), nyní v 6tt. Před 18ti dny mi bylo pí. doktorkou sděleno, že vše vidí v pořádku (jizvička se hojí jak má), žádné žilkování. Cytologie byla odebrána pí doktorkou před 18ti, nyní ve specializované kolposkopické ordinaci v Motole OPĚT po 18 dnech odebrána cytologie + HPV. Pan doktor napsal do zprávy ATZ III, jemný BE do hrdla. Dále mě upozornil, že mám lehce žlutý hlen způsobený krví na čípku - pravděpod. způsobený těhotenstvím. Můžete mi prosím vysvětlit, zda se takto na pohled může projevovat i CIN 2 - 3, těžké přednádorové změny? Zda může být cytologie ovlivněna hojivými procesy po předchozí cytologii? Co znamená slovo JEMNÝ BE do hrdla, může se takto projevovat i těžký předrak. stav? Pravděpodobně, kdyby tam viděl nějaké horší změny, tak by do správy také napsal...? Děkuji za odpověď, mám obavy o miminko. Andrea
Odpověď:
Dobrý den,
nález z posledního kontrolního vyšetření ukazuje na nedostatečnou přehlednost celé sledované oblasti čípku (ATZ 3. typu znamená, že část oblasti, která je cílem vyšetření, je skryta v kanálku čípku) a zároveň nevylučuje možnost mírných změn v pozorované oblasti. Vzhledem k limitaci vizuálního vyšetření, graviditě, ale také předchozímu odběru cytologie, po kterém může být nález modifikován, nezbývá než vyčkat výsledků stěrů a závěry stanovovat až po jejich zhodnocení. Aktuální gravidita je na druhou stranu důvodem pro sledování i v případě podezření na jakoukoliv úroveň předrakovinových změn. JS

HPV

07. 07. 2013 09:12:59 - keselyu
dobry den,je mozne sto percentne urcit,ci bol clovek infiko9vany HPV virusom pred 10-rokmi?ide mi o to,ze pred 10 rokmi som mal mimomanzelsky styk,s mojou byvalou manzelkou som mal posledny sexualny styk pred 14 mesiacmi,ona ma od tej doby ineho sexualneho partnera.teraz ma obvinuje,ze jej urobili testy a ziztili,ze ja som ju nakazil pred 10 rokmi tymto vyrusom,uvadzam,ze povedela,ze to uz v tele nem,nema teda ziadne nasledky,proste jej to zistili ze to mala.je mozne,ze som skutocne ju nainfikoval ja,alebo jej novy partner?precital som si cely vas clanok ohladne hpv,o inkubacnej dobe,aj o tom za aky cas sa dokaze orgaanizmus toho sam zbavit no teraz som zmeteni,ci je vobec taketo nieco mozne,ja mam 46 rokov a moja ex-manzelka 44,dakujem za odpoved.
s pozdravom.robert.
Odpověď:
Dobrý den,
žádné vyšetření nedokáže zjistit, kdy ani od koho se člověk nakazil. Navíc žádné vyšetření na HPV infekci nemá 100% citlivost. JS

POSTKOITÁLNÍ SPOTTING - KONIZACE

06. 07. 2013 14:00:20 - Monika84
Dobrý den, po dlouhé anamnéze postkoitálního krvácení (cca 5 let), mi bylo zjištěno: "spec.: pochva bpn, kolpo - typická TZ I typu, kontaktní krvácení z cyl. epitelu - v. s. chronická endocervicitis; vag.: děloha v AVF, nezvětš., volná, adnexa, param. a CD - bpn.
Z.: Sypmtomatická cervikální léze (postkoitální spotting)."

Pan doktor mi dal na výběr ze dvou variant, a to
1.) léčba antibitotikami s tím, že mě varoval, že hodně pacientkám to stejně nepomůže a je dost pravděpodobné, že mi bude z těch léků i špatně;
2.) citace z ambulantního nálezu: "Dop.: vzhledem ke kolposkopickému nálezu indikuji provedení šetrné leep konizace malou kličkou + CP H. ATB. clona!"

Já jsem se rozhodla pro 2. variantu s tím, že na operaci bych chtěla jít v září. Teď ale čím dál tím víc přemýšlím, zda by nebylo lepší nejprve zkusit tu první vairantu, tj. léčba pouze antibiotikami bez operace. Samozřejmě, že na prvím místě u mě je, aby léčba byla co nejdříve účinná. Proto jsem se nejprve rozhodla pro konizaci. Teď ale trochu váhám, ato i z důvodu, že mi je už 29 let a ještě jsem neměla ani dítě (zda konizace nemůže mít negativníh vliv na těhotenství - např. předčasný porod apod.). Předem moc děkuji za Vaši odpověď.
Monika V.
Odpověď:
Dobrý den,
vleklý zánět děložního čípku, který způsobuje dlouhodobé obtíže s krvácením po styku, je bohužel obvykle velmi obtížně léčitelný bez chirurgického ošetření. Ve většině případů jde totiž o změny již nereagující na antibiotickou léčbu. Uvedený nález navíc velmi pečlivě popisuje zánětlivé změny uložené naštěstí zcela na povrchu čípku (odborně tzv. TZ 1. typu), chirurgické ošetření by tak nemělo přinést žádné negativní dopady pro budoucnost. Při posouzení všech informací bych jednoznačně podpořil šetrné aktivní řešení - tedy konizaci čípku s následným doléčením antibiotiky. JS

vysledek biopsii

05. 07. 2013 15:23:19 - MariMari
Dobry den pane doktore,
Prosim Vas o vysvetleni biopsii s cipku delozniho - dlazdicobunecka metaplasie bez prukazu dysplastickych zmen, se smisenou zanetlivou celulizace.
Jak jsem pochopila ze mam zanet a musim brat antibiotika? Co by jste doporucil?
Dekuji a preji hezky den
Maria
Odpověď:
Dobrý den,
nález potvrzuje přítomnost zánětu v děložním čípku, jiné změny (předrakovinové nebo rakovinové) nebyly nalezeny. Podání účinných antibiotik je v takové situaci optimálním řešením - nejlépe podání kombinace antibiotik užívaných ústy po dostatečně dlouhou dobu. Schémata by měla být obecně dobře známá všem gynekologům, navíc jsou v archivu odpovědí uvedena mnohokrát. JS

Výsledky cytologie

03. 07. 2013 20:23:28 - Lucie323
Dobrý den,

je mi 26 let - ještě jsem neměla děti, v lednu jsem byla na preventivní prohlídce, kde mi ve výsledcích cytologie vyšel výsledek AGUS - víc mi k tomu lékařka neřekla, četla jsem že je to staré označení, ale na to mi řekla že pan doktor z patologie jim výsledky zasílá v tomto znění a že doporučují opakovat stěry. Když jsem se doktorky ptala na bližší info pouze mi řekla že by to nemělo být nic vážného, ale že mi to nezaručí. Předtím jsem byla na prohlídce před rokem a půl a měla jsem cytologii negativní. a předtím jsem chodila na prohlídku každý rok. Nyní jsem před měsícem byla opět na stěru a tento týden došel negativní výsledek. Ale i přesto mi lékařka řekla, že pokud jsem z toho nervozní, tak mě pošle na začátku září na kyretáž, abychom měli jistotu, protože stěry jsou spolehlivé pouze max na 80%. Tak jsem přemýšlela že bych se nechala testovat na přítomnost HPV viru. Může tento výsledek znamenat že se v kanálku nachází rakovina?? mám z toho velké obavy, četla jsem že rakovina které se nachází v kanálku je mnohem zákeřnější a rychleji se šíří než na děl čípku. děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený nález je hodnocený ve starší klasifikaci a označuje abnormity buněk v kanálku čípku. Nevýhodou takto hodnoceného výsledku je nemožnost bližší specifikace nálezu na méně (odborně by byl označený jako AGC-NOS) a více podezřelý (AGC-NEO nebo AGC-FN). Nejčastější příčinou takového nálezu je ale naštěstí aktivní nebo proběhlý zánět. Velmi rozumné je proto pečlivě prohlédnou čípek a při normálním nálezu podat antibiotika a provést kontrolní stěr za 3 měsíce. Ten již obvykle prokáže úplnou normalizaci nálezu. Testování na HPV nemá u žen do 30 let, navíc s normalizací kontrolního nálezu žádný význam, stejně tak je bez přínosu provádění kyretáže (její citlivost je mnohem menší než citlivost cytologie), a to zejména chybí-li jakékoliv potíže (nepravidelný cyklus, krvácení po styku apod.). Osobně bych navrhoval kontrolní vyšetření za 6-12 měsíců s prohlédnutím čípku a kontrolní cytologií. JS

Konizace delozniho cipku - anestezie

03. 07. 2013 18:31:50 - Kadrnka
Dobry den pane docente,
mam dotaz ohledne anestezie pro konizaci delozniho cipku. Vseobecne je konizace povazovana za rutinni zakrok, proc je tedy ve vetsine pripadech provadena v celkove anestezii misto s lokalnim umrtvenim, ktere je asi pro telo setrnejsi nez celkova narkoza? Jaka jsou pro a proti obou variant?

Muj nalez z CGOP je TZ typ 3, HPV pozitivni. Cyl. dissekce + p.c.h. a byla mi konicaze doporucena (deti zatim nemam, ale tehotenstvi je do budoucna planovano). Chtela jsem se k Vam objednat, ale bylo mi sdeleno, ze nejblizsi termin na konzultaci je pulka zari (navic ani ne k Vam :(, to je konec rijna). Nejsou 3-4 mesice dlouha doba na provedeni tohoto zakroku?

Moc Vam dekuji za Vas odborny nazor.
Odpověď:
Dobrý den,
1. důvody pro dominantní provádění konizací v nemocnicích, v celkové narkóze a často s hospitalizací jsou několikeré, smutným faktem je, že zdravotnické důvody nejsou zcela prioritní. Hlavní jsou tradice, obavy z neznámého a z komplikací, organizační a ekonomické důvody. Samozřejmě, že zdravotnické důvody se uplatňují také - opakované zákroky, nutnost odběru hlubšího vzorku, použití klasických technik (skalpel, nůžky), alergie na preparáty místního umrtvení, obavy pacientky - to vše jsou jasné indikace k celkové anestezii. Kromě uvedených ale neplatí žádné univerzální pravidlo, které pacientce je možno nabídnout tu či onu variantu narkózy, vždy je třeba zohlednit mnoho individuálních faktů.
2. s termíny je u nás problém, který kapacitně bohužel nejsem schopen vyřešit.
3. uvedený nález uvádí pouze popis uložení změn na čípku (ATZ 3. typu je označení pro změny zasahující do kanálku čípku), nic ale neříká o míře jejich závažnosti - k tomu je třeba znát výsledek biopsie, nebo alespoň cytologie a přesný popis kolposkopického nálezu. Vyjádřit se k rizikům z čekání na konzultaci bez uvedených informací není možné.
JS

dobrý den pene doktore

03. 07. 2013 09:17:34 - Jana31
je mi 27 let a lekařka mi oznámila že výsledky citologie jsou
2. ale nic víc ...všimla jsem si že je za tím napsáno HPV. co to prosím znamená? Bylo mi řečeno abych se na preventivní prohlídku dostavila za půl roku. Mám mít nějaké obavy? A je možné v mém případě nechat se očkovat a je možné někde zjistit kolik to vlastně stojí? Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek stěru je pravděpodobně hodnocený v kategorii označované jako LSIL - tedy jako podezření na mírné změny nebo prosté projevy HPV infekce. Takový nález je málo závažný a u mladých žen je důvodem ke kontrolám v intervalu po 6 měsících. Přínos očkování je u jakékoliv sexuálně žijící ženy pouze v zábraně nové infekce a s přítomnými změnami neudělá nic, je tedy třeba zvážit nakolik je u Vás vysoké riziko nové nákazy. Cena očkování je snadno zjistitelná v kterékoliv lékárně. JS

očkování

29. 06. 2013 20:47:04 - anna1
Dobrý den pane doktore,
jsem po rekonizaci čípku s výsledkem CIN III do zdravé tkáně. Má smysl, se ještě teď nechat očkovat proti rakovině děložního čípku?
Je mi 29 let, děti ještě nemám, můj gynekolok říká, že hned po zahojení čípku bych se měla pokusit otěhotnět. Já se na dítě necítím připravená. Zároveň, protože jsem po rekonizaci a kdyby byl někdy zase špatný nález na čipku, znamenalo by to taky děti nemít?
Děkuji za odpověď a radu. AD
Odpověď:
Dobrý den,
1. úvaha o očkování záleží na přítomnosti nebo nepřítomnosti trvalého partnera, nikoliv na proběhlé konizaci. Očkování totiž chrání pouze proti nové infekci.
2. rekonizace je sice značným rizikovým faktorem pro optimální průběh těhotenství, ale rozhodně ne jistotou takových potíží. K rekonizaci se navíc u nerodivších přistupuje jen při návratu závažných změn. Tlak na časné otěhotnění proto není ve Vaší situaci příliš opodstatněný, pravděpodobnost návratu nálezu je při adekvátním vyřešení velmi malá.
JS

hormonalni lecba

28. 06. 2013 23:41:57 - lunoma
dobry den chtela jsem se zeptat zda je mozna hormonalni lecba v mem pripade? je me 26let pred rokem mi byla zdelena diagnoza Ca prsu,mam za sebou chemo a odstraneni prsu a vlozenim implantatu. Tez jsem mela nalez na del.cipku Cin III dosahujici okraje delohy. Po konzultaci s onkologem a gynekologem mi byla 17.6.2013 odtranena deloha s vajecniky a vejcovody. Bylo mi receno ze v mem pripade bude kontraindikovana hormonalni lecba a ze si mam koupit prasky na prirodni bazi. Od oprace nemohu spat. Mohl byste mi prosim poradit jake mam brat prasky a jak je to s tou hormonalni lecbou?

dekuji.za odpoved Lucie Z.
Odpověď:
Dobrý den,
rakovina prsu je bohužel onemocnění, které má úzkou souvislost s pohlavními hormony. U mladých žen se současným odstraněním vaječníků tak vzniká závažný problém - na jedné straně riziko podpory návratu onemocnění prsu při podávání hormonů a na druhé straně uměle vzniklý přechod se všemi důsledky - časnými (poruchy nálad, spánku, návaly, atd.) a pozdními (suchost sliznic, řídnutí kostí). Současná data ukazují, že k podání hormonů nemusí být zcela zamítavý postoj - minimálně k jejich místnímu podání (tedy vaginální aplikaci). Celkové podání je mnohem problematičtější a v naprosté většině případů není doporučeno. Volně prodejné preparáty využívající přírodní látky jsou svým účinkem poměrně nejisté, ale jejich použití je možné a někdy i úspěšné. Uplatnit se mohou i další léky - některá antidepresiva (Citalopram aj.) nebo léky ovlivňující prokrvení (Cavinton). Velmi rozumná je konzultace ve specializované klimakterické ambulanci, kde by měl být léčebný postup zvažován s důrazem na maximální individualitu. JS

vysledky z histologie

28. 06. 2013 14:06:57 - Jana K.
Dobry den.som 14dni po konizacii krcka maternice.dnes mi dosli vysledky z histologie.no nakolko ma moj lekar dovolenku chcela by som sa opytat ci su vysledky ok alebo sa mam obavat:
Predmet vysetrenia a lokalizacia:
1. Endocervix
2. Konizat port.vag.uteri - mensia cast z c.12
Makropopis:
1.tampon s mikro drtenym obsahom
2.konus v 2 castiach.vacsia 20x10x14mm.mensia 15x10x5mm

Zaver patologa:
1. Nepatrne fragmenty sliznice cervikalneho kanala maternice, pravidelna lamela dlazdicoveho epitelu
2. Konus zaslany v dvoch castiach spolu vysetrenych 7 blokov - epitel exocervixu bez dysplazie, defekt typu glandularneho ektropia, nevyrazna chronicka NS exocervicitida.

Dg zaver:
Topologia. Morfologia. Topologia
MKCH0. MKCH0. MKCH10. Klasifikacia
N88.8. -


Dakujem za Vasu odpoved
Odpověď:
Dobrý den,
nález prokazuje mírný zánět čípku, jiné změny - předrakovinové nebo rakovinové - zjištěny nebyly. JS

Kolposkopie leze HGL - biopsie metaplasie

27. 06. 2013 13:50:12 - MariMari
Dobry den pane doktore,
Chtela jsem zeptat, byla jsem v kvetnu na preventivni prohlidce u sveho gynekologa, kdy mne vysla cytologie ASC -H nelze vyloucit HSIL, dale jsem obsalvovala ekspertni kolposkopie kde pani doktorka popsala HGL (hruba mozaika) a odebrala vzorky na biopsie ze susp. mest. Taky odebrala ster s endocervixu. Bylo mne receno ze mam se prepravit na vysledky s biopsii CIN II az III a ze budu muset na konisace, jem ze ve vysledkach mam metaplasie - bez prukazu dysplastickych zmen, vyter s endocervixu LSIL. Ja zadne potizi nemam, mam staleho partnera, je mne 30 a deti zatim taky nemam. Pani doktorka trva na provedeni konizace, jen ze myslim histologie je rozhodujici metodou.
Chtela jsem zeptat jaky mate vy na to nazor?
Dekuji a preji hezky den MK
Odpověď:
Dobrý den,
vstupní cytologický nález (ASC-H) může zahrnovat celou řadu různě závažných nálezů a rozhodně není výjimkou ani zcela normální nález. Pečlivé prohlédnutí čípku a odběr biopsie z nejvíce podezřelého místa je proto nejvhodnějším postupem. Příznivé výsledky z vyšetření jsou pádným argumentem proti doporučení konizace a měly by naopak vést k doporučení pečlivého sledování, což platí zejména jde-li o mladou ženu, která ještě nerodila. Přetrvává-li ze strany lékaře nejistota o míře závažnosti nálezu, pak je nejvhodnější kontrola za kratší interval (3-4 měsíce) a případně i zopakování biopsie. JS

Plánované těhotenství a rekonizace

26. 06. 2013 17:24:30 - Bára75
Dobrý den, pane docente,

chtěla bych Vás požádat o názor ohledně rekonizace a plánovaného těhotenství.

v červnu 2009 jsem z důvodu opakovaného krvácení při styku absolvovala vyšetření na gynekologické klinice ( cytologické vyšetření - výsledek LSIL, biopsie - CINII). Na základě vyšetření mi byla v červenci 2009 provedena konizace, nález: V histol. obraze zastiženo ektropium a endocervix se středně těžkou chronickou aktivní cervicitidou. Zastižené ektropium je jen v jednom bloku částečně překryté normálním dlaždicovým epitelem, v ost. blocích zastižen norm. žlazový epitel s ložisky zralé a nezralé dlaždicvé metaplazie, ojediněle s koilocytárními atypiemi. V rozsahu vyšetření bez projevů dysplazie. Antibiotika mi po konizaci nasazena nebyla.

Vzhledem k tomu, že jsem byla delší dobu bez partnera, nemohla jsem posoudit, zda problémy přetrvávají či nikoli. Partnera mám zhruba rok a půl, špinění po styku se objevuje stále, především týden před menstruací, čím blíže k menstruaci, tím je intenzivnější, případně dojde ke krvácení přímo při styku. Moje gynekoložka mi v prosinci 2012 nabrala kultivaci, nález byl pozitivní pouze v případě Ureaplazmy. Proto mi předepsala antibiotika Doxyhexal (na 21 dní) pro mě i partnera. K žádné změně ale nedošlo a špinění se objevuje stále, výsledky cytologie byly a jsou v pořádku.

Vzhledem k trvajícím problémům mě moje gynekoložka poslala na vyšetření na gynekologickou kliniku, aby zvážili rekonizaci. Vyšetřující lékař se kloní k rekonizaci, byť jsem ještě nerodila (je mi 38 let) a s partnerem se chceme snažit o otěhotnění co nejdříve.

Nyní jsem před otázkou, zda se snažit o otěhotnění nebo podstoupit rekonizaci. Při pročítání archivu jsem se dozvěděla, že ideálně by se čípek po konizaci měl hojit 6 měsíců a že jakýkoli zákrok na čípku může negativně ovlivnit optimální průběh těhotenství. Osobně bych se přikláněla spíše k té snaze o otěhotnění, v nejbližší možné době, a rekonizaci řešit až po porodu, pokud by byla nutná. Co byste mi doporučil Vy?

Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Bára N.
Odpověď:
Dobrý den,
při vyloučení závažnějších změn (díky normálnímu cytologickému nálezu je jejich absence téměř jistá) a lokalizování problému (krvácení po styku zdaleka nemusí souviset jen s nálezem na čípku) je u ženy po konizaci s přáním gravidity vhodnější zvážit destrukční metodu ošetření - nejlépe "spálení" krvácejícího defektu. Takový způsob ošetření nálezu je ale určen jen do rukou specialisty na problematiku onemocnění čípku. Významnou výhodou je oproti opakované konizaci mnohem menší dopad na průběh následného těhotenství. JS

biopsie a silne krvaceni

25. 06. 2013 02:26:17 - snycinka
Dobry den,

pred 5 dny jsem podstoupila biopsii delozniho cipku. Lekar me ujistil, ze zakrok neni bolestivy. Pocitila jsem vsak hrozivou bolest, az mi vytriskly slzy. Potom jsem dost krvacela. Je to jiz 5 dni a ja stale citim bolest v podbrisku a porad krvacim, posledni dva dny jsem krvacela velmi silne. Je mozne, ze je to menses (3 mesice jsem nemenstruovala a ani mi nezabrala vyvolavacka, kterou jsem dostala 30.5.) nebo to muze byt i chybnou biopsii? Je mi 24 let.

Děkuji za informaci
Odpověď:
Dobrý den,
chybná biopsie neexistuje. Příčiny obtíží mohou být důsledkem zmiňované poruchy cyklu, ale také projevem onemocnění, k jehož ověření se biopsie prováděla. JS

TZ II. typu v těhotenství

24. 06. 2013 22:06:07 - MartinaO
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co znamená u vyšetření kolposkopie nález - TZ II. typu. Jsem v 11 týdnu těhotenství, předchozí cytologie ze září byla v pořádku, v červnu mi byla udělaná znovu a v pořádku již není. Nevím přesně co se zjistilo, na kontrolu jdu až 9.7. Dočetla jsem se, že těhotenství a porod je v těchto případech prospěšné a že se to řeší až po ukončení šestinedělí. Moc Vám děkuji. MO
Odpověď:
Dobrý den,
termín TZ 2. typu je popisné označením pro jednu ze tří variant uložení oblasti kontaktu dvou typů buněk na povrchu čípku, o přítomnosti abnormity nic nevypovídá. Postup při zjištěných změnách je třeba konzultovat s Vaším lékařem podle konkrétní míry jejich závažnosti, v naprosté většině případů však následuje v těhotenství jen kontrolování. JS

Ju nutná hysterektomia ?

23. 06. 2013 18:16:47 - EvaS
Dobrý deň pán doktor, mám 42 rokov, 2 deti. 31.5.2013 som podstúpila zákrok: Amputatio port. vag. cervicis uteri, curretage CK, plastica sec. Sturmdorf-Palmrich.
Výsledok histologie: 1. Exocervix: dlaždicový epitel so známkami vírusovej infekcie, bez dysplastických zmien – subepiteliálne mierne, ložiskovo vyznačený chronický nešpecifikovaný zápal. TZ a endocervix: metaplastický dlaždicový epitel. – na hornej pere stredne ťažké aj ťažké dysplastické zmeny (CIN 2-3) v dĺžke cca 9 mm, - na dolnej pere stredne ťažké dysplastické zmeny (CIN 2) v dĺžke cca 3mm, - na pravom okraji ťažké dysplastické zmeny s prechodom do in situ karcinómu (CIN 3-CIS) v dĺžke cca 5 mm, - na ľavom okraji in situ spinocelulárny karcinóm (CIS) v dĺžke cca 7 mm. Endocervikálny okraj: dysplastické zmeny v excízii z hornej pery 2. Fragment endometria v skorej sekrečnej fáze
Na základe týchto výsledkov mi odporúčajú hysterktomiu simplex. Pýtala som sa, či mi nemôžu odrezať ďalšiu časť krčka maternice, aby bol rez v zdravom tkanive – a odpoveď bola, že oni taký zákrok nerobia. Pán doktor, je podľa Vás hysterektómia naozaj potrebná? Ďakujem za odpoveď.
Odpověď:
Dobrý den,
odstranění dělohy při dosahu předrakovinových změn do řezné linie po konzervativní operaci je vždy rizikové pro možnost nálezu dosud nezjištěného zhoubného nádoru. Vždy je tak preferováno opakování konzervativního výkonu - v tomto případě v podobě tzv. cylindrické disekce - tedy vyříznutí tkáně kolem ponechané části kanálku čípku. Pro mnoho žen je to zároveň definitivní vyřešení problematiky. Odnětí dělohy by mělo být rezervováno až pro situace, kdy není možné lepší řešení (tedy možnost opakování malého zákroku) a je zároveň s jistotou vyloučena možnost nálezu dosud skrytého rakovinového nádoru. JS

Adenokarcinom in situ

21. 06. 2013 22:16:00 - yvonne
Dobrý den, ráda bych se dotázala na Váš názor, zda aplikovat v mém případě látku Cervarix či nikoliv. Je mi 38 let, mám stálého partnera. Absolvovala jsem konizaci a následně před týdnem hysterektomii. Histologické vyšetření prokázalo v obou případech přítomnost adenokarcinom in situ, HPV 16 +18. Gynekoložka mi nyní dala ke zvážení možnost naočkovat látku Cervarix, abychom zabránili případnému riiziku další nákazy. Nejsem si jista, zda v mém věku má ještě smysl aplikovat (doporučuje se pro věkovou hranici spíše do 26 let). Dále bych se ještě chtěla zeptat, zda odebrání dělohy a vejcovodů úplně vyřešilo mé onemocnění nebo se ještě může adenokarcinom někde objevit? Prosím o radu, co udělat pro snížení rizika další nákazy, doporučil by jste i nějaké vyšetření , které by měl podstoupit můj manžel? Děkuji moc za Váš čas. IL
Odpověď:
Dobrý den,
1. žádná data na příznivý vliv očkování u žen po odstranění dělohy neexistují a s vysokou mírou pravděpodobnosti ani nikdy nebudou k dispozici. Riziko nové nákazy do oblasti poševního pahýlu je v takové situaci velmi spekulativní. Osobně bych zásadní přínos vakcinace v uvedeném případě neočekával, neboť naprostá většina opakovaných změn je důsledkem zbytkové infekce, na kterou vakcína neúčinkuje.
2. odstranění dělohy dramaticky snížilo riziko návratu změn, nikoliv však na nulové hodnoty. Velmi vhodné je proto dále ročně odebírat cytologické stěry z poševní jizvy.
3. žádná vyšetření partnera nemají smysl, stejně tak neexistují žádná opatření k zamezení opakování abnormálního nálezu v poševní jizvě. Doporučit lze jen obecně "zdravý životní styl" a pokračování v pravidelné gynekologické péči.
JS

Fibroadenom

19. 06. 2013 23:44:07 - sofi 1111
Dobrý den,
na Sono vyšetření mi byl diagnostikován fibroadenom o velikosti 4cm. Vzhledem k velikosti mi byl odebrán vzorek - biopsie. Lékařka doporučila ostranění na podzim pro jeho velikost. Je prosím možné, že by se z takto ohraničené a pohyblivé bulky větších rozměrů bez jiných patal. změn " vyklubalo " něco maligního ?
Moc děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
fibroadenom je poměrně častý, ale zcela benigní nádor. Vzhledem k pečlivosti vyšetření včetně ověření biopsií by riziko zjištění závažnějšího nálezu mělo být nulové. JS

Fokální lichem

19. 06. 2013 09:09:18 - Madlenka1
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem Vás poprosit o radu. Asi 2 měsíce mám na vulvě na vnitřní straně velkéholabila bílé místo o velikosti 35x20mm. Lékař mi řekl, že nález svědčí pro vulvární dermatózu z kategorie fokálních lichemů, bez histologického vyšetření a mám užívat mast Dermovate po dobu 3 měsíců 2x denně. Je to opravdu v pořádku?
Děkuji předem za radu a ochotu. MP.
Odpověď:
Dobrý den,
bez vyšetření lze je spekulovat. Při diagnóze kožního onemocnění (odborně dermatózy) je kortikoidní mast Dermovate nejlepším řešením. K provedení biopsie je třeba přistoupit při nejistotě o diagnóze nebo zhoršování nálezu i přes konzervativní léčbu. JS

biopsie z polypu

13. 06. 2013 16:08:54 - MartinaSofie
Dobrý den pane doktore,
mám tuto diagnózu:
kolposkopie: OE, v brance suspendován polyposní epitel
závěr: susp. cílená P.B. Biopsie: CIN III při HPV. VI / 13
ke konisaci s endoc. zaměřením.
můžete mi prosím vysvětlit, proč se biopsie dělala z polypu, zda je to normální postup nebo zda se biopsie dělá také z okolní tkáně? Pokud je nález z biopsie CIN III, je zde možnost, že nález při konizaci bude ještě horší? Mnohokrát děkuji za Váš čas. Martina
Odpověď:
Dobrý den,
biopsie se dělá vždy z nejpodezřelejšího místa patrného při vizuálním zhodnocení, nikoliv nahodile. Díky tomu by měla prakticky vylučovat riziko závažnějšího nálezu při následné konizaci. Navíc výraz "polypózní epitel" nehovoří o přítomnosti polypu - zbytnělé výstelky kanálku čípku, ale hovoří o "polypy připomínajícím" charakteru povrchu pozorovaného čípku, což je odlišné. JS

karcinom tonsily

13. 06. 2013 14:15:56 - irenaa
dobry den, chtěla bych se zeptat, zda manzel, jez onemocnel karcinomem tonsily, by mohl byt nakazenou mnou, pravidelne chodim na gynekologicke stery a vždy byly v poradku, vim, ze HPV ma na vzniku rakoviny krku 15% podíl,
děkuji za odpověď

irena
Odpověď:
Dobrý den,
v současné době neexistuje žádná možnost, jak takový předpoklad potvrdit nebo vyloučit. JS

výsledky

13. 06. 2013 11:54:56 - kamisek
Dobrý den pane doktore jsem po konizaci jehlou. Byla jsem na kontrole a pan doktor mi řekl ze to nevypada dobře,dastali se mi do ruky výsledky a tam je na psano ZÁVĚR: Těžka displazie skvamocelulárního epitelu edocervikalní sliznice až charakteru carcinoma in situ-CIN||| (HG-SIL) S mikrofokusy sporné mikroinvaze blížící se edocervikálnímu okraji konizátu.Těžká dysplázie žlázového epitelu endocervixu M-8076\2 DĚKUJI za odpověd a čas strávený s nama K
Odpověď:
Dobrý den,
nález je paradoxně obrovským štěstím, prokazuje totiž vzácné a běžně velmi obtížně zjistitelné závažné předrakovinové změny kanálku čípku a současně i těžké změny povrchových buněk, u kterých již začal (ale ještě neproběhl) proces přeměny v rakovinu. Jde tedy o nálezy zjištěné naprosto včas s vynikající prognózou. Pro vyléčení je však třeba ještě nekolik kroků - operace zanechává nejistotu, zda je celý nález kompletně odstraněn, a proto je třeba operaci čípku ještě jednou zopakovat po zhojení - ideálně za 2 měsíce. Podle plánů na těhotenství je při dosažení řezu ve zdravém čípku následně pokračováno ve sledování nebo v dalším kroku odstraněna děloha. JS

HSIL

12. 06. 2013 16:35:07 - evblah
Dobrý den,

léčím se s papilárním karcinomem štítné žlázy, při porodu mi byla provedena hysterektomie pro placenta acreta s ponecháním děložního čípku (r.2002).
Nyní mi pan doktor zjistil HPV pozitivitu a cytologický nález HSIL. Domníváte se, že je vhodné celý čípek odstranit nebo jen provést konizaci? Jak je operace odstranění děložního čípku náročná a jak dlouhou byste předpokládal dobu nutnou pro rekonvalescenci? Děkuji e.
Odpověď:
Dobrý den,
osobně bych obecně preferoval konzervativnější řešení - konizaci. Pro absolutní rozhodnutí je však třeba znát nález, rozsah změn a jejich uložení, ale i Vaši zdravotní historii a věk. Benefit získaný úplným odnětím čípku se od konizace neliší. Délka hospitalizace závisí na pracovišti. Při úplném odstranění čípku je na naší klinice oproti konizaci, která se provádí ambulantně, nutno zůstat v nemocnici alespoň do druhého dne, vzácně i déle podle náročnosti výkonu. JS

výsledky

10. 06. 2013 20:27:23 - pemtoth
Dobrý den pane doktore, chtěla bych vás požádat zda by jste mi objasnil výsledky odebraných vzorků při konizaci děložního čípku. Předem se omlouvám za délku dotazu.
a)Konus čípku děložního
Exocervix je krytý dobře diferencovaným dlaždičovým epitelem. V oblasti transformační zóny, která je místy stržená a místy zhmožděná, zastižena v povrchovém epitelu a místy i ve žlázkách zralá i nezralá dlaždicová metaplazie s dysplastickými změnami různého převážně však těžkého stupně CIL1-3,s koilocytózou. CIN1(blok F),CIN2(blok D,E,I), CIN3(blok A,B F-K).V bloku K je povrchový epitel v endocervikálním resekčním okraji v krátkém úseku stržený, odloučený od stromatu, s termickými artefakty a eventuelní dosah dysplastických změn středního stupně do resekčního okraje, zde nelze jednoznačně vyloučit. V žádném jiném bloku dysplastické změny nedosahují do resekčního okraje . Dále v konizátu chronická fokálně aktivní cervicitis, místy s pronikáním zánětlivých elementů do povrchového epitelu, který reaktivně, změněný, hyperplazie rezervních buněk.
b)Mareriál z hrdla
Materiál tvoří fragmenty korporální sliznice proliferačního typu,fragmenty cervikokorporálního přechodu, fragmenty sliznice hrdla dezintegrované endocervikální žlázky. Dysplazii ani metaplastické změny neprokazujeme.

1)Můj gynekolog mi předepsal antibiotika Sumamed 500mg(3x500mg) a Macmiror komplex 500. Je tato léčba dostačující? 2) Není potřeba léčit i partnera? Před nedávnem měl silné svědění na genitáliích, k doktorovi nechtěl. Po poradě v lékárně používal mast ( bohužel nevím už název) a prý ho to přešlo. 3) Dle gynekologa se to rádo vrací, pak by prý doporučoval hysterektomii. Co mohu pro sebe udělat abych tomu předešla? Jím zdravě , sportuji – jen jsem neustále ve velkém stresu. 4) Mohu otěhotnět po zhojení děložního čípku?
Předem děkuji za odpoveď a za vaši poradnu. Petra T.
Odpověď:
Dobrý den,
1. nález velmi pečlivě a přehledně shrnuje výsledky konizace, potvrzuje opodstatněnost jejího provedení, protože prokazuje těžké předrakovinové změny a naopak vylučuje přítomnost rakovinového bujení. Nález také s vysokou mírou pravděpodobnosti ukazuje na optimální odstranění celého nálezu.
2. uvedená antibiotická léčba je zcela adekvátní, léčba partnera je u prokázaného chronického (tedy vleklého)zánětu čípku kontroverzní a vyžaduje individuální zvážení, přínos je však relativně malý.
3. riziko návratu změn není rozhodně tak veliké, aby vyžadovalo obavy a zásadní změny v životě. Kromě obecně "zdravého živostního stylu" a partnerské stálosti je nutná pravidelná gynekologická péče. Za rok po zákroku se u žen po 30. roce života významně uplatní i provedení testu na průkaz papilomavirů (HPV), jehož negativita je nejvýznamnějším argumentem pro potvrzení vyléčení.
4. těhotenství a zejména porod má na děložní čípek "blahodárný" vliv, neboť dokáže pomoci eliminovat případné zbytkové změny a infekci HPV. Po zhojení (tedy za 6 měsíců po operaci) je těhotenství možné a de fakto i prospěšné.
JS

polyp na čípku

10. 06. 2013 19:40:26 - vera32
Dobrý den,
při preventivní prohlídce mně byl diagnostikován 0,5cm velký polyp na čípku. Navžen byl výkon atorze polypu + HSK. V nemocnici mi stanovili termín a neřešili jej dle MS.
Dá se tento zákrok dělat i 20. den cyklu? Dočetla jsem se, že je lépe jej dělat po MS. Proč? Mám se raději přeobjednat? Hrozí jiným termínem větší pooperační komlikace? Díky moc za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
polyp děložního čípku lze odstranit bez ohledu na fázi cyklu, většinou odstranění nevyžaduje ani hospitalizaci a lze jednoduše provést ambulantně. Je-li z nějakého důvodu nutno současně prohlédnout kanálek čípku a děložní dutinu, pak se doplňuje hysteroskopické (zkráceně HSK) vyšetření - to je nejlépe udělat krátce po menses, protože v pozdější fázi cyklu vysoká výstelka dělohy vyšetření znesnadňuje a činí hůře přehledným. Komplikace však ve spojitosti s cyklem nehrozí. JS

Vysvětlení vyšetření

10. 06. 2013 16:49:02 - Krejčí
Dobrý den pane doktore, při vyšetření mi bylo sděleno, že mám extracerviálně zasahující polyp vel. 10x8x6 mm, nelze vyloučit korporální origo. Výsledky cytologie výrazné reaktivní buněčné změny žlázových bb, metaplázie včetně nezralé Doderlein. Mám jít na odstranění + hysteroskopii. Prosím o vysvětlení nálezu. Na odstranění bych měla jít ve 2 polovině července. Nebude pozdě? Gynekologické potíže nemívám, je mi 42 let, hormonální antikoncepci nepoužívám, partner pouze jeden. Je nějaká prevence proti opakování? Před několika lety mi byl odstraněn nerakovinový nádor v prsu. Jsem sledována, antikoncepci hormonální nesmím užívat. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
polyp je zbytnění výstelky děložní dutiny nebo kanálku děložního čípku. Ve Vašem případě je vysloveno podezření na polyp těla děložního. Obvykle vzniká jako důsledek zánětlivých nebo hormonálních změn. Předrakovinové nebo rakovinové změny v polypu jsou naštěstí málo časté, řešením je pečlivé odstranění do zdravé tkáně nejlépe tzv. hysteroskopií - chirurgickým odstraněním za optické kontroly. Prevencí je kromě kvalitního ošetření i zavedení nitroděložního tělíska s hormony, které lze zavést dokonce i u žen po operacích zhoubných nádorů prsu. JS

Lehká změna na děložním čípku - těhotenství

10. 06. 2013 11:32:37 - sally77
Dobrý den,
když jsem se objednávala na další prohlídku k lékaři, informovala mě sestřička, že musím přijít dřív, neboť jsem měla v cytologii lehké změny.

Po přečtení několika diskuzí se tedy domjívám, že v tomto stádiu se ještě nic neděje, jen budu na prohlídky chodit častěji.

Moje otázka zní trochu jinak. Je mi 26 let, lékař již mě upozorňoval, že jsem na tyto problémy náchylná. Je v mém případě vhodné odkládat otěhotnění (např. dalších 5 let) nebo bych neměla otěhotnění příliš odkládat? Jakou souvislost má těhotenství se změnami na děložním čípku?

Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
lehké změny jsou skutečně u mladých žen důvodem ke kontrolování v kratším (půlročním) intervalu. Náchylnost ke změnám na čípku neexistuje, důvodem ke vzniku je přítomnost některého z rizikových faktorů a často i přítomnost infekce papilomavirem. Změny tak mohou vzniknout téměř u jakékoliv ženy. Tlak na rychlé otěhotnění je v takové situaci obecně sporný vzhledem k relativně malému riziku zhoršení nálezu, osobně bych zvažoval více faktorů včetně bližších charakteristik nálezu (rozsah změn, dynamika vývoje změn, míra rizikovosti Vašeho životního stylu apod.). Význam těhotenství spočívá ve vysoké pravděpodobnosti zlepšení nálezu nebo úplného vymizení po porodu. JS

CIN II - konizace

06. 06. 2013 22:35:11 - J.M.
Vážený pane doktore,

na začátku týdne jsem obdržela výsledky biopsie s nálezem: Na 3/4 excize děložního čípku pr. asi 3mm plochý kondylom se středně těžkou dysplázií dlaždicobuněčného epitelu, která dosahuje jednoho okraje. Zbylý ektocervikální epitel typický CIN 2. Na biopsii jsem byla odeslána po opakovaném nálezu LSIL (posledních 2,5 roku).

Bylo mi řečeno, že musím podstoupit konizaci děložního čípku (věk 24 let). Mou otázkou je, zda byste doporučil provést konizaci v nejbližším možném termínu (července) či se nic nestane, když se konizace odloží až na začátek září. (Mám naplánovanou dovolenou a jsem nyní značně nejistá, zda odklad konizace nemůže způsobit nějaké problémy - progresse etc.)

Předem děkuji za Váš čas a odpověd. J
Odpověď:
Dobrý den,
riziko zhoršení uvedeného nálezu je v krátkém čase minimální a za bezpečný interval k provedení konizace lze považovat horizont 3-4 měsíců od biopsie. Navíc vzhledem k nutnosti hygienických omezení po konizaci bych jednoznačně upřednostil absolvovat dovolenou a operaci realizovat až poté. JS

ockování po konizaci

06. 06. 2013 19:42:54 - tereza s
Zdravim,ráda bych znala Váš názor na očkování po konizaci čípku s diagnozou CIN III. Je mi 39 let a můj gynekolg mi po tomto zákroku doporučil očkování Silgardem nebo cervarixem.Silgard je prý lepší.Co si o tom myslíte Vy jako odborník. Neni již toto očkování V tomto věku zbytečné, nebo má ješte význam? Když ano, je opravdu lepší silgard?Test na HPV nebyl proveden. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
přínos očkování (ať tou či onou vakcínou - každá má své benefity a nevýhody a rozhodně není jedna lepší a druhá horší a naopak - srovnání je na www.onkogyn.cz v sekci Prevence proti HPV infekci) spočívá v prevenci nové infekce. S případnou zbytkovou infekcí nedokáže vakcína udělat vůbec nic. Více než na věku tak záleží, zda budete mít nového nebo záletného partnera. Ve stabilním partnerském páru je totiž přínos očkování prakticky nulový. Bez ohledu na úvahu o očkování má za rok po konizaci ve Vaší věkové kategorii zcela zásadní smysl provedení testu na HPV - jde o nejpřesnější test k potvrzení vyléčení. JS

Kondom a HPV

05. 06. 2013 15:25:34 - Sofie J.
Milý pane doktore,

Pomáhá přeci jen kondom před nákazou HPV? S přítelem jsme se ještě nemilovali, naše orgány se též vůbec nedotýkaly. Jak je velké riziko, když jsem si po vášnivém líbání s ním naslinila prst a hladila si chvilku poštěváček? (omlouvám se za tento intimní dotaz). Chci být opatrná, jeho bývalá přítelkyně podstoupila nedávno konizaci. Proto chci striktně dodržovat používání kondomu hned od začátku vzájemného mazlení. Nekouřím a horm. antikonc. neužívám. Bohužel očkování je na mě příliš drahé.
Odpověď:
Dobrý den,
1. kondom je v prevenci přenosu HPV infekce (a nejen této infekce) velmi vhodnou pomocí a pravděpodobnost přenosu razantně snižuje.
2. uvedená situace je pro riziko přenosu velmi nepravděpodobná.
JS

Vaše bývalá pacientka

05. 06. 2013 14:46:17 - Tereza4
Vážený pane doktore, v roce 2008 jsem u Vás úspěšně prodělala konizaci děložního čípku kvůli nálezu CIN III a místy i carcinom in situ. V duchu Vám neustále děkuji, že jste mě z Ústí rychle přijal a vše dopadlo perfektně Po konizaci se mi čípek úspěšně zahojil. V prosinci loňského roku se mi narodil chlapec. Celé těhotenství jsem měla bezproblémové a do poslední chvíle jsem mohla pracovat. Porod mi pan doktor doporučil císařským řezem, jelikož byl plod koncem pánevním. Porod jsem měla naplánovaný, ale kontrakce se mi ozvaly o týden dříve. V nemocnici si mysleli, že jsou to pouze poslíčci, jelikož jsem se neotvírala. Po čtyřech hodinách, když už jsem bolestí skoro lezla po zemi, mě už nenechali trápit a přešlo se k císařskému řezu. Pan doktor řekl, že to je tou konizací, že se neotvírám a proto to taky tak bolí. Chtěla jsem se zeptat, zda je to možné. A ještě jeden dotaz: Lze v procentech vyjádřit možnost opakování nálezu na děložním čípku po konizaci. Já jen jestli mám s případným druhým těhotenstvím pospíchat :-). Z celého srdce Vám ještě jednou děkuji. Tereza
Odpověď:
Dobrý den,
1. každá konizace má riziko dopadů pro budoucnost, vůbec nejčastější jsou dopady na průběh těhotenství. Mnoho velkých vědeckých studií doložilo, že je obecně významně zvýšené riziko předčasného porodu nebo potratu. Druhou možností, která je významně příznivější, je pevné zhojení čípku, které umožní pohodově donosit do termínu porodu, ale díky jizvě na čípku je následně vyšší šance na problematické "otevírání" a tedy i vyšší pravděpodobnost nutnosti císařského řezu.
2. riziko návratu změn závisí na mnoha faktorech, u pacientek ošetřených na naší klinice se dlouhodobě pohybuje pod 3%. Nejvyšší riziko je zejména v prvních dvou letech po konizaci, především u pacientek jinak nemocných, u pacientek s rozsáhlým nálezem a u kuřaček.
JS

Stav po LEEP,CIN1,ale ...

04. 06. 2013 11:24:54 - lylla
Dobrý den,
mám dotaz jsem po LEEP (hlubší klička )CIN 1, ve zprávě je uvedeno: LEEP 03/2013 ... CIN 1, ale oblast S-K junkce a endocervix jen v 1/4 konusu
Znamená to, že část vzorku nebyla vyjmuta, chybí ? Můžu mít jistotu, že vše bylo odstraněno, byl vzorek dostačující ? Nevím co znamená oblast S-K junkce a endocervix jen v 1/4 konusu ? Histologická zpráva zní : hist.zastižen čípek s mírnou chronickou aktivní cervicitidou. Oblast skvamokolumnární junkce a endocervixu je přítomna jen v cca 1/4 konusu, ve zbytku je zastižen ektocervix a cystické žlázové ektropium překryté normálním nerohovějícím dlaždicovým epitelem, bez skvamokolumnární junkce, případně je povrchový epitel v této oblasti stržen a v hist. obraze chybí. V blocích č.14 a 15 je zastižen dlaž.epitel s koilocytárními atypiemi a dysplatickými změnami dosahující max.CIN 1 s naznačenou iniciální povrchovou glandulární extenzí. Změny zjevně nedosahují k resekčním okrajům konusu. Děkuji za vysvětlení a odpoveď.
Odpověď:
Dobrý den,
S-K junkce (též označovaná jako SCJ) je tzv. skvamokolumnární junkce - rozhraní mezi povrchovými buňkami čípku a buňkami kanálku čípku. Jde o liniii vymezující tzv. transformační zónu - oblast, kde dochází k přirozené přeměně buněk kanálku v buňky povrchové a kde vznikají předrakovinové změny. Nález, který u Vás byl ošetřen, dosahuje v této oblasti nejmírnější abnormity a s vysokou pravděpodobností byl operací vyřešen. Nepřítomnost celé linie SCJ nehraje v jistotě ošetření zásadní roli. JS

sem v tom

03. 06. 2013 14:27:39 - Dasenka
dobry den sem po prvni davce ockovani proti rakovine delozniho cipku a zjistila jsem ze jsem tehotna muze se neco stat dekuji za odpoved Dasa
Odpověď:
Dobrý den,
riziko pro průběh těhotenství i vývoj plodu by podle výsledků získaných sledováním očkovaných žen během testování vakcín nemělo být žádné. Podání dalších dávek během těhotenství se však nedoporučuje. Po porodu, lépe až po skončení kojení, je možné očkování zahájit opět. Protože jste dostala jen jednu dávku, bude ale nutné zahájit znovu celé schéma - tj. podat všechny 3 dávky. JS

CIN III

30. 05. 2013 17:28:56 - Lenka Slusarzová
Zdravím,po provedené biopsii se závěrem CIN III, mě můj lékař objednal na operaci. Mám se rozhodnout mezi konizací nebo odebráním dělohy.Co byste mi doporučil Vy, jako odborník? Je mi 39 let. Operaci mi naplánoval až za měsíc. Po pohl. styku mám ale krvácení, proto se ptám, není měsíc do operace dlouhá doba? Nemůže se mi nález zhoršit? Mám spát se svým mužem, nebo radeji ne? Také se chci zeptat, co si myslíte o přípravku Indonal. Byl mi po operaci doporučen pár lidmi. Děkuji za opdpověď
Odpověď:
Dobrý den,
1. jednoznačně bych preferoval provedení konizace - u žen bez jiných gynekologických potíží je odnětí dělohy zákrokem zbytečně zvyšujícím riziko úniku moči v budoucnosti; biopsie bohužel nemůže vyloučit riziko závažnějšího nálezu - rakoviny v hloubce čípku - prosté odnětí dělohy by v takové situaci nebylo správným postupem.
2. omezení v intimním životě nejsou do léčby třeba
3. k přínosu potravinových doplňků mám skeptický názor
JS

Jsou HSK a PC opravdu nutné?

30. 05. 2013 09:42:03 - kajala
Při poslední gynekologické prohlídce mi lékařka ultrazvukem zjistila výšku děložní sliznice 7,9 mm, a to 6. den cyklu. Odeslala mě kvůli tomu do nemocnice na hysteroskopii a kyretáž. Tam mi při indikačním vyšetření 12. den cyklu lékař zjistil o tři milimetry méně: 4, 9 mm. Ráda bych znala Váš názor, jak je to možné, že se zjistily tak rozdílné výsledky ve výšce děložní sliznice, a pokud snad mají lékaři různé přístroje, jaké má pak celé ultrazvukové vyšetřování smysl. A myslíte si, že je u mě hysteroskopie sa kyretáž skutečně nezbytná a může se při ní zjistit závažný problém? Jinak mám asi dva drobné myomky, které se v průběhu let nemění.
Odpověď:
Uvedená problematika nesouvisí s předmětem poradny určené pro předrakovinové a rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Odpovědi na Vaše otázky je třeba hledat u ošetřujícího lékaře. JS

konizace a těhotenství

28. 05. 2013 17:14:48 - PP
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kdy nejdříve po konizaci se doporučuje otěhotnět. Z různých zdrojů jsem se dočetla rozdílné informac, proto bych se ráda zeptala na Váš názor pane doktore. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
projděte se archiv odpovědí - vše najdete. Pro snahy o těhotenství je optimální odstup od konizace 6 měsíců. JS

zmena lekare

28. 05. 2013 15:21:34 - piera
Dobrý den, pane doktore.
Již 6 let se potýkám se změnami na čípku, které jsou chvíli lepší a chvíli zase horší. Několikrát mi dělali biopsii, která byla negativní, nicméně na čípku jsou viditelné změny stále. Na kontroly chodím do kolposkopické ambulance FN Motol a nejsem tam spokojená, lékaři se u mě střídají, nemám žádného stálého a zatím nebyl nikdo, kdo by mi pořádně vysvětlil co se mnou je a co bude dál. Od kamarádky jsem se dověděla o Vás a ráda bych k Vám přešla do péče. Bylo by to možné?
Zdraví Petra
Odpověď:
Dobrý den,
při opakovaném normálním nálezu z biopsie není mnoho důvodů pro sledování ve specializovaném Centru onkologické prevence. Naše strategie je v takovém případě postavena na úzké spolupráci s praktickým gynekologem, který pacientku sleduje v půlročním intervalu a referuje v případě zhoršení viditelného nálezu nebo při cytologické abnormitě závažnější než mírné. Konzultace v naší ambulanci je ale samozřejmě možná - volné termíny jsou však až na podzim. JS

Těhotenství po očkování Cervarixem.

28. 05. 2013 14:35:35 - Natka
Dobrý den pane doktore, chtela jsem se zeptat, kdy je možné začít se pokoušet o miminko,od 3.dávky vakcíny Cervarix?Poslední dávku mám v červenci 2013.Děkuji za odpověd.
Odpověď:
Dobrý den,
početí je možné bezprostředně po 3. dávce. JS

Cin3

28. 05. 2013 13:12:08 - kamisek
Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat, nedávno jsem byla na konizaci pro těžké přednádorové změny na čípku,po týdnu jsem si volala na výsledky a pan doktor mi zdělil že bylo vše odstraněno a už by to mělo být vše pořadku za 3měsice mam prijít na kontrolu. zpravu poslali memu gynekologovi tak vam nemůžu ani napsat co v ni bylo neviděla jsem ji.když jsem prisla na kontrolu ke svemu gynekologovi tak ten mi zdělil že se mam připravit na to že mi hrozi rekonizace a možná i odebraní dělohy :-( jen jsem nepochopila jak je tohle možné jeden lekař který mě operoval řekne že je vše v pořadku a druhý řekne šokující zpravu kterou se prý dočetl ve zpravě co mu byla poslaná,chtěla bych se teda zeptat jestli je opravdu moznost rekonizace po třech měsícich? A co mě evetuelně ještě čeká? jsem z toho docela vystrašená a hrozně se bojím co bude dal :-( snad jsem to dobře napsala aby jste mi mohl odpovědět předem děkuji za odpověd K
Odpověď:
Dobrý den,
mám bohužel obavu, že z nejasných, laicky popsaných a vzájemně si odporujících vysvětlení nedokáži situaci jakkoliv zhodnotit. Potíž je podle všeho zejména na úrovni komunikace s Vašimi lékaři - informace a zdůvodnění je třeba hledat u nich. JS

Odstranění dělohy

27. 05. 2013 19:29:27 - Mapik
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda po provedení konizace s tímto výsledkem, je zapotřební odstranění dělohy?

A.Konus děložního čípku ve dvou neorientovaných částech velikosti 18x12x5mm a
11x8x5mm.
Mikro: Tkáně jsou převážně termicky zničeny a epitel na povrchu je z větší části stržen.
V jednom místě byl na povrchu konusu zastižen malý okrsek, termicky poškozeného
epitelu podezřelého z high-grade dlaždicové dysplazie.
B.Materiál z kyretáže děložního hrdla: Hlen a malé částky termicky poškozené endocervikální sliznice. Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
bez znalosti dalších informací - věk, předchozí operace, jiné gynekologické obtíže, plán na těhotenství atd. se lze vyjádřit jen obtížně. Při zohlednění informací pouze z uvedeného nálezu není k odnětí dělohy žádný důvod. JS

LAVH

27. 05. 2013 11:24:01 - RJ
Dobrý den, pane doktore, jsem po LAVH s konzervací adnex, čekám na výsledky histologie - pro CIN III - chci se zeptat na Váš názor na učité potravinové doplňky jako je indonal, indolin, inhibol apod. - dost teď o tom čtu a popravdě nevím, čemu mám věřit - lze tyto doplňky brát pro případnou prevenci? Je mi 43 let, takže bych se chtěla dál nějak vyvarovat příp. dalším problémům - Vy sám byste mi něco doporučil?Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
přínos potravinových doplňků nebyl testován žádnou kvalitní vědeckou studií, osobně jsem k jejich prospěnosti značně skeptický a nedoporučuji je. Význam má dodržování obecných zásad "zdravého živostní stylu", žádné kouzelné preventivní tabletky bohužel neexistují. JS

Očkování a těhotenství

25. 05. 2013 11:44:36 - Ajalouda
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Z mých výsledků cytologie mi byly zjištěny předrakovinné změny - CIN II. Koncem letošního května jsem podstoupila konizaci v lokální anestezii. Vše dopadlo hádám dobře, po zákroku jsem neměla a nemám žádné problémy, ačkoli to se nejspíš ukáže až po 3 měsíční kontrole. Lékař, který mi zákrok prováděl mi po 14ti denní kontrole oznámil, že vše proběhlo v pořádku a že veškeré nemocné buňky byly odstraněny a čípek se hojí krásně. Je mi 27let a ráda bych si co nejdříve pořídila miminko. Mám stálého a věrného/teda doufám/ partnera. Jsem teď ale naprosto rozpolcená, protože můj gynekolog mi doporučil očkování proti HPV, ale lékař z onkologické kliniky mi toto očkování zatím nedoporučil s tím, že za těchto okolností nemá smysl a že si teď miminko pořídit mám a klidně se můžu nechat přeočkovat až poté. Jsem z toho popravdě už trochu jelen. Přečetla jsem už spousty článků, ale nedokážu se přiklonit ani k jedné verzi. Nikdy jsem žádné zdravotní problémy neměla, ani nebývám nemocná. Děkuji Vám za odpověď. Moc si vážím Vaší pomoci. Hezký den
Odpověď:
Dobrý den,
očkování je pouze prevencí nové nákazy, ta ale obvykle přichází od nového nebo záletného partnera. U ženy s trvalým partnerem a přáním gravidity je tedy jednoznačně preferována gravidita, přínos vakcinace je velmi malý. JS

HPV nákaza

24. 05. 2013 16:58:22 - Andrea.m
Dobrý den, pane doktore,
včera jsem podstoupila konizaci, výsledky dostanu až 11.6., ale stejně bych se chtěla informovat, jak se chránit (pokud by výsledky dopadly dobře) před novou nákazou. Mám stálého partnera, ale předpokládám, že se ode mně již nakazil, tak aby to zase nepřenesl na mě. Používání kondomu se mi zdá v případě dlouhodobého vztahu zbytečné. Ještě mám jeden dotaz, před konizací jsme provozovali anální sex bez kondomu, je možné, že by se mi dostal HPV vir i tam? Případně kam si mám zajít na vyšetření.
Děkuji moc za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
projděte si odpovědi na dotazy, vše o prevenci zde najdete. Anální styk podle studií nezvyšuje riziko anální infekce, k přenosu stačí jen dotyk a dokonce i stečení sekretu z pochvy do anální oblasti. U žen léčených pro závažné předrakovinové změny je riziko anální HPV infekce asi 50%, tedy značně vysoké. Dosud ale není známo, jak se po úspěšném ošetření čípku vyvíjí infekce v anu, vzhledem k nízké frekvenci rakoviny řitní oblasti (v ČR je ročně asi 85 případů u žen) je předpoklad, že většina infekcí spontánně vymizí, a proto u nás není prováděno žádné specifické preventivní vyšetření. V zahraničí se v některých státech provádí cytologické stěry jako z děložního čípku u vysoce rizikových pacientů - obvykle u HIV pozitivních. Kromě partnerské věrnosti a pečlivé hygieny tedy není žádné jiné doporučení. JS

Konizace děložního čípku - doba odkladu

21. 05. 2013 15:03:14 - lůc
Dobrý den,

začátkem února mi byl zjištěn následující nález:

"v jednom z odebraných vzorků se vyskytl fragment dlaždicového epitelu velikosti 0,3mm s dysplasií min. 2. stupně. "
Na poukazu do nemocnice pak doktor píše: Praeca colli coeri, cyto LSIL, histol. CIN II+, mělká konizace.

Na konizaci jsem se však neobjednala z důvodu jiné negynekologické operace, která mě čekala v dubnu a i s tím, že mi jiný pan gynekolog doporučil udělat biopsii znovu za 3 měsíce a teprve podle ní se rozhodnout, zda operaci podstupovat či ne.

Nyní jsem ojednaná na termín nové biopsie za dva týdny (začátkem června) a Vás bych se chtěla zeptat, zda jsem takto dlouhou prodlevou (od února - kdy jsem zjistila zniňované výsledky vyšetření) nemohla něco "pokazit"?

Dále mi bylo doporučeno se objednat k Vám k Apolináři, ale termín jsem dostala bohužel až v září.

Otázka tedy zní:
1) Není pro mě riziko, čekat na případné vyšetření k Vám až na konec září? (tato varianta by totiž pro mě byla nejpřijatelnější)
2) Je případně nějaká možnost být k Vám objednaná dříve než v září?

Děkuji za odpověď.
Lucie
Odpověď:
Dobrý den,
1. bez znalosti vizuálního nálezu je nemožné se vyjádřit jednoznačně. Na druhou stranu, odběr biopsie se vždy musí provádět z nejvíce podezřelého místa, které u Vás ukázalo středně těžké předrakovinové změny, a tak je pravděpodobnost dramaticky odlišného nálezu mimořádně malá. Vyšetření k posouzení aktuálního nálezu by bylo vhodné realizovat ještě do konce června, pozdější termín může být (sice s velmi nízkou, ale nikoliv nulovou pravděpodobností) již nebezpečný. Jste-li již nyní objednána na biopsii na červen, pak jde o postup optimální. Výsledek dá zároveň i jasnou informaci o aktuálním vývoji nálezu a bezpečnosti či nevhodnosti vyčkávání konzultace u nás.
2. osobně již do konce června kapacitu na konzultaci nemám šanci najít, konzultaci je však možné realizovat u mého kolegy Dr. Sosny, který je vynikajícím odborníkem a jistě se o Vás postará tím nejlepším způsobem a navíc nejasné či komplikované případy vždy společně diskutujeme - objednání je možné na některé pondělí na tel. 224967480.
JS

Potrat po vyšetření HPV

21. 05. 2013 11:11:07 - Jan1975
Dobrý den,
má žena byla v říjnu na konizaci čípku. Minulý týden, v 16 týdnu těhotenství byla na kontrole HPV. Večer po této kontrole začala silně krvácet a bohužel potratila. Její gynekolog jí teď řekl, že plod byl v pořádku a ona také. Je možné, že ten potrat mohl vyvolat ten kyselinový roztok, který podrážil čípek?
Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
vyšetření děložního čípku včetně aplikace roztoku kyseliny octové, odběru stěrů a dokonce i odběru malých vzorků na histologické vyšetření nevedou k zvýšení rizika potratu. Takový závěr byl potvrzen velkou vědeckou studií, kde byl sledován průběh těhotenství u žen nahodile zařazených do skupiny s adekvátním odběrem stěrů a vyšetření čípku a nebo do skupiny s odběrem stěrů pouze vatovou štětičkou. Příčinu nepříznivého výsledku těhotenství je bohužel třeba hledat v jiném faktoru, souhra s vyšetřením ve stejný den je pouze náhodná. JS

Opakovaná konizace čípku a dlouhodobé krvácení

20. 05. 2013 20:56:19 - sarka.cepelakova
Dobrý den pane doktore, první konizaci jsem měla říjen 2012, vzhledem k tomu, že změny šly přes okraj odebrané tkáně, v lednu 2013 jsem byla na další konizaci. Od té doby při sebemenší námaze krvácím / hodně špiním. Lékař tvrdí, že se rána stále hojí, nepomáhá mi bohužel ani doporučený ascorutin. Antikoncepce Jeanine. Jenom se chci zeptat, zda je toto možné, na netu jsem nenašla nikoho, kdo by něcvo takového řešil. Mám pro jistotu zkusi tkonzultaci u jiného lékaře než svého stávajícího gynekologa?
Děkuji za radu.
ŠČ
Odpověď:
Dobrý den,
možných příčin obtíží je více, vždy je nezbytné komplexní gynekologické vyšetření včetně ultrazvuku k jejich posouzení. Nejčastější příčinou je ale neléčený či nedoléčený zánět ve tkáni po opakovaném ošetření čípku. Jedním z hlavních kroků je proto zvážit podání dostatečně razantní a dosataečně dlouhé antibiotické léčby (viz desítky odpovědí v archivu). Vhodná je i podpora hojení vaginálně zaváděným preparátem Cicatridina, který má vědecky doložená data o příznivém účinku na doléčení po konizaci. JS

Výsledky

20. 05. 2013 13:38:59 - Vendy12
Dobrý den p. doktore,
před 12ti dny jsem podstoupila konizaci čípku a dnes jsem obdržela v nemocnici výsledky. P.doktor je se mnou nic neprobíral a mám se s nimi dostavit až ke své gynekoložce, kde jsem objednaná až za týden. Mám 6ti m.dceru a jsem ze zprávy zmatená a nervózní. Prosím vysvětlíte mi co výsledky znamenají? Byl předrakovinový nález odstraněn nebo budu muset podstoupit rekonizaci?
Nález: Na ektocervixu je dlaždicově přikryté ektropium. V endocervixu jsou v blocích 4 až 6 ložiska povrchové a intragrandulární dlaždicové metaplazie s dysplazií až těžkého stupně ( CIN3). Patologický epitel nedosahuje nikde do okrajů konizátu.
Na zprávě je ještě ručně potržené slovo CIN 3 a nedosahuje a ručně dopsáno Hlásit!

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
výsledky jsou velmi příznivé - zjištěné závažné předrakovinové změny byly zcela odstraněny. Závažnější nález nebyl zjištěn, nejsou ani pochybnosti o kompletnosti odstranění změn. S vysokou pravděpodobností jste trvale vyléčena a dále postačuje pouze kontrolovat. Výraz "hlásit" je pouze označení adminitrativního kroku, při kterém jsou v ČR centrálně a anonymně registrovány všechny případy závažných předrakovinových změn. JS

Výsledky biopsie

20. 05. 2013 13:17:12 - Lenka.M
Dobrý den, chtěla bych poprosit o Váš názor. Již rok se potýkám se změnami na děložním čípku. Začátkem března mi bylo provedeno cytologické vyšetření s výsledkem H SIL. Koncem dubna jsem byla zaslána na biopsii a výsledek byl tento. Vícečetné částky po složení 5x5x1x3 mm. Fragmenty sliznice endo a exocervixu se zachycenou transformační zónou, kde je dlaždicová metaplazie zasahující i do zóny endocervikálních žlázek. Známky CIN, CGIN či malignity neprokázány. Je možné, aby když cytologie byla špatná dopadly výsledky biopsie takto?

Moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr není diagnózou, pouze varovným znakem naznačujícím pravděpodobnost změn na děložním čípku. Jeho přesnost není ani v nejlepších laboratořích 100%. U části žen je proto jeho výsledek značně odlišný od reálného nálezu. Ve Vašem případě je velmi chválihodné, že cytologický nález nebyl chápán jako definitivní diagnóza, ale naopak vedl k dalšímu vyšetření, které ukázalo odlišnost skutečného nálezu. Vzhledem k příznivému výsledku by mělo dále doporučeno pouze kontrolování. JS

dg ca.in situ

20. 05. 2013 10:40:02 - RJ
Dobrý den, pane doktore, minulý týden operace - LAVH extrafascialis s poševní manžetou a konzervací adnex - v dubnu 2013 provedena konizace čípku... byla jsem přijata k operaci pro "laesio cerv. uteri CIN III + VAIN III - operace bez komplikací. Jen mám dotaz, co přesně znamená "poševní manžeta"? - a na konec července máme objednanou dovolenou- myslíte, že je reálná? děkuji na odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
1. poševní manžeta je výraz pro odstranění horní části pochvy tj. části pochvy přiléhající k děložnímu čípku. Takový zákrok se provádí v případě, že se v této oblasti nacházejí předrakovinové změny nebo jako součást operace pro rakovinu děložního čípku. Ve vaší situaci šlo o adekvátní způsob řešení závažných předrakovinových změn na děložním čípku (tzv. CIN) a současně i ve vrcholu pochvy (tzv. VaIN).
2. při nekomplikovaném pooperačním "šestinedělí" je červencová dovolená bezpochyby možná.
JS

Riselle

19. 05. 2013 08:14:01 - wina6
Dobrý den,
mám dotaz ohledně implantátu Riselle 25mg. Mám diagnózu C56. Je mi 34 let. Byla mi odstraněna děloha i vaječníky. Mám po druhé chemoterapii, která probíhá bez větších potíží. Chci se zeptat, jestli můžu použít tento přípravek v průběhu chemoterapie? Trochu mě vyplašily nežádoucí účinky přípravku (vzhledem k mé diagnóza), nedá se to řešit jinak?
Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
náhradní hormonální léčba (hormonální substituce, HRT) má za cíl eliminovat nežádoucí dopady předčasného přechodu, který je bohužel u mladých pacientek s rakovinou vaječníku pravidlem. Rizika spojená s užíváním hormonů jsou navíc velmi často přeceňována a podání hormonů je opředeno mnoha obavami, které ještě podporují data v příbalovém letáku a které pramení z nejistoty, nikoliv z objektivních dat. Podání hormonů přitom nikterak nezhoršuje onkologickou prognózu a naopak intenzivně zlepšuje kvalitu života léčených žen a zabraňuje nežádoucímu řídnutí kostí. Léčbu lze proto jen podpořit, zároveň ji lze podat již během chemoterapie. Zásadnější otázkou je ale volba vhodné formy léčby. Osobně během chemoterapie preferuji takový způsob podání hormonální léčby, který umožňuje její okamžité (ale obvykle jen dočasné přerušení) v situaci jakéhokoliv problému (nejčastěji způsobeného samotnou chemoterapií). Nejvíce se mi během léčby osvědčilo použití hormonů v podobě krému. Zavedení dlouhodobě účinného implantátu Riselle doporučuji až po ukončení aktivní léčby, kdy je předpoklad malé pravděpodobnosti dalších zdravotních komplikací. JS

Konizace a její nutnost

18. 05. 2013 15:29:07 - LuckaA
Vážený pane doktore,
od roku 2010 jsem měla špatné výsledky a na posledním cyt. vyšetření jsem měla pozitivní nález (HPV 16,18,45). Doktor mě doporučil konizaci. Jelikož jsem neobdržela dostatek informací chtěla jsem se zeptat, zda je možná konzultace či vyšetření ve specializovaném centru, popř. kam se obrátit (Praha) a zda je nutnost konizaci postoupit.
Chtěla bych se ještě informovat, kdy je vhodné otěhotnět po konizaci.
Děkuji za Vaši odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
specializovaných Center onkologické prevence je v ČR (včetně Prahy) několik a při zvažování konizace je rozhodně rozumné využít možnosti konzultace v některém z nich. Těhotenství po konizaci je v ideálním případě vhodné až po dokonalém zahojení - tj. za 6 měsíců. JS

cysta

18. 05. 2013 10:35:01 - Nera
Dobrý den,pane doktore
před půl rokem mi pan doktor našel cystu,chodim každé tři měsíce na kontrolu,ale navštěvuji solário tak se chci zeptat jestli to nemá nějaký vliv na cystu. Děkuji za odpověd.ˇ´
Odpověď:
Dobrý den,
solárium žádný vliv na cystu vaječníku nemá. JS

Adenokarcinom in situ

16. 05. 2013 18:01:45 - yvonne
Dobrý den, ráda bych vás požádala o vysvětlení výsledku a závažnosti mého histologického vyšetření a názor na další postup léčby či jaký zákrok by jste doporučil. Před třemi týdny jsem absolvovala konizaci a výsledky histologie jsou následující: konizát zpracovaný do sedm bloků (l-Vll), v tranformační zoně s nezralou dlaždicovou metaplazií a se strukturami adenokarcinomu in situ (lll-Vl). Invaze nezastižena. Adenokarcinom in situ dosahuje do endocervikálního okraje konizátu. Entocervikální okraj konizátu je intaktní.Imunohistochemický průkaz exprese p16 proteinu je pozitivní. Dále jsou patrné retenční cysty a chronická aktivní cervicitida. D06.9 - 8140/2.
Je mi 38 let, mám dvě děti a další již neplánuji. Gynekoložka mi doporučila odebrání dělohy včetně vejcovodů, ponechat pouze vaječníky. V současné době užívám antikoncepci Lindinette a při kontrole byl mi předepsán Macmiror Complex 500 (12 tablet). Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
adenokarcinom in situ je velmi závažná diagnóza, přesto je vlastně "štěstím v neštěstí". Jde o závažné předrakovinové změny buněk vystýlajících kanálek čípku. Takový nález je nacházen stále vzácně, protože mnohem častěji jsou změny již zjištěny ve stadiu rakoviny. Oproti častěji detekovaným změnám povrchových buněk (odborně tzv. CIN) je proto k léčbě nutno přistupovat mnohem aktivněji a razantněji. Vzhledem k tomu, že se změny v kanálku čípku šíří zvláštním - tzv. skokovým způsobem, je potřeba vždy zcela změny vyříznout - ve Vaší situaci, kde změny dosahují do řezné linie totiž zůstává pochybnost o jejich kompletním odstranění a s ní bohužel i pochybnost, zda v hloubce čípku již nemůže být nález rakovinový. Optimálním postupem je tedy provedení rekonizace, ještě lépe její varianty - tzv. cylindrické disekce čípku, při níž se vyřízne část čípku kolem kanálku. Teprve po dosažení jistoty úplného odstranění, je u žen s ukončenými reprodukčními plány vhodné odnětí dělohy, protože stále hrozí poměrně vysoké (asi 15%) riziko návratu změn a jejich pozdního rozpoznání. Vynechání mezikroku se zopakováním konizace (resp. cylindrické disekce) je vysoce rizikové - bude-li totiž ve zbytku čípku rakovina, pak prosté odstranění dělohy není adekvátním řešením a značně narůstá pravděpodobnost horší prognózy nebo obtížnějšího léčení. JS

Výsledek cytologie

15. 05. 2013 14:40:37 - bari
Dobrý den, v prosinci 2012 jsem byla na prevenci na cytologii děložního čípku. Ve výsledku jsem měla napsáno tech.limitace a mám přijít na kontrolu raději za půl roku. Co tento výsledek znamená ? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený výraz znamená přesně to co uvádí - stěr měl pro vyhodnocení nějakou limitaci technického rázu - byl nedobře zafixovaný, poškozený, obsahoval málo buněk nebo nadbytek hlenu apod. Takové hodnocení nic neříká o možnosti nálezu abnormity - ve většině případů je totiž vše v pořádku. Kontrolní stěr za 6 měsíců je však rozumné řešení. JS

Wobenzym

15. 05. 2013 08:20:32 - xkubv17
Dobry den, jeste doplnujici dotaz k dlouhemu hojeni delozniho cipku po konizaci - doporucil byste Wobenzym? Myslite, ze muze mit na hojeni pozitivni vliv?

Dekuji.

Odpověď:
Dobrý den,
data o přínosu Wobenzymu na hojení děložního čípku po konizaci neexistují. Bezpochyby však jeho užívání neuškodí a vzhledem k příznivému vlivu na jiné zdravotní stavy není pozitivní vliv na hojení vyloučen. JS

Těžká dysplazie děložního čípku

14. 05. 2013 12:10:59 - bordina
Dobrý den,
V loňském roce jsem podstoupila dvakrát konizaci děložního čípku. Nedávno jsem byla na kontrole a ukázalo se, že biopsie není dobrá, z tohoto důvodu jsem musela podstoupit už třetí zákrok. Chtěla jsem se zeptat, jestli to je běžný postup? Prováděli mi rekonizaci jehlou + cpH. Neslyšela jsem, že by někdo tento zákrok podstoupil již třikrát. Je mi 31 let.

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
bez přesné znalosti výsledků biopsie se nelze k problematice vyjádřit. Na druhou stranu, jsou pacientky, které musí zákrok pro závažné změny podstoupit opakovaně a i nejlepší pracoviště bude takových pacientek vždy několik procent mít - sám jsem řešil případy pacientek referovaných na naše pracoviště po dvou nebo třech zákrocích, u kterých bylo nutné provést ještě zákrok další. Vždy v takovém případě značně záleží na rozsahu předchozích výkonů, typu ošetřovaných změn, velikosti děložního čípku, věku a přidružených nemocech. JS

kontroly

14. 05. 2013 11:27:16 - lena5
Dobrý den,
před rokem jsem podstoupila u Vás rekonizaci čípku, tímto děkuji, snad je vše v pořádku. Od té doby jsem byla dvakrát na cytologii u své gynekoložky s normálním nálezem. Nicméně na prohlídku nebyl čas a cítila bych se klidnější, kdybych mohla chodit do COP. Chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné na kontroly docházet k Vám, a jak často jsou třeba (prý již jen jednou za rok).
Děkuji moc za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
docházení na kontroly do specializovaného centra při opakovaně normálních pooperačních výsledcích nemá vůbec žádný přínos. Péče ve specializované ambulanci je prvotně určena pro pacientky s problémem a ani těm v současné době nejsme schopni vyhovět v krátkém termínu, protože je takových žen velké množství. JS

prevence

14. 05. 2013 08:53:22 - KatkaH.
Milý pane doktore,

ještě bych se Vás chtěla zeptat na jednu otázku a též velmi poděkovat za Vaši poradnu!!!

Kdysi jste psal, že rezervoárem HPV je i konečník. Včera mi byly potvrzeny u gynekologa HPV High risk a i změny na čípku (políčkování, tečkování). Myslím, že je vysoká pravděpodobnost (vzhledem k sex. praktikám, které už raději z opatrnosti provádět nebudeme), že mám HPV i tam.

Jaká je, prosím, PREVENCE, abych se nemusela bát rakoviny konečníku? HPV z konečníku se zatím standardně nedělají a i kdyby mi byly potvrzené, tak jak situaci sledovat? Mám si nechat provést koloskopii, či rektoskopii:-((( (kterou jsem před lety snášela velmi bolestivě a tohoto vyšetření se bojím), nebo se nestresovat a neřešit?

A teoreticky - může se přenést HPV do konečníku i jen "kontaktem", ejakulátem, který do něj "steče" - tedy bez análního styku ?
Odpověď:
Dobrý den,
přítomnost HPV v oblasti řitního svěrače (odborně anu) je u HPV pozitivních (tj. u žen s virem v děložním čípku), ale jinak zdravých žen poměrně vzácné; je však časté u žen s předrakovinovými změnami závažného stupně. K přenosu navíc není vůbec nutné praktikování análního styku, neboť postačuje pouze kontaminace oblasti sekretem z pochvy či ejakulátem. V odborných kruzích se proto aktuálně diskutuje, zda u žen po ošetření závažných předrakovinových změn neprováděť test na přítomnost HPV v anu a při jeho pozitivitě neodebírat z anu cytologický stěr. Vzhledem k tomu, že jde o poznatky zcela nové a vědecky ověřené jen malými studiemi, na definitivní doporučení bude třeba vyčkat. Na druhou stranu rakovina anu je vzácné onemocnění - ročně v ČR onemocní jen asi 80 žen - a riziko je tak i při HPV pozitivitě v anu nevelké. JS

LOOP - ano/ne, případně jak?

13. 05. 2013 13:58:42 - Klarocko
Dobrý den, chtěla bych poprosit o Váš názor. Několikrát za poslední cca dva roky jsem měla nález. Poslední přesná zpráva z gynekologie (žádanka k výkonu LOOP zákroku):

subj bez potíží, meses pravid při HAK, disp pro lezi čípku OC 10/2012 ASCUS kolpo. Tz palp. děl, v AWf norm vel tuhá okolí volné
dop odebrána OC, bude li v normě ko za 6 měs. Lindynette 6x

16.4.2013
disp pro lezi čípku více než 2 roky opakova ASCUS a LG SIL, post. OC 03/2013 Lg SIL, nerodivší, graviditu zatím neplánuje
dg laesio cervicis uteri LG SIL
dop. LOOP, PC hrdla, pac se sama obj. k ambul. výkonu

Chtěla bych se zeptat, jestli byste z těchto informací doporučoval LOOP zákrok a případně jakým způsobem. Ptám se hlavně z toho důvodu, že mi není nabízeno provedení LOOPu pomocí lokálního umrtvení, ale jen za toho krátkého celkového uspání, kterému bych se, pokud by to bylo možné, raději vyhla a zákrok podstoupila jen s umrtvovací injekcí. Paní doktorka by mi tedy, kdybych na tom opravdu trvala, udělala LOOP i jen s touto injekcí, ale prý to není u nich běžné a nedoporučuje mi to.

Moc díky za Vaši odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
1. v prvé řadě je třeba zvážit nutnost ošetření - ze zpráv vyplývá pouze podezření na mírné předrakovinové změny. Takový nález je u mladých a nerodivších žen bez jiných průvodních problémů (zejména krvácení po styku) důvodem ke sledování (to může trvat při stabilním nálezu i řadu let), nikoliv k ošetření.
2. operace v místním umrtvení je stále v ČR spíše výjimkou a provádí ji jen několik pracovišť včetně našeho. Její provedení má však své zákonitosti, a proto není vhodná pro všechny ženy. Zda by byla vhodná pro Vás, lze posoudit jen při vyšetření.
JS

AGC-NOS

13. 05. 2013 11:34:47 - Cabova
Dobry den.Jiz dva roky chodim na kontroly a mam stale vysledky steru AGC-NOS. Je mi 38 let,dve deti,dalsi neplanuji.Chodim do COP k panu doktorovi vzdy po pul roce,kolposkopie vporadku,stery stale AGC-NOS.Dnes mi byla navrhnuta konizace vzhledem k opakovanym nalezum AGC-NOS,ktre jsou jiz dva roky stejne.Cim to muze byt zpusobeno? Nemam zadne problemy,nekourim,mam staleho partnera.Je v mem pripade konizace opravdu nutna? Moc dekuji za odpoved,hezky den.
Odpověď:
Dobrý den,
postup u cytologického nálezu AGC-NOS jsem uváděl mnohokrát - najdete jej v archivu odpovědí. Příčinou takového cytologického nálezu je mnoho změn, nejčastěji zánět čípku, vzácněji předrakovinové nebo dokonce i rakovinové změny. Součástí péče o ženy s uvedeným nálezem by tak mělo být již po prvním nálezu při normálním kolposkopickém vyšetření podání razantní, ústy užívané antibiotické léčby. Při opakovaném nálezu i přes podání antibiotik je vhodné doplnění testu na HPV a ultrazvukového vyšetření děložní výstelky. Negativní nálezy obou vyšetření jsou důvodem ke konzervativnímu postupu s delším intervalem kontrol, naopak pozitivní nálezy jsou důvodem k aktivnímu řešení - chirurgickému zákroku. JS

Pomale hojeni delozniho cipku

13. 05. 2013 11:18:34 - xkubv17
Dobry den, pane doktore,

jsem 13. tyden po konizaci delozniho cipku (CIN III, nalez odstranen po zdravou tkan). Stale se u me ale obcas objevuje spineni/krvaceni hnede barvy s malymi kousky. Nepozoruji zadnou pravidelnost - nekdy to bylo tesne po menstruaci, jindy uprostred cyklu, jedine co me napada, ze vzdy tak 2 dny pred tomu predchazelo pomerne stresove napeti, kdy mi nebylo uplne dobre. Jiz podruhe jsem dostala vaginalni cipky Betadine a doporuceny mi byly i cipky cicatridina (vyuzivala jsem jedno baleni. Muj lekar nebyl v ordinaci a zastupujici lekarka mi jednou predepsala dvoudenni antibiotikum s tim, ze se cipek hoji dobre a ze asi jen praskla nejaka cevka a podruhe uz jen zminovane cipky Betadine s tim, ze se cipek hoji pomalu. Cim by toto spineni mohlo byt zpusobeno? Mam strach abych se viru dokazala zbavit a aby se nalez nevratil. Na kontrolu ke svemu lekari jsem objednana az na srpen, kdy by mel provest uz i cytologii.

Velmi dekuji za Vasi odpoved.

Veronika

PS - pro doplneni - beru antikoncepci minisiston.
Odpověď:
Dobrý den,
bez vyšetření je obtížné situaci posoudit, nejčastějším důvodem jsou zánětlivé změny nebo hormonální porucha. Vždy je tak nutné zohlednění histologického nálezu z operace, který by měl uvádět všechny nalezené změny, včetně případného průvodního zánětu, a také provedení pečlivého gynekologické vyšetření včetně ultrazvukového posouzení pánve. Při normálním nálezu je podání antibiotik velmi rozumný krok, vhodné je i zavádění vaginálního preparátu Cicatridina, který podporuje dohojení čípku. JS

konizace

11. 05. 2013 11:43:28 - renca66
Dobrý den,

Byla jsem na biopsii čípku a výsledek je CIN 3.
chtěla jsem se zeptat:
1. zda se může provádět konizace čípku při menstruaci?
2. zda by při tomto nálezu vadilo těhotenství?to by se konizace prováděla až po porodu?


Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
1. konizaci je třeba provádět co nejdříve po menses, nevadí ani jejich případné doznívání v podobě slabého špinění, které bývá v posledním dni. Při samotném menstruačním krvácení se však zákrok provádět nesmí.
2. u těhotných s nálezem závažných předrakovinových změn (tj. CIN 3) se postupuje konzervativně, zákrok (je-li nutný, nález se totiž může po porodu vylepšit) se odkládá na období po šestinedělí.
JS

přenášení HPV u všech sex. praktik?

10. 05. 2013 13:48:32 - KatkaH.
Dobrý den,

nyní dlouze pročítám Vaší poradnu ohledně přenosu HPV. Ale přesto bych chtěla mít jistotu.

1. Jak vysoké je (v procentech) riziko, když přítele budu uspokojovat POUZE ORÁLNĚ (ejakulát či prostatický sekret by se mi nedostal do blízkosti mých intimních míst)

2. muž, který má v sobě aktivní HPV infekci a naopak partnerku ON uspokojuje ženu orálně, tak hrozí ji nákaza?

Pochopila jsem, že k přenosu může dojít i třením /drážděním/ přirození, dokonce i při sexu s kondomem. Pokud bych tyto praktiky vyloučila, mohu být tedy (u výše zmíněných dvou bodů) klidná??

Mé obavy vyplývají z toho, že se jedná o cca 2měsíční známost a jeho ex byly nově diagnostikovány HPV viry HR.

Kačka
Odpověď:
Dobrý den,
přesné odpovědi na Vaše otázky bohužel současná medicína nezná, natož aby je dokázala vyčíslit procentuálně. Informace o přenosu HPV infekce lze totiž získat jen z vědeckých studií - těžko však připravit takovou studii, kde se budou partneři po poměrně dlouhou dobu chovat v intimním životě jen podle přesných omezení... Obecně platí, že riziko nákazy je dáno především přímým kontaktem pohlavních orgánů. Jako účinné preventivní opatření lze tedy doporučit očkování a přísné užívání kondomu. JS

Vliv antikoncepce na CIN2

09. 05. 2013 11:23:38 - Andrea.m
Dobrý den, pane doktore,
je mi 22 let a mám CIN2. Od 16 let beru antikoncepci Chloe, kterou bych kvůli aféře ve Francii chtěla stejně změnit na nějakou méně hormonální. Chodím do FN Motol a paní doktorka mi doporučila vysadit antikoncepci kvůli případnému zhoršení. Konizaci mi ještě nedělali, prý čekají, jak se to vyvine, když jsem ještě nebyla těhotná. Brala jsem i doplněk stravy Indonal. Chtěla bych se zeptat, jaký vliv může mít antikoncepce na CIN2 a jestli je nějaké procento, že se mi to samovolně zlepší, případně co pro to můžu udělat. Nekouřím a mám 2 roky stálého přítele.
Děkuji za odpověď.

Andrea
Odpověď:
Dobrý den,
všechny velké studie, které se zabývaly problematikou HPV infekce a antikoncepce, doložily, že antikoncepce zvyšuje riziko předrakovinových a rakovinových změn jen velmi mírně a především nepřímo - ženy s antikoncepcí mají totiž obecně více partnerů a méně často používají ještě i kondom. Po vysazení antikoncepce se riziko s neuživatelskou populací vyrovnávalo až s odstupem mnoha (obvykle 8-10) let. Benefity, které plynou z užívání antikoncepce i výše uvedená fakta jsou důvodem, proč vysazení antikoncepce při nálezu předrakovinových změn osobně nedoporučuji a nepovažuji za přínosné. JS

HPV

09. 05. 2013 10:37:17 - Annička
Pane doktore,

chtěla bych se zeptat. Po konizaci plánuji se zdržet sexu déle než 6 týdnů (cca 2-3měsíce). Nemusím se bát opětovné nákazy hpv na čípku při praktivování orálního sexu příteli? Pro přenos je nutný pohlavní styk (nebo i vzájemné dráždění) a nevylučuje jej ani kondom???
Odpověď:
Dobrý den,
k přenosu infekce je v naprosté většině případů nutný kontakt pohlavních orgánů, pohlavní styk ale není nezbytný. Studie, které by hodnotily přenos pouze z úst na genitál a naopak nejsou a těžko kdy budou. Při použití kondomu od samotného počátku intimní aktivity lze bezpochyby považovat tuto metodu za velice efektivní v ochraně. JS

Konizace děložního čípku

09. 05. 2013 08:40:35 - Veronika C.
Vážený pane doktore,
před třemi týdny jsem byla na konizaci děložního čípku - CIN 3. Na gynekologii chodím pravidelně od svých 16ti let, nyní je mi 26 let, poslední tři roky jsem chodila jednou za půl roku, poslední rok jednou za čtvrt roku na cytologie, jak je možné, že tedy změny dostoupily až do takového stadia?
V propouštěcí zprávě stojí: histologie. č. B 6891/13. Konus: u č.12-3 a u č.6 DII - DIII, u č.3 zasahuje do endocervikálního okraje. cpH: endocervikální sliznice a sliznice cervikokorporálního přechodu. Co to prosím znamená?
Po operaci jsem se cítila dobře, dodnes bez obtíží, jen malé špinění týden po operaci, sport mi povolili, neskákat atd.
Chci se zeptat, zda mohu mít pohlavní styk 4 týdny po zákroku, jak se píše ve zprávě, aniž bych šla na kontrolu?
Ta mě totiž čeká až v půli června a to je 2 měsíce po zákroku.
Moc vám děkuji za vysvětlení a odpověď.
Děkuji a přeji krásný den,
Veronika
Odpověď:
Dobrý den,
1. CIN 3 - tedy tzv. těžké předrakovinové změny jsou nejpádnějším důvodem k ošetření čípku. Identifikace takového nálezu gynekologem je tak jedním z hlavních cílů pravidelných kontrol, dosud totiž neexistuje žádný lék, který by dokázal proces předrakovinových změn zastavit či zvrátit. To, že Vám byly zjištěny a ošetřeny uvedené změny je vlastně zpráva optimistická, neboť kromě očkování není jiný způsob, jak zabránit rozvoji rakoviny čípku.
2. nález potvrzuje závažné předrakovinové změny, které dosahují do řezné linie směrem do vnitřní části děložního čípku, vzorek výstelky získané z ponechané části čípku je však již v pořádku. Ve většině případů takový nález znamená, že "vše špatné" bylo odstraněno a dále postačuje pouze kontrolovat.
3. pooperační péče je shrnuta na www.onkogyn.cz v sekci "Pro veřejnost" v odkazu "Pooperační péče". Pohlavní styk je vhodný dokonce až za delší dobu - optimálně za 6 týdnů, v mezičase je navíc velmi vhodná kontrola hojení praktickým gynekologem.
JS

Pozitivní stěry

09. 05. 2013 08:13:49 - oldovka
Je mi 35 let, mám 3 děti, po pravidelné prohlídce a stěrech mi můj gynekolog sdělil, že jsou pozitivní, což pro mě znamená, že mám chodit na prohlídky po půl roce, což dělám, ale můj dotaz je: STAČÍ TO?Z laboratorního vyšetření:reaktivní buněčné změny ASC-US, metaplazie včetně nezralé, smíšená flóra, stěr uspokojivý.Mám jen obavy, abych něco nezanedbala, můj otec zemřel v 52 letech na rakovinu jícnu, mimo jiné proto, že nevěděl že má nárok na určitá vyšetření a vše se zjistilo pozdě...U mě tato situace trvá 4 roky a kromě pohmatového vyšetření a stěrů jsem nebyla poslána na jiná vyšetření, je to tak v pořádku?
Děkuji a zdravím.
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený cytologický nález je nespecifický a vyjadřuje značnou nejistotu o míře závažnosti i o původu nálezu. Díky tomu vyžaduje vždy doplnění kolposkopického vyšetření (prohlédnutí čípku při zvětšení). U žen nad 30 let je ještě vhodnější provedení stěru na detekci HPV infekce (navíc jej v této indikaci plně hradí zdravotní pojišťovna). Negativita testu a nálezu při vizuálním vyšetření jsou k důvodem k absenci jakýchkoliv obav a ke kontrole za rok, naopak pozitivita vyšetření je důvodem k odeslání do specilizované ambulance Centra onkologické prevence a zvážení chirurgického zákroku - konizace čípku. JS

Krvácení

08. 05. 2013 15:34:15 - xxx
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na jednu věc. Je mi 33 let, mám 2 děti, cca 7 let beru HA Azalia, vůbec jsem nekrvácela. V lednu 2013 jsem byla na poslední preventivní prohlídce, vše ok. Teď už 4.týden v kuse krvácím, mám bolesti v podbřišku, nafouklé břicho, bolesti při styku (ty byly již dříve). Na další kontrolu jdu až za 14 dní. Mohl byste mi prosím napsat, o co se může jednat? Mám strach, i když v lednu byly všechny odběry v pořádku.... Děkuji za odpověď a přeji Vám krásný den.
Odpověď:
Uvedený problém má celou řadu možných příčin (zánět, cysta vaječníku apod.), v naprosté většině případů jde o problémy nesouvisející s předmětem poradny pro předrakovinové a rakovinové změny pohlavních orgánů u žen. Jsou-li problémy akutní, pak je ale rozumné vyhledat gynekologickou kontrolu co nejdříve. JS

ASC H

07. 05. 2013 12:26:08 - Katty
Dobrý den, jsem v 17tt těhotenství 20,3 mi byli udělány stěry a nález zněl ASC H. Paní doktorka mi udělala ve své ordinaci kolposkopii a řekla, že na pohled se vše jeví v pořádku, že žádné změny nepozoruje. Nasadila mi tedy MACMIROR 500 na 8 dní a řekla že výsledek mohl být způsoben i těhotenstvím (hormonální změny, změněná imunita) s tím, že 3,6 tedy zhruba po 3m od prvního výsledku udělá další stěry a pokud by se opět opakovala ASC H pošle mně na biopsii.
Chci se Vás zeptat jaký máte na toto názor. Paní doktorka se mnou o tom moc nemluvila, bylo vidět že mně nechce stresovat, ale já bych ráda věděla na čem jsem a zda pokud by vyšel opět stejný výsledek se mám bát rakoviny a čeho se bát ohledně tohoto nálezu ve vztahu k těhotenství.

ještě chci dodat že stěry které byli udělány 6m před těmi z výsledkem ASC H byli v pořádku
předem moc děkuji za opověď
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený cytologický nález není diagnózou, vyjadřuje navíc značnou nejistotu o míře a stupni případné abnormity a může tak skrývat řadu různých změn - od zánětu po předrakovinové změny. Proto vždy vyžaduje pečlivé kolposkopické vyšetření (prohlédnutí čípku při zvětšení). V těhotenství je jediným cílem vyloučit přítomnost známek podezřelých z rakovinového bujení, které je naštěstí mimořádně vzácné. Všechny ostatní nálezy plně postačuje pouze kontrolovat a případné řešení odložit až na období po porodu. S konzervativním postupem - tedy kontrolováním - lze proto jednoznačně jen souhlasit, obavy z vážného nálezu nejsou při nepodezřelém nálezu z vyšetření na místě. JS

Výsledky histologie

06. 05. 2013 12:07:03 - Annička
Milý pane doktore,

moc prosím, o názor; můj lékař mi nesdělil nic bližšího ohledně bodů č. 2. a 3.
Chtěla bych se zeptat: viz bod 1 - "ovulóza a ve stromatu zánětlivá celulizace "- není třeba nikterak léčit?

2) Co znamená bod 3?

3) Je ve zprávě (viz níže obsažen i nález z kyretáže? Paní doktorka mi na operačním sále říkala, že mi ji budou dělat.

Pochopila jsem, že jsem měla lehké, střední a těžké změny (je toto standardem, nebo se častěji vyskytují pouze změny jednoho stupně?), které byly úspěšně odstraněny, neboť nedosahují k okrajům chirurgického řezu. :-))

Zpráva zní:
Částku jsme zpracovali v celém rozsahu ve 12blocích. Mikro: V bloku E zastižena pouze endocervikální části čípku. Ve všech ostatních blocích zastižena oblast transformační zóny, ve které je metaplastický dlaždicový epitel. V bloku B-D, E, G a L jsou v tomto epitelu dysplastické změny mírného a místy středního stupně (CIN1 a CIN 2). V bloku H-K dysplastické změny mírného, středního místy těžkého stupně (CIN1, CIN2, CIN3). Metaplastický dysplastický dlaždicový epitel vystýlá i některé žlázky. Dysplastický epitel nedosahuje k okrajům chirurgického řezu. Dále zastižena ovulóza a ve stromatu místy smíšená zánětlivá celulizace.
2. Vícečetné hlenovité části, celkové velikosti 20 x 20 x 5-7mm. Mikro: materiál tvoří fragmenty korporálního endometria charakteru vyvinuté profilace, fragmenty místy naznačeně polypózně uspořádané endocervikální sliznice, fragmenty sliznice cervikokorporálního přechodu, hlen a krevní koagula.
3. Vícečetné částky celkové velikosti 15 x 15 x 2-3 mm.
Mikro: materiál tvoří fragmenty korporálního endometria charakteru časné a převážně již vyvinuté proliferace.

1-3. Závěr: Dysplastické změny dlaždicového epitelu čípku lehkého, středního a těžkého stupně (CIN1, CIN2, CIN3). Dysplastický epitel nedosahuje k okrajům chirurg. řezu.

Pane doktore, velmi Vám děkuji za Vaši odpověď a ochotu, s jakou vyřizujete naše dotazy!'!

Odpověď:
Dobrý den,
1. ovulóza je přirozenou součástí čípku u plodných žen, nejde tedy o problém; zánětlivá celulizace - tj. přítomnost buněk zánětu je pravidelným průvodním jevem při průkazu závažných předrakovinových změn, nedosahuje-li do stadia aktivního (floridního) zánětu, pak není žádná léčba třeba.
2. bod 3 popisuje nález výstelky z děložní dutiny získané kyretáží, která je standardní součástí operace, nález je patologem klasifikován podle fáze cyklu a hodnocen jako normální, což je příznivá informace. Taktéž bod 2 popisuje materiál získaný kyretáží, tentokrát z ponechané části čípku. Opět je hodnocen jako zcela normální.
3. viz odpověď výše; nález v souhrnu skutečně uvádí přítomnost všech úrovní předrakovinových změn a deklaruje tak, že vývoj nálezu byl stupňovitý - od změn mírných po těžké. Takové změny jsou prognosticky příznivější. Vše "špatné" bylo navíc bezpečně odstraněno a dále tedy plně postačuje pouze kontrolovat.
JS

papilokarcinom

02. 05. 2013 16:07:15 - Martina5443
Dobrý den pane doktore,před časem jsem Vám psala ohledně multicystického útvaru v oblasti levého vaječníku.Podstoupila jsem operaci tohoto útvaru s operačním nálezem-levé ovarium cysticky změněné v trilokulární tenkostěnný útvar.Velikost 40x30x40mm.Utvar v blanitých adhezíchk nástěnnému peritoneu malé pánve a k rektosigmoideu.Na pahýl poševní nasedá tkán vzhledu ampulární části pravé tuby společně s přitaženým infundibuloplvickým vazem.Dnes jsem dostala výsledky histologie a tam se píše,.. V bloku A-v okraji zastiženo ložisko nekrozy s papilokarcinomem-ložisko však nesouvisí s tkání ovaria a po rozkrájení mizí,nezastiženo ani po kompletním doblokování.Lékař mi řekl,že jde o nějaký artefakt při zpracování tkáně.Jelikož mám po této poslední operaci velké problémy se střevy a nedávno jsem byla hospitalizována se subileozním stavem,mám velký strach.Prosím je opravdu možné,že histologie může ukázat takový výsledek?Pan dr mi to moc nevysvětlil a vlastně nevím na čem jsem.Moc Vám děkuji za odpověď.Martina Lebedová
Odpověď:
Dobrý den,
nález uvádí přítomnost tkáně zhoubného nádoru. Z uvedeného výtažku ze zprávy se zdá, že by nádor mohl vycházet z vejcovodu, ale přesné vyjádření by bylo možné jen při znalosti plného znění zprávy, operačního protokolu a rozsahu operace. V každém případě jde o zprávu vysoce závažnou. Každá pacientka s nálezem gynekologického zhoubného nádoru by měla být adekvátně vyšetřena a léčena. Při nejistotě o histologickém nálezu je vhodné tzv. druhé čtení patologem spolupracujícím s některým onkogynekologickým centrem a konzultace v onkogynekologickém centru. Dalších postupů je řada - záleží na výsledcích vyšetření, rozsahu předchozí operace a samozřejmě i na přesném popisu typu, velikosti, uložení a agresivity zhoubného nádoru. JS

konizace a fyzická aktivita

02. 05. 2013 13:40:58 - PP
Dobrý den pane doktore, dne 25.4. (poslední den mens. cyklu) jsem byla na konizaci z důvodu CIN III, která byla provedena studenou metodou. Při kontrole 2.5. mi lékař sdělil, že do dalšího cyklu se mám zdržet pohlavního styku a pouze se sprchovat, jiná omezení prý nejsou nutná. Konkrétně mi povolil sport typu kolo, kolečkové brusle. Po další menzes již nemusím dodržovat žádná omezení. Já jsem se však z různých zdrojů dočetla, že po tomto zákroku by se měl dodržet klidový režim min. 4 týdny, stand. 6 týdnů. Chtěla jsem se proto zeptat na Váš názor, zda je tento postup standardní.
Druhý můj dotaz zní, zda tyto změny na děložním čípku mohou souviset s ulcerózní kolitidou, kterou trpím. Na preventivní gyn. prohlídky jsem vždy chodila pravidelně a nikdy nebyl žádný problém. Ulcerozní kolitida mi byla diagnostikovana v 8/2012 a při kontrole na gyn. v 1/2013 byla zjištěna dysplazie děl. čípku. Můj gastroenterolog ani gynekolok souvislost nepředpokládají, já jsem se však zas dočetla, že obě onemocnění vznikají mj. při snížené obranyschopnosti organismu, stresu, dlouhodobém užívání antikoncepce... a také jsem na i-netu našla doplněk stravy GESAVIT, který se používá jak při ulcerózní kolitidě, tak při dysplazii děložního čípku.
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
1. doporučený postup k péči po konizaci najdete na www.onkogyn.cz v sekci "Pro veřejnost" v odkazu "Pooperační péče". Fyzická aktivita omezena není, limitem jsou omezení hygienická po dobu 6 týdnů.
2. ulcerózní kolitida je mimo jiné odrazem nedostatečnosti v systému obranyschopnosti, není však přímým rizikovým faktorem pro vznik předrakovinových změn, ale dokladuje možný důvod, proč u Vás vznikl nález spojený s HPV infekcí - porušená obranyschopnost neumožnila spontánní eliminaci viru z děložního čípku a ten způsobil předrakovinové změny. Jiná rizika však není třeba hledat a při optimálním ošetření tedy není nikterak zvýšené riziko návratu změn.
3. k přínosu potravinových doplňků jsem skeptický, osobně bych jej nedoporučoval.
JS

správnost stěru

02. 05. 2013 12:27:41 - Macito
dobrý den,

je mi 28 let, mám 1,5 roku staré dítě.Již před porodem se u mě projevovali velké bolesti při pohlavní styku,gynekolog mě léčil na různé záněty.Po porodu bolesti neustáli a byla mi nalezena cysta na močové trubici. Jsem 4 měsíce po odstranění cysty a bolesti jsou snad ještě silnější. Menstruaci jsem měla cca každy druhý týden cca 3 měsíce,ted asi po 3 týdnech,ale velmi silnou a dolouh trvající,ale gynekolog řekl, že je to po antikoncepční injekci,kterou mi dával v době kojení. Stěr z děložního čípku mi gynekolog dělal v prosinci 2012,a nikdo nevola, že by bylo něco v nepořádku,ale všechny příznaky, které mám by mohly ukazovat na rakovinu děložního čípku, je tedy možnost že by byl stěr proveden špatně nebo něco ovlivnilo jeho správnost?Ted jsem objednaná na gynekologii za 14 dní, mám si tedy vyžádat stěr nový?Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
standardní součástí gynekologického vyšetření není jen odběr cytologie, který by měl být udělán 1x ročně (v řadě zemí s lepšími výsledky v prevenci rakoviny čípku se dělá dokonce jednou za 3 roky), je i prohlédnutí čípku při zvětšení (tzv. kolposkopie). Jasný rakovinový nádor by měl být takovým vyšetřením spolehlivě odhalen. Uvedené obtíže mají navíc mnohem více možností příčin a většina je naprosto nezávažných. JS

HSIL

01. 05. 2013 14:20:21 - Rut
dobrý den je mě 48 let,opakovaně mám výsl.stěrů špatné.uspokojivý hlenmetapl.včetně nezralé,projevy HPV+atyp.bb naznačeně.HSIL typu Doderlein.zav.4.na vzš.onkol.jsu objednaná.zajímá mě mám se připravit na horší variantu-je to rakovina,mám tupé bolesti břicha a někdy tlak do konečníku.v mém věku nebylo by lepší dát vše ven děkuji za rychlou odpověd
Odpověď:
Dobrý den,
nález vyslovuje podezření na závažné předrakovinové změny, nikoliv rakovinu. Bez dalšího vyšetření se ale k chování a charakteru nálezu nelze vyjádřit. JS

rakovina

30. 04. 2013 12:13:54 - Dana Wörsdörfer
Dobry den pane doktore,

moje maminka (82) ma opakovanou rakovinu, nyni je to nalez u slinivky. Pred 10 lety to byl nalez na vajecniku, ktery se dal operativne odstranit, nasledovala uspesna chemoterapie. Nyni uz operace neni mozna, biopsie byla neuspesna, nebot pro mnozstvi krevnich cev nebylo mozne odebrani vzorku. Na zaklade tohoto vysetreni dostala matka zpravu, kde stoji: 2 fokalni zmeny v.s. v intimni blizkosti pankreatu dis dg metasticky postizene lymfaticke uzliny. Muzete mne prosim toto odborne vyjadreni vysvetlit? Pokousela jsem se resersirovat v INT, ale ne zcela uspesne. Ziji v Nemecku, nemohu bohuzel casto a lehce kontaktovat matciny lekare a velmi mne to zajima. Matka je s nervama na tom spatne a obava se nejhorsiho.
Dekuji vam predem za laskavost a brzkou odpoved!

S pozdravem
Dana Wörsdörfer
Odpověď:
Dobrý den,
nález, který je lokalizován v anatomicky velmi nepříznivém místě, vyslovuje vysoké podezření na návrat onemocnění vaječníku v podobě ložisek v uzlinách blízko slinivky břišní. Třebaže je to méně pravděpodobné, není zcela vyloučeno, že by příčina mohla být i v samotné slinivce. Další postup má více variant - v prvé řadě je třeba doplnit další laboratorní testy k posouzení původu nálezu (tzv. nádorové markery), zhodnotit celkový stav pacientky a nález v dalších částech dutiny břišní a hrudníku. Následný léčebný postup je vždy přísně individuální a neexistuje žádná šablona, podle které by se postupovalo. Vysoký věk může (ale také nemusí) být limitem pro agresivní chemoterapii, která je nejčastějším způsobem léčeby, při dobré kondici pacientky a absenci potíží může být ale také zvoleno sledování a kontrola velikosti a vývoje ložisek s odstupem několika měsíců. JS

Polyp na děloze

27. 04. 2013 13:41:46 - Vana
Dobrý den,pane doktore,
prosím o zodpovězení dotazů:
Před rokem mi byl odstraněn polyp na děloze,vše vpořádku.
Po půl roce se mi udělal znovu stejné velikosti,přesto řekla doktorka,že mám přijít zase za půl roku.Je to tak správné,nechávat polyp už rok?Říkala,že musí kvůli pojišťovnám šetřit,myslíte,že to je ten důvod,proč mě nikam neposílá?Ušetří tím?Jen abych věděla,že bych šla k jiné lékařce.Prosím o vyjádření k polypu,který mám už rok a také prosím vyjádření k šetření vzhledem k této záležitosti.
V lékárně mi doporučili přípravek Cicatridina,který by prý mohl mít vliv na vstřebání děložního polypu,prosím o Váš názor.
Nebo můžete doporučit jiné čípky,které by napomohli vstřebání polypu?
Děkuji moc za odpovědi,Ivana
Odpověď:
Uvedený dotaz nesouvisí s předmětem poradny pro předrakovinové a rakovinové nálezy pohlavních orgánů u žen. Směřujte jej prosím na ošetřují lékařku. JS

očkování proti HPV viru

26. 04. 2013 14:18:05 - Natka
Dobrý den, je mi 27 let a pred rokem jsem podstoupila konizaci delozniho čípku..zatim všechy kontrolní stery byli v poradku, bez nalezu. Muj gynelok mi doporucil jeste pred otehotnenim aplikovat ockovaci vakcinu.Myslite, ze to ma jeste cenu, vzhledem k memu veku?pokud ano, jakou vakcinu?partnera mam staleho, jinak zadne zdravotni problemy nemam.Dekuji za odpoved.pekny den
Odpověď:
Dobrý den,
přínos vakcinace není ovlivněn věkem - profitovat mohou ženy téměř všech věkových kategorií. Otázku přínosu je třeba posuzovat podle jiného hlediska - zda existuje riziko nové nákazy. Ve stabilním páru je takové riziko minimální, naopak poměrně vysoké je u žen s náhodnými a krátkodobými vztahy nebo s partnerem záletným. O srovnání obou vakcín je podrobně psáno v předchozích dotazech nebo na www.onkogyn.cz v sekci Očkování proti HPV. JS

Dysplazie delozniho cipku

26. 04. 2013 06:00:50 - Nelina
Dobry den pane doktore,
chtela bych se zeptat, jestli patologicka proliferace nekterych markeru, konkretne E6 a E7 muze jiz znamenat promenu zdrave tkane v nadorovou. Byl mi zjisten vysoce rizikovy HPV a cytologickym odberem vzorku take lehka dysplazie delozniho cipku. Absolvovala jsem pak kolposkopickou biopsii, z vysledku ktere bylo potvrzeno, ze se jedna o tezkou dysplazi CINIII, byla mi doporucena konizace. Mam ted hrozny strach, jestli to uz neni rakovina. Je mi 40, dite uz neplanuji, mam dve, ale presto vsechno se hrozne bojim, ze budu nakonec muset absolvovat hysteroktomii. Co si o tom myslite? Dekuji za odpoved
Odpověď:
Dobrý den,
CIN 3 je předrakovinový nález, jehož diagnostika je cílem gynekologických preventivních kontrol. Biopsie má za cíl odebrat tkáň z nejvíce podezřelého místa a pravděpodobnost nálezu závažnějších změn při následné konizaci by tedy měla být minimální. Navíc konizace znamená ve většině případů definitivní vyřešení nálezu a úzdravu bez nutnosti dalšího operování. JS

Konizace - hnedy vytok - spise spineni

25. 04. 2013 17:32:19 - xkubv17
Dobry den, pane doktore,

chtela bych Vam podekovat za jiz nekolik mych zodpovezenych dotazu.

12.2. mi byla provedena konizace (biopsie sice byla stanovena jako CIN I, ale nalez z konizace CIN III, s tim ze bylo odstraneno vse po zdravou tkan).

Jiz minuly mesic se mi ale zhruba v pulce cyklu objevilo hnede spineni/vytok i s drobnymi kousky tkane. Pani doktorka rikala, ze se patrne jedna o prasklou cevku a ze se cipek hoji dobre. Nicmene situace se tento mesic v puli cyklu opet opakuje. Mam velky strach, zda to nemuze nejak souviset s puvodni diagnozou a zhorsovat stav.

11 let uzivam antikoncepci Minisiston - mohlo by jit i hormonalni nerovnovahu? Muze to mit vliv na hojeni cipku a riziko vzniku dalsich lozisek?

Zadne bolesti ani svedeni nemam, jen pocit sucha.

Velmi Vam dekuji za Vas nazor/radu.
Odpověď:
Dobrý den,
cyklické krvácení nemá s provedenou konizací žádnou souvislost ani nemůže jakkoliv ovlivňovat návrat předrakovinových změn, příčin může být řada - zejména pak hormonálně podmíněných. Jejich diagnostika i léčba je plně v kompetenci praktického gynekologa. JS

Histologie po konizaci

24. 04. 2013 09:49:43 - Annička
Vážený pane doktore,

chtěla bych Vám za všechny zde poděkovat za Vaši úžasnou poradnu!!
Mám jen několik dotazů. U Apolináře mi v těchto dnech byla provedena konizace (dg. střední dysplazie) spolu s kyretáží (což jsem vůbec netušila, to mi řekli až na sále:)).

1. Kyretáž je automatickou součástí konizace? Proč se provádí?
2. U Apolináře se používá konizace kličkou (příp. jehlou)? Záleží vždy na nálezu na čípku, podle kterého se rozhodne, zdali se provede ošetření jehlou, či kličkou? Překvapilo mě, že se už nezaváděla žádná tamponáda (jak činí Motol).
3. Vím, že výsledky histologie po konizaci čípku si u Apolináře pacientka vyzvedává osobně. Nevadí nějak zásadně, že si výsledky budu moci (díky zahraniční pracovní cestě) vyzvednout až 25tý den od operace (bohužel ani manžel není v Čechách).
4. Když je výsledek závažnější a liší se od původní diagnózy, tak Apolinář pacientku telefonicky (či jinak) kontaktuje, nebo toto už spadá do kompetence "obvodního" gynekologa až poté co mu pacientka své výsledky od Apolináře doručí?
5. V případě, že změny dosahují okraje (jak jsem vytušila z Vašich odpovědí "okraj neznamená vždy přesah změn").. tak se provádí vždy rekonizace (v horizontu nejdříve 6-8týdnů od poslední konizace), nebo se spíše doporučuje kontrola za 6 měsíců a poté se nález znovu posoudí?? U cca kolika procent konizací se toto děje?

Pane doktore, předem MOC děkuji za Vaše odpovědi.
Odpověď:
Dobrý den,
1. kyretáž je standardní součástí konizace (vzácně je místo ní prováděn pouhý stěr buněk z kanálku čípku). Její úloha je podat informaci o výstelce ponechané části čípku a dělohy. Absence změn v získaném materiálu z kyretáže je příznivým faktorem pro předpoklad vyléčení.
2. na našem pracovišti používáme s vyjímkou laseru, který je pro konizace nevýhodný, všechny techniky konizace s využitím všech dostupných nástrojů - kličky, praporku, jehly i skalpelu. Volba nástroje je přísně individuální podle typu změn, uložení změn atd. s cílem dosáhnout co nejlepšího léčebného výsledku i zhojení. Tamponáda má smysl jen při silnějším krvácení, standardně ji proto nezavádíme.
3. výsledky si vyzvedává pacientka vždy osobně po předchozím telefonickém ověření, že výsledky jsou jsou již k dispozici. Než jsou výsledky předány na oddělení, jsou podepsány lékařem a je doplněno doporučení - tj. je potvrzeno, že stačí kontrola u praktického gynekologa, nebo je nutná kontrola u nás v COP či je nutný osobní pohovor. V naprosté většině případů je doporučena kontrola, a tak vůbec nevadí, že si výsledky vyzvednete později.
4. viz odpověď 3
5. rekonizace jsou nutné jen u malé části pacientek, neexistuje pracoviště, které by je nemuselo provádět. U nás jsou prováděny asi u 1-3% operovaných žen. Při dosahu změn je vždy zohledněno mnoho faktů - věk, typ nálezu, plány na těhotenství atd., většinou je volen konzervativní postup s kontrolou za 6 měsíců.
JS

cvičení po operaci

24. 04. 2013 09:34:34 - petra.pes
Dobrý den,

jsem dnes 7 týdnů po celkové hysterektomii se zachováním vaječníků. Cítím se dobře. Chtěla bych se zeptat za jak dlouho po operaci je možné začít se cvičením. Před operací jsem chodila na HEAT, což je chození na pásu a také na Power plate (cvičení na vibrační plošině). Pokud mě nebude cvičení nijak omezovat, bolet a unavovat více než je zdrávo, je možné již začít zase chodit? Děkuji mockrát Pešinová
Odpověď:
Dobrý den,
doporučení o pooperačním režimu po onkogynekologických operacích najdete na www.onkogyn.cz v sekci "Pro veřejnost" v odkazu "Pooperační péče". JS

Následná léčba

23. 04. 2013 10:11:00 - waltemar
Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď

i tak zasílám další dotazy?

Dle Vaší odpovědi ........sledování je pouze pravidelné gynekologické vyšetření. Všechna další vyšetření jsou prováděna výběrově.....
1/O jaká další vyšetřování se jedná a u koho o ně žádat?
2/Co znamená zkratka SCC?
3/Dle pooperační správy mi byly šetřeny lymfatické uzliny, kde se zjistilo, že 4 z nich jsou zasaženy metastázemi.
Jakým způsobem je tedy možné zjistit, že po léčbě chemoterapií a ozařováním se dané metastáze zastavily?
Či zda se metastáze nerozrůstají například do jiných orgánů.
4/Jaká je úspěšnost vyléčení v %, přežití v rocích?

Děkuji předem za odpověď
M.W.



22.3.2013 | Následná léčba | waltemar
Dobrý den, pane doktore

Je mi 43let a v říjnu 2012 jsem postoupila v FN Motole radikální hysterectomii abdominalis cum AE bilat.sec.Wertheim II, SLNB, LAP, LASP, vyšetřeno bylo celkem 16 lymfatických uzlin, ve čtyřech z nich byly zastiženy metastázy karcinomu. Po tomto zjištění jsem se nadále léčila: chemotorepií-2cykly Ifosfamid + 1 cykl cDDP a poté odeslaná na 28 dávek radioterapií na oblast malé pánve a paraaort LU v TD 50Gy/28fr + 1aplikace BRT ovoidy.
7.3.2013 jsem byla poprvé na kontrole s tím, že mne lékař pouze gyn.prohlédl se závěrem: zevně zhojena, vag.:pochva čistá, mm.p. bez infiltrátu, ca colli uteri IIIb v klinické remisi.
S tím, že mi ihned po první dávce chemoterapie začalo hučet (šumět) v uších, které stále trvá.
Nyní mám problémy se zažíváním (zvracení a průjem) a celková únava.

Chtěla jsem se optat, zda je toto vyšetření po všech těchto zákrocích dostačující. O jaká vyšetření bych měla žádat při příští kontrole. Po pravdě, čekala jsem, že budu odeslaná na nějaké podrobné vyšetření, aby se zjistilo, zda se metastáze zastavily. Přece jen prohlídkou se nemůže nic zjistit.

Děkuji předem za odpověď
M:W:

Dobrý den,
standardem v poléčebném sledování je pouze pravidelné gynekologické vyšetření. Všechna další vyšetření jsou prováděna výběrově, případně ne při každé kontrole a jejich cílem je odhalit případný problém při nových obtížích nebo identifikovat negativní vlivy léčby. Žádné univerzální "podrobné vyšetření" bohužel neexistuje. Obecně je rozumné provést během prvního roku po léčbě alespoň jednou ultrazvukové vyšetření pánve a dutiny břišní. Přínos dalších vyšetření je při normálním poléčebném průběhu kontroverzní. JS
Odpověď:
Dobrý den,
1. jde o celou škálu vyšetření (CT, PET, magnetická rezonance, ultrazvuk atd.), velmi záleží na individuálním nálezu u konkrétní pacientky a jejích obtížích. Žádné však nelze požadovat, odůvodněnost musí zhodnotit a doporučit ošetřující specialista.
2. SCC je zkratka pro skvamocelulární karcinom - nádor z povrchových buněk čípku. Zkratka se požívá i pro stanovení bílkoviny (tzv. nádorového markeru) kolující ve zvýšených hladinách v krvi u některých pacientek s rakovinou děložního čípku.
3. zhodnocení efektu léčby by bylo bezpochyby vhodné posoudit zobrazovacím vyšetřením - většinou je dostačující ultrazvukové zhodnocení specialistou na onkologickou problematiku. Otázkou je načasování vyšetření - obecně je vhodné během 1 roku po léčbě, příliš časné vyšetření nemusí totiž přinést přesnou informaci.
4. procentuální vyjádření přežití a vyléčení je velmi obtížné, ne-li nemožné - dostupná data jsou získávána zpětně s latencí řady let a neodrážejí tak aktuální léčebné možnosti, zároveň nezabírají mnoho individuálních faktorů.
JS

polyp

21. 04. 2013 11:17:31 - Ivanka66
Dobrý den,
prosím o Váš názor:
Minulý rok mě poslala doktorka na odstranění polypu.Vše vpořádku.
Nyní nález-děloha hraniční,endometrium rozšířeno ve fundu na 8mm,kreslí se jako endom. polyp o prům. 8x13mm.
Kontrola za půl roku.
Mám zodat:
1.Proč mě minulý rok se stejným nálezem poslala hned k odstranění
2.Proč nyní čekat půl roku,je to zatím malý rozměr polypu?
3.Lékařka mi říkala,že pojišťovny ji nutí šetřít.Myslíte,že šetří i tím,když mě nepošle na odstranění??
4.Váš názor-také čekat půl roku nebo odstranit hned,je mi 46 let
Děkuji moc za odpověď
Odpověď:
Uvedený dotaz nesouvisí s předmětem poradny pro předrakovinové a rakovinové nálezy pohlavních orgánů u žen. Směřujte jej prosím na ošetřují lékařku. JS

Děložní čípek

20. 04. 2013 19:46:35 - JITVOJ
Dobrý den.Pane doktore,chci se zeptat prosím vás,na prohlídce,mně paní doktorka udělala stěry,ty vyšly špatně,podstoupila jsem Biopsií a ta ukázala,že je potřeba čípek operovat.Nejde mně,ale do hlavy,že jsem očkovaná a mám problém?z ničeho nic,vždycky bylo všechno vpořádku.Může to být i rakovina?mám opravdu velký strach.Děkuji Jitka
Odpověď:
Dobrý den,
očkování nechrání proti všem původcům předrakovinových a rakovinových změn. Dnes známe 14 rakovinotvorných typů HPV, zatímco vakcíny chrání proti 2 až 5 (při zohlednění tzv. zkřížené ochrany) nejčastějším. Otázku na závažnost nálezu je třeba směřovat na Vaší lékařku - z dotazu ji nelze zhodnotit. JS

Tehotenství po konizaci

20. 04. 2013 17:18:33 - Stárková
Dobrý den pane doktore,

jsem 6 týdnů po konizaci čípku, vše proběhlo v pořádku, nález byl zcela odstraněn do zdravé tkáně. Chtěla bych se zeptat, zda je opravdu nutné čekat 6 měsíců na plánované otěhotnění? Jaká jsou rizika, pokud otěhotním dříve?

Velmi Vám děkuji za odpověď

Odpověď:
Dobrý den,
dokonalé zahojení čípku vyžaduje čas - defekt se musí vyplnit vazivovými buňkami a překrýt novým pokryvem (epitelem). Takový proces trvá minimálně 3 měsíce, ale dokonalého zhojení (pevnosti a vyzrálosti jizvy) je dosaženo ještě později - až za 6 měsíců. Při nezhojeném čípku v těhotenství hrozí komplikace jako důsledek jeho nedostatečné funkce - předčasný porod, potrat v pokročlém těhotenství, předčasný odtok plodové vody, krvácení a zánět plodových obalů. JS

biopsie/otěhotnění

20. 04. 2013 15:27:06 - renca66
Dobrý den,

chtěla jsem Vás poprosit o radu. Od listopadu se snažím otěhotnět. Teď mě po sobě dvkarát vyšla špatná cytologie. Včera jsem podstoupila biopsii děložního čípku. Chtěla jsem se zeptat zda mám radši počkat na výsledky biopsie nebo se můžeme s přítelem snažit dále. Zapomněla jsem se včera zeptat svého gynekologa.
děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
v případě, že nebylo při vyšetření vysloveno podezření na zhoubný nádor (což z dotazu nevyplývá), pak není důvod proč se nesnažit otěhotnět. Paradoxně se tak totiž můžete vyhnout operaci. U těhotných se totiž jakékoliv (i závažné) předrakovinové změny jen sledují. JS

herpes

19. 04. 2013 08:26:41 - Helena22
Dobrý den Pane doktore,
prosím o vysvětlení.Před 20 lety jsem se nakazila genit.herpesem.Chtěla bych vědět zda existuje léčba,aby se aspon puchýře nevysévaly často,když to nejde vyléčit zcela?Můžou tablety zovirax vir oslabit nebo pouze jen na přechodnou dobu?Když jej budu užívat delší dobu několik měsíců,poškozuje zdraví?
Způsobuje virus herpesu dysplast.změny čípku podobně jako HPV či může mít jiné dopady na organizmus nakaženého?
A ještě mám dotaz ,zda lze nakazit partnera i když puchýře nemám?Aspon se to nepřihodilo.
Děkuji za odpovědi.
Odpověď:
Dobrý den, herpes genitalis - pohlavní opar nemá žádný vliv na rozvoj předrakovinových nebo rakovinových změn. Problematika této infekce proto není předmětem poradny pro onkolocké změny pohlavních orgnů a je třeba ji diskutovat s praktickým gynekologem. JS

opětovná nákaza hpv po konizaci

18. 04. 2013 22:23:22 - versko
Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Byla mi zjištěna těžká displazie cin3 a HPV16,18. před týdnem mi byla provedena konizace leep metodou. Jak velké je riziko opětovné nákazy HPV od manžela po prodělané konizaci? Do porodu před 2 lety jsem měla vždy cytologii v pořádku a po porodu se to postupně zhoršovalo do stavu před konizací. Je možné že se po porodu během 2 let tak rychle zhorší výsledky? Zvažuji očkování Cervarixem, ale nevím zda to má smysl. Nebo mám chodit jen na preventivní prohlídky? Je mi 36 let a ještě letos plánujeme těhotenství. Děkuji za Váš názor. VJ
Odpověď:
Dobrý den,
téměř všechny závažné nálezy na čípku jsou důsledkem dlouhodobě přetrvávající infekce HPV, kterou žena získala obvykle od některého ze svých prvních sexuálních partnerů v době začátku pohlavního života. Riziko opakovaného přenosu infekce v trvalém partnerském vztahu v pozdějším věku je však minimální - většina mužů se totiž infekce snadno a trvale zbaví. Přínos očkování je proto v takové situaci minimální. Naopak velmi vhodné je nechat si během prevetivních kontrol - ideálně za 1 rok po konizaci - odebrat stěr z čípku na stanovení HPV. Negativita testu je totiž nejpřesnějším dokladem úplného vyléčení. Stejně tak rozumné je i realizování těhotenských plánů po dokonalém zahojení čípku, neboť gravidita a zejména porod mají příznivý vliv na spontánní vyhojení případných zbytkových změn. JS

Adenoca endometrií

18. 04. 2013 19:52:09 - Verra
Dobrý večer,
pane doktore, je mi 57 let a 12/08 jsem byla na operaci řezem, kde mi odebrali vše pro Adenoca endometrii pT1a pNx Mo G1. Nyní mám občasné bolesti zad v okolí pánve a bolest se táhne do spodní části břicha. Mám sice vyhřezlé ploténky v této oblasti, ale ošetřující lékař mě poslal na sono. Výsledek 16.4.2013: dorsálně od poševního pahýlu drobný modulus v.s. na základě pooperačních změn průměru 8mm
Závěr:Dorsálně od poševního pahýlu drobný modulus nesuspektní sonomorfologie. UZ vag. kontrola drobné modurity za poš. pahýlem . Kontrola UZ za 4 měsíce
Předem Vám děkuji za odpověď. Věra
Odpověď:
Dobrý den,
ošetřený nádor děložního těla má v uvedeném časném stadiu vynikající prognózu a většina žen je po operaci trvale uzdravena. Ultrazvukový nález je nutno posoudit v kontextu vývoje pooperačního stavu - hodnot laboratorních testů ukazujících na možný zánět (CRP a hodnota bílých krvinek) a Vašich obtíží. V případě zvýšení hodnot testů a přetrvávání bolestí je ke zvážení podání antibiotik. Obava ze závažného - nádorového nálezu však není na místě. JS

koni začne

17. 04. 2013 22:00:46 - Veru17
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás o názor na mumumůj nález:
V listopadu 2011 jsem byla (po 3 zhoršených cytol.) na vyšetření v CGOP, Praha 4, od ledna 2012 mě sledují v Motole, kam jsem byla odeslána.
Nález z listopadu 2011:
Biopise (klinika CGOP):
dlažd .metaplasie povrch.epithelu s lehkou dysplasií, koilo atypie
Závěr: pacientku objednat na loop konizaci a cur.prob.hrdla děl.
HPV: pozitivní

Byla jsem odeslaná do Motola, ale tam jsem se s p.doktorem dohodla, že změny jsou malé a budeme je pouze sledovat. Byla jsem tam už 4x, výsledky byly vždy stejné jako z biopsie, až poslední ze 17.12. byl jiný:
ASCUS/AGCNOS

včera, 15.4. jsem byla na kontrole, výsledky:
Kolpo: 0+, cirkulárně jemný BE, max.změn na zadním pysku u č. 6, ATZ III
odebrali mi HPV HR
Je to zhoršení oproti minulým výsledkům?

Mám měsíc čekat na výsledky HPV a v případě pozitivity se objednat na konizaci.
Chci Vás moc poprosit o názor na moje výsledky a také se zeptat, zda mám na výsledky čekat a nejít na konizaci rovnou, když už jsem test jednou pozitivní měla...?

A nemám si zajít ještě ke svému gynekologovi na kontrolní cytologii (při včerejší kontrole mi ji nebrali)?

Nezlobte se za tolik otázek, jsem z toho nějak vyděšená.
Děkuji moc za odpověď.
S pozdravem Veronika
Odpověď:
Dobrý den,
1. nález z posledního vyšetření je stejný jako nálezy předchozí - vyslovuje podezření na mírné předrakovinové změny. Opakované provedení testu na HPV v takové situaci vůbec nic neřeší...
2. ke konizaci by mělo být přistupováno u žen se závažnými předrakovinovými změnami. U žen s nálezem mírných změn je třeba zvážit jiné faktory, zejména plány na těhotenství a věk. Pozitivita nebo negativita testu na HPV nemá v takové situaci žádný význam. Ke konizaci je možné (nikoliv nutné) přistoupit až při ukončených reprodukčních plánech nebo při současných projevech silného zánětu čípku - krvácení po styku, silných výtocích.
3. kontrolní cytologie není nezbytná, třebaže by oproti testu na HPV byla logičtějším krokem.
JS

CIN 3

17. 04. 2013 15:26:45 - sun
Dobrý den,
tento týden mi byl sdělen výsledek z biopsie - prokazuje závažné předrakovinové změny CIN 3. Do kdy je prosím nutné podstoupit konizaci? Jsem totiž nyní v zahraničí a nechci nic podcenit.
Moc děkuji za odpověd.
Odpověď:
Dobrý den,
za zcela bezpečné je považováno ošetření závažných předrakovinových změn u netěhotené ženy během 3 měsíců od stanovení diagnózy. JS

cin III v tehotenstvi

17. 04. 2013 15:22:00 - agata
dobry den, prosim vas, dnes jsem si byla pro vysledky a lekar mi vubec nic nerekl, jen at se dostavim za 5 tydnu na kontrolu. je mi 22 let, jsem ve 4. mesici tehotenstvi a v lekarkse zprave mam jen napsano. dysplazie delozniho hrdla a dale, ze se dostavim za tech pet tydnu, a pak je Cin III... hledala jsem si vse mozne na internetu a mam strasny strach, jak o dite, tak o sebe :( ted me nejspis pan doktor bude jen pozorovat a na zakrok pujdu az po porodu. co kdyz se mi do te doby dostavi uz rakoviny ? poradte prosim, jak to mam resit :(
Odpověď:
Dobrý den,
o uvedené problematice je nesčetněkrát podrobně napsáno v předchozích dotazech - podívejte se. Přerakovinové změny děložního čípku včetně těžkých (odborně CIN 3) se v těhotenství jen sledují, riziko zhoršení je totiž minimální, naopak po porodu se nález u části žen významně vylepší nebo dokonce zcela vymizí. K ošetření se přistupuje až po šestinedělí u žen, kde nález přetrvává ve stejné míře závažnosti jako v těhotenství. K obavám není tedy žádný důvod. JS

recidiva polypu na děloze

17. 04. 2013 13:25:27 - Ivanka66
Dobrý den,
prosím o radu:
Je mi 46 roků.Před rokem jsem byla odstrait polyp na děloze-výsledky vpořádku.V přechodu zatím nejsem.
Nyní mám polyp opět.
1.Existuje lék,který by tvorbu polypů zmírnil?
2.Proč se polyp tak často tvoří znovu,je to tím,že je odstraněn málo do hloubky?
3.Je rozdíl zda se polyp odstraní pod narkozou nebo jen v místním znecitlivění?
Děkuji za odpovědi
Odpověď:
Dobrý den,
1. polyp endometria je lokalizované zbytnění výstelky děložní dutiny vzniklé pod vlivem hormonálních změn nebo místního zánětu. V prevenci tvorby polypů se uplatňuje hormonální antikoncepce nebo podání hormonů v druhé polovině cyklu. Samozřejmostí je předchozí odstranění hysteroskopickou operací.
2. možné příčiny opakované tvorby polypů jsou jak nedostatečné odstranění, tak i přetrvávání vlivu vyvolávající příčiny - zejména hormonální dysbalance.
3. pro odstranění nehraje použitý způsob narkózy žádnou roli.
JS

výsledek biopsie

14. 04. 2013 15:10:02 - Helena22
Dobrý den,prosím mám dotaz a strašný strach.již několik let mi chodily cytol.výsledky jednou lepsí jednou horší LSIL(HPV),nebo atypie žlázových buněk.Lékař nic nedělal.když nepřišlo HSIL.Nedávno zastupoval jiný a když viděl výsledky cytol.poslal mě na expertní kolpo a biopsii.Kolpo lehká léze a z biopsie A- fibromuskulární stroma čípku tvořená převážně endocervikální sliznicí.V jedné kryptě v okraji vzorku zastižen nepatrný úsek metaplastického dláždicového epitelu se známkami střední dysplazie(CIN 2-high gradeSIL)
B,C-fibromuskulární stroma čípku na povrchu kryté vícevrstevným metaplastickým dláždicovým epitelem zasahujícím i do žlázek,který vykazuje známky střední až těžké dyplazie(CIN3-high grade SIL).Místy v epitelu přítomny projevy koilocytozy.
Závěr Těžká dysplazie.
Chci se zeptat jak moc špatný to je výsledek z biopsie ,jsem poslána na konizaci .Je pravděpodobné,že z konizace z hist.může přijít,že již mám rakovinu?
Děkuji za odpověd
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek biopsie prokazuje závažné předrakovinové změny - tzv. CIN 3. Takový nález je u netěhotných žen důvodem k ošetření konizací. Specialista na nálezy na děložním čípku odebírá vzorek z děložního čípku vždy z nejvíce podezřelého místa. Je tedy krajně nepravděpodobné, že by se výsledek operace zásadně lišil od výsledku biopsie. JS

kyretáž, endometrium

13. 04. 2013 20:56:04 - Skřivánková
Dobrý den pane doktore, od 9/2011 mám problémy s krvácením a špiněním několikrát do měsíce. Nejprve jsem zkusila vysadit antikoncepci a na radu lékařky jsem si nechala v 12/11 zavést tělísko. Problémy ovšem nepřestaly, stále jsem nepravidelně krvácela. V 9/2012 jsem změnila gynekoložku, udělala mi stěry, chlamydie a vše vyšlo negativně. Tělísko jsem si nechala vytáhnout v 1/13. Problémy přetrvávaly nadále a po 3týdenním krvácení v kuse jsem se dohodla s paní doktorkou na kyretáži. Výsledky kyretáže: I. 4 tužší šedobílé a rosolovité šedobílé tkáňové fragmenty : celkem průměru 20x5mm
V dodaném materiálu je zachycena exocervikální sliznice a endocervikální sliznice dělohy s chronickou aktivní cervicitidou, místy s extracelulárním okrovým pigmentem,dysplázie epitelu není v dodaném materiálu přítomna. II. - měkké šedohnědé tkáňové fragmenty: celkem průměru 14x6mm, hlen, částečky endocervikální sliznice bez abnormit a isthmické endometrium, které přechází do endometria - viz. vzorek III
III - měkké zakrvácené tkáňové fragmenty : celkem průměru 12x5mm
krev a několik mikročásteček dysfunkčního proliferačního korporálního endometria.
Paní doktorka mi nasadila antibiotika, s tím, že pokud budu opět krvácet uděláme seříznutí čípku. Antibiotika mám vybraná, ale stále mě bolí břicho a dolní část zad a jsem hrozně unavená. Děkuji za vysvětlení nálezu.
Odpověď:
Dobrý den,
příčin nepravidelného krvácení je celá řada. Výsledek kyretáže ukazuje na dva problémy - zánět děložního čípku tzv. cervicitis a na hormonálně podmíněné změny výstelky děložní dutiny - tzv. dysfunkční endometrium. Léčba by měla myslet na oba problémy - zánět léčit celkově (tedy ústy) podávanými antibiotiky po dostatečně dlouhou dobu - optimálně alespoň 2 týdny - a hormonálně podmíněné změny léčit hormonální korekcí cyklu. Hlavní příčina spontánního dlouhodobého krvácení je ale spíše jiná (pravděpodobně hormonální) než zánět čípku, který je zodpovědný téměř vždy za krvácení kontaktní (po styku, po vyšetření), nikoliv za krvácení spontánní. JS

dermatitida-lichen sclerosus

13. 04. 2013 11:44:46 - zaza
Vážený pane doktore
Téměř 5 roků trpím nepřetržitě úporným svěděním na vulvě a v okolí konečníku. Za tuto dobu odebrány 4 biopsie-dg. lichen sclerosus, dysplazie epitelu nepřítomny – atrofie. Jsem pravidelně sledována v copu ve FN byla jsem poučena gynekologem, že v terénu lézí mohou vzniknou maligní změny. Protože toto onemocnění je dermatitida vystřídala jsem několik kožních lékařů velké množství léčivých mastí , pak mastě s kortikoidy i silnými, dlouhá aplikace měsíce, dále jsem dostávala léky proti svědění na bolest na psychiku, byla jsem léčena algeziologem-protibolestivé výkony, ale vše bylo bez efektu. I ve Vaší poradně na toto téma mají všechny pacienty a je jich docela dost stejný problém, žádný lékař ani kombinací různých lečebných metod nedokázal eliminovat úporné svědení a bolest v této oblasti. V jedné odpovědi doporučujete aplikaci injekčních kortikoidů do zevního genitálu. V současné době jsem léčena na dermatologii FNKV, kde ale tuto aplikaci neprovádějí. Pan doktor projevil obavu, zda po tomto zákroku, by se ještě více nezhoršila atrofie, která toto onemocnění vždy provází. I přesto bych se chtěla zeptat kde nebo kdo tuto injekční aplikaci provádějí, asi to budete vědět, když to doporučujete. Je to moje poslední naděje je mi 30 let a s tímto trápením přežívám již 5 let. Zapomněla jsem ještě na operační zákrok zbavení nervů na vulvě /neznám odborný název operace/ také bez efektu.
Děkuji za Váš čas a odpověď A.M.
Odpověď:
Dobrý den,
úloha gynekologa při péči o pacientky s neinfekčním zánětem kůže zevních rodidel (tzv. dermatózy vulvy) spočívá ve vyloučení předrakovinových nebo rakovinových změn. Samotnou léčbu onemocnění však vede kožní lékař, v jehož kompentenci je rozhodnutí o typu léčby, způsobu její aplikace i délce podání. Injekční aplikaci kortikoidů jsem několikát prováděl sám, zda jí provádí i někdo jiný v ČR ale netuším. V současnosti jsem zcela vytížen péčí o pacientky s předrakovinovými a rakovinovými změnami a řešení kožních onemocnění ponechávám v rukou kožních lékařů. JS

Diagnoza

12. 04. 2013 15:49:21 - lusyl_k
Dobrý den, prosím o podrobnější vysvětlení lékařské zprávy. Ne všemu rozumím a ne vše mi bylo vysvětleno.

Proveden knips - histol.: mikro: zastižen minifragment sliznice čípku s těžkou zánětlivou infiltrací, mikroabscesy intraepiteliálně, s dlaždicovou metaplazií. Dále přítomna mírná až střední porucha vyzrávání. Doplněno IHC: p16 je negativní. Proliferační marker ki67: je pozitivní místy až ve 20%buněk.

kolpo-portio s ATZ II, úzká zevní branka, přítomný jemný BE, JM kolpo odpovídá LGL, známky HGL nevidím. histol. viz, CIN I-II, ale p16 negat., spíše se přikláním k LGL.

Mockrát děkuji

Odpověď:
Dobrý den,
zpráva velmi pečlivě popisuje viditělný nález na děložním čípku i výsledek vyšetření odebraného vzorku tkáně. Ten je vyšetřen pomocí nejmodernějších metod (tzv. imunohistochemie) a ukazuje stejně jako nález při vyšetření na mírné předrakovinové změny. U mladých žen a žen s plány na těhotenství je takový nález důvodem ke kontrolování v intervalu po 6 měsících. Nález zároveň ukazuje na průvodní těžké zánětlivé změny, které by bylo vhodné přeléčit ústy podanými antibiotiky. JS

prosím radu

12. 04. 2013 13:00:41 - elis
Dobrý den pane doktore je mi 36let vlistopadu 2012 jsem byla na prohlídce u své gynekoložky a ta pak oznámila že mi vyšly lehké změny v cytologii po druhém odběru v březnu je to to samé.Nikdy jsem takový problém neměla a mám strach co z toho může být.Kontrola má být další až v červenci ale bojím se,že to bude horší.Nemohu normálně fungovat jsem v neustálém stresu co bude dál.Je něco co mohu udělat pro zlepšení?Mé dceři je 16 let a poznala že se něco děje, hodně jsem četla o HPV ale pořád mám pocit že tomu nerozumím,nechci tedy dceru nějak strašit.Se stávajícím partnerem jsem 13 let chodím pravidelně na prohlídky a až nyní se stala tato věc .
Odpověď:
Dobrý den,
mírné abnormity cytologie mají řadu příčin, zdaleka ne vždy je na vině HPV infekce, často jsou příčinou hormonální změny, zánět nebo pozánětlivé změny apod. Vždy je proto nutné zkusit identifikovat možné vyvolávající faktory a adekvátně je léčit. Jiné aktivní přispění k vylepšení nálezu není. Kontrola k posouzení dalšího vývoje změn by měla být udělána s odstupem alespoň 3 (většinou lépe až 6) měsíců. Pravděpodobnost zhoršení nálezu je poměrně malá a zbytečný stres tak není na místě. JS

výsledek cytologie

10. 04. 2013 10:23:28 - dostalikova
Vážený pane doktore,

dovolím si Vás poprosit o interpretaci výsledků cytologie, zejména pak závažnosti termínu: Abnormální metaplazie.

NÁLEZ - ZÁZNAMY LABORATOŘE
Stěr: Uspokojivý.
ZÁVĚR Bez neoplastických intraepitelárních změn a malignity.
Smíšená flóra.
DOPORUČENÍ: Opakujte za 12 měsíců.
Abnormální metaplázie.

Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
nález je hodnocen jako normální. Metaplazie je přirozený proces přeměn buněk na čípku, k "abnormálnosti" se z uvedeného nelze vyjádřit, cytolog ji nikterak blíže nespecifikuje. JS

Rekonizace a těhotenství

09. 04. 2013 19:42:37 - Angiee
Dobrý den pane doktore Slámo,

obracím se na Vás s velkou prosbou o radu. V roce 2010 jsem prodělala konizaci a následnou rekonizaci, při níž byla provedena vaginální trachelektomie - získání částka hrdla 2x2x2 cm se zachováním minimální zony pro uzávěrový mechanizmus hrdla. V loňském roce jsem otěhotněla a těhotenství probíhalo bez komplikací. Nebyla jsem ani poslána od svého gynekologa na rizikové těhotenství. Ve 4.měsíci jsem na vlasní žádost nastoupila na neschopenku. Gynekologické prohlídky probíhaly 1xměsíčně a nebyl mi doporučen žádný klidový režim. Vaginálně jsem byla vyšetřena ve 13.týdnu, v 17.týdnu byla provedena jen zběžná UZ kontrola vitality a polohy plodu. Vaginální kontrola nebyla provedena 2.měsíce. Den před plánovanou kontrolou ve 22.týdnu jsem měla špinění a byl zjištěn pokročilý vaginální nález-"Hrdlo prostupné pro prst, z otevřené porce prolabuje vak blan, přes nějž jsou hmatné malé části plodu." Byla jsem odeslána do nemocnice na provedení cerkláže, při níž došlo k odtoku plodové vody, dále indukce potratu a provedení revize dutiny děložní.

Po této smutné události jsem vyhledávala informace a zjistila nutnost kontrol stavu čípku v relativně krátkých intervalech a přísný klidový režim. Vzhledem k tomu, že názory gynekologú v nemocnici se značně liší a zkušenosti s tímto případem nejsou časté, píši o radu Vám. Snaha o další otěhotnění je doporučena po dvou menst. cyklech po šestinedělí a v případě těhotenství je nutnost podstoupit ve 4.měsíci cerkláž s následným pobytem v nemocnici do porodu. Souhlasíte s tímto postupem? Cerkláž ano- ne ? A v jakém měsíci?

Moc Vás prosím o radu a názor odborníka na tuto problematiku. Jsem si vědoma problému se zkráceným čípkem, ale chci udělat vše pro co možná nejzdárnější průběh těhoteství a předejit jakýmkoliv možným a zbytečným problémům, psychickým traumatům a bezmoci.

Jak by mělo probíhat takové rizikové těhotenství?

Děkuji za odpověď. S pozdravem JK

Odpověď:
Dobrý den,
péče o ženy po trachelektomii (tj. de fakto amputaci čípku) nemá žádný standard a vždy vyžaduje velmi individuální přístup. Naprosto nezbytné je mnohem frekventnější kontrolování s využitím pravidelného (obvykle po 2-4 týdnech prováděného) měření délky a tvaru čípku ultrazvukem - tzv. cervikometrie. Velmi vhodné je, aby péče již od časného těhotenství probíhala ve specializované porodnici - tzv. perinatologickém centru. Většina specializovaných pracovišť zcela upustila od rutinního provádění cerkláže a provádí ji jen v případech jasné inkompetence čípku - tedy čistě mechanického pootvírání - nejčastěji okolo 14. - 18. týdne. Z našich zkušeností jde ale o raritní případy, příčinou předčasného otevření čípku a následného těhotenského neúspěchu je většinou infekce a předčasná činnost dělohy. K prevenci infekce je vhodná opakovaná vaginální preventivní léčba - nejčastěji se používá dalacin vaginální krém. Při známkách změny délky a/nebo tvaru čípku je za hospitalizace podávána léčba na tlumení děložní činnosti a nezřídka i silná antibiotika. I přes veškerou léčbu a úzkostnou péči nelze dopředu zajistit těhotenský úspěch. Vždy je také potřeba počítat s rizikem porodu již životaschopného plodu ve velmi časném stadiu životaschopnosti s riziky jeho trvalého zdravotního postižení. JS

Cytologie a kondylomata

08. 04. 2013 20:23:24 - AAAndrea
Dobrý den, pane doktore,
je mi 22 let, v srpnu 2012 mi vyšla abnormální cytologie, na další prohlídce v březnu 2013 byla cytologie již normální, ale objevily se mi kondylomata. Je tedy jasné, že jsem HPV pozitivní.

1. Zajímalo by mě, jestli mám jen jeden typ HPV (způsobující kondylomata) nebo mám typů více (např. některý vysoce rizikový). Může mi lékařka na mou vlastní žádost provést test na přítomnost HPV?
Chtěla bych znát můj typ HPV i s ohledem na možnou nákazu budoucího partnera a možnost jeho ochrany očkováním před naším prvním stykem. Nechci ho nakazit. (Pokud mám typ, proti kterému se neočkuje, nemělo by asi očkování partnera smysl.)

2. Budu navždy přenašečem HPV, nebo po vymizení projevů (kondylomat/abnormalit cytologie) už nehrozí nákaza? (Vím, že abnormality cytologie nemusí být způsobeny HPV, ale taky mohou.) Nevím, zda s projevy vymizí také virus z těla, nebo bude pasivně čekat v těle a může se znovu projevit při oslabení imunity. Píše se, se někdy HPV samovolně vymizí - může tedy samovolně vymizet i po tom, co se projeví a přeléčí?

3. Je možné, že typ HPV způsobující kondylomata se projeví také abnormalitou cytologie?

4. Gynekoložka mi také doporučila očkování vakcínou Silgard. Za měsíc začnu s léčbou kondylomat - docházením do gynekologické ordinace na aplikaci léku. Mohu zahájit očkovací cyklus ještě před vyléčením kondylomat, pokud chci, aby mne očkování ochránilo i před opětovnou nákazou kondylomaty?

Předem moc děkuji za odpovědi
Odpověď:
Dobrý den,
1. bez provedení testu se stanovením tzv. genotypů nelze odlišit typ HPV ani počet, který infekci vyvolává. Takový test se v běžné praxi, ale neprovádí - je velmi nákladný a nemá pro péči o pacientku žádný význam. Provedení testu z kondylomat navíc není nikterak standardizováno a nelze zaručit objektivní výsledek. Ještě komplikovanější je to se stanovením infekčnosti - máte-li virus, ještě to automaticky neznamená, že jste infekční. Osobně bych žádné testování nedoporučoval. Do úplného vyléčení kondylomat je ale vhodná úplná sexuální abstinence.
2. záludnost HPV infekce spočívá v tom, že jsou možné úplně všechny varianty, které uvádíte. Liší se jen frekvencí pravděpodobnosti - nejčastěji virus zcela vymizí, méně často dlouhodobě přetrvává ve "spící" (latentní) podobě a vzácně vede k postupnému rozvoji změn.
3. příčinou kondylomat je několik nízkorizikových typů HPV, vzácněji se podílejí i vysokorizikové. Všechny mohou způsobit změny na čípku, které se mohou projevit mimo jiné i cytologickou abnormitou.
4. přínos vakcinace spočívá v zábraně nové infekce, s případnou přetrvávající infekcí ale nedokáže vakcinace provést vůbec nic. Očkování je možno zahájit kdykoliv - jde o stimulaci tvorby obranných protilátek, která je nezávislá na přítomnosti nebo nepřítomnosti kondylomat či nálezu na čípku.
JS

ASC-US

08. 04. 2013 16:44:11 - Hana 01
Dobrý den pane doktore.

Chtěla bych se zeptat na Váš názor.
V roce 2010 jsem podstoupila konizaci pro CIN III .Špatná tkáň byla dostatečně oddělena od zdravé a vše bylo v pořádku.
Nyní jsem byla na stěrech a výsledek je :
ZÁVĚR: ASC-US
STĚR: Uspokojivý, překryto: zánět
JINÉ ZMĚNY: Reaktivní buněčné změny až ASC-US, metaplázie včetně nezralé,
parakeratóza
Smíšená flóra.

Kontrolu mám za 6.měsíců.Trpím chronickými záněty-kvasinky.
Může se obávat v postup onemocnění?
Předem děkuji za odpověď.
Hana.
Odpověď:
Dobrý den,
uvedená cytologická kategorie je většinou způsobena nezávažnými změnami, často je na vině zánět nebo hojení po zánětu. Kontrola za 6 měsíců je naprosto adekvátní postup, který u většiny žen již prokáže normalizaci nálezu. Vhodné je aktivně pátrat po možné příčině a co nejdříve ji řešit (např. přeléčit zánět apod.). Riziko návratu závažných předrakovinových změn je velmi malé. JS

melanoma vulvae

07. 04. 2013 18:56:48 - fridrichova
Dobrý den,pane doktore mám prosbu o vysvětlení pojmu.Byla jsem na zákroku-biopsie z léze vulvy a zatím čekám na výsledek.To čekání je celkem nepříjemné,proto jsem se obrátila na Vás. Předoperační vyšetření bylo bez větších nálezů-zvýšený cholesterol,stěry z čípku v normě a mamografie bpn. Do biopsie jsem neměla problémy-bolest,výtok ani krvácení-bude mi 50let,jsem delší dobu v přechodu.Po zákroku-před 4dny,mám trochu zapáchající slabý výtok(nevím zda to není průvodní jev k zákroku).Na propouštěcí zprávě je jako diagnoza uvedeno:Laesio vulvae-v.s.melanoma vulvae. A to je to, nač se Vás ptám-nerozumím tomuto pojmu a ani jsem jej na internetu nenašla. Vím,že se na Vás obracejí pacientky s horšími a důležitějšími problémy, ale ta nejistota je opravdu nepříjemná.Velice děkuji za Váš čas a odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
nález, pro který jste podstupoval malý zákrok, vysloval podezření (nikoliv jistotu) na možnost tzv. maligního melanomu - zhoubného nádoru z pigmentových buněk kůže zevních rodidel. Na definitivní závěr (a vyloučení nebo potvrzení diagnózy) je třeba počkat až po vyšetření vzorku patologem. JS

Vysledky histologie - konizace

06. 04. 2013 15:05:27 - alena12
Dobry den pane doktore,

chtela bych Vas pozadat o konzultaci sveho stavu. V unoru t.r. mi byla zjistena CIN 3 nacez mi pan doktor indikoval konizaci, kterou jsem hned v polovine brezna podstoupila. Jelikoz jsem jeste bezdetna, p. doktor volil konzervativni postup a snazil se pry odstranit co nejmene tkane. Bohuzel vysledky histologie nejsou uspokojive, zkracene cituji ze zpravy: "konus zpracovan do 12 bloku, ve 3 blocich lozisko high-grade SIL typu CIN 3, s incipientnim sirenim tezce dysplastickeho epitelu do usti nekolika endocervikalnich krypt. Stromalni invaze nezjistena. V bloku 7 zasahuje dysplasticky epitel do jedne nejspise ektocervikalni resekcni linie. Okraje ostatnich bloku bez dysplazie. V endocervikalni casti chronicka papilarni cervicitis."
Z cele teto situace jsem od zacatku hodne vystresovana, ale pan doktor me uklidnoval, ze se pry nic hroznyho zatim nedeje, odeslal me do pece onkogynekologie, kam se mam po vyhojeni rany objednat. Snazim se nepanikarit, ale napis Onkologicke hlaseni na vysledku histologie neni nikterak uklidnujici. Rada bych se Vas proto zeptala: 1, na Vasi interpretaci vysledku a pripadne dalsiho postupu, dale: je-li mozne objednat se do pece k vam, i kdyz me muj lekar odeslal ke konkretnimu lekari na obdobne pracoviste v Praze; 3, jaky ma souvis chronicka nelecena cervitis s rozvojem prekanceroz, co je duvodem chronickeho zanetu a jak se ma lecit a nakonec: muze se u zeny rozvinout prekanceroza po ockovani Cervarixem? Ptam se proto, ze mi byla poprve zjistena CIN 3 prave po ockovani touto vakcinou (asi 4 roky zpatky), predtim cytologie ok.
Moc dekuji za Vas cas a odpovedi.
Odpověď:
Dobrý den,
1. nález ukazuje na opodstatněnost provedení konizace a také na šetrnost zákroku s cílem nepoškodit zdravou tkáň čípku. Za takový postup lze Vašeho lékaře jen chválit. Dosah změn k okraji řezu ve většině případů neznamená jejich přesah. Díky tomu je vysoká pravděpodobnost, že jste již nyní vyléčena a celá situace je vyřešena. Konzervativní postup je proto naprosto správný a osobně bych doporučoval kontrolu za 6 měsíců po zákroku.
2. onkologické hlášení je administrativní úkon sloužící k registraci počtu pacientek s předrakovinovými a rakovinovými změnami. Nic jiného za tím nehledejte.
3. sledování u nás nemá v tuto chvíli žádný přínos, rozumné by bylo pouze v případě nálezu abnormit při kontrolních vyšetřeních.
4. chronická cervicitis - vleklý zánět čípku - je běžný průvodní nález při současných závažných předrakovinových změnách. Léčba je sporná, na našem pracovišti podáváme s úspěchem jednorázově antibiotika k operaci jako prevenci pooperační aktivace zánětu, je proto k úvaze, zda nepodat k podpoře hojení stejné léky (azitromycin 1 g ústy jednorázově) ještě nyní. Zánět však rozhodně nemůže dát základ závažným předrakovinovým změnám.
5. očkování vede k vytvoření protilátek v krvi - s nálezem na čípku nic neudělá ani na něj nemá žádný vliv, navíc se očkuje obaly viru, které jsou neinfekční. Byla-li jste očkována jako sexuálně aktivní, pak je vysoce pravděpodbné, že v době vakcinace již byl HPV v čípku a jde jen o časovou shodu. Nesporná výhoda toho, že jste očkována je v prevenci nové nebo opakované nákazy.
JS

Výsledek biopsie

06. 04. 2013 13:43:27 - Petruška
Dobrý den pane docente Slámo,
dne 20.3 jste mne operoval,výkon-konizace čípku děložního.
Mám již výsledky biopsie.Nerozumím však větě:Lokálně dále zastižena ovulóza a ve stromatu převážně chronická zánětlivá celulizace.
Prosím o vysvětlení,mnohokrát děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
oba termíny uvádějí nezávažné změny v odstraněné tkáni čípku - ovulóza je termín popisující přítomnost dutinek vyplněných hlenem, což je zcela přirozený nález u všech žen; chronická zánětlivá celulizace pak označuje vleklé zánětlivé změny ve tkáni čípku. Ty bývají průvodním nálezem u většiny žen s předrakovinovými změnami. JS

Diskrepance ve výsledcích cytologie a histologie

06. 04. 2013 10:10:09 - Květa78
Vážený pane doktore, mám dvoje výsledky cytologie a histologie a jako laik nedokážu posoudit, jak je to možné a které jsou správné. Říjen 2012: cytologie: AGC-NOS, histologie AIS z biopsie i abraze hrdla děložního. Prosinec 2012:cytologie:bez neopl.změn a malignity, histologie: AIS nezastižen, exprese p 16 negativní. Únor 2013: histologie opět AIS. Březen cytologie i histologie negativní. Oba pozitivní nálezy byly prováděny ve stejné laboratoři, dva negativní v jiných lab. (Plzeň, OV.) Můžete mi prosím vysvětlit, jak je možný takový obrovský rozdíl ve výsledcích a jaký byste navrhoval postup? Nechci podstupovat jakýkoliv chirurgický zákrok, který není 100% indikován. Děkuji za odpověď. Květa.
Odpověď:
Dobrý den,
diagnostika změn buněk vystýlajících kanálek děložního čípku je extrémně obtížná a vyžaduje mimořádnou zkušenost všech, kdo vzorky vyšetřují. Bohužel vyžaduje i trochu štěstí, neboť ve většině případů jde o náhodné nálezy. I pouhé vyjádření podezření na přítomnost takových změn je samo o sobě velmi komplikované, ale vždy alarmující. Cytologické stěry, které jsou prováděny v rámci preventivních kontrol, totiž nejsou pro detekci změn buněk kanálku dostatečně citlivé. Změny buněk v kanálku čípku jsou proto nezřídka zjištěny až ve stadiu rakovinového nádoru. Podaří-li se zachytit ve stadiu předrakovinových změn (odborně adenokarcinom in situ - AIS), pak je nezbytné aktivní řešení zahrnující naprosto vždy operaci - u žen bez ukončených reprodukčních plánů je nutná tzv. cylindrická disekce čípku (varianta konizace čípku, při které je vyříznuta podstatná část centrální části děložního čípku válcovitého tvaru) a po dosažení jistoty úplného odstranění změn a zhojení je nutné včasné otěhotenění. U žen s ukončenou reprodukcí je také nutné nejprve dosáhnout úplného odstranění změn cylindrickou disekcí, exsituje totiž značné riziko, že v hloubce čípku může být již skrytý rakovinový nález. Teprve poté je doporučeno odstranění dělohy. Stejné doporučení je určeno i pro první skupinu žen poté co završí své reprodukční plány. Důvodem pro mnohem agresivnější postup při změnách buněk kanálku čípku, než u častějších změn buněk povrchu čípku, je jich mimořádně agresivní chování, velmi limitovaná možnost kontrolování a také šíření v nespojitých ložiscích v hloubce čípku. JS

stenotizace introitu /sarkal62

04. 04. 2013 20:06:42 - sarkal62
Dobrý den,již 4rok se trápím vaginálními problémy,záněty,kvasinky. Trpěla jsem neustálým praskáním sliznice a hráze což bylo velmi bolestivé a nemohla jsem ani sedět. Není možné pohlavního styku s manželem kvůli těmto problémům již 4 roky.Vyhledala jsemi jiného lékaře. Ten mě odeslal na COP a zde mi bylo řečeno Resumé - anatomické změny se stenotizací introitu,synechie malých labií od přední komisury sagitálně v délce 4cm překrývající klitoris. Bylo mi řečeno že se stímto stavem musím smířit a naučit žít.Plastická operace že nic neřeší že se tento stav opět vrátí zpět a opět vše sroste. Je opravdu má situace tak bezvýchodná? A je možnost konzultace na vaší klinice? popřípadě zde provést i zákrok??? Děkuji za odpověd ŠL
Odpověď:
Dobrý den,
změny, ke kterým u Vás dochází jsou s vysokou pravděpodobností způsobeny kožním onemocněním zevních rodidel. Léčba je v takovém případě cílená na potlačení neinfekčního zánětu, který je hlavním důvodem rozvoje anatomických změn. Neléčený stav vede k rozvoji srůstů a deformit zevních rodidel se všemi dopady - změnou směru proudu moči, obtížemi nebo nemožností intimního života a gynekologických kontrol. Rozhodně nelze souhlasit s názorem, že jde o neřešitelný problém - plastická korekce vzniklých srůstů je v takových situcích více než vhodná. Není však řešením vyvolávající příčiny - tu by měl optimálně léčit kožní lékař. Konzultace u nás je možná, a to jak v ambulanci COP, tak i v urogynekologické ambulanci u doc. Mašaty, který se uvedeným problémům také věnuje. Kontakty najdete na stránkách kliniky - www.apolinar.cz. JS

Konizace čípku a očkování

04. 04. 2013 14:33:21 - moncina
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás o radu. Minulý týden jsem podstoupila konizaci čípku s výsledkem histologie CIN II. Můj ošetřující lékař mi doporučuje očkování Cervarixem. Chtěla bych se zeptat jak vysoké je procento recidivy, že budu muset na zákrok znovu? Má smysl očkování v mém věku (24-bezdětná) v tomto případě a jaká by byla účinnost? Také jsem nalezla ještě jinou vaxínu Silgard, kterou byste mi doporučil?

Mockrát děkuji za odpověď. M.
Odpověď:
Dobrý den,
1. riziko recidiv předrakovinových změn se liší podle techniky ošetření, rozsahu nálezu i operace a pohybuje se na různých pracovištích od 3 do 25%
2. přínos očkování je bez ohledu na prodělanou konizaci nutno posuzovat podle rizika nové nákazy - ta přichází téměř výhradně od nového nebo záletného partnera. Odpověď na otázku přínosu očkování je tedy na Vás. Po 3 dávkách vakcíny je dosaženo její absolutní účinnosti, neboť jsou vyprodukovány protilátky, které Vás chrání. S případnými zbytkovými změnami však vakcína nedokáže udělat nic - nemá totiž léčebný účinek, ale účinek preventivní.
3. obě vakcíny se liší v řadě parametrů - Cervarix chrání proti 5 rakovinotvorným typům HPV a dokáže tak zabránit až 93% ze všech případů rakoviny čípku, Silgard chrání proti 3 rakovinotvorným typům, jeho ochrana je tak užší, chrání však proti hlavním původcům bradavic na pohlavních orgánech. Osobně bych se stejně jako Váš lékař přikláněl k zajištění větší protirakovinové ochrany.
JS

prosba o radu

02. 04. 2013 22:12:13 - monikask
Dobrý deň,

chcem Vám poprosiť o Váš nároz a zároveň radu. Výsledky mojej poslednej cytológie /január 2013/ ukázali skvamózné bunkové abnormality:ASC-US,PAP II-III. Potom mi bol ešte urobený test na prítomnosť vysokorizikových typov HPV, metódou hybrid capture (Digene) v ktorom mi bola zistená stredná pozitivita na typy RLU/CO:35,12.

V marci 2013 som bola aj na kolposkopickom vyšetrení. V správe sa píše:"Objektívne: Cervix rozoklaný - stav po bilat. zle zhojených ruptúrach cervixu. KOLPO cylindrické štruktúry endocervixu s diskretnymi známkami belavého epitelu. SPI+- Bez cievnych atypií. Výrazné zápalové zmeny.
Diagnostický záver: N86 Erózia a ektrópium krčka maternice.
Záver: vzhľadom na diskrétne kolposkopické známky SPI /HPV/ pozitivity a prakticky negatívny kolposkopický nález by prichádzala do úvahy imunostimulačná liečba Isoprinosinom na 6 mes. Predtým preliečiť bakterálnu infekciu pošvy."
Taktiež mi doporučili očkovanie krčka maternice. Chcela by som Vás poprosiť o Váš názor a aký postup liečby by ste mi doporučil, napr. očkovanie krčka maternice v tomto štádiu (či je vhodné a hlavne či ešte pomôže), iminostimulačná liečba Isoprinosinom, ...
Vopred Vám ďakujem za Váš nároz a tiež čas.

S pozdravom

Monika
Odpověď:
Dobrý den,
1. cytologický nález ASC-US je nejmírnější abnormitou. Obvykle nevyvolává žádné zásadní obavy, protože jeho podkladem jsou nezávažné změny. Jedním z možných postupů u takového výsledku cytologie je provedení testu na HPV k "vytřídění" rizikových žen. Žena, která má totiž takový test negativní nemá riziko onkologických změn a nemusí být dále vyšetřena podrobně, naopak žena s pozitivitou testu by měla být vyšetřena kolposkopem (přístrojem k optickému zvěšení čípku). Při vizuálním nálezu mírných změn (tak jak je tomu u Vás), lze postupovat konzervativně a pouze kontrolovat. Současný zánět je vhodné vždy přeléčit - lépe celkově (tedy ústy) podávanými antibiotiky. Další kontrola postačuje za 6 měsíců.
2. isoprinosin je lék modulující obranyschopnost. Očekávání, která byla vkládána do jeho možné efektu na podporu hojení nálezů na děložním čípku, nebyla ve studiích doložena jako statisticky významná. Přesto je některými kliniky doporučována a rozhodně takové doporučení nelze považovat za špatné, benefit je však sporný.
3. očkování je prevencí nové infekce papilomavirem, se stávajícím nálezem nedokáže udělat vůbec nic.
JS

Nález na čípku

02. 04. 2013 13:59:27 - Markiis
Dobrý den,

byl mi odebrán stěr z čípku před rokem a nyní, v mé zprávě se píše OC 4/11 ASCUS, NYNÍ 1/13 HSIL, byla jsem odeslána na biopsii, ale termín mám až za měsíc. Můj gynekolog mi řekl, že se nemusím bát, ale mam strašný strach, chci se zeptat zda za ten měsíc není pozdě a čeho všeho se mohu obávat?Zda je vysoké riziko rakoviny. Je mi 23let a nikdy jsem nerodila. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologie není diagnóza, jejím úkolem je vyslovit podezření na možné změny. Váš poslední nález vyslovuje podezření na závažný předrakovinový nález. Riziko rakoviny je při zohlednění předchozího výsledku a Vašeho věku mizivé. Další vyšetření - posouzení nálezu pohledem při zvětšení kolposkopem a optimálně i odběr vzorku na histologické vyšetření (tzv. biopsii) je vhodné a zcela bezpečné udělat do 3 měsíců. JS

Re-konizace čípku

01. 04. 2013 23:09:25 - H*H
Dobrý den pane doktore, 1/2013 jsem byla u Apolonáře na konizaci ,výsledek:
1.)zpracováno v 13 blocích,ve všech krom K je v části exocervixu v transfor.zoně a endocer.části konizatu patolog.dlaž.epitel, kt. v místě rozstř.konusu má ve 3 bocích(a,b,n)charakter karcinomu in situ, v ostatních CIN3,jenom ložiskově CIN2.V několika řezech zasahuje do endocer.žlázek, ale invaz.růst nebyl zastižen.Na více místech (B-E) zasahuje do end.resekčního okr. (zprávu jsem zkrátila).
Vše jsem diskutovala a bylo mi vysvětleno doc.Freitagem a následně i mým gynekologem. Domluvili jsme se,že není adekvátní jít na to hned "s kladivem" a hysterektomii a volit nejdřív rekonizaci (byla jsem 25.3.a čekám na výsledky) a pak eventuelně hysterektomii a měla bych navždy pokoj. Původně jsem hledala odpověď jakým systémem jsou značeny bloky, jestli např. A je vrchol konusu apod a dostala se na Vaší poradnu a jsem šokována zjištěním, že předrakovinové změny se mohou objevit i po případné hysterektomii a končit vývodem. Já poprosila operující paní doktorku, aby čípek vzala radikálně, co to jde, že těhotenství už neplánuji a slíbila, že OK,že vezme co půjde.Nechci chodit 4*na rekonizaci a pak třeba stejně na hyster.Prostě bud a nebo, bud to bude ted dobré a dosatečný resekční okraj, nebo ne a půjdu rovnou na hyster. Povězte mi prosím systém značení bloků a jak časté je, že i po hysterektomii dochází znovu k předrakov.změnám v poševní jizvě. Děkuji mockrát.HH
Odpověď:
Dobrý den,
1. nález ukazuje správný důvod ke konizaci - ta totiž prokázala závažné předrakovinové změny povrchových buněk. Směrem do kanálku děložního čípku zůstává i přes objemnou konizaci určitá nejistota o kompletnosti odstranění všech změn, neboť je zjištěn jejich dosah do řezné linie. Přesto je dobře známé, že dosah není přesah a v následné reoperaci tak najdeme skutečné zbytkové změny jen u omezeného procenta žen (obvykle u méně než jedné třetiny). U žen s ukončenými reprodukčními plány je ale k dosažení jistoty reoperace (opakovaná konizace) jistě vhodná. Provádí se až po zhojení defektu po první konizaci - tj. nejdříve za 6-8 týdnů. Jestliže je opakovanou konizací dosažen řez ve zdravé tkáni, pak není k odnětí jinak zdravé dělohy naprosto žádný důvod. Riziko opakování závažných změn v poševní jizvě (které je naštěstí velmi malé a dosahuje asi 1-7%) se tím totiž nikterak neeliminuje.
2. značení konusu je ve směru hodinových ručiček - 13 bloků tak znamená že A odpovídá 12, B necelé 1 atd.
JS

Možnost nákazy

28. 03. 2013 23:17:38 - pedona
Dobrý den pane doktore, ráda bych se informovala na možnost získání HPV viru mimo sexuální styk. Je mi 35 let, partnerů jsem měla za mládí celkem dost, ale cytologie vždy v pořádku a s manželem jsme spolu 7 let a jsme si naprosto věrní. Po porodu před 4 roky mi byl proveden i test na HPV s negativním výsledkem.Před 2 měsíci mi zemřela maminka na rakovinu děložního čípku,bohužel došlo vše daleko a měla již 4.stádium.Proto jsem na sebe velmi opatrná. Mám samozřejmě nastudováno,že HPV virus mohu získat hlavně od partnera, pokud jsme si věrní, nikde jinde jej získat nemohu?Vím,že má nynější otázka bude znít hloupě, ale např. minulý týden jsme byli na návštěvě,kdy muž z této rodiny měl přítelkyni HPV pozitivní. Nyní již rok žije s jinou dívkou, ta je právě po porodu.Můj manžel šel po něm na malou, kdy si sedá na prkénko. Promiňte mi ten výraz,toaleta nebyla jedna z nejčistších(mluvím o hraně mísy zevnitř), kdy se manžel mohl dotknout penisem právě této části mísy....která byla znečištěna....možná je to zcela hloupý dotaz, ale existuje možnost,že by se takto infikoval třeba manžel a přenesl to na mě, byť časem?Předem děkuji,P.
Odpověď:
Dobrý den,
přenos HPV jinou cestou než při intimních aktivitách je raritní a vyžaduje značný exces v hygieně. Pouhý dotyk genitálu s toaletou, třebaže hygienicky ne zcela adekvátně ošetřovanou, nemusí vyvolávat žádné obavy. K přenosu je kromě viru nutné i současné poškození či poranění kůže nebo sliznice pohlavních orgánů. To nastává v mikroskopické podobě při styku, nikoliv při běžném vylučování. JS

ZHUBNY MYOM

27. 03. 2013 22:12:35 - Igorco
Dobry vecer pan doktor. Chcel by som sa Vas opytat ci je k dispozicii u Vas e-mail, na ktory by som Vam poslal pooperacnu spravu mojej mami, ktorej odstranili maternicu kvoli myomu ale vajecniky ponechali. Ale podotykam ze vysledky boli zle. Vase odborne lekarske vyjadrenie by nam velmi prospelo. Za skoru odpoved Vam vopred velmi pekne dakujem. Igor
Odpověď:
Dobrý den,
poradna je veřejná, odpovědi slouží i pacientkám s podobným problémem. Dotaz je možno zadat po přihlášení. JS

dlhodobe pálenie -lichenoidne zmeny

27. 03. 2013 21:48:17 - miapia
Dobry den pan doktor, mam 26 rokov a uz rok ma trapi pálenie na vulve. Doteraz som ziadne taketo problemy nemala, a je to dost zataz na psychiku, kedze pracujem ako ucitelka, a mavam to palenie cely den. Dnes som bola na koznej klinike kde mi na to pozreli a lekarka usidila, ze sa tam nachadzaju nejake lichenoidne male zmeny plus iriatacia. dala mi krem Elocom, mam aj gynekologicky problem vytok, liecim sa uz rok na gynekologii bezuspesne. Moze ten vytok spolobit pálenie? ziadne kremy mi nepomahaju , brala som hydrokoztizon a teraz ten Elocom, ktory je vraj dost silny. Po aplikacii ma dost pali to miesto, este viac, je to ok? Jedine co mi pomaha je studena sprcha, obklad, lad.......
Mam byt este testovana na koznom na nejake RET testy, ked sa stav nezplepsi biopsia. Akosi sa s tym vsetkym neviem zmierit, cela oblast ma pali ..Dakujem
Odpověď:
Dobrý den,
cílem gynekologického vyšetření je vyloučit zjevné organické příčiny pálení zevních rodidel - zejména zánět a přednádorové změny. Při nálezu některého z možných problémů (např. výtok může být průvodní jev zánětu)je podána cílená léčba. Nález podezřelých změn na zevních rodidlech pak může vyžadovat odběr vzorku k vyšetření (tzv. - biopsii, excizi) a potvrzení příčiny problému. Velmi vhodná je po vyloučení gynekologických příčin nejen konzultace dermatologa, ale i konzultace specialisty na léčbu bolesti - algeziologa. JS

Konizace

27. 03. 2013 13:28:44 - janaL
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o vysvětlení výsledku biopsie. Dcera má problémy s děložním čípkem od roku 2011, byla jí odebrána 3 x biopsie, v červnu 2011, v říjnu 2011, kde bylo ve výsledku: endofytická nezralá dlaždic. metaplazie, naznač. HPV,floridní cervicitis bez dysplat. změn, v květnu 2012 : lamela hrdla děložního s maturovanou a nezralou dlaždic. metaplazií, úsekovitě s koilocytárními atypiemi, místy s endofytickou a parabazální hyperplazií, cytonukleárními atypiemi bazálních buněk. Zastižená komumnolulární porce bez dysplat. změn.V říjnu po návstěvě u lékaře odebrána cytologie, která byla v pořádku, kontrola za rok. Pan doktor chtěl kontrolu po půl roce a nyní v březnu po prohlídce kolonoskopem navrhl, že by měla být provedena konizace. Odebral stěry a odeslal na cytologii a podle výsledků určí další postup. Chtěla bych znát Váš názor, zda konizaci podstoupit. Dceři je 25 let, nemá ještě děti. Z Vašich odpovědí vím, že u žen, které ještě nemají děti by se mělo ke konizaci přistoupit v případě závažnějších změn na základě výsledků biopsie. Děkuji ji Vám za Váš názor a radu. Jana
Odpověď:
Dobrý den,
výsledky biopsie ukázaly zánětlivé změny a mírné změny, jejichž příčinou je často infekce papilomavirem. Žádný z uvedených nálezů neprokazuje a ani nevyslovuje podezření na změny závažnější. V takovém případě je u mladých, nerodivších žen, které nemají obtíže spojené s uvedenými nálezy (tj. krvácení po styku a velmi silné výtoky), preferován konzervativní postup. K ošetření se přistupuje až při co nejjednoznačnějším (ideálně biopsií potvrzeném) průkazu závažných předrakovinových změn. V případě nejasností o dalším postupu je jistě vhodné zvážit konzultaci v některé ze specializovaných ambulancí Centra onkologické prevence (COP). JS

konizace

26. 03. 2013 17:49:11 - pemtoth
Dobrý den, chtěla bych vědět jak mám dále postupovat. Obrátila jsem se na vás se svým problémem ( dotaz i vaši odpověď přikládám) a chci postupovat, jak jste mi radil. Doktorka mi před týdnem provedla kontrolní cytologické stěry. Dnes mi telefonicky sdělila, že je to jednoznačně na konizaci a nesmyslně to odkládám. Po dotazu jaké jsou výsledky, jen nejasně odpověděla ( jestli jsem dobře rozuměla tak H-SIL včetně HPV) ale to je prý nepodstatné. A mám konizaci bez odkladu podstoupit. Vzhledem k tomu , že nesouhlasila hned s odkladem konizace, prý posouzení zdravotního stavu na dálku není dostačující, se chci přeptat zda se mohu objednat přímo k vám. A zda se i nadále mohu snažit otěhotnět či nikoli.
Ještě bych se chtěla přeptat, zda jsem výsledky cytologie nemohla ovlivnit používáním přípravku Tea Tree Oil vaginální gel ,který jsem užívala . Měla jsem pocit začínajícího zánětu, který zmizel. Poslední aplikace byla dva dny před odběrem.

Předem děkuji za odpověď Petra T.

30.1.2013 | konizace | pemtoth
Dobrý den pane doktore, prosím o radu jak mám postupovat. Na základě výsledků cytologie mi byla doporučena konizace. Diagnóza 871 , Dysplasia cerbicis uteri iterr./ASCUS 2x, ASCUS-H Ix,L SIL Ix/
Kolposkopické vyšetření základní
spec. :cyl. čípek , objemnější, nekrvácí, tažný hlen z hrdla, kolpo E, rozsáhlá TZ
palp. : děloha napřímená, tuhá, nezv.,okolí děl. volná nebol.
Cytologie byly odebrány během minulého roku v rozmězí tří měsíců. Poslední cytogie byla provedena jinou metodou ( neznám přesný název, hradí se poplatek - 500,- Kč) Celý minulý rok byl pro mě velice psychicky i fyzicky náročný, jednu dobu jsem brala i antidepresiva ( jedním z důvodů byl i stres ze špatných výsledků) S manželem jsme se začali snažit o miminko, což mi paní doktorka důrazně nedoporučila, do té doby než se vyřeší výsledky cytologie. Do té doby jsem neměla nikdy žádné obtíže. V roce 2009 porod spontální bez jakýchkoli problémů.
Tak nevím jak se rozhodnout. Zákroku se moc obávám, ale pokud bude nutný z ohledem na mé zdraví, tak ho samozřejmě podstoupím.

Předem moc děkuji za odpověď
Petra T.

Dobrý den,
cytologický nález není diagnózou a provádění konizace jen na základě cytologie není (až na ojedinělé vyjímky) adekvátním postupem. Nálezy, které uvádíte, navíc vyslovují podezření na mírné změny, které se u žen plánujících těhotenství pouze kontrolují. Provedení konizace by totiž bylo v takové situaci nelogické - jednak mírné změny v naprosté většině po porodu zmizí a zároveň konizace vždy přináší riziko možných komplikací průběhu gravidity. Osobně bych proto nenavrhoval žádnou léčbu, pouze kontrolu za 6 měsíců a naopak bych Vás podpořil ve Vašem přání brzy otěhotnět.
JS
Odpověď:
Dobrý den,
mohu zopakovat vše, co jsem již uváděl. Vzhledem k doporučení, které vyplynulo z posledního cytologického vyšetření, je konzultace u nás dokonce velmi vhodná, objednací lhůty jsou však díky množství pacientek velmi dlouhé. Je-li zároveň žádoucí i gravidita, pak se bez ohledu na výsledek cytologie klidně o těhotenství snažte. Nic se nestane budete-li v době konzultace u nás již gravidní. JS

Konizace a antikoncepce

26. 03. 2013 15:10:28 - Kacora
Dobrý den, jsem více než rok po konizaci děložního čípku. Pravidelně navštěvuji specializovanou kliniku a od zákroku neužívám antikoncepci. Je mi 38 let a mám dvě děti. Nyní, po několika nehodách zvažuji o návratu k antikoncepci. Několik let jsem užívala Jasminelle. Je dobré se k této ochraně vrátit? Po pravdě řečeno, je mi bez hormonů lépe, ale co sex to stres. Velice děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
anamnéza konizace čípku nemá žádný vliv na užívání či neužívání antikoncepce. Vzhledem k benefitům, které moderní preparáty (včetně uvedeného) poskytují, lze návrat k užívání jen podpořit. JS

Recidiva

26. 03. 2013 09:09:28 - Kriwka
Dobrý den pane doktore,
Ráda bych Vás požádala o Váš názor a radu.

Mamce byla před 5ti lety diagnostikována rakovina děložního hrdla (diagnoza C53). Nádor byl o velikosti cca 7mm. Následně absolvovala operaci, kdy jí byla odebrána celá děloha a okolní uzliny. Ty byly čisté. Následovalo ozařování v počtu 27 dávek. Bohužel ani jednou za 5 let po operaci u ní nebyl proveden test na přítomnost HPV virů, byla vyšetřována pouze kolposkopem a po dvou letech odebrali krev na onko markery. Vše bylo v pořádku. Nyní při pravidelné prohlídce našli v pochvě centimetrový útvar, který nejdříve přeléčili antibiotiky s tím, že se jedná o zánět. Po přeléčení útvar zmizel. Při prohlídce odebrali kousek útvaru a poslali na histologii. Po 3 týdnech jí sdělili, že vzorek nebyl dostatečně velký na diagnostiku a proto musela absolvovat po 6ti týdnech další biopsii. Když si šla pro výsledky z této druhé biopsie, řekli jí, že rakovina to není, ale že jsou na tkáni patrné změny, které mohou být způsobeny zánětem v kombinaci s jizvenou ozářenou tkání, ale že se může jednat i o závažnější změny, ale to bohužel nešlo z daného vzorku jednoznačně určit. Proto jí objednali po dalších 6ti týdnech opět na biopsii (zákrok: excise léze poševního pahýlu). Spolu s touto biopsiií jí odebrali krev na onko markery (bez nálezu, zcela v normě), absolvovala CT (bez nálezu) a rovněž i PET screening (rovněž naprosto čisté, bez nálezu). Nyní nám řekli, že biopsie opět jednoznačně neprokázala rakovinu, ale dle stavu tkáně (posouzeno i na základně kolposkopického vyšetření) to rakovina za nějaký čas určitě bude. Z toho tedy usuzujeme, že se pravděpodobně opět jedná o předrakovinové změny, ale prý v tomto stavu už není možné určit stupeň (CIN 3 apod.) Vzhledem k tomu jí tedy lékaři doporučili další operaci, při které by odstranili část pochvy a teprve při operaci uvidí, co se uvnitř vlastně děje. Na základě toho se rozhodnou pro konkrétní variantu: když to bude dobré a rakovina tam nebude, odstraní jen část pochvy. V opačném případě by jí prý museli rovnou udělat vývod, a to buď z rekta nebo močového měchýře, záleží, kde by se rakovina nacházela.

V této souvislosti bych Vás ráda požádala o Váš názor, zda máte podobné případy z Vaší praxe? Nechci podceňovat lékaře, že neví co dělají, ale už skoro 5 měsíců honí mamku od čerta k ďáblu, všechna doplňující vyšetření jsou bez nálezu, výsledky biopsie nejsou jednoznačná (jako tomu bylo před 5ti lety, tam to šlo ráz naráz) a přesto takovéhle radikální řešení? Navíc se jeden lékař zmínil o tom, že se nakonec může ukázat, že se jsou ty změny zánětlivého původu. Už takhle je mamka v permanentním stresu a strachu, neustále čeká na nějaké výsledky a nakonec takovéhle rozporuplné informace. Jak se má pak pacient s čistým a klidným svědomím rozhodnout pro takto radikální operaci, kdy jí hrozí vývod a pak se třeba zpětně dozví, že to nebylo nutné?

Ptali jsme se, zda je možné třeba 3 měsíce počkat a pak to řešit, ale lékaři to nedoporučují, že pak už může být pozdě. Navíc se bojíme, že i když by při operaci zjistili, že je to ok, tak ta okolní tkáň je po ozařování prý tak slabá, že se může stát, že se při operaci protrhne a i tak mamku vývod nemine.

Budu ráda za jakýkoliv Váš názor a odpověď. Děkuji, Eva
Odpověď:
Dobrý den,
abnormální nález v pochvě u pacientky léčené operací a ozařováním pro zhoubný nádor děložního čípku vyžaduje vždy pečlivé vyšetření, navíc jde vždy o hodnocení značně komplikované, prodělaná léčba totiž značně mění charakter tkání i jejich typický vzhled. Proto lze jen chválit, že je snaha podezřelý nález co nejpečlivěji vyšetřit, třebaže to vyžaduje i velmi specializovaná vyšetření (PET) a opakované biopsie. Velmi příznivé navíc je, že všechna dosud provedená vyšetření nenasvědčují jasnému návratu nádoru. Bez možnosti vyšetření a přesné znalosti nálezů z biopsie je však nemožné posuzovat navrhovaný postup. Rozhodnutí, zda jde o změny závažné (nebo potenciálně závažné) nebo o nezávažné, které jsou nezřídka důsledkem prodělané léčby (zejména dopady ozáření se mohou projevit i po několika letech), musí učinit ošetřující onkogynekolog. Žádná univerzální šablona na řešení takového případu neexistuje. Stejně tak je velmi individuálně třeba uvážit míru benefitu a negativ plynoucích z operace nebo naopak z konzervativního postupu - tedy sledování. JS

Těhotenství a nález na děložním čípku

25. 03. 2013 19:46:49 - Susi
Dobrý den, po delším čekání jsem těhotná (nyní 10 + 0). Před dvěma týdny jsem podstoupila vyšetření děložního čípku (nějakou detailnější metodou, kterou provádí jen vybraná klinika/laboratoř) a pan doktor mi do Těhotenského průkazu napsal nález:
Kolpo: TZ klidná
OC: ASCUS
Sdělil, že je tam změna a za 6 měsíců provedeme kontrolní stěr.
Chci se zeptat, mám mít obavy z tohoto nálezu? Celkově i z hlediska mého těhotenství. Babička zemřela na rakovinu vaječníků a matka už měla také nějaké problémy. Děkuji a přeji pěkný den, S.
Odpověď:
Dobrý den,
Váš cytologický nález ukazuje na velmi mírné změny, které jsou obvykle způsobeny nezávažnou příčinou - např. hormonálními pochody, zánětem atd. Při současném normálním vizuálním (odborně kolposkopickém) nálezu není naprosto žádný důvod k obavám. Kontrola je možná po šestinedělí, kdy je obvykle zaznamenána normalizace stěru. JS

Potřebuji poradit

25. 03. 2013 15:55:50 - Andrea Pl.
Dobrý den,
chtěla bych se vás zeptat jestli nevíte co vše se děje a zjistí,uvidí na ultrazvukovém vyšetření břicha když mám opakovaně delší menstruaci a co vše chtějí mi vyšetřit sestřička mi říkala pouze aby viděli co mi dělají vaječníky a vejcovody,zjistí se tam jestli sem už měla pohlavní styk nebo ne ? Děkuji za radu
Odpověď:
Uvedený dotaz nemá žádnou souvislost s předmětem poradny pro přednádorové a nádorové změny pohlavních orgánů žen. Radu je třeba hledat u ošetřujícího gynekologa. JS

SPINOCELULÁRNÍ KARCINOM IN SITU

24. 03. 2013 13:11:32 - vrbno
Dobrý den, pane profesore!

Dne 15.3.2013 jsem byla na konizaci děložního čípku a současně byla provedena kyretáž děložního hrdla.
Nález:
A-I Konizát děl. čípku s četnými retenčními cystami. V konizátu úsek ektocerixu v délce 3-8mm krytý dlaždicovým epitelem norm. vzhledu.V oblasti transformační zóny kryje cirkulárně povrch sliznice hrdla v délce 4-6mm místy kondylomatozně utvářený těžce dysplastický dlaždicový epitel ( p 16 positivní),který vystýlá i mnohé krypty. V blocích G-CH přechází těžká dysplazie v obraz spinocelulárního carcinoma in situ. Ve dvou blocích zastiženy okrsky mikroinvaze převážně typu časné stromální invaze arovněž v podobě izolovaných čepů nejvýše do hloubky 0,4mm (FIGO stage IA1).
Dysplastický epitel nedosahuje k vnitřnímu okraji od něhož je vždy vzdálen více než 5mm. V blocích D,E dlaždicový epitel ektocervixu nezastižen a dysplastický dlaž. epitel nedosahuje k zevnímu okraji.

Můj oš. gynekolog mi doporučil sledování v onkocentru a že by provedl ještě jednu konizaci a mělo by to postačit. Máme jedno dítě a další neplánujeme. Je u tohoto nalézu indikována hysterectomie? Mám strach, aby se carcinom nešířil dále a kdyby se provedla hysterectomie, tak by se zabranílo dalšímu růstu . Je to jen můj laický názor, tak se nezlobte zda-li je špatný! Prosím o Váš názor k tomuto nálezu.Děkuji mnohokrát!
Katka
Odpověď:
Dobrý den,
nález potvrzuje závažné předrakovinové změny, v jejichž terénu byl zjištěny počínající rakovinové změny. Jejich rozsah je však zcela minimální (pouze 0,4 mm) a prognóza i způsob léčby se proto neliší od situace s nálezem samotných předrakovinových změn. Z výsledku operace je sice jednoznačné, že nejzávažnější změny byly zcela odstraněny, není ale úplná jistota, zda byly zcela odstraněny i všechny předrakovinové změny. U mladé ženy s ukončenými reprodukčními plány je v takové situaci skutečně nejoptimálnějším postupem zopakovat po zhojení (tedy ne dříve než za 6 - 8 týdnů po první konizaci) ještě jednou konizaci k dosažení jistoty kompletního odstranění všech změn a dále pouze kontrolovat. Prognóza je excelentní a naprostá většina žen je takovým způosbem trvale uzdravena. Odnětí jinak zdravé dělohy je u mladých žen v souladu se současnými vědeckými poznatky bez dalšího přínosu, naopak narůstá riziko močové inkontinence ve vyšším věku aniž by se změnilo (obecně velmi malé) onkologické riziko - změny se totiž mohou vrátit i v poševní jizvě, a to s frekvencí zcela srovnatelnou jako v ponechaném děložním čípku. JS

Konizace - vysvětlení

23. 03. 2013 21:22:02 - míšah
Dobrý den, prodstoupia jsem konizaci LLETZ, ve zprávě napsáno , že byl vytnut konus hrdla, značen jehličkou č. 12, Dg. prebiopt. atyp.hrdlo děl., H SIL, HR HPV. Můžete mi prosím danou diagnozu vysvětlit? Dá se z tohoto usoudit , jak velká část tkáně je odebrána a jaká je prognoza do budoucna? Rakovinu děložního čípku máme bohužel v rodině, mám strach , aby nešlo o něco vážného. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
nález neumožňuje posoudit rozsah zákroku. Z uvedeného pouze vyplývá, že důvodem bylo podezření na závažné předrakovinové změny děložního čípku. Ty nejsou dědičné, a tak je při optimálním odstranění dosaženo u většiny žen trvalého uzdravení. JS

Výsledek histologie - číslo B04521/13

22. 03. 2013 14:28:59 - Martina1976
Dobrý den, pane doktore,
dne 7. 3. 2013 jsem podstoupila v nemocnici U Apolináře konizaci děložního čípku. Dnes jsem si vyzvedla výsledek histologie, kde se píše o karcinomu in situ...prosím o laické vysvětlení mého zdravotního stavu a o radu, jak dále postupovat. Zda mám rakovinu nebo zda se problém vyřešil konizací a dále je nutná pouze pravidelná kontrola v COPu. Karcinom dle zprávy nezasahuje do okrajů konizátu, ale dysplastické změny CIN 2-2 zasahují do resekčního okraje.

Nález:
Rozstřižený vypnutý konus čípku velikosti 45x15-20x6 mm, zpracován celý v 10 blocích. Mikro: Exocervix zastižen pouze v některých řezech, kde je krytý pravidelně stratifikovaným dlaždicovým epitelem. V transformační zóně v povrchovém a fokálně i žlázovém epitelu dlaždicová metaplazie v 6 řezech (A-C, H-J) se středně těžkými až těžkými dysplastickými změnami (CIN 2-3), které v řezu J nabývají až charakteru karcinomu in citu (CIS), hodnocení je však v tomto místě silně limitované rozpolcením tkáně. Část povrchu transformační zóny je stržená, což i v dalších řezech limituje přesné hodnocení stupně dysplazie, přičemž 3 řezy (D-F) jsou zcela nehodnotitelné. Dysplastické změny v řezu A dosahují do endocervikálního resekčního okraje, který je termicky poškozený. V transformační zóně a endocervixu výrazný chronický floridní zánět, na povrchu i ve žlazkách hlenohnis. V endocervixu hyperplazie rezervních buněk. Ovulóza.

Závěr: V konizátu byly nalezeny středně těžké až těžké dysplastické změny (CIN 2-3), které zasahují do resekčního okraje. V jednom řezu nelze vyloučit karcinom in situ, který však do okrajů nezasahuje. V materiálu z hrdla a těla děložního metaplastické ani dysplastické změny zastiženy nebyly. T83, T84, M8077/2, M8070/2 susp., M79310

U obvodní gynekoložky mi je prováděna cytologie s negativním výsledkem 2x do roka. V prosinci 2012 jsem si zaplatila cytologii nehrazenou zdravotní pojišťovnou, která ukázala HSIL. A výsledek histologie je výše.

Pane doktore, prosím o vysvělení mého zdravotního stavu.

Moc Vám děkuji.

Příjemný den, Martina
Odpověď:
Dobrý den,
nález potvrzuje zcela správný důvod pro provedení konizace - v odebrané části čípku byly zjištěny závažné předrakovinové změny, skutečná rakovina však zjištěna nebyla (výraz karcinom in situ je označení, které používají patologové pro závažné předrakovinové změny). Rozsah ošetření i negativita vzorků získaných z kanálku čípku s vysokou pravděpodobností znamenají, že je situace rizika rozvoje rakoviny již vyřešena. Vzhledem k průkazu současných zánětlivých změn by bylo vhodné podat (nebylo-li tak již učiněno během operace nebo bezprostředně po ní) během pooperačního šetinedělí antibiotika k zajištění dokonalého zhojení. Dalším krokem je pečlivé kontrolování - první kontrola plně postačuje za 6 měsíců po zákroku, bylo-li Vám již 30 let, pak je za rok po zákorku k potvrzení definitivní úzdravy vhodné provést test na HPV infekci. JS

Následná léčba

22. 03. 2013 13:58:54 - waltemar
Dobrý den, pane doktore

Je mi 43let a v říjnu 2012 jsem postoupila v FN Motole radikální hysterectomii abdominalis cum AE bilat.sec.Wertheim II, SLNB, LAP, LASP, vyšetřeno bylo celkem 16 lymfatických uzlin, ve čtyřech z nich byly zastiženy metastázy karcinomu. Po tomto zjištění jsem se nadále léčila: chemotorepií-2cykly Ifosfamid + 1 cykl cDDP a poté odeslaná na 28 dávek radioterapií na oblast malé pánve a paraaort LU v TD 50Gy/28fr + 1aplikace BRT ovoidy.
7.3.2013 jsem byla poprvé na kontrole s tím, že mne lékař pouze gyn.prohlédl se závěrem: zevně zhojena, vag.:pochva čistá, mm.p. bez infiltrátu, ca colli uteri IIIb v klinické remisi.
S tím, že mi ihned po první dávce chemoterapie začalo hučet (šumět) v uších, které stále trvá.
Nyní mám problémy se zažíváním (zvracení a průjem) a celková únava.

Chtěla jsem se optat, zda je toto vyšetření po všech těchto zákrocích dostačující. O jaká vyšetření bych měla žádat při příští kontrole. Po pravdě, čekala jsem, že budu odeslaná na nějaké podrobné vyšetření, aby se zjistilo, zda se metastáze zastavily. Přece jen prohlídkou se nemůže nic zjistit.

Děkuji předem za odpověď
M:W:
Odpověď:
Dobrý den,
standardem v poléčebném sledování je pouze pravidelné gynekologické vyšetření. Všechna další vyšetření jsou prováděna výběrově, případně ne při každé kontrole a jejich cílem je odhalit případný problém při nových obtížích nebo identifikovat negativní vlivy léčby. Žádné univerzální "podrobné vyšetření" bohužel neexistuje. Obecně je rozumné provést během prvního roku po léčbě alespoň jednou ultrazvukové vyšetření pánve a dutiny břišní. Přínos dalších vyšetření je při normálním poléčebném průběhu kontroverzní. JS

Je nutná operace?

22. 03. 2013 09:09:42 - janaL
Dobrý den, pane doktore,
chtěla jsem se zeptat na Váš názor. Je mi 47 let, před rokem mně pan doktor zjistil myom o velikosti 3,5 x 2,7 cm, chodím pravidelně na kontroly, v současné době má velikost 3,2 x 5,1 cm, vyrostl tedy za rok asi o 1,5 cm. Nemám žádné velké problémy, menstruaci nemám silnou. Pan doktor mně navrhuje odstranění dělohy. Nevím, jestli mám na operaci jít. Většina lékařů je pro zachování dělohy. S operací jsem se smířila, ale nevím, jestli je důvod k odstranění dělohy pouze myom o velikosti 5 cm. Chtěla jsem se Vás ještě zeptat, jestli nemáte zkušenosti s lékem esmya, který má poltačovat růst myomů a jestli by jste mi doporučil v mém věku podstoupit tuto léčbu. Moc Vám děkuji za odpověď. Jana
Odpověď:
Problematika myomů - nezhoubných nádorů dělohy - není předmětem poradny pro předrakovinové a rakovinové změny pohlavních orgánů žen. Problematiku je třeba diskutovat s ošetřujícím gynekologem nebo v příslušné specializované poradně. JS

HPV pozitivní -biopsie děl.čípku, leukoplakie

20. 03. 2013 14:14:11 - dana27
Dobrý den,

prosím Vás chci se zeptat test na HPV mi vyšel pozitivní na vysoce rizikový typ 31,33,35,39,45,52,56,58,59,66,68.

HPV DNA typu 16 a 18 byla nedetekovatelná nebo pod nastavenou prahovou hodnotou.Lokalizace : CERVIX

Je v případě tohoto výsledku důležitá biopsie děložního čípku? Pokud ano, provádí se zákrok v celkové anestezii?

(výsledek z cytologie byl negativní nález)

Může mít výsledek testu nějakou souvislost s leukoplakií vulvy?

Když jsem pozitivní, měl by jít na testy i partner? V případě že já jsem a on by byl pozitivní ( co s tím) jak se to dá léčit? Za jakou dobu to vymizí?Napomůže tomu posílení imunity? Co znamená viru se aktivně zbavit nelze?

Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den,
1. jednorázová pozitivita HPV testu je při negativní cytologii a normálním vizuálním nálezu na čípku důvodem ke kontrole za 1 rok.
2. leukoplakie vulvy je popisný výraz ložiska kůže nebo sliznice zevních rodidel s bílou barvou. Takový nález provází celou řadu nálezů a nemocí včetně změn způsobených HPV.
3. u většiny populace vymizí HPV infekce během dvou let, u části přetrvává - často desítky let a u části vede k rozvoji abnormálních nálezů.
4. vyšetření mužů na HPV nemá žádný význam.
5. léčba HPV infekce neexistuje (tj. nelze se ji aktivně - např. léky, cvičením, zdravou výživou atd. zbavit), léčit lze jen její projevy - předrakovinové změny, rakovinu a pohlavní bradavice.
JS

plánovaná konizace

19. 03. 2013 20:33:52 - Iveta K.
Dobrý den pane dokotore.

Mám prosbu. Chtěla bych se zeptat, jaký je vlastně můj zdravotní stav v závislosti na těchto informacích:

V 9/2012 jsem byla na preventivní prohlídce s tím, že mi bylo sděleno, že mám lehkou dysplázii. Závěr: "Biopsie z cervixu – CIN 1". Pánovaná následná preventivka po půl roce.

Podle plánu proběhla preventivka 2/2013 s tímto popisem:
Amb:
Postkoitální krvácení občasné, někdy i bez koitu
Pac subj bez obtíží, M pravid.
Spec – cyto C-541 (normální nález, opakovat za rok), sine patol. Fluor,
Kolpo – ATZ 1 – na celém exo vyvýšená M, místy hrubá, ostré vnější ohraničení, pomalu odeznívající, na okrajích P
PV děloha v AVS norm. velikosti, ADNEXA bil bpn
Závěr:
HG léze, vhodné by bylo excizní ošetření, vzhledem k věku (25 let) doporučuji vyšetření v COP MUDr. Slámy a určení dalšího postupu.

V roce 2008 jsem byla očkovaná vakcínou Cervarix.

U paní doktorky jsem byla docela vyděšená, když mi bylo sdělěno, že mám předrakovinové stádium. Byla bych Vám moc vděčná, kdybyste mi vysvětlil můj zdravotní stav.

Mockrát děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
nález z biopsie provedené dříve prokazoval mírné změny, které se u mladých žen jen kontrolují. Poslední vyšetření velmi pečlivě popisuje patrný nález na čípku a vyslovuje podezření na možné zhoršení změn. Kontrolu v naší ambulanci považuji v takové situaci za velmi logický postup - další kroky - tj. zda bude nutné ošetření nebo bude postačovat dále kontrolování, stanovíme při Vaší osobní návštěvě. JS

Těžká dysplazie.

19. 03. 2013 19:50:39 - StanislavaN
Dobrý den.
V r.2005 jsme absolvovala konizaci, v r.2007 LAVH simplex pro CIN III,3/2012 resekce apexu pochvy, 17.12/2012 LPSK resekce vaginálního apexu na specializovaném pracovišti. Histologie z 12/2021 VaIN 2-3,dysplatický epitel dosahuje k okraji resektátu.Byla jsem objednána do Onkogynekologické poradny k dořešení situace na 2/2013. Mezitím jsem se celkem dlouho hojila,22.2. 2013 mi můj gynekolog řekl, že jsem po operaci v pořádku a můžu začít normálně fungovat.Do 2.3.2013 proběhly 3 pohlavní styky.Při posledním mi jizva v břiše praskla.Na gynekologii v našem městě mi ji sešili. V Onkogynekol.poradně mě objednali k reexcizi apexu pochvy vaginálně, a mi byla provedena 14.3.2013.Při předpoeračních vyšetření se zjistilo, že mám už od r.2001 nížší hladinu leukocytů v rozmezí 2,3-3,8.Hematolog diagnostikoval leukopenii,kdy budu každé tři měsíce docházet do hematologické poradny a doporučil nasazování antibiotik při oper.zakrocích.
Onkogynekolog, který poslední dvě operace prováděl říká, že špatné hojení a recidiva CIN III v jizvě může být spojeno s leukopenií .Momentálně už mám pochvu zkrácenou,čekáme na histologii a pak uvidíme.Gynekolog se zmínil i tom, že se obává,že dysplazie jsou na stěně zbývající pochvy a pak by se řešilo, jak a jestli zachovat pochvu pomoci radioterapie nebo pochvu odstranit úplně.Dále navrhuje zaměřit se na příčiny leukopenie,potažmo snížené imunity.Můj dotaz je,pokud by došlo k úplnému odstranění pochvy,lze udělat nějakou plastiku?Je mi 45 let ráda bych s manželem vedlaještě pohlavní život.
Děkuji, že jste dočetl až sem .Stáňa
Odpověď:
Dobrý den,
Vaše situace je bohužel charakteristickým příkladem, že odnětím dělohy nemusí problematika předrakovinových změn čípku zdaleka končit. Při přetrvávajícím nálezu předrakovinových změnv pochvě je možno zvážit několik postupů - některá pracoviště doporučují ozáření - jde však o postup kontroverzní, určený standardně až pro rakovinové nálezy, alternativou jsou chirurgické výkony - odstranění pochvy nebo laserové odstranění změn v ponechané části pochvy. U sexuálně aktivních žen by vždy měla být snaha o zachování co největší části pochvy. Při nutnosti úplného odstranění pochvy existuje možnost vytvoření nové pochvy tzv. neovaginy - je však o postup, který je v ČR prováděn zcela raritně. Neovaginu lze formovat několika různými postupy - nejčastěji z přímých břišních svalů - ve všech situacích je hlavním důvodem zajištění uspokojení partnera, ženy s neovaginou obvykle nemají žádné vjemy při intimním kontaktu a vzrušení dosahují drážděním oblasti poštěváčku. JS

Hpv 16

17. 03. 2013 19:07:52 - Tina01
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat:
1)jestli přežije vir HPV typ 16 na kůži, kam se dostane z děl. čípku (např. na ruce) a jestli ano, tak jak dlouho?
2)Pokud se nález ASCUS při pozitivitě na HPV 16 po 6 měsících změnil na úplně normální – žádné změny na čípku, znamená to snad, že už vir v těle není, tzn. že nemůžu nakazit partnera?
Děkuji za odpověď. Tina
Odpověď:
Dobrý den,
1. přežívání viru mimo tělo je v řádu minut až desítek minut. Lépe se mu daří ve vlhku - tj. např. je-li ruka kontaminována výtokem či hlenem z děložního čípku.
2. cytologická abnormita a přítomnost viru jsou odlišné problémy - změny buněk vznikají nezřídka pod vlivem HPV infekce; vymizely-li změny, pak virus mohl také vymizet, ale zároveň může být přítomen v neaktivní podobě. Infekčnost je ještě komplikovanější problém - přítomnost změn na čípku totiž neopovídá míře infekčnosti - jinými slovy - žena s abnormálním nálezem paradoxně nemusí být infekční a naopak žena bez nálezu, ale s přítomnou infekcí HPV může být zdrojem pro partnera.
JS

zánět čípku

17. 03. 2013 10:56:54 - EvaP
Dobrý den pane doktore,
před 9 měsíci jsem z důvodu CIN 3 absolvovala konizaci. Podle mého gynekologa výsledky dopadly dobře, protože se potvrdil jen zánět, který byl zřejmě i důvodem špatného hojení
čípku. Po konizaci jsem 2 měsíce užívala čípky Cicatridina a po 6 měsících jen absolvovala cytologii, která opět prokázala lehký zánět. Můj lékař si mě pozval na další cytologii za 4 měsíci, zánět nijak neřešil. I když žádné problémy nemám, neměl by se zánět léčit?

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologie není v diagnostice zánětu přesnou metodou a rozhodnutí o léčbě je vždy třeba zvažovat podle nálezu při vyšetření a podle současné přítomnosti obtíží - krvácení či výtoků. Při normálním nálezu a chybění problémů není léčba opodstatněná. JS

Prosba o radu

16. 03. 2013 15:14:11 - ifanka
Dobrý den,
po osmi letech jsem vysadila antikoncepci a spustilo se mi spousta problému, pár měsíců po vysazení jsem začala pravidelně špinit po každém styku, pak mě začalo trápit asi týdenní špinění před každou menstruací, zrovna jsem se doléčila se zánětu (kdy jsem polykala antibiotika a současně si zaváděla macmiror) po užívání přišla menstruace, ale pak znova neobvyklé množství výtoku, které se objevuje především s vyprazdňováním a močením, přetrvávají bolesti v podbříšku, myslíte si, že by se mohlo jednat o nějaký závažnější problém, nebo je to nedoléčeným zánětem, jak dále postupovat, moc děkuji za radu.
Odpověď:
Uvedené potíže nemají souvislost s předmětem poradny pro přednádorové a nádorové změny pohlavních orgánů žen. Radu a řešení obtíží je třeba hledat u ošetřujícího gynekologa. JS

Doplnění dotazu

16. 03. 2013 13:42:29 - klara22
Pane doktore,
ještě bych chtěla doplnit můj předchozí dotaz. Jaký je Váš názor na provádění cytologie metodou LBC? Je spolehlivost tohoto testu opravdu o tolik vyšší než "klasická" metoda? Po mé zkušenosti jsem trošku v rozpacích ...
Ještě jednou moc děkuji Klára
Odpověď:
Dobrý den,
vědecká data srovnávající konvenční cytologický stěr na sklo a cytologický stěr do tekutého média (LBC - liquid - based cytology) nenalezla významnou odlišnost v citlivosti. I proto je v ČR stále za standard pro preventivní vyšetření považován konvenční stěr. Hlavní přínos metody LBC spočívá v možnosti provést z jednoho stěru i test na HPV. V běžné praxi je ale tato výhoda bohužel využívána málo nebo ne vždy ve zcela optimálních případech. JS

Výsledky konizace

16. 03. 2013 13:21:09 - klara22
Dobrý den,
na základě horších výsledků cytologie - cytologie byla dělána 2x v rozmezí asi pěti týdnů (první začátkem prosince 2012, druhá začátkem ledna 2013), první "klasickou" metodou a druhá metodou LBC, která má být daleko citlivější, přesnější. Oba výsledky vyšly LSIL. To mě uklidnilo, cytologii LBC jsem brala jako potvrzení první cytologie. Můj lékař mně doporučil rovnou konizaci, protože děti už neplánuji a šance na zlepšení je prý opravdu malá, když byl prokázán HPV virus.
Teď jsem asi 14 dní po konizaci, výsledky z histologie byly CIN II a CIN III. Prý to bylo odstraněno do zdravé tkáně, budu tedy chodit na kontroly po třech měsících. Věřím, že to tedy bude v pořádku, ale dost mě překvapilo, že se tak moc liší výsledky cytologie a histologie. Je to běžné?
Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den Klára
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr má za cíl upozornit na možnost problému, nikoliv stanovit diagnózu. Za správný stěr je považován tedy i takový, který se mýlí o stupeň. Vaše rozčarování tedy rozhodně není na místě. Hlavní úloha cytologie je totiž vytřídit z široké populace ženy, které vyžadují podrobnější péči, a v tomto ohledu zafungoval stěr naprosto adekvátně. JS

CIN I.

15. 03. 2013 09:53:56 - Martina146
Dobrý den,
mám na Vás dotaz. Mám nález na děložním čípku, dr. mi sdělila, že se jedná o dysplazii I. stupně. Cytologie vyšla HSIL, údajně na hranici LSIL. Histologie potom s výsledkem CIN I. Paní doktorka doporučuje konizaci. Je mi 29 let, jsem bezdětná, ale zhruba v září letošního roku, bychom se chtěli o miminko pokusit. Chtěla bych znát Váš názor, zda byste také doporučoval konizaci nebo sledování. Moc děkuji. Martina
Odpověď:
Dobrý den,
cytologie není diagnózou, zatímco biopsie již ano, protože prokazuje skutečně přítomné změny. Váš výsledek biopsie je příznivý, neboť ukazuje "pouze" mírné předrakovinové změny. Ty jsou u mladých, nerodivších žen důvodem ke kontrolování, nikoliv k operaci. Osobně bych v takovém případě navrhoval postupovat konzervativně a pouze sledoval. Preferenci konzervativního postupu navíc intenzivně podporují i Vaše plány na brzké snahy o těhotenství. JS

Indonal

15. 03. 2013 08:59:53 - lusyl_k
Dobrý den,

na indol-3-carbitol jsem našla několik studií. Například zde:
http://www.indol-in.cz/studie.htm. Nejvíce mne zaujala ta placebem kontrolovaná studie, nad níž se laik zamyslí. A to je možná problém prodejců těchto doplňků, mohou napsat, co chtějí a lidé tomu uvěří. Takovéto studie se tedy nedají považovat za kvalitní? Děkuji ještě jednou.
Odpověď:
Dobrý den,
práce, které hodnotí malé soubory s maximálně několika desítkami pacientů a poměrně vágními vstupními kritérii bohužel nemohou být důvodem pro jakýkoliv statisticky významný výstup. V lepším případě je lze považovat za studie pilotní, které "naznačují" možnosti, ale rozhodně je nekonstatují. Doložení skutečného účinku vyžaduje mnohem širší populaci (obvykle stovky žen), náhodný výběr do příslušného léčebného ramene a zaslepené podávání léku a placeba. JS

HPV vir, rekonizace

14. 03. 2013 20:08:38 - Kamik
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na můj gynekologický nález.Je mi 27 let a byla jsem na konisaci děložního čípku a bylo mi řečeno,že mám změny CIN lll, které dosahují k vrcholové části konisátu, doporučili mi ošetření rekonisací.
Prý při rychlosti množení viru a zánětu nelze čekat 6 měsíců od operace na další stěr.
Existuje jiná možnost? Bude problém po rekonizaci s těhotenstvím?

Děkuji K.

Odpověď:
Dobrý den,
dosah změn do okraje řezu není automaticky dokladem jejich "přesahu" a známkou, že ještě nějaký nález zbývá, mnohem častěji je tomu přesně naopak. Důležitou informací (tu bohužel neuvádíte) je nález z kyretáže ponechané části čípku, která je standardní součástí konizace. Je-li totiž negativní, pak je u ženy plánující graviditu jednoznačně preferován konzervativní postup a nikoliv reoperace. Riziko skutečného zbytkového nálezu je v takové situaci totiž menší než 30% a zánět ani "rychlost množení HPV" nehrají žádnou roli. K opakované konizaci je proto vhodné u mladých žen přistoupit jen při skutečném průkazu (nebo alespoň co nejpřesnějším vyslovení vysokého rizika přítomnosti) závažných zbytkových změn. Důvodem pro snahu o konzervativní řešení (tj. sledování, kdy první kontrolu lze udělat za 4-6 měsíců po operaci) u mladých, nerodivších žen je kromě nízké frekvence zbytkových změn po rekonizaci také enormní nárůst rizik pro optimální průběh budoucího těhotenství u žen po opakované konizaci. JS

Těžká cervikální dysplazie

14. 03. 2013 19:27:56 - kjájka
Dobrý den,

chtěla bych vás poprosit o radu a vysvětlení ohledně mé lékařské zprávy, ve které stojí:
- zasaženy lamely vrstevnatého dlaždicového epitelu čípku s těžkou dysplazii. Doplněno IHC:p16 silně difuzně pozitivní ve 100% dysplatických buněk
- kolpo: portio s ATZ III, u č. 10-12 jazyk hrubého BE, zasahující do hrdla cca 10-15mm. Exocervix s plošně větší ATZ na horním pysku. Resp.: ATZ III, CIN III
- dop.:konizace jehlou+ abraze hrdla

1. Je u mě velké riziko, že by se to mohlo vyvinout v rakovinu?
2. Je mi 22 let a chtěla bych co nejdříve miminko (ještě jsem nerodila). Myslíte si, že budu moct mít děti? A po jaké dlouhé době( po konizaci )bychom se mohli o mimčo pokusit?

Moc děkuji za Vaši odpověď a čas.
Odpověď:
Dobrý den,
1. jednoznačný průkaz závažných předrakoviných změn povrchových buněk děložního čípku (odborně CIN 3) je jasným rizikem rozvoje rakoviny. Těžko odhadovat rychlost jejího rozvoje, žádná studie takový interval hodnotit samozřejmě nemůže, a tak známe jen údaje ze starších odborných prací. Ty uvádějí, že více než 12% žen s nálezem CIN 3 během jednoho roku přejde do stádia rakoviny. Ošetření takového nálezu je proto s výjimkou těhotných žen, kde lze vyčkávat, nezbytné.
2. u většiny žen je těhotenství po konizaci možné a proběhne bez větších problémů. K plánovanému otěhotnění je vhodné přistoupit až po dokonalém zahojení čípku - tj. nejdříve za 6 měsíců po konizaci.
JS

Cytologie - HPV

14. 03. 2013 17:23:02 - lenka5
Dobrý den, pane doktore, před 2 týdny jsem se zaregistrovala u nové doktorky, která mi udělala i cytologii. Včera mi volala paní sestřička, že přišly výsledky a že byl u mě objevena infekce HPV. Je možné tuhle infekci objevit z cytologie? Co vše může cytologie objevit?

Paní doktorka odjela na týden pryč, takže jsem mluvila pouze s paní sestřičkou, která mi o tom moc neřekla...Převzala jsem si recept na Macmiror complex, vaginální globule, a také mi doporučila kůru Cicatridina v hodnotě 2000,--. Žádné podrobnosti nevím a tudíž nevím, jak vážné to je. Mohl byste mi doporučit užití této kury?

Velice děkuji za odpověď.

Lenka
Odpověď:
Dobrý den,
cytologie může pouze vyslovit podezření na projevy infekce HPV, nikoliv infekci stanovit. Nejčastěji je důvodem pro takové konstatování nález změněných buněk - tzv. koilocytů. Jde však o ne zcela přesné tvrzení. Studie, které hodnotily frekvenci skutečné přítomnosti HPV při přítomnosti koilocytů doložily souhlas jen asi v 60% případů. Cytologie má tedy za hlavní cíl především vyslovit podezření, že je možná přítomný problém. Na základě takového zjištění je pacientce věnováno více pozornosti a je podle míry závažnosti změn, charakteru změn, věku atd. buď dále vyšetřována, léčena nebo pozvána na kontrolu dříve než za 1 rok. Uvedené léky jsou aplikovány při zánětu povrchu čípku. Je-li na něj vyloveno podezření (to z Vašeho dotazu nepoznám), jde o optimální léčbu. Cicatridina, která obsahuje kyselinu hyaluronovou sloužící k podpoře zhojení zánětlivých změn, obvykle postačuje v kratší kůře s pětinovými náklady, než uvádíte. JS

Biopsie a menstruace

14. 03. 2013 14:01:04 - Adus
Dobrý den, jsem objednaná na biopsii děložního čípku, a pani doktorka mi řekla že na ni můžu jen 14dní po menstruaci, měla jsem však 6 dní zpoždění a tak termín, na který jsem objednána bych měla jen osm dní po menstruaci.Nevím tedy jestli se musím zas přeobjednat,chodím do vinohradské nemocnice a je to tam na dlouhé čekání vždy,tak se mi zas nechce čekat na nový termín.Děkuji předem za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
biopsii - tedy odběr malého vzorku z čípku během vyšetření je možno realizovat kdykoliv během cyklu s výjimkou probíhajících menses. Je-li výrazem biopsie myšleno ošetření čípku rozsáhlejším výkonem - tzv. konizací, pak je třeba časovat takový výkon do prvních sedmi dnů po menses. JS

HPV - kondylomata

14. 03. 2013 10:01:08 - lbrejcho
Dobrý den,
dostala jsem na Vás kontakt od své gynekoložky.
Je mi 38 let a jsem bezdětná. Již řadu měsíců se trápí kondylomata, která se stále vracejí, i přes pravidelné zákroky. Jelikož mne situace naprosto vyčerpává a značně komplikuje můj život, a na základě referencí a pozitivních ohlasů na internetu, zvažuji možnost vakcinace Silgard.
Chtěla bych moc poprosit o Váš názor na tuto věc, a případná rizika, která v mém případě vidíte, spojená s touto vakcinací. Dle některých referátů , které jsem pročítala, měla tato vakcína naprosto pozitivní účinek i při léčbě již existujících kondylomat, která se poté ztratila.
Velice Vám děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
očkování nemá bohužel léčebný efekt - jde o očkování preventivní, jehož cílem je zabránit nové infekci, která je příčinou kondylomat. Žádná data o léčebném efektu neexistují. Navíc očkování nedokáže zabránit úplně všem případům kondylomat, protože chrání jen proti nejčastějším původcům. Optimálnějším postupem je tedy zvolit některý z moderních lokálně aplikovaných léků proti kondylomatům - Aldara krém nebo Veregen či Polyphenon E mast, které vykazují při dostatečně dlouhé aplikaci výborné výsledky a nízké procento návratu. JS

Prosba o radu

12. 03. 2013 20:47:42 - anna555
Dobry den pan doktor, obraciam sa na Vas nakolko moj doktor je dlhodobo mimo SR. Pravidelne chodim na preventivne prehliadky a zatial bolo vsetko OK. Na poslednej kontrole vo februari som sa od doktora dozvedela, ze mam na krcku malu ranku. Zaplatila som si preto nadstandardny odber cytologie - LBC. Pan doktor mi vravel, ze ked bude cytologia nedobra budu nasledovat dalsie vysetrenia. Zatial som este nikdy neabsolvola ziadnu kolposkopiu ani biopsiu. O tyzden mi sestricka volala, ze je vsetko OK a ze mam prist na kontrolu o rok. Dlhodobo trpim na vytoky a tato sprava o ranke mi neda spavat. Mam strasny strach aby sa nieco nepodcenilo a ja som zbytocne neskor nezapasila s rakovinou ako moja najlepsia kamaratka. Nechapem ako mi tam ranka mohla vzniknut. Bola som 2x na IUI ale neviem ci mohlo dojst pocas zaroku k nejakemu poskodeniu. V hlave mi viri kopec otazok, ktore ma bohuzial nenapadli pocas kontroly. V mojom okoli a rodine je posledne strasne vela rakovin so zlym koncom a ja som tak prestrasena. Nemam deti, mam 32 rokov. Chcela by som vediet, ci sa mam tymto mojim problem zaoberat alebo je tl zbytocne a ci mozem urobit nieco preto aby mi ranka zmizla. Trapi ma interval 1 rok - neviem ci sa za ten cas nemoze stav vyrazne zhorsit. Velmi pekne Vam dakujem za ochotu odpovedat. Uvedomujem si, ze mozno moja reakcia nie je primerana ale vedu ma k nej cerstve smutne pripady z okolia.
Odpověď:
Dobrý den,
výraz "ranka"(v ČR bývá podobně používán výraz "vřídek") je bohužel nicneříkající laické pojmenování nálezu, za kterým mohou být skryty jak zcela přirozené změny, tak i změny závažné. Vysvětlení je tedy vždy nutné požadovat od vyšetřujícího lékaře, sám mohu jen spekulovat. Je-li však cytologický stěr v normě, pak lze usuzovat, že jde o nezávažný nález, respektive o variantu normy. V takovém případě je u bezpříznakové ženy kontrola za rok optimálním postupem a žádná jiná opatření nejsou potřeba. JS

Doplněk stravy - Indonal

11. 03. 2013 15:20:36 - lusyl_k
dobrý den,
jak se stavíte k užívání Indonalu, s ohledem na dysplazii děložního čípku? Začala jsem užívat a začalo mne bolet v tříslech. Nevím, jestli to má vliv. Každopádně bych na Indonal znala ráda pohled oborníka. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
k přínosu užívání uvedeného potravinovém doplňku jsem skeptický. Jeho účinek nebyl doložen žádnou kvalitní vědeckou studií. JS

prosím o radu veľmi súrne

11. 03. 2013 12:31:55 - jankaat
Dobrý deň, prosím vás ešte raz o radu, o váš názor na výsledok histológie, 21.3. sa mám podrobiť reoperácii kŕčka maternice, a stále váham...
Dve vzorky
1, material belavej farby o celkovom priemere 0,5cm s prímesou hlienu
2, materiál zaslaný v troch častiach o celkovej dĺžke 2,5cm, šírky do 1 cm, hrúbky do 0,3 cm. V materiáli sa veľmi zle orientuje.
Mikroskopický nález, histologicky,
1, V kompletne spracovanom materiáli sa nachádzajú útržky endocervikálnej sliznice prestúpenej chronickou zápal. celulizáciou a hlien.
2, Materiál je z prevažne veľkej časti ťažko termicky poškodený počas odberu, okrem termického poškodenia tkaniva došlo i k denudácii povrchového epitelu.
V kompletne spracovanom konizáte exocervix je krytý skvamóznym epitelom, v ktorom dysplastické zmeny nemožno hodnotiť v dôsledku termických zmien. Prevažnú čásť vzoriek tvorí endocervix s rozsiahlou eróziou, miestami reepitelizovanou metaplastickým skvamóznym epitelom, v ktorom drobnoložiskovo možno rozlíšiť CIN I / výrazné termické poškodenie znemožňuje bližšiu histolog. diagnostiku/. Lézia je sprevádzaná aktívnym chronickým zápalom vysokej intenzity. Na povrchu erózie sa nachádzajú i krvné koagula.
K dostatočnosti rozsahu konizácie sa taktiež nemožno vyjadriť.

Záver ,
Rozsiahla erózia v endocervixe s ložiskom CIN I / vyšší typ nemožno vylúčiť, ale charakter termických zmien to vylučuje/ a aktívna chronická cervicitída.
Je tento nález natoľko zlý, že sa mám podrobiť reoperácii? Po tej reoperácii už nebudem môcť mať deti, preto tak váham.
Odpověď:
Dobrý den,
u ženy, která ještě plánuje děti, by vždy měla být snaha o co nejvíce konzervativní postup, zejména v situaci, kdy již podstoupila konizaci. Nález z Vaší konizace navíc prokázal "pouze" mírné změny a silný zánět děložního čípku, závažnější změny neprokázal. Jediným problémem je tak, že vzhledem k fragmentaci odebrané tkáně není úplná jistota o kompletnosti odstranění nálezu a o jeho jednoznačné míře závažnosti. Osobně bych v takové situaci v prvé řadě podal na dostatečně dlouhou dobu antibiotika k léčbě prokázaného aktivního zánětu čípku. Kontrolní vyšetření bych navrhoval provést až za 6 měsíců po operaci a k opakované konizaci bych přistoupil jen v situaci, kdy by byly jednoznačné známky závažných předrakovinových změn. Vzhledem k uvedeným výsledkům je však málo pravděpodobné, že by měla být opakovaná operace nutná. JS

Dotaz na můj nález

07. 03. 2013 12:17:06 - Pavlína Hartlová
Dobrý den pane doktore,

mám před sebou zprávu o mém nálezu,ale moc tomu nerozumím tak bych poprosila o vysvětlení,jelikož mi zatím k tomu nikdo nic moc neřekl.

Lékařská zpráva:

cytologie ASCUS, poslední v lednu HSIL.
Kolpo: lem TZ,otevřená ústní žlázek, na přední porci je BE s mikropapilami, uč.12 plošný v.s. kondylom do 5mm.

Momentálně jsem byla 5.3. v Plzni na důkladnější kontrole a mám tuto zprávu od nich. jsem objednaná na ošetření děložního hrdla metodou LEEP 8.4.2013
je mi 19let, a opravdu mám strach.
Moje Babička umřela na rakovinu spodku před 14lety.

moc Vám děkuji za odpověď Hartlová
Odpověď:
Dobrý den,
nálezy z cytologie a z kolposkopického vyšetření vyslovují podezření na závažné předrakovinové změny děložního čípku. Ty nejsou dědičné, ale vznikají jako důsledek pohlavně přesné infekce papilomavirem. Ošetření takových změn malým operačním zákrokem - tzv. konizací děložního čípku (zkratka LEEP označuje konizaci elektrickou kličkou, která je moderní a šetrnou metodou) je v takové situaci optimálním postupem, který vede u většiny žen k trvalému vyléčení. JS

Nalez na deloznim cipku

07. 03. 2013 08:52:36 - kk2010
Dobry den pane doktore,

mela bych na Vas jeden dotaz. Na bezne kontrole z cytologie vysel nalez na deloznim cipku. Nic blizsiho mi pan doktor nesdelil. Jen, ze je to bezne a nemusim se bat. Asi za deset dni jsem podstoupila vysetreni kolposkopem. Tam pry nebylo nic videt, tak pan doktor provedl nejaky dalsi ster, ktery odeslal na biopsii. Kdyz jsem volala na vysledky, sestra mi sdelila, ze zmeny na cipku jsou stale a za 4 mesice mam prijit na kontrolu a provede se obsahlejsi vysetreni.

Jsem z toho znacne nervozni. Hodne jsem si o teto problematice zjistila, ale z informaci od sveho lekare si nevim rady.

Muzete mi prosim podle postupu, ktery muj lekar zvolil zkusit nastinit o co se jedna?

Dekuji moc za Vas cas a odpoved.

Katerina
Odpověď:
Dobrý den,
bez bližších informací mohu bohužel jen spekulovat. Detailní informace je proto třeba žádat na Vašem ošetřujícím lékaři. Vzhledem k volbě konzervativního postupu - tj. kontrolování, lze ale předpokládat, že nález prokázal mírné změny a nevyžaduje žádné ošetření. O problematice mírných předrakovinových změn lze najít naprosto vše v archivu odpovědí. JS

konizace děložního čípku

07. 03. 2013 08:43:23 - regan
Dobry den jsem 7den po operaci kon.dělož.čípku včera jsem byla u svého gynekologa na kontrole a stím že mám bolesti břicha překontroloval vše a zjistil že my zapomněli v nemocnici vyndat větší část buničiny tak my to p.doktor odstranil stím že bolest břicha mi mělo přestat bolet od té doby mam větší bolesti a dokonce jsem začala krvácet je to normalní stav bylo mi toiž řečeno 7-10den jsou nejhorší tak nechci zbytečně šílet a běhat po nemocnici proto jsem se chtěla nejdříve zeptat děkuji nashledanou
Odpověď:
Dobrý den,
příčinou obtíží je s vysokou mírou pravděpodobnosti zánět v děložním čípku. Ten nezřídka bývá průvodním problémem u pacientek ošetřených pro závažné změny. V tuto chvíli je proto velmi vhodné podat antibiotika užívaná ústy v dostatečně dlouhém režimu (ideálně více než 7 dní). Zesílení krvácení je asi za týden po operaci zcela normální a nepřesáhne-li intenzitu menses, nevyžaduje žádnou zvláštní pozornost. JS

A-SCH / nemožno vylúčiť HG.SIL /

06. 03. 2013 12:21:15 - Luptáková
Dobrý deň pán doc. MUDr. Sláma Ph D., rada by som sa s Vami chcela poradiť o managemente cervikálnej dysplázie jednej mojej pacientky, event. Vás poprosiť o možnosť odoslania tejto pacientky na expertnú kolposkopiu ku Vám.
Pacientka 25 ročná nuligravida sledovaná pre cervikálnu dyspláziu na mojej gyn. amb. od r. 2011, predtým bola sledovaná pre tieto zmeny u býval=ho gynekológa.
Mala opakovane LG- SIL, od r. 2011- 2012, HPV high risk pozit., vo februári 2013 som jej odobrala LBC cytológiu, z kt. nález je A- SCH / nie je možné vylúčiť HG-SIL /, vyš. v Cytopathos Bratislava. Doporučenie z Cytopathos: opakovať ster o 3 mes., event. zvážiť expertnú kolposkopiu a punch biopsiu.
Vzhľadom na to, že pacientka študuje v Prahe, chcela som Vás poprosiť, či by bolo možné aby absolvovala toto vyšetrenie aj u Vás. Aj ked by si to musela uhradiť. Pokiaľ viem, má len slovenskú posiťovňu.
Za Vašu ochotu Vám vopred ďakujem a ostávam s pozdravom.
MUDr. Eva Luptáková, Gyn. -pôr. odd. Nemocnica Poprad, gyn. amb. Poprad
Odpověď:
Dobrý den,
vážená paní doktorko, vyšetření na naší klinice je samozřejmě možné - objednání ke mě nebo někomu z mých kolegů je možné každý všední den na tel. 224967480. Termíny objednání jsou bohužel vzhledem ke značnému množství pacientek poměrně dlouhé, ale ve vztahu k datu odběru posledního stěru by měly být v bezpečném limitu. JS

CIN II-III

06. 03. 2013 10:26:13 - Stárková
Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o názor na můj nález. Nejprve mi vyšla horší cytologie u obvodního gynekologa a to LSIL do hrdla včetně HPV. Byla jsem poslána do onko-gyn.centra, kde mi byla opět provedena cytologie s výsledkem ASC US a následně provedena biopsie. Výsledek mě díky předchozím zjištěním hodně zaskočil, histologie D II-III s doporučením konizací jehlou a p.c.h. Je mi 28 let a aktuálně jsem plánovala těhotenství (než jsem se dozvěděla tyto zprávy). Chtěla bych se zeptat, jestli jsou po provedené konizaci nějaká veliká rizika spojená s těhotenstvím? Je míra poškození čípku po zákroku závislá na zvolené metodě ošetření? Dále bych se chtěla zeptat, jestli u mě lze na základě výsledků zcela vyloučit rakovinu čípku?

Velice Vám děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
1. uvedený popis vývoje nálezů není nikterak překvapivý, naopak je naprosto typickým dokladem limitů cytologie - jejím hlavním cílem není totiž stanovit diagnózu, ale ukázat, že u příslušné ženy je třeba udělat podrobnější vyšetření a stanovit reálný nález. Biopsie, je tím nejadekvátnějším způsobem, jak potvrdit jaký je skutečný nález. Stejně tak je uvedené řešení i dokladem naprosto správného vyšetřovacího postupu.
2. neexistuje špatná a dobrá technika konizace, ale špatně a dobře provedená konizace - zákrok musí respektovat míru závažnosti změn, uložení a rozsah změn na čípku a reflektovat věk pacientky, její reprodukční plány a také reálné rozměry čípku. V současné době vévodí při operacích čípku elektrochirurgické postupy (konizace kličkou, praporkem, jehlou), méně často je používán skalpel a pro řadu nevýhod se téměř upustilo od použití laseru. Navrhovaná konizace jehlou je tak v rukou erudovaného lékaře moderní a šetrnou technikou s dobrými výsledky jak pro řešení závažných předrakovinových změn, tak pro šetření zdravé tkáně čípku.
3. biopsie je provedena vždy z nejvíce podezřelého místa a měla by tak být zárukou, že zásadně závažnější nález - tedy jasný rakovinový nádor - nebude operací zjištěn.
JS

Výsledky

06. 03. 2013 10:22:25 - KačkaDoup
Dobrý den vážený pane doktore.V září jsem byla u vás na druhé kontrole po konizaci.Cytologie a test HPV.Obojí negativní.Řekl jste mi,ze na moji adresu přijde zpráva, pro mého lékaře,o průběhu léčby.Nic jsem neobdržela a tak jsem nervozní,proč se to stalo.Velice vám děkuji za Vaši odpověd.Doupníková Kateřina
Odpověď:
Dobrý den,
výsledky jsou skutečně zcela v pořádku a výstupní zprávu posílám poštou. Nedorazí-li do 2 týdnů, pak se ozvěte sestřičkám na ambulanci, aby ověřily, zda problém není v chybném uvedení Vaší adresy. JS

konizacia technikou LEEP

05. 03. 2013 10:22:41 - jankaat

Dobry den, prosim poradte mi,
Mam uz 2 deti, po prvom porode sa mi zhorsila cytologia, bola uz s nalezom CIN I, opakovane som sa liecila na vytoky, robili mi aj HPV ster, vysledok bol hranicne rizikova.Potom som otehotnela 2krat, pocas tehotnosti som sa stale liecila na tie iste vytoky, PH vzdy dobre, vytery bez nalezu.Po tomto druhom porode som zmenila gynekologa, ktory pouziva aj kolposkopiu,kamerovy system na vysetrenie krcka, videl tam zmeny, cele zahlienene, krcok nebolo ani vidno, poslal ma na zakrok konizaciu krcka maternice,vraj kludne po nom,mozem mat este deti,ale zobrali mi 2,5 cm, ostal mi 0,5 centimetrovy krcok,tehotnost je tu uz velmi rizikova, a to ma dost mrzi,poradte mi, su tu nejake moznosti ako dietatko donosit? A aj histologia vysla nejasne, vysla CIN 1, vzorka bola dotrhana, zle sa skumala, s tym, ze nebolo vidno zdrave tkanivo, a zmeny mozu byt aj vacsie, zaver bol treba sledovat.
Doslovne zo spravy:Rozsiahla erozia v endocervixe,s loziskom CIN 1,vyssi typ nemozno vylucit, ale charakter termickych zmien to vylucuje,/ a aktivna chronicka cervicitida.
Urobili mi aj plastiku, sleduje sa to horsie, a teraz chcu aby som isla na reoperaciu, vyzera to tak, ze nebolo odstranene vsetko poskodene tkanivo, zas tam badaju malinke zmeny. A tu je ten problem, som mlada,v buducnosti by som este chcela 1 dieta, zvazujem,ze by som na ten zakrok nesla, mam len 27 rokov,ale aj strach, aby som nemala skryty nalez, odporucate mi zakrok? cytologiu mam teraz CIN 2.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr nezná kategorii CIN 2 - to je již klasifikace histologická hodnotící vzorek tkáně, nikoliv jednotlivé buňky. Cytologie dokáže pouze vyjádřit podezření na možnost přítomnosti změn a pokusit se specifikovat, zda jde o změny málo nebo více závažné. U ženy, která podstoupila značně rozsáhlou konizaci a přeje si ještě další těhotenství, by vždy měla být maximální snaha o konzervativní řešení. K reoperaci je proto optimální přistoupit až při co nejjednoznačnějším riziku, ještě lépe až při skutečném průkazu závažných předrakovinových změn odběrem biopsie. Uváděná délka ponechaného čípku je ale již v tuto chvíli velmi riziková pro možnost nekomplikovaného průběhu těhotenství a je třeba počítat, že i bez opakovaného zákroku hrozí potrat nebo předčasný porod novorozence s nízkou porodní hmotností. Opakovaná operace by bohužel s vysokou pravděpodobností byla definitivním koncem šancí na možnost nekomplikovaného těhotenství. JS

Indonal

05. 03. 2013 08:42:54 - PAVLA 34
ještě prosím k dotazu předešlému,CIN3,na internetu jsem našla příznivé učinky Indonalu,je podání v mém případě možné?Moc děkuji Pavla
Odpověď:
Dobrý den,
Indonal je potravinový doplněk. K jeho přínosu jsem skeptický, ale jistě si jím neuškodíte. JS

CIN3

05. 03. 2013 08:28:46 - PAVLA 34
Pěkný den pane doktore,chtěla bych se optat,po konizaci d.č.25.2.2013 při CIN2,mi byl následně zjištěn CIN3 těžká dysplazie,karcin.s průnikem do žláz.Moje paní doktorka mi k tomu nic moc neřekla,jen že budeme dělat stěry každé 3 měsíce,a že na odejmutí dělohy jsem mladá,je mi 34 a mám již dvě děti a další neplánuji.řekla mi že vlastně to co našli je pryč,při té konizaci,je to možné?a co znamená s průnikem do žláz?Moc děkuji za odpověď,pěkný den,Pavla
Odpověď:
Dobrý den,
konzervativní postup po optimálně provedené konizaci s kompletním odstraněním předrakovinových změn povrchových buněk je u mladé ženy moderním a bezpečným řešením. Vaší lékařku lze za takové řešení jen pochválit. V naprosté většině případů je totiž konizací vše trvale vyřešeno. Uváděný průnik do žláz je pouze popis uložení změn na čípku, který nemá žádný další význam. JS

konizace v Rakousku

04. 03. 2013 20:43:01 - amanita
dobry den pane Doktore.
Dle vysledku laboratore mi byla doporucena moji lekarkou konizace...melo to probihat pri kratkodobe narkoze v ordinaci,potom 10 minut na luzku a pak odchod domu.Doba leceni mela byt potom 3 mesice.Protoze jsem se nedavno provdala do Rakouska,sla jsem jeste jednou na testy(+ lekar provedl biopsii) tady v Rakousku,lekar potvrdil diagnozu a rovnez navrhl konizaci.Poslal me vsak do nemocnice a tady se toto osetreni nazyva "operace" a budu v nemocnici 2-3dny.
Muj dotaz je takovy: je mozne udelat konizaci nekolka zpusoby?Existuje konizace napriklad "hloubkova",kera vyzaduje zakrok v nemocnici a konizace jenom male plochy,ktera se provadi ambulantne?Nebo je mozne,ze se stejny zakrok provadi v ruznych zemich stejne,ale s jinou naslednou peci(hospitalizaci)?
Je doba hojeni po ruznych druzich konizace jinak dlouha? Tady v Rakousku rikal doktor 6 tydnu,u nas to melo byt 3 mesice.
Dekui a preji pekny den DaKo
Odpověď:
Dobrý den,
odlišnosti jsou čistě organizační a jsou způsobeny lokálními zvyklostmi, nikoliv jiným způsobem ošetření. Obdobné rozdíly jsou nejen mezi různými státy, ale zcela běžně i mezi různými nemocnicemi, dokonce často i v jednom městě (Praha je toho zářným příkladem). Popis pooperační péče, délky hojení atd. najdete v sekci pro veřejnost na www.onkogyn.cz. JS

HPV u dítěte

03. 03. 2013 20:43:24 - romyv
Dobrý den pane doktore,
moc Vám děkuji za odpověď a zároveň Vás požádám ještě o jednu. Osm měsíců po porodu mi byl zjištěn biopsií CINII a HPV agresivního typu, jsem objednaná na konizaci. Poslední stěr, který byl v pořádku byl před otěhotněním. Prosím můžete mi vysvětlit přenos HPV na plod? Trápí mne, že jestli u mně vir propukl již v těhotenství, je možné, že je nakažen i můj syn? Popřípadě měla bych nyní informovat pediatra a dožadovat se nějakého vyšetření? Jaké problémy bych mohla u syna pozorovat, kdybych jej během porodu nakazila? Asi se stresuji zbytečně, ale nedá mi to na to nemyslet. Dá se prosím zjistit HPV v krku obyčejným výtěrem z krku, nebo by v laboratoři museli tento stěr cíleně testovat na HPV? Moc Vám děkuji za Váš čas. S pozdravem Svobodová
Odpověď:
Dobrý den,
Vaše obavy nejsou vůbec na místě. Rizika pro plod jsou naprosto zanedbatelná a žádná vyšetření kojence nemají smysl. Detekce HPV z krku je velmi obtížná, nákladná a bohužel i značně nepřesná - rutinně ji žádné světové pracoviště neprovádí, v některých zemích se provádí experimentálně s kontroverzními výsledky. JS

2.konizace

28. 02. 2013 22:49:03 - Lad.ladka
Dobrý den, pane doktore,
již jednou jsem Vás prosila o Váš názor a děkuji Vám za odpověď. Mám upřesněné výsledky z laboratoře po konizaci 11.1.2013 (provedena z důvodu nálezu cytologie atypie žlázových buněk) a jelikož mi můj gynekolog doporučoval odnění dělohy, které jsem zatím odmítla, posílá mě teď začátkem března alespoň na 2.konizaci (tentokrát v narkóze). Mohl byste mi sdělit Váš názor na celou situaci? Mockrát Vám děkuji.
Biopt.nález zní: Konus čípku 3x1x0,3 cm zpracován kompletně do 12 histol. bloků a dále 2 částky na dalším korku vel. 0,4x0,3x0,1 cm a 1,5x0,8x0,2 cm zpracovány do dalších 6 histol. bloků, všechny pochází z cystického ektropia a téměř výhradně postihují ektocervikální porci krytou vrstevnatým dlaždic. epitelem.
V několika blocích přechází epitel do endocervikální porce a v jediném bloku (X) byl přímo ve zhmožděném okraji zastiženy žlázky tapetované těžce dyspl. vrstevn. dlaždic. epitelem (CIN3), zcela přesvědčivá invaze nebyla zastižena. Dysplastické změny se zde dotýkají endocervikálního okraje konizátu. Bohužel ve výrazně zhmoždném okraji nelze v minimu materiálu zcela spolehlivě rozlišit možný adenoskvamózní typ endocervikál. adenokarcinomu in situ od CIN3.
Materiál ze zbytku hrdla bez dysplazie či malignity.
Prosím o Váš názor, ještě jednou děkuji!
Odpověď:
Dobrý den,
konizace prokázala závažné předrakovinové změny povrchových buněk čípku, které dosahovaly do okraje řezu. Přetrvává tak nejistota o kompletnosti jejich odstranění. Navíc ale panuje i nejistota, zda v jednom z okrajů nejsou přítomny i předrakovinové změny buněk kanálku čípku (odborně tzv. adenokarcinom in situ). V takové situaci je provedení opakované konizace zcela na místě. Další postup (sledování či doporučení aktivního řešení) bude záviset na jejím výsledku. JS

HPV vir

27. 02. 2013 20:34:26 - Nikka110
Dobrý den,
mám dotaz, byl mi zjištěn HPV vir vysocerizikový typ a gynekolog mi řekl, že mne bude muset poslat na centrum onkologické prevence. Teďka vyšla cytologie v pořádku, ale každý měsíc mívám týden před menstruací týdenní špinení. Takže se mi to vůbec nelíbí a obávám se co to může znamenat. Chtěla bych se zeptat jak se postupuje potom v tom centru onkologické prevence. A jestli existuje nějaká rada jak se HPV viru zbavit. Také by mne zajímalo jestli je možný sex s kondomem nebo se raději nedoporučuje vůbec. Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
1. přítomnost HPV infekce je rizikový faktor nikoliv jistota abnormálního nálezu. U žen do 30 let je velmi častá. 2. špinění rozhodně nesouvisí s přítomností HPV infekce, jeho nejčastějším důvodem je hormonální porucha tzv. luteální insuficience.
3. vyšetření v COP má za cíl zjistit, zda virus již nezpůsobuje na čípku patrné změny, a stanovit optimální postup. Základem je prohlédnutí čípku kolposkopem - speciálním gynekologickým "mikroskopem". Důležitý fakt je také, zda plánujete ještě v budoucnosti těhotenství - v takové situaci se obvykle postupuje konzervativně a je doporučeno sledování. U žen s ukončenou reprodukcí je naopak nezřídka navrženo provedení konizace děložního čípku.
4. viru se aktivně zbavit nelze, možné je pouze vyvarovat se působení vlivů, které by mohly podpořit jeho neblahé působení na buňky děložního čípku. Podrobnosti jsou v odpovědích v poradně - psal jsem o tom mnohokrát.
5. v případě stabilního páru nejsou nutná žádná zásadní omezení v intimním kontaktu a platí běžná doporučení. Kondom je přínosný k omezení rizika reinfekce v nestabilním páru, při sexu s nahodilým partnerem apod.
JS

Nádor v prsu

27. 02. 2013 16:09:59 - koumarka01
Dobrý den,
prosila bych o doporučení konkrétního místa, kde by mamince spolehlivě udělali biopsii, případně následnou operaci.
Závěr z RTG: maligní, leze centrálně vlevo. Leze v ZHK při areole je nyní dobře hmatná, tuhá, poyblivá vůči kůži i spodině. Nutná biopsie, předpokládám pozitivní nález a následné vyšetření v prsní ambulanci.

Předem moc děkuji za odpověď,
Mgr. Radka K.
Odpověď:
Dobrý den,
biopsie z prsu se obvykle provádí pod kontrolou některým ze zobrazovacích vyšetření. Obvykle ji proto provádí specialista na mamologickou diagnostiku - často radiodiagnostik, který dokáže místo podezřelého nálezu adekvátně lokalizovat pomocí ultrazvuku nebo mamografu. Všechna pracoviště v ČR, která mamologickou diagnostiku provádějí, jsou akreditována a buď sama odběr realizují nebo mají vytvořený systém návaznosti na jiné specializované pracoviště. JS

konizace - výsledek vyšetření

27. 02. 2013 11:44:59 - lištička
Dobrý den,jsem 3. měsíce po konizaci,a je mi 23 let.
Napíši Vám co mám ve zprávě,a prosila bych Vás o Váš názor:
K histologickému vyšetření byl zaslán konizát děložního cervixu rozměrů 4,5*1,6*0,7,který jsme zpracovali kompletně,celkem v 10-ti tkáňových blocích.
Závěr:
1.Mikroskopicky prokazujeme žlázové ektropium na povrchu kryté dlaždicově metaplastickým epitelem s koilocytosou a změnami CIN II,místy až CIN III..Obdobou transformaci prodělávají i četné přilehlé endocervikální žlázky.Cylindrocelulární výstelka endocervixu je pravidelná.Ve stromatu je doprovodná zánětlivá celulizace,známky angioinvaze v rozsahu vyšetření přítomny nejsou.Hranice konizace jsou nedostatečné,dysplastický epitel zasahuje do endocervikální porce konizátu.Materiál ještě vyšetřujeme imunohistochemicky,další výsledky sdělíme dodatečně.
Klasifikace: CIN III - M 8077/2, D06.1
TNM klasifikace: pTis
2.Cervikální hlen a fragmenty endocervikálního endometria bez maligních nádorových struktur v rozsahu vyšetření..


Prosim Vás tedy o bližší vysvětlení?Moje gynekoložka se zatím přiklání ke konzervativnímu postupu,ale bojím se toho,že nebudu mít jednou děti a že by se to mohlo rozvinout v rakovinu děložního čípku.
Děkuji za brzkou odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
nález hovoří o správném důvodu provedení konizace - ta totiž prokázala závažné předrakovinové změny. Výsledek operace zanechává určitou nejistotu o kompletnosti jejich odstranění, neboť změny dosahovaly do okraje řezu. Příznivým faktem ale je, že vzorek tkáně získaný z ponechané části čípku je již v pořádku. Konzervativní postup je v dané situaci naprosto optimálním řešením a plně s ním souhlasím. U většiny žen je totiž problematika definitivně vyřešena, protože "dosah" změn do okraje řezu ve většině případů neznamená "přesah". Jen u menšiny žen je v budoucnu nutné provést opakovanou konizaci. K té se však přistupuje jen v případě jednoznačného průkazu zbytkových závažných předrakovinových změn. JS

konizace

26. 02. 2013 17:11:34 - vaverka
Dobrý den, v r 2008 jsem byla na konizaci, můj manžel má fimosu, kterou si zřejmě ze studu nechce léčit, moje cytologie se nyní opět zhoršuje a jsem očkovaná cervarixem, myslíte si, že to má spojitost? kondom nepoužíváme. Díky za odpověď. Veronika
Odpověď:
Dobrý den,
souvislost je mimořádně nepravděpodobná. JS

Konizace - ano ci ne?

26. 02. 2013 13:36:11 - lůc
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o Váš názor, zda je v mém případě vhodné provádět mělkou konizaci.
Je mi 23 let, děti žádné nemám (ale v budoucnu určitě chci). Poslední výsledky cytologie dle mého lékaře nedopadly dobře a poslal mě na mělkou konizaci. Ve zprávě píše následující: v jednom z odebraných vzorků se vyskytl fragment dlaždicového epitelu velikosti 0,3mm s dysplasií min. 2. stupně. Na poukazu do nemocnice pak: Praeca colli coeri, cyto LSIL, histol. CIN II+, mělká konizace.
Při objednání na zákrok jiný lékař zvažoval zda zákrok provádět či ne, když jsem zatím bezdětná.
V 16 ti letech jsem byla očkovaná vakcínou Silgard, bohužel však už po prvním pohlavním styku.
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
nález středně těžkých předrakovinových změn (navíc ve vzorku popsaných jako "minimálně" středně těžké) je podle všech doporučených postupů důvodem k chirurgickému ošetření - provedení konizace. Její neprovedení lze u netěhotné ženy zvažovat jen za splnění řady podmínek, téměř výhradně u žen plánujících těhotenství v brzké době a zároveň pouze v ambulancích specilizovaných na problematiku nálezů na děložním čípku. Při zhodnocení informací, které uvádíte, bych se proto spíše přikláněl k šetrnému ošetření. JS

je mozne nakazit se HPV jinak nez pohlavni cestou?

25. 02. 2013 16:41:02 - Jolousek007
Dobry den,
Chtela jsem se vas zeptat, jestli je mozne nakazit se infekci HPV jinak nez pohlavni cestou?
Napriklad behem gynekologicke operace nebo porodu?
Je mozne, ze bych se nakazila behem operace nebo na porodnim sale?
Napr., ze by si sestra neumyla ruce z WC a pak me vysetrovala-je mozne ze by me takto mohla nakazit?
Je mozne, abych mela tuto infekci uz pred temi 18 lety, ta se behem drivejsich cytologickych vysetreni neprokazala a ukazala se az ted?
Je mi 38, takze mi cytologii uz delaji nejakou dobu...
Predem vam dekuji za vasi odpoved a
preji vam hezky den,Jolana
Odpověď:
Dobrý den,
1. šance na nepohlavní nákazu při dodržování běžných hygienických pravidel je vyloučená a i při hrubém hygienické excesu je riziko přenosu nákazy velmi kontroverzní. Pro rozvoj infekce je totiž třeba dostečná "virová nálož" a také určitá délka expozice infekci. K přenosu proto dochází téměř výhradně při intimním kontaktu, třebaže není nezbytný pohlavní styk a postačí přenos prsty, třením apod.
2. u řady žen infekce přetrvává mnoho let nebo desetiletí a projeví se až s dlouhým odstupem.
3. je třeba nesměšovat abnormální výsledek cytologie, který může mít mnoho příčin, a průkaz HPV infekce, kterou lze zjistit jen speciálním a nákladným testem a která je příčinou jen části cytologických abnormit. Cytologie infekci nedokáže prokázat, může na ni vyslovit pouze podezření, což je ale značně nepřesné a často se nepotvrdí.
JS

Laesio colli uteri

23. 02. 2013 18:23:17 - Petruška
Dobrý den pane doktore,
Je mi 34 let,bezdětná.
Mám tuto zprávu,které úplně nerozumím.
Obj.:břicho a z.r.-bpn
spec:pochva bpn,kolpo-ATZ II.typu,periferně LGL,jBE,ale centrálně u č 1 sytější BE,Pi hM
vag:děloha v AVF,nezvětš,volná,adnexa,param. a CD-bpn
Z:Laesio colli uteri
kolpo spíše HGL
Sclerosis multiplex v anamnéze,nyní v sine terapii
Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
nález velmi pečlivě za pomoci oficiálně používaných zkratek popisuje vizuální nález na čípku po vyšetření při zvětšení pomocí kolposkopu a vyslovuje podezření na závažné předrakovinové změny (odborně tzv. high-grade lézi - HGL). Navíc hovoří o úplné přehlednosti změn (odborně tzv. ATZ 2. typu), a tak nezanechává pochybnost o možnosti závažnějšího nálezu. Uvedený nález je důvodem k odběru biopsie, případně i zvážení provedení konizace čípku. JS

krvaceni po konizaci

23. 02. 2013 08:49:12 - vrtas
Dobry den, na konizaci jsem byla 1.2.-odebiraly mi nejaky konus,pro velke krvaceni jsem musela znovu na sal ,kde mi ranu spalily, aby znovu nekrvacela.Tyden jsem jen spinila a mela nejaky vytok ale uz od 9.2 krvacim silne jako prvni den menstruace,15.2 jsem byla na pohotovosti kde mi zavedli do pochvy tamponadu s tim ,ze si ji mam druhy den vyndat sama a kdyz by ta krev protekla tak se mam dostavit na dalsi operaci, jenze krev neprotekla.Tak jsem v pondeli 18.2 pro jistotu skocila ke svemu gynekologovi, kde mi pichli injekci proti krvaceni,ta zabrala uz jsem skoro nekrvacela- stacila jedna vlozka na den, v sobotu 24.2. jsem zacala opetne silne krvacet- zapomnela jsem opomenout ze jsem mela dostat 6.2. menstruaci ,ale zda se mi divny ,ze bych krvacela tak dlouho a tak silne 4 vlozky/den,muzete mi nejak poradit??Dekuji
Odpověď:
Dobrý den,
krvácení nebo jeho zesílení za několik dní (obvykle za 5-12 dní) po konizaci je naprosto normální. Příčinou je "odloupnutí stroupku" v místě po ošetření. Někdy může takové krvácení dosahovat až intenzity menses a nezřídka přetrvává i několik týdnů a teprve poté pozvalna slábne. U pacientek s abnormálním pooperačním krvácením je nejčastějí příčinou průvodní zánět, který byl v čípku obvykle již v době operace. Vždy je proto v takové situaci kromě zástavy krvácení vhodné nasadit antibiotika užívaná ústy. V naprosté většině případů se tak vyřeší příčina obtíží. V případě nejistoty o příčině krvácení je tedy vhodné konzultovat Vašeho gynekologa. JS

Zhorseni stavu, neodhaleni skutecneho stavu?

22. 02. 2013 10:31:18 - xkubv17
Dobry den,

chtela bych Vas pozadat o zhodnoceni meho stavu a prognozu do budoucna. V ramci rijnoveho vysetreni mi sice dopadla cytologie negativne, ale kolposkopicky nalez mel podezreni na zmenu - byla mi provedena biopise s vysledkem CIN 1 a doporuceno bud sledovani nebo konizace. Nemohla jsem se rozhodnout a navstivila jeste dalsi dva lekare, kdy jeden z nich provedl dalsi cytologii opet s negativnim vysledkem, oba se pak shodli pouze na sledovani. Ja nakonec zakrok podstoupila s tim, ze lekar rikal, ze nic horsiho nez puvodni vysledek ci o stupen horsi neocekava. Vcera jsem se vsak vysledky dozvedela a jsem z nich opravdu vystrasena a nestastna. Dle "ocekavani" se jednalo o tezkou prekancerozu (coz jsem opravdu neocekavala), s tim, ze do 5 let by se vyvinul nador. Nalez byl pry ale odstranen cely (6 mm) a cipek se hoji dobre. Je behem tri mesicu mozne takove zhorseni? I kdyz vim o odchylce ci falesne pozitivite/negativite testu, jak je mozne ze i takovouto zavaznou zmenu opakovana cytologie neprokazala? Desi me, jak by byl stav, kdybych pristoupila na doporucovane sledovani. Existuje prosim nejaka statistika kolik zen tento zakrok podstoupi a stav se opakuje a kolik je jich nadobro vyleceno? A naopak z jake casti stav prejde jeste v horsi? Chapu dobre, ze kdyz mi bylo sdeleno, ze by se z tohoto stavu vyvinul nador, ze slo o rakovinotvorne bunky? HPV typizace mi delana nebyla. Pry az za rok. Existuje jeste nejake dalsi vysetreni, ktere by bylo presnejsi? Vzhledem k predchozim vysledkum testu nemam ted duveru, ze tento posledni vysledek, ktery rika, ze bylo odstraneno vse, je spravny. Existuje neco, jak bych cestu "ke zdravi" mohla podporit? Je mi 27 let a deti jeste nemam, i kdyz je samozrejme chceme. Muze mit tehotenstvi na takoveto zmeny pozitivni vliv? Velmi Vam dekuji za zodpovezeni mych dotazu, i kdyz strach a obava je asi spise otazkou na psychologa :(.
Odpověď:
Dobrý den,
1. odpověď na otázku je pro laika jistě obtížněji pochopitelná, protože není tak černobílá, jak se nabízí - při značné míře zjednodušení lze konstatovat, že zdaleka ne vše co označíme za předrakovinové změny má skutečný potenciál v rakovinu přejít, a odhadovat časový interval za jaký vznikne rakovina už nelze prakticky vůbec. Striktní hodnocení a vynášení jednoznačných soudů je proto velmi kontroverzní. Samozřejmě je těžké hodnotit nálezy bez jejich přesné znalosti a možnosti osobně je posoudit. Nicméně vůbec není jisté, zda by sledování bez ošetření bylo skutečně nebezpečné, stejně tak ale na druhou stranu nelze vyloučit i zhoršení nálezu v krátkém intervalu nebo nadhodnocení konečného výsledku patologem. Jednoznačnou odpověď asi již nikdy nezískáte. Nejdůležitější je tak výsledek; a ten je prognosticky velmi příznivý.
2. rizika návratu onemocnění se pohybují na různých pracovištích v poměrně širokém pásmu (cca 3-25%) v závislosti na řadě faktorů - rozsahu původního nálezu, technice ošetření, zbytkové HPV infekci atd.
3. zásadním faktem pro potvrzení vyléčení je provedení testu na HPV s odstupem 6, lépe až 12 měsíců po zákroku. Citlivost testu se blíží téměř 100%. Lepší ani přesnější test medicína nemá a pravděpodobně ani mnoho dalších let mít nebude.
4. podpořit zdravotní stav nelze jinak než eliminovat případné rizikové faktory (kouření, střídání partnerů, nedostatečná hygiena aj.) a docházet na gynekologickou prevenci. Těhotenství může mít díky schopnosti podpořit spontánní vymizení případné zbytkové HPV infekce na děložní čípek blahodárný vliv. Avšak těhotenství jen pro podporu zdravého čípku by však byl naprostý nesmysl.
JS

Laesio colli uteri

20. 02. 2013 17:51:10 - Teri
Vážený pane doktore.
Prosím Vas o přeložení těchto zkratek ze specializovane kolposkopie, pro jasne pochopeni závaznosti nálezu.
Velmi děkuji Teri.

Kolpo: ATZ III, na PP ON, zejména na ZP denzni BE
Odpověď:
Dobrý den,
popis uvádí odbornou terminologií podezření na závažné předrakovinové změny a popisuje jejich uložení ve vztahu ke kanálku čípku, což je důležité pro volbu správné operační techniky při plánování ošetření (doslova nález uvádí - atypická transformační zóna 3. typu, na předním pysku ovulum Nabothi, zejména na zadním pysku sytý bílý epitel). JS

Těžká dysplazie

19. 02. 2013 15:30:04 - PavlaVop
Dobrý den pane doktore,dnes mi moje paní doktorka oznámila po pravidelné kontrole,že stěry ukázaly těžkou dysplazii,byly mi provedené nové stěry na papilomaviry.Mam 2 děti a je mi skoro 29 let.Chtěla bych prosím vysvětlit,co bude znamenat,když testy viry potvrdí.A když testy viry nepotvrdí,co se bude dít dále,moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
v případě, že cytologické stěry vyslovují podezření na závažné předrakovinové změny, je nezbytné pečlivé prohlénutí čípku při zvětšení (pomocí tzv. kolposkopu), ideálně specialistou v Centru onkologické prevence. Test na papilomaviry má přínos jen v případě třídění nejasných výsledků stěrů k odlišení žen s rizikem a bez rizika - tj. žen, které je možné bez obav dále kontrolovat, a žen, které je nutné odeslat k dalšímu vyšetření. Při průkazu závažných předrakovinových změn následuje ošetření čípku malým chirurgickým zákrokem - konizací, která vede u většiny pacientek k trvalému uzdravení. JS

Dotaz

19. 02. 2013 09:37:57 - Dagreck
Dobrý den, mám dotaz, na pravidelné gynekologické prohlídce mi odebrali stěry a dnes mi přišla smska, že je nutné provést biopsii, jelikož se jedná o atypii žlázových buněk, zároven jsem měla zvýšenou hodnotu TU markrů Ca19-9 - 38,7. Mám strach zda-li se jedná o závažné onemocnění. Můj gynekolog tvrdí, že zatím není důvod k panice. Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
atypie žlázových buněk je cytologický nález, kterému navíc chybí bližší specifikace (cytolog by měl vždy ještě napsat, zda jde o změny méně (AGC-NOS) nebo více podezřelé (AGC-NEO, AGC-FN)). Bez posouzení vizuálního nálezu na čípku jde o informaci s mnoha možnými způsoby řešení a často zcela nezávažnou. Zvýšená hladina nádorových markerů je informací ještě kontroverznější a s nálezem v cytologii obvykle nemá naprosto žádnou souvislost. Otázkou je především důvod jejich odběru. Samotná hodnota markeru bez dalších nálezů má totiž velmi omezený význam a většinou vede jen k nutnosti kontrolního odběru za 1-2 měsíce. JS

rekonizacia alebo hysterektomia?

18. 02. 2013 16:11:09 - silvia2
Dobrý deň, pán doktor , prosím o radu. Mám 44 rokov a má 2 deti, v októbri som podstúpila konizáciu pre PAP IIIb, HSIL,HVP pozitívne s výsledkami z histologie :CIN III, high grade, viacvrstvový dlaždicový epitel s ťažkými atipyami a dysplastickými zmenami, anizokaryózou, mitózami, atypickými mytózami, presastaním do cervikálnych žliazok, koilocytocou atypiou, zmeny siahajú v 5 fragmentoch a( 20x10X5mm, 25x10x5 mm, 7x10x2mm,40x10x10mm, 20x10x10mm) k bočným a tušovaným resekčným okrajom. Kyret s metaplastickými cervikálnymi žliazkami s dysplastickými zmenami, koilocytovou atypiou. Dysfunkčné iregulárne endometrium so stromogladulovou disociáciou, so stromou v regresii a žliazkami v sekrécii.

Po troch mesiacom OC PAP IV, reaktívne zmeny, atypická parakeratóza, HSIL. HPV po 3 mesiacoch negatívne, kolposkopia - krčok nepravidelného tvaru, orif-externum cerv. uteri širšie, epitel v jumkčnej oblasti hrubší, inak negativne.

Na opakované vyšetrenie mám ísť o 3 mesiace čo je 7 mesiacov po konizácii.
Akú liečbu by ste vy navrhoval? Je to už rakovina?
Ďakujem za odpoveď, veľmi si cením, že sa venujete tejto poradni.
Silvia
Odpověď:
Dobrý den,
nález z konizace prokazuje závažné předrakovinové změny, jejichž kompletní odstranění však není zcela jednoznačné - nález totiž dosahoval do okraje řezné linie a zároveň byl přítomen i ve vzorku získaném z kyretáže ponechané části děložního čípku. V takové situaci jsou dvě možná řešení - postupovat konzervativně, neboť je dobře známé, že skutečný zbytkový nález je prokázán je u omezené části žen, nebo provést po zhojení opakovanou konizaci. Zatímco konzervativní postup je vysoce preferován u mladých žen a u žen s neuzavřenou reprodukcí, u žen s ukončenou reprodukcí je preferována rekonizace s cílem dosáhnout zdravého okraje a tím i co nejvyšší pravděpodobnosti trvalého uzdravení. Neexistuje však varianta lepší a horší - vždy jde o posouzení individuálního přínosu a rizik. V situaci prokázané pooperační HPV negativity je navíc reálné, že u Vás dokonce žádná další konizace nebude nutná a bude postačovat jen kontrolování. JS

žlazové buńky

18. 02. 2013 13:50:46 - jokokoko
Dobrý den,moc prosím o radu,jsem 23 let po rakovině děložního čípku,kdy mi byla odstraněna děloha,oba vaječníky a lymfatické uzliny,následně jsem prodělala ozářky.Celou dobu je vše v pořádku,ale minulý měsíc jsem byla na gynekologické prohlídce,sono malé pánve a také sono třísel,kde se jeví vše v pořádku,byla mi také odebrána kultivace,ta je prý patologicky v pořádku,jen se mi oběvily nějaké žlázové bunky.Lékařka tvrdí,že by tam tyto buňky neměly být a posíla mně na cetečko břicha.Prosím,co jsou to ty žlázové buńky a co je příčinou?Děkuji Renáta
Odpověď:
Dobrý den,
žlázové buňky vystýlají za normálních okolností kanálek čípku a děložní dutinu. U žen po odnětí dělohy se popisuje jejich případná přítomnost. Důvodů je více, obvykle jsou ale nezávažné a nevyžadují jakoukoliv léčbu. JS

CIN II

16. 02. 2013 10:49:24 - romyv
Dobrý den pane doktore,
omlouvá se, že Vás obtěžuji. Už jsem Vám jednou psala, ale dotaz se zde nezobrazil, tak promiňte, zda ho budete mít 2x. Je mi 32 let, dvě děti (porod 2010 a 2012). Nyní osm měsíců po porodu, jsem si chtěla dát tělísko, ale ve stěru byl nález a nyní biopsie ukázala CINII a HPV agresivního typu. Prosím chci se Vás zeptat, zda se při kontrole po šestinedělí dělá stěr, nemůžu si to uvědomit a zda by bylo možné, že bylo vše ještě negativní a nyní hned CINII?Dále se chci zeptat zda existuje nějaká studie, kde je uvedeno v jakém procentu se po konizaci s CINII,progreduje rakovinové bujení. A je jisté, když podstoupím konizaci, tak se úplně zbavím viru HPV? A ještě poslední dotaz, vím, že už jste na podobný odpovídal, ale úplně tomu nerozumím. Neměl by být manžel také na HPV přelečén, aby jej hned po konizaci na mne zase nepřenesl a hlavně mužům virus také způsobuje nějaké problémy ne?Děkuji předem za Váš čas. S přáním hezkého dne. Svobodová
Odpověď:
Dobrý den,
1. rozvoj předrakovinových změn je buď stupňovitý - tj. od změn mírných po těžké, nebo skokový, kdy rovnou vzniknou změny závažné. Při současných limitech vyšetřovacích metod je tedy průkaz předrakovinových změn po několika měsících s předchozím negativním nálezem možný a nikterak překvapivý.
2. je-li předrakovinový nález dobře ošetřen, pak není důvod proč by hrozilo riziko rozvoje rakoviny. Vhodné je po operaci informaci o vyléčení podpořit testem na HPV - je-li za rok po zákroku test negativní, je vyléčení potvrzené.
3. léčba HPV neexistuje, léčit lze jen projevy působení viru, kromě toho ve stabilním páru nedochází k opakovanému předávání infekce. Navíc u mužů jsou problémy zcela raritní. Jinými slovy - testovat muže nemá žádný význam a ani v případě pozitivity možno jakkoliv léčit.
JS

HPV 16 a rakovina krku / hlavy

15. 02. 2013 19:01:22 - Tina01
Dobrý den,
ráda bych se zeptala jaké je riziko přenosu viru HPV 16 z genitálií do úst (nejen orální sex, ale i špatná hygiena po WC, atd). Trápí mě, že se pořád mluví o riziku rakoviny krku a hlavy v souvislosti s tímto virem, ale nikde nejsou podrobnější informace. Doporučil byste nějaký test na přítomnost tohoto viru v ústech? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
rizika přenosu s rozvojem závažného nálezu jsou velmi malá a v běžné populaci bohužel značně zveličovaná. Testování na HPV v této lokalitě na základě aktuálních poznatků nemá žádný význam. JS

Septovaný cystický útvar

15. 02. 2013 13:16:10 - Martina5443
Dobrý den pane doktore,jsem rok po LAVH,mám odstraněné i oba vaječníky,na levo i s vejcovodem.Děloha mi byla odstraněná z důvodu velkého myomu a na vaječnících se mi dělaly velké hemoragické cysty.Před týdnem jsem byla u gynekologa a tem ni našel na levo od ppoševního pahýlu septovaný cystycký útvar 44mm nejasné etiologie a původu.Mám časté bolesti v podbříšku,trpím velkým nadýmáním a občas zácpa,průjem.CA125 bylo v normě 25.Je mi 37 let.Pan doktor mě posílá na onkogynekologické konzilium.Prosím o co by se mohlo jednat,jsem dost vyděšená.Jen dodávám,že v říjnu 2012 jsem byla na adrenalektomii pro hormonálně aktivní adenom.Předem Vám děkuji Martina Lebedová.
Odpověď:
Dobrý den,
bez možnosti posoudit ultrazvukový nález je bohužel možné jen spekulovat. Častou příčinou je např. tzv. sakadovaný výpotek - tj. kombinace pooperačních srůstů se zánětem. K původu nálezu a jeho chování (tj. zda jde o nezávažnou nebo naopak závažnou změnu) se však bude moci vyjádřit až na základě ultrazvukového vyšetření provedeného specialistou. Negativita výsledku odběru krve na stanovení hodnoty nádorového markeru CA 125 však nahrává spíše příznivějším variantám. JS

2 špatné cytologie

13. 02. 2013 17:39:29 - Maceška
Dobrý večer,

mám prosbu ohledně výsledků cytologie. V lednu v roce 2009 jsem byla na odstranění pár bradaviček kondylomatů v oblasti genitálií, nikdy jsem neměla špatné výsledky na cyt, až na konci roku 2012 - nejprve v říjnu s výsledkem LSIL a teď v lednu s výsledkem krapet horším a je tam napsané atypic. takže jsem poslána na nějaké odborné vyšetření(tuším CGOP) tak se chci zeptat, co si myslíte o možnosti viru HPV. Od roku 2010 mám stálého přítele.

Velice Vám děkuji!

Petra
Odpověď:
Dobrý den,
abnormální výsledek cytologického stěru není diagnózou, ale důvodem k dalšímu vyšetření případně kontrole v kratším intervalu. Bez doplnění vyšetření specialistou v Centru onkologické prevence, kam jste poslána, lze jen spekulovat. Informaci o možných nálezech a o jejich řešení snadno získáte, když si projdete otázky a odpovědi v poradně. JS

DO69 Ca in situ tehotenstvi

13. 02. 2013 15:39:46 - TranovaMarie
Dobry den Pane Doktore mam k Vam prosbu jsem tehotna ve 22 tydnu ...cytol stery spatne ...
In spec... sliz pos.klidna ,hrdlo farmov,uzavr .v hrdle atz III HGL,hodnotitelna cast bez signif.zn invaze odebrLBC nejsou znamky kont.krvaceni


Chci se prosim zeptat , jestli mi muzete napsat co tato diagnoza znamena a zda je tam rakovina... mela jsem podstoupit biopsii ale odmitla jsem kvuli miminku bylo mi receno ze je tam riziko potratu.Nevim zda mit obavy z odmitnuti a nevim ani jak je to vse vazne ,,dekuji za odpoved
Odpověď:
Dobrý den,
nález vyslovuje podezření na závažné předrakovinové změny. Ty se v těhotenství pouze kontrolují a případné operační řešení (je-li nutné) se odkládá až na období po šestinedělí. JS

lichen a těhotenství

13. 02. 2013 15:31:49 - mihule
Dobrý den, pane doktore,
vzhledem k tomu že lichen sclerosus je považován za prekarcerozu, vybrala jsem Vaši poradnu(pokud sem nepatří omlouvám se.
Je mi 27 let a již 5 let trpím úporným pálením a svěděním na jedné straně, vně v oblasti stydkého pysku.Dlouho jsem byla léčena na mykozu krémy a čípky ,asi omylem , nic nazabíralo, až před cca třemi lety mi byl diagnostikován lichen sclerosus odběrem biopie (přestože údajně není typický v mém věku). Dostala jsem masti s kortikoidy i silnými aplikace byla dlouhodobá(měsíce), ale má situace se nezlepšila. Můj gynekolog tvrdil, že všem tato léčba pomůže, jenom mě ne. Doporučil ambulance psychologa, psychiatra, bolesti, v těchto ambulancích jsem byla léčena bez efektu. Dále doporučení na novou biopsii na jiném pracovišti se stejným závěrem : lichenoidní zánět s keratouzou a parakeratozou dlaždicového epitelu-atrofie,nález odpovídá lichen sclerosus.
Již rok mám na tuto dg. částečný invalidní důchod, pracuji 6 hod. denně nemůže se soustředit na práci a velké problémy mám při sezení. Celých dlouhých 5 let je situace stejná svědění a pálení neutoupilo, noci jsou pro mě trápením.
Chtěla bych se zeptat:
-proč léčba kortikoidními masti je u mě bez efektu?
-zda případné těhotenství ještě tuto situaci nezhorší ?
Odpověď:
Dobrý den,
lichen sclerosus není předrakovinový stav, ale kožní onemocnění (odborně dermatóza) lokalizované zejména na zevním genitálu. Vyskytuje se u všech věkových kategorií včetně dětí. Příčinou je pravděpodobně porucha obranyschopnosti - tzv. autoimunita - vedoucí k neinfekčnímu zánětu a postupné destrukci charakteristického tvaru zevních rodidel. Typickou průvodní obtíží je svědění, nikoliv pálení, to může mít zcela odlišnou příčinu či být druhotné. Léčbu by v ideálním případě měl vést kožní lékař ve spolupráci s dalšími odborníky. Léčebných možností je více a žádná není u všech pacientek absolutně úspěšná. Není-li efekt místně podávaných kortikoidů, pak je vždy třeba přehodnotit diagnózu, a to bez ohledu na výsledek biopsie. Těhotenství vede obvykle k významnému vylepšení obtíží (což je typické pro všechny autoimunitní choroby), bohužel po porodu nezřídka onemocnění propukne s vyšší intenzitou. JS

stav po LEEP 6/2011 pro CIN III

13. 02. 2013 12:25:46 - Markéta76
viz předchozí dotaz:

Zapoměla jsem dodat, že mám jít na další kontrolu do cytologické poradny koncem června.

Děkuji
Odpověď:
Viz odpověď níže. JS

stav po LEEP 6/2011 pro CIN III

13. 02. 2013 12:24:53 - Markéta76
Dobrý den,
vážený pane doktore, chtěla bych Vás touto cestou požádat o vysvětlení nálezu A RADY JAK POSTUPOVAT DÁLE S LÉČBOU.



V 6/2011 LEEP pro CIN III, v srpnu 2012 cytologie ASC-H, v prosinci 2012 proveden test na HPV- výsledek NEGATIVNÍ. Následně provedena biopsie s nálezem :

Dva vzorky:
I. sliznice z transformační zony děložního čípku s rozsáhlým ložistkem nezralé dlaždicobuněčné metaplázie a hyperplázie bazálních buněk. V dlaždicobuněčném epitelu nacházíme známky HPV infekce v podobě koilocytozy. Imunohistochemický průkaz proteinu p16 je negativní. Dysplastické změny dlaždicobuněčného ani endocervikálního epitelu v rozsahu vyšetřeného materiálu nezastiženy.

II. Jeden vzorek (průměru 3 mm) ektocervikální sliznice děložního čípku s ložiskem nezralé dlaždicobuněčné metaplázie v jehož povrhcových partiích je fokálně slabě pozitivní imunohistochemický průkaz proteinu p16. Dysplastické změny ani maligní nádorové struktury v rozsahu vyšetřeného materiálu nezastiženy.

Závěr: dlaždicové BB: normální, metaplázie včetně nezralé)
žlázové BB : normální
Závěr :Onkologicky negativní - bez intraepitelové léze, atypické bb nezachyceny.

Moc děkuji a přeji pěkný den. Markéta
Odpověď:
Dobrý den,
nálezy ukazují na optimálně provedenou konizaci a dokladují úplné vyléčení. Abnormita v cytologii je dána s vysokou pravděpodobností příliš brzkým odběrem - ten je totiž vhodné realizovat až po dokonalém zhojení - ideálně až za 6 měsíců po operaci. Při časnějším odběru (a zejména při odběru dříve než za 3 měsíce po operaci) je téměř pravidlem, že je výsledek falešně pozitivní v důsledku probíhajících hojivých procesů. Naštěstí jsou informace o negativitě testu na HPV a negativitě nálezu z biopsie mnohem citlivější informací a deklarují zcela normální výsledky. Optimálním postupem je proto dále pouze kontrolovat - díky negativitě testu na HPV je navíc možná kontrola až za 1 rok. JS

Leukocyty

13. 02. 2013 07:53:08 - Petra J.
Dobrý den, v prosince 2012 jsem byla na konizaci. V lednu byl můj manžel (jsme spolu 6 let) darovat krev, ale měl zvýšené množství leukocytů v krvi. Daruje krev již několik let, ale nikdy žádný problém nebyl. Myslíte, že vyšší množství leukocytů v krvi může souviset s mojí konizací? Děkuji za odpověď. Petra
Odpověď:
Dobrý den,
hladina bílých krvinek se zvyšuje při řadě procesů - nejčastěji při zánětu či infekci. Souvislost s Vaší konizací však bezpochyby žádná není. JS

konizace či sledování

12. 02. 2013 16:12:41 - luciehor
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o posouzení stavu a následného řešení.
V lékařské zprávě stojí:
Kolpo:0+, kolem zevní branky E s bělavou metaplasií
Cytol:exo - LSIL
endo-Norm.
poté proběhla biopsie:
Endo - dlažd.metaplasie povrch.epitelu s lehkou dyspalsií, koilo.
Závěr:doporučena LOOP konizace a cur.prob hrdla děl.

Ráda bych co nejdříve otěhotněla (věk 34, jedno dítě již mám), je nutné teď podstoupit konizaci nebo s ohledem na těhotenství čípek zachovat a pouze sledovat.
Děkuji za Váš názor. LH
Odpověď:
Dobrý den,
nález z vyšetření i následné biopsie potvrzuje mírné předrakovinové změny, podezření na závažnější změny není vysloveno. O nálezu tak platí vše, co již bylo opakovaně uvedeno v mnoha předchozích dotazech - určitě se podívejte do archivu. Tj. u ženy plánující těhotenství je zcela adekvátním postupem pouze kontrolování - důvodem je velmi malé riziko zhoršení nálezu, možnost negativního dopadu ošetření čípku na průběh budoucího těhotenství a zároveň vysoká pravděpodobnost spontánního vymizení nálezu bez léčby po porodu. Osobně bych proto konizaci nedoporučoval, naopak bych Vás podpořil ve snahách o časnou graviditu. JS

CIN I, CIN II

12. 02. 2013 08:18:38 - Jaja.pio
Dobrý den,
moc prosím o Vaše vyjádření a předem mnohokrát děkuji, Vaše poradna je perfektní, jsem moc ráda, že něco takového vůbec existuje a moc si Vás vážím pro Vaši ochotu se takovéto poradny účastnit a trpělivě odpovídat.
Chci se zeptat: je mi 36 let,již od mých 21 let jsem měla změny na čípku v rozmezí CIN I - CIN II, vůbec jsem o nich cca 10 let nevěděla, neboť mne můj dnes již bývalý gynekolog o nich neinformoval a dozvěděla jsem se o nich náhodně-z výpisu mé karty.Od té doby mám jiného gynekologa, který mne v roce 2010-v mých 33letech poslal na konizaci pro CIN II-nález v kanálku děložního čípku, čípek mám prý jinak úplně čistý, dle jeho vyjádření měl strach z toho nálezu v kanálku-je to prý zákeřnější.Konizace byla provedena úspěšně-nález nedosahoval okraje konizátu a od té doby mi cytologie vycházela dle sdělení lékaře v pořádku.Chci se zeptat, kdy mám již tak dlouho cca 15 let CIN I-CIN II -zda mohou tyto dysplazie přejít v závažnější nálezy počínaje CIN III a dále, jestli je to pravidlem, nebo mohou zůstávat několik let stále jako CIN I-CIN II?Nebo to možné není.Zda-li mohou i úplně vymizet-což tedy nevím, jelikož mne se to drží již těch 15 let aasi se to bude stále vracet, že?Mám strach totiž ze závažnějšího nálezu v budoucnu-že se to prostě zvrtne v něco horšího a špatně dopadne.Jak tak pročítám různé situace pacientek jsem pak z toho vyděšená a vždy netrpělivě čekám na výsledky cytologie-chodím pravidelně.Mám obavu, aby mi lékař vždy vzal stěry správně, jelikož i když žena chodí pravidelně-stalo se, že pak dopadla zle, že lékař určité věci "neviděl"...Děkuji za Váš názor.
Odpověď:
Dobrý den,
1. u mladých žen je sledování mírných změn (CIN 1) zcela optimálním postupem, protože jejich zhoršení je vzácné. Nález navíc často přetrvává bez zhoršení řadu let a obvykle vymizí po porodu. Za přesně definovaných podmínek je někdy možno sledovat i nález středně těžkých změn (CIN 2).
2. byl-li nález předrakovinových změn úspěšně vyřešen konizací, pak je riziko návratu velmi malé a většina žen je definitivně vyléčena. Obavy z kontrol tak rozhodně nejsou na místě. Ideálním postupem je rok po konizaci doplnit vyšetření o stěr na detekci HPV infekce - při negativitě je potvrzeno vyléčení a další kontroly je možno provádět standardně již v ročním intervalu.
JS

hpv + cin2

11. 02. 2013 14:54:12 - Klára1
Dobrý den pane doktore, před měsícem jsem absolvovala cytologii a teď odběr vzkorku z čípku biopsií. Bylo mi zjištěno HPV-HR 18 LSIL CIN2. Můj gynekolog mi doporučuje co nejdříve provést konizaci a naočkovat proti HPV. Je mi 35 let, máme 1 dítě a plánujeme další těhotenství. Jaký postup by jste mi doporučil? První těhotenství jsem měla rizikové, po celou dobu na lůžku pro ,,zkracující se čípek,,a riziko předčas. porodu. Proto se bojím zákroku na čípku. Psal jste tu, že konizaci provádí spacialisté, jak poznám, že můj gynekolog, který mi zákrok chce provést, ho udělá správně...? Předem děkuji za odpověď. Klára
Odpověď:
Dobrý den,
1. v případě, že biopsie (odběr malého vzorku z čípku) prokáže středně těžké předrakovinové změny (tzv. CIN 2), pak je konizace naprosto adekvátní řešení. U žen plánujících ve velmi krátké době těhotenství a navíc při anamnéze komplikovaného předchozího těhotenství lze za splnění přísných podmínek (zejména plné viditelnosti změn na čípku, dobré spolupráce pacientky a kratších intervalů kontrol) postupovat i v takové situaci konzervativně a upřednostnit těhotenství před ošetřením. Takový postup je však možný jen ve specializovaném centru.
2. konizaci v ČR nemusí provádět jen specialisté, ale každý kdo ji provádí se musí řídit pravidly, která pro zákrok platí. Především pečlivě respektovat uložení a rozsah změn a podle toho zvolit vhodnou techniku ošetření, která na jedné straně zajistí vyřešení problematického nálezu, ale současně bude maximálně šetrná vůči zbylé zdravé tkáni čípku.
JS

nález na čípku

11. 02. 2013 13:04:05 - simík
Dobrý den,pane doktore.Před třemi měsíci jsem byla na pravidelné preventivní prohlídce na gynekologii.Po 14 dnech jsem volala na výsledky a sestřička mi řekla,že je tam nález a paní doktorka chce kontrolu za 4 měsíce.Vylekalo mě to a ptala jsem se,co je tam za nález.Sestřička mi řekla,že je to negativní,ale že je tam nějaký nález.Nerozuměla jsem tomu,ale víc mi říct nechtěla.Od té doby,ale menstruuji dlouho .Tak 3dny normálně krvácím a potom jsem až do 14.dne cyklu slabě špinila.Tento měsíc špinění nepřestalo,stále mě pobolívaly i prsa a 18.den cyklu jsem začala znovu menstruovat.Nevím jestli toto může souviset s nálezem na čípku.Musím poznamenat.Je mi 38 let.Moje maminka i babička byly v přechodu ve 42letech.Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
naprosto nejasné vyjádření o výsledku cytologického stěru bohužel nelze bez přesnějších informací jakkoliv interpretovat a vysvětlení je proto třeba požadovat po ošetřující lékařce. Změna frekvence a intenzity cyklu je obvykle příčinou a nikoliv následkem cytologických abnormit. JS

Testy na HPV

09. 02. 2013 19:33:09 - Renča
Dobrý den,moc Vám děkuji za předešlé odpovědi,vážím si Vás.Měla bych ještě jednu otázku.Kde se dělají testy na HPV partnera??? Mě je udělají na onkologii až za rok po rekonizaci kterou jsem podstoupila v listopadu 2012 ale chtěla bych vedět zda manžel není ten kdo mě nakazil virem,jsme spolu víc jak 10 let a plánujem miminko jenže když nevím zda mě nakazil virem on nebo předešlý partner tak se bojím že mě(se)nakazí znova virem HPV i když jsme si věrní,proto mě zajímá zda někde a jestli se to platí dělají tyto testy i mužum.Moc děkuji.Renata
Odpověď:
Dobrý den,
testování partnera nemá naprosto žádný přínos. V trvalém partnerském vztahu je navíc zcela raritní HPV pozitivita muže a obavy z rizika "ping-pongového" předávání infekce mezi partnery tedy nejsou na místě. JS

H GL - doplneni dotazu

09. 02. 2013 12:21:19 - Rozi
Ještě k memu dotazu nize doplňuji, že biopsie mi provedena nebyla. Na zprávě je uvedena diagnóza N 879. Co to prosím znamená? Děkuji.
Odpověď:
Viz odpověď níže. Číselné označení diagnózy je určeno především pro komunikaci se zdravotní pojišťovnou a pro léčebný postup nemá význam. JS

krvaceni po styku

09. 02. 2013 12:14:35 - Tery
Dobry den, pane doktore,
dovoluji si Vas kontaktovat ohledne problemu krvaceni po styku. Jsem rok (unor 2012) po konizaci, pred konizaci diagnoza CIN III, HPV pozitiv (Histologie nalez - konus a-f/v kompletne zpracovanem materialu z konizatu dlazdicovy epitel prechazi v kratky usek metaplasticky, vystylajici i lumina nekterych cervikalnich zlazek, kde multicentricky znamky tezke dysplazie s jadernou pozitivitou v ki67 zastizenou v cele siri epitelu. Imunohistochem.vysetreni k prukazu HPV 16 je negativni, metaplasticky dlazdicovy epitel prechazi v pravidelny epitel cylindricky s odberovymi artefakty v okraji konizatu. dysplastic. zmeny nedosahuji okraju konizatu. hrdlo. predmetem biopsie krev, hlenm fragmenty cylindric. epitelii, mikrofragmenty endometria a fragmenty endometrial. zlazek)
Po pulrocni kontrole (rijen 2012) cytologie - normalni nalez, hpv negativ.

Moje dve otazky zni:
1) konizace probehla uspesne dle vysledku?
2) snazime se s manzelem o druhe miminko, predevsim behem ovulace, po kazdem styku krvaceni, nekdy mene, nekdy vice. Je na vine konizace? Popr.ovulace?Muze byt cipek stale i po roce od konizace citlivejsi? V predeslych mesicich vse bylo bez problemu, az kdyz jsme se zacali "snazit", tak se tento problem dostavil, pravdepodobne se zvysenou cetnosti styku?
Dekuji za informaci
Tery
Odpověď:
Dobrý den,
1. výsledek konizace a i následné kontroly potvrzují jednak úplné odstranění závažných předrakovinových změn a současně dokládají dosažení eliminace HPV infekce, která je jejich nejčastější příčinou. Z nálezů tak vyplývá, že jste byla optimálně ošetřena a nyní jste již bez rizika rozvoje rakoviny děložního čípku.
2. příčin krvácení po styku, navíc vázaných na cyklus, může být více. Nejčastěji je na vině samotná ovulace. Podstatné je ale také gynekologickým vyšetřením vyloučit přítomnost zánětlivých změn ošetřeného čípku.
JS

H GL

09. 02. 2013 11:57:21 - Rozi
Dobry den pane doktore. Prosím Vas o názor jak nejlépe postupovat.
Cyto po preventivní gyn prohlídce: L SIL, cca za mesic vyšetření v COP, Vysledek cyto: L SIL/ norm; kolpo: H GL okolo ZB BE nerovný a do hrdla.
Doporučena konizace jehlou a p c h.
S přítelem se pokoušíme o miminko... Podporite brzké otěhotnění nebo nejdrive řešení nálezu. Je mi 40 let, bezdětná.
Děkuji za Vaše doporučení.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologické nálezy sice nejsou diagnózou, přesto vyslovují podezření "pouze" na mírné předrakovinové změny. V diskrepanci s těmito nálezy je ale vizuální nález, který již vyslovuje podezření na změny závažné. V situaci plánované gravidity by obecně měla vždy převládnout strategie podporující snahy o graviditu a případné ošetření čípku by proto mělo být provedeno jen v případě co nejjednoznačnějšího průkazu závažných změn. Vzhledem k uvedenému nesouhlasu mezi cytologií a vizuálním (kolposkopickým) nálezem by pro definitivní rozhodnutí bylo vhodné provedení biopsie - tedy odběru malého vzorku tkáně z nejvíce podezřelé části čípku. Ke konizaci by se přistupovalo teprve při průkazu závažných změn, naopak průkaz mírných změn by vedl k uklidnění a podpoře snah o brzkou graviditu. Jen vzácně může být provedení biopsie natolik technicky obtížné nebo obtížně realizovatelné, že by nemuselo přinést dostatečnou informaci - takovou situaci je však vždy třeba pečlivě diskutovat s pacientkou a benefit upřednostnění konizace před těhotenstvím srozumitelně zdůvodnit. JS

konizace

08. 02. 2013 03:08:57 - daniela88
Dobrý den. Včera jsem podstoupila pravidelnou gynekologickou prohlídku s těmito výsledky: KOLPO: okrsky polickovani a P na 12 9 a 6, CYTO L 247, MOP I, ZÁ: kolpo LGL léze na čípku. Moc mi toho nevysvětlil a rovnou mě poslal na konizaci, abych prý měla klid. Je mi 25 let, děti ještě nemám. Mohl byste mi prosím vysvětlit výsledky zprávy? Je třeba mít nějaké vážné obavy? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem D.F.
Odpověď:
Dobrý den,
provedení konizace - tj. operace děložního čípku při podezření na mírné předrakovinové změny není u mladých a nerodivších žen bez přítomnosti dalších obtíží (zejména krvácení po styku) adekvátním postupem. V případě mírných změn (odborně se označují jako LGL - low-grade léze) je naopak zcela dostačující pouze kontrolovat. Důvodem pro sledování bez operace je velmi nízké riziko zhoršení nálezu a zároveň vysoká pravděpodobnost vymizení nálezu v budoucnosti, nejčastěji po porodu. V případě diskrepantního nálezu s podezřením na závažnější změny (což však z Vašeho dotazu nevyplývá) je vždy vhodná konzultace ve specializované ambulanci Centra onkologické prevence. Pro mladé ženy totiž platí, že by měla být vždy snaha o co nejvíce konzervativní postup - každé ošetření děložního čípku zvyšuje riziko problémů v budoucnosti během těhotenství. JS

dysplazie H SIL děložního čípku

06. 02. 2013 15:25:31 - Martina 3094
Dobrý den,chtěla bych vědět váš názor a hlavně další postup léčenízpráva o postupu :Na citologyy bylo zjištěno H SIL středně těžká až těžká dysplazie.Knips biopsie z čípku mezi 5-7,drolivá mucinozní susp. tkán,abraze těla a hrdla.diagnoza N87.2.Předem moc děkuji!
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr vyslovuje podezření na závažné předrakovinové změny. Popis charakteru odebírané tkáně není pro stanovení diagnózy významný vzhledem k vysoké míře subjektivity při jejím posuzování. Nyní je tedy nezbytné vyčkat na výsledky histologického vyšetření (rozboru vzorku patologem), které budou určovat další léčebný postup. Možností je řada a bez znalosti výsledku biopsie lze bohužel jen spekulovat. Velmi obecně platí, že při průkazu těžkých předrakovinových změn bude doporučeno ošetření čípku konizací, při průkazu rakoviny bude nutná konzultace dalšího postupu ve specializovaném onkogynekologickém centru. JS

exofyt z hradla, kontakt krvácející

05. 02. 2013 19:49:17 - petra.adamcová
Dobrý den, snažila jsem se zjistit informace na internetu, ale bohužel bez výsledku.

Dnes jsem byla na prohlídce u lékaře po léčené. V prosinci jsem byla na klasickém cytologickém vyšetření, které bylo do té doby vždy v pořádku. V lednu mi volali sestry, abych se dostavili kvůli výsledkům. Ty prý nebyli úplně v pořádku, ale nic hrozného. Cyto LSIL. Doporučeno opakování za půl roku. Pan doktor mi však naordinoval KLION na závadění na 10 dní. Ihned druhý den jsem nasadila léčila se. Poté jsem však měla počkat na menstruaci která však nedorazila z důvodu těhotenství. Šla jsem tedy k lékaři poradit se co dál.

Na ultrazvuku bylo zjištěno těhotenství (hebd 5) a doporučeno nedělat cytologie. Lékař mě však prohlédl a zjistil, že mi na dotek krvácí čípku (jak uvedl na žádanku exofyt z hrdla kontakt krvácející).

Jak mi bylo řečeno, není jisté zda je čípek krvavý z důvodu těhotenství nebo jiného problému.

Odešla jsem tedy s žádanou na konsiliární vyšetření a od té doby brouzdám po internetu a hledám nějakou pozitivní odpověď.

Na žádance mám důvod požadavku : prosím konsil vyšetření v COP, na cyto LSIL, exofyt z hrdla kontakt krvácejíví, nyní na UZ hebd 5, akci zatím zcela bezp neprokazuji.

Z informací jsem byla natolik zklamaná, že jsem se ani nezeptala co se bude dít, a sestry mi také moc neřekli.

Chtěla bych se tedy zeptat, zda krvácející čípek musí nutně znamenat nutnost potratu a poté konizaci.

Děkuji za brzkou odpověď. Adamcová
Odpověď:
Dobrý den,
nález uvádí přítomnost mírných změn v cytologickém stěru a dále popisuje abnormální vizuální nález patrný při vyšetření. Popis je však natolik obecný, že bohužel neumožňuje jakkoliv předjímat příčinu nebo stanovovat diagnózu. Nejčastěji je za za krvácení a přítomností "exofytu" (laicky výchlipky) zodpovědný akcentovaný zánět čípku, často v kombinaci s těhotenskými změnami. V drtivé většině případů není nutná žádná operační léčba. JS

Konizace

05. 02. 2013 10:50:35 - Hanka22
Dobrý den,
v květnu 2012 jsem byla na konizaci a v červnu 2012 na rekonizaci děložního čípku (CIN 2) Stále ještě nemám čípek zhojen. Každý lékař mi řekl, že je čípek velmi křehký a že mi ho vzali hodně, což mě velmi vyděsilo, neboť je mi 32 let a chtěla bych co nejdříve otěhotnět. Co bych měla udělat pro zhojení? Dodržovala jsem sex. abstinenci 5 měsíců. Chtěla bych se tedy zeptat, zda může být problém otěhotnět? Jestli má na otěhotnění konizace vliv? Také mi doporučili se naočkovat proti HPV, ale měla jsme pozitivní typizaci a jsem 11 let s jedním partnerem, není to tedy zbytečné? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
1. pro dohojení čípku je doložený přínos čípků Cicatridina, které usnadňují a urychlují zrání povrchových buněk.
2. konizace obvykle nemá žádný vliv na šanci otěhotnět, výjimkou by bylo jen velmi intenzivní pooperační zúžení (tzv. stenóza) až uzavření (tzv. synechie) kanálku čípku. Hlavní riziko konizace spočívá v nemožnosti úspěšně donosit těhotenství do termínu porodu - takové riziko je tím vyšší, čím více tkáně čípku bylo odstraněno.
3. přínos očkování u stabilního páru je nulový, navíc v situaci plánování časného otěhotnění.
JS

špatná cytologie v těhotenství

04. 02. 2013 10:02:13 - cucu
Vážený pane doktore,
jsem ve 21. tt, byl mi zjištěn cytologický nález HSIL včetně HPV virů 16,18,45. Rok předtím jsem měla výsledek LSIL. Laboratoř doporučuje biopsii děložního čípku a gynekolog mi řekl, že by mohlo dojít i k ukončení těhotenství. Vzhledem k tomu, že je mi 31 let a čekám své první miminko, nedovedu si toto řešení představit.
Prosím, je biopsie v těhoteství nebezpečná? Nevím, zda ji raději nemám odmítnout a vše řešit až po skončení těhoteství (po prohlédnutí pod mikroskopem mi bylo sděleno, že nejsem ohrožena na životě).
Předem vám děkuji za odpověď

Lenka
Odpověď:
Dobrý den,
postup při nálezu "špatné" cytologie v těhotenství jsem popisoval nesčetněkrát - podívejte se do archivu odpovědí. Ukončovat těhotenství při nálezu předrakovinových změn není v žádném případě správným postupem, právě naopak těhotenství je pro takový nález často velmi prospěšné a změny se po porodu dokonce mohou zcela vyhojit. Provedení biopsie v těhotenství není nebezpečné, otázkou je spíše jeho přínos - není-li nález podezřelý z rakovinového bujení při vyšetření kolposkopem, pak další potvrzení biopsií nic neřeší, a to i když jsou zjištěny jakékoliv předrakoviné změny, neboť se všechny pouze kontrolují a řeší (je-li to vůbec nutné) až po šestinedělí. JS

SOS

02. 02. 2013 23:17:53 - Renča
Dobrý den,před 2 měsíci jsem byla na rekonizaci a před týdnem byla kontrola na onkologii,vše v pořádku,nešpinila jsem,nekrvácela,žádná bolest,lékař mi doporučil na lepší hojení čipky Cicatridina ,koupila jsem si je a beru 5 den a od te doby špiním a čtvrtý den při zavedení čípku cítím šílenou bolest ve vnitř na jedné straně,při zavádění je prst celý od tmavě hnědé krve a špička prstu jasně červená,na letáčku nejsou psané žádné nežádoucí učinky,bolest cítím jen při zavadění čípku a hmatem prstem...muže to být těma čípky,když kontrola byla v pořádku a hned za 3dny co jsem to začala aplikovat se děje tohle,mám to přerušit a vyčkat nebo hned navštívit lékaře.Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
Cicatridina je pro dohojení operovaného čípku velmi prospěšná, pomáhá totiž "vyčistit" hojící se povrch a podpořit zrání buněk. V případě přítomnosti jiných změn - zejména nedohojeného zánětu, ale sama o sobě takový nález nevyléčí. Příčinou Vašich obtíží jsou tak spíše nedohojené pooperační změny, které se po aplikaci Cicatridiny více "obnažily". Jistě je proto vhodné Cicatridinu vysadit, absolvovat kontrolu u gynekologa a konzultovat další postup v závislosti na aktuálním nálezu. JS

hysterektomie

02. 02. 2013 21:43:10 - malatova
Dobrý den, jsem 6 týdnů po radikální hysterektomii pro pozitivní nález na čipku, nyní po 6 týdnech jsem po prvním pohlavním styku krvácela. Mám raději ještě vyčkat s pohlavním stykem, aby nedošlo ke komplikacím. Jinak se dle kontroly hojím dobře a cítím se také fajn. Děkuji za odpověď. Jana M.
Odpověď:
Dobrý den,
po ukončení "šestinedělí" je po radikální hysterektomii možné bez obav pohlavně žít. Radikální hysterektomie ale vždy vyžaduje alespoň částečné zkrácení pochvy, a tak návrat k pohlavnímu životu vyžaduje značnou míru "šetrnosti". Byla-li kontrola po operaci v normě, pak není obava z komplikací na místě a pohlavní život si rozhodně neupírejte, jen buďte v prvních týdnech opatrnější. JS

HSIL

31. 01. 2013 23:14:49 - shakita
Dobrý den,
v září 2012 mi byla zjistě ektopie děložního čípku a LSIL.
Můj lékař se rozhodl mi čípek vypálit mrazem.Takže jsem tři měsíce po sobě chodila na vypalování. Nyní v lednu 2013 mi dělal novou citologii, jestli je všechno v pořádku a vyšla mi HSIL, jak je to možné???? Nebo bylo na citologii brzy? Někde se četla, že se má dělat až za 6 měsíců od jakéhokoli zákroku a můžou za to viry HPV? Protože o nich se mi doktor nezmínil...
Bude nutná boipsie???Jsem z toho vystrašená:(
Moc děkuji za odpověd.

Šárka
Odpověď:
Dobrý den,
1. odběr cytologického stěru po jakémkoliv léčebném zákroku na čípku dříve než za 3 měsíce (lépe až za 6 měsíců) je nesmyslný a téměř vždy přinese "špatný" výsledek v důsledku přítomnosti hojivých změn.
2. ošetření čípku zmražením smí v ČR provádět jen specialisté s licencí pro výkon kolposkopické expertízy, kteří by měli způsob dalších kontrol dobře znát... Navíc má ošetření zmražením jako nepodkročitelnou podmínku, aby vždy předem byla odebrána biopsie (a ideálně i test na HPV infekci) a vyloučena přítomnost závažných předrakovinových změn - čímž se logicky vylučuje, aby bylo krátce po ošetření vysloveno podezření na závažný nález.
JS

Dopleni dotazu

30. 01. 2013 18:03:57 - xkubv17
Dobry den, pane doktore,

chtela bych Vam podekovat za zodpovedni meho dotazu pred nejakym casem a zaroven Vas pozadala jeste jednou o nazor. Nebot k vysledkum mam jeste doplneni. Ac po telefonu mi bylo sdeleno, ze vysledky z laboratore jsou negativni, dle biopsie byl stanoven stupen CIN 1 (puvodne jsem myslela, ze na zaklade kolposkopie), cytologie byla negativni. Nalez jsem konzultovala jeste s dalsim lekarem, ktery mi opet udelal cytologii (opet negativni) a HPV test - taktez negativni a rikal, ze pricinou zmen mohou byt zanety - znamena to, ze diagnoza CIN 1 nemusi za kazdych okolnosti byt zpustobena virem HPV a znamenat prekancerozni zmenu? Pokud se podrobim konizaci budu po ni s jistotou vedet o jakou zmenu (cim zpusobenou) se vlastne jednalo? Pro doplneni - jsem po prvni vakcine Silgard - muze mit ockovani na tento stav pozitivni vliv? Velmi Vam dekuji. Veronika (27 let, bezdetna)




Dobry den, pane doktore,

rada bych Vas poprosila o nazor k vysledku vysetreni (+ prelozeni do laickeho jazyka):

kolpo: TZ1-E3, na čč 12 je ložisko BE+M later, na č 4 M later, a na č 8 later M, K2, odebr. cytolog + PB na čč 12,4,8

UZ abd: D AVF norm tvaru a vel. myometrium homogenni, E 1 mm, ovaria - dy. - mikrocyst., nezv., - sin. - mykrocyst., nezvl, vol. tekutina neni, patol utvary neprokazuji
Z: susp LG, HG leze, PB

Po telefonu jsem se dozvedela, ze vysledky z laboratore jsou negativni.

Velmi Vam dekuji za pomoc.

Dobrý den,
nález popisuje pomocí oficiálních zkratek vizuální nález na děložním čípku a dále ultrazvukový nález v pánvi. Zatímco ultrazvuk hovoří o normální velikosti i struktuře dělohy, její výstelky i jejího okolí včetně vaječníků, vizuální nález na povrchu děložního čípku vyslovuje na základě nálezu některých pozorovaných znaků (např. M = mozaika, tj. změny cév povrchu čípku svým tvarem připomínající políčka mozaiky atd.), že by mohla být přítomna předrakovinová změna. Zcela správně je takové podezření dále ověřováno, a proto byl odebrán cytologický stěr a malé vzorky tkáně - tzv. biopsie (v odborné terminologii se zkracuje jako PB (punch biopsy)). Další postup je závislý na výsledcích obou testů, při negativitě se není třeba obávat - vizuálně se totiž za uvedeným obrazem může skrývat řada nálezů, včetně změn zcela přirozených. JS
Odpověď:
Dobrý den,
1. "to" co označujeme jako mírné změny (cytologický výsledek LSIL, kolposkopický obraz LG léze a/nebo CIN 1 z biopsie) má velmi široké spektrum příčin. Výraz "předrakovinové změny" je bezpochyby značně zavádějící, většina mírných změn totiž nemá žádný rakovinový potenciál a jde jen o terminologické zařazení, které vychází ze vzhledu postižené tkáně.
2. ošetření takového nálezu u většiny žen nemá žádný přínos. Preferovaným postupem je proto (rozhodně u mladých žen) sledování.
3. navíc nelze očekávat, že konizace přinese vždy informaci o příčině. Ta často již není zřejmá.
4. očkování nemůže nález jakkoliv ovlivnit, neboť je prevencí nákazy HPV infekcí a nemá žádný léčebný účinek.
JS

konizace

30. 01. 2013 10:54:06 - pemtoth
Dobrý den pane doktore, prosím o radu jak mám postupovat. Na základě výsledků cytologie mi byla doporučena konizace. Diagnóza 871 , Dysplasia cerbicis uteri iterr./ASCUS 2x, ASCUS-H Ix,L SIL Ix/
Kolposkopické vyšetření základní
spec. :cyl. čípek , objemnější, nekrvácí, tažný hlen z hrdla, kolpo E, rozsáhlá TZ
palp. : děloha napřímená, tuhá, nezv.,okolí děl. volná nebol.
Cytologie byly odebrány během minulého roku v rozmězí tří měsíců. Poslední cytogie byla provedena jinou metodou ( neznám přesný název, hradí se poplatek - 500,- Kč) Celý minulý rok byl pro mě velice psychicky i fyzicky náročný, jednu dobu jsem brala i antidepresiva ( jedním z důvodů byl i stres ze špatných výsledků) S manželem jsme se začali snažit o miminko, což mi paní doktorka důrazně nedoporučila, do té doby než se vyřeší výsledky cytologie. Do té doby jsem neměla nikdy žádné obtíže. V roce 2009 porod spontální bez jakýchkoli problémů.
Tak nevím jak se rozhodnout. Zákroku se moc obávám, ale pokud bude nutný z ohledem na mé zdraví, tak ho samozřejmě podstoupím.

Předem moc děkuji za odpověď
Petra T.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález není diagnózou a provádění konizace jen na základě cytologie není (až na ojedinělé vyjímky) adekvátním postupem. Nálezy, které uvádíte, navíc vyslovují podezření na mírné změny, které se u žen plánujících těhotenství pouze kontrolují. Provedení konizace by totiž bylo v takové situaci nelogické - jednak mírné změny v naprosté většině po porodu zmizí a zároveň konizace vždy přináší riziko možných komplikací průběhu gravidity. Osobně bych proto nenavrhoval žádnou léčbu, pouze kontrolu za 6 měsíců a naopak bych Vás podpořil ve Vašem přání brzy otěhotnět.
JS

HSIL a HPV

29. 01. 2013 23:07:06 - Lenkapeksova
Ještě bych ráda doplnila svůj dotaz. Je možné se objednat přímo k Vám? Pokud ano jakým způsobem a měla bych se objednat hned nebo počkat na výsledky biopsie?

Moc děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
kontrola u nás je jistě možná, výsledek biopsie není potřeba a osobně bych ji ani neprováděl. Ideální termín ke kontrole je po ukončení vývoje zárodku - tj. mezi 12. a 13. týdnem těhotenství. Kontakty jsou na www.onkogyn.cz. JS

Dysplazia

29. 01. 2013 17:00:46 - Anita
Dobry den, z vysledku histologie mam takyto zaver benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo).
Na internete som nasla toto:
dysplázia – predrakovinové štádium charakteristické abnormálnym rastom buniek. Takze mam predrakovinovy stav? Z coho vznikla v prsniku vlastne ta dysplazia? Sleduje sa to, alebo aj operuje?

Moze mi casom vzniknut rakovina z toho? stale to v prse citim. Na kontrolu chodim kazdy pol rok, teraz idem o par dni a skumala som si prso a stale to tam je no a nadruhy den ma prso dost bolelo, asi som moc stlacala.Nemohla som si stav pohorsit skumanim? dakujem velmi pekne..
Odpověď:
Dobrý den,
popis nálezu je terminologicky nepřesný, uvedené změny totiž nejsou dysplazií, ale zcela přirozenou změnou prsní tkáně bez jakéhokoliv rakovinového potenciálu. Samovyšetřování Vám nemůže jakkoliv ublížit a žádné léčení ani speciální sledování není potřeba. JS

HPV HR 16 a 18

29. 01. 2013 14:12:02 - versko
Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Od porodu prvního dítěte v květnu 2011 mi byla odebrána 3x cytologie. 2 x vyhodnocena jako mírné změny. Poslední cytologii teď v lednu 2013 jsem i nechala udělat metodou Thinprep a byl mi nalezen HPV-Hr 16 a 18 LSIL. Lékař navrhuje konizaci a očkování. Je mi 36 let.Ještě v tomto roce plánuji další těhotenství. Jaký je Váš názor na přípravky Indonal a hlívu ústřičnou na posílení imunity? Jaký postup léčby by jste zvolil vy a jak závažný problém je? Předem děkuji za Vaši odpověď. Věra J.
Odpověď:
Dobrý den,
1. cytologický nález není diagnózou a přítomnost HPV infekce je jen rizikovým faktorem. Ani jedna z informací navíc není nikterak zásadně závažná. Ukáže-li kolposkopické vyšetření (vyšetření čípku pod zvětšením) a ideálně i biopsie (odběr malého vzorku tkáně z čípku) přítomnost mírných předrakovinových změn,na které je vysloveno podezření, pak je u ženy plánující těhotenství zcela adekvátním postupem kontrolovat po 6 měsících.
2. k použití uvedených přípravků - potravinových doplňků jsem značně skeptický. Jejich přínos je minimálně nejasný, neboť nebyl doložen žádnou kvalitní vědeckou studí.
3. osobně bych doporučil pečlivé kolposkopické vyšetření, při nálezu mírných změn bych nenavrhoval naprosto žádnou léčbu, pouze kontrolu za 6 měsíců a naopak bych Vás podpořil ve Vašem přání letos otěhotnět.
JS

HSIL a HPV

29. 01. 2013 12:48:45 - Lenkapeksova
Dobrý den pane doktore, je mi 29 let. Jsem v 8.tt (druhé těhotenství) a bylo mi zjištěné HSIL a přítomnost vysoce rizikových HPV virů. Ted mě čeká biopsie.Po porodu v únoru 2011 vyšla cytologie v pořádku. Před 4 lety jsou podstoupila očkováni SILGARD. Mám velké obavy, že budu muset přerušit těhotenství, což nechci. Jak se v těchto případech postupuje? Konizace v těhotenství je asi velmi riskantní. Můj gynekolog říkal, že kolposkopem na čípku žádné závratné změny nevidí.
Už jsem Vám jednou psala, ale bohužel se výsledky o něco zhoršily

Moc děkuji za odpověd
Odpověď:
Dobrý den,
nálezy vyslovují podezření na závažné předrakovinové změny. Současné těhotenství je ale paradoxně "štěstí v neštěstí", neboť u těhotných žen se všechna stádia předrakovinových změn pouze sledují. Důvodem je mizivá pravděpodobnost zhoršení nálezu během gravidity a současně reálná možnost na jeho zlepšení po porodu. Přerušení těhotenství z důvodu předrakovinových změn je nesmyslné a v žádném případě jej nelze doporučit. Ke konizaci se v těhotenství přistupuje jen výjimečně v případech podezření na mikroskopickou rakovinu. Velmi příznivou zprávou je, že Váš lékař nevidí žádné zásadní změny při vyšetření. S vysokou pravděpodobností tak stačí jen kontrolovat po 8-12 týdnech a případnou konizaci (nedojde-li ke zlepšení nebo dokonce vymizení nálezu) odložit na období po šestinedělí. JS

očkování proti HPV po karcinomu in situ

25. 01. 2013 22:44:15 - Renča
Dobrý den,už jste mi dva krát poradil,pomohl a moc děkuji.Mám ještě otázku,dnes mi na onkologii nabídli očkování proti HPV ,prý to pro mě muže být užitečné ,mám za sebou konizaci s výsledkem skvamozní karcinom in situ-non in sano,následovala rekonizace a histologie už dopadla dobře,vše odstraněno,je mi 35 let,jedno dítě,další plánuji,opravdu očkování při mé diagnoze je ještě učiné natolik aby se vyplatilo to podstoupit??? Jdu 4 měsíce po rekonizaci na cytologii ,je to v pořádku nebo brzy???Předem moc děkuji.Renča
Odpověď:
Dobrý den,
1. přínos očkování nemá žádnou souvislost s prodělanými zákroky. Očkování je prevencí možné opakované infekce papilomavirem, která je velmi častou příčinou ošetřených změn, ale nemá žádný léčivý účinek. S případnými zbytkovými změnami tak nedokáže provést vůbec nic. U všech sexuálně aktivních žen bez ohledu na věk je proto nutné posoudit jinou problematiku - zda se mohou opakovaně nakazit, tj. zda budou mít nového nebo záletného partnera. Ve stabilním partnerském vztahu je proto přínos očkování nulový.
2. cytologická kontrola po konizaci by neměla být provedena dříve než za 3 měsíce, lépe až později. Interval za 4 měsíce je tak zcela adekvátní.
JS

cytologie - LSIL

25. 01. 2013 10:12:46 - hercik.L
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké mám možnosti léčby, zatím mě doktor posílá na vyšetření, mluvil o konizaci čípku, ale bylo mi sděleno, že na to jsem ještě mladá (20 let). Hodně jsem o tom přečetla a prý se s tím zatím nedá nic dělat jen čekat co z toho bude. Tyto problémy plus ještě různé kandidózy a plísně, začala jsem je mít až při mém současném partnerovi, který vystřídal mnoho žen přede mnou. Je nějaká léčba i pro něj? Už jsem vyzkoušela dost zaváděcích prášků na kandidózy i plísně a nic mi nepomohlo trvale, může za to LSIL? Děkuji za odpověď s pozdravem Lenka.
Odpověď:
Dobrý den,
problematiku mírných změn na čípku jsem popisoval nesčetněkrát - např. o dotaz níže - podívejte se. Otázka opakovaných výtoků a poševních zánětů není předmětem onkologické poradny a jistě ji proberte s Vaším lékařem včetně diskuze, zda v léčbě nezohlednit i Vašeho promiskuitního partnera. JS

dysplazie

24. 01. 2013 20:42:08 - Janula23
Dobrý den pane doktore,

z výsledků poslední cytologie mne můj ošetřující gynekolog seznámil s novým, pro mne dosud neznámým slůvkem, dysplazie. Momentálně je jediný verdikt, že budu pod častějším pozorováním s četností vyšetření co půl roku. Chtěla bych se poradit o tom, jestli můžu nějak ovlivnit či napomoci, aby se stav nezhoršil (nekouřím, stálý partner,aktivní, 28 let). Existují případné doplňky stravy, které jsou ověřené s jejich účinností na dysplazii? Četla jsem o Indol3C, ale nerada bych konzumovala cokoliv na základě dobré reklamy. Pokud budete mít nějaké doporučení, budu ráda. Žiji relativně zdravým životním stylem, hodně sportuji. Je ale pravdou, že jsem měla nedávno problémy s žaludkem, nevím proč, ale nemohu se zbavit bradavic (možná nepodstatné, ale jelikož je to virové, zmiňuji).

Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
konzervativní postup - sledování - je u mladé ženy s mírnými změnami na čípku zcela optimálním postupem. Současná medicína bohužel nemá k dispozici žádný ověřený postup, který by pomohl změny "vylepšit". Jedinou možností je tak zamezit všem faktorům, které by nález zhoršovaly - nekouřit, nebýt promiskuitní, dbát na zdravý životní styl, docházet na půlroční kontroly a pečlivě léčit případné gynekologické záněty. Zmiňované potravinové doplňky nemají efekt doložený kvalitní vědeckou studií a osobně jsem k jejich přínosu skeptický. JS

Konizace

22. 01. 2013 19:57:51 - klara22
Dobrý den,
v prosinci mně vyšla horší "klasická"cytologie - LSIL. Můj gynekolog mně řekl, že to není až tak špatné. Prý to je virové a je možné, že si s tím tělo samo poradí. V lednu mně byla nabrána cytologie LBC, po které byl výsledek dle lékaře stejný, ale byl prokázán vir HPV, tak není šance na zlepšení, nemá cenu nabírat cytologie po třech měsících a mám jít rovnou na konizaci. Ráda bych znala Váš názor na nutnost konizace v mém případě a také, zda může dlouhodobý stres ovlivnit výsledky cytologie. Ještě dodám, že je mně 37 let, mám dvě děti a další neplánuji.
Moc děkuji předem za odpověď.
S pozdravem K.
Odpověď:
Dobrý den,
mírné předrakovinové změny, na které je cytologií vysloveno podezření, jsou důvodem ke kontrolám. U žen s ukončenými reprodukčními plány obvykle diskutujeme, zda takový nález neošetřit konizací, protože šance na jejich spontánní vyhojení je malá. Možné a správné jsou ale v takové situaci oba postupy - sledování i konizace. Vliv stresu se na vývoji uvedených změn nepodílí. JS

HPV 31 HR

22. 01. 2013 15:30:30 - denique
Dobrý den,
prosím o radu, případně doporučení k dalšímu postupu.

03/2012 - ASCUS naznačeny změny typu LSIL dop k za 6 měsíců. (po oznámení výsledku jsem lékaři podala info o probíhající onkologické léčbě -rakovina děložního čípku- bývalé partnerky mého současného partnera, načež se rovnou provedly testy HPV.
04/2012 - HPV 31 HR. CYTO dle dop za 5 měsíců. (INDOL-IN 2x denně po dobu 4 měsíců)
09/2012 - LSIL CYTO dle dop za 3 měsíce.
12/2012 - beze změny dop biopsie. /V tuto chvíli mi lékař doslova vynadal, že jsem přestala užívat INDOL-IN (zcela jistě bych užívala, pokud by mi v září neřekl, že z důvodu nezlepšení již užívat nemusím. Mám tedy dodržovat stejné doporučené dávkování 3x denně! pozn. V dubnu doporučil 2x denně, aby mi balení vydrželo déle. Prý je toto dávkování dostačující.) I přes jeho dubnové doporučení 2x denně jsem po vlastním zvážení užívala 3x denně po dobu celých 6 měsíců./ V tuto chvíli jsem se rozhodla změnit gynekologa, protože jsem chtěla předejít případným doporučení v momentě jakékoli budoucí léčby.

Nový gyn.:
V současné chvíli jsem v rozpacích a to z následujících důvodů:
K nové gyn. jsem přišla 12/2012 bez výpisu z dokumentace od mého bývalého gyn. viz výše. Ode mě dostala pouze hrubé informace (cituji: pozitivní HPV rakovinového typu s doporučením biopsie, kterou jsem už s původním gyn. podstoupit nechtěla, proto jsem se rozhodla najít nového gyn a podstoupit ji s ním. Onko léčba býv. part. souč. part.). Provedla CYTO bez HPV, protože: "nebudeme finančně zatěžovat zdravotnictví, pokud to není nezbytně nutné" se sdělením, ze HPV viry z lidského těla samovolně vymizí u žen do 35 let, proto je v podstatě zbytečné provádět jakékoliv zásahy (já ročník 79). Zůstala jsem sedět jako opařená s následným argumentem, že vůbec neví, o jaký typ HPV se jedná. Načež mi bylo oznámeno, že pokud chci, mám si obstarat výpis z dokumentace, na který se podívá a podle výsledků rozhodne jak postupovat dál. Je to prý jen na mně. (Člověk by v soukromé ordinaci s ročním příspěvkem očekával jiný přístup).

01/2013 - obstarán a předán výpis z dokumentace
01/2013 - Na našem pracovišti - výsledek - cyto / zcela - v normě /, ... ale - vzhledem k histroii Vašich nálezů / LG-SIL/, provedeme opětně - kontrolu za 6 měs. .......tedy - na 7/ 2013.
Dále bych Vám ráda - po roce - opětně zkontrolovala HPV - typisaci.
Lze se tedy dohodnout na kontrole - na 7/2013 , ale HPV - typisaci bych rána provedla dříve / NElze obě vyšetření v jednom sezení/.
Prosím , objednejte se kdykoliv - na HPV.

Teď prosím o radu k dalšímu postupu, protože jsem očekávala, že tak bude chtít provést biopsii, případně mě pošle ke specialistovi, který ji provede. To se nestalo. Původní gyn. v podstatě plánoval konizaci a nová gyn., jako by nad výsledkem HPV 31 HR přimnouřila oko. Co je tedy v pořádku? Mám opět hledat nového gynekologa, který bude konat a ne jen čekat?

Předem děkuji za odpověď.
Denisa S.
Odpověď:
Dobrý den,
1. přínos potravinových doplňků při "léčbě" mírných změn na čípku nebyl ověřený žádnou kvalitní vědeckou studií, osobně jsem proto k jejich podávání velmi skeptický.
2. mírné předrakovinové změny jsou u mladých žen relativně časté. Značná část je navíc spojena s přítomností HPV infekce, a proto je provádění testu na HPV v takové situaci zcela bez přínosu, neboť postup se při pozitivitě i negativitě nikterak neliší a ženy se pouze kontrolují.
3. vývoj mírných nálezů je naštěstí ve většině případů příznivý a riziko zhoršení je omezené (cca 10 - 15%). Při mírných změnách je naprosto adekvátní sledovat pomocí cytologie a kolposkopie každých 6 měsíců do zisku dvou sounásledných negativních výsledků (podle všeho již při poslední kontrole u nás tato situace již poprvé nastala) a dále sledovat ročně. K případné biopsii přistoupit teprve dojde-li ke zhoršení nálezu.
4. otázka, zda nyní opakovat HPV test, vyžaduje znalost Vašich reprodukčních plánů - nemáte-li děti, pak je provádění opakovaného HPV testu při negativní cytologii a anamnéze mírných změn nepřínosná. Pozitivita HPV by totiž byla důvodem ke kontrole za rok, kterou beztak podstoupíte i při negativitě cytologie.
JS

děložní čipek

22. 01. 2013 12:17:34 - nikita333
Dobry den pane doktore mam diagnozu N87.1 Konizaci čipku jsem prodelala 1.11.2012 pro kolkosp.nalez L-SIL biopsie cin 2 ..vysledky z hyst. pry dopadly dobře. Nyní cytologie středne těžka dysplazie ..p. doktor navrhuje odjmutí dělohy. Mam sice 2 deti a další již neplanuji ale je to važně nutne? Předem mockrat děkuji za odpověd.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologie není diagnózou, jde jen o vyslovení podezření na možnost přítomnosti změn. Vždy je proto třeba abnormální výsledek cytologie nejprve ověřit dalším vyšetřením - minimálně kolposkopií (prohlédnutím čípku pod zvětšením) a ideálně i biopsií (odběrem malého vzorku tkáně). Při průkazu jakéhokoliv stupně předrakovinových změn u ženy s ukončenými reprodukčními plány je řešením provedení konizace čípku, odstranění jinak zdravé dělohy (až na výjimky) nemá nikterak větší přínos, protože předrakovinové změny mohou se stejnou frekvencí vzniknout i v místě poševní jizvy. JS

obavy a nejistota

22. 01. 2013 00:42:17 - Lad.ladka
Vážený pane doktore,
již několik dní pročítám příspěvky a Vaše odpovědi na těchto stránkách. Rozhodla jsem se Vám také napsat svůj dotaz a chtěla bych Vás poprosit o odpověď.
V 2.pol. roku 2012 mi vyšla 2x špatná cytologie - konkrétně atypie žlázových buněk. Po řádném vysvětlení mým gynekoloem, co je to zákrok konizace a doporučení to podstoupit, jsem 11.1.2013 na konizaci v LA byla. Z histologického nálezu mi však můj gynekolog řekl, že má pro mě dobrou zprávu - bylo zjištěno CINIII a ložisko bylo odstraněno celé, okrajů nedosahovalo. A špatnou zprávu - že to bylo tak strašně malé, že nelze rozpoznat o jaký typ se jedná, vzhledem k tomu, že to bylo v kanálku děl.hrdla, přiklání se v laboratoři k výsl. karcinom in situ CINIII. Ve zbytku hrdla nebyly zjištěny žádné maligní ani dysplastické změny. Na základě tohoto mi bylo doporučeno podstoupit konizaci v hlubším rozsahu, tudíž v narkoze a nebo rovnou odnění dělohy. Můj doktor se přiklání raději k odebrání dělohy. Jsem zoufalá, nevím, jak se rozhodnout, je mi 38 let, mám 1 dítě, nikdy jsem nebyla na žádné operaci a mám hrůzu i z banálního lék. vyšetření. Má těl. schránka je subtilní (175 cm, 57 kg), nevím, zda-li bych to zvládla a hlavně, jestli je v tomto případě nutné! Co byste, prosím, radil v tomto případě Vy? Nikdy mi nebyl dělán test na HPV, nebylo by to nejprve vhodné? Nedalo by se tak zjistit, zda-li jde o ten zákeřný typ mého nálezu? V případě podstoupení zákroku je možné v červnu odjet k moři? Mám již placenou dovolenou. Budu Vám velice vděčná za Váš názor a za Vaši odpověď, mockrát děkuji. L.
Odpověď:
Dobrý den,
osobně bych se v situaci, kdy předrakovinový nález nedosahoval do okrajů a navíc byl natolik malý, že neumožňoval přesnou klasifikaci, přikláněl ke konzervativnímu postupu a žádnou další operaci neprováděl. Rizikovost Vašeho nálezu je totiž minimální. Jediná nejistota panuje, zda se nemohlo jednat o "zákeřnější" variantu nálezu - tzv. adenokarcinom in situ. Pouhá (navíc málo pravděpodobná) hypotéza je však podle mého soudu k provedení opakované konizace nebo dokonce k odnětí dělohy nedostatečná, navíc nález CIN 3 není po předchozích cytologických nálezech atypií žlázových buněk nikterak výjimečný. Při doplnění testu na HPV za 6 - 12 měsíců po operaci lze velmi spolehlivě předjímat onkologické riziko pro budoucnost - negativita testu je prakticky jistotou vyléčení, naopak pozitivita by mohla být argumentem pro případné zvažování reoperace - ideálně v podobě opakované konizace (a tu by neměl být problém absolvovat až po Vaší dovolené). JS

mudr jiří sláma

21. 01. 2013 18:02:28 - 1olina11
Pane doktore jsem po konizaci po 3letech mám CIN I-II/NEDOSAHUJEOKRAJU,výrazné reakt.změny žl.buněk,cyto-ASC-H prosím co to znamená mám jít na kolposkopii nikdo mi nic neřekne děkuji Vám za odpověd.
Odpověď:
Dobrý den,
aktuální cytologický nález hovoří o přítomnosti abnormálních buněk, které ale nelze přesně zařadit. Na vině takového nálezu tak může být celá řada změn - od zánětu až po návrat předrakovinových změn. Cytologický nález tak není diagnózou a jeho význam spočívá ve vyslovení nutnosti realizovat jiná vyšetření k ověření příčiny. Prohlédnutí čípku (tzv. kolposkopie) specialistou na jeho nemoci by mělo stanovit přesnou diagnózu a podle ní i optimální postup - sledování v klasickém intervalu, sledování v častějším intervalu, léčbu antibiotiky či opakované chirurgické ošetření. JS

Ascus

21. 01. 2013 16:27:29 - Evelína
Dobrý den, pane doktore, je mi 22 let a byl mi zjištěn nález ascus, při kolposkopickém vyšetření ale vše v naprostém pořádku, mikrobiologická kultivace negativní.Během minulého roku jsem měla dost zánětů a byl to celkově hodně stresový rok, nyní se snažím posilovat imunitu. Mohu se zeptat, jsou mé opravdu veliké obavy z progrese na místě? Nemůže mít tento nález pouze hojivý charakter po oněch zánětech? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
nález označovaný jako ASC-US (blíže nespecifikované atypické povrchové buňky děložního čípku) je v převážné většině případů způsobený zánětem, hojivým procesy, reakcí na zevní i vnitřní vlivy a na hormonální změny. Jen vzácně jsou příčinou předrakovinové změny, většinou navíc mírné. U velmi mladých žen platí, že rizikovost takového nálezu bývá minimální. Optimálním postupem je pátrání po možné příčině a její řešení. Při normálním nálezu zcela postačuje kontrolní stěr za 6 měsíců. S výhodou bývá podpora normalizace poševního prostředí pomocí čípků s laktobacily, případně usnadnění vyzrávání povrchových buněk čípku preparátem Cicatridina. JS

Výsledky

21. 01. 2013 03:50:20 - Adela
Dobrý den pane doktore,

prosím Vás, co znamená výsledek po konizaci D III se spornou invazí non sano - zasahuje do cervikálního okraje. Je už to rakovina a může si šířit do jiných orgánů? Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
nález označuje přítomnost závažných předrakovinových změn (častěji se pro ně používá označení CIN 3, někdy i CIS) s přítomností známek, které nevylučují, ale zároveň nepotvrzují počínající mikrokopické rakovinové bujení. Současná klasifikace řadí takové změny mezi předrakovinové a stejně tak je i léčí. Riziko šíření do okolních orgánů je proto nulové. Součástí informace z operace je ale ještě dosah nálezu do okraje řezu (odborně se takový nález popisuje jako "non in sano"), což vyvolává určitou nejistotu o kompletnosti odstranění celého ložiska změn. Další postup v dané situaci závisí na věku, přání těhotenství, úrovni závažnosti změn, které dosahovaly do okraje řezu, i místu dosahu (zevní či vnitřní okraj). O všem jsem opakovaně podrobně psal v předchozích dotazech. JS

lichen kožní nemoc

19. 01. 2013 13:14:42 - jarmila10
Vážený pane doktore,
děkuji za odpověď, ale asi jsme si dobře nerozuměli. V dotazu Vám píšu, že moje sestra navštívila několik! ordinací, /3-4/ ordinace specialistů a nikde jí nepomohli. V současné době nemá kam jít, všichni lékaři jí nedoporučují další návštěvu, protože již veškerou léčbu vyčerpali. Myslíte si, že by bylo dobré dále hledat další ordinace a spoléhat se na to, že sestře někdo pomůže? Vaše odpovědi na toto onemocnění i z historie této poradny mě přesvědčili, že opravdu si lékaři neví rady s tímto onemocněním. Nevím jak
dál a obávám se velice o setřino zdraví.
Opravdu není nějaká specializovaná ambulance na toto onemocnění ? Na internetu nemohu nic najít.
Děkuji za Vaši odpověd
S pozdravem Jarmila S.
Odpověď:
Dobrý den,
mám bohužel obavu, že jsem Váš dotaz pochopil zcela správně. Neexistuje však lepší rada, než se aktivně léčit - potíž může být mnohem komplexnější, a to i na úrovni duševní - v dané situaci je proto zcela stěžejní péče u specialisty na léčbu bolesti a u psychiatra. Nesouhlasím, že jde o zcela ztracenou situaci a neexistuje možnost léčby. Rozhodně bych doporučoval dále hledat. Specializovaná ambulance pro pacientky s bolestmi zevních rodidel v ČR není, otázkou je, zda nekonzultovat i v zahraničí - hodně známou osobou v této problematice je doc. Edwards z USA (http://libbyedwardsmd.com). JS

Kolposkopie a biopsie

17. 01. 2013 16:25:55 - grace454
Dobrý den pane doktore,
po špatných výsledcích z cytologie (těžká cervikální dysplazie) mě můj lékař zaslal na biopsii děložního čípku.Před samotným zákrokem mi paní doktorka provedla kolposkopii s tím , že se jí zdá čípek v pořádku,ale raději ať biopsii podstoupím. Momentálně čekám na výsledky. Chtěla jsem se zeptat jak moc je kolposkopie přesná a je možné , že nakonec bude čípek v pořádku.

Děkuji s pozdravem Veronika
Odpověď:
Dobrý den,
přesnost kolposkopie záleží zejména na dvou faktech - zkušenosti vyšetřujícího lékaře a přehlednosti nálezu (odborně se hovoří o tzv. typu transformační zóny). Zatímco první lze ovlivnit, druhé nikoliv, a tak u části žen může být vyšetření při veškeré snaze neadekvátní a nemusí umožnit stanovit žádný závěr. Podobně i přesnost cytologie není absolutní a není žádnou výjimkou, že je nadhodnocena či podhodnocena. Je proto samozřejmě možné, že Váš nález může být zcela normální. JS

Pozitivní nález

15. 01. 2013 21:39:44 - Sslunecnice
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes jsem byla u gynekologa a ten mi zdělil,že mám pozitivní nález papilovirů,na víc po antibiotické léčbě mám i jiné gyn. problémy. Byly mi předepsány tyto léky Macmiror 500 a Clotrimazol, netázala bych se zda mám začít s aplikací, kdybych si byla jistá, že nejsem těhotná,doktor mi řekl ,že sliznici mám na 6mm proto mi byla aplikovaná injekce na vyvolání menstruace. Tak nevím, na masti a tobolkách je psané určitě nezavádět v prvních 3 měsících, tak nevím počkat zda menstruace přijde, nebo nečekat a aplikovat léčbu?ale co když budu těhotná, léku můžou poškodit plod? Předem moc děkuji za odpověď s Pozdravem Klára
Odpověď:
Uvedený dotaz nikterak nesouvisí s předmětem poradny pro předrakovinové nebo rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Problém je třeba diskutovat s ošetřujícím lékařem. JS

výsledky po konizaci

15. 01. 2013 20:35:54 - kimilka
Dobrý den pane doktore,
před 3 týdny jsem byla na konizaci (CIS III), ve výsledku píší :
na povrchu děl.čípku ložiskovitá akantoza a epidermizované ektropium,kde zastiženo drobné ložisko dysplastických změn charakteru těžké dysplazie-CIN III, které po označení konturačním barvivem DOSAHUJE exocervikálního okraje elektrokauterizační linie.

Doktor se na to moc netvářil a jediné co mi řekl,že bych měla otěhotnět ( což tak 3 roky nechci) ,pokud ne, tak že by byl radši pro odstranění. Je to opravdu nutné?
Odpověď:
Dobrý den,
dosah předrakovinových změn k zevnímu okraji řezu je u žen plánujících v budoucnosti těhotenství důvodem ke kontrolování. Ve většině případů jde totiž pouze o "dosah" a nikoliv o "přesah" - jinými slovy - u většiny žen již není během kontrol zjištěn žádný zbytkový nález. Osobně bych proto v dané situaci doporučoval kontrolní vyšetření za 4-6 měsíců po operaci. "Tlak na otěhotnění" má smysl vyvíjet jen v situaci skutečného průkazu zbytkových změn nebo první operací značně zkráceného čípku. Podobně i k opakované operaci by mělo smysl přistoupit jen při jednoznačném průkazu závažných změn u ženy, která těhotenství již neplánuje, nebo odkládá. JS

HPV test

14. 01. 2013 08:34:51 - Monka
Dobrý den, p.doktore,

ráda bych se zeptala, jaký význam má nechat si udělat HPV test?V srpnu mi bude 36 let, v roce 2010 jsem podstoupila konizaci pro nález CIN II, od té doby výsledky cytologie v pořádku-aspoň tedy dle sdělení lékaře v tom doufám, neboť podle něj mám čípek úplně čistý, ale nález byl v kanálku děložního hrdla, tak vždy doufám, že gynekolog udělá stěr ve správném místě.Dále jsem pak řešila své první otěhotnění (mimoděložní těhotenství, posléze laparoskopické operace, IVF a v srpnu r. 2012 jsem otěhotněla spontánně-porod mám stanoven na 5.5.2013).Na cytologii jsem měla jít v lednu, ale kvůli mému nynějšímu těhotenství půjdu až po šestinedělí.
Myslíte si také, že těhotenství může nějak ovlivnit k horšímu následnou cytologii?
Ráda bych si pak nechala udělat ten test na HPV, ale nevím význam.
Moc děkuji za opdpověď a za Vaši poradnu, již v minulosti jste mi moc pomohl a vážím si Vás.
Pěkný den, s pozdravem M.
Odpověď:
Dobrý den,
1. poporodní změny a kojení mohou cytologický stěr značně ovlivnit, je proto lepší cytologickou kontrolu udělat až s delším odstupem po porodu - ideálně za 8 - 12 týdnů.
2. testování přítomnosti rakovinotvorných typů papilomavirů v děložním čípku (tzv. HPV test) má řadu výhod a je v současné době nejpřesnějším vyšetřením stanovujícím riziko možného rozvoje rakoviny děložního čípku. Logické je takové vyšetření provádět až u žen nad 30 let - důvodem je vysoká frekvence přechodných a banálních HPV infekcí u žen mladších. Je-li ve věkové kategorii nad 30 let test negativní, pak je riziko vzniku závažných předrakovinových změn nebo rakoviny prakticky nulové dokonce na několik let dopředu. Test je vysoce citlivý s minimální chybovostí, díky tomu již některé země (Nizozemí, část Skandinávie) zcela nahradily odběr cytologie právě testem na HPV. U žen po konizaci pro závažné předrakovinové změny má smysl test odebrat nejdříve za 6, lépe až za 12 měsíců - jeho negativita je nejpřesnějším okladem vyléčení. Poněkud problematičtější je zjištění pozitivity testu - v takovém případě je žena v riziku rozvoje změn v budoucnosti a měla by být pečlivěji kontrolována, zejména pak ukáže-li test pozitivitu nejagresivnějších typů - HPV 16 a 18. které jsou izolovaně testovány.
JS

ASC-H (nelze vyloučit HSIL

13. 01. 2013 23:19:52 - Lenkapeksova
Dobrý den pane doktore,

10.1. jsem byla u lékaře a ten mi řekl, výsledky z poslední cytologie jsou špané, jediné co jsem vyčetla s průvodky bylo ASC-H (nelze vyloučit HSIL) cytologie je z 23.září o špatných výsledcích mě sestra prý informovala emailem, ale já bohužel žádný nedostala nebo nečetla, proto jsem se dostavila až ted a to gynekolog zjistil, že jsem těhotná asi 5tt. Odebral mi novou cytologii nějakou novou metodou a prý je možné, že budu muset jít na přerušení. Od září tam jsou prý i horší změny(asi podle mikroskopu)vyditelné na čípku. Cytologie předtím( rok a 3 měsíce byla v pořádku.) Myslíte, že je opravdu možné, že by se můj stav tak zhoršil za rok a půl aby bylo nutné přerušení těhotenství? Nové výsledky budou až v pátek. Vím, že to není tak dlouhá doba, ale já bych potřebovala vědět nějaké informace. Moc Vám děkuji za odpověd
Odpověď:
Dobrý den,
abnormální výsledek cytologie není diagnózou. Jde jen o podezření (které se vůbec nemusí potvrdit), že jsou přítomny předrakovinové změny na čípku. Zjištění uvedeného nálezu v těhotenství je navíc štěstím v neštěstí - i v případě zjištění skutečných předrakovinových změn se totiž postupuje konzervativně, ženy jsou jen kontrolovány a po šestinedělí je situace opakovaně zhodnocena. Důvodem pro takový postup je vysoké procento zlepšení nebo úplného vymizení změn. Přerušení těhotenství je naprosto nevhodným postupem. Výjimkou by bylo pouze velmi raritní podezření na rakovinu. JS

Rychly prubeh

12. 01. 2013 14:54:01 - MartaZ
Vazeny pane doktore,
je mi 32 let a mam dve deti. Jsem stale vice zmatena z rychleho vyvoje me situace. 22.8.12 jsem mela prvni podezrely cyt. vysledek PAPIIw, nato uz nasledoval 16.10. PAPIIID a 30.11. mi byla provedena biopsie s vysledkem CINII a CINIII (nalez na 2 castech cipku). Planovana LEEP konizace a vyskrab kanalku delozniho hrdla na 9.1.13, po ktere mi bylo sdeleno, ze operater nasel jeste "neco" a musel proto odstranit vetsi cast cipku a udelat i castecny vyskrab delohy. Vice mi receno nebylo. Dalsi peci prebira "domaci" gynekolozka, u ktere jsem se mela den po operaci hlasit. Obdrzela jsem pro ni jen kratkou zpravu, ve ktere stalo CINIII, diagnoza D06.0 a strucny popis postupu operace. Kdyz jsem se ji zeptala na tyto vysledky, nerekla k tomu nic jen, ze pocita s dobrym vysledkem. Histologie jeste neni hotova. Pripadam si nedostatecne informovana, protoze pokazde mluvi jen v pozitivech a pak je vse jinak. Ziji jiz 10 let v Nemecku a zde je nedostatecna komunikace mezi lekari a pacienty jaksi bezna, jedno v jakem oboru. Z verejnych zdroju jsem se docetla, ze normalni vyvoj tohoto onemocneni trva roky. Proto nechapu, jak je mozne, ze to u me jde tak rychle? Patrim mezi mensinu? Pokud by se neprovedla konizace vcas, mohl by se behem nekolika tydnu vyvynout i zhoubny karcinom?
Vzdyt ja vlastne ani presne nevim, co mam. Budu Vam velice vdecna za kratke vysvetleni.
Dekuji a jsem s pozdravem. M.Z.
Odpověď:
Dobrý den,
cílem gynekologických kontrol je zachytit a ošetřit změny děložního čípku v předrakovinovém stádiu. Současné znalosti o předrakovinových změnách však zaznamenaly některé nové poznatky - v prvé řadě je zřejmé, že část nálezů, které označujeme jako CIN 3 vzniká bez předchozích předstupňů (tj. bez CIN 1, CIN 2) a zároveň také, že ne každý nález označený jako předrakovinový se opravdu chová jako předchůdce rakoviny a může v ní vyústit. Za "skutečný" předrakovinový nález je proto považována až kategorie CIN 3. Jinými slovy - není naprosto žádný důvod vyslovovat obavy z rychlosti vzniku Vašeho nálezu, velmi pravděpodobně totiž nevznikl o nic rychleji než je běžné. Zároveň byl zjištěn ve stádiu, které je podle aktuálních poznatků cílem gynekologické kontroly, a je velmi správné, že byl v takové situaci aktivně řešen. O potenciálu nálezu ve smyslu rychlosti možné přeměny v rakovinu nevypovídá uvedené vůbec nic a nikdo nedokáže odpovědět, zda by nález přetrvával dlouhodobě jako CIN 3, ani za jak dlouho by se zhoršil ve skutëčnou rakovinu. Takové úvahy byly by zcela spekulativní. JS

Polygynax

12. 01. 2013 03:20:03 - anusenka18
Dobry den chci jen zeptat pobiram polygynax 3 den a mam hrozne bolesti bricha mela bych ho vysadit?nebo je to normalni?Dekuji
Odpověď:
Uvedený dotaz nikterak nesouvisí s předmětem poradny pro předrakovinové nebo rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Důvod Vašich potíží diskutujte s ošetřujícím lékařem. JS

kožní nemoc lichen

11. 01. 2013 10:16:20 - jarmila10
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás o radu. Moje sestra se dlouhodobě léčí s kožní nemocí na vulvě-lichen a má zdvojenou dg. lichen a vulvodynie. Navštívila několik ordinací gynekologů dermatologů, psychiatrů, byla léčena na oddělení bolesti, ale nikdo jí nedokázal pomoci od nepřijemných bolestí. Z internetu jsem se dozvěděla, že toto onemocnění je opravdu nadmíru nepříjemné až trýznivé, léčba je obtížná a velmi často neúspěšná. Z historie dotazů na toto téma ve Vaší poradně, jsem se dozvěděla, že toto onemocnění má více žen, nejsou to jedinci, a že lékaři si neví rady jak je léčit. To mě docela vyděsilo, protože, v poslední době je sestra apatická, zhubla, neužívá léky, které jí evidentně nepomáhají. Tato nemoc jí obtěžuje i v noci ,špatně spí. Stále častěji mluví tom, že živoří a že život pro ní nemá cenu. Má divné myšlenky. Velmi se o sestru bojím, ale nevím jak jí pomoci. Odmítá další vyšetření, s tím, že všichni lékaři jí řekli, že už neví jak jí pomoci. Je to opravdu tak beznadějné v 21. století? Prostudovala jsem odborné stránky na které odkazujete, ale nenašla jsem tam nic nového, vše setra už měla včetně chirurgického zákroku. Prosím Vás zda nevíte o nějakém lékaři, který se na toto oněmocnění specializuje / úspěch by byl zmírnění obtíží/, nebo cokoliv jiného co by sestře pomohlo.

Děkuji za odpověď J.S.




Odpověď:
Dobrý den,
dominují-li u obraze onemocnění bolesti a depresivní ladění, pak je nutno pomoc hledat ve specializované ambulanci pro léčbu bolesti a zároveň v péči psychiatra či psychologa. Nebyl-li dosud úspěch na jednom pracovišti, pak je otázkou, zda nezvážit péči v jiném. Lepší rada neexistuje. Při dobré spolupráci lze alespoň určité míry zlepšení dosáhnout téměř vždy. JS

Asi z trochu jiného soudku...

10. 01. 2013 13:53:40 - Terez103
Dobrý den,

promiňte jestli můj dotaz bude trochu "mimo", ale pokouším se sehnat, co nejvíce názorů...

Ve věku 1,5 roku jsem prodělala ovarektomii pravého vaječníku - narodila jsem s nádorem (čekám na zaslání kopie karty, abych sama s lékařem zjistila o jaký druh nádoru se jednalo a jaké byly výsledky histotogie).

Během posledních sedm let jsem se stala značně "náchylnou" na cysty - častokrát obrovských rozměrů - na zbývajícím vaječníku. Proto už má lékařka několikrát zvonila na poplach, abych si nechala zamrazit vajíčka, pokud bych chtěla své genetické dítko, a pomalu mě připravovala na možnost operace.
Vždy jsem vyhrála...

Teď je mi dvacet a během posledního roku se mi začaly zhoršovat výsledky až jsem skončila u dalšího lékaře, specialisty na změny na čípku. Nejnovější stav je: HR HPV (přítomnost dle testů už asi 7 měsíců) a LGSIL - koilocytóza. Můj lékař doufal, že vše odezní po vykonání biopsie - neodeznělo. Ale nijak zasahovat nechce - prý by mohlo způsobit ztížení pozdějšího přání otěhotnět, či případné těhotenství. Že situaci budeme řešit pokud HR HPV budou přetrvávat i na příští kontrole a měla bych je tak už přes rok. (Prý standardní postup.)

Má původní lékařka mě vždy připravovala na fakt, že si nebudu moc dovolit čekat na první dítě do 30 či více let - že bych potom taky mohla mít smůlu. A když se nakonec začaly přidávat i tyhle další problémy, kdy nebyla jediná kontrola bez nějakého "problému" a později se i mé nálezy zhoršovaly každý měsíc - na čípku je viditelná bílá skvrna, která má stále tendenci růst. Začala mi naznačovat, že bych neměla zbytečně dlouze protahovat čas s plánováním rodiny...

Ovšem jiný gynekolog, u kterého jsem byla z důvodu zduřelých uzlin v tříslech (které přetrvávají od května minulého roku a nikdo nemůže na přijít na to, co jsou zač), mi řekl, že mám času kolik jen budu chtít.

Proto bych se Vás ráda zeptala na Váš názor, i když je má otázka možná hloupá. Mám přání mít svou rodinu a alespoň jedno dítě si odnosit. Dle Vašeho názoru: Mám času kolik bych si jen přála, nebo si ten luxus dovolit nemůžu?

Předem děkuji za odpověď a za Váš čas,
Tereza.
Odpověď:
Dobrý den,
problematika cyst - tedy hormonálně podmíněných změn vaječníku - nepatří do onkologické poradny a ve vztahu k budoucí graviditě nemá mnoho významu v době, kdy lze elegantně využít efektu hormonální antikoncepce na omezení jejich tvorby. Podobně i nález na děložním čípku nemusí vyvolávat žádné veliké obavy a tlaky na časné otěhotnění. Podmiňovat brzkou nutnost gravidity při nálezu mírných změn totiž není nikterak vědecky opodstatněné. Současné znalosti o Vašem nálezu naopak vysoce favorizují dlouhodobé (není výjimkou i roky trvající) sledování, neboť riziko zhoršení je značně limitované (cca 10-15%). Naprosto žádnou roli navíc nehraje ani přítomnost HPV infekce, která je ve Vaší věkové kategorii extrémně častá a nic nevypovídá o dalším možném vývoji změn. JS

Výsledky po konizaci čípku

08. 01. 2013 21:00:14 - klara88
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o konzultaci k mému případu. Je mi 24let, bezdětná. V červnu a září 2012 byl nález z cytologie HSIL (LBC). V říjnu PC hrdla: CIN3. Zdravotní potíže jsem neměla žádné. Na doporučení ošetřujícího gynekologa jsem podstoupila 27.11. konizaci děložního čípku.
Výsledná zpráva zní:
1. Konus čípku děložního vypnutý nepřehledný 13x8x5mm zpracován v celém rozsahu v 5 tkáňových bl., dlaždicový epitel z větší části stržen, zachovalý pouze v tkáňovém bl. 5, obvyklého vzhledu, ve většině tkáně zastižena pouze žlázová sliznice hrdla a část transformační zóny s ovulózou, s chronickým aktivním zánětem, dysplastické změny jsme neprokázali.
2. Kyretáž hrdla. Tkáňový fragment 5mm v průměru je hlen a útžek stromatu hrdla, s termicky zhmožděnými žlázkami blíže nehodnotitelnými a čepem termicky zhmožděného dlaždicového epitelu též nehodnotitelného.
Závěr: Dysplastivké změny neprokazujeme. Nález nutno korelovat s klinickým obrazem.
Znamená to, že jsem operaci podstoupila zbytečně? Nebo se mohla stát chyba někde v laboratoři? Ošetřující gynekolog tvrdí, že asi všechnu postiženou tkáň odebral při biopsii. Je to možné?
Moc Vám předem děkuji za odpověď.
S pozdravem Klára
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený případ není nikterak výjimečný a popisovaný postup je zcela správný. Je-li nějakou formou odběru tkáně zjištěn závažný předrakovinový nález děložního čípku, pak je následně (s výjimkou těhotných žen) nutné ošetření konizací. Cílem takového zákroku je však nejen odstranění celého ložiska změn, ale i dosažení tzv. zdravých okrajů řezu. U části žen je totiž předrakovinový nález odstraněn již v prvém kroku, ale v čípku stále zůstávají buňky s vysokým potenciálem ke změně v buňky předrakovinové či rakovinové. Teprve odstraněním takové tkáně je zajištěno u většiny žen úplné vyléčení. Výkon tedy rozhodně není zbytečný, naopak, je v dané situaci zcela logický a správný a dává vysokou jistotu trvalého uzdravení. JS

Bolestive vyšetření

08. 01. 2013 17:56:53 - nikita333
Dobry den p.doktore po konizaci deložního čipku kdy mi vysledky vysli v poradku po te cito. špatne ted čekam na další postup doktora, jsem zmenila lekaře ktery mi provedl klasickou gyn.prohlidku..ale velmi bolestivou kterou jsem nikdy dříve nezažila..po ktere jsem zašla špinit a i po dvou dnech bolest. Druha vec jsem tam byla když mi končily ovulační dny.. p. doktor mi napsal Naxyl a mast ..pry mam zanet. Předchozí dr.mě na nic nelečil ale ani bolesti žadné nebyly. mam hruzu z dalšího vyšetření. Nechci pořad menit doktory ale je tohle normalní? mam zmenit doktora? (doktor je arab) predem dekuji za nazor a po připaděi pomoct.
Odpověď:
Uvedený dotaz nikterak nesouvisí s předmětem poradny pro předrakovinové nebo rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Důvod Vašich potíží diskutujte s ošetřujícím lékařem. JS

Cytologie

04. 01. 2013 09:22:27 - martina7714
Dobrý den
chci se Vás zeptat co je lehká atypie.
Děkuji moc!
Odpověď:
Dobrý den,
lehká atypie je výraz pro mírné, málo závažné změny. JS

rekonizace po dobrých vzsledku z hystologie

03. 01. 2013 16:55:47 - nikita333
Dobry den p.doktore obracim se na Vas, s prosbou o radu ..1.11.2012 jsem prodělala konizaci čípku...kdy výsledky z histologie dopadly v pořadku. Měsic po té mi mi byla provedena kontrolni citologie, ktere nedopadly dobře. Střední až těžka dysplazie. P.dr. mi zdelil po tel. že operaci asi neudelali dobře. Co si mam o tom myslet? mam 2 decka a nervozita stoupa. K p.dr.mam přijit až ve sředu...tj. 5 dlouhych dnu. Prosim Vas o Vaš nazor. Předem děkuji za odpověd.
Odpověď:
Dobrý den,
hojení defektu po konizaci a následné vyzrávání povrchových buněk trvá minimálně 3 měsíce. Odběr cytologického stěru v tomto období proto není doporučen, neboť výsledek je téměř vždy vyhodnocen v některé kategorii vykazující abnormality. Jde však o falešnou pozitivitu, podmíněnou probíhajícím hojivým procesem. Všechny renomované odborné společnosti (FIGO, ASCCP) včetně naší Onkogynekologické sekce proto doporučují provedení prvního cytologického stěru nejdříve za 4, lépe až za 6 měsíců po operaci. Abnormita cytologického stěru zjištěná jeden měsíc po konizaci je tak nicneříkající informací, která nemá na další postup žádný vliv. JS

vysazení antikoncepce při nálezu?

03. 01. 2013 14:27:56 - opička
Dobrý den,

po preventivní prohlídce mi byl sdělen nález LSIL (LBC) včetně HPV. 9 let užívám antikoncepční náplast Evru (je mi 28 let), jsem ve stálém vztahu.

Chtěla bych se zeptat, jestli vysazení antikoncepce může dopomoci k zlepšení nálezu? Popřípadě cokoliv do by mohlo pomoci k zlepšení? Zjistila jsem pouze podpůrnou "léčbu" Indonalem partner for Women, který již měsíc užívám (partner užívá verzi pro muže). Chceme moc miminko, ale chtěla bych ho počít do zdravého stavu těla.

Velmi děkuji za opověď a přeji moc krásný den! :)
Odpověď:
Dobrý den,
vliv antikoncepce na předrakovinové změny čípku posuzovalo několik vědeckých studií, žádná ale neprokázala, že by vysazení antikoncepce mělo na abnormální nález v krátké době blahodárný vliv. Vzhledem k řadě výhod, které antikoncepce poskytuje, je proto její vysazování z důvodu očekávání zlepšení nálezu na čípku nesmyslné. Ani žádná jiná metoda dosud neumožňuje aktivně přispět ke zlepšení nálezu, uvedené potravinové doplňky nebyly vědecky ověřeny a jejich přínos je minimálně sporný. Jediné možné doporučení tak spočívá v pravidelných gynekologických kontrolách a zamezení působení faktorů, které by nález zhoršovaly - tj. nekouřit a nebýt promiskuitní. JS

riziko samotné prevence - stěrů děložního hrdla

25. 12. 2012 14:21:16 - Jana333
Dobrý den,
před nějakou dobou jsem došla k přesvědčení, že samotný stěr děložního hrdla sloužící k prevenci rakoviny může podporovat infekci HPV viry a zhoršení samovolného vyléčení. stěr pokud se nepletu je založen na odebrání buňěk - malého množství tkáně, které v zásadě způsobuje "mikrotraumata" na děložním čípku. ze zkušenosti vím, že to občas trochu zabolí a s kamarádkami jsem už zažili že jsme měli po zákroku mírné špinění - krev.to jistě není správný postup.normálně se to neděje, upozornila bych doktorku.nicméně se mi kvůli mému "podezření" nechce na prevence chodit (zatím chodím).chápu že stěr může zachytit nadorove bujeni celkem včas, a zachranit život.ptám se ale, jestli přece jen neexistuje byť malé riziko ...zvětšení pravděpodobnosti, že se nádor spíše vyvine, díky narušování sliznice...nebo že viry snáze proniknou do tkáně po takovém zákroku. Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
je málo lékařských postupů, které by měly tak silný příznivý dopad na prevenci rakoviny, jako stěry z děložního čípku. Mechanické snesení malého vzorku buněk z povrchu čípku a z jeho kanálku jistě nemusí být nikterak příjemné a slabé zakrvácení je dokonce možno chápat jako standardní a zároveň nijak rizikový průvodní jev (buňky z kanálku čípku totiž vytvářejí jen jednu vrstvu a setřou-li se, pak jsou pod nimi již křehké cévy). Obavy ze zvyšování rizika rakoviny stěrem ale naštěstí nemají žádný racinální podklad. Drobná mikrotraumata na čípku vznikají velmi snadno již při zcela běžných intimních aktivitách a jejich rozsah i frekvence (stěr se dělá standardně 1x ročně, v některých zemích 1x za 3 roky) jsou zcela nesrovnatelné. Navíc platí, že bez HPV infekce rakovina čípku nevznikne. Rozhodně tak nelze očekávat, že by měl mít stěr prováděný jednorázovými nástroji jakýkov negativní vliv; paradoxně by se dalo spekulovat spíše o vlivu opačném - má-li totiž žena mírné změny na čípku, pak někdy provádíme odběr malého vzorku z těchto změn nejen s cílem o potvrzení nálezu, ale i s cílem podpořit místní imunitní pochody, které nejen vzniklý defekt, ale často i sousedící změny vyhojí, podobně by se tak mohl uplatňovat i stěr svým efektem vynucujícím opakovanou obnovu krytu zdravými buňkami. K Vašim obavám z provádění jakýchkoliv stěrů z děložního čípku není žádný vědecky doložitelný důvod, naopak mnohonásobně větší obavy by měly vyvstávat při nedocházení na preventivní vyšetření. JS

lichen sclerosus

18. 12. 2012 19:43:26 - vrbová
Vážený pane doktore,
dlouhodobě pročítám Vaší poradnu, abych se dozvěděla výc o lichen sclerosus, který mám dlouho, několikrát histologicky ověřený. Mám podobný problém jako skoro všechny pisatelky v této poradně, mepomáhá mi žádná léčba. Měla jsem masti-dlouhodobě, operace, protibolestivé výkony, léky na bolest, proti svědění, antidepresiva, cvičení na uvolnění svalů. Chtěla jsem konzultovat informace ze zahraničních stránek, které doporučujete prostudovat s dermakologem. Moc se divil svéráznému způsobu získávání informací a vyslovil názor, že není přesvědčen o nějakém přínosu pro pacienta. Doporučil mi, abych se neléčila z internetu, protože pro laika nesrozumitelné lékařské výrazy by me mohly ještě více stresovat. Cítím se všemi ženami, ktaré mají toto onemocnění, kvalita života je nulová bez naděje na zlepšení. Chtěla bych se zeptat na injekce botulotoxinem, dočetla jsem se na internetu, že také mohou zmírnit nepříjemné příznaky. Dermatolog tuto možnost zavrhl. Jsem ochotná podstoupi jakoukoliv léčbu, která alespoň trochu pomůže od nepřetržité bolesti, svědění a pálení.
Děkuji moc za Vaší odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
odborné stránky, na které odkazuji jsou oficiálními stránky nejrenomovanějších společností věnujících se onemocněním zevních rodidel na světě. Žádné lepší nejsou, žádné české neexistují. Jako zdroj kvalitních informací jsou přínosné nejen pro odborníky, ale i pro pacientky, protože obsahují část, kde jsou laicky a srozumitelně vysvětlené hlavní zdravotní problémy a jejich léčba. Žádnou svéráznost (navíc ve 21. století, kdy elektronická média používáme téměř všichni) ani nesrozumitelnost v takovém počínání nevidím, spíše naopak. Vyslovená kritika tak zjevně pramení pouze z neznalosti... Přínos botoxu v léčbě bolestí vulvy je kontroverzní, i když je některými odborníky doporučován nebo používán, kvalitní vědecké studie (tz. zaslepené, randomizované) efekt na snížení bolestí nepotvrdily. JS

mozaika na čípku, ale cytologie v pořádku

18. 12. 2012 11:07:43 - AnetaZ
Vážený pane doktore,
před dvěma měsíci jsem byla na pravidelné gynekologické prohlídce. Tam mi při vyšetření kolposkopem byla zjištěna jemná mozaika na děložním čípku. po třech týdnech mi ale sestřička volala, že ve stěru bylo moc krve, takže musím přijít na stěr znovu. Před třemi týdny jsem tedy podstoupila vyšetření znovu, jiným gynekologem a ten mi řekl, že mozaiku vidí také. Že se musí zjistit, zda se nejedna o předrakovinové změny. Stěr vzal znovu a cytologie ale vyšla v pořádku. Teď jsem si na gynekoligii volala a prý mám přijít znovu až za rok. sestra mi ale samozřejmě nedokázala vysvětlit, z čeho mám onu mozaiku na čípku. Jsem z toho pořád dost nervozní. Je možné, že gynekolog vzal stěr opět špatně a je falešně negativní? Bojím se infekce HPV. Před měsícem mi totiž byla zjištěna genitální bradavička . Což mě také dost zaráží, jelikož jsem byla očkovaná vakcínou Silgard v roce 2009. Už jsem byla navíc 2x na vypálením dusíkem a s bradavicí to ani nehlo. Měla bych si podle Vás udělat test na HPV? Vím, že se dá testem zjistit pouze vir, který způsobuje 70 % změn, ty zbylé se testovat jinak nedají? Abych měla jistotu. Můžete mi prosím ke všem dotazům napsat Váš názor? A poradit co dělat dál? Dlouhodobě žiji v UK, ale veškerá vyšetření byla provedena v ČR. Předem děkuji a přeji hezký den.
Odpověď:
Dobrý den,
1. mozaika je obraz cév na povrchu čípku připomínající drobná políčka. Podle velikosti jednotlivých políček, jejich vzdálenosti a pravidelnosti se rozlišuje jemná a hrubá. Zatímco hrubá mozaika je nálezem vyslovujícím podezření na možné závažné změny, jemná mozaika je nález málo specifický - lze ji totiž pozorovat jako přirozený nález (jako součást projevů tzv. nezralé metaplazie - tedy přirozených přeměn buněk na povrchu čípku) nebo jako součást obrazu mírných předrakovinových změn. Při absenci jiných pozorovaných změn a při normálním cytologickém nálezu není důvod k obavám a kontrola za 1 rok je zcela adekvátním postupem.
2. žádná z očkovacích látek nemá léčebný účinek, ale účinek preventivní, zároveň žádná z očkovacích látek nechrání proti všem HPV, a tak i očkovaná žena může (sice mnohem vzácněji) mít rakovinu čípku nebo pohlavní bradavice. Navíc ještě záleží, kdy jste byla očkována. Při očkování až po zahájení pohlavního života totiž můžete být již dříve infikována a mohou se tak vytvořit změny (např. uváděné bradavice) způsobené dokonce i vakcinačními typy HPV.
3. test na HPV dokáže stanovit všechny pro gynekologii potřebné typy (tedy nikoliv jen 70%, to si pletete s účinností vakcíny Silgard proti rakovině...), jeho význam je však až u žen nad 30 let věku. Provádění testu u mladších má jen velmi malý přínos - pozitivita je totiž velmi častá a v naprosté většině případů zároveň i přechodná.
JS

Kondylomata + konizace čípku přítelkyně

18. 12. 2012 01:07:38 - TB
Dobrý den,

píši Vám, jelikož jsem si četl Vaše fundované odpovědi na dotazy. Spolu s přítelkyní jsme již téměř šest let, během té doby jsme neměli jiného sexuálního partnera. Přítelkyni je 24 let, mne 26let. Přítelkyně chodí pravidelně co půl roku na gynekologická vyšetření. Letošního února jí bylo zjištěno CIN1 v září již CIN3, díky tomu byla před pár týdny na konizaci čípku, kde se díky histologickému vyšetření potvrdil výskyt karcinomu in situ, který byl ale, jak oba doufáme díky vysvětlení gynekoložky zachycen včas. Další kontrolu má za půl roku s tím, že bude sledována. Zjistili jsme také, že jsem tímto HPV virem nakažen také v podobě tří kontylomat v oblasti kořene penisu. Tento týden jsem objednán na jejich odstranění. Během posledního půl roku jsme měli sex bez kondomu, může toto být důvod tak prudkého zhoršení viru u přítelkyně? Také bych se chtěl zepatat, jak je to s dalším léčením a následným navrácením tohoto viru? Bude stačit jejich odstranění, popřípadě nějaká mast? Je tady riziko opětovného nakažení přítelkyně a další následné konizace? Jak se vůči tomu chránit, či postupovat dále? V budoucnu plánujeme mít dítě.

Mnohokrát děkuji za odpověď. TB
Odpověď:
Dobrý den,
předrakovinové změny, které byly léčeny, nejsou "virem", ale projevem působení virové infekce. To obvykle bývá dlouhodobé - měsíce, roky i desetiletí. Důvod pro zhoršení mírných změn ve změny souvisí s jinými faktory, než je užívání kondomu v trvalém partnerském vztahu. Riziko návratu onemocnění po operačním odstranění předrakovinových změn se podle vědeckých studií obecně pohybuje mezi 3-25% a závisí na rozsahu předchozího nálezu a rozsahu operace, adekvátnosti odstranění změn a zároveň buněk dosud nezměněných, ale již infikovaných HPV, úrovni obranyschopnosti, promiskuitě atd. Jediným efektivním postupem pro budoucnost je pečlivé gynekologické kontrolování. U žen bez trvalého partnera se může uplatnit i očkování. JS

rekonizace vs. operace

15. 12. 2012 10:26:49 - HanaR
Dobrý den pane doktore, absolvovala jsem konizace v jedné pražské nemocnici, o výsledcích se se mnou příliš nikdo nebavil, pouze jsem dostala do ruky zprávu s tím, že je to k dalšímu řešení.

Ze zprávy jsem se dočetla toto: Konus: dlaždicový epitel - metaplasticky přesahuje na dolním pysku krátce za SCJ, na horním pysku mezi č. 9 a č.1 přesahuje metaplasticky do hrdla, kde v šířce 5 mm nabývá v terénu atypické koilocytózy známek střední místy až těžké dysplazie, u č.9 dysplastický epitel dosahuje téměř endocervikálního okraje konizátu cpH: endocervikální sliznice.

Je mi jasné, že při konizaci asi nebylo odstraněno vše co mělo, v závěru zprávy je proto rekonizace vs. operace. Co tedy mohu očekávat - rekonizace je asi jasná, operace - to je myšleno odstranění dělohy? Je mi 32 let, doufala jsem ještě v 1 dítě, ale samozřejmě zdraví je v tuto chvíli důležitější. těmto lékařským termínům zkrátka příliš nerozumím, tak bych vás poprosila o přeložení do češtiny.
co je SCJ? jaký pysk je myšlen? co to zkrátka vše znamená a jaké byste doporučil nejlepší řešení?
Děkuji Vám moc za Váš čas, Hana
Odpověď:
Dobrý den,
1. nález z konizace nepřináší žádné zásadní pochybnosti - uvádí, že byly zjištěny závažné předrakoviné změny, které však s vysokou pravděpodobností byly zcela odstraněny. To, že je uveden dosah "téměř k okraji řezu" rozhodně neznamená, že je prokázán "přesah" změn, ten ostatně nezjistíme ani u převážné většiny žen, které mají dokonce dosah změn do okraje řezu jednoznačně popsán. V dané chvíli není u mladé ženy s plánem na budoucí graviditu naprosto žádný důvod k jinému než konzervativnímu postupu. Osobně bych doporučoval kontrolu až za 6 měsíců od operace. O významu slova "operace" lze jen spekulovat, ale vzhledem k výše uvedenému v něm beztak nenacházím logiku.
2. termíny, které jsou uvedeny pouze popisně označují lokalizaci změn v příslušné anatomické části čípku - SCJ je označení pro skvamokolumnární junkci - linii, kde se potkávají na čípku povrchové (tzv. dlaždicové) buňky s buňkami kanálku čípku (tzv. cylindrickými). Jde o linii, která vymezuje oblast, v níž vůbec nejčastěji vznikají předrakovinové a rakovinové změny, a která se odborně označuje jako transformační zóna. Děložní čípek je anatomicky členěn na několik částí, podle středem probíhajícího kanálku je pomyslně dělen na horní část - tzv. přední pysk a dolní část - tzv. dolní pysk.
JS

špatná cytologie 10 let po konizaci

14. 12. 2012 09:08:32 - simsa
Vážený pane doktore,
zatím čekám na vaši odpověď .
Během pár dní jsem se dozvěděla nové informace, takže jsem ještě chtěla upřesnit k mému dotazu.Vyšetření na viry negativní.
Moje sestra je už objednaná do nemocnice v předoperační poradně, kde jí provedou nejspíš hysteroskopické vyšetření s histologickým.Její gynekolog jí pouze sdělil, že v cytologii vyšly neoplastické změny(více nesdělil) a také jí toto napsal do zprávy pro nemocnici.Celé znění cytologie ani sestra neviděla. Ani jí nevysvětlil, jaká vyšetření budou následovat.Prý jí to řeknou v nemocnici.
Vyšetření na viry má negativní.
Vzhledem k tomu, že sama pracuji ve zdravotnictví mi přijde zvláštní, že jí pro nemocnici nedali celé znění cytologie.Pracuji v trochu jiném oboru,(radiologie-mamografie) atak samozřejmě nevím, jak postupují gynekologové .
Na sestře mi záleží, atak bych chtěla, aby péče jí poskytnutá, byla co nejlepší.
Mohl byste prosím nastínit, jakým způsobem může event. probíhat další léčba. Samozřejmě vzhledem k neoplastickým změnám z cytologie máme obavy . A ještě jestli je možné, aby při takové cytologii nakonec histologicky vyšly jen dysplazie např?
Moc děkuji


Odpověď:
Dobrý den,
výsledek cytologického stěru je pro další postup důležitý. Nejobvyklejší je totiž, že právě cytologická abnormita vede k dalším vyšetřením, na jejichž základě je stanovena skutečná (nezřídka odlišná - mírnější, ale i závažnější) diagnóza. Přesná znalost cytologické abnormity je také podstatným vodítkem pro volbu optimální léčby nebo vyšetřovacího algoritmu. Výraz "neoplastické změny" není sám o sobě žádnou z kategorií cytologických změn, je však součástí jednoho z nálezů označujícího abnormity buněk v kanálku děložního čípku (AGC-NEO - atypické žlázové buňky - spíše neoplastické). V takovém případě se za výsledkem ale může skrývat značná šíře nálezů - od hormonálních změn nebo vleklého zánětu až po rakovinu, a to dokonce i v oblasti děložního těla, nejen děložního čípku. Současná negativita testu na HPV značně favorizuje předpoklad příznivější varianty nálezu, pro přesnou diagnostiku a další rozvahu je ale nutné znát více informací - minimálně ultrazvukový a kolposkopický nález. JS

poděkování

13. 12. 2012 10:42:10 - petra21
Vážený pane doktore,ráda bych Vám touto cestou poděkovala za zodpovězení mých dotazů. Velice si toho vážím. Dnes jsem se dozvěděla výsledky cytologie a jsou za 1. Velká radost. Děkuji. S pozdravem Petra
Odpověď:

útvar na vaječníku

10. 12. 2012 20:49:35 - Lenka 1O
Dobrý den,před pul rokem mi pan doktor oznámil že mám myom na děloze o velikosti 2 cm.žádné problémy nemám.Po včerejší prohlídce mi řekl ,že si neni jistý jestli je to na děloze nebo vaječníku,ale vyrostlo to na 4cm.A přestal mluvit o myomu a nazval to nádorem.Což mě dost vyděsilo.poslal mě na odběr krve a bude se čekat na výsledky.Jsem z toho dost vyděšená je mi 27 let a mám jedno dítě.Můžete mi prosím trochu vysvětlit o co se může jednat?

Odpověď:
Dobrý den,
myom je nezhoubný nádor vycházející ze svaloviny děložní stěny. Změny vaječníků zahrnují široké spektrum problémů, naštěstí ve Vaší věkové kategorii v naprosté většině nezhoubných. Nejistota o původu a lokalizaci "nálezu" je jistě důvodem k podrobnějšímu vyšetření - nejlépe specialistou na onkogynekologický ultrazvuk, případně pomocí magnetické rezonance pánve. Řešení, bude-li vůbec nutné, závisí od konkrétního nálezu. JS

HPV typ 16, ASCUS

08. 12. 2012 17:56:12 - Tina01
Dobrý den,
byl mi zjištěn HPV typ 16 (ASCUS). Zajímá mě, jak dlouho tento virus přežije mimo tělo, např. na spod. prádle, ručníku apod.? Dočetla jsem se, že se vir vyskytuje na sliznicích a kůži. Znamená to snad, že se může z genitálií rozšířit kamkoli na kůži na těle (např. špatnou hygienou)? Nachází se i v poševním výtoku a menstruační krvi? Může se vir nějakým způsobem dostat z genitálií do vlastních úst (např. špatnou hygienou) a tak způsobit rakovinu krku?
Děkuji za odpovědi.
Odpověď:
Dobrý den,
přežívání viru mimo tělo je udáváno v řádu minut. Riziko nákazy ze spodního prádla či ručníku je ale malé a vyžadovalo by značný exces v běžné hygieně. Mnoho aktuálních studií prokázalo přítomnost pohlavního typu papilomaviru (zejména pak HPV 16 a HPV 18) v nejrůznějších tkáních a tělesných tekutinch, včetně poševního sekretu a menstruační krve. Obecně platí, že čím citlivější technologie se použije, tím snadněji se virus nalezne. Díky tomu dnes umíme stanovit i přítomnost jediné virové částice. V běžném životě to je ale naštěstí významně jednodušší - k rozvoji infekce je totiž třeba určitého (a zdaleka ne malého) množství virů (tzv. virové nálože) a také spolupůsobení dalších faktorů (kouření, poruchy imunity atd.). Dojde-li k infekci, pak je třeba aby dlohodobě působily další vlivy, které zabrání zničení infekce vlastní obranyschopností a povedou k přeměně buněk infikovaného orgánu v předrakovinové a později i rakovinové změny. Virus má navíc i schopnost přilnavosti k místům, která jsou pro jeho život výhodná, a proto je mnohonásobně častěji v děložním čípku než v jiných orgánech. Riziko přenosu z pohlavního ústrojí na jiná místa (ať již z jedince na jedince nebo na sebe samotného) není sice malé, ale riziko, že se infekce v jiném místě "uchytí" je velmi nízké a riziko, že zde vyvolá předrakovinové nebo rakovinové změny, je ještě nižší. JS

špatná cytologie 10 let po konizaci

05. 12. 2012 22:19:44 - simsa
Dobrý den,
předem se omlouvám, že neznám detailní informace.
Moje sestra(nyní 42) absolvovala před 10 lety rozsáhlou konizaci čípku.
Biopticky tam vyšla tenkrát metaplazie, s tím, že pak chodila na pravidelné kontroly u svého gynekologa 2x za rok na cytologické vyšetření.Bylo vše v pořádku.
Nyní od zač. r. 2012 chodí co 3 měsíce, nález prý není v pořádku.Bohužel neznám konkretní cytol. nález.
Nyní jí dělali i testy na HPV, výsledky zatím nejsou.
Ještě dodám, že tenkrát se konizace dělala hlavně kvůli abnormální velikosti čípku a také trpěla velmi často na především kvasinkové záněty. Po konizaci trpěla na záněty o něco málo méně.
Chtěla jsem vás poprosit, jestli byste mohl nastínit event. další postup, na co se má např. připravit. Doporučil byste např. sledování v centru COP?
ještě jednou omluva za neúplné informace.
děkuji předem za Vaši odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
cytologická abnormita není v žádném případě diagnózou, navíc ještě u ženy a anamnézou konizace pro nenádorové změny. Velmi často je v takové situaci příčinou opět vleklý zánět. Další postup se nicméně odvíjí od několika faktů - klinického nálezu (tj. nálezu pozorovaného při gynekologickém vyšetření mikroskopem a od přítomnosti případných potíží pacientky), mimořáný vliv má i výsledek testu na HPV - jeho negativita prakticky vylučuje riziko nálezu závažných předrakovinových nebo rakovinových změn a samozřejmě i od konkrétního cytologického výsledku. Pro konkrétní cytologické nálezy jsou v ČR totiž vypracovány algoritmy dalšího postupu (analogicky podobným doporučením renomovaných zahraničních společností). K dispozici jsou na oficiálních stránkách odborné společnosti pro kolposkopii a cervikální patologii - www.kolposkopie.eu. Každý gynekolog, tak velmi snadno může pacientce doporučit optimální řešení (sledování, léčba zánětu, odběr testu na HPV, odeslání do specializované ambulance COP atd.) s minimální mírou rizika. JS

Zprava z vysetreni

05. 12. 2012 12:27:40 - xkubv17
Dobry den, pane doktore,

rada bych Vas poprosila o nazor k vysledku vysetreni (+ prelozeni do laickeho jazyka):

kolpo: TZ1-E3, na čč 12 je ložisko BE+M later, na č 4 M later, a na č 8 later M, K2, odebr. cytolog + PB na čč 12,4,8

UZ abd: D AVF norm tvaru a vel. myometrium homogenni, E 1 mm, ovaria - dy. - mikrocyst., nezv., - sin. - mykrocyst., nezvl, vol. tekutina neni, patol utvary neprokazuji
Z: susp LG, HG leze, PB

Po telefonu jsem se dozvedela, ze vysledky z laboratore jsou negativni.

Velmi Vam dekuji za pomoc.
Odpověď:
Dobrý den,
nález popisuje pomocí oficiálních zkratek vizuální nález na děložním čípku a dále ultrazvukový nález v pánvi. Zatímco ultrazvuk hovoří o normální velikosti i struktuře dělohy, její výstelky i jejího okolí včetně vaječníků, vizuální nález na povrchu děložního čípku vyslovuje na základě nálezu některých pozorovaných znaků (např. M = mozaika, tj. změny cév povrchu čípku svým tvarem připomínající políčka mozaiky atd.), že by mohla být přítomna předrakovinová změna. Zcela správně je takové podezření dále ověřováno, a proto byl odebrán cytologický stěr a malé vzorky tkáně - tzv. biopsie (v odborné terminologii se zkracuje jako PB (punch biopsy)). Další postup je závislý na výsledcích obou testů, při negativitě se není třeba obávat - vizuálně se totiž za uvedeným obrazem může skrývat řada nálezů, včetně změn zcela přirozených. JS

Konizace

05. 12. 2012 00:12:46 - Ostrá
Dobrý den pane doktore,
Mám na vás otázku týkající se výsledku z konizace.
1.Rozstřižený a vypnutý kónus hrdla děl. velikosti 50x16x5mm, kde u č.1 se oddělila krátká část zpracovaná v bloku A, včetně tohoto bloku kónus zpracován celkem ve 12blocích a některé opakovaně prokrojený. Mikro: V prvním bloku (A) a v předposledním bloku (K) zastižen pouze endocervix, fokálně rozpadlý bez dysplastických změn. V posledním bloku (L) endocervix a transformační zóna strženy. V ostatních blocích zastižena oblast transformační zóny, kde nezralý metaplastický epitel vykazuje známky středně a těžké dysplazie ( CIN2-CIN3), v bloku C dosahující i po opakovaném prokrojení endocervikálního okraje.
V bloku F dysplastický epitel je vzdálený2mm od endocervikálního okraje. V bloku J dyspl. epitel je blízko ektocervikálního okraje a vzdálen od něj 2mm.Zcela fokálně v blocích dysplastický epitel expanduje do superficiální žlázek, nikde nebyla zachycena stromální invaze.
2. Drobné útržky kyretáže hrdla celkového průměru cca 9mm.Mikro: Zachyceny převážně fragmenty převážně slabě proliferačního korporálního endometria. Kromě toho v souvislosti s endometriem zastižena 3ložiska regresivně změněného intermediálního trofoblastu zavzaté do fibrohialinních hmot, kde ojedinělé buňky trofoblastu reagují s HPL, MIB-1 a výrazně s p63. I když myometrium nebylo zastiženo nález spadá do rámci tzv. placental side nodulus. Endocervikální sliznice zachycena pouze povrchově v malém rozsahu, je převážně zhmožděná v prokrváceném hlenu. V rozsahu vyšetřeného materiálu epiteliální atypie ani dysplastickézměny nezastiženy.
T83 M 74007 M 74008 M 8077/2
T84 M28030
Prosím Vás o vysvětlení zda jde o karcinom ? Jestli bych měla jít opět na konizaci? Zda budu moct mít ještě dítě? Prosím napsat tak abych to pochopila. Děkuji Vám moc. Pokud tento dotaz byl zodpovězen tak se omlouvám ale pro mě je tato zoráva jako španělská vesnice. DĚKUJI
Odpověď:
Dobrý den,
nález prokazuje dvě odlišné problematiky - jednak popisuje nález závažných předrakovinových změn čípku, které v jednom místě dosahují do okraje řezu, ale nejsou prokázány v materiálu získaném izolovaně výškrabem (odborně kyretáží) ponechaného kanálku děložního čípku. Zároveň popisuje nález tkáně se zárodečnými (těhotenstkými) změnami - odborně se tato tkáň označuje jako trofoblast. Z výsledku tedy plyne, že nemáte rakovinu, ale "jen" předrakovinové (a tedy zcela vyléčitelné) změny, u kterých je určitá pochybnost o kompletnosti jejich odstranění - postup v dané situaci, tedy dosahují-li změny do okraje řezu, jsem podrobně popisoval několikát - podívejte se do archivu odpovědí. Zároveň z výsledku plyne, že byly zjištěny změny, které mohou souviset s dřívě proběhlým (i neúspěšným nebo přerušeným) těhotenstvím. Je nutné provést ultrazvukové vyšetření dělohy a zhodnotit hladinu tzv. těhotenského hormonu (odborně hCG). Ve většině případů není nutné žádné další řešení, výjimečně je nutná konzultace ve specializovaném centru pro léčbu trofoblastické nemoci. JS

dotaz lichen sclerosus

04. 12. 2012 16:59:15 - bambulka
Vážený pane doktore,
děkuji za odpověď, ale na dotaz zda mám ještě jednou podstoupit operaci denervace vulvy, která byla bez efektu jsem se Váš názor nedozvěděla. Prošla jsem archiv s tímto dotazem ,více pacientek má tyto problémy, které se nedaří žádnou léčbou zmírnit. Stránky na které nás odkazujete jsou většinou v angličtině, ale větší problém vidím v tom, že nemám zdravotnické vzdělání a proto informace jsou pro mě nesrozumitelné. Můj gynekolog tvrdí, že veškerou léčbu jsem již měla, to mi opravdu není pomoci?
Moc děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
denervační operace jsou jednou z možností v léčbě komplikovaného a obtěžujícího onemocnění zevních rodidel. Přínos opakovaného provedení denervace však musí posoudit ošetřující lékař (nebo ještě lépe skupina lékařů pečujících o uvedenou problematiku - tj. gynekolog, dermatolog, algeziolog, psychiatr) po zohlednění rozsahu předchozího výkonu (nebyl-li proveden v dostatečné razanci, pak je opakovaný výkon jednoznačně vhodnou aternativou), ale i vývoje onemocnění (původně rychlá progrese onemocnění může být důvodem nedostatečného efektu denervace, který se dostaví až po stabilizaci při opakování výkonu). Uvedená problematika je vzácná a v ČR postihuje jedince (nikoliv desítky nebo stovky žen), proto je málo pravděpodobné očekávat, že budou existovat pacientsky orientované edukační materiály v našem jazyce - současná jazyková gramotnost v našem státě však velmi otevírá prostor pro využití kvalitních materiálů nejprestižnějších světových odborných společností, včetně možnosti registrovat se mezi podobně nemocnými pacientkami a těžit z jejich zkušeností - odkazy, které uvádím, jsou v tomto ohledu nejkvalitnějším a nejaktuálnějším zdrojem informací na celém světě. Úloha gynekologa v léčbě je jen dílčí (hlavní úkol je vyloučit onkologické onemocnění - tj. předrakovinové nebo rakovinové změny), léčba musí být vedena multidisciplinárně (tedy současnou kooperací více odborníků). Zcela rozhodující je naopak úloha algeziologa ve specializované ambulanci pro léčbu bolesti. Jednoznačnou odpověď na přínos opakované operační denervace a prognózu Vám bohužel nedokáži, stejně jako asi nikdo poskytnout. Rozhodně však pobízím ke studiu zahraničních materiálů a ke konzultaci s lékaři dalších specializací (a ideálně i jejich vzájemné spolupráci) - vše pro Vás může přinést jen prospěch. JS

Hysteroskopie

04. 12. 2012 08:12:11 - anetka10
Dobrý den pane doktore. Vím že tento dotaz sem asi nepatří, ale prosím o stručnou odpověď. Mé matce 55let byla zjištěna vysoká sliznice 5mm. Jaké je v tomto případě řešení a z čeho to je? Dr. jí posílá okamžitě na hysteroskopii a odstranění + PC. Je to opravdu tak rychle nutné při tomto nálezu? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
nevysoká hodnota síly děložní sliznice není sama o sobě nezbytně důvodem k rychlému odesílání na další vyšetření. Zejména je-li naměřená hodnota spíše hraniční (řada aktuálních prací totiž 5 mm považuje při absenci zvýšeného prokrvení nebo lokalizovaného zesílení za normu). Důvody k dalšímu vyšetření však mohou spočívat v anamnestických rizicích (např. u velmi obézní pacientky, pacientky s historií léčby neplodnosti, pacientky po léčbě rakoviny prsu s následným dlouhodobým užíváním protihormonálních léků atd.) nebo v přítomnosti klinických obtíží - špinění, krvácení, výtok. JS

čípek

03. 12. 2012 11:54:40 - petra21
dobrý den, ráda bych touto cestou znala Váš názor, v prosinci 2011 jsem podstoupila konizaci čípku (nález LSIL),v červnu 2012 jsem podstoupila cytologický stěr s nálezem LSIL - očkování vakcínou Silgard bylo uskutečněno podzim 2010, jak pravděpodobná je za období mezi konizací a prvním cytologiským stěrem nákaza HPV?Partner je stály (2 roky). V případě, že by byla pravděpodobná nákaza znovu od stáleho partnera, je nějaké řešení?Velice Vám děkuji. Petra
Odpověď:
Dobrý den,
riziko nové nákazy je v dané situaci téměř vyloučeno. Cytologický stěr LSIL však vůbec nic neříká o přítomnosti nebo nepřítomnosti HPV infekce. Vyjadřuje pouze podezření na buněčné změny, které bývají nezřídka (ale rozhodně ne vždy) s HPV infekcí spojeny. Příčinou cytologického výsledku LSIL u ženy po konizaci je nejčastěji zbytková (původní) infekce v místě po konizaci, na vině však může být i zánět, hormonální změny, atd. JS

ASC-H nález 3 měsíce po konizaci

29. 11. 2012 10:42:27 - petra69
Dobrý den pane doktore,

výsledek kontrolního stěru z čípku 3 měsíce po konizaci je ASC-H. Cytologie z konizátu prokázala, že řez byl veden do zdravé tkáně a změněné buńky kompletně odstraněny. Gynekolog před stěrem konstatoval, že čípek ještě není zhojen. Znamená tento výsledek nutnost rekonizace?
Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
odběr cytologického stěru po konizaci děložního čípku by se měl realizovat až v době po jeho dokonalém zahojení. Všechna oficiální doporučení renomovaných zahraničních odborných společností proto doporučují provést první stěr nejdříve za 4, lépe však až za 6 měsíců po konizaci. Uvedený výsledek Vašeho stěru proto s vysokou pravděpodobností vůbec nic problematického neříká a plně jej postačí zkontrolovat za 3 měsíce (čímž se navíc dosáhne odstupu 6 měsíců po operaci). Příčinou uvedeného výsledku však mohou kromě příliš časného odběru být i přetrvávající zánětlivé změny a k úvaze je tedy podání antibiotik nebo alespoň preparátů k podpoře hojení (např. vaginální čípky Cicatridina). JS

Znamena konizace vyleceni?

28. 11. 2012 20:55:29 - xkubv17
Dobry den,

procitala jsem spoustu dotazu a Vasich odpovedi, ale i tak bych mela dotaz. Je mi 27 let, az dosud jsem mela vzdy negativni cytologii a zadny problem. Posledni rok byl pro me hodne stresovy a ackoliv beru antikoncepci objevovalo se slabe spineni cca tyden pred terminem menstruace. (muze i stres byt pricinou nize popsane diagnozy?). Deti zatim nemam, ale rozhodne je s pritelem chceme.

Na poslednim vysetreni se memu lekari nezdalo kolposkopicke vysetreni a odebral mi rovnou vzorek na biopsii. Zatim u sebe nemam presne vysledky a znam je pouze po telefonu, ale cytologie dopadla negativni, ale diky kolposkopii jsem byla zarazena do stupne 1 - mirna dysplazie. Navrh z lekarovi strany byl bud pozorovni nebo konizace (s tim, ze bude odtranena opravdu mala cast) v kombinaci s ockovanim. Jelikoz mam opravdu obavu a jsem "straspytel" rozhodla jsem se pro konizaci.

Je to zaruka, ze se stav jiz nevrati a diky ockovani budu chranena? Jakto, ze mikroskop zmeny prokaze a cytologicky rozbor nikoliv? Ktere z techto vysledku by mely mit vetsi vahu? Znamena to, ze mam v sobe zarodky rakoviny? Muze tento stav v rakovinu prejit? Odstranena cast tkane doroste? Je tato diagnoza "bezna"?

Velmi dekuji za Vase zhodnoceni. Objednala jsem se na vysetreni i k Vam do ambulance, ale prvni volny termin byl az 30. ledna.
Odpověď:
Dobrý den,
1. konizace dramaticky sníží riziko rozvoje závažnějších změn resp. opakování změn, nulových hodnot však není schopna obecně dosáhnout, a tak vždy zaznamenáváme určité procento žen, které se s problémem potýkají opakovaně. Důvody jsou tři - u části žen není konizací odstraněna všechna postižená tkáň, u části žen je sice postižená tkáň odstraněna, ale zůstávají v jejím okolí buňky dosud nezměněné, ale již infikované HPV a část žen se opakovaně infikuje HPV.
2. cytologický stěr je metoda s řadou možných nepřesností. I když to laikovy může přijít nelogické, hlavním cílem cytologie není objevit všechny předrakovinové změny, ale objevit všechny závažné předrakovinové změny. Neobjeví-li cytologie mírné změny naprosto NIC se nestane (z mého pohledu by to byl hlavně u mladých žen dokonce žádoucí efekt). Mírné změny mají totiž velmi nízký potenciál ke zhoršení, jejich řešení by proto mělo být mimořádně uvážlivé. U mladých žen je jednoznačně preferován konzervativní - sledovací postup. Konizace může v takové situaci paradoxně přinést více negativ, a to i s vědomím, že asi 50 - 75% defektu se vyplní vazivovými buňkami (což by laicky odpovídalo výrazu, že čípek doroste).
3. Otázka očkování u pacientky po konizaci je kontroverzní a nemá univerzální odpověď. Přínos očkování je pouze preventivní proti rozvoji nové infekce. S případnou přetrvávající infekcí v lůžku defektu neudělá vakcína nic. Třebaže jedna z vakcín vykazuje velmi široký preventivní účinek proti více rakovinotvorným typům HPV, žádná vakcína nechrání proti všem, a tak určité procento rizika nové infekce zůstává i u očkovaných žen.
JS

HSIL

28. 11. 2012 17:35:00 - Alachima
Dobry den,vysledky z cytologie HSIL z 3.10. Jelikoz jsem onkologicky pacient nyni 2,5 roku v remisi[lecene prso] domluvili jsme se s lekarem pro totalni hysterektomii na 22.1.2013.Neni cekaci doba moc dlouha tri mesice?nemuze se do te doby zvrtnou v neco horsiho?Moc dekuji za odpoved.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr není diagnózou. Výsledek cytologie pouze říká, že je vysloveno podezření na možné závažné předrakovinové změny. Takový nález je ale třeba vždy ověřit alespoň pečlivým kolposkopickým vyšetřením (prohlédnutím čípku pod zvětšením) a ideálně i biopsií (odběrem vzorku z postižené části čípku). Reálná diagnóza u cytologického nálezu HSIL sice v podstatném procentu skutečně potvrdí závažné předrakovinové změny, na druhou stranu u části žen potvrdí nález mírnější nebo dokonce zcela normální a u části žen již prokáže rakovinový nádor. Z uvedeného tedy vyplývá, že k přímému odnětí dělohy jen na základě cytologie nikdy nepřistupujeme! Takový postup (který by obecně měl být zcela raritní) je totiž možný jen po vyloučení rizika skrytého rakovinového nádoru, což nelze učinit minimálně bez pečlivého prohlédnutí čípku. Přímé řešení nálezu na čípku bez předchozího menšího zákroku (tzv. konizace) je proto možné jen u dokonale přehledného nálezu (odborně je nález označen jako atypická transformační zóna 1. nebo 2. typu), který vykazuje jednoznačně pouze předrakovinové změny. V takové situaci je ale uvedený interval do operace zcela bezpečný. JS

Atypická žlázová hyperlazie

25. 11. 2012 04:09:39 - ppoollyy
Dobrý den, byla mi diagnostikována atypická žlázová hyperlazie. Lékař určil laparoskopické odstanění dělohy. Je mi 40 a jsem bezdětná. Více jak 15 let jsem se léčila s hyperprolaktinémií. Nyní je prolaktin v pořádku a chtěla jsem otěhotnět. Je nějaké řešení ?
Děkuji za info a přeji krásný den
Odpověď:
Dobrý den,
odborný výraz - hyperplazie endometria s atypiemi - je označení pro předrakovinový stav, který při neadekvátním řešení vede k rozvoji rakoviny děložního těla. Standardním a nejbezpečnějším řešením je proto odstranění dělohy spolu s vaječníky a vejcovody. U žen s přáním zachování plodnosti je možno postupovat konzervativně. Podmínkou takového postupu je ale podpis informovaného souhlasu a jasné směřování k těhotenství (obvykle s využitím postupů asistované reprodukce). I při zdárném vyřešení, otěhotnění a porodu je vhodné následně zvážit odnětí dělohy a vaječníků. Konzervativní postup vyžaduje kromě uvedeného vždy na počátku provedení hysteroskopie (nebyla-li již provedena jako způsob získání materiálu k aktuální diagnóze) a po vyloučení současného malého rakovinového nádoru (který se u pacientek s hyperplazií nachází až ve 20% případů) jsou podány vysoké dávky hormonů ze skupiny gestagenů (preparát Provera nebo Megace) nebo je zavedeno nitroděložní tělísko s hormonem (Mirena). Za 3 měsíce je provedena kontrolní hysteroskopie a odebrány vzorky sliznice, je-li nález v normě, je celý postup nutno opakovat ještě jednou a při opakované negativitě zahájit aktivní kroky směřující k těhotenství. JS

Odneni delohy kvuli polypu?

24. 11. 2012 21:01:40 - nada28
Dobry den pane doktore. Obracim se na vas s dotazem me tchyne, ktera ve svych 67 letech pred 3 tydnama absolvovala operaci kde ji odstranili polyp z delohy. Je to uz jeji 2 operace. Pan doktor ji nerekl po vysledcich, ze je vse v poradku, ale ze si ma rozmyslet, jestli nebude rozumnejsi odneti cele delohy. Vzhledem k dalsich zdravotnim potizim by tato operace mohla znamenat komplikace, mozna dokonce umrti pacientky, proto bych vas poprosila o radu, jestli je nevyhnutne delohu odebrat, nebo jestli je riziko vzniku problemu zavaznejsiho nez doposud vysoke..

Zaver patologa / histologie :
1. V mikromateriale zasazeny lamely vicevstrevniho dlazdicoviteho epitelu bez podstatnejsich mikroskopickych zmen a take utrzky sliznice cervikalniho kanalku bez podstatnejsich mikroskopickych zmen
2. zastizene polypoidne formovane utrzky dysfunkcneho hypoproliferacneho mistama cystickeho endometria, zastizene take utrzky korporalniho polypu.

Predem Vam dekuji za vas nazor.
Odpověď:
Dobrý den,
tzv. korporální polyp vzniká nejčastěji jako důsledek přílišné stimulace buněk vystýlajících povrch děložní dutiny. Stimulace je obvykle hormonální (typicky u obézních žen) nebo zánětlivá. Mohou se však uplatnit i jiné vlivy. Optimální je při zjištění polypu nebo i při pouhém podezření na polyp děložní dutiny provedení tzv. hysteroskopie - jde o malý zákrok, při kterém je polyp přímo prohlédnut a v naprosté většině případů i velmi jednoduše a zejména dokonale odstraněn. Pro drtivou většinu žen je takový zákrok dostatečným řešením při absenci předrakovinových nebo rakovinových změn po definitivním vyšetření získaného materiálu (tak jak ostatně uvádíte i Vy). Byla-li hysteroskopie provedena a není-li pochyb o dokonalém odstranění polypu (ze zprávy se však zdá spíše opak), pak je odnětí dělohy (zejména u vysoce rizikové pacientky) bez přínosu. Tam, kde byla diagnóza polypu zjištěna jinak - obvykle kyretáží - je jednoznačně preferováno doplnění hysteroskopie s odstupem několika týdnů. U většiny žen se tak vše snadno vyřeší. V některých případech se může ještě uplatnit podání hormonů ze skupiny tzv. gestagenů (např. v podobě dlouhodobě působící injekce) k prevenci opakování polypu. JS

Záněty děložního čípku

23. 11. 2012 23:54:15 - mirka887
Dobrý den pane doktore,
už třetí měsíc trpím záněty děložního čípku. Přeléčena Léky Curam, Macmicor, Entizol,Klion bezúspěšně.
Zánět se vždy objeví znovu. Nyní mi bylo zděleno, že mám čípek s ektopiem. Po dobu zánětlivosti mám potíže s močením, bolesti podbříšku a při sexu který je prakticky nemožný, čípek je bolesivý. Moje gynekoložka mi vždy něco předepíše a když přijdu znovu už neví co se mnou.
Bolesti jsou velmi intenzivní při ovulaci. Poraďte jak s tím naložit, mám srach, aby z toho nebyla rakovina. Ty bolesti jsou hrozné. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
ektopie (výraz označující u žen, které ještě nerodily, uložení buněk kanálku děložního čípku také na části jeho povrchu) je zcela normální nález. Problém je, dojde-li k rozvoji zánětu v oblasti ektopie. Typickým projevem takového zánětu je především krvácení, zejména pak po styku a po vyšetření. Bolesti jsou spíše tupé, nebývají příliš intenzivní a nikdy nejsou vázané na cyklus (tj. bolesti při ovulaci rozhodně nejsou způsobeny zánětem čípku). Léčbu zánětu čípku (odborně tzv. cervicitis) jsem velmi podrobně opakovaně popisoval - podívejte se do archivu odpovědí. Riziko rozvoje rakoviny není naštěstí se zánětem čípku spojeno. JS

Sex 5 týdnů po konizaci

22. 11. 2012 17:23:36 - Míša1
Dobrý podvečer,
mám jednu otázku týkající se pohlavního styku po konizaci. Jsem 5 týden po konizaci děložního čípku a s manželem jsme měli pohlavní styk. V brožurce kterou jsem dostala při propuštění z nemocnice (i pan doktor říkal) se píše, že do 4 týdnů po konizaci je nutno dodržovat období bez sexu. Preoto bych se chtěla zeptat zda jsem neudělala nejakou závažnou chybu a co mi vlastně 5 týdnů po konizaci hrozí. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
riziko příliš časného pohlavního styku po konizaci spočívá jednak v možnosti mechanického poškození ošetřeného povrchu děložního čípku a jednak v možnosti zanesení infekce. Míra rizika je závislá zejména na rozsahu konizace. Čím větší byl zákrok, tím déle se totiž defekt hojí. Optimální je dodržení absence pohlavního styku u většiny pacientek dokonce 6 týdnů, u velmi rozsáhlých výkonů to může být i déle. Na druhou stranu, nemáte-li žádné obtíže, nekrvácíte-li nebo nemáte výtok, pak se jistě nic zásadního nestalo. JS

dotaz

22. 11. 2012 14:11:25 - bambulka
Dobrý den pane doktore,
jsem dlouhodobě léčena na bolest a pálení v oblasti vulvy a konečníku-několik biopsií se závěrem lichen sclerosus. Léčba kortikoidními mastmi, antihistaminika, antidepresiva a léky proti bolesti mi nepřinesly žádnou úlevu. Měla jsem i operaci-denervace vulvy bez naprostého efektu. Pak jsem byla doporučena do ambulance bolesti do FN v Ostravě. Po několika zakrocích, které mi také nepomohly mi na gynekologii v FN nový pan doktor sdělil, že mám souběžnou dg. lichen a vulvodynii. Nabídl mi opět operaci denervace vulvy. Tato operace je dosti bolestivá a nevím proč mám opět tento zákrok podstoupit v celkové narkoze, když mi nepřinesl žádnou úlevu? Je mi 36 let a toto onemocnění mám 4 roky a žádný lékař mi nedokázal pomoci. Jsem zoufalá a nevím jak dál.

Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
žádná univerzální nebo dokonce zázračná rada bohužel neexistuje. Léčba dlouhodobých problémů v oblasti zevních rodidel (odborně vulvy) vyžaduje úzkou spolupráci mezi gynekologem, kožním lékařem a specialistou na léčbu bolesti (obvykle anesteziologem nebo neurologem). S výhodou je psychologická nebo psychiatrická pomoc. I přes veškerou snahu se u části žen nepodaří dosáhnout úplného ústupu obtíží a za úspěch je nutno považovat alespoň jejich zmírnění. Řadu rad pro pacienty nabízí webové stránky mezinárodní společnosti pro studium onemocnění vulvy (www.issvd.org) a stránky věnované společnosti pro studium bolestí vulvy (www.nva.org). JS

Hysterektomie??

21. 11. 2012 13:08:23 - kastanka
Dobrý den pane doktore, v prvé řadě Vám chci poděkovat za Váš čas a cenné informace, které nám ženám s těmito problémy dlouhodobě poskytujete. I já patřím do této skupiny žen a prosím o Váš názor na můj případ.

1.) V 2011 (únor) cytologie HSIL, 2011(březen ) první konizace - výsledek Ca stadium T1a1(velikost max.2 mm). Nález byl ale nedokonale popsán, chyběl tam závěr o tom, zda změny dosahují řezu.. Jako léčebný postup byla určena totální hysterektomie (bez vyšetření uzlin), s čímž jsem nesouhlasila ( šlo mi o zachování vaječníků) a poté mi byla navrhnuta druhá konizace.
2.) V 2011 (květen) následovala druhá konizace s negat. výsledkem a doporučením sledování každé 3 měsíce.
3.) Výsledky pravidelných cytologií byly od té doby kromě té poslední vždy negativní. Poslední cytologie ASCUS. Můj gynekolog toto nepovažuje tento nález za nic závažného (předcházející test před tímto byl spracován LBC metodou s negat.výsledkem) naopak onkolog mne od začátku (při pravidelných 3 měsíčních kontrolách) nutí do hysterektomie, o to víc po tomto posledním nálezu ASCUS.. Prý pokud nepočítám s dalším těhotenstvím , je tu riziko. Ve Vašich odpovědích jsem se ale dočetla o tom, že vznik Ca je možný i v jizvě po odstranění dělohy.. Jaký je Váš názor? Také se mne napadá otázka, pokud je tedy v podobném případě zachována děloha, je to jen z důvodu zachování fertility? Pokud dotyčná žena otěhotní a porodí , je potom dalším léčebným postupem (prevencí??) odebrání dělohy? Děkuji velice za Vaši odpověď a přeji Vám hodně sil při Vaší záslužné práci .

Odpověď:
Dobrý den,
prognóza, léčebný postup i péče o pacientky s mikroskopickým nádorem děložního čípku vycházejícím z povrchových buněk se prakticky neliší od péče při zjištění "pouze" těžkých předrakovinových změn. U minimálního rozsahu nádoru, tak jak je tomu ve Vašem případě, platí uvedené ještě intenzivněji. Benefit z "preventivního" odnětí dělohy je mizivý a léčebné výsledky se neliší od žen ošetřených jen konizací. Navíc stejně jako u těžkých předrakovinových změn je rozhodujícím faktem adekvátnost odstranění změn (to obvykle zajistí konizace či rekonizace) a následně negativita testu na HPV (ten lze ve Vaší situaci rozhodně doporučit). Důvodem pro aktuální příklon ke konzervativnějšímu řešení je jednak informace o srovnatelném riziku (je-li konizace optimálně provedena, odnětí dělohy již dále riziko nesníží) a jednak o výrazně zvýšené pravděpodobnosti močné inkontinence u žen, kterým je odstraněna jinak "zdravá" děloha v období před přechodem. Rozhodně bych tedy Váš náhled na řešení i zachování dělohy podpořil. JS

Ca Colli uteri pT2b N1 M0

21. 11. 2012 12:52:31 - amálie1
Dobrý den,
jsem po radikální operaci Wertheim pro málo diferenc.světlobuněčný karcinom G3. Prošla jsem léčbou ozařování v oblasti malé pánve a paraortal.LU do dávky 45Gy/25 frakcí, pak zkrácení na oblast malé pánve do CLD 50,4 Gy/3 frakce a 1xaplikace HDR BRT ovoidy.
Po radikální operaci jsem musela jít na druhou operaci pro ilues způs.adhesemi a pro nízkou tělesnou váhu z 52 kg na 44kg se od plánované chemoterapie ustoupilo.
Jaká je prosím prognoza tohoto onemocnění bez aplikace chemoterapie? Nádor cca 5cm celý vyoperovaný, postižených 8 uzlin z 35 vyoper.postižné uzliny v oblasti malé pánve, paraortál. uzliny byly čisté.
Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
při zvažování onkologické léčby je třeba posuzovat vždy jak její přínos, tak i její riziko. To by nikdy nemělo přesáhnout a pacientku ohrozit nebo poškodit. Vaše onemocnění je bohužel velmi závažným a rizikovým nádorem, rozhodnutí o nepodání chemoterapie se však opírá o pádný argument komplikovaného vývoje léčby a bylo bezpochyby ošetřujícími lékaři pečlivě uváženo. Stanovovat jakoukoliv prognózu je téměř nemožné každá pacientka i její onecnění je značně individuální, zvláště pak v případě vzácnějších typů nádoru děložního čípku. JS

lymfocysta

20. 11. 2012 23:13:31 - l7373
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co je to a jak je nebezpečná lymfocysta?Od roku 2004 jsem po hysterektomii,kdy mi byly ponechány vaječníky.Teď mi byla nad pravým vaječníkem zjištěna zřejmě lymfocysta 55x52mm.Jsem zatím bez obtíží,ale co se s tím dá dále dělat?
Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
lymfocysta (někdy označovaná i jako lymfokéla) je výraz pro nahromadění a opouzdření lymfatické tekutiny. Typicky vzniká u pacientek po gynekologických operacích pro zhoubný nádor, kde se odstraňovaly mízní (lymfatické) uzliny. Její nález je poměrně častý, ve většině případů vůbec nic neznamená a pozvolna (často v horizontu měsíců nebo let) zmizí. Za problém považujeme jen dojde-li k jejímu zhnisání nebo tlačí-li na okolní orgány a tím poškozuje jejich správnou funkci nebo způsobuje bolesti. Naopak, při absenci obtíží není třeba mít žádné obavy a zároveň není třeba ani cokoliv provádět nebo jakkoliv léčit. JS

Mírné špinění 4 týdny po konizaci

19. 11. 2012 18:21:06 - Míša1
Vážený pane doktore,
ráda bych se Vás zeptala na prolém, který mě dnes začal trápit. Jsem 4 týdny po konizaci a během těchto týdnů jsem měla pouze žlutý mírný vodnatý výtok, ale dnes jsem začala trochu špinit tzn. výtok s příměsí krve (slabší krvácení) vzhledem k tomu, že užívám amtikoncepci tak se o menstruaci jednat nemůže. Je toto normální hojící proces?
Odpověď:
Dobrý den,
během celého pooperačního "šestinedělí" je přítomnost slabého krvácení zcela normální. Při absenci jiných obtíží (bolestí, zapáchající výtoku, teploty) není důvod k obavám. JS

CIN2

19. 11. 2012 17:31:41 - matyldaL
Dobrý den, prosím Vás, mohl byste se vyjádřit k mému výsledku vyšetření, ačkoli podle toho, co jsem četla by se mělo vše vyřešit konizací, ráda bych ještě názor jednoho odborníka.

"Tři vzorky sliznice děložního čípku až 4 mm zachycují skvamokolumnární junkci, zevní porci i endocervix. Ve dvou vzorcích na zevní porci a v junkční zóně ložisko středně těžké epiteliální dysplazie CIN 2. Imunohistochemický průkaz exprese p16 proteinu je pozitivní. Známky invazivního růstu ani vyšší formy dysplazie nejsou přítomné."

Je mi 25, děti nemám, zatím o nich neuvažuji, ale to se samozřejmě může změnit. Myslíte si, že konizace je nejlepší řešení a že to vyřeší?

Mockrát děkuji za vyjádření
Odpověď:
Dobrý den,
CIN 2 spadá do kategorie tzv. high-grade změn - tedy závažných předrakovinových změn a je důvodem k provedení konizace u žen, které nejsou aktuálně těhotné. Konizace je ve Vaší situaci bezpochyby nejen zcela adekvátním, ale i nejlepším a ve většině případů definitivním řešením celé problematiky. JS

Spatne vysledky po konizaci

17. 11. 2012 17:32:45 - TM
Dobry den,

v pulce cervna letosniho roku jsem prodelala konizaci se zpravou:
A)Konus cipku o prumeru 2,5 cm byl vysetren v celych 9 segmentech. Povrchovy dlazdicovy epitel prechazi v oblasti TZ smerem do endocervixu temer cirkularne v epitel s kondylomatoznimi zmenami a dysplazii stredne tezkeho az tezkeho stupne (CIN III, M-8077/2). Dysplasticke zmeny longitudinalne dosahuji useku delky 4 mm a nezasahuji do okraju konizatu.
B) Drobna castka sliznice cerviko-korporalniho prechodu normalni stavby a fragment poliferacniho korporalniho endometria. Sliznice hrdla pritomna neni.

V pulce rijna mi byla delana prvni cytologie a vysledky pry nedopadly dobre ("ne tak spatne jako posledni pred konizaci", ale jdu na doporuceni do COP). Je nutne jeste zminit, ze pred prvni cytologii mi byl zjisten vytok (v nemocnici 15.10., kde jsem mela byt na prvnim steru) a nasledne lecena Macmirorem, ktery jsem prestala brat 5 dni pred uvedenou cytologii (24.10.) u sveho Dr. (brala jsem je pouze 4 dni). Dle Dr. by byl zaznam o zanetu ve zprave u cytologie.

Moje otazky jsou:
Muze toto ovlivnit negativni vysledy cytologie?
Muzu pri techto vysledcich nyni planovat tehotenstvi?

Nerada bych pak prisla o moznost otehotnet a dite v poradku donosit, ptz druha konizace uz nese vetsi riziko.
A stale mi neni jasne, ze dle zpravy ze zakorku, by mela byt okolni tkan v poradku a nyni dle cyto. opet neni.
Dekuji za Vas nazor a cas.
Odpověď:
Dobrý den,
1. výsledek cytologie může ovlivnit mnoho vlivů; zánět (a zejména nedoléčený) je jedním z nejpodstatněnších faktorů, vliv má ale i dostatečný odstup od konizace, poruchy cyklu, těhotenství, správná technika odběru atd. Neuvádíte věk, ale u žen nad 30 let je mnohem zásadnější po konizaci odebrat s odstupem alespoň 6 měsíců test na HPV. Oproti cytologii je jeho výsledek signifikantně přesnější v informaci o vyléčení.
2 . těhotenství je u pacientek po konizaci velmi žádoucí - jednak má (spolu s porodem) příznivý vliv na "vyčištění" od případných zbytkových změn, jednak snižuje riziko, že při odkládání dojde k návratu závažných změn a bude nutná další konizace, se kterou je spojeno vysoké riziko předčasného porodu či potratu. Jinými slovy - důvod proč nebýt aktuálně těhotná, zvláště chcete-li a uplynulo-li alespoň 6 měsíců od konizace, téměř neexistuje. Odkládání gravidity na období "až se vylepší cytologie" je nesmysl.
JS

CIN 3, rychlé zhoršení

14. 11. 2012 17:25:39 - SP
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Je mi 23 let a ke gynekoložce chodím opravdu poctivě na kontroly. Nyní mi byly zjištěny změny na čípku ve zprávě mám uvedeno 2/12 CIN 1 (to mi bylo sděleno že kontrola za půl roku) a 8/12 CIN 3, HSIL enfocervikálně, v TZ výraznější zánět. Moje doktorka mě poslala ke specialistovi na konizaci, který nejdříve přeléčil zánět a poté odebral stěry, které prý opět vyšly nějak hůř a proto mě objednal na příští týden na konizaci. Přitom se mi zmínil se, že měl zrovna nedávno případ paní která měla ty výsledky taky na hraně ale i tak mnohem lepší než já a po konizaci se zjistilo že měla již rakovinové bujení v kanálku. Přijde mi že to od něj nebylo moc citlivé a dost mě tím vystrašil, jako by mi tím chtěl naznačit že i u mě to tak vypadá?! Je to možné? Navíc do toho ten rychlý průběh z CIN 1 na CIN 3 a rychlé objednání na zákrok. Jsem z toho hodně vystresovaná, že už je to taky rozvinuté. Děkuji mockrát za odpověď. S pozdravem S.
Odpověď:
Dobrý den,
v prvé řadě je velmi vágní hodnotit přesnou závažnost nálezu pouze z cytologických stěrů - ty jsou pouze vyjádřením podezření na možnou přítomnost některého stupně předrakovinových nebo rakovinových změn, nikoliv jeho jistotou. I při jasném průkazu předrakovinových změn patologem není posuzování rychlosti přechodu z CIN 1 do CIN 3 možné, podle aktuálních poznatků totiž značná část nálezů, které označujeme jako CIN 3 vzniká samostatně bez jakýchkoliv předstupňů (jinými slovy označení CIN 3 je vlastně terminologicky špatné, ale to je spíše akademická diskuze...). Navíc pro další postup, ale i rizikovost není "rychlost" vývoje nikterak rozhodující. Obavy z rakoviny nejsou vůbec na místě, ve Vaší věkové kategorii je totiž riziko takového nálezu extrémně nízké. Lze tak předjímat, že konizace čípku vše definitivně vyřešení. JS

Parciální kolpektomie

14. 11. 2012 15:23:41 - Jardika
Dobrý den,
v roce 2008 jsem po LAHV, adnexektomii, histologie CAIS.
Letos v květnu při vyšetření pochvy nález puntíčkování. Histologie z biopsie VAIN III, HPV +, chronický zánět ( prý se neřeší ), povrch s těžce dysplastickým dlaždicovým epitelem, koilocyty. Verukozní stavba léze, bez patrného invazivního růstu. Léze sahá těsně k okraji. Doporučena parciální kolpektomie, event. radioterapie, laparoskopická vaporizace
méně pro špatný přístup ( psí uši ), snad dispensarisace.
Mám si rozmyslet postup. Vím, že kolpektomie je těžší
gynekologická operace s jistými riziky a také není asi příliš četná, proto bych ráda Váš názor. Je mi 58 roků. Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
průkaz těžkých předrakovinových změn v pochvě je jen dokladem, že odstranění dělohy u pacientek s předrakovinovými změnami čípku není rozhodně definitivním řešením, jak je bohužel někdy chybně interpretováno. Ideálním postupem u Vašeho nálezu je operační řešení v podobě chirurgického odstranění nemocné části pochvy - odborně se operace nazývá parciální kolpektomie. Podle rozsahu nálezu je možno volit poševní nebo břišní přístup. Jde o relativně složitý zákrok, který je proto třeba realizovat v některém z onkogynekologických center, které mají dostatečnou zkušenost s takovým typem operace. Ošetření laserem je alternativou pro menší plošný rozsah nálezu. Ozařování by se uplatnilo jen při průkazu rakoviny. Nevidím problém proč se neobjednat ke konzultaci do naší Indikační ambulance na některou středu dopoledne - tel. je 224967480. Ideální je, když na konzultaci přivezete všechny výsledky a budete mít hotové předoperační vyšetření včetně laboratorních testů a EKG. JS

Očkování po konizaci

13. 11. 2012 14:58:48 - jill1
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na účinnost nebo vhodnost očkování Silgardem po konizaci, (CIN II in sano). Mám stálého partnera a co jsem prošla různé stránky,názory se různí... můžete mi prosím poradit?
Odpověď:
Dobrý den,
přínos očkování je v situaci, kdy máte stálého partnera (a předpokládáte, že jej budete mít ideálně navždy) nulový. Očkování totiž působí jako prevence rozvoje nové nákazy. K té je však třeba parter nový či záletný. JS

Komplikace.

11. 11. 2012 22:07:32 - hennys
Dobrý den,je mi 49 let, už před 2.lety mi vynechala menzes,která nepřišla ani po aplikaci Agolutinu,krev odebrána, zjištěny hraniční hodnoty hormonů pro přechod. Krvácení se ale po půl roce vrátilo,nepravidelně,někdy po 80 dnech. Gynekolog mne kontroloval UTZ, před rokem a půl provedl hysteroskopii,bez nálezu,biopsie v pořádku.V současné době opět krvácení 14 dní,silnější pak 14 dní pauza,opět krvácení,silnější,11.den mi gynekolog provedl UTZ, v pořádku, nasadil Noretistheron,který zastavil krvácení jen na čtyři dny,pak se vrátilo,jeden den, pak další den pauza,další den opět krvácení i když nebylo příliš silné,gynekolog navrhl kyretáž,kterou jsem tento pátek prodělala.Ihned po ní krvácení přestalo, ale jen na jeden den,dnes v neděli (2 dny po výkonu) se vrátilo ve střední síle, od výkonu mám stále bolesti břicha,tlumeno Brufenem. Mám zítra kontaktovat gynekologa, nebo vyčkat?Co znamená podezření na adenomyosu dělohy?Mám uvažovat o odstranění dělohy?Děkuji za odpověd.Hanka.
Odpověď:
Uvedená problematika nemá žádnou souvislost s předmětem poradny určené pro předrakovinové a rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Otázky je třeba položit ošetřujícímu gynekologovi. JS

Dotaz

10. 11. 2012 16:09:38 - dhakini
Dobrý den pane doktore,
od 12 let mám výtoky. V 19 letech mi byl dvakrát ambulantně odstraněn vřídek na děl. čípku, záněty jsem netrpěla. Jsem po 1 porodu. Je mi 33 let. Mám pravidelnou mesntruaci a netrpím žádnými problémy / bolesti, krvácení mimo cyklus..../ Tento týden na poslední kontrole mi doktor našel na čípku polyp, který mi hned ostranil a odeslal na histologii. Dost mě to vystrašilo, protože pan doktor se moc dobře netvářil. Doporučil mi očkování.
Chci se zeptat, jestli má očkování v mém věku smysl a jestli to, že mi byl objeven polyp, znamená nějaké nebezpečí do budoucna.
Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
polyp čípku vzniká v důsledku místního zbytnění buněk vystýlajících kanálek děložního čípku. Příčinou polypu je obvykle vleký zánět čípku nebo hormonální změny. Souvislost se závažným předrakovinovým nebo dokonce rakovinovým nálezem je naprosto raritní. Odeslání polypu na histologické vyšetření je standardní a zcela správný postup, jehož cílem je především uklidnění, že v polypu nebyly žádné závažné změny. Reakcí na takový nález by mělo být zvážení antibiotické nebo hormonální léčby podle toho, kde byla pravděpodobná příčina vzniku polypu. Očkování proti papilomavirům nemá s přítomností polypu naprosto žádnou souvislost. Jeho přínos je potřeba posuzovat podle rizika možnosti nákazy papilomavirem od nového či záletného partnera. JS

Zhoršení stavu

09. 11. 2012 13:31:01 - Sabina
Dobrý den pane doktore,

dne 24.9. tohoto roku jsem byla na doporučení mého gynekologa v Motole na vypálení kondylomat. Lékař mi po prohlídce kolposkopem řekl, že k. jsou malá a že se mu zdá řešení laserem příliš agresivní, ale že se mu nezdá čípek. Hned tedy udělal biopsii a měla jsem se dostavit za měsíc a přinést poslední cytologické vyšetření od gynekologa. Pro to jsem si zašla, bylo rok staré, na poslední cytologii jsem byla v 26.9.2011 a ve zprávě byly mírné změny na čípku. Lékař mi tenkrát jen telefonicky sdělil, že je vše v pořádku. Je toto dle vás standardní postup, nebo se při výsledků mírných změn doporučuje častější kontrola, např. po půl roce? Poslední rok jsem často na gynekologii docházela se záněty, je možné, že můj dr špatný stav čípku nepoznal při častých prohlídkách, když jinde si toho všimli hned a biopsii chtěli udělat hned? Výsledky biopsie ukázaly těžký přednádorový stav (CIN III), jsem objednána na konizaci. Chtěla jsem se zeptat, zda je obvyklé, aby se nález během jednoho roku takto hodně zhoršil. Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
1. sledování změn na čípku se řídí více faktory, obecně však platí, že mírné změny se sledují častěji. Obvyklé je sledování v půlročním intervalu. U velmi mladých žen postačuje sledování v ročním intervalu. Důvodem sledování ale není proces zvrátit - takovou možnost medicína dosud nemá - ale včas zachytit zhoršení nálezu na změny závažné, které se následně ošetřují. Nejdůležitějším cílem sledování je proto zachytit nález CIN 3. Paradoxně (byť se to může laikovi zdát nelogické), vůbec nevadí, jestliže lékař nezachytí změny mírné, beztak by je totiž neřešil, ale podstatné je zachytit změny závažné.
2. současné znalosti o vývoji předrakovinových a rakovinových změn doložily, že značná část CIN 3 vzniká jako samostatné onemocnění bez předchozích předstupňů, tj. bez toho, že by předcházel CIN 1 a CIN 2. K rozvoji takového nálezu postačují obvykle měsíce. Nález je tedy u Vás zachycen naprosto včas a konizace by měla být nejen optimálním, ale především definitivním vyřešením.
JS

Leep

09. 11. 2012 07:42:12 - Jana85
Dobrý den,
pane doktore, mám dotaz ohledně mé konizace. 09/11 zjištěn ASC-US, 03/12 LSIL vč. HPV, 09/12 ASC-H (nelze vyloučit HSIL). Dle kolposkopie (i expertní, která mi byla prováděna v COP minulý týden) vše v pořádku. Prý mám změny uvnitř v hrdle, kde to kolposkopem není vidět. 26.11. jsem objednána na LEEP konizaci el. kličkou, která mi prý bude provedena více do hloubky. Chtěla bych se zeptat, zda by neměla být v mém případě provedena spíše konizace jehlou a jaké je riziko, že mohly být cytologické nálezy podhodnoceny, když to mám uvnitř, kde se špatně zachycují buňky při stěru. Je mi 27 let a děti zatím nemám, ale plánuji je. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
abnormální cytologie není diagnózou. První a zcela zásadní otázkou tedy je, zda vůbec u Vás provádět konizaci. Žádný z výsledků totiž nevyslovil jednoznačné podezření na závažné předrakovinové změny. Dva stěry ukazují na nespecifikované a nejasné abnormity, jeden vyslovuje podezření na mírné předrakovinové změny. Osobně bych v dané situaci u mladé, nerodivší ženy zvážil nejprve přeléčit antibiotiky (příčinou posledního výsledku hodnoceného jako ASC-H může totiž být až v 50% zánět v kanálku čípku spolu s mírnými předrakovinovými změnami) a provedl kontrolu za 3-4 měsíce. Další alternativou před okamžitou konizací je provedení ambulantní kyretáže kanálku čípku k získání histologického vzorku k ověření přesné závažnosti nálezu. Ke konizaci je následně vhodné přistoupit teprve při jednoznačném průkazu závažných předrakovinových změn v materiálu získaném kyretáží knálku, nebo "alespoň" při cytologickém nálezu hodnoceném jako HSIL. V situaci, kdy jsou změny uloženy v kanálku čípku, je poté jednoznačně nutné volit vhodný nástroj. Polokruhová klička je pro takové ošetření nevhodná. Optimálním nástrojem je konizační jehla, skalpel nebo konizační praporek. JS

Konizace

08. 11. 2012 12:01:48 - Peeta
Dobrý den, je mi 24 let a 26.10 jsem byla na konizaci děložního čípku. Dnes mi lékař řekl, že výsledky z histologie vyšli CIN III. Chtěla bych poprosit o vysvětlení, zda to znamená, že mám rakovinu?Jestli je pravděpodobné že budu muset znovu na operaci?Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
CIN 3 je označení pro závažné předrakovinové změny, nikoliv pro rakovinu. Po konizaci pro CIN 3 je většina žen zcela uzdravena a postačuje je dále jen kontrolovat. JS

biopsie

08. 11. 2012 08:10:45 - lenav
Dobrý den, mám problémy s dcerou, které je 10,5 let. Již minimálně dva roky trpí na občasné výtoky, někdy s příměsí krve. Při vyšetřeních nebylo nikdy nic objeveno, občas trošku začervenání. Letos se objevil nález začervenalých drobných ložisek v pochvě, které zmizí a zase se objeví. Minulý týden jí proto byla nabrána OC a provedena biopsie pravděpodobně pro vyloučení adenozy. Nyní, týden po zákroku jsou ložiska četnější, ojevuje se i takové červené téčkování. Ráda bych věděla, zda se opravdu může jednat o prekarcenozu u takhle malého dítěte, když ložiska mizí. Eventuelně zda nynější výraznější začervenání může být důsledkem odběru. Mám samozřejmě velký strach a čekání tři týdny na výsledky je příliš dlouhé. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
předrakovinové změny lze bezpochyby vyloučit. Příčiny je třeba hledat mezi nenádorovými změnami a onemocněními. Zmiňovaná vaginální adenóza je velmi málo pravděpodobná, její ložiska jsou totiž neměnná a nestěhují se. V prvé řadě je tak třeba pomýšlet na zánětlivá onemocnění včetně vzácnějších neinfekčních zánětů jako je např. lichen planus. Biopsie by měla být pro stanovení diagnózy rozhodující. JS

Mírné bolesti v podbřišku po konizaci

07. 11. 2012 19:17:02 - Míša1
Dobrý den, jsem 3 týdny po konizaci čípku a stále pociťuji mírné pobolívání v podbřišku. Někdy po celý den, někdy se tyto bolesti objeví až k večeru. K tomu mám žlutý vodový výtok (opět někdy více někdy méně). Maslíte, že se jedná o běžný hojivý propces nebo bych měla navštívit svého gynekologa zda se nejedná o zánět.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
bez vyšetření není bohužel pooperační zánětlivou komplikace možné zcela vyloučit. Při přetrvávání obtíží je proto vhodná gynekologická kontrola. JS

Riziko dědičnosti ca cervixu?

06. 11. 2012 17:53:23 - pedona
Dobrý den,pane doktore.Je mi 35 let a moje matka (53let)má ca cervixu. Bohužel zanedbala přes 20 let prevenci a nádor objevili až v pozdním stádiu v r.2008, od t.r.oboustranné nefrostomie,každé 3 měsíce kontrola.Nyní byla operována pro bolesti břicha a byla jí provedena kolostomie.Kouří.Na tuto nemoc též zemřela moje babička (57let) a též měla provednu kolostomii půl roku před tím než zemřela.Též kouřila.Já docházím samozřejmě pravidelně na kontroly každý rok ke svému gynekologovi, před těhotenstvím jsem si nechala udělat stěr na HPV 16,18 s negativním výsledkem,mám jen jednoho partnera a neplánuji ho změnit, porod v r.2009, nekouřím, nyní v plánu druhé těhotenství.Hrozím se však možné dědičnosti ca cervixu,všude čtu,že je to výhradně způsobené vnějšími vlivy, tedy HPV....mám tedy brát nemoc matky a babičky jako smutnou náhodu?Existuje zde nějaký vliv rod. anamnézy?Jaké je pro mne riziko?Předem děkuji a přeji hezký den.
Odpověď:
Dobrý den,
zhoubný nádor děložního čípku není dědičné onemocnění a Vaší rodinnou anamnézu je skutečně nutno chápat jako souhru smutných okolností způsobenou nedostatečnou gynekologickou péčí se současným vlivem rizikových faktorů, zejména kuřáctví tabáku. Při negativitě testu na HPV infekci, nekuřáctví a partnerské věrnosti je riziko rozvoje rakoviny děložního čípku prakticky vyloučené. JS

děložní hrdlo

05. 11. 2012 11:30:20 - Julie K.
Dobrý den, byla jsem na prev.prohlídce u svého lékaře. Vše je v pořádku, jen mi řekl, že na děl.čípku mám jakoby puchýřky nebo útvary, které mohou prasknout a můžu mít výtok. Není to prý nic vážného, jen jich tam mám mnoho. Léčbu nebo něco dalšího mi nesdělil, udělal mi běžné stěry a pokud během cca 3 týdnů nebude sestra volat, tak je vše v pořádku. Prostě běžná prohlídka. I tak mi leží v hlavě, co to vlastně mám za problém, pan doktor to i latinsky pojmenoval, ale zapomněla jsem to.
Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Odpověď:
Dobrý den,
drobné "hrbolky či puchýřky" na děložním čípku se odborně nazývají ovula Nabothi a jde o tzv. retenční cysty - tj. místa, kde se nahromadil hlen v drobné žlázce. Jde o zcela normální nález, který má v různé míře většina žen, zejména pak mezi 30. a 45. rokem života. Řešení není nutné žádné, protože nejde o nemoc, zcela výjimečně se ovula vyprázdní spontánně tak intenzivně, že to lze vnímat jako hlenovitý výtok. JS

kryoterapie

03. 11. 2012 11:16:07 - veronikapis
Dobrý den, prosím o Váš názor na léčbu kryoterapií-zmrazení děložního čípku.
13 let od porodu mám vřídek na čípku. Cytologie byla vždy v normě. Nyní 3x po 3 měsících zhoršený nález. Podle lékaře mám prekancerózu na hranici. Mám dojem, že tam bylo napsáno ASCUS. Na kolposkopii viditelné nějaké změny. HPV negativní, biopsie negativní.
Kryoterapii jsem odmítla. Bylo mi řečeno, že když nechci nemusím. Mám přijít za tři měsíce a když se to nezlepší podepsat nesouhlas s tímto zákrokem. Na můj dotaz jestli změny na čípku jsou zánět, mi bylo odpovězeno, že jde o stav po porodu, který se již nezlepší.
Je podle Vás kryoterapie nutná.
Děkuji za odpověď
Veronika P.
Odpověď:
Dobrý den,
je-li při cytologickém vyšetření nález hodnocený jako ASC-US a zároveň je prokázána negativita testu na HPV, pak nejde o žádnou předrakovinovou změnu, ale o nález zcela nezávažný, který je zcela srovnatelný s nálezem normálním. Při absenci obtíží (silných výtoků nebo krvácení) není jakákoliv intervence při HPV negativitě opodstatněná. Riziko rozvoje rakoviny děložního čípku je totiž prakticky nulové. Kryodestrukce (zničení tkáně čípku zmražením) je zákrokem, který by v ČR měl používat jen specialista na onemocnění čípku, a to téměř výhradně jen u pacientek s obtěžujícími výtoky nebo kontaktním krvácením. Vzhledem k vysokému riziku znesnadnění dalších kontrol (často totiž dojde k "zanoření" místa kontaktu buněk kanálku čípku a povrchových buněk - tzv. transformační zóny) je však provádění takového zákroku v současnosti raritní. Nemáte-li sama obtíže, pak bych velmi podporoval uvedené ošetření neprovádět. JS

HPV

01. 11. 2012 09:12:55 - AndreaB
Dobrý den pane doktore, jsem deset let po gyn. operaci a následné léčbě ozářkami (vnější, vnitřní). Při preventivní prohlídce mě před půl rokem vyšla špatně cytologie. Následná biopsie naštěstí potvrdila HPV (ve zprávě uvedeno v místě 3 a 9 malé krystalky do 5 mm) s tím, že za půl roku mě čekala opakovaná kontrola na onkogynekologii. Bohužel pan doktor znovu odebíral biopsii z důvodu nálezu opět stejných útvarů v místě 9. Může být příčina stále přítomnost HPV? Děkuji za odpověď. AB
Odpověď:
Dobrý den,
je mi to léto, ale z uvedené zprávy možnost souvislosti s HPV infekcí nedokáži ani potvrdit ani vyloučit. Dotaz je nutné položit ošetřujícímu lékaři, respektive vyčkat výsledku biopsie. JS

Dotaz na nutnost konizace

31. 10. 2012 23:34:31 - Sabrina123
Dobrý den pane doktore.

Chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně nutnosti konizace.

Předem bych chtěla naspat, že je mi 23 let, nekouřím a mám stálého partnera, který je zároveň jediným sexuálním partnerem v mém životě.

Začátkem letošního roku mi při běžném kontrolním stěru z čípku vyšlo podezření na HPV viry, které se v únoru potvrdilo.

V květnu mi po prohlídce u mého gynekologa přišly výsledky z laboratoře, v nichž stálo:
Stěr: uspokojivý
Závěr: HSIL, smíšená flora
Obraz: CIN 1-2 uvnitř hrdla

Následně jsem tedy byla odeslána na biopsii ke specialistovi. Ten se mi na čípek podíval vizuálně a řekl mi, že na něm nic závažného nevidí. Když jsem se zmínila o konizaci, na kterou mě již můj doktor připravoval, bylo mi řečeno, že v blízké době konizaci nic nenasvědčuje. A byly mi odebrány vzorky z postižené tkáně. Jakmile přišly výsledky, stálo v nich:

Ve dvou blocích útržky fibromuskulárního stromatu děložního čípku zastihující na povrchu transformační zónu na jedné straně s pravidelným cylindrickým epitelem, který přechází ve vrstevnatý dlaždicový epitel se známkami střední dysplazie CIN II
Závěr: dysplazie střední

Následně jsem byla na běžné problídce koncem září a ve výsledku stálo:

Nehojné elementy HSIL (obraz CIN 2/3) a četné histiocyty- endocervicitis chron. Dop. kultivaci EIA chlamýdií, přeléčéní zánětu a rozhodnutí o ev. konizaci.
Stěr: uspokojivý
Závěr: HSIL

Můj lékař mi oznámil, že konizace je v tomto případě nutná, jelikož se jedná o poslední stádium předrakovinových změn. Na mou otázku, zda by bylo možné konizaci ještě o půl roku odložit, mi bylo sděleno, že ano, ale v tom případě ode mě chce podepsat, že jsem srozuměna s tím, že by z toho za tuto dobu mohl vzniknout nádor.

Proto bych se Vás chtěla zeptat, jesli mám mít opravdu tak vážné obavy a hlavně zda je opravdu možné, aby tento problém (a v mém věku) měl tak rychlý spád.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem

Veronika K.
Odpověď:
Dobrý den,
jednoznačný průkaz závažných předrakovinových změn pomocí biopsie, tak jako tomu bylo u Vás, je jasným důvodem k chirurgickému ošetření čípku - tj. provedení konizace. Riziko rychlého zhoršení nálezu v rakovinu je jistě velmi malé, není však nulové a jen obtížně se dá zcela spolehlivě předvídat. Dalším argumentem pro přílišné neodsouvání ošetření je i rozsah nálezu - neléčené závažné změny mají totiž tendenci postupovat nejen ve smyslu dalšího zhoršování, ale i ve smyslu postižení stále větší a větší plochy. V naprosté většině případů je ale možno provedení konizace při uvedeném nálezu odložit o 3-4 měsíce bez zásadní obavy ze zhoršení, nelze však očekávat, že dojde k významnému zlepšení. JS

Dotaz

31. 10. 2012 09:48:15 - Barbora Mrňová
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat byla jsem na konizaci a u Vás na následné rekonizaci čípku od té doby jsem náchylná na klasické záněty, které se vždy daly nějakým způsobem vyléčit. Nyní mi můj pan doktor zjistil vnitřní otoky a bakteriální zánět. Mám strach, že se mi zánět může dostat do čípku či nastat jiné problémy. Dostala jsem jen nějaké prášky, ale žádný rozdíl nevidím. Je možné jít na nějaké odběry a udělat testy proč se mi tohle stává??? Děkuji moc za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
konizace nedokáže zvýšit "náchylnost" ke gynekologickým zánětům. V prvé řadě je proto nutné zhodnotit kde je lokalizovaný problém a co je jeho pdstatou. Podle Vašeho popisu usuzuji, že dominantní obtíží je výtok z pochvy. Ten s děložním čípkem ale většinou nemá žádnou souvislost, nezřídka jde o problematiku porušené rovnováhy složení bakterií přirozeně žijících v pochvě (odborně se takový problém nazývá dysmikrobie a v pochvě je označován jako tzv. bakteriální vaginóza). Nejlepším způsobem v léčbě je paradoxně prevence - využití poševních čípků s laktobacily, případně provádění výplachů s benzydaminem (např. preparát Rosalgin). To ostatně platí po přeléčení jakéhokoliv typu "výtoku". Vyšetřování opakovaných poruch poševního prostředí se řídí každému gynekologovi známými postupy - mělo by být stanoveno pH pochvy, provedeno mikroskopické vyšeření preeparátu z pochvy, posouzení reakce výtoku s KOH atd. JS

Konizace

29. 10. 2012 18:12:59 - Ivana80
Dobrý den,dnes jsem si vyzvedla výsledky po konizaci,kterou jsem podstoupila 8.10.2012.Můžete mi je prosím trochu vysvětlit a říct co bude následovat?

1.Roztřižený a vypnutý konus o vnitřím obvodu 16mm,vnějším 30 mm.Výška konizátu je 13 mm,síla 5 mm.Výrazná ovulóza.

Mikro: Materiál byl zpracován kompletně v 6 blocích,jsou zachyceny úseky exo i endo cervixu.Je zastižena střední fokálně až těžká dysplasie CIN III vrstevnatého dlaždicového epitelu v nejdelším úseku 2,5 mm( 1C).Fokálně dysplastický epitel vrůstá do žlázky.Materiál je silně zhmožděný,do endocervikálního okraje patrně dysplastické změny nedosahují,ale v jednom z řezů se pro silné zhmoždění nelze vyjádřit( 1 F).V exocervikálních okrajích pro zhomždění nelze vyloučit lehké dysplastické změny ( 1B,1 E).
V okolí jsou koilocytární atypie a fokálně floridní chronická endocervicitis.

Závěr: Střední a fokálně až těžká dysplasie CIN III vrstevnatého dlaždicového epitelu, v nejdelším úseku délky 2,5 mm,která fokálně vrůstá do žlázky.Koilocytóza.

2.Převážně hlenové fragmenty jsou bloku na ploše 10 x 2-7 mm.
Mikro : Jedná se převážně o hlen se zhmožděnými fragmenty dlaždicového epitelu a fragmenty povrchového epitelu endocervixu a krev elementy.Materiál je silně zhmožděný,přesvědčivé dysplast. změny nejsou zachyceny.

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek konizace potvrzuje přítomnost závažných předrakovinových změn, vylučuje však rakovinu. Zákrok tak byl proveden z naprosto správného důvodu a dále postačuje pouze kontrolovat. S vysokou mírou pravděpodobnosti jste již trvale uzdravena. JS

cytologie

28. 10. 2012 10:39:07 - Iveta1988
Dobrý Den chtěla jsem se zeptat jestli mám vysledky v pořádku mam strach když tam mam nějaký malý nalez nevím co to znamena. Děkuji Vojtíškova

Dobrý den,včera jsem obdržel výsledky Vašich testů - cytologické vyšetření.
Váš výsledek je NILM - t.
Vzhledem ke kolposkopickému nálezu/pohledový nález během vyšetření/ doporučuji
kontrolní vyšetření za 1/2 roku.
Odpověď:
Dobrý den,
nález uvádí, že cytologický stěr je hodnocen jako normální (NILM = negative for intraepithelial lesion and malignancy). Vizuální posuzení děložního čípku při vyšetření však vykazovalo drobné změny, a proto je doporučeno (zcela správně) provedení kontroly za půl roku. Obavy rozhodně nejsou na místě. Vše totiž vypovídá o pečlivosti ošetřujícího gynekologa a nelze než velice pochválit příkladnou péči. JS

konizace

28. 10. 2012 00:11:52 - barborap
dobrý den pane doktore,byla mi provedena konizace delozniho cipku a chtela bych vas poprosit o vysvetleni propousteci zpravy:Konus cipku o prumeru 3,3 cm byl vysetren cely v 16 segmentech.Vrstevnaty dlazdicovy epitel prechazi v oblasti TZ smerem do endocevixu mezi cisly 6-10 v epitel s kondylomatoznimi zmenami a dysplazii stredne tezkeho prevazne az tezkeho stupne CIN3.Dysplanticke zmeny dosahuji useku delky 11 mm a misty zasahuji tesne k endocervikalnimu okraji konizatu.predem dekuji za odpoved
Odpověď:
Dobrý den,
neúplná zpráva uvádí, že ve zrozku ze správně doporučené konizace byly zjištěny závažné předrakovinové změny. Skutečná rakovina naštěstí nebyla prokázána. Pro úplnost informace ale chybí výsledek vyšetření vzorků odebraných z kyretáže (laicky "výškrabu") ponechaného děložního čípku. JS

vedlejší účinky konizace

27. 10. 2012 23:24:24 - honeyfish
Dobrý den, je mi 22let podstoupila jsem konizaci před sedmi měsíci, před tím u mě byl nález CIN2.
Chtěla jsem se zeptat zda konizace nějakým způsobem mohla ovlivnit dvě věci, které u sebe pozoruji po zákrokovém doléčení. A to opravdu časté močení a jen po troškách- mám prostě pořád pocit že už mám měchýř plný a že už musím,ale nakonec si jen učůrnu a za 30-90minut musím znova. V noci to není tak časté,ale chodila jsem i 6x za noc, teď už se mi zdá že tak 2-3x.
A pozoruji u sebe také menší sexuální chuť, je možné že konizace ovlivnila můj sexuální život? Nebo se spíše jedná o ovlivnění psychické? řekla bych že psychicky jsem se srovnala i se všemi možnými špatnými důsledky do budoucna. Nechci přijít o partnera, který už je nervózní. Pokud by to nemohlo mít příčinu po konizaci, mám/e navštívit sexuologa? Díky Bára
Odpověď:
Dobrý den,
konizace nemá žádný vliv ani na jeden z uvedených problémů. JS

Cystická hyperplazie

25. 10. 2012 23:09:57 - Danka7
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o Váš názor. V roce 2011 jsem silně krvácela a byla jsem na kynetáži, před tím jsem jen občas nepravidelně krvácela. Nyní již menstruaci nemám, ale docházím každé 3 měsíce na kontrolu ke gyn. V lednu tohoto roku jsem byla zase na odebrání vzorků z dělohy, popis viz níže.
Opis z gynekol.vyšetření
HV: HV1+2
A+B v obou materiálech zastiženy silně zhmožděné lamely spíše endometrální sliznice s obrazem glandulární cystické hyperplazie.
Dg. glandulárně cystická hyperplazie, polypus cervicis uteri-hv neverifikován.
Při poslední návštěvě u gyn. mně bylo doporučeno odebrání dělohy, vzhledem k opakovaným nálezům glandulárně cystické hyperplazie a vzhledem ke zvýšenému riziku vzniku rak. v pozdějším věku, (nyní 53 let). Myslíte, že je odstranění dělohy v mém případě jediným bezpečným řešením? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený popis nálezu je bohužel uveden ve starší klasifikaci, která zcela neodráží závažnost nálezu. Novější hodnocení hodnotí v hyperplazii ještě tzv. atypie - jejich přítomnost je totiž známkou předrakovinového stadia. V takové situaci je rozhodně na místě odstranění dělohy spolu s vaječníky a vejcovody. V situaci bez atypií je možnou alternativou (obvykle jen dočasné) podání hormonálních léků, které zabrání opakování změn. V případě neúspěchu hormonální léčby a přetrvávání nálezu v děloze je však odnětí dělohy nejlepším a zcela bezpečným řešením uvedeného nálezu u žen Vaší věkové kategorie. JS

Spineni a krvaceni po konizaci

25. 10. 2012 11:49:00 - nada28
Dobry den pane Doktore. V pulce srpna jsem u Vas byla na konizaci, vse se hojilo perfektne, dodrzovala jsem klidovy rezim a zavadela cipky na podporu epitelizace a hojeni. Ke konci sestonedeli asi tyden pred sestonedelim jsem zacalai spinit a opravdu mirne krvacet. 15.10. jsem byla u sve gynekolozky na kontrolu, a ta mi rekla, ze cipek se krasne zhojil a vse je v poradku. Ted se ale situace v druhe fazy cyklu opakuje, znova spinim a mirne krvacim, je to na slipove vlozky ne vic.... Mam se znepokojovat, ze se neco muze dit uvnitr kanalku? Nebo i obcasne pichnuti na prave strane podbriska je pruvodnym jevem hojeni cipku. Cetla jsem, ze ten se hoji dyl, a ze zcela zhojeny je az tak za pul roku od operace... Dekuji za kratkou odpoved.
Odpověď:
Dobrý den,
ke znepokojení jistě není žádný důvod. Příčinou cyklického krvácení, které se objevuje vždy ve druhé polovině cyklu je často hormonální nerovnováha. Není úplně výjimečné, že se projeví právě po konizaci. Situace se obvykle spontánně upraví během 6 měsíců po operaci. S výhodou je pro rychlé vyřešení nasazení hormonálních léků (nejlépe některého antikoncepčního preparátu nebo tzv. gestagenů podávaných ve druhé polovině cyklu). JS

konizace

25. 10. 2012 00:01:32 - iška
Byla mi provedena konizace skalpelem, při konizaci mi bylo odstraněno nitoděložní tělísko o kterém jsem byla přesvědčena, že mi bylo asi před 10 lety odstraněno. Zjištěna diagnoza N 872 - předrakovinné změny. Jsem objednaná na operaci- odstranění dělohy - za měsíc. Nemohou se za měsíc změny přeměnit na rakovinné a nebude už pozdě?
Odpověď:
Dobrý den,
bez znalosti nálezu z provedené konizace se bohužel nemohu k problematice vyjádřit. Při průkazu předrakovinových změn je však riziko rychlého zhoršení prakticky nulové. JS

Zakrvácení po konizaci

24. 10. 2012 13:19:58 - Míša1
Dobrý den, mám jeden dotaz týkající se mírného zakrvácení po konizaci děložního čípku, která byla prováděna 18.10.2012 v Motole. Ráda bych se Vás zeptala zda je možné mírně zakrvácet 6 den po konizaci (jedná se o světlou krev). Po zákroku jsem mírně krvácela a po propuštění 19.10.2012 to byl již velice slabý výtok. Dnes jsem, ale začala mírně krvácet. Mám se tedy znepokojovat a pro jistotu de obrátit na lékaře?
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený vývoj je zcela normální. Po konizaci obvykle následuje několik dní bez krvácení nebo s krvácením slabým, ale asi za 7-12 dní se krvácení objevuje nebo zesiluje. Příčinou je odloučení "stroupku" - příškvaru na povrchu čípku. Následné zesílené krvácení může přetrvávat i několik týdnů a teprve poté pozvolna ustupuje. JS

menopauza

24. 10. 2012 10:00:46 - mikulickova
Dobry den. Chcela by som sa opytat, bola som na vysetreni u gynejologa na cytologiu krcka maternice vysledok je 3. Lekar mi kazal kontrolu za tri mesiace a vysetrenie HPV vírusu.Mam 55 rokov staleho jedneho manzela. Mohla by som sa nakazazit HPV vyrusom? Sme si uplne verny uz 36 rokov.Je cislo 3 vysoke ake riziko mi hrozí? Dakujem
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický výsledek hodnocený číslem je bohužel nicneříkající informace, v České republice se hodnotí stěry podle klasifikace Bethesda do několika kategorií, které jasně a srozumitelně definují závažnost nálezu. Uvedené číslo nejčastěji paradoxně označuje pořadí takového výsledku na cytologické žádance, která se však může v jednotlivých laboratořích poněkud lišit. Nález by však měl odpovídat některé z mírných abnormit. Taková změna je ve Vašem věku obvykle způsobena hormonálními vlivy. Cytologie zároveň nic nevypovídá o přítomnosti nebo nepřítomnosti papilomaviru. K jeho průkazu je třeba speciálního testu. V případě, že Vám takový test nebyl nikdy dříve proveden a následně vyjde jako pozitivní, není možné říci, zda se jedná o novou infekci (vzhledem k Vaší anamnéze jistě zcela nepravděpodobnou) nebo infekci přetrvávající řadu let. JS

Konizace a následné očkování.

20. 10. 2012 19:52:32 - Jana D.
Dobrý den,je mi 36 let a mám 2 děti, před půl rokem mi bylo zjištěno že jsem pozitivní na Hpv Hr-ale viry 16 a 18 jsem neměla , před 4 měsícemi jsem byla na konizaci. Veškerá poškozená tkáň byla odstraněna. Teď mám jít na kontrolu a domluvit se se svým gynekologem o možnosti očkování. Partnera mám stálého,věrného a jiného neplánuji, ale přesto pokud bych se rozhodla pro očkování mám si nechat ještě před vakcinací nechat udělat nové HPV testy? Také píšete, že u stabilního manželského páru je přínos očkování velmi omezený, jaký tedy je? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
konizací byla odstraněna s vysokou pravděpodobností nejen postižená tkáň, ale zároveň i buňky dosud nepoškozené, ale již infikované HPV. Otázka očkování ve stabilním páru má jasnou odpověď - nevstoupí-li do vztahu další jedinec a není-li partner závažně nemocný (v takové situaci je totiž potenciální možnost, že by mohl mít dlouhodobě přetrvávající HPV infekci), pak je význam očkování nulový. HPV test si však rozhodně nechte provést, nikoli však proto, že by se s ním mělo podmiňovat očkování (to je zcela nesmyslné), ale jako doklad, že jste uzdravena. Provedení testu je ale vhodné nejdříve za 6, lépe až za 12 měsíců po konizaci. JS

Konizace 2009, krvácení po styku

20. 10. 2012 14:53:29 - Bára75
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Od roku 2008 jsem trpěla občasným krvácením při nebo po styku. Gynekoložka mi doporučila ascorutin, ten ale nepomohl. Cytologii jsem měla v pořádku (7/07 II, II, 1/08 II, II, NILM, 8/08 II, II, NILM, 1/09 II, II, NILM). Na vyšetření na gynekologicko-porodnické klinice mi v červnu 2009 dělali cytologické vyšetření (výsledek LSIL) a biopsii (CINII). V červenci 2009 jsem podstoupila konizaci s následujícím nálezem: A - V histol. obraze zastiženo ektropium a endocervix se středně těžkou chronickou aktivní cervicitidou. Zastižené ektropium je jen v jednom bloku částečně překryté normálním dlaždicovým epitelem, v ost. blocích zastižen norm. žlazový epitel s ložisky zralé a nezralé dlaždicvé metaplazie, ojediněle s koilocytárními atypiemi. V rozsahu vyšetření bez projevů dysplazie. B - Drobné částky zpracovány kompletně v jednom bloku. Histologicky hlen, fragmenty norm. endocervikální sliznice a úlomek nepravidelného horm. změněného korporálního endometria bez atypií. .... Od konce roku 2009 do února 2012 jsem partnera neměla. Posledních půl roku se ale při styku objevuje krvácení (jasně červené) nebo špinění (den - dva po styku). Dochází k němu ale vždy cca 10 dní před začátkem menstruace. Cytologie v 04/2012 byla v pořádku, stejně tak kultivace a další vyšetření. Lékařka mi doporučila Indonal, ale výsledky se nedostavily. Údajně se jedná o kontaktní krvácení z děložního čípkuj. Tento týden mi gynekoložka předepsala Duphaston (pro případ hormonální nerovnováhy), nabrala cytologii (LBC) a případně by byla nutná rekonizace. Je mi 37 let, děti nemám. Je rekonizace v tomto případě nutná? Jaké by mohly být příčiny krvácení? Dalo by se krvácení řešit i jinak a mohla by rekonizace ohrozit moje případné budoucí těhotenství? Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
příčinou Vašich obtíží je s největší pravděpodobností přetrvávající vleklý zánět čípku (odborně chronická aktivní cervicitida), který byl již prokázán při konizaci. Léčba je svízelná, ale nejen u pacientek po konizaci by mělo být prvním krokem podání razantní antibiotické léčby (bez ohledu na negativní výsledky kultivace). Způsob podání, konkrétní léky atd. jsem popisoval nesčetněkrát - podívejte se do archivu odpovědí. Po antibiotické léčbě je s výhodou ještě aplikace poševních čípků s kyselinou hyaluronovou (preparát Cicatridina), které pomáhají zánětlivé změny rychleji vyhojit. K chirurgickému ošetření je vhodné přistoupit jen u pacientek s přetrvávajícími obtížemi i po konzervativní léčbě (pozor efekt antibiotické léčby se projeví obvykle až po 3 měsících, neboť buňky čípku se jednou za 3 měsíce obměňují). Ošetření patří do rukou specialistů na problematiku onemocnění čípku (obvykle pracujících v Centru onkologické prevence). Každý neopatrný zákrok totiž významně zvyšuje riziko pro optimální průběh budoucího těhotenství. Řešením může být pouhé zničení (spálení) zánětlivého ložiska, případně provedení modifikované varianty velmi šetrné konizace. JS

konizace

19. 10. 2012 15:35:05 - k.kratka
Dobrý den, jsem po konizaci - LSIL,HR HPV (menopauza,50 l.) s výsledky histologie:
1) rozříznutý konizát mikroskopicky pravidelně vyzrávající dlaždicový epitel exocervixu přechází ve vyzrálou dlaždicovou metaplazii s lehkým smíšeným zánětlivým infiltrátem stromatu, který výrazně prostupuje itraepiteliálně, epitel na větší části povrchu chybí, deskvamován. Přesvědčivé dysplazie nezastiženy.

2)hrdlo děložní-malé množství materiálu mikroskopicky tvořené fragmentem cervikální sliznice kryté cylindrickým hlenotvorným epitelem bez atypií.

3)tělo děložní-materiál mikroskopicky tvořen fragmentem cervikokorporální junkce a hyperplastického korporálního endometria. Přesvědčivé dysplazie nezastiženy.

Prosím o vysvětlení:
1. zda je možné, že nebyly nalezeny žádné předrakovinné změny ? Znamená to, že již není riziko dalšího vývoje onemocnění?
2.je po zákroku nyní odstraněn i HPV, nebo je to dlouhodobý proces spojený s hojením? Je možné jeho přetrvávání?
3.je možné se opakovaně infikovat od partnera stejným typem viru v případě, že je stále HPV pozitivní?
4. Jaké je riziko v souvislosti s nálezem hyperplastického endometria?

Děkuji za vaše odpovědi.
Odpověď:
Dobrý den,
1. absence předrakovinových změn ve výsledném vyšetření vzorku z konizace je samozřejmě možná, příčinou problému byl totiž s největší pravděpodobností prokázaný zánět, který nezřídka mírné předrakovinové změny imituje.
2. s vysokou pravděpodobností jsou se zánětlivým ložiskem odstraněny i buňky infikované papilomavirem. Riziko dalšího přetrvávání je ve Vaší situaci velmi vzácné. Z dlouhodobého pohledu je prognóza po konizaci u pacientek s výše uvedeným nálezem excelentní.
3. riziko opakované nákazy od jednoho, navíc dlouhodobého partnera, je zcela raritní. Hlavním důvodem je, že většina mužů v trvalém partnerském vztahu není již HPV pozitivních, a to i v případě, že má žena změny spojené s HPV infekcí.
4. hyperplazie endometria je samostatný problém, s HPV infekcí ani nálezem na čípku nemá žádnou souvislost. Důležité je vědět přesněji o jakou jde konkrétně hyperplazii. Ta má totiž dvě hlavní podskupiny - bez atypií a s atypiemi. V případě atypií je situace vážná, protože se jedná o předrakovinový stav a jediným rozumným řešením ve Vašem věku je odnětí dělohy a vaječníků s vejcovody. Častější varianta "bez atypií" vyžaduje hormonální léčbu, hrozí totiž riziko krvácení, vzácněji i zhoršení do stadia "s atypiemi".
JS

nepravidelna ms

19. 10. 2012 06:36:06 - monika.r
dobry den muj problem spociva v tom ze mam nepravidelnou ms minuly mesic jsem to dostala po 45 dnech tento mesic je to 30 dni a ms zatim nikde jen vcera po styku krev a pak cely den nic
asi cca pred 8 mesici jsem vysadila ha a od te doby moje ms vypada tak ze mam vlozku cistou a krev mam jen po utreni.na pravidelne gyn prohlidce jsem byla ted v srpnu a cyto v poradku.dekuji za odpoved
Odpověď:
Uvedený dotaz nemá žádnou souvislost s předmětem poradny pro předrakovinové nebo rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Problematiku řešte s ošetřujícím lékařem. JS

cipek

18. 10. 2012 16:55:52 - julci
Dobry den, pred pul rokem mi prisel dopis ze me zarazuji do predrakovinove poradny ,chodim na onkologii vzdy jednou za tri mesice.Zatim jsem na zadnem zakroku s cipkem nebyla, pani doktorka rikala ze je to porad stejne,chtala jsem se zeptat jestli muze mit nejaky vliv nastydnuti,protoze vzdy kdyz nastydnu tak me picha ze spoda a mam pracovat v zime venku,dekuji za odpoved.
Odpověď:
Dobrý den,
nastydnutí nemá na sledovaný nález na děložním čípku nikterak podstatný vliv. JS

Rekonizace a těhotenství

16. 10. 2012 21:04:55 - tatranka
Vážený pane doktore,
v červnu jsem byla z důvodu opak L-SIL a atypie bb. z cytol. odeslána na konizaci. Výsledek z histologie byl následující: konizát průměru 21 mm a výšky 4 mm byl zpracován v deseti segmentech v celém rozsahu. V bločku 1 -7 přítomné těžce dysplastické změny dlaždicobuněčného epitelu, které ložiskově přecházejí v carcinoma in situ (M-8070/2). Těžce dysplastický epitel vystýlá hrdla i těla cervikálních žlázek, v bločku č. 3 a 4 těžce dysplastický epitel dosahuje k endocervikálnímu okraji resekátu, exocervikálního okraje a spodiny konizátu dysplastický epitel nedosahuje. V epitelu jsou přítomné změny při HPV infekci.
Na základě tohoto výsledku jsem podstoupila koncem července rekonizaci. Výsledek z histologie byl již negativní - zachovalé dlaždicové epitelie ektocervixu nevykazují pozitivitu 16 a nejedná se tedy o dysplázii či neoplázii.
Je mi 33 let a rádi bychom s přítelem založili rodinu. Chtělla jsem se zeptat, zda se můžu pokusit otěhotnět již nyní? Předem děkuji za Vaší odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
těhotenství by mělo být realizováno po konizaci (a zejména pak po konizaci opakované) až po dokonalém zhojení děložního čípku. V opačném případě je vysoké riziko možných komplikací - potratu nebo předčasného porodu. Ideální odstup k zahájením snah o otěhotnění je proto 6 měsíců. JS

Změny na čípku

16. 10. 2012 01:29:55 - Misa90
Dobrý den,

před pár dny mi přišel od gynekoložky e-mail s výsledky cytologie, kde stálo, že se mám dostavit za 6 měsíců na kontrolu, změny na čípku jsou středně těžké a vyžadují jen častější sledování. Na internetu jsem spíše našla, že mírné změny stačí kontrolovat jednou za půl roku. Chtěla bych se tedy zeptat co je třeba dělat při zjištění středně těžkých změn a jak je to s tou kontrolou. Zda doktorka postupuje správně. Je mi 22 let a jsem bezdětná.

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologická klasifikace nezná termín "středně těžké změny" - předpokládám, že jde pouze o nesprávné vyjádření, neboť ke sledování po 6 měsících jsou určeny změny mírné. JS

Těhotenství

15. 10. 2012 17:48:20 - Maja01
Dobrý den,
v srpnu 2012 mi byly zjištěny mírné buněčné změny na děložním čípku. Ráda bych se v následujících měsících pokusila otěhotnět, proto bych se chtěla zeptat, zda bych raději měla počkat na výsledky vyšetření u Vás (jsem objednaná na únor 2012) či se mohou pokoušet otěhotnět již teď. Ještě beru antikoncepční pilulky, ale ráda bych je vysadila co nejdříve.
Je mi 26let.
Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
těhotenství může vést k vylepšení nebo dokonce úplnému vyhojení abnormálního nálezu na čípku. Proti otěhotnění tedy rozhodně nic nelze namítat, naopak je lze pouze doporučit. JS

Třetí konizace

15. 10. 2012 17:15:04 - Eva74
Dobrý den.
Děkuji Vám za odpověď z 28.5.díky níž jsem nemusela na odstranění dělohy. 10.9 jsem podstoupila Vámi navrhovanou cylindrickou disekci. Zde jsou výsledky.
Konus o průměru 2 cm a výšky 0,8 cm zpracován celý v 9 segmentech. V segmentech č. 1,7,9 jsou v oblasti TZ směrem endocervikálně přítomné struktury charakteru dlaždicového CIS M8077/2, které se nacházejí i v povrchově uložených cervikálních žlázkách.Longitudinální šíření novotvaru nepřesahuje 1 mm, změny nedosahují k okrajům resektátu.
B/ několik tkáňových částek do průměru 6 mm. Mikroskopicky je zastižen hlen a části normální žlázové cervikální sliznice a fragment korpolárního endometria v proliferační fázi.
Prosím o vysvětlení výsledku, co bude dál?
Děkuji za Vaši odpověď. Eva K.
Odpověď:
Dobrý den,
nález z opakované operace potvrdil zbytkové závažné předrakovinové změny. Ty jsou ale kompletně odstraněny. Dále tedy stačí pouze kontrolovat - první kontrola je vhodná nejdříve za 4, lépe až za 6 měsíců. Za rok po zákroku je vhodné provedení testu na HPV infekci - při jeho negativitě je prakticky jistota úplného uzdravení. JS

Dotaz

15. 10. 2012 14:08:59 - Anita
Dobry den, som velmi rada, ze ste mi odpisali. Mam vsak este otazku:mam 23rokov, 1dieta, ktore uz 2roky nedojcim, preco mi to podla vas v prsniku vzniklo? stale si to kontrolujem ci tu hrcku tam mam a stale je tam. Pocas menstruacie je mensia, po menstruacii je vacsia. Takyto nalez budu len sledovat?Mozem pokojne s tym zit? babicka mi zomrela na rakovinu prsnika. dakujem velmi pekne.
Stara otazka:
Dobry den, z vysledku histologie mam takyto zaver benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo). Na internete som nasla toto:
dysplázia – predrakovinové štádium charakteristické abnormálnym rastom buniek. Takze mam predrakovinovy stav? Z coho vznikla v prsniku vlastne ta dysplazia? Sleduje sa to, alebo aj operuje?dakujem
Vasa odpoved:
Dobrý den,
jde o terminologický protimluv. Uvedená diagnóza není předrakovinovým stavem a nevyžaduje žádnou operační léčbu. Jde o změny vznikající v souvislosti se "stárnutím" prsní tkáně. JS

Dobrý den,
dědičná dispozice se u rakoviny prsu uplatňuje jen asi u 10 - 15% žen. Nález, který je u Vás popsán, nemá s jejím rozvojem navíc žádnou souvislost, příčinou jsou změny související s dynamickým vývojem prsní žlázy u ženy po porodu, která kojila. Obavy nejsou na místě. Stejně tak nejsou třeba ani žádné specifické kontroly. JS

Nasa stara konverzacia.. rada by som sa spytala. Opat som bola v prsnikovej poradni na kontrole a doktor mi napisal: Stacionarne dysplasticke lozisko.
Mam sa obavat? Mam prist za pol roka opat na kontrolu? je to predrakovinovy stav? Stale to v prsniku citim. dakujem
Odpověď:
Dobrý den,
nález není předrakovinovým stavem, intervaly sledování nejsou proto nikterak specificky stanoveny a s nálezem je možno spokojeně žít. JS

HPV a menstruační kalíšek

14. 10. 2012 12:22:03 - Tina01
Dobrý den,
je vhodné používat při zánětu HPV ( typ 16, ASCUS) menstruační kalíšek nebo spíše klasické vložky? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
možné je používat obě zmiňované hygienické pomůcky. JS

Těžká dysplázie v těhotenství

13. 10. 2012 18:12:20 - EVIAN06
Dobrý den,pane doktore, minulý měsíc jsem Vám psala ohledně těžké dysplázii zjištěné v 1.týdnu těhotenství – cyto 3.9.2012 HSIL. Děkuji velice za Vaši odpověď, trochu jsem se zklidnila, nicméně myšlenka o přerušení těhotenství mě ještě úplně neopustila (shrnutí věk 37, 1 dítě, současný stav těhotenství týden 8 + 5, HSIL zjištěna v 1. týdnu těhotenství).
3.9. 2012 – cyto zjištěna HSIL, stav po roční kontrole (před rokem LSIL)
5.10.2012 – biopsie s těmito výsledky:
1)z č. 7 – částice velikosti 4x2x2 mm zpracována celá. Histologicky je částice na povrchu krytá pouze cervikální sliznicí nevykazující dysplastické změny.
2)z č. 5 – drobná částice o prům. 3 mm zpracována celá. Histologicky se jedná o část čípku z oblasti junkce, kde vrstevnatý dlaždicobuněčný epitel nevykazuje dysplastické změny.
3)z č. 12 – částice velikosti 3x2 mm zpracována celá. Histologicky se jedná o část čípku z oblasti junkce, kde vrstevnatý dlaždicobuněčný epitel vykazuje dysplastické změny CIN 3.

1)Tyto výsledky jsem si přečetla až doma, můžete mi prosím vysvětlit, co tyto 3 závěry znamenají? Je to hodně špatné?
2) Je biopsií zcela vyloučena rakovina?
3)Lékař z COP mě pozval na kontrolní návštěvu mezi 22. – 24. týdnem těhotenství. Je to pro další kontrolu odpovídající vzhledem k výsledkům? (nyní jsem 8+5 t.)
4) Ve zprávě je uvedeno: nebude-li prokázána invaze ve 22.-24. týdnu, bude další kontrola ve 30.-32.týdnu těhotenství. Prosím Vás, co je myšleno pojmem invaze-jJe tím myšlen už rozvoj rakoviny?
5) Stále mě přepadá myšlenka na přerušení těhotenství, jelikož se dost bojím, abych nepřivedla na svět nového človíčka a děti byly bez mámy. Podle předcházejících výsledků z cytologie může můj stav HSIL trvat již 14 měsíců a přede mnou je ještě celé těhotenství+šestinedělí do konizace. Bojím se, aby se konizace, resp. 1. ošetření čípku stihlo včas. Pane doktore, jsou mé obavy oprávněné nebo ne?
6)Nemáte prosím nějaké zkušenosti s pozitivními účinku doplňků stravy apod. (četla jsem, že pozitivní vliv na čípek může mít kyselina listová, pití jedlé sody). Neexistují nějaké kapsle na zavádění do pochvy? Můžete něco doporučit vhodného i v těhotenství?
Pane doktore, moc Vám děkuji za Váš čas a pomoc a značnou trpělivost. Děkuji. e.
Odpověď:
Dobrý den,
1. nálezy v jednom ze vzorků potvrzují závažné předrakovinové změny, zároveň ale vylučují přítomnost rakoviny.
2. při správném zacílení a provedení biopsie by měl být zjevný rakovinový nádor vyloučen.
3. uvedené kontrolní intervaly jsou naprosto správné.
4. výraz invaze je synonymem pro rakovinové bujení.
5. obavy nejsou na místě, riziko zhoršení jeběhem těhotenství raritní, naopak je možno dokonce u části pacientek čekat po porodu podstatné zlepšení nálezu.
6. žádné léky ani podpůrné prostředky nemají na zlepšení nálezu vliv. Uvedené údaje se nezakládají na vědecky ověřených informacích. Rozhodně bych proto nedoporučoval jakkoliv experimentovat. Jediné doporučení je pečlivé docházení na gynekologické kontroly.
JS

N879, MKNO 8070/2, Prosim o vysvetleni

12. 10. 2012 21:15:13 - Sanfrancisca
Dobry den,
Velice si vazim Vaseho lidskeho pristupu a zpusobu vysvetleni nasich dotazu. Procetla jsem pomerne dukladne veskere podobne prispevky. Presto myslim, ze zadny pripad neni stejny a zadne telo nereaguje stejne. Proto Vas prosim o vysvetleni mych vysledku konizace, ktera probehla pred tydnem.
Predevsim me zajima mozna recidiva ci vliv na fertilitu.
Predem Vam dekuji za ochotu a vas ztraveny nad odpovedi.
S pozdravem, 30 let, bezdetna

N879 - Dysplazie hrdla děložního NS. Cyto susp., histol. H-SIL
1. Konizát
Korpus děložního čípku velikosti 15x10x16 mm označený stehem a č. 12 Konizát zpracován kompletně celkem ve čtyřech segmentech.

1,2,3,4,8,9,10,11,12 – excize ektocervixu, trasformační zóny a endocervixu s úseky převážně nezralé dlaždicobuněčné metaplázie. Endocervikální žlázky jsou lehce cysticky dilatováné. Stroma je zvýšené smíšeně, převážně chronicky zánětlivě infiltrované. Metaplastický epitel nedosahuje do okrajů konizátu. Dysplatické změny v epitelu nenacházím.

5, 6,7 – excize ektocervixu, transformační zóny a endocervixu s úseky těžké displazie dlaždicobuněčného ................................. charakteru až dlaždicobuněčného in situ kacinomu. Dysplatický epitel lemuje povrchove i hlouběji uložené endocervikální žlázky. Některé endocervikální žlázky jsou navíc cysticky dilatované. Stroma je mírně projizveno a zvýšené ....... zánětlivě infiltrované. Neoplastické ani displastické změný nedosahují do okrajů konizátu.

2. Endocervix
Hlen s neutrofilními segmentovanými leukocyty, krevní koagula a endocervikální sliznice s hyperplázií rezervních buněk …….. úseky nezralé dlaždicobuněčné metaplazie. Nádorovné struktury ani dysplatické změnz v epitelu nenacházím.

3. Endometrium
Korporální proliferační endometrium bez patologického nálezu. Nádorové struktury nenacházím.

Závěr: těžká dysplázie děložního čípku CIN III, charakteru až dlaždicobuněčného in situ karcinomu CIS. Neoplastické a cysplastické změny nedosahují do okrajů konizátu. Lem nepostižené tkáně na periferii činí minimálně 3 mm.
Odpověď:
Dobrý den,
nález prokazuje nejzávažnější předrakovinové změny, které byly adekvátně odstraněny s malým lemem zdravé tkáně. Riziko návratu onemocnění je v takové situaci velmi malé. Při negativním výsledku testu na HPV za 1 rok po zákroku je možno hovořit o úplném vyléčení. Vliv na plodnost by neměl být žádný. Možné dopady na schopnost donošení plodu do termínu porodu je nutno konfrontovat s délkou ponechaného děložního čípku, kterou lze zjistit při ultrazvukovým vyšetřením - tzv. cervikometrií. Délka čípku větší než 20-25 mm znamená minimální riziko. JS

HPV typ 16 a imunita

11. 10. 2012 00:05:57 - Tina01
Dobrý den,
byl mi zjištěn HPV vir, typ 16 (ASCUS). Zajímá mě, jestli bychom měli s partnerem nějak změnit náš sexuální život (používat kondom, zdržet se orálního sexu, sexuální abstinence apod). Dočetla jsme se, že i po spontánním vymizení infekce se člověk může od partnera infikovat opakovaně. Znamená to snad, že pokud partneři spolu vedou sexuální život, imunita jednoho z nich sice vir může zlikvidovat, ale vždy se znovu nakazí od toho druhého? A další otázka - Jak dlouho přežije vir mimo tělo?
Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
1. v případě stabilního partnerského páru nejsou při zjištění papilomavirové infekce žádná zvláštní opatření nutná. Není totiž pravdou, že by docházelo mezi stabilními partnery k opakovanému předávání infekce. K opakované infekci jistě může dojít, příčinou je však v drtivé většině případů jiný než trvalý partner...
2. přežívání viru mimo lidský organismu je v řádu desítek minut.
JS

lichen sclerosus

10. 10. 2012 14:55:29 - xmartina
Dobrý den pane doktore,

Je mi 26let. V 18ti letech mi byl biopsií prokázán lichen sclerosus et athrophicus v oblasti vulvy (můj dřívější gynekolog mi bohužel nijak nepomohl, takže než jsem našla lékaře, který si se mnou věděl rady, trvalo to nějaký ten rok). Léčena jsem dermatoložkou pomocí silných kortikoidních mastí - Dermovate a Elocom, kontroly také na gnk. V současné době se jedná o stabilizovaný stav, kdy lokálně eliminuji svědění či pálení, nicméně s rozsáhlým praskáním bohužel nepomáhá ani promazávání neparfemovanými krémy). Kvůli praskání mám i kožní srůsty, které i při obyčejném gynekologickém vyšetření prasknou.
Chtěla jsem se zeptat, zda máte zkušenost (nebo alespon zprostředkovanou) ohledně gravidity a zejména porodu žen s touto diagnózou. Na tuto otázku mi jaksi nikdo není schopen odpovědět. Zda je možné absolvovat klasický porod nebo je to indikace k císařskému řezu. Osobně bych byla raději pro porod klasickou cestou, ale při zkušenosti, kdy jde člověk i jen obyčejně na záchod a "rozškubne" se na všechny strany, si to moc neumím představit + užívání těchto mastí zřejmě není možné v době těhotenství ani kojení.

Moc děkuji za odpověd
Odpověď:
Dobrý den,
těhotenství u pacientek s lichen sclerosus zevních rodidel obvykle probíhá bez závažnějších komplikací. Nejvhodnější je v plánované otěhotenění v době se stabilizovaným onemocněním s minimální nebo žádnou léčbou. Typické je, že se nález na zevních rodidlech během těhotenství spíše zlepší, a tak je potřeba kortikoidních mastí značně snížena. Místní aplikace kortikoidů však rozhodně není kontraindikována, třebaže během prvních tří měsíců je snaha o jejich úplné vynechání nebo jen krátkodobé, nárazové podání. Výhodou je navíc během těhotenství používat slabší preparáty - pimafucort nebo triamcinolon. Po porodu, který je při absenci aktivních změn onemocnění možno vést přirozenou cestou, však často nastává značné zhoršení nálezu vyžadující návrat k intenzivní léčbě silnými kortikoidy jako před těhotenstvím. Možnost kojení však není omezena. JS

nález z cytologického stěru

08. 10. 2012 23:34:59 - verana
Dobrý den,
Má sestra onemocněla rakovinou děložního čípku, na kterou zemřela,přestože chodila na pravidelné prohlídky každý rok. Z prošetření revizní komise jsem byla docela v šoku. Jsou tam popsány nálezy od roku 2008 ektropium děložního čípku kryté cylindrickým epitelem
Výsledek posledního stěru z roku 2010: bez neoplastických změn, stěr nekvalitní pro velké množství krve nebo zánětu,doporučená kontrola za 6 měsíců.Gynekolog setře sdělil,že je vše v pořádku a na kontrolu ať přijde za rok.
1/Chtěla bych se zeptat zda se přetrvávající ektropium ponechává, nebo se odstraňuje?
2/ Je standartním postupem výše uvedený nález z laboratoře neřešit? není potřeba udělat nějaké vyšetření/ vaginální ultrazvuk,krevní odběry/?děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
1. ektropium je zcela přirozený nález. Nejedná se o nemoc či problematický nález, ale o variantu normy.
2. cytologická laboratoř doporučuje kontroly vždy jen podle obecných pravidel pro "nález", nehodnotí (a ani nemůže, protože vyšetřuje buňky, nikoliv pacienty) řadu dalších faktorů, které je třeba posoudit individuálně u každého jedince. Jinými slovy, hlavní slovo při stanovení intervalu kontroly, ale i při doporučení dalších doplňkových vyšetření má gynekolog - je-li stěr hodnocen jako normální, současně není patrný abnormální nález při vyšetření a pacient je bez obtíží, pak je kontrola za 1 rok zcela adekvátním postupem.
JS

Menstruace po konizaci

06. 10. 2012 22:21:45 - EvaP
Dobrý den pane doktore,

před 5-ti měsíci jsem z důvodu CIN 3 byla na konizaci. Všimla jsem si, že po konizaci mám podstastně slabší menstruaci než jsem měla před zákrokrem. Je mi 35 let a ráda bych měla ještě dítě a tak mě trochu tato změna zneklidňuje.
Je tedy tento stav normální?

Děkuji za odpověď.


Odpověď:
Dobrý den,
pravidelná slabší menstruace po konizaci vůbec nic zásadního neznamená (navíc je spíše příznivým jevem - vede k menší krevní ztrátě, není třeba tolika hygienických pomůcek atd.), stejně tak nemá žádný vztah k možnosti v budoucnosti otěhotnět. JS

cin 3 b- skavmozní karcinom in situ

03. 10. 2012 22:04:46 - Renča
Dobrý den,děkuji za uklidnující odpověd na výsledky z biopsie dne 15.9.2012..byla jsem u specialisty který se zabývá nemocemi děložního čípku,píše o tom i knížky,přednáší a ten má stejný náror jako vy...není potřeba odstranit dělohu pro cin 3b-skvamozní karciom in situ,interní vyšetření mám v pořádku ale muj lékař stále naléha na odstranění dělohy,straší mě metastázema atd...patolog nenapsal že je to in sano takže mi prý asi neodebrali vše zlé a muže se to šířit,co by jste mi v tomto případě doporučil??? Na kontrolní cytologii a řádné kolposkopické vyšetření mám dojít za 4 měsíce od konizace,prý to dřív nemá cenu..bojím se že se nález zvětší,rozšiři....nevím komu a co věřit...bojím se...Renča
Odpověď:
Dobrý den,
mohu jen zopakovat již napsané. Navíc se určitě podívejte do archivu odpovědí - podobný problém je zde nesčetněkrát probrán. Předrakovinové změny nejsou rakovina (!) a tudíž se nedokáží šířit v podobě metastáz, obavy tedy rozhodně ani v nejmenším nejsou na místě. Nenapsal-li patolog, zda je nález plně odstraněn, pak je vhodné patologovi zavolat a takovou otázku mu položit - obvykle na ní dá jednoznačnější odpověď. Vzhledem k Vašemu přání gravidity je však preferován i při nejistotě o odstranění změn konzervativní postup. První kontrola je rozhodně vhodná nejdříve za 3-4 měsíce, lépe dokonce ještě později - dříve by vyšetření nepřineslo žádnou validní informaci. Opět platí, že z doby ke kontrole není třeba mít žádné obavy, spíše naopak, čas zde hraje ve Váš prospěch. JS

odstranění dělohy

03. 10. 2012 13:35:07 - bufková
Dobrý den, před měsícem jsem byla na konizaci a pan doktor doporučil kvůli před rakovinovým změnám odstranit dělohu.Mám dotaz jak brzy mohu jít po konizaci na zákrok ,jak asi probíhá laparaskopie a jak dlouho trvá pooperační léčba(pobyt v nemocnici).Je mi 42 let .Děkuji za odpověd.
Odpověď:
Dobrý den,
k odnětí dělohy pro předrakovinové změny přistupujeme jen výjimečně. Důvody jsem opakovaně zmiňoval - podívejte se do archivu odpovědí. Je-li odnětí dělohy přeci jen nutné (což je vzácná situace), pak je vhodné provést až po zhojení - tj. nejdříve za 6 týdnů. Laparoskopická operace využívá obvykle 4 drobných vpichů pro nástroje v podbřišku a často bývá kombinována s odstraněním dělohy přes pochvu. Pobyt v nemocnici po operaci (počítáme-li den operace jako nultý) se pohybuje obvykle do 5 dní. JS

výsledek konizace

03. 10. 2012 10:01:50 - phebe18
Dobrý den pane doktore,

mám tento výsledek z konizace. Je mi 32 let, jedno dítě.
Transf. zona s dlaždicovou metaplazii, v ni temer cirkularne dysplazie stredniho az tezkeho stupne, vzrusta i do lumen prilehlych zlazek. presvedciva invaze do stromatu neni patrna. U c. 10 zasahuje dysplast. epitel do endocervik. okraje. CPH endocervikalni zlazky IUD: hlen s neutrofily

Dost dobre tomu nerozumim a nechapu proc mi bylo navrhnuto odstraneni delohy. Diky moc za odpoved JK
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek konizace potvrzuje závažné předrakovinové změny. Vzhledem k dosahu změn do okraje řezu zůstává nejistota o kompletnosti jejich odstranění. Na druhou stranu ve vzorku z ponechaného děložního čípku je již nález v normě, což je příznivý nález. Z vědeckých dat je totiž dobře známo, že dosah změn do okraje řezu ve většině případů neznamená jejich "přesah" a že více než 75% žen je i při identickém nálezu jako máte Vy již zcela uzdraveno. U mladých pacientek je proto jednoznačně preferován konzervativní postup, odnětí dělohy je nadmíru razantní výkon, který by měl být rezervován jen pro výjimečné situace. Ve Vaší situaci je vhodné postupovat podle reprodukčních plánů - u žen, které již neplánují těhotenství provést opakovanou konizaci po zhojení (tj. za 6-8 týdnů po prvním zákroku) a u žen, které ještě těhotenství plánují, naopak pouze kontrolovat a k opakování zákroku přistoupit jen v případě, že kontrolní vyšetření vysloví vysoké podezření nebo ještě lépe jednoznačně prokáží zbytkové závažné změny. Nejpřesnější pro stanovení rizika je provedení testu na HPV za 6-12 měsíců po zákroku. Negativita testu prakticky vylučuje zbytkový nález a potvrzuje uzdravení. JS

ASC-H ---poděkování a dotaz

30. 09. 2012 20:24:07 - Markéta Váňová
Vážený pane doktore, moc Vám děkuji za odpověď.

Ještě bych se chtěla zeptat, gynekoložka mi testy na HPV vůbec nenabídla. Na expertní kolposkopii mne poslali už ted v uterý, prý není nutné čekat, když se bude provádět jen vyšetření pod mikroskopem.
Jenže pan doktor, který provádí expertní kolposkopii mi nabízel hysterektomii už vloni před první konizací a nikdo mi nesdělil, že to vlastně nic neřeší. Navíc konizace prý byla úspěšná a NIL onkologicky negativní. Takže nechápu, proč a k čemu jsem měla hysterektomii vůbec zvažovat. Přestávám mít důvěru v tohoto lékaře, který mi bez důvodu nabízí takové "řešení". Proto se chci zeptat, zda by bylo možné objednat se na vyšetření k Vám. Moc děkuji a přeji pěkný den. M.Váňová
Odpověď:
Dobrý den,
vyšetření u nás je samozřejmě možné, objednací lhůty jsou však díky značnému počtu pacientek dlouhé. Kontakty najdete na www.onkogyn.cz. JS

Interupce (CIN 3)

30. 09. 2012 19:24:12 - Ajka01
Vážený pane doktore, prosím Vás o názor k přerušení těhotenství (interupce do 12. týdne) v souvislosti s displatickými změnami CIN 3. Jsem v 9-10. týdnu těh. a vážně uvažuji o přerušení těhotenství. Je mi 38. Jak jsem četla v archivu odpovědí, uvádíte, že u těhotných se nálezy typu CIN 3 zmírní, po porodu i vymizí. Nikde jsem se však nedočetla, co by znamenalo pro nález CIN 3 přerušení těhotenství.
1. Co by mohly změny po přerušení způsobit s mým nynějším stavem CIN 3. Máte s tímto prosím nějaké zkušenosti - může interupce zhoršit stav.
2. Kdybych šla na interupci, je možné zároveň provést i konizaci čípku?
Mnohokrát děkuji za Váš čas a poradu. Ajka Nep.
Odpověď:
Dobrý den,
v malém procentu případů se může nález na čípku zlepšit i po umělém přerušení těhotenství. Frekvence zlepšení je však ve srovnání s frekvencí zlepšení nálezu, kterou zaznamenáváme po porodu, význaně nižší, a tak je preferováno včasné ošetření. S výhodou je proto oba zákroky spojit a provést současně. JS

CIN II

29. 09. 2012 16:31:09 - Martina82
Dobry den pane doktore,

v unoru 2009 jsem podstoupila konizaci a kyretaz delozniho cipku. Vysledek: stredne tezka az tezka dysplazie (HSIL, CIN2-3) s loziskovou koilocytozou a dyskeratozou a sirenim dysplatickeho procesu do prilehajicich zlazovych krypt. Dysplaticke zmeny ve vysetrovanych rezech nedosahuji ektocervikalniho ani endocervikalniho okraje konizatu. Mikro: Utrzky endocervikalni sliznice normalni struktury a fragmenty istmickeho endometira z oblasti cervikokorporállniho prechodu proliferacniho vzhledu bez cytologickych atypii. Dysplaticke zmeny ve vysetrovanych rezech nebyly zastizeny. V zari tohoto roku byl vysledek cytologie CIN II. Je mi 30 let a jsem bezdetna. Chtela bych se zeptat na Vas nazor, jestli je kontrola po 1 roku dostacujici. Pripadne, co by jste doporucil. Dekuji za odpoved. Martina
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický výsledek neumí vyslovit závěr "CIN 2", neboť ten je závěrem, který je možno stanovit pouze vyšetřením vzorku tkáně. Obecně však platí, že v případě, že je během sledování u ženy po konizaci získán abnormální výsledek cytologického stěru, je nutné doplnit buď další vyšetření (kolposkopii nebo HPV test) nebo doporučit kontrolu v kratším intervalu (obvykle za 3 - 6 měsíců). JS

Těžká displázie zjišt. v 1. týdnu těhotenství

28. 09. 2012 12:11:48 - EVIAN
Pane doktore, k mé prosbě o radu co dělat ze dne 23. 9. 2012 Vás prosím o názor k případnému přerušení těhotenství do 12. týdne. Vzhledem k tomu, že mě čeká ještě necelých 8 měsíců těhotenství, nebylo by rozumné přerušit těhotenství a jít na potřebný zákrok/y?Obávám se, aby se za tak "dlouhou" dobu nezhoršil nález. Za 12 měsíců jsem skočila z CIN I na CIN III. Zatím nemám žádné jiné vyšetření ani jiné výsledky, jen výsledky cyto stěrů z 3. září. Až příští týden bych měla jít na kolposkopii, až bude zřejmé, že se těhotenství vyvíjí. Děkuji Vám mnohokrát za Váš názor.
Odpověď:
Dobrý den,
k odpovědi níže jen dodávám, že ukončení chtěného těhotenství nepovažuji při stávajícím nálezu za jakkoliv odůvodněné nebo rozumné. Rizika plynoucí ze sledování předrakovinových změn jsou malá a i v případě zhoršení nálezu (což je však zcela raritní situace) zůstává u chtěného těhotenví stále možnost provedení konizace v těhotenství. JS

LSIL + HR HPV

25. 09. 2012 14:50:58 - imrwear
Dobrý den, je mi 32 let až do letošního května jsem měla výsledky cytologie vždy v pořádku. V květnu 2012 zjištěny atypické buňky ASCUS, kontrola za 4 měsíce, to jsem si zaplatila "nadstandardní" stěr do tekutého média, výsledek nejprve ASCUS + HPV, poté lékařem v laboratoři přehodnoceno na LSIL a HPV typizace prokázala high risk viry. Nyní mám přijít na kontrolu za 3 měsíce a v případě, že výsledky opět nebudou v pořádku, mám jít na konizaci. Je konizace takhle rychle nutná? Není možnost, že se tělo s viry vypořádá? Zatím mi byl doporučen preparát Indonal, který užívám. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený cytologický nález vyslovuje podezření na mírné předrakovinové změny a sám o sobě tak rozhodně není důvodem k operaci. Pro další rozhodnutí je nezbytné provést tzv. kolposkopické vyšetření (prohlédnutí děložního čípku při zvětšení) a při podezření na závažnější než mírné změny i odběr malého vzorku tkáně - tzv. biopsii. V případě absence závažných změn je u mladé ženy preferován konzervativní postup - sledování s kontrolou po 6 měsících. Mírné změny totiž mohou spontánně vymizet, zejména pak po porodu. Důležitým faktem pro rozhodování jsou proto Vaše reprodukční plány - zatímco u žen těhotenství plánujících by měla být co nejvyšší snaha o zmiňovaný konzervativní postup, u žen s naplněnými reprodukčními plány je možno i při mírném nálezu postupovat aktivně a šetrně čípek ošetřit. JS

Návrat HPV infekce

25. 09. 2012 10:32:10 - Marta11
Dobrý den, před třemi týdny jsem podstoupila konizaci LEEP metodou z důvodu CIN2. Výsledky vyšly dobře, okraj konizátu byl nezasažen. Chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, např. v procentuálním vyjádření, návratu toho problému a zda viry HPV se ještě mohou na čípku někde nacházet. Můj gynekolok tvrdí, že se bohužel tato situace může za nějakou dobu opakovat. Je tedy možné zjistit nějakými testy zda se ještě viry HPV v těle nacházejí? Děkuji moc a odpověď. MK
Odpověď:
Dobrý den,
riziko návratu onemocnění je závislé na řadě faktorů - plošném rozsahu nálezu, rozsahu operačního výkonu, postižení okrajů řezu, zbytkové nebo nové HPV infekci atd. Podle odborné literatury kolísá riziko návratu onemocnění mezi 3 - 25%. Hlavní příčinou je ponechání buněk infikovaných HPV ale dosud nezměněných do předrakovinového stadia v lůžku po konizaci. U žen nad 30 let je proto velmi vhodné provedené testu na HPV za 6 - 12 měsíců po operaci. Negativita testu je prakticky jistotou uzdravení. JS

25.9.2012myom/Věra

25. 09. 2012 08:24:51 - Věra Rešlová
Dobrý den pane doktore
děkuji vám za odpovědˇ,ale i tak co si pročítám tyto články pacientek jsem nejistá jestli se mi myom nezačne zvětšovat .Chápu to správně že má na zvětšení vliv hormon estrogen který toto onemocnění může spůsobyt.hormonální léky jsem brala už dávno někdy v 35 letech na upravení ciklu,nekouřím ani nepiji alkohol a přeci mám myom před pěti lety jsem prodělala operaci v 7 týdnech těhotenství z důvodu špatného vývinu plodu.Pak mi pani doktorka řekla že mám obrácenou dělohu a odté doby až ted jsem neměla problémy .Mám tedy počkat až za půl roku půjdu na kontrolu a co se dá v případě se zvětšování myomu dělat?Děkuji Vám za odpovědˇ.
Odpověď:
Dobrý den,
kontrola je nejlepší způsob dalšího postupu, zvětšování myomu je ve Vaší věkové kategorii málo pravděpodobné, spíše lze očekávat stagnaci růstu. Léčebné postupy překračují rámec onkologické poradny - diskutujte je s Vaší lékařkou. JS

ASC-H

24. 09. 2012 09:23:00 - Markéta Váňová
Dobrý den,
v červnu 2011 jsem podstoupila LEEP pro CIN III. Každého půl roku jsem byla na kontrolním vyšetření a výsledek byl v pořádku. Ted v srpnu ( tzn. rok) po konizaci vyšla cytologie s výsledkem : ASC-H (nelze vyloučit HSIL), předchozí OC v intervalech 6 měsíců NIL onkologicky negativní.
Paní doktorka mne posílá na expertní kolposkopii, ale až za 3 nebo 4 měsíce. ¨
Pane doktore, mám obavu čekat, protože v předchozích letech byla cyto vždy v pořádku a po roční kontrole rovnou CIN III - HSIL.
1. Chci se zeptat na váš názor, mám dvě děti je mi 36 let, není lepší podstoupit ihned hysterektomii bez čekání na kolposkopii?
2. není čekání 3 měsíců rizikové ?

Ještě dodám, že bývalá žena mého může onemocněla rakovinou děložního čípku.

Děkuji s pozdravem M.Váňová
Odpověď:
Dobrý den,
1. odnětí dělohy u mladé ženy vůbec nic neřeší (spíše naopak), riziko budoucího rozvoje rakoviny v poševní jizvě je totiž identické (naštěstí velmi malé) jako v děložním čípku u žen s ponechanou dělohou. U žen s odnětím dělohy však intenzivně narůstá riziko budoucích problémů s udržením moči.
2. provedení kolposkopie je velmi rozumné, při uvedeném cytologickém nálezu totiž v reálu prokazujeme závažné předrakovinové změny jen asi u poloviny žen.
3. obměna buněk na děložním čípku trvá asi 100 dní, logika provedení kontroly nejdříve za 3 měsíce je tedy zřejmá. Modernějším postupem by bylo ale okamžité provedení testu na HPV - ten představuje nejspolehlivější způsob, jak stanovit míru onkologického rizika - negativita testu totiž prakticky vylučuje předrakovinový nález a umožňuje dále běžné kontroly.
JS

Těžká displázie zjištěna v 1. týdnu těhotenství

23. 09. 2012 15:34:36 - EVIAN
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu s mými nesnázemi.
Je mi 37 let, mám jedno dítě. Minulý týden jsem zjistila, že jsem těhotná (očekávané a plánované), dle odhadu jsem cca ve 4 týdnu (po oplodnění). Tento týden jsem šla na ultrazvuk a k potvrzení těhotenství, kdy mi můj lékař potvrdil dle ultrazvuku těhotenství (jiné testy nebyly),že váček měří 12,5 mm a není ještě nic zřejmého. Ale zároveň mi také řekl, že dle cyto (kterou mi dělal před třemi týdny, tj. cca v 1. týdnu těhotenství) mám nález těžká displázie děložního čípku.
Cyto stěry mi udělal před pár dny znovu (to bylo po 3 týdnech po předešlém odběru), výsledky budou asi za 2-3 týdny). Jsme z toho úplně vyčerpaná, stále brečím a čtu si na netu, co vše těžká displázie obnáší a nevím, co dělat. Co s takovým nálezem v počátku těhotenství? Může těhotenství tento stav zhoršit a uspíšit rozvoj rakoviny? Může se třeba tento stav v průběhu těhotenství i zlepšit? Na netu jsem se téměř nic k těžké displázii v době těhotenství nedočetla.
Poraďte mi prosím, předem moc děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
riziko zhoršení předrakovinových změn v rakovinu během těhotenství je minimální, paradoxně je tak Vaše situace "štěstím v neštěstí". Jestliže vizuální nález na čípku vylučuje rakovinový nádor (což je u těhotné ženy raritní nález), pak má smysl pouze kontrolovat v intervalu po 8-12 týdnech. Lze totiž očekávat, že se nález může vylepšit nebo dokonce i vymizet po porodu. Prakticky vše o dané problěmatice najdete v archivu odpovědí, kam se určitě podívejte. JS

Výsledky cytologie, biopsie

23. 09. 2012 15:02:16 - Mika
Dobrý den! V prosinci minulého roku jsem byla na preventivní prohlídce, kde mi byla provedena cytologie - když jsem si volala o výsledky, bylo mi řečeno, že se mám dostavit po 6 měsících. Poté mi byla provedena opakovaná cytologie a prohlédnut čípek (na něm nic patrného), po vyhodnocení výsledků, jsem se měla dostavit za 3-4 měsíce. Dnes jsem byla u lékaře a ten mi sdělil výsledek ASC-US - LSIL, LSIL - HPV, provedl kolkoskopické vyšetření a odebral vzorek biopsie (u čísla 12), mám se dostavit za dva týdny, kdy mi odebere ještě vzorky na HPV. Mám se obávat něčeho vážného?? Je mi 24, děti zatím nemám, ale určitě je plánuji. Co by mohlo v nejhorším případě následovat. Předem moc děkuji za vaši odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologické nálezy vyslovují podezření na mírné předrakovinové změny. V případě, že bude takový nález potvrzen biopsií, je optimální dále pouze kontrolovat v intervalu po 6 měsících. Vše podstatné o mírných předrakovinových změnách najdete v archivu odpovědí. Prokáže-li biopsie závažnější předtrakovinový nález, bude nutné ošetření malým chirurgickým výkonem - tzv. konizací. JS

22.9.2012|myom|vera

22. 09. 2012 21:10:02 - Věra Rešlová
Dobrý den pane doktore ,
moje lékařka mi před měsícem po vyšetření ultrazvukem oznámila že mám myom .Na kontrolu jsem šla ještě 14dnů poté co mi skončili měsíčky a pak už mi jen řekla že mám jít na kontrolu až za půl roku . Problémy zatim žádné velké nemám jen špinění 3 dny před měsíčkama a někdy silnější krvácení nejni to pokaždé stejné .Je mi 50 let .Bohužel jsem si musela na počítači zjistit co to vlastně je a nějak mě to vyděsilo .CHtěla bych se zeptat jestli je nutné nějaké vyšetření krve a tak ,nechci čekat až se změní v zhoubný nádor a budu muset podstoupit operaci dělohy .A je vodné užívání různých preparátů které zde na počítači radí jako je Indonal partner for womman?Můj otec měl nádor prostaty ,ale nevím jestli zemřel zrovna na toto (nežil s náma v rodině)\\\dškuji za odpovědˇ
Odpověď:
Dobrý den,
myom je nezhoubný nádor děložní svaloviny, který se vyskytuje u značného procenta žen zejména po 40. roce života. V případě malého myomu (či myomů), který nezpůsobuje žádné závažné obtíže, je vhodné kontrolovat po půl roce ultrazvukem jeho růst. U průvodních nepravidelností cyklu je rozumná současná hormonální korekce. Riziko změny ve zhoubný nádor (tzv. sarkom) je ale zcela minimální. Důvodem pro konzervativní postup je kromě minimálního onkologického rizika také charakteristické zmenšení až vymizení myomu po přechodu. Přínos různých potravinových doplňků nebyl vědecky ověřen a osobně jsem k němu značně skeptický. JS

dotaz-kontrola

22. 09. 2012 17:59:12 - anetka10
Dobrý den pane doktore. V dubnu jsem u Vás byla na konizaci (CIN2 odstranèno vse) a ted v ríjnu bych se mela dostavit na kontrolu. Jelikoz se mi to nehodí, tak se ptám zda je nutné doject k Vám a nebo jestli by nestacilo ke svému gynekologovi na vysetrení a pokud by se náhodou vyskytl problém nebo spatné výsledky, tak bych se objednala k Vám. Slo by to udelat takto? Dekuji mnohokrát za odpoved. S.M
Odpověď:
Dobrý den,
nevidím vůbec žádný problém, aby kontroly zrealizoval Váš praktický gynekolog. Obecné schéma je všem gynekologům dobře známé - první kontrola s odběrem cytologického stěru se provádí za 6 měsíců od operace, druhá za dalších 6 měsíců (je-li pacientce více než 30 let, pak je vhodné zároveň odebrat i test na HPV). Při negativitě výsledků obou kontrol je dále možné sledovat ročně. JS

pozitivna cytologia

21. 09. 2012 15:23:02 - evita
Dobry den,

pravidelne kazdorocne chodim na preventivne prehliadky.Vzdy som mala vysledok PAP II. Tohtorocna cytologia nedopadla dobre, Dr mi povedal ze vysledok je 3a 3b a ze sa treba mat na pozore.Stery mi odoberal LBC metodou, takze teraz cakam este na vysledok HPV a podla toho ci bude neg.alebo pozitivne sa rozhodne o konizacii.Aky stupen prekancerozy znamenaju moje vysledky? Mam 45 rokov.

dakujem
Odpověď:
Dobrý den,
starší klasifikace, ve které jsou uvedeny Vaše výsledky, neumožňuje přesněji stanovit předpokládaný nález. Předjímat možnou míru závažnosti umí pouze moderní terminologie - tzv. Bethesda. V každém případě ale beztak platí, že cytologický nález není diagnózou, ale pouze vyslovením podezření na možný problém. Cytologická abnormita, zejména opakovaná, proto vždy vyžaduje posouzení vizuálně při kolposkopickém vyšetření (prohlédnutí děložního čípku pod zvětšením gynekologickým mikroskopem). JS

Změny na děložním čípku v těhotenství

18. 09. 2012 14:51:56 - lenca.l
Dobrý den,
mám na Vás prosbu.Jsem ve 14.týdnu těhotenství .Cytologie 11/2011 norm.nález.V srpnu letošního roku mi na základě těhotenství byla nabrána kontrolní cytlogie s nálezem ASC H+ atypie žláz.buněk nespecifikováno.Jelikož v žádance do laboratoře nebylo poznamenáno,že jsem těhotná,byla mi nabrána další cytologie a následně provedena kyretáž hrdla - dle této cytologie byl nález - atypie žláz.buněk spíše neoplastické a dle histologie pouze decidualizace stromatu endocervixu bez dysplazie.
Byla jsem následně odeslána na gyn.porodnické odd. do Plzně do poradny cervikál.patologie,dle kolpo nálezu - formované hrdlo,dobře patrná hranice epitelů,u č.9 drobné ložisko BE s jemným P,kolpo nález není susp.jinak z patologie.Provedena biopsie u č.9 - výsledky zatím nemám.
Ptala jsem se p.doktorky,co může následovat,pokud biopsie nedopadne dobře.Bylo mi řečeno,že v případě invazivního karcinomu v tomto stádiu těhotenství se těhotenství ukončuje,což mě dost vyděsilo.
Je mi 35 let,tohle je druhá gravidita,žádné potíže jsem nikdy neměla,další dítě již neplánuji.
Chtěla jsem se zeptat,zda by ukončení těhotenství v takovém případě bylo nutné,zda by nestačila konizace děložního čípku.A pokud bych s ukončením těhotenství nesouhlasila,jaké je riziko,že během následného půlroku,než bych porodila,mohlo dojít k výraznému zhoršení nálezu či metastázám.
Odstranění dělohy po porodu bych se při tomhle nálezu samozřejmě nebránila,ale chtěla bych,pokud to jen bude trochu možné,tohle těhotenství dovést do zdárného konce a mít zdravé miminko.
Velice Vám děkuji za odpověď a ochotu.
S pozdravem Lenka


Odpověď:
Dobrý den,
1. Léčebný postup při změnách na děložním čípku v období těhotenství je oproti ženám netěhotným značně modifikovaný. Předrakovinové změny se pouze kontrolují bez ohledu na stupeň závažnosti. Riziko jejich sledování je totiž minimální, dokonce část změn spontánně zmizí po porodu nebo se podstatně zlepší. Podle popisu je právě takový nález s vysokou pravděpodobností přítomen i u Vás a obava z rakoviny není na místě.
2. Rakovinový nádor je v těhotenství obecně zjištěný raritně, ve většině případů jde navíc o mikroskopický nádor, který postačuje odstranit šetrnou konizací. Nutnost ukončit těhotenství je proto vyhrazenena jen pro pacientky s větším nádorem (takové ale obvykle vůbec neotěhotní). I v situaci většího nádoru lze však postupovat ve vybraných případech konzervativně - podat chemoterapii s cílem dosáhnout životaschopnosti plodu a poté operovat současně s císařským řezem.
JS

srůsty

17. 09. 2012 20:56:39 - sarvar
Vážený pane doktore Slámo,
12. července 2012 jste mě operoval. Dg.: Ca ovarií IIIC. st. p. NACT, č. chorobopisu: 008504/12. Jizva po laparotomii mi bohužel před vyndáním stehů zhnisala (řešeno na gyn. ambulanci v liberecké nemocnici). Následné „šestinedělí“ proběhlo normálně, ale nyní, cca 2 měsíce po operaci, mě začalo více pobolívat v jednom místě nalevo od pupku, cca 3 cm od jizvy. Zejména při kýchání, či smrkání. Zajímalo by mě, jestli to nemůže být kýla, či nějaké srůsty. A jak bych si mohla pomoci sama (masáž?). V současné době jsem objednaná na kontrolu k novému gynekologovi, neboť k tomu stávajícímu již nemám důvěru, a nemám proto s kým svůj problém zkonzultovat. Budu vám vděčná za pár řádek. Velmi děkuji a zdravím vás. Šárka Vašátková, Osečná, 17. 9. 2012, mailová adresa: sarvar@seznam.cz
Odpověď:
Dobrý den,
bez vyšetření je bohužel možno pouze odhadovat. Rozvoj pooperačních srůstů je však nejpravděpodobnější příčinou, především s ohledem na velký rozsah operace i prodělanou onkologickou léčbu. Kýla, kterou u Vašeho typu operační rány bohužel také nelze vyloučit, by se typicky kromě bolestivosti projevila současným vyklenutím břišní stěny vždy při zvýšení nitrobřišního tlaku (při zatlačení, zakašlání atd.). Na vině může být ale i prosté jizvení rány, zejména bylo-li hojení komplikováno infekcí. Ideální by bylo absolvovat vyšetření ve spádové chirurgické ambulanci - tam mají s tímto typem ran větší zkušenosti než na běžných gynekologických pracovištích. Podle nálezu lze poté doporučit příslušné léčebné opatření. Obavy z vážnějšího problému bych však neočekával. Přeji vše dobré. JS

kondylomata v tehotenstvi

17. 09. 2012 18:44:23 - nika79
Dobry podvecer, jsem v 35.tt a okolo posevniho vchodu se mi objevilo nekolik kondylomu. Muj gynekolog mi rekl, ze to jsou jen"vyrustky" a ze nicemu nevadi. Ja se ale na strankach jedne gynekologicke poradny dozvedela, ze je nutne nechat je odstranit a pokud se to nestihne pred porodem, musi probehnout cisarskym rezem? Je to pravda?Dekuji moc za odpoved!Vlachova
Odpověď:
Dobrý den,
aktuální pohled na kondylomata v těhotenství je zcela v souladu s informacemi od Vašeho lékaře - během těhotenství se řeší jen v případě velmi rychlého růstu nebo masivního výskytu, jinak se pouze sledují. Porod může probíhat přirozenou cestou. Císařský řez je vyhrazen jen pro raritní případy tak masivního výskytu, který zabraňuje mechanicky přirozenému porodu. Většina drobných kondylomat navíc spontánně zmizí během šestinedělí a ty, které zůstanou, je vhodné posléze řešit - alternativ léčby je řada - od chirurgického snesení po ošetření aplikací chemických látek nebo krému aktivujícího vlastní obranyschopnost. JS

Děkuji za Vší odpověď pane doktore

16. 09. 2012 01:03:29 - tinaham
Omlouvám se za nevhodný dotaz do Vaší poradny. Pěkný den
Odpověď:

Výsledky biopsie

15. 09. 2012 20:18:08 - Renča
Dobrý den,napíšu vám výsledky biopsie po konizaci. Ve stromatu nalezeny dva drobné samostatné fregmenty dysplastického dlážd.epit. vaginální části porce. nacházíme části pravidelného lehce akantoticky rozšířeného dlážd.epit. ve vaginálních okrajích,směrem do oblasti junkce pak převládá epitel výrazně dysplastický se setřelou stratifikací v celé šíči CIN 3 a a tapetující povrchnívendocervikální žlázky.Patrna dvě ložiska čepu bez porušení basalní membrány s výraznější mitotickou aktivitou CIN 3 b -ca in situ.Dysplasie vaginální porce těžká -cin 3b-skvamozní karcinom in situ....lékař stále trvá na odebrání celé dělohy,interní vyšetření by mělo být v pořádku,chci děti,je to opravdu moc zlé????
Odpověď:
Dobrý den,
plné znění výsledku potvrzuje pouze nejtěžší předrakovinové změny (odborně se nazývají poněkud zastaralým a pro laika zavádějícím termínem "karcinom in situ"), skutečná rakovina ale prokázána není! Takový nález není u mladé ženy bez jiných gynekologických obtíží žádným důvodem k odebrání dělohy. Naopak, po optimálním odstranění konizací či rekonizací (ze zprávy nedokáži adekvátnost a kompletnost konizace posoudit), je drtvá většina žen zcela a trvale vyléčena a samozřejmě může po zhojení také realizovat své reprodukční plány. JS

Děkuji

15. 09. 2012 20:05:22 - Renča
Moc děkuji za informace.Renata
Odpověď:

po konizaci čípky Cicatridina

14. 09. 2012 10:12:47 - petra21
Dobrý den, velice Vám děkuji za zodpovězení předešlých dotazů ze dne 7.8.2012 a 15.8.2012, obracím se na Vás opět z důvodu konzultace (v prosinci 2011 jsem podstoupila konizaci (nález LSIL), dočetla jsem se o čípkách CACATRIDINA, má význam je skoro rok po zákroku využít k hojení?velice Vám děkuji za odpověď.P.
Odpověď:
Dobrý den,
hlavní přínos kyseliny hyaluronové, která je obsažena v preparátu Cicatridina, je při časném dohojování po konizaci nebo po léčbě zánětu čípku děložního. V případě absence potíží a při dobrém zhojení je ale rok po konizaci jejich přínos nulový. JS

Hysterektomie ano nebo ne

09. 09. 2012 22:18:54 - tinaham
Dobrý den pane doktore,
velice ráda bych Vás poprosila o radu.
Je mi 36 let a již 4 roky se léčím s endometriozou, která byla prokázána loni při laparoskopii( černá i červená ložiska). Poté mi můj gynekolog předepsal hormonální léčbu, která nebyla optimální a posléze jsem přešla na Depo Proveru. Tu jsem měla aplikovanou 2x, naposledy v květnu a protože jsem přibrala 15 kg a v červenci jsem již menstruovala a špinila téměř 14 dní, odmítla jsem další aplikaci. Na začátku září jsem byla u gynekologa, který mi doporučil buď co nejdříve otěhotnět, a to přes asistovanou reprodukci, kvůli Proveře, ale nemám vhodné zázemí, a nebo postoupit hysterektomii, protože se mi ataky endometriosy budou vracet. Na cytologii mi vyšly nějaké zánětlivé změny, které neléčíme, a mám přijít v listopadu na cytologii. A u vnitřní branky dělohy " cosi" roste. Na nádor to nevypadá, protože to nemá vlastní cévní zásobení, již loni při laparoskopii mi byla provedena i kyretáž, protože tam cosi také bylo a označili to jako výchlipku endometria.Babička měla sarkom dělohy a můj otec ca tlustého střeva. Při laparoskopii jsem měla srůsty v malé pánvi přirostlé k tlustému střevu.Hysterektomii beru jako poslední a definitvní řešní, ale ty bolesti břicha, které už mám teď jsou chvílemi nesnesitelné. Mohu poprosit k jaké variantě nebo typu léčby bych se měla přiklonit?
Velice děkuji za Váš čas a přeji Vám pěkný den
Tina
Odpověď:
Uvedená problematika nesouvisí s předmětem poradny určené pro předrakovinové a rakovinové změny pohlavních orgánů. Dotaz je nutno položit ošetřujícímu lékaři nebo v poradně pro endometriózu. JS

Biopsie

09. 09. 2012 12:22:13 - Renča
Pane doktore moc vám děkuji za rychlou odpověd a za to že tu jste pro nás a pomáháte nám .Jak jsem už psala přesné výsledky biopsie nevím jen vím že mám Cin 3b karcinom in situ,mám prý 2 malé ložiska na děložním čípku a je to mikroskopické,snad to píšu správně.Jdu na celkové vyšetření zda nejsou metastáze jinde,pokud ne bude to dobrý,udělají rekonizaci ale pokud bude ložisko i jinde chtějí mi vzít dělohu,čeká mě i chemo a ozařování.Mám jedno dítě,je mi 34 let a chci ještě jedno dítě,opravdu mi musí vzít dělohu???Na preventivní prohlídky chodím pravidelně,do onkologického centra mě nikdo nedoporučil proč???Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
bez přesné znalosti velikosti ložiska nádoru je možné odpovědět jen obecně. Otázkou navíc je, zda vůbec lze nyní bez rekonizace získat přesnou odpověď. V případě finálního nálezu malého nádoru je ale bez problémů u většiny žen možno zajistit ponechání dělohy a tím i možnost dalšího těhotenství. U nejmenšího mikroskopického nádoru (odborně stádium IA1) je prognóza onemocnění vynikající a pro vyléčení stačí jen provedení konizace či rekonizace, u trochu většího nádoru, ale stále mikroskopického (stádium IA2) je kromě konizace nutno ještě odstranit alespoň tzv. sentinelové uzliny z pánve. U viditelného nádoru do velikosti 2 cm, je možno provést větší konizaci nebo amputaci čípku (tzv. trachelektomii) a zároveň odstranit pánevní uzliny - při jejich negativitě je léčba ukončena bez nutnosti dalších léčebných kroků. Léčba pacientek ve stádiu IA2 a výše by měla ale vždy probíhat v Onkogynekologickém centru. JS

Reaktivni zmeny na deloznim cipku

08. 09. 2012 20:35:46 - monca1
Dekuji za odpoved pane doktore, jen bych se chtela jeste zeptat zda je normalni ze i po druhem zjisteni ze mam reaktivni zmeny mi pan doktor nic nepredepsal a jen rekl at dojdu za 6 mesicu na kontrolu. Kamaradka chodi k jinemu gynekologovi a mela to co ja a hned sla na konizaci cipku a je ji take 22 let, mam se obavat nejakeho zanedbani? Dekuji
Odpověď:
Dobrý den,
reaktivní změny v naprosté většině případů nemají žádnou onkologickou závažnost - viz předchozí odpověď. Velmi často také nevyžadují vůbec žádnou léčbu. Obavy tak rozhodně nejsou na místě, spíše naopak, konzervativní postup a kontrola za 6 měsíců je u mladé ženy ideálním řešením, za což lze Vašeho lékaře jen pochválit. Neodůvodněná konizace u mladé ženy totiž může přinést řadu negativ pro budoucnost - zejména pak pro optimální průběh těhotenství. JS

Nález

08. 09. 2012 00:19:34 - Martina3
Dobrý den, nedávno mi došly výsledky z preventivní prohlídky s nálezem: metaplázie , projevy HPV inf. + dysplastické bb., velká holá jádra, nález v endocervikánlí části stěru. Hned jsem volala sestře, ale moc jsem z toho nepochopila. Proto bych vás chtěla poprosit o vysvětlení tohoto nálezu. Dále jsem se chtěla zeptat, jestli je možné, že se vir HPV identifikuje až po X letech? Mám tři roky stálého přítele a na prohlídky chodím pravielně každý rok. Předem děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr nedokáže identifikovat HPV infekci, může však vyslovit podezření na její projevy (a to značný rozdíl). Cytologie může vyslovit podezření na základě některých změn buněk, že v souvislosti s dlouhodobým přetrváváním viru v děložním čípku došlo k rozvoji předrakovinového nálezu. Ve Vaší situaci je takové podezření vysloveno a mělo by následovat pečlivé prohlédnutí čípku gynekologickým mikroskopem (tzv. kolposkopické vyšetření) a podle míry závažnosti nálezu buď kontrolování v kratším intervalu (obvykle za 6 měs.) nebo odeslání do specializované ambulance COP. JS

Výsledky z cytologie

07. 09. 2012 22:02:49 - Alena 1
Vážený pane doktore,

nejdříve ze všeho Vám chci poděkovat za Váš čas, který věnujete této poradně. Jistě si toho všichni velmi vážíme. Chtěla bych Vás poprosit o radu.
V červnu letošního roku jsem měla poprvé špatný výsledek cytologie-„atypie žlázových buněk – nespecifikováno“. Můj gynekolog mě poslal do CGOP k bližšímu vyšetření, kde jsem podstoupila kolposkopii,další stěry, sonografii a byl mi proveden test na HPV. Výsledky mi po mém dotazu nebyly blíže vysvětleny.
Prosím tedy o Váš náhled:
KOLPO: O+, v zevní brance ON
Cytol.: Exo - ASC-H; Endo- norm.
MOP + kultivace: III a Enterococcus spp.; Escherichia coli
HPV HR – negativní
Sono vag. Děloha v avf, z přední stěny a fundu myomat. uzel v průměru 33 mm EE: hladké, čárkovité, ovaria lištovitá.
Závěr: zánět přeléčen, další dispenzarizace ve Vaší ambulanci.
Dostala jsem Macmiror komplex 500 na vkládání po dobu 7 dní a to je vše. Četla jsem zde ve Vašich odpovědích, že je nutné léčit zánět razantněji. Je pravda, že mi ATB nezabrala, protože pálení v pochvě a bolesti v podbřišku mám dále. Bojím se, až půjdu za tři měsíce na kontrolní stěr, aby výsledky nebyly horší. Je mi 52 let.
Prosím moc o zodpovězení těchto otázek
1. Jakou další léčbu byste mi doporučoval?
2. Je možné, aby test HPV byl falešně negativní?
3. Je možné, aby výsledek ASC-H byl ovlivněn pouhým zánětem? Je pravda, že již více než 25 let trpím chonickým zánětem močového měchýře a kvasinkovou infekcí , na kterou i několikrát do roka beru léky.
4. . Mohu se objednat k Vám do poradny? Je třeba ještě další vyšetření? Nechci nic zanedbat.
Moc Vám děkuji.
Alena
Odpověď:
Dobrý den,
1. uvedené nálezy mohou souviset s více problémy. Podstatné je vizuální zhodnocení nálezu na čípku (uvedená zpráva jej hodnotí jako zcela normální), které by mělo posoudit známky zánětu a hormonálně podmíněných změn souvisejících s Vaším věkem. Příslušná léčba následně reflektuje dominantní problém. Přínos vaginálního podání antibiotik je v daném případě však mizivý.
2. žádná lékařská vyšetřovací metoda není absolutně spolehlivá, na druhou stranu citlivost HPV testů je enormně vysoká a ve Vaší situaci se na ní lze bezpochyby spoléhat.
3. cytologické nálezy mají jednak relativně vysokou chybovost a navíc se za jakýmkoliv cytologickým výsledkem skrývá celé spektrum diagnóz. Nález tzv. hraničních výsledků (tj. těch, které začínají zkratkou ASC a AGC) má šíři možných příčin velmi rozsáhlou a minimálně polovina žen s daným výsledkem nemá zjištěný závažný předrakovinový nebo rakovinový nález. Právě využití HPV testu k "třídění" pacientek s uvedenou cytologickou abnormitou a zároveň normálním kolposkopickým nálezem je mimořádně spolehlivé - ženy negativní lze uklidnit a dále jen sledovat, naopak ženy pozitivní je vhodné léčit aktivně - často operačně.
4. při zhodnocení uvedených unformací neshledávám žádný přínos provedení kontroly v naší ambulanci. Osobně bych doporučil za 6 měsíců provést po krátkém období se zaváděním čípků s estrogeny kontrolní cytologický stěr a za dalších 6 měsíců (tj. za rok od nynější kontroly s HPV negativitou) zopakovat HPV test. Opakovaná negativita je následně dokladem úplné absence onkologického rizika.
JS

Objednání

07. 09. 2012 16:37:52 - JanaTR
Vážený pane doktore,
v dotazu SOS odstranění dělohy? jste mi odpověděl. Velmi Vám chci poděkovat.
Příští týden mám naplánované veškerá vyšetření, jako MR,UZ,.. NA 17. 9 s výsledky jsu k primáři na domluvení jakým způsobem se bude sitauce řešit a kde. Pan primář mi sám nabídl myslím konkrétně vaši kliniku, že by mi u vás objednání zařídil.
Ráda bych se nechala operovat přímo u Vás na klinice. Proto bych se chtěla zeptat, zda se mám již nyní dopředu objednat na nějakou středu či mám počkat po výsledcích a nechat se objedat panem primářem? Mohu se ješte zepat jak dlouho se čeká na operaci?
Velmi Vám děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
termíny ve středeční indikační poradně se rychle plní (již nyní lze očekávat termín nejdříve za 2-3 týdny), vhodnější by proto bylo zarezerovat si jej sama co nejdříve na tel. 224967480-1. Je-li při následné konzultaci rozhodnuto o operaci a nejsou-li již nutná jiná doplňková vyšetření, pak je obvykle operace provedena do 14 dní. JS

Reaktivni zmeny na deloznim cipku

07. 09. 2012 14:49:45 - monca
Dobry den rada bych se zeptala na jednu vec co me trapi. Je mi 22 let od 15 chodim na pravidelne prohlidky nyni mi zjistil pan doktor ze mam zmeny na deloznim cipku a prisla jsem na kontrolu po 4 mesicich a nasel mi porad to same, rikal ze neni treba nejakych opatreni ze to byva po infekci atd. Nikdy jsem na infekce netrpela a mam se dostavit za 6 mesicu. Mohu se zeptat zda mohu udelat neco ja aby se to zlepsilo nebo k cemu to povede? Mam strach. Dekuji
Odpověď:
Dobrý den,
reaktivní změny, jsou odrazem reakce buněk děložního čípku na mnoho různých (obvykle však nezávažných) problémů. Nejčastější příčinou jsou změny zánětlivé nebo pozánětlivé, vlivy hormonální, poporodní, pooperační, potraumatické, může ale jít i o vystupňovanou aktivitu přirozeně probíhajících změn buněk čípku. V případě opakovaného nálezu reaktivních změn je vhodné posoudit případné obtíže, zapátrat po příčině a je-li zjištěna, pak ji aktivně léčit. Při absenci zjevných abnormit je možné podpořit přirozenou obměnu buněk čípku vaginálně zaváděným preparátem s kyselinou hyaluronovou (Cicatridina), zajištěním správného složení poševního prostředí (preventivním zaváděním poševních čípků s laktobacily) a provést kontrolu s odstupem 6 měsíců. JS

Poděkování

07. 09. 2012 11:57:39 - peugotka
Chtěla jsem Vám, pane doktore, moc poděkovat. Pokaždé, když mám starosti o své zdraví, nebo mám otázky, na které mi nikdo jiný nepomůže odpovědět, jste tu pro mě i pro další, stejně zoufalé pacientky. Děkuji Vám!
Odpověď:

Konizace

07. 09. 2012 00:16:34 - Teta
Dobrý den pane doktore, velice děkuji za odpověď. Jsem z té to situace již v obavách jelikož si miminko moc přeji a bojim se zákroku. Je nějaká naděje podle toho co jsem Vám psala, že by konizace nebyla nutná v případě plánovaného těhotenství? (zpráva dr.: v březnu 2011 jsem byla doporučena k biopsii z čípku pro opak.cytologie ASCUS, L SIL od roku 2009 střídavě s norm.nálezy výsledek byl zánět. Nyní jsem byla 15.8. Na biopsii a zpráva zněla: in spec pochva klidná,čípek děl.cyl.,kolpo OE, drobné e, v oblasti TZ tenký BE u č.3 a u č.12 jemné tečkování provedena biopsii u č.3 a u č.12. Dnes výsledek mírný CIN II a virový zánět myslím). Bojim se, že bych čekala 2 měsíce na konzultaci, kde bych se dozvěděla že bude lepší konizace než těhotenství. Na druhou stranu za konzultaci bych byla velice ráda a případně by mě aspoň uklidnil fakt, že zákrok nebyl zbytečný. Jsem OSVČ tedy termín a čas bych mohla nechat zcela na Vás. Moc děkuji Renata
Odpověď:
Dobrý den,
bez vyšetření mohu bohužel zopakovat již uvedené v předchozí odpovědi. Chcete-li, zkuste mi zavolat za týden v pátek do ambulance (tel. 224967480), bude-li prostor v operačním plánu zkusil bych najít termín na konzultaci v týdnu od 17.9. JS

Doplnění

06. 09. 2012 20:06:33 - JanaTR
Prosím ještě o dpolnění, kde by jste mi doporučil zákrok podstoupit. Jsem z č. Budějovic.
Děkuji
Odpověď:
Viz odpověď níže. JS

SOS rada - odstranění dělohy?

06. 09. 2012 19:53:06 - JanaTR
Vážený pane doktore,

podstoupila jsem konizaci děl. čípku. Histologie viz. niže.

A)Konus čípku děložního průměr 2,7 cm výška 9 mm. Kompletní zpracování ve 12 segmentech. teměř cirkulrně je v TZ a endocervixu i přilehlém fibromuskulárním stromatu ložisko invazivně rostoucího místy rohovějícího dlaždicobuněčného karcionomu délky 2-8 mm. Karcinom prorůstá do hloubky až 7 mm, vrůstá do četných lymfatických cév a v jednom segmentu deosahuje endocervikálního okraje. Od okraje ektocervikálního respektivně vnější resekční linie na ektocervixu jsou některé nádorové čepy vzdáleny pouze 0,1mm. celkový objem karcinomu v resekovaném konusu tvoří asi 25%.
M8070/3,pT1b1,G2
B)Normální žlázová sliznice děložního hrdla
C)Sliznice děložního těla ve vyvinuté proliferaci.

Lékaři mi v případě, že dopadnou dobře vyšetření, MR,UZ,apod. tak buď ostranění dělohy nebo odstanit uzliny pánevní a amputaci čípku.
je mi 29 let, bezdětná.

Prosím o Váš názor na uvedenou hystologii. velmi děkuji za brzkou odpověď a za vaši možnost umožnit ženám konzultaci.
Odpověď:
Dobrý den,
nález z konizace prokázal rakovinový nádor děložního čípku, který je ale relativně malý a měl by být dobře léčitelný a vyléčitelný. Standardním řešením je v takovém případě pečlivé dovyšetření a při absenci jiných ložisek operační řešení s odstraněním dělohy, jejího závěsného aparátu, části pochvy a mízních uzlin v pánvi. U nerodivších žen lze při splnění přísných podmínek (zda splňujete je ale možno vyhodnotit až podle výsledků všech vyšetření) uvažovat o operaci umožňující zachovat plodnost - tedy dělohu a část děložního čípku. Jde však o vysoce specializovaný problém, který by měl být vždy řešen pouze v Onkogynekologickém centru s dostatkem zkušeností - v Čechách tedy prakticky buď na naší klinice nebo v Motole. Ideálním postupem by bylo objednat se na konzultaci do naší indikační ambulance (tel. 224967480-1) na některou následující středu a s sebou přivézt všechna vyšetření (nález z konizace a rentgen plic) včetně čerstvých předoperačních laboratorních testů a zhodnocení zdravotního stavu internistou. Součástí konzultace je i ultrazvukové vyšetření specialistou na gynekologické nádory. V případě splnění podmínek pro léčbu se zachováním plodnosti je současně naplánován rozsah operace a termín. JS

Výsledky cytologických vyšetření

06. 09. 2012 14:10:53 - rindov
Dobrý den, pane doktore. V březnu tohoto roku mi byla dělána cytologie s výsledkem: LSIL (včetně HPV), projevy HPV inf., kontrola mi byla doporučena za 4 – 6 měsíců. Po pěti měsících jsem měla nález: LSIL (včetně HPV), reaktivní buněčné změny způsobené – jiné, metaplázie, projevy HPV inf., doporučená kontrola za 6 měsíců. Zárověň jsem si nechala provést vyšetření metodou LBC se závěrem: ASC-H (nelze vyloužit HSIL), LSIL (včetně HPV), metaplázie včetně nezralé, velké buňky s mnohočetnými dysplastickými jádry. Doporučení kontroly za 3 měsíce a zvážení histologického vyšetření. Má lékařka mi dala doporučení na vyšetření – biopsii z děl. čípku. Na vyšetření jsem se neprodleně objednala, čeká mě v polovině října. Chtěla bych se Vás zeptat, nakolik je tento nález závážný a jak je možné, že jsou mezi 2 způsoby cytologie takové rozdíly (tím myslím hlavně dobu kontroly). Je mi 34 let, bezdětná. Předem děkuji za Vaši odpověď a Váš čas věnovaný této poradně. S pozdravem K.Š.

Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr je subjektvní vyšetření s poměrně značnou falešnou pozitivitou i negativitou. Jeho hlavní úlohou tak není stanovit diagnózu, ale vyslovit podezření na možný problém a u takové ženy provést další vyšetření, která problém potvrdí či vyloučí. Cytolog, který stěr vyhodnocuje sice píše kromě závěru svého nálezu také doporučení, ale to je pouze obecným doporučením vzešlým z vyhodnocení stěru, nikoliv z posouzení všech dalších individuálních faktorů u konkrétní ženy. S trochou nadsázky se dá říci, že cytolog doporučuje jen pro buňky, zatímco gynekolog již pro konkrétní pacientku. Při opakovaných cytologických nálezech vyslovujících podezření na mírné předrakovinovíé změny je u mladé, nerodivší pacientky třeba pečivě prohlédnou děložní čípek gynekologickým mikroskopem (provést tzv. kolposkopii), při souhlasném nálezu jsou zcela adekvátní kontroly po 6 měsících. O vizuálním nálezu bohužel nepíšete nic. Osobně jsem na rozpacích ze současného provádění konvenčního cytologického stěru a stěru do tekutého média (LBC). U bezdětných žen je totiž vždy maximální snaha o konzervativní postup s cílem o minimalizaci jakýchkoliv nadbytečných zákroků. Provádění současného vyšetření stejného testu odlišnými metodami tak trochu "zavání" snahou nalézt problém za každou cenu... Mnohem podstatnější je vždy s odběrem kontrolní cytologie posoudit kolposkopický nález - je-li beze změny, pak je možno postupovat konzervativně, není-li stejný a zhoršuje se, pak je vhodné rovnou odebrat biopsii a mít jednoznačně jasno. Současný výsledek LBC totiž posouvá nález jen mírně a vyslovuje podezření i na přítomnost nejasných buněk, které by mohly být změněny do závažnějšího stupně předrakovinových změn. V reálu ale v takovém případě najdeme závažnější předrakovinové změny jen u asi 50% žen. JS

Krvácení mimo cyklus

06. 09. 2012 07:18:32 - Nika2
Vážený pane doktore, je mi 48 let, v lednu tohoto roku jsem byla na kyretáži - polypy, v dubnu na gyn. kontrole i mamografu. Beru Mirelle, poslední krvácení trvalo cca 1 den, několik dní jsem měla velmi citlivé bradavky, zapomněla jsem si vzít v prvním týdnu 3. tabletku, tu jsem si vzala až o 24 hod později, minulý týden jsem prožívala velký stres, strach o život blízkého a nyní 19 den jsem začala krvácet. Můžete mi, prosím, poradit, zda je toto krvácení možné díky výše uvedenému nebo jde o počínající přechod ? Nebo se může jednat o závažnější problém?
Odpověď:
Uvedená problematika nesouvisí s předmětem poradny určené pro předrakovinové a rakovinové změny pohlavních orgánů. Dotaz je nutno položit ošetřujícímu lékaři. JS

absence endocervikálních buněk

06. 09. 2012 06:34:38 - Barika
Dobrý den, na cytologii mi opakovaně vyšla absence endocervikálních buněk. Můžete mi prosím vysvětlit, co to znamená a jaký to má vliv? Děkuji.
(Je mi 31 let a matka měla CA děložního hrdla)
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr by měl být cytologem hodnocen vždy komplexně - na průvodce tak lze naléz mnoho dalších informací, než jen závěr a doporučení. Jednou z informací je i zhodnocení adekvátnosti stěru - tj. zda byl dodán kvalitní stěr s dostečným množstvím buněk, které by v ideálním případě měly být z povrchu čípku, z oblasti tzv. transformační zóny a také z kanálku čípku (odborně endocervixu). Nejdůležitější je přítomnost buněk transformační zóny - místa, kde vzniká většina předrakovinových změn. Absence endocervikálních buněk tedy není známkou něčeho špatného, měla by však vést při kontrole ke snaze o provedení stěru z větší hloubky kanálku čípku, aby byly buňky z této oblasti také vyšetřeny; velmi moderním postupem by bylo provedení testu na HPV, který uvedené technické limity cytologie zcela postrádá. JS

Výsledky biopsie

05. 09. 2012 21:23:06 - Renča
Dobrý den už dva krát jste mi poradil,děkuji,psala jsem že mám špatnu cytologii H -SIL byla jsem na konizaci a nes jsem byla pro výsledky a lékař mě šokoval a vyděsil že mám všude cin 3 a na dvou místech na čípku malé ložisko rakoviny,musím jít do nemocnice na 4-5 dní na celkové vyšetření plíce,ledvin,střev,játer atd zda nejsou metastáze někde,pokud né je to ok ale když jo musí mi vzít dělohu a čeká mě chemo,ozařování a hormonální léčba...moc se bojím že umřu,chci mít ještě dítě,je tenhle nález moc zlý,opravdu mi musí vzít dělohu,umřu??? Renča
Odpověď:
Dobrý den,
léčba nádoru děložního čípku se dramaticky liší podle velikosti onemocnění (to bohužel neuvádíte, a tak se nelze blíže vyjádřit) - obecně nicméně platí, že u malinkých nádorů je dostačující jen konizace čípku, u větších je již nutné rozsáhlejší operování případně i ozařování. Léčba by ale měla v takových případech probíhat ve specializovaných onkogynekologických centrech. Čím menší nádor, tím větší pravděpodobnost trvalého uzdravení, což v případě mikroskopických nádorů platí prakticky pro všechny případy. JS

Podekovani

04. 09. 2012 13:04:42 - Mirka Bubenikova
Dobry den, pane doktore,
chci Vam jen s casovym odstupem podekovat za Vasi peci, pristup a perfektvni provedeni operace. Muj gynekolog Vas vzdy pri preventivni kontrole chvali, jakou skvelou praci mate na svedomi. Takze nejen z me strany, ale take ze strany odbornika velke diky. Preji stale tolik energie, vtipu a lidskeho pristupu! Mirka Bubenikova
Odpověď:

condylomata

03. 09. 2012 07:16:29 - Helen

Dobrý den pane doktore,
zhruba před rokem se mi objevil anogenitálni ekzém (vulva a část konečníku), levostranně.(Bolest,otok,pálení). Bohužel část této ekzémem postižené tkáně - několik centimetrů čtver. u vchodu do pochvy - je nakažené "HPV 6 a11"- condylomata acuminata - koilozyt bez VAIN /výsledek z biopsie/
Toto zarudlé místo;HPV léze; nereagovalo dobře ani na kortikoidy (7 měsíců BETAMETHASON) a ani na Tacrolimus, poněvadž PRAKTICKY NEPRETRŽITĚ - jen s malými přestávkami- úporně pálí a bolí. Mám obavy z eventuelního rizika nákazy bakteriemi či neoplasie. Jsem z toho zoufalá, začala jsem brát antidepresiva, protože ten strach mně vše jen zhoršuje. Poradte mi prosim , co byste doporučoval jako dalši krok k vyléčení, nebo další alternativu ..
Z vnitřni části vchodu do pochvy nebyly stěrem zjištěny nákazy HPV.
A take stěr z čípku děložního je v pořádku.
Je mi 47 a mám teď čerstvě naočkovanou kombi vakcínu HPV.
Děkuji mnohokrát, s pozdravem Helen
Odpověď:
Dobrý den,
1. byla-li biopsií ze zevních rodidel prokázána papilomavirová infekce a její projevy (z uvedeného popisu to není zcela jednoznačné), pak je optimálním postupem jejich cílené léčení - možné je chirurgické odstranění, ještě lepší výsledky poskytuje aplikace imiquimodu (Aldara krém).
2. léčba případných současných kožních změn (ekzém, dermatóza atd.) je předmětem pro konzultaci s dermatologem. Současné bolesti mohou být způsobeny jak kožním onemocněním, tak HPV změnami, ale mohou mít i jiný podklad - v takové situaci je vhodné konzultovat specialistu na léčbu neuropatické bolesti - algeziologa. Nezřídka je úspěch dosažen teprve komplexní léčbou při dobré spolupráci více odborností (gynekolog, dermatolog a algeziolog).
3. přínos očkování je pouze preventivní - může zabránit nové HPV infekci. S již přítomným nálezem ale nedokáže provést nic.
JS

ASCUS 6 mesiacov po konizacii

01. 09. 2012 16:11:15 - raphaela111
Dobry den,

mam 32 rokov, ziadne deti. V novembri 2011 mi bola urobena konizacia- CIN 3 in sanno. Prva cytologicka i kolposkopicka kontrola v specializovanom centre bola bez cytologickej abnormity.
Druha kontrola - u mojho lekara po 6 mesiacoch uz PAP 2-3(zijem v Nemecku, pouziva sa tu este PAP stupnica), teda asi ASCUS. V poznamke som mala napisane, ze sa v preparate nasli bunky so zvacsenym jadrom, ale nie su to dysplasticke bunky. HPV test bol negativny.
Pred konizaciou pozitivny na HPV genotyp 58.
Rada by som otehotnela- bolo by to pre mna velke riziko, resp. aky je predpoklad zhorsenia nalezu pri nasledujucej kontrole?
Musim pri velkosti konusu 1,7x1,2x0,5 cm pocitat s komplikaciami v tehotenstve?
Za odpoved vopred dakujem
Odpověď:
Dobrý den,
1. je-li při cytologickém výsledku s mírnou abnormitou zároveň negativní HPV test, je riziko stejně nízké jako by cytologie byla negativní a v dalším postupu není nutné žádné aktivní řešení. Onkologické riziko pro budoucnost je totiž prakticky nulové. Cytologie ve Vaší situaci odrážela pouze hojivé změny a nikoliv návrat předrakovinových změn.
2. otěhotnění je možné bez jakýchkoliv výhrad, velikost konusu (rozsahem jde o malý vzorek) rozhodně nevyvolává žádné obavy z možných těhotenských komplikací.
JS

Konizace

30. 08. 2012 20:51:18 - Teta
Dobrý den, velice děkuji za Vaši rychlou odpověď. Bohužel paní doktorka mě objednala na konizaci již 12.září. Myslíte, že by byla u Vás na klinice nějaká možnost konzultace ještě před zákrokem? Nerada bych postupovala zákrok pokud by to nebylo zcela akutní když plánuji těhotenství. Moc Vám děkuji Renata.
Odpověď:
Dobrý den,
do uvedeného data bohužel termín konzultace již nejsem schopen realizovat. Obavy z rychlého zhoršení nálezu však nejsou na místě, a tak v případě Vašeho přání znát ještě druhý názor, zůstává jistě dostatek času s možností objednat se a zákrok zatím odložit. JS

rekonizace

30. 08. 2012 19:53:10 - peugotka
Dobrý den pane doktore,
v prosinci jsem podstoupila konizaci čípku (HSIL). Výsledek - odstraněno vše. Když jsem byla v červenci na kontrole, vyšlo vše negativní. Proto jsem se začala zajímat o očkování. Bohužel jsem to nestihla - opět mi dnes vyšlo LSIL. Teď předpokládám, že je zbytečné se nechat očkovat. Znamená to tedy, že infekce přetrvává. Mám ještě možnost, že sama vymizí? Při kontrole jsem omylem špatně uvedla první den poslední menstruace (skoro o 14 dní) může to také ovlivnit výsledky? Děkuji za odpověď. S pozdravem R.Z.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález není diagnózou - mírná cytologická abnormita tak rozhodně automaticky neznamená, že došlo k návratu onemocnění. Nález zároveň nic nevypovídá o přítomnosti či nepřítomnosti HPV infekce. Stejně tak nelze jakkoliv negativně hodnotit přínos očkování - jeho význam je totiž preventivní - dokáže zabránit nové infekci, ale s případným zbytkovým nálezem by beztak nedokázalo provést nic. Špatně uvedené datum menses může být pro cytologa matoucí, ale závěr nálezu většinou zásadně neovlivní. Optimální postup by měl nyní zohlednit vizuální nález na čípku, posoudit věk a reprodukční plány. U mladých žen je obvykle možno postupovat konzervativně. JS

Je nutná konizace?

29. 08. 2012 19:32:33 - Teta
Zapomněla jsem ještě uvést, že mi je 22 let a jsem bezdětná. Mám z toho divný pocit zda konizace není zbytečná. Velice Vám děkuji.
Odpověď:
Viz odpověď níže. JS

Je nutná konizace?

29. 08. 2012 19:29:49 - Teta
Dobrý den, potřebovala bych prosím nutně poradit. Již v březnu 2011 jsem byla doporučena k biopsii z čípku pro opak.cytologie ASCUS, L SIL od roku 2009 střídavě s norm.nálezy výsledek byl zánět. Nyní jsem byla 15.8. Na biopsii a zpráva zněla: in spec pochva klidná,čípek děl.cyl.,kolpo OE, drobné e, v oblasti TZ tenký BE u č.3 a u č.12 jemné tečkování provedena biopsii u č.3 a u č.12. Dnes výsledek mírný CIN II a virový zánět myslím. Okamžitě objednaná na konizaci i když jsem řekla že se chcem ihned snažit o miminko. Bohužel jsi již nepamatuji co bylo uvedeno ohledně transformační zóny- je tento údaj duležitý? Velice děkuji za brzkou odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
standardním postupem současné medicíny na celém světě je při průkazu středně těžkých předrakovinových změn (odborně CIN 2) v odebraném vzorku tkáně provedení konizace. Jiné postupy jsou chápány jako alternativní a pro jejich volbu musí být jednak pádný důvod a jednak by měly být realizovány buď v rámci vědecké studie nebo ve specializovaném centru (COP), kde péči zajišťuje expert na problematiku onemocnění děložního čípku. Konzervativní postup bez operace je tedy možno volit až po konzultaci v COP za podmínky aktuálních snah o graviditu a současné přítomnosti nálezu, který je málo rozsáhlý, zcela přehledný (odborně se označuje jako transformační zóna typu 1 nebo 2) a vylučuje podezření na rakovinu. Vzhledem k tomu, že jde o postup alternativní, může být vyžadován podpis informovaného souhlasu. JS

lichen sclerosus

27. 08. 2012 12:43:00 - zelenková
Váženný pane doktore,
Vy jste mi sice odpověděl na můj dotaz, ale to nejdůležitější na koho se mám obrátit a co mám dělat a jak se léčit dále, když jsem do teď byla "léčena" špatně. Není to moje vina já si myslím, že jsem nic nezanedbala.
I nadále mám trpět silné pálení a bolest? Nebo se mám k Vám objednat i když jsem z Brna? Můžete mi prosím pomoci, byla bych Vám moc vděčná.
Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
jak konkrétně léčit pacientku s lichen sclerosus (a možná i současným jiným problémem zevních rodidel) a s vleklými obtížemi nelze napsat nikterak jednoduše bez podrobné znalosti dosavadního vývoje léčby a bez posouzení aktuálního nálezu. S velkou pravděpodobností navíc nebude možné léčbu realizovat jen u lékaře jedné specializace, ale bude nutné využít současné a dlouhodobé spolupráce gynekologa s dermatologem a algeziologem (specialista na léčbu bolesti - obvykle anesteziolog). Důvodem je nejen omezení v možnosti předepisovat některé léky pro uvedené odbornosti, ale především komplexnější přístup a kombinace více léčebných postupů. Obecná pravidla léčby by měla vycházet z doporučených postupů (už jsem o nich psal), které jsou volně dostupné na stránkách ISSVD (vládnete-li angličtinou, je zde i řada srozumitelných informací pro pacientky). Lze však očekávat, že u pacientky s vleklými problémy budou vyžadovat určitou míru individualizace. Stejně tak je nutno počítat s možností dosažení pouze částečného léčebného úspěchu. Péči by měl ideálně organizovat Váš gynekolog, který dobře zná celou zdravotní historii a který by Vám měl pomoci s doporučením vhodného pracoviště dermatologie a spádové ambulance pro léčbu bolesti. Konzultace u nás je samozřejmě možná, problém je však naprosté přeplněnosti ambulance - nejbližší termíny k objednání jsou na prosinec. JS

TEHOTENSTVI a CIN II

26. 08. 2012 22:06:39 - alicka1982
Dobry den pan doktor,

velmi dakujem za Vasu vycerpavajucu odpoved!

Dakujem, ze nam takto pomahate!

Uzasna praca.

Alica
Odpověď:

konizace jehlou

25. 08. 2012 08:34:33 - Tereza25
Dobrý den,
dne 10.8. mi byla provedena konizace jehlou. Ještě před operací mi lékař při prohlídce sdělil, že nevidí okraj nálezu. Mám tedy vůbec šanci, že při operaci bylo odstraněno vše? Bohužel ani po 14 dnech nemám výsledky z histologie. Můj dotaz se však týká toho, zda má gynekoložka může při běžné kontrole vidět, jak se mi čípek hojí, když byla konizace provedena jehlou uvnitř děložního hrdla a ne na povrchu. Jestli jsem to totiž správně pochopila z dřívějších dotazů, tak pokud je nález v hrdle, tak je mnohem složitější odhalit ho a popřípadě sledovat.
Předem děkuji za Vaši odpověď!
S pozdravem Tereza
Odpověď:
Dobrý den,
1. znalost rozsahu nálezu je důležitým předpokladem pro adekvátní provedení operace. Není-li před operací patrný vnitřní okraj změn, je nutné postupovat s výkonem hlouběji. Většina změn je podle vědeckých studií odstraněna při hloubce řezu dosahující 15 - 20 mm. Je-li takový fakt zohledněn, pravděpodobnost vyřešení problému jedním zákrokem výrazně narůstá.
2. posuzování hojení během šestinedělí se neodlišuje od výkonu mělkého nebo hlubokého - defekt v děložním čípku se ponechává otevřenému hojení, a tak je možno dobře vidět různě hluboký kráterovitý defekt. V porovnání s onkologickou kontrolou, která následuje až po měsících po zahojení, jde o zcela odlišnou kontrolu s odlišným významem i provedením.
JS

konizace

22. 08. 2012 21:23:27 - Renča
Dobrý den obracím se na vás znova,již jste mi odpověděl dotaz 7.8.2012 a moc děkuji...muj lékař mě nakonec přesvědčil a já šla na konizaci i když mi tvrdil že tam žádná rakovina ani cin není,jen nějaké změny,přesně H-SIL konizace proběhla 20.8.2012 vše bylo v pořádku,nekrvácela jsem,bez bolesti.Dnes před propuštění jsem si zjistila že mám nateklý dole pysk a pohledem se zrcátkem jsem na něm viděla jako by býlí povlak,hnis,??jako opar,aftu???A bylo to jako by i vevnitř,lékař mě prohlédla řekl že to nic není že je to poranění při operaci zrcadlem jak mě roztahovali aby se dostali až k čípku,namastil to a propustil mě domu...ale domu mi žádnu mast nedál a mě to stále trápí a nevím co na to mužu za mast,slyšela jsem o obkladech z dubové kury ale mám strach abych si nepřitížila,stejně se nemužu zbavit dojmu že je to opar i když na ně vubec netrpím a další má otázka je že mi hned ho propouštěcí zprávy napsali střední cervikální dysplazie,což je cin 2-3 jak je to možné když mi tvrdil muj lékař že to žádný cin není a jak to mohli při operaci bez výsledku biopsie zjistit??? Je tenhle nález moc zlý??? Předem moc děkuji Renata
Odpověď:
Dobrý den,
1. drobné poranění, jehož vzhled připomíná "aftu", v oblasti poševního vchodu může snadno vzniknout i přes velmi šetrnou manipulaci zaváděním poševních zrcadelem nebo přenesením energie používané k ošetření nálezu na děložním čípku. Specifické ošetření má hlavně za smysl snížení případné bolestivosti, než urychlení hojení, které obvykle spontánně proběhně během 2 týdnů. Doporučit je možno místní aplikaci ledu v sáčku, která významně sníží bolestivost, možné jsou oplachy s roztokem betadine nebo i mast s betadine (podmínkou je absence alergie na jód). Pravděpodobnost výsevu genitálního oparu po výkonu je velmi malá.
2. důvod uvedeného zápisu diagnózy je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem.
3. správnou míru závažnosti nálezu musí stanovit až výsledek histologického vyšetření vzorku. Optimálním důvodem pro provedení konizace by ale skutečně měl být průkaz závažných předrakovinových změn (tj. CIN 2 nebo CIN 3), nikoliv nález žádný (pak by konizaci nemělo smysl provádět).
JS

H-SIL

21. 08. 2012 17:51:55 - jitka1
Vážený pane doktore, jsem u Vás objednána v centru onkologické prevence. Ráda bych věděla co mě čeká v centru.
dg: H-SIL, s nálezem hl. v endocervixu shluky dyspl. bb., HPV inf., smíšená fluora
dop:histolog.ověření nález hl.endocervixu
Můžete mi prosím napsat co to znamená a jak se to léčí?
Moc Vám děkuji J.
Odpověď:
Dobrý den,
výsledek Vašeho cytologického stěru vyslovuje podezření na přítomnost závažných předrakovinových změn. Cílem vyšetření je ověřit skutečnou závažnost nálezu a doporučit optimální postup. Základem je prohlédnutí děložního čípku pomocí speciálního gynekologického mikroskopu (tzv. kolposkopu) během gynekologického vyšetření. Při souhlasném nálezu s průkazem závažných předrakovinových změn je u netěhotných žen nezbytné naplánování malého chirurgického zákroku - konizace. Při diskrepantních nálezech je během vyšetření odebrán z nejvíce podezřelých míst malý vzorek tkáně (tzv. biopsie) a další postup (naplánování operace nebo kontrola) se odvíjí od jeho výsledku. JS

TEHOTENSTVI a CIN II

20. 08. 2012 17:57:10 - alicka1982
pardon oprava 1 vety, to malo byt v mem dotazu na konci takhle:

Je nadej zlepsenia, alebo podla vysledkov myslite ze KONIZACE bude nutna?
Odpověď:
Viz odpověď níže.

TEHOTENSTVI a CIN II

20. 08. 2012 17:51:32 - alicka1982
Dobry den pan doktor,

som tehotna, 18t + 2 dni. Tehotenstvo v ulpnom poradku. PAP ster mi byl provedeny v cervnu.
Medzitym som nahodne bola na Kolposkopii pre spineni - zadny nalez - cipek v poradku.

O 3 tyzdne na to prisli vysledky z PAPu:
ENDOCERVICAL CELLS: Present
Squamos Metaplastic Cells
Koilocytes (HPV Infection) Low grade SIL (Squamous Intraepithelial Lesion)
Dysplasia Moderate (CIN II) High Grade SIL (Squamos Intraepithelial Lesion)
RESULTS AND REMARKS: HPV - HIGH GRADE SIL CIN II

Opakovane jsem byla poslana na KOLPOSKOPIU - to bylo 3. cervence, cipek sa zdal v poriadku zadny nalez.
Kontrola o mesic.

O mesic - 1.sprna jsem byla na kolposkopii teda opakovane na kontrole - cipek sa zdal zasa v poradku ale predse mi udelali test HPV PRC.

Vcera jsem dostala vysledky z testu HPV PCR:
HPV 33, SNR - 216.5, POSITIVE, HIGH RISK.
OSTATNE HPV su NEGATIVE.

Doktor,ktory delal kolposkopiu doporucil BIOPSIU i napriek gravidite. Proc myslite???
Muj gynekolog, ktory je oboznameny s celym priebehom, zaujima konzervativny postoj a rika, ze v tehotenstve by biopsiu nedelal - protoze muze zpusobit komplikace (predc. porod, nekdy i potrat a pod.) a nepredpoklada ze az do rakoviny by se to za tech 5 mesicu ktere zbyvaju do porodu mohlo rozsirit na rakovinu a ze je vetsi riziko ohrozeni ditete biopsiou a prip. konizaciou v tehotenstve nez rozsireni techto zmen.

Muj doktor si teda mysli, ze po tehotenstvi bude asi konizace nevyhnutna, ale ze treba vyckat.

Mame jit jeste na konzultaci do nemocnice a vypocut si ich nazor taky. Prip. na ster a kolpo znovu.

Prosim, mozte sa vyjadrit k celemu pripadu: Co si myslite o vysledkoch? A aky postup by ste zvolili?

Ja uz som dost deprimovana.
Byvame v zahranici - uroven zdravotnictva vysoka (to len pre info).

Co robit? Da sa nejak HPV 33 vyhubit - vitaminy a pod.?
Aky je optimalny interval po tehotenstvi na vsetky vysetrenia kedy odporucate po porode udelat kolpo, cyto PAP, biopsiu?

Je nadej zlepsenia, alebo podla vysledkov myslite ze kolposkopia bude nutna?

Co podla vas delat? - vyckavat alebo jet na biopsiu?
Prosim ak mozte odpovedzte na vsetko, uz som preplakala vcera cely den, chci cekat ale bojim sa ze sa to zhorsi.

MOC MOC DAKUJEM
Alica
Odpověď:
Dobrý den,
cílem vyšetření děložního čípku v těhotenství je vyloučit rakovinový nádor. Je-li zjištěn jakýkoliv stupeň předrakovinových změn (u Vás je vysloveno podezření na závažné předrakovinové změny, dokonce se cytolog snaží blíže vyjádřit, že by mohlo jít o střední stupeň - takový předpoklad je však poměrně značně nepřesný a beztak nemá ani žádný význam pro další postup), je plně dostačující pouze sledování, protože riziko zhoršení nálezu je mimořádně malé. Provedení biopsie při absenci známek podezřelých z rakovinového nádoru nemá mnoho významu - předrakovinové změny by se beztak pouze sledovaly. Osobně bych ji při absenci podezření na rakovinu (tak jak je tomu podle všech výsledků u Vás) neprováděl. Ideálním postupem je kontrola po 8-12 týdnech a odklad dalšího řešení na období po šestinedělí. Pravděpodobnost, že bude poté nutná konizace rozhodně není absolutní - u části žen (frekvence záleží na rozsahu a závažnosti změn) se nález po porodu významně zlepší nebo dokonce zcela vymizí. Při kontrolním vyšetření za 6-10 týdnů po porodu je proto třeba k problematice přistupovat jako ke zcela novému případu a provést kolposkopické vyšetření, odebrat cytologický stěr nebo při zjevném přetrvávání abnormity provést biopsii. Příčinou závažných změn je ve vysokém procentu HPV infekce, dosud ale neexistuje žádný protivirový lék. Přesto, dojde-li k vymizení předrakovinových změn, dojde obvykle i k vymizení infekce. Obojí je způsobeno komplexními vlivy mechanického působení porodního děje a hormonálních a imunitních změn v šestinedělí. JS

lichen sclerosus

20. 08. 2012 08:39:35 - zelenková
Vážený pane doktore,
děkuji za odpověď na dotaz lichen sclerosus. Píšete, že 95% pacientek léčeny silnými kortikoidy jsou bez problémů. Podle toho je můj problém žřejmě v pozdní a neadekvátní léčbě. Tento problém mám již roky a v této době jsem navštívila několik specializovaných ambulancí a naprosto rozdílné postupy léčby lékařů mě mátly a nevěděla jsem, který postup zvolit. Prosím poraďte mi zda se dá jěšte tento problém napravit, abych zmírnila silné pálení a svědění a mohla se konečně vyspat. Nevíte, zda je v Brně nějaký specialista na toto onemocnění jako jste Vy? Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
pozdní léčba je bohužel hlavní limit pro dosažení významného léčebného úspěchu. Léčebné postupy by se měly nicméně řídit doporučením, které vydává odborná společnost ISSVD (viz Váš předchozí dotaz). Specializovaných ambulancí zaměřenených na problematiku onemocnění zevních rodidel je v ČR minimum. V Brně bohužel žádnou neznám. JS

očkování proti rakovině dělož. čípku a gravidita

19. 08. 2012 21:35:01 - jkryspino
Dobrý den pane doktore, dcera otěhotněla a pravděpodobně za dva až tři týdny byla očkována třetí dávkou vakcíny proti rakovině děložního čípku. Může mít tato skutečnost nežádoucí účinky na průběh těhotenství a na zdraví dítěte? Moc děkuji za odpověď. Jitka
Odpověď:
Dobrý den,
očkování proti HPV není v těhotenství doporučované. Důvodem je absence vědeckých dat o bezpečnosti očkování těhotných (taková data navíc nikdy nebudou získána, protože cílené testování vakcíny v graviditě by bylo neetické). Přesto bylo během vývoje vakcín ve studovaných skupinách desítky těhotných žen a žádné nežádoucí účiny ve srovnání se skupinou neočkovaných těhotných nebyly zjištěny. Obavy tak nejsou na místě a plně stačí běžná vyšetření s větším důrazem na vhodnost provedení časného vyšetření možných genetických abnormalit - tzv. prvotrimestrální screening. JS

spravná indikace konizace

17. 08. 2012 23:10:14 - jawo
Dobrý večer,
před třemi týdny mi byla provedena konizace čípku.Stále však pochybuji,zda byl zákrok nutný.Je mi 34let a mám jedno dítě.Chtěla bych ještě jedno,což gynekolog věděl.Byl mi udělán cyt.stěr a výsledek-cin3.Při kolposkopickém vyšetření byl čípek beze změn.Stěr neopakoval,biopsii také neudělal a ihned mě poslal na konizaci.Po následné hystologii mi vyšlo cin1.Zajímalo by mě,zda byla konizace nutná.Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
k provedení konizace se přistupuje u žen s jistotou přítomnosti závažných předrakovinových změn (tj. tam, kde je prokázala biopsie) nebo v případě velmi vysokého podezření na takové změny. Při cytologickém nálezu, který vyslovuje podezření na závažné předrakovinové změny je proto nezbytné provedení kolposkopického vyšetření s posouzením přítomnosti znaků předrakovinových změn, jejich rozsahu a uložení. Nejpodstatnější je proto identifikace tzv. transformační zóny - oblasti, kde předrakovinové změny vznikají. Nedostatečná možnost prohlédnutí této oblasti, nebo její uložení v místech, kde je odběr biopsie technicky nemožný je důvodem k provedení konizace s cílem ověření diagnózy, a to i v případě, že je definitivní výsledek mírnější než bylo předpokládáno. JS

Bioptický nález po kónizaci

17. 08. 2012 15:39:16 - Lencca24
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o podrobnější vysvětlení mého nálezu po kónizaci, která proběhla před 6týdny a následném postupu.
Je mi 24let a plánujeme s manžele rodinu, jsem bezdětná. Byly mi zjištěny předrakovinové změny typu HSIL a řečeno, že se to po kónizaci už nevrací. Nyní jsem dostala od svého gynekologa výsledky z biopsie, kterým nerozumím a bohužel mi pan doktor nevysvětlil.Jen mi doporučil rekonizaci, myslela jsem, že se nejdříve po kónizaci dělá citologické vyšetření,aby se zjistilo jestli bylo vše odstraněno nebo ne? Citologie mi provedena nebyla.

MIKRO:
1.Konus byl zpracován v sedmi lamelách.Jeden pysk obsahuje zevní část a oblast přechodové zóny,ale ne endocervix, druhý pysk obsahuje jak exocervix, tak transformační zónu a endocervix. V pysku, kde je pouze transformační zóna nacházíme ve třech lamelách v exocervixu mírnou akantózu epitelu bez dysplázie, ale v transformační zóně v povrchovém epitelu je CIN III a okraj excize prochází těmito změnami,endocervix nebyl zastižen.Ve druhém pysku nacházíme rovněž akantózu v epitelu exocervixu, v transformační zóně a z části i v endocervixu je na povrchu dlaždicová metaplasie bez dysplásie,pouze v jedné žlázce nacházíme změny typu CIN II.Toto místo je však vzdáleno od endocervikálního i exocervikálního okraje. Kromě toho nacházíme v obou pyscích výrazný chronický katarálné hnisavý zánět.

ZÁVĚR: CIN III ve třech lamelách v transformační zóně zasahující do okraje konusu.

2.Částky endocervikální sliznice převážně typického vzhledu, hnisavý exudát a dále částky tvořené těžce dysplatickým povrchně sneseným epitelem.

Předem moc děkuji za odpověď s pozdravem Lenka Š.
Odpověď:
Dobrý den,
dosah těžkých předrakovinových změn do řezné linie konusu a současný nález takových změn i v materiálu získaném z ponechané části děložního čípku představují vysoké riziko (nikoliv jistotu), že léčba nebyla dostatečná. V takové situaci jsou možné dva postupy - reoperace po zhojení (tj. nejdříve za 6 týdnů) nebo konzervativní postup s pečlivým kontrolováním a reoperací v momentě, kdy jsou jednoznačně prokázány zbytkové změny. U velmi mladých a nerodivších pacientek je obvykle snaha preferovat druhý postup s cílem provádět opakovanou operaci jen v případě, že jsou skutečně zbytkové změny prokázány. Důvodem je, že i v uvedené poměrně rizikové situaci u části žen žádné zbytkové změny již nenajdeme a rekonizace by tak pro ně byla zbytečná. Dalším důvodem pro konzervativní postup u mladých žen je i minimální pravděpodobnost rychlého zhoršení případného zbytkového nálezu, která otevírá prostor pro vyčkání na první kontrolu po dostatečném zhojení čípku. Postup jevšak nutno vždy individualizovat a zhodnotit míru konkrétního rizika u každé pacientky a její preference. JS

kdy otěhotnět?

16. 08. 2012 23:03:23 - laura
dobrý den, v lednu jsem byla na konizaci děložního čípku,nález byl CIN III.po konizaci jsem bez nálezu, další kontrola koncem října.hned po konizaci jsem se nechala naočkovat vakcínou silgard, poslední dávka začátkem června.
chtěla bych se zeptat, kdy se nejdřív po poslední dávce doporučuje otěhotnět a nebo mám počkat až do říjnové kontroly, jestli zas nebudou na čípku nějaké změny?
jaká je po úspěšné konizaci pravděpodobnost, že budou na čípku opět nějaké změny?je mi 34let a chceme s přítelem založit rodinu, ale mám strach, že se to může opakovat....
děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
otěhotnění je možné bezprostředně po aplikaci 3. dávky vakcíny proti HPV. Je-li současně i adekvátní interval od konizace (optimálně 6 měsíců), pak není důvod proč s plánovaným otěhotněním otálet. Riziko návratu onemocnění se pohybuje v širokém rozmezí 3-25% podle techniky ošetření, rozsahu onemocnění atd. Těhotenství však může díky svému příznivému působení riziko značně redukovat. JS

lichen sclerosus

16. 08. 2012 14:12:27 - Novotná
Vážený pane doktore,
mám dlouhodobý problém, lichen sclerosus na vulvě několikrát ověřený biopsií. Gynekologické operace-Hornova ani ošetření leserem mi nepřineslo žádnou úlevu od úporného svědění a pálení. Dlouhodobé mazání mastmi Dernovate a Elokom bylo také bez efektu, spíše progrese obtíží. Kožní lékař má pochybnosti o tak dlouhodobé aplikaci silných kortioidů, protože prý vzniká další nežádoucí atrofie, která toto onemocnění provází. Chtěla bych vědět zda Vy nebo někdo jiný vede seriozní statistiku o tom zda dlouhodobá aplikace výše zmiňovaných mastí vede ke zmírnění symptomů tohoto velice nepříjemného onemocnění. Sleduji Vaši poradnu a pacienky s tímto onemocněním mají stejné problémy jako já skoro žádná léčna jim nepomáhá. Jsem z Brna navštívila jsem několik kožní lékařů a gynekologů a nikdo mi nedokázal pomoci. Léky proti bolesti, antidepresiva ani léky proti svědění mi nepřinesly žádnou úlevu.
Děkuji za Vaši radu ev. pomoc.
Odpověď:
Dobrý den,
pacientek, které při adekvátní léčbě lichen sclerosus, mají dlouhodobé potíže je naštěstí minimálně (a logicky proto hledají další možnosti léčby včetně dotazů v poradně). Moje dlouholeté zkušenosti s léčbou silnými kortikoidy jsou naopak vynikající a podíl pacientek, které jsou následně zcela bez problémů přesahuje 95%. Hlavním problémem u zbylých žen je obvykle pozdní zahájení léčby, často až po měsících či letech obtíží a neadekvátní léčebné postupy a jejich kombinace. Jakákoliv léčba je v současné době před uvedením do praxe ověřována vědeckými studiemi, ty nejpečlivější jsou dvojitě slepé a randomizované (tj. pacientky jsou náhodně zařazeny do skupiny s aplikací testovaného účinného léku a s aplikací placeba a lékař ani pacientka po dobu studie neví co je aplikováno). Výsledky takových studií (porovnání procenta efektu léčby ve skupině léčené testovaným lékem a ve skupině s placebem) jsou následně kriticky vyhodnoceny a publikovány v prestižních odborných časopisech. Dostatečně validní data se následně stávají základem pro tzv. doporučené postupy léčby. Stejným způsobem se v současné době přistupuje k léčbě lichen sclerosus - žádné statistiky se v ČR nevedou (při malých počtech pacientek totiž nemají žádnou výpovědní hodnotu), ale respektují se výsledky studí a doporučené postupy. Ty dnes velmi pečlivě uvádí a aktualizuje Mezinárodní společnost pro studium vulvovaginálních onemocnění - ISSVD, na jejichž stránkách lze vše najít jak v podobě určené pro pacienty, tak pro lékaře. Všechny aktuální studie navíc shrnuje medicínská databáze Medline (www.pubmed.org). JS

dotaz

16. 08. 2012 07:27:02 - lasnenka
Dobry den,potrebovala bych poradit.;sem po konizaci cipku a mam za sebou ono sesti nedeli,na posledni kontrole mi bylo receno,ze nemam cipek plne zahojeny jeste ale koupat se muzu a rovnez muzu mit pohlavni styk.Ten jsem mela dnes vecer,ale pritel pri nem nevyvrcholi,stalo se tak az pri naslednem vzajemnem oralnim sexu,kdy jsem cast semene spolkla..nyni se bojim,ze mohlo dojit ke styku jeho spermatu a me pochvy.Hrozi mi otehotneni?jak moc je zde vhodne uziti postinoru?Je mi 22 let,dekuji
Odpověď:
Třebaže jste po konizaci, dotaz se nikterak nevztahuje k problematice, která je předmetem této poradny. Riziko otěhotnění konzultujte s ošetřujícím gynekologem. JS

čípky do pochvy

15. 08. 2012 13:08:09 - petra21
Dobrý den, obracím se na Vás z důvodu konzultace, již jste mi zodpověděl příspěvek ze dne 7.8.2012 "stejné výsledky po konizaci ", moc Vám děkuji. Ráda bych znala Váš odborný názor: byly mi doporučeny čípky do pochvy z rakytníku a jaká je pravděpodobnost, že po konizaci (LSIL) se může stát, že nějaké buňky tam zůstanou?Velice Vám děkuji.P.
Odpověď:
Dobrý den,
1. čípky z rakytníku nebyly ověřeny žádnou validní vědeckou studií, k jejich přínosu se nedokáži vyjádřit.
2. pravděpodobnost zbytkového onemocnění či návratu onemocnění po konizaci se pohybuje podle dostupných dat v širokém rozmezí 3-25% a závisí na mnoha faktorech - rozsahu původního nálezu, technice operace, zkušenostech operatéra, stavu imunitního systému atd.
JS

bolesti v podbrisku

13. 08. 2012 12:27:07 - Moncicak 1
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jsem osmý týden po konizaci děl. čípku a mívám bolesti v podbříšku. Je to hlavně při pohybu ale někdy i v klidovém režimu. Jinak Žádné jiné problémy nejsou ale ta bolest mne znepokojuje. Děkuji Monika
Odpověď:
Dobrý den,
příčin bolestí v podbříšku je řada, zdaleka nemusí souviset s prodělanou konizací. Podle míry obtíží je vhodná konzultace s gynekologem, který by měl vyloučit zánět, případně jiné možnosti bolestí gynekologického původu. JS

CIN III ve tehotenstvi

10. 08. 2012 16:06:06 - JK
Dobry den,
kazdy rok chodim na pravidelne kontroly a cytologii. Letos v breznu vysla spatna cytologie, byla jsem poslana do GCOP, kde mi konec dubna provedli biopsii. Vysledek CIN III. Byla jsem objednana na konizaci konec cervna a tyden pred konizaci jsem zjistila ze jsem tehotna. Chodim do Motola na konsilia kde mi rekli, ze konizace v tehotenstvi se dela pouze ve vyjimecnych pripadech. Ted ve 13.tydnu je KOLPO: ATZ III/ BE cirkularne loziskove hrubeho charakteru s hrubym P - odpovida HGL.
Z:HG SIL colli uteri v gravidite 13.tydne - neni susp. z invaze. Kontrola ve 20. a 30.tydnu. Chci se zeptat jaka je sance, ze se tento stav zhorsi behem tehotenstvi a budu muset jit na konizaci behem tehotenstvi? Je mi 35let a je to moje prvni tehotenstvi tak mam strach, aby se stav nezhorsil behem teho, jinak bych to tak neresila. Velice Vam dekuji, Jana K.
Odpověď:
Dobrý den,
riziko zhoršení závažných předrakovinových změn během těhotenství je naštětí mimořádně malé, paradoxně je tak situace vlastně "štěstím v neštěstí" - důvodem je totiž možnost výrazného zlepšení nebo dokonce úplného vymizení nálezu po porodu. Obavy nejsou na místě, uvedený postup je naprosto adekvátní a rizika minimální. JS

atypie žlázových buněk po hellp syndromu

09. 08. 2012 10:26:33 - Ivana P.
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o Váš názor. Je mi 30 let, v únoru jsem v 26. týdnu těhotenství (prvního) přišla o miminko. Důvodem byla preeklampsie/hellpsyndrom, holčičku jsem bohužel rodila už mrtvou. Bylo mi doporučeno zachovat minimalně šestiměsíční odstup od dalšího snažení. Na přelomu května/června se párkrát vyskytlo špinění po styku. Můj ošetřující gynekolog vyloučil pomocí UZV myom (při revizi jsem měla dvoumilimetrový nález). Laboratoř vyhodnotila provedený stěr jako atypii žlázových buněk a předepsala kontrolu po třech měsících. Vzhledem k tomu, že špinění se ještě párkrát opakovalo a protože jsem se obávala oddálení dalšího eventuelního těhotenství o další 3-x měsíců, gynekolog doporučil kyretáž, ať máme jasno hned.
Z Vašich dřívějších příspěvků jsem ale vyčetla, že atypie žlázových buněk není nijak závažná diagnoza. Dokonce otěhotnění doporučujete. Jako laik bohužel nemůžu posoudit souvislost se špiněním, ale je dost možné, že bylo dané mým psychickým stavem (měla jsem více fyzických známek potlačovaného stresu, nyní řeším s psychologem). Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem, Ivana P.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologické vyšetření je prvotně směřované k vyšetření povrchových (odborně dlaždicových) buněk čípku, hodnocení buněk vystýlajících kanálek čípku je sice standardní součástí, ale je bohužel mnohem komplikovanější a méně přesné. Nález hodnocený jako Atypie žlázových buněk (AGC) tak zahrnuje celé spektrum možných příčin. Odečítající cytolog by měl vždy ještě doplnit dovětek, zda jde o atypii blíže nespecifikovanou (AGC-NOS) nebo podezřelou z předrakovinových změn (AGC-NEO či AGC-FN), protože v prvém případě je příčina obvykle nezávažná, ale ve druhém se může jednat o závažný nález vyžadující aktivní přístup. Zejména po porodu, navíc předčasném pro velmi závažnou těhotenskou patologii, může být cytologický výsledek ovlivněn a nález AGC-NOS tak není výjiimkou. V každém případě by ale po zjištění atypie žlázových buněk měl být v prvé řadě vyloučen předrakovinový nebo dokonce rakovinový nález, poté je možno postupovat konzervativně včetně snah o další graviditu. JS

stejné výsledky po konizaci

07. 08. 2012 14:31:04 - petra21
Dobrý den, obracím se na Vás z důvodu konzultace, je mi 29 (bezdětná - plánujeme), v prosinci mi cytologií (provedená Papstěrem) byly zjistěny mírné předrakovinové změny na děložním čípku (LSIL), 3 týdny na to jsem podstoupila s preventivních důvodů konizaci (elektr. jehlou - čípek mám prý drobný), histologie se potvrdila a kontrola proběhla v pořádku. Po 6 měsících po zákroku jsem byla znovu na cytologii (Papstěr) a opět se ukázalo LSIL. Za další 4 měsíce mám jít na další cytologii. Dost mne to překvapilo, jak je toto možné?Jaká je možnost pokud by další cytolgie potvrdila LSIL, že se tyto změny budou zhoršovat a má konizace vliv na početí a udržení miminka?Neměla jsem být jen sledována?Velice Vám děkuji za odpověď. Dost mne to znepokojilo. P.
Odpověď:
Dobrý den,
mírné předrakovinové změny nejsou u mladé ženy plánující těhotenství vhodné k operačnímu řešení, naopak postačující je pouze pravidelné sledování. Důvodem pro konzervativní postup je nízké riziko jejich zhoršení a současně vysoká pravděpodobnost spontánního zlepšení, zejména pak po porodu. U ženy po konizaci (ať již byl důvod jakýkoliv), která plánuje graviditu, je při opakovaném nálezu mírných předrakovinových změn (jejich důvodem bývá nejčastěji zbytková infekce HPV v lůžku po předchozí konizaci) vhodné postupovat konzervativně a k opakování konizace přistoupit jen při jednoznačném zhoršení nálezu. Každý zákrok na děložním čípku je totiž potenciálním rizikem pro optimální průběh těhotenství a u opakovaných zákroků platí takový fakt několikanásobně více. JS

konizace

07. 08. 2012 13:13:01 - Renča
Dobrý den,chodím pravidelně na na cytologii,vždy vše ok,až ted v březnu zjistili nějaké změny na čípku,prý to není rakovina ani žádný cin jen buněčitá změna,doporučili stěr opakovat za 3 měsíce,ten byl ted se stejným výsledkem,doktor mi doporučil konizaci a biopsii že se pak uvidí co dál,stále mi tvrdí že rakovina ani cin to není,ale já se bojím že se rakovina pak prokáže.Chci mít ještě děti a bojím se že mi vezmou celý spodek,mám být opravdu v klidu nebo se bát???Mužu po tom zákroku otěhotnět a za jak dlouho,děkuji moc.Renata
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr není diagnózou a (až na naprosté výjimky) tedy není sám o sobě důvodem k provedení konizace, ale je pouze podezřením na možný problém. Před provedením konizace je proto naprosto nezbytné, aby proběhlo pečlivé vyšetření děložního čípku alespoň pomocí kolposkopického vyšetření (prohlédnutí speciálním gynekologickým mikroskopem) a ideálně i odebrání malého vzorku nejvíce podezřelé tkáně. Ke konizaci se u mladých a nerodivších žen přistupuje jen při jednoznačně prokázaných závažných předrakovinových změnách nebo při podezření na mikroskopický rakovinový nádor. V ostatních případech a zejména při nejasných nálezech či rozpacích není konizace optimálním řešením a mnohem vhodnější je konzultace ve specializované ambulanci Centra onkologické prevence. JS

krvácení po konizaci

04. 08. 2012 20:49:26 - Moncicak 1
Dobrý večer. Chci se zeptat na jednu věc. 26.6. jsem prodělala konizaci děložního čípku. Hned po zákroku jsem slabě krvácela, asi po 4dnech krvácení ustalo a 10.7. jsem dostala menstruaci, po ní bylo vše v pořádku a před pěti dny jsem začala hnědě špinit, nejprve slabě ale dnes už daleko víc. Chci se zeptat zda je to normální, příští týden mi končí šestinedělí tak mám obavy zda se mi tam něco neutrhlo nebo podobně. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
menstruační cyklus může někdy po provedené konizaci probíhat poměrně nepravidelně a popisovaná situace je toho pravděpodobně dokladem. Obavy z vážnějšího problému nejsou při absenci jiných potíží (teplot, bolestí) na místě. U většiny žen lze navíc očekávat, že další cyklus by již měl proběhnou standardně. JS

Biopsie

31. 07. 2012 11:53:53 - andrea1
Dobrý den,
je mi 24 let a plánuji těhotenství, děti zatím nemám. Hned na 1. kontrole u gyn. po vysazení antikoncepce (cca za třičtvrtě roku po vysazení) následovaly 2 cytol. po půl roce a obě cytol. ASCUS, dále poslána (šla jsem cca až za půl roku) do CGOP (udělána cytologie - CIN1 a po 14ti dnech biopsie s výsledkem CIN 2 - 3 + zánět, zlatý stafilokok). Dále jsem poslána do Motola na konizaci jehlou + kyretáž děl. hrdla. Lze se u CIN 2 - 3 zjištěného biopsií rozhodnout pro nějaký mírnější postup, jako je LEEP nebo pouze sledování? Může mít HA a její vysazení, následné rozhození hormonů neg. vliv na vývoj předrakovinných změn? Chtěla bych se také zeptat, zda zánět může ovlivnit biopsii? Ve čtvrtek mě čeká konizace, děkuji, přeji hezký den, Andrea
Odpověď:
Dobrý den,
1. CIN 3 (vždy se za diagnózu považuje nejzávažnější kategorie) je poslední předstupeň rakoviny, a proto u netěhotných žen vyžaduje chirurgické ošetření. Rozsah ošetření je vždy volen podle rozsahu postižení. Jinými slovy - konizace, která je nejčastěji prováděna elektrochirurgicky a odborně je označována jako LEEP (loop electro-excisional procedure) bez ohledu na techniku provedení - jehlu, kličku atd., je naprosto adekvátním a prakticky jediným postupem. Vždy je ale cílem udělat ji v patřičném rozsahu (aby došlo k vyléčení), ale zároveň i velmi šetrně (aby nedošlo k poškození funkce čípku).
2. Vysazení hormonální antikoncepce nemá žádný vliv na rozvoj předrakovinových změn.
3. Prokázaný zánět by měl být léčen, nejlépe současně s provedením konizace, aby bylo podpořeno správné zhojení.
JS

Odstranění dělohy - ano či ne pro bezdětnou?

29. 07. 2012 21:16:30 - autumn
Dobrý den,
byla mi diagnostikována rakovina děložního čípku. Vzhledem k tomu, že jsem bezdětná, hledal lékař vhodné ošetření. V měsících květen - červen jsem absolvovala 3 chemoterapie a byla zjištěna zhruba poloviční regrese nálezu. Po dokončení chemoterapií mi byla provedena laparoskopická operace, kde lékaři zjišťovali, zda nejsou napadeny uzliny - byly negativní. Pár dní na to provedena trachelektomie, přičemž výsledky histologie ukázaly, že v děloze mám ještě nádor. Bylo mě řečeno, že chemoterapie pravděpodobně nezabrala, tak jak měla a dostala jsem na výběr - odnětí dělohy, případně opakovat celé kolečko s chemoterapiemi a následným zákrokem s tím, že jsem byla upozorněna, že chemoterapie je pro mě vysoce riziková a že v tomto případě by bylo lepší sebrat dělohu. Mohu se zeptat, jaký je Váš názor na můj případ?
Odpověď:
Dobrý den,
snaha o zachování plodnosti vedla v posledních letech k intezivnímu rozvoji alternativních léčebných postupů - jeden z nich byl proveden i u Vás. Česká republika se může pyšnit, že řada postupů byla právě u nás zavedena nebo zdokonalena a že patří mezi země s nejvíce takto léčenými pacientkami. Díky tomu jsou u nás i velmi dobré zkušenosti s různými komplikacemi. Podstatný problém totiž je, že rakovina děložního čípku není jednoduchý soupeř a reakci na léčbu (tedy především zmenšení nádoru) lze dopředu jen odhadovat; ne vždy totiž musí nastat v patřičném rozsahu. V případech, kdy je po konzervativním zákroku zjištěna negativita uzlin, ale je potvrzen dosah nádoru do okraje řezu po odstranění podstatné části čípku, je prognóza stran možnosti zachování plodnosti velmi nepříznivá. Osobně bych v dané situaci jednoznačně preferoval radikální přístup s odstraněním dělohy. Jiný postup považuji za vysoce rizikový. Po odstranění dělohy je sice znemožněna plodnost, na druhou stranu je mimořádně dobrá onkologická prognóza a drtivá většina žen je trvale vyléčena - a to je samozřejmě ten nejdůležitější a hlavní cíl celé léčby. JS

těžké nádorové změny

29. 07. 2012 18:57:12 - greta
Dobrý den, v mé diagnoze zní :těžké nádorové změny,
znamená to tedy , že mám již postupovat jako pacient s obtížemi týkajícími se rakoviny a podstoupit zákroky léčby, nebo mohu opět být v poklidu jako v letech minulých i užít si beznemocniční interiér, je to ode mne podivné znění dotazu, ale nemám žádné bolesti i malé obavy z dlouhodobé léčby.
Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
předpokládám, že jde o chybu či překlep. Nádorové změny jsou totiž vždy "těžké". Jistě celý problém pečlivě proberte s ošetřujícím lékařem ať máte jasno. JS

operace

29. 07. 2012 09:17:49 - nada28
Dobry den pane doktore, vcera jsem zadala jeste maly dotaz, omlouvam, se pokud ho posilam znovu, ale nevidim ho jako doruceny.
COP ktere provedlo vysetreni spolupracuje s Motolem, ja vsak cetla, ze se uvedeny zakrok da delat i v lokalni anestezii, coz v Motole neni mozne. Pri me diagnoze viz nize, bylo by to mozne? A pokud vy delate takovy zakrok, jak dlouha je cekaci doba? mam za to, ze muj pripad je urgent, uprednostnujete takove pripady, nebo musim do Motola, kde me odkazalo vysilajici COP.
Dekuji pekne za kratkou informaci.
Odpověď:
Dobrý den,
díky odlišnosti výkonu od tradiční konizace není provedení v místním umrtvení zcela ideálním řešením. Osobně bych v dané situaci také preferoval krátkou celkovou narkózu. Výkon totiž vyžaduje pečlivé odstranění změn do větší hloubky než při běžné konizaci a u ženy, která ještě nerodila je taková pečlivost mnohonásobně více třeba. Kolegové v Motole se o Vás bezpochyby postarají naprosto optimálně. JS

konizace vnitrni strany delozniho cipku

27. 07. 2012 11:10:56 - nada28
Dobry den pane doktore. Chodila jsem pravidelne na screening pani doktorce. Pri posledni navsteve se ji na prvni pohled nezdal delozni cipek, prelecila me Doxybene a cipkami a po nalezu LSIL me poslala do centra onko prevence. Tady mi po cytologii provedl pan doktor biopsii. Vysledky jsou hodne spatne, cituji :
Kolpo : ATZ typ 3 bel. metapl okolo
Cyto : norm /AGC NEO
Biopsie : PB 7/12
Histologie : D I plus HG ECGIN

doporucena lecba : konizace jehla plus p.c.h.

Ad 1. Prosim vas muzete mi objasnti jak vazna moje situace je? me se zda,ze pan doktor se mnou mluvil opatrne, rekl, ze se jedna o nevyssi predrakovinovy stupen. coz v prekladu chapu ze uz tam rakovinove bunky jsou, ale je mozne ze tento nalez je mnohem vecsi nez se zda nebo se jedna o lokalni postizeni?
2. otazka. jelikoz se jedna o vridek smerem dovnitr delohy u kanalku, je mozne ze je zasazena deloha?
3. pri vsi opatrnosti, pokud by se jednalo o lokalni problem, je mozne, ze bych mela deti? Je mi 33 let a rok se s pritelem o miminko pokousime.

Dekuji vam mnohokrat za odpoved a pripadnou nadeji na nejake svetilko na konci tunela...
Odpověď:
Dobrý den,
1. relativně vzácná a bohužel i rizikovější kombinace předrakovinových (nikoliv rakovinových!) změn povrchových buněk čípku a současně i buněk kanálku čípku vyžaduje vždy pečlivé vyšetření. Z uvedených nálezů však zatím nevyplývá žádné podezření na rakovinový nádor, a proto je nyní správným postupem provedení malého chirurgického zákroku, který se odborně označuje správněji než "konizace - jehla" - cylindrická disekce. Jde o formu ošetření děložního čípku, při které se místo tradičního konusu (tak jak je odstraňován při konizaci) vyřízne váleček obkružující kanálek čípku.
2. pravděpodobnost postižení děložního těla je mizivá.
3. při optimálním odstranění všech změn a absenci nálezu závažnějšího než je dosud známo - tj. při vyloučení rakovinových změn je gravidita v budoucnosti samozřejmě možná. Zatím si myslím, že světlo na konci tunelu svítí vcelku jasně a silně...
JS

akantosa,hyperplasie,parakeratosa,condyloma acumin

26. 07. 2012 16:10:55 - Joana
zdravim,
mam bile flicky na sliznici kolem introitus vaginale-BIOPSIE S PODEZRENIM NA LICHEN SKLEROSUS NEPOTVRDILA TUTO NEMOC.Ve vzorku tkane totiz sice chybi elasticka vlakna v prostoru "korium",ale jinak dalsi znaky chybi.Akantosa,hyperplasie,parakeratosa jsou ale v popisu toho vzorku tkane.JE TO NEBEZPECNE?,A JA- OU PECI BY JSTE DOPORUCOVALI,EVENT.OSETRENI....

Mam take misto,ktere se mi dlouho tzv.hojilo-TAKE U VCHODU DO VAGINY ,nakazene Hpv--condyloma acuminata---nemam ale "VAIN".Zabral na to Takrolimus-PROTOPIC,CHTELA BYCH VEDET ,JAKA LECBA JE ADEKVATNI I JAKO PREVENCE PRIPADNYCH ZMEN TKANE...."GARDASIL" JSEM SI NECHALA NAOCKOVAT TED NEDAVNO, JE MI 47. ZIJU V ZAHRANICI A RADA BYCH VEDELA KTERYM SMEREM DAL....DEKUJI MNOHOKRAT ZA ODPOVED
Odpověď:
Dobrý den,
je mi líto, ale z popisu je velmi nejasné jaké změny vlastně byly či nebyly zjištěny, respektive, zda vůbec byly nějaké změny prokázány (uvedené termíny - akantoza, parakeratóza atd. jsou jen popisem vzhledu buněk a o diagnóze mnoho neříkají). Obecně platí, že při podezření na onemocnění zevních rodidel nebo pochvy a nejistotě o jeho povaze je vhodný odběr vzorku tkáně (tj. provedení biopsie). Nedostatečný odběr (což se zdá být Váš případ) vyžaduje zopakování. Teprve jasně prokázané změny je možno správně léčit. V případě tzv. vulvární dermatózy - tj. onemocnění zevních rodidel bez známek předrakovinových změn je na místě léčba mastí s kortikoidy nebo zmiňovaným tacrolimem. Je-li současně prokázána předrakovinová změna pochvy (odborně je označována zkratkou VaIN), pak je ve Vaší věkové kategorii nutné odstranění postižené oblasti - vyříznutím či ošetřením pomocí laseru. JS

gravidita 16 tý, pozit. HPV, cyto LSIL

25. 07. 2012 19:36:29 - Piret
Vážený pane doktore,
obracím se na vás s dotazem.
Jsem gravidní, v 16 tý, s pozitivním HPV a obrovskou rodinou ca anamnézou. Z cytologie mi vyšel výsledek LSIL. Od svého gynekologa jsem dostala doporučení k vyšetření do gynekologické ordinace, k vám, do Phy. Snažila jsem se k vám objednat, sestřička mne však odkázala přímo k vám, k odborné telefon. konzultaci. Jelikož jste v této době na dovolené, prosím o sdělení naléhavosti mého vyšetření, či zda se mám objednat do ordinace, či stačí setrvat na váš návrat z dovolené.

Děkuji Piret
Odpověď:
Dobrý den,
obavy naštěstí nejsou na místě. Cytologický nález vyslovuje podezření na možnost mírných předrakovinových změn. Ty se u mladých žen pouze sledují a nevyžadují žádné řešení. V těhotenství je situace ještě snazší, protože se sledují dokonce i závažnější předrakovinové změny. Důvodem je velmi nízké riziko zhoršení během gravidity a naopak značné procento spontánního vymizení nebo zlepšení po porodu. Cílem vyšetření je proto vyloučit extrémně vzácnou možnost rakovinového nádoru, posoudit stupeň závažnosti předrakovinových změn a stanovit optimální interval kontrol. Kontrolu navrhuji v pátek 10.8. nebo 17.8. v 8,30 na naší klinice (kontakty najdete na www.onkogyn.cz) v ambulanci č. 5. JS

Dotaz

24. 07. 2012 15:23:27 - Anita
Dobry den, som velmi rada, ze ste mi odpisali. Mam vsak este otazku:mam 23rokov, 1dieta, ktore uz 2roky nedojcim, preco mi to podla vas v prsniku vzniklo? stale si to kontrolujem ci tu hrcku tam mam a stale je tam. Pocas menstruacie je mensia, po menstruacii je vacsia. Takyto nalez budu len sledovat?Mozem pokojne s tym zit? babicka mi zomrela na rakovinu prsnika. dakujem velmi pekne.
Stara otazka:
Dobry den, z vysledku histologie mam takyto zaver benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo). Na internete som nasla toto:
dysplázia – predrakovinové štádium charakteristické abnormálnym rastom buniek. Takze mam predrakovinovy stav? Z coho vznikla v prsniku vlastne ta dysplazia? Sleduje sa to, alebo aj operuje?dakujem
Vasa odpoved:
Dobrý den,
jde o terminologický protimluv. Uvedená diagnóza není předrakovinovým stavem a nevyžaduje žádnou operační léčbu. Jde o změny vznikající v souvislosti se "stárnutím" prsní tkáně. JS
Odpověď:
Dobrý den,
dědičná dispozice se u rakoviny prsu uplatňuje jen asi u 10 - 15% žen. Nález, který je u Vás popsán, nemá s jejím rozvojem navíc žádnou souvislost, příčinou jsou změny související s dynamickým vývojem prsní žlázy u ženy po porodu, která kojila. Obavy nejsou na místě. Stejně tak nejsou třeba ani žádné specifické kontroly. JS

Dysplazia prsnika

22. 07. 2012 12:16:30 - Anita
Dobry den, z vysledku histologie mam takyto zaver benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo). Na internete som nasla toto:
dysplázia – predrakovinové štádium charakteristické abnormálnym rastom buniek. Takze mam predrakovinovy stav? Z coho vznikla v prsniku vlastne ta dysplazia? Sleduje sa to, alebo aj operuje?dakujem
Odpověď:
Dobrý den,
jde o terminologický protimluv. Uvedená diagnóza není předrakovinovým stavem a nevyžaduje žádnou operační léčbu. Jde o změny vznikající v souvislosti se "stárnutím" prsní tkáně. JS

Těhotenství po konizaci

21. 07. 2012 13:13:16 - EvaP
Dobrý den pane doktore,

je mi 35 let, před 2 měsící jsem podstoupila konizaci jehlou (CIN 3) a ráda bych co nejdříve otěhotněla. Jsem tedy trochu zaskočena tím, že si mě můj gynekolog pozval na kontrolu až 6 měsíců po konizaci, kdy mi bude provedena cytologie a na základě výsledků bych se mohla pokoušet o otěhotnění. Považovala jsem konizaci za vcelku banální zákrok a tak je můj dotaz směřován k tomu, zda je opravdu nutné dodržet 6-ti měsíční lhůtu.

Děkuji Vám za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
hojení defektu po konizaci (která rozhodně není banální operací) vždy vyžaduje dostatečný čas. Aby vstup do těhotenství nebyl již od počátku hendikepován v důsledku jeho nedostatečného zhojení, je nutný adekvátní odstup. Nejkratší možná doba jsou 3 měsíce, ve většině případů je však nutné vyčkat dvojnásobek (někdy i déle) a teprve poté těhotenství realizovat. V opačném případě značně narůstá riziko potratu či předčasného porodu. Postup Vašeho lékaře je proto naprosto správný. JS

lichen sclerosus

20. 07. 2012 10:06:31 - emča
Vážený pane doktore,
mám na vulvě a v okolí konečníku několikrát ověřený biopsií lichen sclerosus. Léčba mastmi Dermovate a Elocom byla neúspěčná, po čase se zjistilo, že jsem alergická na složku, které obě masti obsahují. Lékařka mi nabídla masti Beloderm nebo Betnovate. Dáváte tyto masti také na toto onemocnění? Jak dlouho a jak často bych je měla mazat? Trápí mě dlouhodobě silné pálení a svědění a léčení po třech letech je bez efektu.
Děkuji moc za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
základem léčby lichen sclerosus jsou místně (v masti) aplikované kortikoidy. Nejúčinnější jsou zmiňované Elocom a Dermovate, alternativou, která může přinést u řady pacientek efekt, je i léčba jinými preparáty této skupiny vč. zmiňovaných. Pro rychlý ústup obtíží můžou pomoci i kortikoidy aplikované do postižené oblasti injekčně. Pro dosažení dlouhodobého efektu je nicméně nutné, aby intenzivní léčba trvala týdny (ideálně alespoň 9 týdnů) a následně bylo pokračováno měsíce v aplikaci dle potřeby. Součástí komplexní léčby je také podání léků na snížení svědění, zlepšení spánku a případné léčení současné infekce. JS

KOLIKRÁT NA KONIZACI ČÍPKU

17. 07. 2012 14:48:39 - MILČA
Dobrý den, byla jsem již 2x na konizaci teď mám znovu nález - nespecifikovatelné zhluky buněk - doktorka mi řekla, že jsem již byla 2x a už by nebylo co ořezat takže další postup navrhuje hysterektimii - zdá se mi to moc radikální ?
Odpověď:
Dobrý den,
odnětí dělohy jen pro cytologickou abnormitu, navíc nejasnou, je velmi radikálním přístupem, který u naprosté většiny žen není třeba. Cytologie je totiž jen částí informace o nálezu na čípku, tu je třeba vždy konfrontovat s dalšími vyšetřeními (velmi vhodné je ve Vaší situaci provedení testu na HPV infekci), zároveň je mimořádně nutné při úvaze o odnětí dělohy vždy zohlednit mnoho dalších faktorů - především věk, reprodukční plány a poměr přínos/riziko. Obecně je jiný přístup při řešení u žen do 50 let a naopak u starších atd. Důležitým faktem navíc je, že odnětí dělohy nikterak nesnižuje riziko rakoviny v porovnání s konzervativními postupy ošetření čípku, a tak by mělo být "řešením lépe neřešitelné situace". JS

Odstranění dělohy

16. 07. 2012 08:51:02 - A.P.
Dobrý den, Je mi 47 let, konizace děložního čípku, myom. V současné době nepravidelná menstruace (17 dní, 45 dní, 25 dní, 36 dní, 28 dní...). Délka menstruace 7dní někdy i 10-14 dní. Odebrán vzorek na HPV - negativní. Pře 7 lety léčena Proverou - nepravidelná menstruace. Můj gynekolog mi doporučuje odstranění dělohy, já tento zákrok odmítám, můžete mi sdělit Váš názor. Na preventivní prohlídky docházím 1 x za 7 měsíců. Děkuji za Váš názor. AP
Odpověď:
Uvedená problematika nikterak nesouvisí se zaměřením poradny na předrakovinové či rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. HPV negativní žena je totiž prakticky bez rizika rozvoje rakoviny děložního čípku, jiné důvody pro operaci je tak třeba diskutovat s praktickým gynekologem. JS

termín konizace

14. 07. 2012 11:17:15 - Petra L
Dobrý den, pane doktore,

mám konkrétní dotaz, týkající se termínu konizace, kterou mám Vámi indikovanou. Po uvážení všech aspektů, o kterých jsme spolu mluvili, jsem zvolila termín 15.8. 2012. Nicméně tento měsíc jsem začala zcela netypicky menses o týden dřív. Samozřejmě netuším, jak to bude příští měsíc – zda se týdenní předstih zachová či se naopak vrátím do starého intervalu. Chci se zeptat, zda by byl velký problém, kdybych termín zákroku zatím nechala s tím rizikem, že se může stát, že by to v krajním případě mohl být až 14.den menstr.cyklu? (do 13.8. jsem totiž pracovně v zahraničí a kdybych zákrok posunula o další měsíc, již bych se nevešla do tříměsíčního limitu, který jste doporučil. Navíc by mi zářijový termín již kolidoval s dovolenou – což je ovšem samozřejmě podružné a řešitelné). Předem velice děkuji za radu. Petra
Odpověď:
Dobrý den,
navrhoval bych termín neměnit. V případě, že by se menses opět opozdily, bude však po zákroku nutné předepsat léky k oddálení cyklu (ideálně, když během administrativního příjmu k hospitalizaci vše proberete s přijímajícím lékařem). Díky tomu se jednoduše docílí odekvátnějšího (tedy delšího) odstupu menstruačního krvácení. Případné obavy nejsou na místě - nejde totiž o nikterak výjimečný postup. JS

Závěr H SIL pokračování

07. 07. 2012 20:39:26 - PitHoney
Musím na Vaší odpověď reagovat.

Nyní jsem už po biopsii a výsledek je CIN III a na jednom okrsku CIS.
Psal jste mi,že při mém věku (22let) je riziko nálezu rakoviny mizivé, možnost nálezu "závažných předrakovinových změn" je však již reálná(pouze předrakovinové změny).Dále všude píšete,jak se to "rozvíjí" i několik let.

- Já Vám jen napíšu,mě se to pouze z normálního výsledku,nevím přesně,nejspíš to byl nález,jako má skoro každá žena,rozšířil až na rakovinu POUZE ZA 6 MĚSÍCŮ!
Tedy se ještě Vás optám,neměla bych navštívit Onkologickou poradnu?

Na druhou stranu,díky Vám jsem si tady v podstatě vyhledala,co jaká zkratka znamená.

Děkuji.Já už dál budu jen doufat,že se to konizací vyřeší.Aneta


Odpověď:
Dobrý den,
v prvé řadě je třeba opravit nepřesnost - výsledek biopsie u Vás rakovinu neprokázal - označení CIS (karcinom in situ) je jen jiný výraz pro závažné předrakovinové změny a je tedy zcela totožný s CIN 3. Vývoj předrakovinových změn běží podle aktuálních poznatků dvěma cestami - jednak stupňovitě (od změn mírných přes středně těžké až k těžkým) a jednak přímo ve změny těžké. Vývoj takového nálezu ale trvá v řádu mnoha měsíců až let. To, že u Vás změny doznaly "vývoje" v půlročním intervalu souvisí spíše s citlivostí detekčních metod, než se skutečnou rychlostí rozvoje nálezu. Konizace v naprosté většině případů zajistí trvalé vyléčení. JS

konizace a antikoncepce

05. 07. 2012 18:09:00 - Lucka07
Dobrý den, snažila jsem se projít archivem otázek, ale bohužel jsem neuspěla nebo špatně hledala.
Chtěla jsem se zeptat, jak je to s antikoncepcí po konizaci čípku. Pro upřesnění beru Lunafem. Antikoncepci jsem před výkonem nevysazovala, protože mě můj gynekolog řekl, že u takového malého výkonu to není třeba. Ale teď nevím, jestli, dobrat prášky a pak vynechat, aby se dostavila menstruace, nevím, zda je to po konizaci vhodné nebo pokračovat hned v druhém balení a menstruaci tím oddálit na dobu, kdy bude již čípek zahojen.

děkuji za odpověď, Lucie
Odpověď:
Dobrý den,
optimálně by měla být konizace provedena těsně po menses, v takové situaci je při užívání antikoncepce optimální vysadit ve standardním intervalu (tj. neprodlužovat). Nebyl-li termín konizace dobře časován, pak je vhodné oddálení menses prodloužením užívání alespoň na 14 dní po konizaci. JS

CIN II a HPV

04. 07. 2012 18:14:57 - alicka1982
Pane doktore, jeste jsem se chctela zeptat k memu dotazu predtim - co kdyz budu rodit ciarskym rezem? - I vtedy se neco s cipkem deje - nebo vubec? Meni se presto jeho povaha po porodu - nebo tam ty nezadouci zmeny ostavaji?
Dekuji moc , Alice
Odpověď:
Dobrý den,
zlepšení nálezu na děložním čípku je ovlivněno jednak mechanicky (díky tzv. otevírání čípku během porodu), ale i hormonálními a imunitními změnami během časného šestinedělí. I u žen po plánovaném císařském řezu tak v nezanedbatelném procentu nastává zlepšení nálezu. JS

Špinění

04. 07. 2012 17:51:20 - Nelinka
Dobrý den,
v říjnu 2011 mi byla provedena konizace čípku. Výsledek bez rakovinových změn , pouze chronický zánět. Bohužel se mi stále objevuje drobné špinění mezi cykly dál. V menší míře než před konizací. Byla provedena v červnu cytologie, která byla v pořádku. Paní doktorka mi sdělila,že vše vyšetření byla provedena a nic vážného nenašla. Pravděpodobně prý mám slabší cévy, čípek je křehčí a lehčeji se prokrví. A ještě po konizaci tak nezesílel.Občas mi dá tablety na zavádění , naposledy ascorutin. Je ještě nějaká možnost léčby? Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
při přetrvávání špinění po konizaci pro vleklý zánět je nutno myslet jednak na jeho doléčení, zároveň je nutné zohlednit případné hormonální vlivy. Podstatným faktem je, zda se špinění objevuje spontánně (pak je na vině spíše hormonální porucha) nebo po styku či fyzické námaze (tam je příčina spíše v nedoléčeném zánětu). Léčebné možnosti by měly zohlednit i aktuální vzhled povrchu čípku - tj. zda je "z čeho" by ke krvácení docházelo. V některých případech je totiž možno drobná krvácející ložiska cíleně ošetřit. JS

CIN II a HPV

04. 07. 2012 13:24:18 - alicka1982
Dobry den pan doktor,

mam 25 rokov a momentalne som v 12tt. Cekam prvni dite.

Pred niekolkymi rokmi mi bola zistena diagnoza ASC-US. Nasledne som chodila na kontroly, a stale som bola pod sledovanim. Stav sa zhorsil myslim o 2 stupne.

Momentalne zijem v zahranici (s vyspelym zdravotnictvom).
Kedze som tu tehotna, a spominala som gynekologovi, ze som mala na cipku zmenene bunky, provedli mi tady PAP- aj ked sa v tehotenstve pry vetsinou nedela (v tyzdni 7tt+4). Mezitym jsem byla na KOLPOSKOPII - nezavisle na PAPe, kvuli jemnemu spineni. Ta dopadla velmi dobre -zadny viditelny nalez, nic.

Vcera mi oznamili vysledky z PAPu:
HPV - High Grade SIL CIN II.
Nasledne odporucili ZNOVU opakovat KOLPOSKOPIU, a udelat BIOPSIU.
Dnes jsem byla uz na KOLPOSKOPII (u toho sameho doktora kde ca. pred tydnem) a znova se mi tam dival. Rikal, ze tam je vsechno v poradku, mozno malinko HPV virus, ale ze vubec nevidi duvod na delani biopsie.

Zaroven rek, ze v tehotenstvi se vsechno meni, preto normalne PAP v tehotenstvi ani nedelaji. Navyse ze vysledek z PAPu neni povazovan v tehotenstvi za hotovou diagnozu a ze je tam ca. 40% variabilita vysledku.

Objednal ma znovu za mesic a rekl, ze nevidi duvod na paniku, plac (protoze jsem se tam malem zhroutila) ani na nic podobne.

Muze sa podle vas po porodu i take neco jako je tohle upravit? Pise sa ze po porode se cipek hodne meni. jak to tam prosim probiha?
Opravdu se to pocas tehotenstvi yhorsuje a po porode zlepsuje?

Myslite, ze kdyby to bylo vazne, byl by to na kolposkopii doktor uz videl??

Je neco jak si stav zlepsit? Bude mozne mit vic deti i kdyby jsem po porodu musela na konizaci?

Co si o tom myslite.

Moc krat Vam dakujem, ste uzasny ze nam vsetkym pomahate!

Alica
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený postup je podle všech aktuálních poznatků naprosto správný. Do jisté míry jde o "štěstí v neštěstí" - zjištění předrakovinových změn v těhotenství opravdu není důvodem k žádným obavám, naopak, změny, které by u netěhotných žen vedly k operaci se u těhotných jen sledují. Pakliže vstupní vyšetření pomocí kolposkopie vyloučí (naštěstí velmi vzácnou) rakovinu, je naprosto adekvátní postupovat konzervativně a pouze sledovat v intervalu po 8-12 týdnech. Riziko zhoršení nálezu je mizivé, naopak je vysoká šance na spontánní vymizení změn nebo alespoň jejich zlepšení po porodu. Sama pro zlepšení nálezu udělat bohužel nic nemůžete, na druhou stranu i při nutnosti provedení konizace po šestinedělí není třeba zásadních obav pro eventuální další těhotenství. JS

Výsledky HSIL

03. 07. 2012 11:17:16 - jana29
Vážený pane dokotore,
v listopadu 2011 mi na cytologii vyšlo LSIL nyní v květnu 2012 HSIL. Můj gynekolog mě posílá do COP.
Je mi 29 let a s přítelem bychom chtěli založit rodinu. Je s tímto výsledkem nutná konizacce čípku, kterou mi můj gynelokol vyhrožuje? Nebo je možné sledování a snažit se co nejdříve otěhotnět a doufat, že se stav po porodu zlepší.

Velmi děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický stěr není diagnózou, vyjadřuje pouze podezření na možnost přítomnosti určitého stupně změn. Stanovit tak další postup bez výsledků dalších vyšetření není možné. Odeslání do ambulance COP je v dané situaci zcela optimální řešení. JS

Závěr: H SIL

28. 06. 2012 22:40:20 - PitHoney
Dobrý den,chci se zeptat na podrobnější vysvětlení závěru stěru z děložního čípku - H SIL
Včera jsem byla na dalším vyšetření,kde na čípek doktorka koukala mikroskopem a odebírala kus čípku na rozbor - čeho,proč?
Čeká mě operace,tedy konizace.Ale za týden mi má paní doktorka ještě říci,jestli tam je už rakovina,nebo ne..
Je to vážné?Je mi 22let,bojím se rakoviny,ozařování,smrti..

Jinak jsem necelé 3 měsíce po porodu,nezmění se něco ohledně kojení?

Předem děkuji za odpověď,Aneta
Odpověď:
Dobrý den,
abnormální výsledek cytologického stěru není diagnózou! Vyjde-li tedy výsledek cytologie tak, že je vysloveno podezření na závažné předrakovinové změny (jako je tomu u Vás) je nutné pečlivě vyšetřit pomocí gynekologického mikroskopu a z podezřelých míst odebrat vzorky tkáně (tj. provést tzv. biopsii) k ověření skutečné závažnosti nálezu. Postup Vaší lékařky je proto naprosto správný a velmi chválihodný. Další řešení bude záležet na výsledcích. Riziko nálezu rakoviny je naštěstí ve Vaší věkové kategorii mizivé, možnost nálezu závažných předrakovinových změn je však již reálná - bude-li tomu tak, pak je nezbytná konizace děložního čípku - malý zákrok, který lze velmi jednoduše provést ambulantně (bez nutnosti pobytu v nemocnici) i v místním umrtvení a tedy bez omezení možnosti kojení a péče o kojence. JS

Rekonizace děložního čípku

28. 06. 2012 09:07:11 - Branišová
Dobrý den, jsem po rekonizaci děložního čípku. Zákrok 15.6.2012. Momentálně jsem po menstruaci, ale stále ještě slabě špiním.Chtěla jsem se zeptat, jestli je to normální a po jakou dobu. Děkuji hezký den, Branišová.
Odpověď:
Dobrý den,
špinění v různé míře je po konizaci normálním obrazem hojení a přetrvává až 6 týdnů. JS

Histologický nález

26. 06. 2012 10:21:39 - Tereza25
Dobrý den,
potřebuji poradit. Je mi 25 let, chodím pravidelně ke gynekoložce. Již několikrát mi bylo řečeno, že mi vyšlo cyto na hraně - jednou v pořádku, pak zase ne.
25.11.2011 mám napsáno L SIL.Kolpo TZ J -
23.5. u č. 12 KNIPS HV: těžce dyspl
Toho 23.5. mi byla gynekoložkou provedena asi i biopsie... Výsledek histologického vyšetření: 4mm částka sliznice transformační zóny hrdla, na povrchu i v lumen endocervikálních krypt se nachází těžce dysplastický epitel, CIN 3, bez známek stromální invaze. Imunohistolochemický průkaz exprese p16 proteinu je difuzně pozitivní.
Mám tedy několik dotazů:
1) co znamená difuzně pozitivní?
2) co znamená bez známek stromální invaze? to je dobře nebo právě špatně?
3) proč mě paní gynekoložka neposlala rovnou na konizaci? 26.7. jedu na onkologicko- gynekologické oddělení do nemocnice, ale pouze na další vyšetření...Z diskuze jsem však pochopila, že pokud již vyjde CIN 3, tak nic jiného než konizace mě nečeká? a nebo snad ano? Je ještě jiná možnost než chirurgický zákrok?!
4)Tento dotaz asi není přímo pro lékaře, ale...Zrovna jsem dostudovala, hledám si práci. A tak nevím, jestli raději nepočkat, protože nastoupit do práce a hned žádat o dovolenou z důvodu operace a následné rekonvalescence...Takže, je možné ihned po operaci nastoupit do práce?Nemělo by se jednat o fyzicky náročnou práci.
Předem moc Vám děkuji za odpověď.
Čekat měsíc na další vyšetření je opravdu peklo, když ani člověk pořádně neví co ho vlastně čeká :-(
S pozdravem Tereza
Odpověď:
Dobrý den,
1. knips je výraz používaný v některých částech ČR jako označení pro odběr biopsie (tedy malého vzorku tkáně z nejvíce podezřelých míst), ta u Vás prokázala závažné předrakovinové změny. Moderní vyšetřovací metody pro ověření takového nálezu využívají ještě i průkaz některých bílkovin. Mezi ně patří i protein p16, který je přítomný u těžkých předrakovinových změn čípku ve všech vrstvách povrchových buněk - odborně řečeno - vzorek je "difúzně pozitivní".
2. pro předrakovinové změny je charakteristické, že se nešíří do hlubších vrstev děložního čípku - tedy, že zůstávají tzv. na místě. Odborný výraz pro takový nález uvádí absenci tzv. stromální invaze. Zkrátka - toto je správně.
3. nejlepším postupem při cytologických změnách (a zejména pak mírných, jako byly u Vás) je u mladých žen pečlivé kontrolování. Teprve při zhoršení nálezu patrného při vyšetření mikroskopem (tzv. kolposkopii) nebo při zhoršení cytologie je nutné takovou změnu jednoznačně ověřit - k tomu je určena biopsie. Ke konizaci jsou následně doporučeny pouze ženy s jednoznačně prokázanými závažnými předrakovinovými změnami. Uvedený postup (který probíhal i u Vás) je naproto nejsprávnější a Vaší lékařku lze jen a jen chválit, z pohledu současné medicíny totiž neexistuje lepší péče.
4. jiná možnost než konizace v případě nálezu závažných předrakovinových změn není. U většiny žen je naštěstí trvalým řešením. Zároveň jde ale o relativně jednoduchý zákrok, který nikterak neovlivňuje možnost jít druhý den po zákroku do práce. Jediné omezení je hygieně.
JS

opakovaná pozitivita na HPV39

25. 06. 2012 16:55:31 - Avelyn
Dobrý den, mám opakovaně zjištěnou pozitivitu na HPV 39. Poprvé jsem se nechala testovat na high-risk HPV asi ve 30 letech, kdy u mě propuklo něco jako únavový syndrom, měla jsem genitální herpes a prokázané snad všechny existující typy herpesvirů CMV, EBV, HSV1, HSV2, VZV... Tehdy jsem ukončila svůj dlouhodobý vztah s rizikovým partnerem a chtěla jsem začít vztah nový, jenomže po první noci u mě propukl ten výše popsaný únavový syndrom nebo primoinfekce HSV2, nebocotovlastně bylo. Takže jsem tento vztah ukončila po první noci a asi za rok jsem se seznámila se svým mužem. Od svých cca 31 let jsem tedy ve stabilním klidném partnerském vztahu s jedním mužem, porodila jsem dvě děti... Letos jsem se nechala opět testovat na high-risk HPV a jsem stále pozitivní na HPV39.

Mám to nějak řešit? Moje gynekoložka s tím nechce nic dělat... Neměla bych být sledovaná na nějakém speciálním pracovišti? Údajně nemám žádné změny na čípku, ale svojí gynekoložce moc nedůvěřuji, že dělá správně stěry a tak...

Avelyn
Odpověď:
Dobrý den,
opakovaná pozitivita HPV stejným typem viru je jednoznačným rizikovým faktorem možných problémů v budoucnosti. Cest řešení je několik a žádná není lepší či horší, vždy je nutno postupovat individuálně, zejména pak s ohledem na věk a reprodukční plány. První možností je konzervativní postup - tj. cytologický stěr a kolposkopické vyšetření a při negativitě obou kontrola za rok včetně zopakování testu na HPV, druhou možností referování do specializované ambulance COP k provedení expertního kolposkopického vyšetření čípku (prohlédnutí mikroskopem) a při negativitě identický postup jako u první možnosti, třetí varianta je již aktivním přístupem s provedením tzv. random-multikvadrantové biopsie - tj. odběru více vzorků tkáně z čípku z náhodných míst k vyšetření, zda již nejsou přítomny předrakovinové změny, při negativitě biopsie platí opět postup jako u první varianty a poslední varianta, která je nejradikálnějším přístupem s provedením šetrné konizace čípku s cílem zcela odstranit oblast (odborně tzv transformační zónu), kde jsou buňky napadené virem. JS

Dotaz HPV prekanceroza

25. 06. 2012 15:43:52 - Hanina
Dobrý den,

je mi 29 let, mám dvě děti a jsem HPV pozitivní, mám těžké předrakovinové změny na čípku, jsem objednaná na konizaci do Motola.

Zajímalo by mě kolik procent žen po konizaci se vyléčí z HPV infekce?
A na kolik procent mám šanci, že i po konizaci se mi vyvine rakovina? Může se mi vůbec vyvinout pokud jsem kontrolovaná v COP a jdu na konizaci?
Co se děje v případě, že po konizaci je v odstraněné části rakovina? Kolik procent je rakovina z hystologie po konizaci?

Mám radši říct před operací aby mi to vzali pořádně? Jak ten operatér pozná kolik toho má vzít?

Je možné, že mě bolí podbřišek z předrakovinových změn?
Jiné problémy nemám (zánět, infekce atd. ne)

Jakou roli hraje imunita a psychika s HPV infekcí?

A jak dlouho se HPV vir zdržuje v mužském těle?


Moc děkuji za Váš čas a odpověď!

S přátelským pozdravem,

Škrabalová






Odpověď:
Dobrý den,
vzhledem k počtu nesourodých otázek odpovídám v bodech:
1. s HPV infekcí se setká asi 80% populace již v časné dospělosti, po 30. roce života je v Evropě asi 7% HPV pozitivních žen. V případě, že v důsledku přetrvávající HPV infekce vzniknou předrakovinové změny, je infekce spolu se změnami po konizaci eliminována podle různých studií cca od 80% do 99%.
2. riziko rozvoje rakoviny po konizaci je vyšší u žen s ponecháním zbytkových změn a s ponecháním zbytkové HPV infekce. Ani jednomu ale nelze zcela předejít, a tak je někdy nutná k prevenci rozvoje rakoviny i opakovaná konizace.
3. neexistuje žádné vyšetření ani žádní lékař, kteří by s absolutností zabránili vzniku rakoviny čípku. Jediné co současná medicína umí je snížit riziko na minimum. Předejít vzácnějším a agresivním variantám nádorů, především těm které vznikají skrytě uvnitř kanálku děložního čípku, je však téměř nemožné.
4. je-li v konusu zjištěna rakovina, pak závisí na jejím rozsahu. Mikroskopické nádory jsou konizací vyřešeny, větší ložisko je nutno léčit operací, vzácněji i ozařováním.
5. v ideální případě by v konizacích, které jsou prováděny pro podezření na předrakovinové změny, měly být nalezeny maximálně mikroskopické rakovinové nádory, které jsou zároveň konizací vyřešeny.
6. rozsah zákroku se vždy přizpůsobuje rozsahu a uložení změn na děložním čípku. I proto je naprosto kruciální, aby každá žena podstoupila v rámci vyšetření před konizací i kolposkopické vyšetření, jehož cílem je pečlivý popis změn a tím i stanovení rozsahu zákroku. Během operace se navíc označuje rozsah změn ještě i speciálním roztokem. Preventivní provádění výkonu ve větším rozsahu je nelogické, zejména pak u mladých žen. Může dojít k zajizvení čípku s možnými komplikacemi pro zdárný průběh těhotenství, ale i pro možnost sledování, odběry cytologie, optimální průběh menses atd.
7. bolesti v podbříšku mohou v některých případech souviset se zánětlivými změnami v čípku, které velmi často provázejí změny předrakovinové. Mnohem častěji je ale příčina jiná.
8. vliv psychiky na HPV infekci není znám; poruchy imunitného systému - vrozené i získané - mají prokázaný velmi negativní vliv a jsou jedním z hlavních důvodů proč HPV infekce vede k rozvoji předrakovinových a rakovinových změn.
9. anatomické podmínky pro přetrvávání HPV infekce u mužů nejsou optimální, většina infekcí je proto přechodná a vymizí sama do dvou let.
JS

konizace a záněty

23. 06. 2012 15:22:39 - Pavlín
Dobrý den,
2/2010 jsem podstoupila konizaci děl.čípku z důvodu CINII-III.,konizace byla dle lékaře rozsáhlejší, výsledná Dg. IA1, odstraněno bylo vše, po této stránce se tedy považuji za zdravou. Ve zprávě z histologie bylo dále uvedeno:cervix s ovulum Nabothi, hyperplasií rezer.buněk, povrchovým smíšeným zánětem...
Můj dotaz zní:
1. Měla jsem být pro zánět přeléčena ATB?

2. Může tento nepřeléčený zánět či konizace samotná souviset či podílet se na vzniku klasických mykóz? Něco jako oslabení imunity v této oblasti? Po konizaci mě tyto záněty začaly trápit a to čím dál častěji, až do frekvekce 1xměsíčně (již celých 12 měsíců),nejčastěji před menzes, úspěch nepřináší ani opakovaná systémová antimykotika.
Už jsem z toho zoufalá.
Děkuji za odpověď, Pavlína (35let, dvě děti).
Odpověď:
Dobrý den,
1. antibiotická léčba je při uvedeném výsledku histologie vhodná, není však nezbytná. Záleží především na vývoji hojení a také na obtížích, které byly přítomny před a po operaci.
2. konizace ani zánětlivé změny čípku nejsou příčinou kvasinkové poševní infekce; zánět čípku (a zejména neléčený) však může podporovat a zároveň být podporován jinými poruchami mikroprostředí v pochvě - především tzv. bakteriální vaginózou - nerovnováhou mezi některými bakteriemi, které se v pochvě přirozeně vyskytují.
JS

změny na děložním čípku- poděkování

21. 06. 2012 13:40:17 - EvaD.
Vážený pane doktore,

měla jsem před časem na Vás obsáhlý dotaz ohledně mých zjištěných změn na čípku při kolposkopii a přitom negativní cytologii. Vše jste mi srozumitelně vysvětlil a tím i uklidnil, čekání na další odběry z COPu, který jsem navštívila nebylo tak stresující. I tam jsem měla cytologii negativní a na biopsii jsem tudíž ani nemusela.

Pane doktore, jen ještě prosím o Váš názor. Nález při kolposkopii hodnotil pan dr. Slavík po výsledcích cytologie jako "fyziologický" (tak mi to alespoň řekla sestřička). Mám jen dotaz - test na HPV se u žen starších 35let v CGOPu (při podezření že nález je způsobený jejich vlivem) dělá automaticky?

Chtěla bych Vám tímto ještě jednou za všechny na této poradně poděkovat za Vaši trpělivost a ochotu a též rychlost odpovědí, moc nám tím pomáháte, mnohdy opravdu nevíme co jaké výsledky znamenají a vlivem stresu, spěchu apod. se je nedozvídáme ihned u svého ošetřujícího lékaře.

Ještě jednou díky za všechny.

Eva D.
Odpověď:
Dobrý den,
HPV test se v ČR dosud v žádné indikaci neprovádí automaticky. Současná vědecká data však dokládají pro určité konkrétní situace (některé opakované abnormity cytologie, sledování po ošetření čípku aj.) jeho mimořádnou přesnost a výjimečnou výpovědní hodnotu - především pak při negativitě, která téměř vylučuje riziko jakéhokoliv závažného nálezu na děložním čípku dokonce na několik let dopředu. Je ale pouze na lékaři, zda HPV testu využije nebo jej v příslušné situaci doporučí pacientce jako možnou alternativu tradičního postupu (byť třeba ve formě nadstandadrní služby s plnou úhradou). JS

Dysplazie těžká a gravidita

21. 06. 2012 11:32:20 - kaseny88
Dobrý den Vážený pane doktore. Je mi 24 let a přišli mi na dysplazii 3 typu. Navrhnuli mi zákrok, jenomže, já jsem na počátku gravidity. Nicméně mi řekli, že zákrok odloží, jenomže já mám strach, aby se ty změny nezhoršily a nakonec to potom nevypuklo v rakovinu?? Je to možné?? Předem děkuji za odpověď. Přeji pěkný den
Odpověď:
Dobrý den,
riziko zhoršení závažných předrakovinových změn děložního čípku během těhotenství je velmi malé. Ošetření děložního čípku během těhotenství je zároveň velmi rizikové pro zdárné donošení dítěte. Navíc existují přesvědčivé důkazy a významném zlepšení nebo dokonce vymizení předrakovinových změn čípku u části žen po porodu. Sledování je proto v dané situaci optimálním postupem a případné řešení je vhodné odložit až na období po šestinedělí. JS

Dotaz

20. 06. 2012 20:36:57 - Pavla Kočárková
Dobý den.Mám na Vás velkou prozbu.Mojí mamce odoperovali rakovinu vulvy a vzali ji i kus tříel.Rakovina se jí i přes ozařování vrátila zpět.Má to i v močové trubici.Chtěla jsem se zeptat,jaká je šance na výléčení.Předem děkuji za Vaši odpověď.
S pozdravem Kočárková
Odpověď:
Dobrý den,
léčba návratu pokročilé rakoviny zevních rodidel po operační léčbě s následným ozařováním je velmi svízelná. Umožňuje-li to zdravotní stav pacientky a současně i rozsah nálezu, je snaha opakovat operaci. V opačném případě jsou bohužel léčebné možnosti omezené. JS

lichen sclerosus

20. 06. 2012 18:27:03 - zaza
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Mám lichen sclerosus
na vulvě a také v oblasti recta. Po dlouhém léčení mastmi mi byla
zjištěna testy alergie na parabeny a propylglykol. Nemohu proto aplikovat žádné masti. Byla jsem doporučena do Motola, kde jsem měla operaci laserem - bez efektu, dále Hornovu operaci také bez efektu. V současné době jsem v péči ambulance proti bolesti, kde jsem absolvovala 2 zákroky, které mi také nepomohly od intenzivního pálení, svědění a bolesti v anogenitální oblasti.
Jsem zoufalá, všichni lékaři krčí rameny a já nevím jak mám s tímto utrpením dále žít.

Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
v situaci natolik komplikovaného onemocnění zevních rodidel je velmi obtížné (ne-li nemožné) jakkoli "zázračně" poradit. Jedinou šancí na úspěch je aktivní spolupráce gynekologa s dermatologem a specialistou na léčbu bolesti a současná kombinace více léčebných postupů najednou. JS

Konizace

18. 06. 2012 18:53:49 - EvaP
Dobrý den,
před měsícem mi byla z důvodu CIN 3 provedena konizace, po které jsem byla 2x hospitalizována pro velké krvácení. Při druhé hospitalizaci mi byly na čípku provedeny stehy, po kterých krvácení ustalo. Vzhledem k tomu, že plánujeme těhotenství, tak je můj dotaz směřován k tomu, zda tyto komplikace nemohou mít vliv na funkci čípku v těhotentví. A ještě by mě zajímalo, z jakého důvodu i přes dodržování všech pokynů po konizaci, se u mě objevovalo bez zjevné příčiny tak velké krvácení.

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
"sešití děložního čípku" je jednou z metod řešení silného krvácení z operační rány po konizaci. K ošetření se používají vstřebatelné stehy, které se s odstupem několika týdnů zcela uvolní a funkci ponechané části čípku většinou do budoucna nikterak významně neovlivňují. Příčinou silného krvácení s delším odstupem po konizaci je až na výjimky průvodní zánět. JS

Opakovany ASC-US

17. 06. 2012 21:36:08 - timsi
Dobry den.
Chcela by som Vas poprosit o radu, co sa tyka mojej diagnozy.
V marci mi vysiel PAP test II-III - ASC-US, s odporucanim testu HPV a opakovania cytologie. V maji urobeny LBC metodou mi vysiel rovnako exocervix:PAP II-III - ASC-US, susp. HPV, endocervix PAP II. HPV test: mierna pozitivita.Lekar mi telefonicky povedal, ze som nosičkou HPV - ale mam nízky titer (okolo 3)a staci odber opakovat o 6 mesiacov. Dost tomu vysvetleniu o HPV nerozumiem. Je sanca, ze posilnenim imunity sa mi moze vysledok exocervixu zlepsit? Ci ma tato diagnoza skor zhoršujucu prognozu?
Vdaka
Odpověď:
Dobrý den,
podle velké vědecké studie z USA (tzv. ALTS study) je provedení testu na HPV nejpřesnějším způsobem jak řešit opakovaný cytologický výsledek hodnocený jako ASC-US. U žen s negativním výsledkem je totiž riziko závažného nálezu prakticky nulové a je možno dále sledovat v tradičním ročním intervalu, naopak ženy pozitivní by měly být vyšetřeny specialistou na kolposkopii (prohlédnutí čípku gynekologickým mikroskopem). Kvantifikace výsledku HPV testu je v klinické praxi nesmyslná - jinými slovy i slabá pozitivita je pozitivita. Další postup je v takovém případě vždy závislý na výsledku vizuálního nálezu a ideálně i odběru biopsie (malého vzorku tkáně) v případě přítomnosti abnormity. Specifické postupy, jak sama ovlivnit příznivě vývoj cytologické abnormity a HPV pozitivity, bohužel neexistují. JS

Cytologie

16. 06. 2012 21:43:30 - Cabova
Dobry den.Je mi 37 let a mam dve deti.Pred rokem mi vysla cytologie AGC-NOS.Na kontrolni ster jsem mela prijit za tri mesice.Mezi tim mi nebyla nasazena zadna lecba.Druhy ster byl AGC-NOS a ASC-H.Treti ster vysel AGC-NOS a po roce ctvrty ster opet AGC-NOS a ASC-H.Muj pan doktor me odesila do Centra onkologicke prevence kde se po vysetreni rozhodne co bude dal.Cely rok jsem byla sledovana,brala vitaminy,nekourim,mam staleho partnera a vysledky jsou porad spatne.Chci se zeptat jestli je muj pripad na konizaci,nebo jestli by jste mi ji doporucil nebo pouze sledovat.Dekuji Cabova.
Odpověď:
Dobrý den,
o uvedené problematice jsem psal nesčetněkrát - projděte si archiv odpovědí najdete zde podrobně vše podstatné. Ve zkratce - cytologický stěr není diagnózou, jeho účelem je vyslovit podezření na možné změny a ty buď následně potvrdit nebo vyloučit. Zejména u tzv. hraničních stěrů - tj. stěrů, jejichž závěr nevyslovuje podezření na konkrétní úroveň změn, ale říká, že jsou přítomny abnormity nejisté či jinak podezřelé (což je případ Vašich výsledků), je nutné pečlivé vyšetření nejlépe specialistou na problematiku abnormálních nálezů na děložním čípku. Teprve vyšetření může rozhodnout, zda je nutné ošetření nebo nikoliv. JS

Vysledky cyto HSIL

14. 06. 2012 16:10:20 - Kleinova.L
Dobry den pane doktore,mam na vas nekolik dotazu.
V dubnu roku 2010 jsem mela zanet preleceny antb.Pote jsem otehotnela a v 10tt mi byly zjisteny mirne predralovinove zmeny na cipku.Porodila jsem prirozenou cestou avsak pul roku po porodu se zmeny na cipku znovu ukazaly.Chodim do FNM kde mi prijde,ze to lekari berou jak na bezicim pasu a nikdy se se mnou nikdo moc nezabyval natoz ze by mi nekdo zodpovedel me dotazy.Pred 2mes.mi byla udelana cyto s tim,ze ldyz tam neco bude,zavolaji.nikdo nevolal!Nyni 23.5.jsem byla u sveho obvod.gynekologa a cyto vysla:
Zaver:HSIL
Ster:Uspokojivy
Jine zmeny:Reaktivni bunecne zmeny,HPV zmeny.tezce dyspasticke bb.
Doporuceni:Histologicke vysetreni

Muzete mi prosim obecne rici,co to znamena a co si mmam myslet o tom,ze ze steru v Mote nic nevyslo?Jaktoze tedy tato cyto vysla tak spatne?Ztracim duveru v pravoviste v FNM.

Dostala jsem na vas doporuceni od primare Tomase Biliny,ktery je mym obvod.gynekologem.
Berete nove pacientky a je mozne se k vam objednat?Nenasla jsem na vas kontakt.Dekuji!
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález je metoda, která má upozornit na možné problémy na děložním čípku. Zdaleka však nemá absolutní přesnost, a tak není výjimkou, že je nález podhodnocen nebo naopak nadhodnocen. Vyslovuje-li však výsledek podezření na závažné předrakovinové změny (takový stěr je označený zkratkou HSIL), jako je tomu u Vás, je nezbytné velmi pečlivé vyšetření nejlépe ve specializované ambulanci Centra onkologické prevence. Posoudit příčinu diskrepance mezi nálezy u Vašeho praktického gynekologa a v nemocnici bez vyšetření nelze. Konzultace na naší klinice v ambulanci COP je samozřejmě možná - kontakty najdete v sekci pro pacientky na www.onkogyn.cz. JS

cysta

14. 06. 2012 11:22:53 - ejovatka 1
Dobrý den,pane doktore,prosím o Váš názor v čem by ještě mohl být problém.Je mi 42 let,poslední kontrola byla v dubnu 2012-děložní čípek,cytologie,děloha-vše v pořádku, žádný polyp,myom,na pravém vaječníku přetrvává sledovaná cysta.Přesto se během posledních několika měsíců stává,že asi tak kolem 10.dne po menstruaci se objeví slabé,krátké zašpinění a to samé několik dní před menstruací.Některý měsíc se to ale nestane.Mohla by toto způsobovat ona cysta?Do 40-ti let jsem s ničím žádné problémy neměla.Děkuji
Odpověď:
Uvedený problém nemá žádnou souvislost s předmětem poradny pro předrakovinové a rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Problém je třeba řešit s ošetřujícím gynekologem. JS

Očkování proti tetanu a následná cytologie

14. 06. 2012 08:45:11 - janaka
Dobrý den,

mám možná trochu netypický dotaz: Zajímalo by mě, zda může aplikované očkování proti tetanu (nevím dopředu, jaké očkovací schéma bude zvoleno) nějak ovlivnit výsledek následně provedené cytologie a pokud ano, jaký časový odstup by bylo vhodné zachovat.

Na očkování bych měla (po 10 letech) jít tento rok a na cytologii v září/říjnu, tak přemýšlím, jak to sladit, pokud to tedy může mít vůbec nějaký vliv.

Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
žádné očkování cytologický nález na čípku naprosto nijkterak neovlivní. Obojí je možno klidně realizovat v jednom dni. JS

konizace

12. 06. 2012 16:24:32 - tama
Dobrý den,

jsem objednaná na konizaci pro změny na děložním čípku, ale je to v termínu 4 dne menstruace. Mohu takto podstoupit zákrok?

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
slabé krvácení končících menses provedení zákroku vůbec nevadí. Zákrok bez obav podstupte. JS

eroze děložního čípku

12. 06. 2012 15:10:17 - lucie12
dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření u svého gynekologa. Jeho závěr z kolposkopického vyšetření byl: čípek hladký, Lem TZ 4mm. řekl mi jen, že se jedná o erozi děložního čípku. Můžete mi prosím vysvětlit co zkratka znamená a jak může dojít k erozi děl.čípku. Může k erozi dojít po pohlavním styku? Nebo na to může mít vliv před 6 týdny udělaná kyretáž po potratu? Moc Vám děkuji pěkný den
p.s. výsledky cytologie budu mít až za měsíc, tak jsem z toho hodně nervózní, protože se s manželem snažíme o dítě. Myslíte, že je vůbec vhodně otěhotnět. Může to mít nějaký vliv na případně těhotenství?
Odpověď:
Dobrý den,
TZ je zkratka pro tranformační zónu - tj. oblast. kde se potkávají dva typy buněk, které pokrvají děložní čípek. Jde o oblast, kterou při vyšetření musí každý gynekolog aktivně vyhledat a posoudit, zda vypadá adekvátně nebo vykazuje abnormity. Eroze je označení pro stržený pokryv na povrchu děložního čípku. Jde vlastně o "odřeninu" jeho povrchu. V naprosté většině případů takový nález vůbec nic neznamená, nejčastěji totiž vznikne při manipulaci gynekologickým zrcadly. Buňky děložního čípku se obnovují každé 3 měsíce a eroze se tak (stejně jako odřenina kdekoliv jinde na těle) sama zhojí. Na možnost otěhotnění a hladký průběh těhotenství nemá uvedený nález naprosto žádný negativní vliv. JS

HPV

12. 06. 2012 08:36:26 - JANA30
Dobrý deň, 7 mesiacov som bola liečená antibiotikami na infekciu e coli na krčku maternice zatial neúspešne, pred mesiacom pri cytologickom vyšetrení mi vyšiel HPV 3 stupeň, mám čakať do decembra na dalšie testy. Ako mám postupovať pri prevencií v domácej liečbe, kedže lieky mi neboli naordinované aby som pozitívne ovplivnila vysledky do decembra. Ďakujem s pozdravom KORDULIAKOVÁ
Odpověď:
Dobrý den,
žádná specifická léčba změn spojených s HPV infekcí děložního čípku dosud neexistuje. Cytologické vyšetření navíc neumí přesně HPV infekci rozpoznat, stejně tak neexistuje žádná kategorie změn označovaná jako "HPV 3. stupeň". Při předpokládané mírné změně v cytologickém stěru je obecně jediným doporučeným přístupem eliminace všech faktorů, které by potenciálně mohly nález zhoršovat - tj. nekouřit tabák, nebýt promiskuitní a dbát standardních hygienických pravidel intimního života. Samozřejmostí je gynekologická kontrola v doporučeném odstupu. JS

lichen sclerosus

11. 06. 2012 16:33:37 - zelenková
Dobrý den,
mám na vulvě a v oblasti kolem rekta lichen sclerosus ověřený 2x biopsií. Dlouhodobé mazání silnými kortikoidy /mast Dermovate a Belogent/, ani operace laserem v Motole mi nepomohlo od úporného pálení a svědění i v noci. Paní doktorka na kožním se moc snažila a dávala mi i jiné kortikoidní a hormonální masti, ale vše bylo bez efektu. Je mi 45 roků a každý den je pro mě utrpení, tímto silným pálením a svěděním trpím už 2 roky a nikdo mi zatím nedokázal pomoci. Špatně spím, v zaměstnání se nemohu soutředit na práci, mám problémy se sezením. Prosím Vás o radu a pomoc, zda je ještě nějaká jiná léčba této trýznivé nemoci. Budu Vám velice vděčná za jakoukoliv radu nebo pomoc. Chtěla bych se ještě zeptat, zda bych se k Vám nemohla objednat, ale nejsem z Prahy.
Děkuji moc za Vaši odpověď
Ještě dodávám, že jsem dostávala antidepresiva, vystřídala jsem jich několik, ale bohužel také bez efektu.
Odpověď:
Dobrý den,
při absenci efektu silných kortikoidních mastí je nutné uvažovat o správnosti stanovené diagnózy - tj. je nutné vyloučit jiné příčiny dyskomfortu, a zvážit, zda příčinou není působení více problémů najednou. Při závažných formách lichen sclerosus je vždy nutná kombinace léčebných postupů, samostaná léčbe jedním lékem nemá šanci na úspěch. Kombinuje se tak podání léků na zmírnění subjektivních obtíží - obvykle ze skupiny antidepresiv a sedativ, místní aplikace kortikoidů v masti nebo preparátu Protopic a současná aplikace injekčních kortikoidů přímo do oblasti zevních rodidel. U forem onemocnění nereagujících na léčbu je možné přímé ovlivnění nervových struktur v oblasti zevních rodidel pomocí tzv. neurolýzy či úplného zbavení nervového zásobení postižené oblasti pomocí tzv. Hornovy operace. Objednání na naší kliniku je samozřejmě možné, kontakty najdete na www.onkogyn.cz v sekci pro pacienty. Termíny jsou však díky množství pacientek velmi dlouhé. JS

LEEP NA ENDOCERVIX

11. 06. 2012 13:31:35 - Terys
Vážený pane doktore,
chtěla bych Vás moc poprosti o rozbor výsledků z mé druhé a snad již poslední konizace. Je mi 29 let, bez dětí a tímto bych se Vás i ráda optala, zda-li druhá konizace nějak negativně neovlivní plánované těhotenství. Děkuji. Takže tady jsou následující výsledky.
Konus čípku velikosti 0,7x0,4x0,3 cm (první částka) a 2x0,7x0,4 cm (druhá částka), zpracován kompletně do 9 histologických bloků. Materiál je značně zhmožděný.
První částka je pouze v jediném nepatrném úseku kryta vrstevnatým dlaždicovým epitelem.
Druhá částka je zhmožděná a výrazně termicky alterovaná, povrchový epitel je často kompletně stržený, v zachovalejších úsecích postihuje převážně a v některých blocích pouze ektocervikální porci krytou hyperplastickým vrstevnatým dlaždicovým epitelem. Ten pouze v některých blocích přechází v epitel endocervikální značně termicky alterovaný a zhmožděný, pouze ve 2 blocích v hodnotitelných úsecích s orientačně high grade dysplastickým epitelem (vzhledem ke zhmoždění a termické alteraci není možné bližší hodnocení), dysplastický epitel v těchto dvou blocích nedosahuje k okrajům konizátu. Ostatní bloky jsou pouze z ektocervikální porce, popř. natolik zhmožděné, že epitel zcela chybí.
Materiál bez invazivních maligních nádorových struktur.
B.
Hlen s krví a buněčnou a žlázovou drtí, materiál bez dysplazie či malignity.
Závěr:
pouze ve 2 blocích (č. 5 a 7) orientačně high grade dysplastický epitel, nedosahující k okrajům.
Odpověď:
Dobrý den,
1. Vliv konizace na správný průběh těhotenství je nutné posoudit vždy individuálně. Nejpodstatnější je totiž jaká část děložního čípku zůstala ponechána a jak se zhojila - bez vyšetření se tedy nelze blíže vyjádřit. Obecně sice platí že každá a zejména pak opakovaná konizace významně zvyšuje riziko komplikací těhotenství. Velmi však záleží jak byla konizace provedena - paradoxně tak může jedna rozsáhlá konizace způsobit více komplikací než dvě menší.
2. Výsledky Vaší opakované konizace (podle rozměrů vzorků velmi šetrně provedené) ukazují příznivý nález - jednak opodstatněnost provedení zákroku (nález totiž prokazuje závažné - odborně "high-grade" - změny) a jednak kompletnost jejich odstranění. Dále plně postačuje pouze kontrolování.
JS

myomy

11. 06. 2012 12:26:19 - jetelka
Ještě doplněk k mému dotazu. Odstraňují se někde v Brně myomy ultrazvukem ? Někde jsem četla, že v Praze ano.Ale kdyby to bylo nutné a mělo mi to pomoci, klidně se dělohy vzdám. Nechci stále brát prášky od bolesti. Jěště jednou děkuji
Odpověď:
Viz níže. JS

myomy

11. 06. 2012 10:00:48 - jetelka
Dobrý den. Omlouvám se, jestli jsem zde nesprávně, ale potřebuji poradit.Můj gynekolog mi našel myomy na děloze již dříve a každý rok je sleduje vnitřním ultrazvukem. Již jsem byla jednou i na konizaci děložního čípku a čípek už se pomalu zase horší a myomy mi začínají dělat velké problémy.Menstruaci mám někdy už po 19 dnech a mám ji třeba 14 dní a čím dál častěji mě bolí břicho těsně pod pupkem.Gynekolog čeká až mi bude alespoň 45 (je mi 36) a pak mi prý dělohu odstraní.a já se bojím, že to může napáchat víc zla.Děti už mám dvě a další neplánuji.Nechci pana doktora urazit, ale prosím doporučíte mi nějakého doktora z Brna nebo Kyjova popřípadě i Hodonína, který je v tomto odborník a řekne mi svůj názor?Předem Moc děkuji
Odpověď:
Uvedená problematika nemá žádnou souvislost z předmětem poradny pro předrakovinové a rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Dotaz je potřeba položit jinde, např. www.myomy.cz. JS

konizácia krčka

11. 06. 2012 09:52:18 - najka
Dobrý deň prajem,
Mám 34 rokov, som bezdetná (deti plánujem).
V 09/2011 mi vyšla cytológia LSIL vrátane HPV (pap ENDO II, EKTO IIIa). V 11/2011 som bola na kolposkopii. V správe sa uvádza: kolpo TZ s metaplastickým dlaž. epitelom, jemné nesgif.M, nízkostup.lézia, nález:cytol.K91112-LSIL, dg. N870.
Teraz som bola znova na prehliadku po pol roku a lekár mi odporúča: kruhovitú excíziu TZ vrámci JAS. V správe píše: kolpo TZ s metapl.epitelom, ACW, jemnéP-hraničná I. pre biopsiu, nález:cytol-CS 51221-LSIL. Prosím o radu, či mám podstúpiť túto konizáciu - či sú výsledky také zlé, alebo ešte vyčkať. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Nela
Odpověď:
Dobrý den,
všechny nálezy (jak cytologické, tak i kolposkopické) u Vás ukazují na přítomnost mírných předrakovinových změn a nevyslovují žádné jiné podezření. Takový nález není u mladé, nerodivší ženy, která zároveň nemá žádné obtíže (krvácení po styku či velmi silné výtoky), důvodem k jakémukoliv operačnímu ošetření, ale naopak k pečlivému sledování. Důvodem je velmi nízká onkologická závažnost nálezu a zároveň vysoká pravděpodobnost zlepšení nebo úplného vymizení po porodu. V případě plánování těhotenství je navíc velmi vhodné jeho včasné realizování. JS

konizace

10. 06. 2012 23:04:57 - k.kratka
Dobrý den, prosím o vaši radu:
před půl rokem při prev.prohlídce zjištěno cytologií LSIL vč. HPV, do té doby vždy negativní. Po půl roce byla cytologie v pořádku, ale potvrzeny HR HPV. Myslím, že k infekci mohlo dojít před 12 -18 měsíci. Je vhodné raději podstoupit konizaci nebo je ještě možnost likvidace infekce imunitním systém organismu? Je mi 50 let. Děkuji za váš názor.
Odpověď:
Dobrý den,
pravděpodobnost spontánního vymizení HPV infekce ve Vaší věkové kategorii je bohužel mimořádně malá. Normální nálezy cytologických stěrů jsou tak spíše dokladem jejich falešné negativity. Osobně bych v dané situaci byl spíše pro aktivní řešení a navrhoval konizaci. Alternativou je opakování HPV testu za 1 rok od posledního odběru a konizace až při průkazu přetrvávání pozitivity. JS

emča

09. 06. 2012 18:41:34 - emča
Vážený pane doktore,
děkuji Vám za odpověď na dotaz lichen sclerosus a mast Dermovate. Prosím můžete mi poradit jak dlouho a kolikrát denně mám tuto mast mazat a kdy mám čekat ústup obtíží -pálení a svědění . Kožní lékařka mi tuto mast již před rokem vysadila po 5 dnech a nadále mi nedoporučuje Dermovate mazat dlouhodobě, proto se obracím na Vás. Děkuji moc za Vaši odpověd´.
Odpověď:
Dobrý den,
délka léčebného schématu musí vycházet z rozsahu a pokročilosti onemocnění. Aplikuje se Dermovate mast (nikoliv krém!) na 9 - 12 týdnů - aplikace vždy na noc ve velmi tenké vrstvě. U pacientek s výraznými obtížemi je možno v prvních 3 týdnech aplikovat mast ještě i ráno. Po 9 - 12 týdnech je vhodné pokračovat aplikací 1 - 3 x týdně na noc podle míry obtíží alespoň ještě 6 měsíců. JS

LSIL

08. 06. 2012 18:55:57 - Radýsek
Dobrý den,
je mi 28let a již 5 let mám Chrohnovu chorobu a od dětství také autoimunní hepatitidu.Již asi 4 roky mám ve stěru stále nějaký nález.Nejdříve ASC-US,pak asi 2 roky ASC-H a teď LSIL včetně HPV.Mohl byste mi vysvětlit rozdíl mezi ASC-H a LSIL?
Je to lepší nebo horší stav?Chtěla bych otěhotnět,ale můj gynekolog mi to nedoporučuje.Bojí se zhoršení.Zajímal by mě Váš názor.Nechci čekat donekonečna.Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález není diagnózou, je pouze vyjádřením podezření na možnost přítomnosti změn. Porovnávat tak míru závažnosti cytologického stěru lze pouze podle znalosti frekvence příslušných abnormálních nálezů, které se za ním skrývají. Ta je vyšší a závažnější u stěrů hodnocených jako ASC-H ve srovnání se stěry hodnocenými jako LSIL, které častěji reprezentují jen nález mírných změn. Nedoporučení těhotenství u mladé ženy, která je navíc řadu let sledována pro nález na čípku, není vůbec logické - těhotenství a zejmén porod je totiž situací, která může pomoci významně zlepšit nebo zcela eliminovat změny na čípku. Navíc naší snahou je u mladých žen mnoho nálezů pouze sledovat právě proto, aby zbytečné ošetření nepřineslo riziko pro úspěšný průběh gravidity. Osobně bych Vaše snahy o graviditu naopak aktivně podporoval. JS

Změny na děložním čípku

07. 06. 2012 17:11:32 - maca76
Vážený pane doktore.
Při dnešní návštěvě u mého gynekologa jsem se dozvěděla že po cytol.stěru mám změny na čípku.Paní doktorka mi řekla že mám zánět,dostala jsem léky na vkládání-POLYGYNAX,po vybrání mě čekají kontrolní stěry.Po prohlídnutí čípku mi bylo řečeno že tam jsou cystičky.Dle výsledků mě prý odešle k zákroku do nemocnice s tím že pak už nebudu muset chodit na časté kontroly a budu mít klid.Z důvodu mého překvapení a strachu jsem na podrobnosti neptala.Mohla bych poprosit co znamenají tzv.cystičky na čípku a čím se dají vyléčit či snad odstranit?
Velice děkuji za Váš čas a odpoved.
Odpověď:
Dobrý den,
je mi líto, ale vyjádření o nálezu je natolik laické, že z něj nelze usuzovat na žádný jednoznačný problém. Na druhou stranu žádný předrakovinový ani rakovinový nález na čípku se neprojevuje tvorbou změn, které by jen vzdáleně připomínaly "cystičky". Drobné cystičky či puchýřky provázejí jednak přirozené změny, které prodělává děložní čípek každé ženy - pak se označují jako tzv. ovula Nabothi - jejich odstranění je nutné naprosto raritně při výrazném zvětšení. Mnohem vzácnější jsou puchýřky (tzv. blebs) při endometrióze. Jejich ošetření je nutné naprosto raritně. Podrobnější vysvětlení navrhovaných postupů je proto třeba žádat u ošetřující lékařky. JS

Histologie

06. 06. 2012 17:18:36 - petraj
Dobrý den ,pane doktore
znova se na Vás obracím a prosím o vysvětlení,jde o výsledky histologie po konizaci,k těmto výsledkům mi v nemocnici neřekli nic.Předpokládám že nejde tedy o nic vážného,přesto bych ráda věděla o co jde....
2,13.V těchto partiích je však dlaždicový epitel současně zánětlivě infiltrovaný a nelze tedy jaderné bezpečně odlišit od iritačních změn.Dysplastické změny nedosahují do resekčních okrajů.Dále mírná chronická floridní cervicitis.
První větě zcela nerozumín a dále nevím co je to floridní cervicitis,případně jestli je vhodná nějaká léčba.
Moc Vám děkuji za odpověď,Vaší práce si velmi cením. Musím podotknout,že velký problém vidím v tom že lékaři neinformují své pacientky.Děkuji za to že se můžeme obrátit na Vás
Odpověď:
Dobrý den,
zpráva není kompletní - mohu se tedy vyjádřit jen omezeně. V první větě je popisováno, že jsou přítomny zánětlivé změny děložního čípku, a tak nelze potvrdit ani vyloučit, že v odebraném vzorku nejsou zároveň i mírné předrakovinové změny - pro Vás jde naštěstí o informaci klinicky zcela nepodstatnou. Floridní cervicitis je označení pro aktivní zánět děložního čípku. Takový nález je velmi vhodné řešit v rámci pooperačního období podáním antibiotik, především pak v situaci, kdy byly před operací obtíže - krvácení po styku a silné výtoky. JS

oprava věty je neúplná, kofolka

05. 06. 2012 16:36:08 - kofolka
V imunohistochemickém vyčetření CK patrná pozitivní exprese DLAŽDICOVÉHO a ŽLÁZOVÉHO EPITELU, v Ki67 se jaderná exprese nachází převážně v bazální vrstvě, místy dosahující do vrstvy střední.
Odpověď:
Platí níže uvedené. JS

těhotenství a konizace

05. 06. 2012 16:26:32 - kofolka
Dobrý den pane doktore, prosím o Vaše vyjádření na mou diagnózu co by jste navrh vy. V onkogynekologii můj doktor chce čekat a odstranit až po dětech. Je mi 25let, vdaná, bezdětná. K tomu jsem teď v situaci, že ani nevím, zda chci mít děti při tomto nálezu, ale to je zřejmě způsobenou momentální psychikou.
Výsledky z biopsie - cytologie: HSIL, histologie: Excize z přechodné zony děložního čípku, kde ektocervikální úsek se známkami koilocytární dysplasie lehkého stupně CIN1. Ve žlázách se nachází nález obdobný na podkladě dlaždicobuněčné metaplasie odpovídající CIN1-CIN2. V imunohistochemickém vyčetření CK patrná pozitivní exprese v bazální vrstvě, místy dosahující do vrstvy střední. HPV HR 63421, Chlamydie: negativní, Sekrety kultivačně: Streptococcus agalactiae Veillonella. Dg.:Dysplasia cervicis utri gr I-II. Prosím o radu co by pro mě bylo nejlepší. Děkuji Vám moc a přeji pěkný den.
Odpověď:
Dobrý den,
popisovaný nález i způsob řešení je velmi pěkným dokladem naprosto správného postupu při řešení změn na děložním čípku u mladé pacientky. Pro daný nález totiž neplatí dogmatické rozhodnutí a správných je více možností. Nejlepší je postupovat přísně individuálně a pečlivě zohlednit všechny další faktory - především pak věk a reprodukční plány. Při dobře přehledném a plošně nevelkém nálezu, který vylučuje přítomnost závažnějších změn než prokázala biopsie je konzervativní postup pro velmi mladé ženy moderním a chválihodným přístupem. Pečlivé sledování sice nedokáže zabránit případné nutnosti ošetření (nejčastěji z důvodu zhoršení nálezu do závažnějších předrakovinových změn), ale spolehlivě zabrání vzniku rakoviny a navíc u části žen může při stabilním a nehoršícím se nálezu být jen dozorem bez nutnosti jakékoliv operace. JS

lichen sclerosus

02. 06. 2012 19:11:45 - Novotná
Dobrý den,
mám na vulvě histologicky ověřený lichen sclerosus. Žádné kortikoidní masti ani ošetření laserem mi nepřineslo žádnou úlevu od intenzivního pálení a svědění v anogenitální oblasti. Budí mě tyto problémy i noci, nemohu spát. Dále jsem se chtěla zeptat na mast Dermovate a Elocom /měla jsem je také/, které doporučujete mazat mnoho měsíců i roky, jak je možné, že na doporučení výrobce /příbalový leták/, tyto masti do této oblasti výslovně zakazuje! Kožní lékařka mi je dala jen na velmi krátkou dobu max. 5 dní, ale bohužel mi od mojich problémů napomohly. Jsem zoufalá už 3 roky s touto nepříjemnou žáležitostí bojuji, můj život se změnil v peklo, nemohu sedět, chodit, spát. Prosím není nějaký nový lék nebo operace na tuto nemoc. Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
lichen sclerosus je kožní onemocnění, jehož podkladem je neinfekční zánět. Nejefektivnější léčba je pomocí místně aplikovaných mastí s vysoce efektivními kortikoidy. Zmiňované preparáty Dermovate a Elocom jsou proto podle všech vědeckých dat jednoznačnou metodou prvé volby. To, že je v příbalovém letáku aplikace na genitál nedoporučena, je jen smutným dokladem rigidity farmaceutických firem, které nerespektují aktuální vědecké informace. Takových příkladů lze v medicíně najít celou řadu, naštěstí příbalový leták má hlavně ochraňovat výrobce a poučení pacienta a zodpovědnost za adekvátnost a bezpečnost léčby je na lékaři. Všechny renomované zahraniční odborné společnosti (ISSVD, ASCCP, FIGO atd.) mají oba preparáty ve svých doporučeních jako nejeefektivnější léčebný prostředek. O tato doporučení se lze s velkým úspěchem opřít už jen proto, že v ČR žádná národní doporučení neexistují. Pro dosažení účinku je nicméně třeba realizovat léčbu dostatečně dlouho, několikadenní podání nemá vůbec žádnou šanci na jakýkoliv úspěch. JS

Karcinom

01. 06. 2012 19:24:03 - Adela
Dobrý den,
jsem 6 týdnů po konizaci na kterou jsem šla s CIN III se spornou invazí. Dnes mi bylo zděleno že mam karcinom děložního hrdla v nejnižší fázy. Je mi 29 let a děti nemám. Lékaři zvažují rekonizaci. chtěla bych se zeptat jestli se v této fázy může dál šířit do jiných orgánů a zda by případně odstranění dělohy uplně vyřešilo můj problém. Děkuji moc za odpověď.
Adéla
Odpověď:
Dobrý den,
nejčasnější stadium rakoviny děložního čípku - odborně stadium T1a1 - nemá prakticky žádné riziko šíření do mízních uzlin ani okolních orgánů a jeho prognóza je excelentní. Plně stačí odstranění (nejčastěji pomocí konizace) postižené části děložního čípku tak, že není pochyb o případných zbytkových změnách. Odstranění dělohy se řídí stejnými pravidly jako u předrakovinových změn a pro naprostou většinu žen nepřináší vůbec žádný další benefit (spíše naopak) - podrobnosti najdete nesčetněkrát v archivu odpovědí. JS

Cytologie

01. 06. 2012 12:05:20 - Cabova
Dobry den.Jiz rok chodim na kontrolni stery kvuli atypiim zlazovych bunek uvnitr kanalku.Dnes jsem byla na dalsim steru a cekam na vysledky.Pri dalsim steru s atypickym nalezem me pan doktor posila ke specialistovi a pak se rozhodne co bude dal.Atypie jsou mirne ale stale pretrvavaji.Nekrvacim,nemam zadne potize.Rok jiz nekourim a mam staleho partnera.Cim to muze byt?Hrozi zde nejake velke riziko rakoviny?Ktere potravinove doplnky by to mohly zlepsit? A v jakem pripade se pristupuje ke konizaci?Samozrejme bych byla rada,kdybych na operaci nemusela.Dekuji za odpoved a preji hezky den.Cabova.
Odpověď:
Dobrý den,
pro možnost přesnější rady by bylo třeba znát více informací, zejména pak věk a všechny kroky, které dosud byly během kontrol podniknuty pro zlepšení nálezu. Obecně totiž platí, že největší část cytologických nálezů hodnocených jako atypie žlázových buněk - blíže nespecifikované (AGC-NOS) - je způsobena zánětem. Proto je již po jejich prvním zjištění více než vhodná velmi razantní antibiotická léčba ústy podávanými antibiotiky (postup jsem opakovaně popisoval - podívejte se do archivu). U žen nad 30 let se uplatní při opakovaném nálezu ještě provedení testu na papilomavirovou (HPV) infekci. K zákroku se přistupuje u žen, které jsou zároveň HPV pozitivní, které mají patrný závažný nález při vyšetření kolposkopem, které mají obtíže (zejména pak krvácení nereagující na léčbu) a nebo které mají nález přetrvávající i přes antibiotickou léčbu. V takových případech je totiž významně zvýšené riziko, že uvnitř kanálku děložního čípku, kde se žlázové buňky nacházejí, je ukrytý předrakovinový nebo vzácně i rakovinový nález. JS

změny na čípku

30. 05. 2012 11:13:09 - smilypeta
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s prosbou o zodpovězení prozatím pár otázek, jelikož jsem k Vám objednaná na konzultaci. Bohužel je termín až na říjen a tak abych aspoň trochu měla klid na duši chtěla bych se Vás zeptat touto cestou.
Je mi 30let, mám 6měsíční miminko. Před 4roky jsem se nechala očkovat vak. Silgard. Mám 8let stálého partnera. Jsem 10let nekuřačka, předtím pouze příležitostná kuřačka. Po šestinedělí mi vyšly následující výsledky z cytologie podotýkám poprvé špatné:
HSIL těžká dysplazie, a k tomuto závěru: smíšená flora. Bylo doporučeno další stěr za 3měsíce. Má doktorka na základě těchto výsledků mě chtěla rovnou poslat na konizaci. Jenže já než podstoupím jakoukoliv operaci, ráda bych měla nějaké informace o tom či onom. Dočetla jsem se, že po porodu mohou být výsledky horší a tak jsem se domluvila s mou gynekoložkou, že za 3měsíce přijdu na další stěr.
Tentokrát byly výsledky opět HSIL ale střední dysplazie a k tomuto závěru: koky+
Jak jste již několikrát psal tazatelkám, že výsledky cytologie neznamenají diagnozu, j
1)je možné že by u mě došlo k nepatrnému \'\' zlepšení\'\' ? Nebo jde jen o náhodu, že stěr byl proveden z místa, které bylo jaksi \'\'zdravější\'\'?
2)Myslíte si, že se tělo po porodu může \'\' čistit\'\' déle než např. půl roku?
3)Myslíte si, že má cenu do té doby než se dostanu na konzultaci k Vám, udělat další cytologie po 3měsících od té poslední?
Mám samozřejmě strach, že se konizaci asi nevyhnu ale snažím se myslet pozitivně(stále se učím na joze) a udělat maximum proto, abych byla v pořádku. Nejhorší je, když se Vás dr. zeptá zda chcete další miminko. Já to prostě teď ještě nevím. Nechci samozřejmě říct NE, (vím, že se pak se technika konizace praktikuje trochu jinak ) a za dva roky zjistit, že už nebudu moci mít další dítě.
Kéž by byl už říjen a já věděla na základě Vašeho vyšetření více.
Mockrát Vám děkuji za Váš čas a především ochotu pomoci. Slyšela jsem na Vás jen samou chválu, kéž by takových to lékařů bylo v ČR více.
S pozdravem Hrubešová
Odpověď:
Dobrý den,
1. Cytologie neumí přesně odlišit středně těžké a těžké změny (ostatně cytologická klasifikace je ani nezná a člení změny jen na lehké - LSIL a těžké HSIL). Jinými slovy dovětek cytologa k výsledku HSIL o podezření na středně těžké změny nemá pro další řešení naprosto žádný význam. Stejně tak nevypovídá vůbec nic o případném zlepšení či o místu stěru.
2. Pravděpodobnost spontánního vylepšení kategorie HSIL, která přetrvává po porodu, je téměř nulová. Jiná situace je u změn mírných, kde zlepšení může u malé části žen probíhat až do 1 roku po porodu. Důvodem je odlišnost v tzv. biologickém chování mírných a závažných změn.
3. Obavy z nemožnosti mít po konizaci dalšího potomka nejsou na místě. Riziko konizace spočívá zejména v možnosti předčasného porodu, ale naštěstí přichází jen u pacientek s rozsáhlými a zejména opakovanými zákroky.
4. Konzultaci u nás bych navrhoval realizovat významně dříve - nejlépe, když mne zkontaktujete na onkologickém oddělení (tel. 224967440) ve druhé polovině června. Pokusím se najít prostor na časnější termín vyšetření.
JS

Konizace?

30. 05. 2012 09:45:42 - EvaD.
Vážený pane doktore,

moc ráda bych se s Vámi poradila ohledně mého problému.

Od roku 2007 detekovány změny na čípku při kolpo., cytologie vždy negativní; roční kontroly

11/2011 - léčený zánět, poté cytolog. ASCUS, laboratoří doporučená kontrola za 6 měsíců. Při kolpo opět změny (rozsáhlejší než dříve), lékařem stanovena další kontrola za půl roku (jako laboratoří)

4/2012 - cytologie úplně v normě, kvalita stěru byla v pořádku (laboratoř CGOP), kontrola až za rok, nicméně při kolpo detekovány opět změny s podezřením na HPV

5/2012 - návštěva CGOPu z mé iniciativy, panem doktorem z expertní kolposkopie zjištěné změny způsobené porodem, ale i "vřídku" (malé bílé plošky, značící možné působení HPV), odběr nové cytologie (předchozí byla nabíraná před 6ti týdny - negativní-).
Na základě výsledku cytologie z CGOPu se rozhodne. Při negativním výsledku prý postačí kontrola až za rok, jinak odběr push biopsie.

Můj dotaz zní:
1) Pane doktore, rozumí se automaticky, že podezření na HPV infekci na čípku (zjištěné při expertní kolpo) znamenalo, že cytologie vyjde s abnormalitou buněk?

2) Může být tzv. vřídek (bílá ploška na čípku) důsledkem i nezhoubných vlivů?

3) Při potvrzení
- high risk HPV viru,
- nálezu při kolposkopii na čípku
- a zcela negativní cytologií
byste doporučil konizaci? Nebo postačí pacientku pouze sledovat (již nemám reprodukční plány).

4) Jak důležité je MÍSTO ODBÉRU z kterého bere gynekolog cytologii? Je možné, aby můj gynekolog odebral stěr náhodně z nepostiženého místa a tudíž by byly výsledky vždy negativní? Předpokládám, že záměrem gynekologa je odběr právě ze změn čípku, které při kolposkoopii vidí (??). Je tomu tak?

Pane doktore, MOC děkuji za odpověď !

Eva D.

Odpověď:
Dobrý den,
1. změny patrné při kolposkopickém vyšetření mohou reprezentovat široké spektrum nálezů, podezření na projevy HPV infekce tak zdaleka ne vždy musí znamenat, že skutečně jde o HPV infekci a cytologie může být vyhodnocena jako normální.
2. přítomnost tzv. bílého epitelu může znamenat celou škálu změn od přirozené přeměny buněk čípku (tzv. metaplazii) až po rakovinový nádor. Jinými slovy - jde o kolposkopický znak, který pro další zařazení vyžaduje bližší charakterizování - posouzení sytosti, rychlosti zbělení, rychlosti odeznění zbělení, posuzení okrajů zbělené oblasti, atd. Nerakovinotvorné typy papilomavirů tak mohou bezpochyby být jednou z mnoha příčin přítomnosti bílého epitelu (v jejich případě by měl být sněhový nebo transparentní, hladký nebo papilární, pozvolna nastupující a rychle mizející, s nepravidelným okrajem).
3. diskrepantní nález - tj. normální cytologický výsledek a abnormita v kolposkopii, bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost HPV infekce (pro její zjištění by byl totiž nutný speciální test), je hlavním důvodem k odběru biopsie z podezřelého místa, nikoliv provedení konizace.
4. cytologický stěr se odebírá z celé plochy povrchu děložního čípku a iniciální části kanálku děložního čípku. Cílem je provést odběr z tzv. transformační zóny - místa, kde se potkávají povrchové buňky a buňky kanálku děložního čípku a dochází k jejich přirozené přeměně - odborně metaplazii. Právě v této oblasti dochází ke vzniku předrakovinových a rakovinových změn. Cílený stěr z abnormálního místa je z praktického pohledu nesmyslem, k cílenému průkazu změn slouží odběr malého vzorku podezřelé tkáně - tzv. biopsie.
JS

Odtranění dělohy

28. 05. 2012 15:46:48 - Petra77
Dobrý den, je mi 34 let mám 2 větší děti a další neplánujeme.
29.2.2012 mi u Vás byla provedena konizace, ráda bych touto cestou poděkovala celému Vašemu oddělení za vlídný a trpělivý přístup ke všem pacientkám - histologický nález bohužel nemám, ten jsme odevzdala svému gynekologovi. Mám jen výsledky studie z odběru rizikových typů HPV, provedeného v den konizace. Výsledek: V děložním hrdle byl identifikován typ HPV viru 18, Histologie děložního hrdla: těžký předrakovinnový stav adenocarcinoma in situ.
Choďte na prav. prohlídky do COP nebo ke svému gynekologovi, pokud již nechcete děti, rozhodně není chybou i odstranění dělohy. Můj gynekolog mi doporučil odstranění dělohy. Ráda bych se zeptala na dvě věci, které jsem často četla v odpovědích na dotazy ostatních pacientek.
- Odstranění jinak zdravé dělohy může zvýšit rizika močové inkontinence. Jak velké je toto riziko?
- Nikterak nesníží riziko rozvoje rakoviny, protože k jejímu vzniku může dojít se stejnou frekvencí i v poševní jizvě po odstranění dělohy. Platí toto riziko i v případě mého nálezu?
Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
závažné předrakovinové změny děložního čípku mohou vycházet ze dvou typů buněk - jednak z buněk povrchových - pak se označují jako CIN 2, CIN 3 nebo CIS (karcinom in situ). Jde o nejčastější typ předrakovinových změn. Po jejich adekvátním odstranění nezůstávají téměř žádné pochyby o trvalém vyléčení bez nutnosti dalšího operování. Druhým typem jsou závažné předrakovinové změny buněk vystýlajících kanálek děložního čípku. Ty se označují jako adenokarcinom in situ (AIS), případně high-grade CGIN. Jde o změny zjišťované sice s narůstající frekvencí, ale v poměru ke změnám povrchových buněk mnohonásobně méně časté, přesto však svým chováním mnohem agresivnější. Jejich hlavním problémem a zároveň i odlišností od povrchových změn je tzv. "skákavé" šíření - tedy tvorba většího počtu nespojitých ložisek. Jinými slovy - ani optimální odstranění předrakovinových změn buněk kanálku děložního čípku nedává jistotu trvalého vyléčení. U každé ženy s nálezem AIS tak zůstává minimálně 15% riziko, že se změny v budoucnu budou opakovat nebo dokonce povedou (často skrytě) k rozvoji rakoviny děložního čípku. Další potíží je totiž, že cytologické kontroly nedokáží změny, které jsou často uložené uvnitř kanálku děložního čípku, optimálně a zavčasu zjistit. Z uvedených důvodů je proto u žen, které mají v konizaci zjištěný AIS nedosahující okraje řezu, doporučeno po ukončení reprodukčních plánů odstranění dělohy. Oproti změnám povrchových buněk je totiž onkologické riziko pro budoucnost významně vyšší než riziko močové inkontinence a frekvence návratu nálezu v poševní jizvě. JS

Odstranění dělohy?

28. 05. 2012 14:39:42 - Eva74
Dobrý den.
2.3.12 konizace- CIS dosahující obou okrajů, se spornou invazí.2.5.12 rekonizace výsledek:
A/ rekonizát průměru 23 mm výše 5mm byl zpracován celý celkem v devíti segmentech. Mikroskopicky je krytý mnohovrstevným dlaždicovým nerohovějícím epitelem s rysy HPV infekce. V segmentu označeném č.4 v oblasti TZ v úseku nepřesahujícím délku 1 mm jsou přítomné struktury intraepiteliálně se šířícího dlaždicobuněčného karcinomu in situ(M-8070/2)
Maligní nádorové struktury vykrývají povrchově uložené cervikální žlázky a šíří se do oblasti endocervikálního okraje konizátu.
B/ korporální endometrium v proliferační fázi cyklu a útržky intraeptieliálně se šířícího dlaždicobuněčného karcinomu výše popsaného.
C/ korpolární endometrium v proliferační fázi cyklu.
Lékař navrhuje odstranění dělohy,po šestinedělí se mám rozhodnout. Je mi 38let,1 dítě, jinak bez potíží, Zvažujeme možnost ještě 1 dítěte.Prosím o Váš názor- možná osobní konzultace?
Děkuji Za Vaši rychlou odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
opakovaný zákrok u Vás prokazuje těžké předrakovinové změny, které však velmi pravděpodobně nejsou optimálně odstraněny - změny se totiž nacházejí jednak v řezné linii, ale (a to je bohužel zásadnější problém) také v materiálu z kyretáže (laicky "výškrabu") kanálku ponechané části děložního čípku. Podle vědeckých dat získaných ze sledování žen ve stejné situaci byly u podstatné části zjištěny zbytkové závažné předrakovinové změny, u menší části žen již není zjištěna žádná abnormita, ale bohužel (naštěstí jen u minima žen) je naopak zjištěn zbytkový rakovinový nádor. Z tohoto důvodu není zcela ideálním postupem odstranění dělohy. Optimálnější je pečlivé vyšetření po šestinedělí, jehož cílem je především vyloučení dosud nerozpoznaného rakovinového nádoru. U žen bez známek rakovinových a předrakovinových změn a optimálně zhojeným čípkem s dobře přehledným kontaktem povrchových buněk a buněk vystýlajících kanálek děložního čípku (odborně se taková oblast nazývá transformační zóna) a přáním těhotenství je možné dále pouze sledovat, v ostatních případech by měla být preferována tzv. cylindrická disekce (forma konizace, při které je vyříznut váleček, jehož osa je tvořena kanálkem děložního čípku). Opakovaný zákrok tak může zajistit odstranění zbytkových změn a odnětí dělohy již obvykle postrádá další smysl. Těhotenství po třech zákrocích na děložním čípku je ale obecně velmi rizikové, na druhou stranu velmi záleží na rozsahu předchozích výkonů a výsledné délce děložního čípku. JS

Krvácení po konizaci

26. 05. 2012 22:34:14 - petraj
Dobrý den,přeposílám znova můj dotaz ze včera,nikde ho tady nevidím,tak nevím zda jsem ho odeslala správně...
10.5 provedena konizace,21.5 jsem začala krvácet,očekávala jsem menstruaci,přesto jsem zašla na kontrolu,lékařka mi řekla že opravdu menstruaci mám,ale že mě při vyšetření poranila na čípku,zavedla tamponáž,večer po jejím vyndání jsem začala velmi silně krvácet(pocit jako při močení),jasná krev,odjela jsem znova do nemocnice,řekli mi že to je asi nahromaděná menstruace nebo z drobné ranky na čípku,znova zavedli tamponáž,ráno po vyndání v pořádku,od dalšího dne ale opět krvácím,jasná krev asi jen 1 vložka za den.Chtěla bych vědět jestli to může být stále z toho poranění na čípku od lékařky a měla bych znova navštívit nemocnici,měli by mi tu ranku ošetřit nebo se to může samo zahojit.Mám strach pokud jsem tak silně krvácela z té ranky aby to znova nezačalo.Nebo to také může být normální stav po konizaci?A ještě jeden dotaz,myslíte si že když mne doktorka při vyšetření zranila na čípku a poté zavedla tamponáž,je možné že po vyndání tamponáže jsem mohla z té ranky začít tak silně krvácet,nebo se spíš přiklánite k názoru že to byla nahromaděná menstruace,tamponáž jsem měla asi 8 hodin,měsíčky nemívám nijak silné ale po vyndání tamponáže jsem silně krvácela další dvě hodiny a až v nemocnici po zavedení -gelu- a tamponáže to ustalo.Moc Vám děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
krvácení po konizaci je naprosto normální součástí pooperačního vývoje. Obyčejně začíná asi týden po operaci v důsledku spontánního odloučení povrchového "stroupku" (odborně koagulační nekrózy) v místě defektu, dosahuje až síly menses a v postupně slábnoucí síle přetrvává několik (nejčastěji 2-3) týdnů (!!!). Aby zhojení proběhlo co nejlépe, je standardem, že se konizace provádí co nejdříve po menstruaci (tak aby další menstruace, která znesnadňuje posuzování míry krvácení, proběhla až s delším odstupem). Z uvedeného vyplývá, že na Vaše otázky bohužel nelze bez vyšetření přesněji odpovědět. Obecně platí, že nepřekročí-li během pooperačního šestinedělí krvácení sílu menses, pak lze vývoj považovat za přiměřený. Za problematické je považováno velmi silné krvácení jasnou krví, krvácení provázené tvorbou straženin krve a krvácení spojené s teplotami, bolestmi a zapáchajícím výtokem. V případě některé z uvedených komplikací je vždy vhodné zvážit podání antibiotik, protože prakticky vždy je příčinou zánět. JS

Konizace

26. 05. 2012 22:21:14 - Homolková
Dobrý den pane doktore, před 14 dny jsem byla na konizaci děložního čípku. Pri kontrole po 10 dnech od zakroku mi pan doktor rekl, ze z histologickeho vysetreni je léze ještě dál a tak musim ještě na jednu konizaci, aby se to tam nezměnilo v karcinom. Moc jsem tomu nerozuměla. Je mi 35 let a jsem bezdetna. Jak se zjistí, že mám v sobě ješte něco špatného? A nešlo to vzít vše rovnou u prvního zákroku? Nebo doktor, ktery operuje nevidí v jakém stavu děložní čípek je a jakou část má odstranit. Velice děkuji za odpověď jsem vystrašená. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,
přesnou odpověď na Váš dotaz nelze bez podrobného znění výsledku konizace podat. Obecně platí, že k opakované konizaci (tzv. rekonizaci) se u nerodivších mladých žen přistupuje vždy jen při nálezu mikroskopického rakovinového nádoru nebo předrakovinových změn buněk vystýlajících kanálek děložního čípku (tzv. adenokarcinomu in situ), které dosahovaly do okraje chirurgického řezu nebo byly zjištěny v materiálu z kyretáže ("výškrabu") ponechané části děložního čípku. V ostatních případech je nutné postupovat přísně individuálně - u mladých a nerodivších žen je obecně doporučován konzervativní postup. K rekonizaci je v ostatních případech totiž vhodné přistoupit jen při jednoznačném průkazu zbytkových závažných předrakovinových změn. Mnohdy je mylně považován za důvod tzv. dosah předrakovinových změn do chirurgického okraje řezu - podle vědeckých studií, ale platí, že "dosah" změn zdaleka neznamená jejich "přesah", jinými slovy, ve většina případů je již situace dávno vyřešena a žádný další výkon není nutný, neboť všechny změny jsou již dávno odstraněny. Obvyklým problémem je dosah změn do vnitřního okraje konusu, tedy okraje, který je lokalizován ve vstupní části kanálku děložního čípku, kam lékař buď vidí velmi omezeně nebo nevidí vůbec a při zákroku musí vycházet z předem stanoveného rozsahu nálezu. Proto je velmi nutné, aby zákrok vždy prováděl velmi zkušený lékař a aby před operací byl vždy rozsah nálezu a jeho uložení pečlivě zhodnoceno. JS

Cytologický nález

26. 05. 2012 17:14:23 - Blandule
Dobrý den. Před 3 týdny jsem byla na pravidelné roční prohlídce u svého gynekologa. Bylo mi sděleno, že mi byl nalezen nález, ovšem nic bližšího. Doktor mi předepsal Klion D (je pravda, že jsem tou dobou trpěla na výtok) a zároveň mi sdělil, že po přeléčení mám ihned přijít opět na cytologii a kdyby byl výsledek opět špatný, byl by třeba malý zákrok k odstranění části děložního hrdla. Tím mě dost vyděsil, jelikož je mi 24 let, sexuálně žiju 4 roky a mám stálého přítele po celou dobu. Užívala jsem tedy KLion a po 14 dnech se dostavila tento čtvrtek k dalšímu cytologickému vyšetření a kolposkopii. Ptala jsem se na závažnost nálezu předchozí cytologie, ale nic přesného mi nebylo řečeno, pouze že to není nic závažného a opět mi bylo řečeno, že kdyby byl opět nález, byl by třeba zákrok. Nyní tedy nevím, na čem jsem - byla snad předchozí cytologie ovlivněna infekcí nebo bakteriální vagionózou a tudíž se opravdu o nic závažného nejedná? Ale proč mi potom doktor neustále mluví o zákroku? Zde v dotazech jsem se dočetla, že u žen, které ještě nerodily a plánují těhotenství, se postupuje s příp. konizací opatrně. Jedná můj gynekolog ukvapeně? Nebyla by lepší ještě další vyšetření? Děkuji mockrát za odpověď. Přeju pěkný zbytek dne.
Odpověď:
Dobrý den,
bez konkrétních výsledků mohu bohužel odpovídat jen obecně:
1. v prvé řadě platí, že cytologický stěr je pouze částí informace a až na výjimky není důvodem k provedení zákroku, naopak, abnormita cytologie by měla vést ke kontrole s odstupem (zejména v případě mírných změn způsobených zánětem, hormonálními pochody atd. se totiž nález obvyle spontánně normalizuje) či podrobnějšímu vyšetření, nejlépe ve specializovaném Centru onkologické prevence.
2. u mladých a nerodivších žen je jednoznačná snaha o konzervativní postup - tj. sledování; k ošetření se přistupuje teprve při jednoznačném nálezu závažných předrakovinových změn, ideálně ověřených odběrem malého vzorku postižené tkáně (tzv. biopsie). Při nejasnostech je vždy vhodná konzultace ve specializovaném Centru onkologické prevence.
JS

pozitivni vyšetřeni

24. 05. 2012 22:08:17 - petra solarova
Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych poprosit o vysvětlení pojmů a zároveň o posouzení závažnosti nálezu. Je mi 38 let mám 2 děti 13,6.Nález-Závěr:ASC-H(nelze vyloučit HSIL), STĚR uspokojivý, JINÉ ZMĚNY: Reaktivní buněčné změny, HPV změny, dysplastické bb. až HSIL typu, metaplazie, smíšená flóra.
Mám 20 let stálého partnera,nikdy jsem se neléčila na žádné gyn.onemocnění chodim pravidelně na roční kontroly, vždy byly negativní.Za 3 týdny odjíždime k moři a po návratu mám přijít na punch biopsii.Moc děkuji za brzkou odpověď, protože mám velký strach a u svého lékaře jsem nebyla schopná ani mluvit.Děkuji...


Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález ASC-H (jde o zkratku - atypical squamous cells that cannot exclude high-grade squamous intraepithelial lesion) znamená, že je vysloveno podezření na přítomnost abnormálních povrchových buněk děložního čípku, které mohou být změněny v předrakovinové stadium závažného stupně. V reálu se za takovým nálezem u poloviny žen skutečně skrývají závažné předrakovinové změny, u zbylé poloviny jou zjištěna změny mírné nebo zcela nezávažné (zánět, hormonální změny atd.). Pečlivé vyšetření a odběr biopsie je v tuto chvíli tím nejlepším postupem. JS

kolposkopie a ASH-C v těhotenství

24. 05. 2012 14:36:35 - wjerush
dobrý den,
již jsem vám psala dotaz ohledně ASC-H v těhotenství,dnes jsem byla v COP a moc bych vás chtěla poprosit o vysvětlení zprávy:
kolp-portio s TZ, mezi č.7-9 denznější BE s M,zde L-HGL,jinak kolo nález negat.
dop.kontrola ve 32 TG,potom po šestinedělí

pan doktor mi jen řekl že tam změny vidí,a na můj dotaz zda tam nádor nemám tak řekl že ne.Mám doma již syna a z rakoviny mám veliký strach.Můžu být prosím klidná až do toho porodu?byl by rakovinový nádor opravdu odhalen jen z koplo vyšetření?
Odpověď:
Dobrý den,
uvedený nález popisuje přítomnost závažných předrakovinových změn děložního čípku, ale vylučuje nález rakoviny. Kolposkopické vyšetření zkušeným lékařem je pro stanovení dalšího postupu zcela dostatečné a rozhodující. V případě absence známek podeřelých z rakoviny (což je naštěstí v těhotenství raritní nález) je naprosto správné sledování bez jakéhokoliv zákroku. Riziko zhoršení je totiž extrémně malé, naopak možnost zlepšení nebo dokonce úplného vymizení změn po porodu je vysoce pravděpodobná. JS

dobry den pane doktore

24. 05. 2012 08:18:48 - iren
posilam vam doplněni k nalezu ktery jsem vam posilala vcera a odpověděl jste ale našla jsem ve zpravě ještě z histologie - edometrium se žlazkami vproliferačni fazi a dale histologie,biopsie krev,hlen a endometrium se žlazkami v proliferacni fazi muzete posoudit zda nutne odstraněni delohy, nebo stači sledovat a mohu se zeptat po konizaci z 15.5 ještě slabě krvacim je možne? moc prosim za rychlou odpověd doktor chce operovat již 29.5 a ja si vazim vasi rady dekuji predem
Odpověď:
Dobrý den,
informace potvrzuje optimální odstranění předrakovinových změn. Platí tedy vše co jsem uvedel v předchozí odpovědi. Krvácení po konizaci typicky začíná s odstupem několika dní po zákroku a následně trvá větší část pooperačního "šestinedělí", situace je tak zcela normální. JS

moc optěžuji omlouvam se

23. 05. 2012 23:35:54 - iren
zapměla jsem vam napsat ěe mam hpv naschledanou
Odpověď:
Viz odpověď níže. JS

Dobrý den

23. 05. 2012 18:40:35 - iren
Pane doktore ,Mohl byste mi sdělit svůj názor na mé vysledky z vyšetření.
Jsem po konizaci LEEP+ frakc. curretage
Po tydnu vysledky z histologie.
Na povrchu čipku je lehce hyperplastický dlaždicový epitel a epitel cilindrický.Dlaždicový epiteil zasahuje metaplasticky na oblast žlazek ,z nichž četné jsou cysticky dilatované.V oblasti epiteliální junkce byl ve většině bloků zastižen úsek dysplastického epitelu se setřením stratifikace a anizokaryozou vzhledu střední dysplasie s úseky mitotické aktivity i vyšších partií epitelu vzhledu až těžké dysplasie /zvláště blok XI./.Takto změněný epitel částečně vystýlá až zcela vyplnuje několik cervikálních žlazek .Změny nedosahují zřetelně resekčníh čar,které jsou tepelně znehodnoceny.
Lékař navrhuje odstranění dělohy,je mi 45 let.Jaký je váš názor??Operace by byla za týden.Prosila bych o rychlou odpověd.Nevím jak se rozhodnout.a co by pro mě taková operace znamenala??Dekuji mnohokrát.
Odpověď:
Dobrý den,
operace děložního čípku zřejmě zajistila optimální odstranění závažných předrakovinových změn (pro naprosto přesné zhodnocení chybí celé znění histologického rozboru, zejména pak informace o vyšetření tkáně získané kyretáží ponechané části děložního čípku). V takové situaci je ale zcela dostačující kontrolování, neboť naprostá většina žen je trvale vyléčena. Odstranění dělohy má smysl jen v případě, že jsou současně jiné gynekologické problémy (silné krvácení, rostoucí myomy apod.), v případě jejich absence je její přínos prakticky nulový. Velké studie totiž prokázaly, že riziko rozvoje rakoviny v budoucnosti (které je naštěstí mimořádně malé) je stejné jak pro ženy dále jen sledované, tak i pro ženy s odstraněním dělohy. Rakovina totiž může se stejnou frekvencí vzniknout nejen v ponechaném děložním čípku, ale i v poševní jizvě. Odstranění jinak zdravé dělohy se navíc může nepříznivě podílet na zvýšení rizika močové inkontinence v pozdějším věku. Důvod k operaci je proto potřeba pečlivě uvážit, neboť její význam je spíše jako řešení lépe neřešitelné situace. JS

Výsledky HSK

22. 05. 2012 11:58:12 - Jitka_K
Dobrý den, pane doktore!
Prosím o radu. Už asi rok trpím na prodloužené menstruační krvácení. Cyklus je pravidlený, 29 denní, ale MS trvá asi 7 dní silné krvácení a potom 5-7 dnů špinění. Neužívám žádnou antikoncepci, je mi 36 let a mám tři děti, poslednímu jsou 3 roky. Můj gynekolog mě poslal na HSK. Prosím o radu, čím může být dlouhá menstruace způsobena, když nález zřejmě normální ( ještě jsem u svého gyn. s nálezem nebyla, jsem obj.) a jak to dál řešit, neboť takový cyklus mě už velmi obtěžuje. HA užívat nechci. Výsledky- všechna vyš. byla 14 den cyklu.
UZvag: d 8,5x3,6cm, EM 10 mm, polyp nevidím,ovaria bilat až obrazu PCO, VT v CD do 1cm. HSK:synechie intrauterinní-rozrušeny a nález obliterace jednoho vejcovodu, sliznice bledá, nesuspektní. histologie: materiál tvoří fragmenty korporálního endometria charakteru vyvinuté proliferace fokálně s prokrvácením stromatu. Dále zastiženy drobné fragmenty endocervikální sliznice s náznakem hyperplazie rezervních buněk, fragmenty sliznice cervikokorpoálního přechodu a krevní koagula.
Omlouvám se za dlouhý dotaz a děkuji za radu. Jitka.K
Odpověď:
Uvedený problém nikterak nesouvisí s problematikou poradny určené pro předrakovinové a rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Řešení je třeba hledat ve spolupráci s ošetřujícím gynekologem. JS

Karcinom a CIN II až III

18. 05. 2012 14:16:24 - ZuzaK
Dobrý den, před třemi týdny jsem podstoupila konizaci na základě cytologického nálezu ASC-H, dnes jsem obdržela výsledky, bohužel mi můj gynekolog nebyl schopný podat téměř žádné informace. Závěrem bylo: mikroinvasivní karcinom děložního čípku, CIN II až III, děložní hrdlo čisté, resekční okraje dostatečné. Bohužel jsem zprávu gynekologovi odevzdala, aby si ji mohl prostudovat, takže víc toho napsat nemůžu. Je mi 25 let, bezdětná. Na kontrolu se mám dostavit za 4 měsíce (toto mi bylo ovšem řečeno ještě před výkonem). Nerozumím tomu, jak může být nález současně CIN II až III a karcinom?? Myslela jsem, že CIN slouží ke stanovení stupně přeměny buňky do karcinomu. Současně nevím, co pro mě znamená, že je karcinom mikroinvasivní? Dá se očekávat, že se bude dál šířit? A mohu tedy doufat v to, že bylo vše odstraněno a jsem současně tedy i vyléčená? Moc Vám děkuji za odpověď, je bohužel smutné, že člověk obdrží výsledky, ale nedočká se vysvětlení.
Odpověď:
Dobrý den,
1. při vyšetření konizátu, který je doslova rozkrájen na několik (obvykle 12-14) plátků, hodnotí patolog všechny změny, které najde. Předrakovinové změny tak nezřídka vidí v různých částech vyšetřované tkáně různých stupních - obecně platí, že nejčastěji jsou v centru změny závažnější a směrem do periferie jejich závažnost ustupuje - popisovaný nález je tak zcela typický - mikroskopický nádor je lemovaný předrakovinovými změnami. Podstatný je fakt, že je celá oblast adekvátně odstraněna.
2. mikroinvazivní (laicky - mikroskopický) nádor je zcela počátečním stadiem při rozvoji rakoviny. Riziko jeho šíření nebo návratu je mimořádně malé, pro nádory s šířením nepřesahujícím hloubku 3 mm je prakticky nulové. Prognóza je tedy vynikající a plně postačuje pouze sledování.
JS

očkování proti HPV - v mém konkrétním případě

18. 05. 2012 07:46:46 - Milly
Dobrý den,před 6 lety dysplazie na vulvě a čípku (VIN III). Pozitivita na HPV 16,18. Od té doby časté prav.kontroly na gyn. (cca co 6 měs.) vše v pořádku,nyní opět dysplazie na vulvě (VIN II-III), čípek negativní. Dotaz: má význam nechat se očkovat nebo bude vakcína v mém případě neúčinná? Je mi právě 45 let,mám stabilní vztah, bohužel vnímám, že infekce HPV je perzistentní a chtěla bych proto udělat maximum co můžu, abych možnost recidivy do budoucna zredukovala na minimum. Mělo by ještě očkování smysl? Děkuji za váš názor.
Odpověď:
Dobrý den,
přínos očkování je obecně u žen se stabilním partnerem minimální. Očkování totiž chrání proti nové infekci (a k té je v naprosté většině případů nutný nový nebo záletný partner) a nemá žádný léčebný účinek. Osobně bych proto ve Vaší situaci očkování aktivně nedoporučoval, na druhou stranu si ale očkováním nemůžete jakkoliv ublížit. JS

rekonvalescence po konizaci

17. 05. 2012 13:47:32 - Andrea Hladíková
Dobrý den pane doktore,
dne 10. 5. 2012 mi byla provedena konizace čípku (po cytolo. vyšetření - biopsie- H-SILL). Vzhledem k tomu, že jsem sporotvně založená a částečně se sportem i živím, chtěla bych se Vás zeptat, jak dlouho po konizaci bych měla zůstat v klidu? Cítím se fyzicky dobře, ale na výsledky hystologie jdu ke svému lékaři až za týden, tak mi nejsou prozatím známy.
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
při nekomplikovaném průběhu je možné dokonce vrcholově sportovat již za 7-10 dní po konizaci. JS

ASC-H v těhotenství

17. 05. 2012 07:59:25 - wjerush
dobrý den,

v říjnu 2011 kdy jsem přešla k novému gynekologovi mi bylo při cytologickém stěru zjištěno ASC-US,gynekolog řekl že to bývá v tomhle věku běžné(je mi 26 let) a že to budem sledovat a za půl roku znovu na stěry.K tomu mi řekl že mám na čípku malý vřídek který bývá po porodu(v prosinci 2009 jsem porodila syna).Na začátku tohoto roku jsem otěhotněla podruhé a na stěry jsem byla v dubnu 2012 a to mi vyšli výsledky ASC-H,a vřídek na čípku mám pořád,jinak prý pan doktor žádné změny na čípku nevidí.Byla jsem odeslána na COP a nevím co mě čeká.Samozřejmě mám strach z rakoviny.Je možné že onen vřídek může být nádor?Mohl nález ASC-US už značit rakovinu?Jak by se řešila závažnější situace,když jsem těhotná-jsem ve 23.týdnu.
A ještě mám druhou otázku,dělá se po šestinedělí automaticky cytologie?první těhotenství jsem chodívala k jinému gynekologovi než chodím ted,pak jsem byla na kontrole po šestinedělí a pak až za rok a půl u nového gyn. kde mi vyšlo to ASC-US.mohla jsem něco za tu dobu zanedbat?
předem děkuju moc za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,
jako už nesčetněkrát musím zopakovat, že cytologický stěr není diagnózou, ale pouze podezřením na možnost přítomnosti různých změn na čípku. Reálný nález (tedy tzv. diagnózu) stanoví až kombinace výsledku cytologického stěru s kolposkopickým vyšetřením (vyšetřením gynekologickým mikroskopem) a ideálně i s odběrem vzorku tkáně tzv. biopsií. Situace v těhotenství je mnohem příznivější než u netěhotných žen - cílem vyšetření při abnormálním výsledku cytologického stěru je vyloučit, že žena nemá rakovinový nádor (což je naštěstí zcela raritní). Všechny jiné změny, včetně závažných předrakovinových, se následně pouze sledují. Důvodem je minimální šance na jejich zhoršení a naopak vysoké procento spontánního vymizení změn po porodu. Kontrolní vyšetření je při abnormální cytologii v těhotenství nutné realizovat po šestinedělí (ideálně mezi 6-12 týdnem po porodu), u žen bez přechozí abnormity stačí kontrola mezi 3. a 6. měsícem po porodu. JS

Pozitivní P16

16. 05. 2012 20:42:33 - sandra12
Dobrý den,
při excidátu z čipku (mozaika u č.2,5) dysplastické změny nebyly přítomny, ale v histologickém závěru bylo zjistěno: Imunohistochemický průkaz exprese p16 proteinu je ojediněla v dlaždicovém epitelu pozitivní. Před 5 lety jsem se nechala očkovat Cervarixem.Chtěla jsem se zeptat, co znamená P16 protein pozitivní a co to do budoucna pro mě znamená.
Děkuji za odpověď a přeji pěkný večer
Odpověď:
Dobrý den,
stanovení proteinu p16 je moderním způsobem jak zpřesnit vyšetření při odběru vzorku z děložního čípku. Podstatný je rozsah pozitivity. Minimální, ojedinělá nebo chybějící pozitivita p16 je synonymem pro normální nález. Jinými slovy - uvedený nález pro Vás neznamená nic problematického, neboť tkáň děložního čípku je zdravá a nevykazuje přítomnost předrakovinových změn. JS

Odstranění dělohy

16. 05. 2012 10:23:22 - M.
Vážený pane doktore,
navštívila jsem gynekol. ambulanci z důvodu velmi silného krvácení (2 dny) při menstruaci (pravidelná). Paní doktorka zjistila z ultrazvukového vyšetření myom-vně dělohy,2,5 cm. Doporučila mi kyretáž, při které se vzaly vzorky sl. hrdla děložního a endometria, kterou jsem 19. 4. podstoupila. Výsledky HS jsou: sl. hrdla děložního: endocervikální sliznice s úsekem dlaždicobuněčné metaplázie; endometrium: pozdně proliferační korporální endometrium s fokusy glandulárně cystické hyperplázie a částice myometria pocházející nejspíš ze submukózního leiomyomu.
Lékař, který operaci prováděl i má gynekoložka doporučují odstranit dělohu. Je mi 40 let. Jsem objednaná na 11. 6. Prosím o váš názor, zdali tento zákrok je řešením a není moc brzy po kyretáži. Po kyretáži jsem již menstruovala a kdyby HS nález nebyl takový jaký je, byla bych spokojená, že se mi ulevilo a menstruace je podstatně slabší.
Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
výsledky vyšetření ukazují na přítomnost malého nezhoubného nádoru děložní svaloviny (tzv. myomu) a zároveň změn ve výstelce dělohy (odborně označovaných jako hyperplazie). Bohužel uvedený popis nálezu využívá starší klasifikace, a tak uvedený termín "glandulárně cystická hyperplazie" nedovoluje stanovit možnou souvislost s přítomností předrakovinových změn. Bylo by proto vhodné aby byl nález přehodnocen podle novější klasifikace, která umožňuje označit, zda obsahuje hyperplazie atypické buňky (tj. buňky předrakovinové) nebo nikoliv. Pro další řešení tak vyvstává hned několik otazníků - jednak délka trvání Vašich obtíží a jednak závažnost výše uvedených změn. Osobně bych k odstranění dělohy přistoupil v případě jednozančného průkazu předrakovinových změn děložní výstelky (tedy v případě, že by patolog popsal tzv. hyperplazii s atypiemi) nebo v případě, že by byly vyčerpány všechny konzervativní možnosti léčby. Jinými slovy, při krátce trvajícím problému a absenci závažných změn bych byl spíše pro řešení se zachováním dělohy - tj. využití hormonální léčby nebo hysteroskopického odstranění myomu. JS

krvácení mimo cyklus

15. 05. 2012 12:10:43 - Ivana66
Dobrý den,je mi 46 let,užívám asi půl roku 20-tým dnem cyklu Orgametril ráno a večer na úpravu cyklu,na silnou menzes a taky aby se mi neutvořil znovu polyp,který jsem měla odstraněný před rokem-výsledky vpořádku..Do teď Orgametril pomáhal.Už ale druhý měsíc mám krvácení asi 15-tý den cyklu,pak od 20-tého dne začnu brát Orgametril/6 dnů ráno a večer/ a pak asi od 30-tého dne cyklu dostanu menstruaci.Minulý měsíc jsem byla na kontrole,plus cytologie vpořádku. Jak je možné,že už Orgametril nezabírá?Je třeba změnit léčbu? Co doporučujete? Je nějaký lék na úpravu menstruace,aby ale neměl vliv na rakovinu prsu????Můžete doporučit na můj problém i dražší lék,hlavně kvalitní????
Děkuji za odpověď
Odpověď:
Uvedený problém s cyklem nemá žádnou souvislost s problematikou poradny pro předrakovinové a rakovinové změny ženských pohlavních orgánů. Řešení je třeba hledat ve spolupráci s ošetřujícím gynekologem. JS

Konizace + Chronická fokálně aktivní cervicitis

15. 05. 2012 09:25:43 - Vanda

Dobrý den pane doktore,


ráda bych se zeptala ohledně výsledku vleklého zánětu čípku. Byl mi zjištěn po konizaci (CIN 1, 2) - dyspl. změny nedosáhly okraje konizátu (tomuto rozumím). Brala jsem ATB týden (Ciplox + Entizol), partner byl přeléčen Azitromycinem. Postačuje takto léčba? Velmi se obávám neplodnosti vlivem chronické cervicitis, protože plánujeme rodinu. Lze nějak zjistit, jestli jsem zdravá? Nebo by bylo vhodné nasadit ATB terapii pro jistotu?

Zjistila by se případná infekce chlamydiemi z biopsie? Má gynekoložka mi totiž test nedělala a nyní jsem se dočetla, že právě chlamydie jsou častou příčinou.

Ráda bych se také zeptala, zdali je možné otěhotnět po 5 měsících od konizace, čípek je dle praktické gynekoložky zhojen. Ohrozil by pripadne odber biopsie brzké těhotenství?

Děkuji Vám za Vaše odpovědi.
Přeji krásný den V.K.


Odpověď:
Dobrý den,
1. léčba je zcela adekvátní, lépe přeléčena být nemůžete. Ověření vyléčení je prosté - nejsou přítomny žádné obtíže a je normální nález při kontrolním gynekologickém vyšetření.
2. citlivost testů na chlamydie je poměrně limitovaná. Lepším přístupem je proto při průkazu zánětu čípku rovnou přeléčit, tak jak u Vás bylo naprosto správně provedeno.
3. optimální interval k otěhotnění je 6 měsíců, samozřejmě jde ale o arbitrátní hranici, kterou je možno individuálně posouvat. Zejména při malém rozsahu konizace může být děložní čípek zhojen již za 4-5 měsíců. Posoudit vhodnost otěhotnění však musí ošetřující gynekolog.
JS

Biopsie

14. 05. 2012 14:42:53 - janaL
Vážený pane doktore,
chtěla bych Vás požádat o vysvětlení výsledku biopsie z dubna 2012. Lamely hrdla dělož. z oblasti TZ, s maturovanou a nezralou dlaždic. metaplazií, úsekovitě s koilocytárními atypiemi, místy s endofytickou hyperplazií, parabazální hyperplazií a cytonukleárními atypiemy bazálních buněk. Zastižená kolumnocelulární porce bez dysplatických změn.Závěr: CIN I (HPV)-lehká dlaždicová dyslazie.
Je mi 25 let, nekouřím, mám 7 let stálého partnera, byla jsem očkována vakcínou cervarix. Od února 2011 mám problémy s čípkem, byla jsem na biopsii 4x, vždy byl závěr floridní cerviditida.Měla jsem různé čípky, byla jsem přeléčena 2 x antibiotiky AZITROMYCIN.
Je tento nález zhoršením? Pan doktor mně doporučil kontrolu za 1/2 roku. Děkuji za Váš názor a radu. Moc si vážím Vaší pomoci. Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
nález je klasifikován jako tzv. lehké předrakovinové změny. Odpověď na otázku, zda jde o zhoršení nálezu ve srovnání s předchozím výsledkem biopsie, která ukazovala na aktivní zánět, není jednoznačná. Odlišení obou klinických jednotek je totiž velmi obtížné a značně subjektivní. Možným zpřesněním by bylo doplnění o tzv. imunohistochemické vyšetření proliferačních markerů Ki61 a p16, na druhou stranu jde jen o akademickou diskuzi, neboť postup je pro obě jednotky prakticky identický. Závažnost nálezů je totiž mimořádně malá a pro mladé ženy je tak adekvátní sledování v 6-měsíčních intervalech. K ošetření je vhodné přistoupit pouze v případech zhoršení nálezu, nebo při jinak neřešitelném opakovaném krvácení ze zánětlivých změn (zejména pak krvácení po styku). JS

dobrý den

14. 05. 2012 14:38:11 - JanaT
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak moc vážný je můj stav.

Je mi 23 let a mám 3 letou dceru. Od mých 16 Ti let trpím gynekologickýma záněty a špatnýma výsledkama z cytologie (LSIL V ROCE 2007,ASCUS V ROCE 2008, HSIL V ROCE 2011)V říjnu 2011 ,jsem byla na první konizaci s výsledky:
Epitel endocervikální, v transformáční zoně v 9 blocích(I-IX) s kontinuálními úseky středně těžce dysplastického epitelu(CIN2) ojediněle až těžce dysplastického epitelu(CIN3). Ve 3 blocích se dyplastický epitel dotýka endocervikálního okraje.
Kyretáž: středně těžce dysplastický dlaždicový epitel.
Nýní v květnu jdu na následnou konizaci a na víc mi byla zjištěna dermoidní cysta(průměr 31mm)
Moc by mi pomohl váš názor , na važnost mého stavu a zda-li je důvod se obavat rakoviny a jest-li je možné i s tou to diagnozou otěhotnět.
Děkuji za vaši trpělivost a odpoveď Jana
Odpověď:
Dobrý den,
dermoidní cysta je nezhoubný (nerakovinový) nádor vaječníku, který postačuje pro definitivní vyléčení operačně odstranit. Změny ve Vašem děložním čípku dosahovaly závažné předrakovinové úrovně. Po jejich kompletním odstranění bude postačovat pouze kontrolování. U drtivé většiny žen je následné riziko rozvoje rakoviny trvale zažehnáno. Obavy rozhodně nejsou na místě a další těhotenství jistě bude po zhojení možné. JS

Kontrola

14. 05. 2012 11:49:45 - KačkaDoup
Nejprve bych se také chtěla omluvit pokud posílám podruhé stejný dotaz,ale po odeslaní se nezobrazil.Uvodem,bych Vám chtěla velice poděkovat za Vaši péči a léčbu,milý a pozitivní přístup,za dokonalé vysvětlení problematiky,což opravdu nebývá samozřejmostí.Také za existenci této poradny,protože zachranuje ženám zdraví a životy.Podstoupila jsem u Vás konizaci,v červnu minulého roku,s výsledkem CIS in sano.byla jsem již v prosinci na první cytologii u Vás s negativním výsledkem.Nyní jsem se objednávala na další kontrolu po půl roce včetne HPV testu.Volný termín je ale až v září,nevadi to prosím ničemu?Uvažuji ještě o těhotenství a můj dotaz zní,mám vyčkat až po této kontrole a být trpělivá?Velice děkuji za Vaši odpověd.Doupníková Kateřina
Odpověď:
Dobrý den,
pravděpobnost špatného výsledku plánované kontroly je téměř nulová. Záříjový termín bych tedy již neměnil, žádné obavy nejsou na místě, na druhou stranu bych v mezičase ale ani nikterak nebránil možnosti otěhotnění. Jinými slovy vůbec nevadí (ba naopak) příjdete-li ke druhé kontrole již gravidní. Navíc těhotenství obecně působí na děložní čípek blahodárně, takže informace o Vašich těhotenských plánech mne nejen potěšila, ale velmi ji podporuji. JS

Vliv fáze cyklu na výsledek cytologie

11. 05. 2012 22:59:08 - janaka
Dobrý den pane doktore,

předem se omlouvám, pokud posílám podruhé ten samý dotaz, ale nejsem si jista, zda jsem ho poprve odeslala správně, tak ho raději posílám ještě jednou:

V brožuře VZP o Rakovině děložního hrdla (respektive jeho prevenci) z roku 2007 jsem se dočetla, že pro provedení cytologického stěru je nejvhodnějším obdobím půlka cyklu. S tímto vědomím jsem se také objednala na preventivní prohlídku, ale bohužel jsem teď dostala menstruaci o pár dnů dříve, takže objednaný termín vychází až na 22. den cyklu. Teď nevím, jestli je to problém, tedy zda objednaný termín měnit, či nikoli. Z textu brožury jsem vyrozuměla, že tam snad více hrozí falešná nadhodnocení.
Ještě dodám, že obvykle mívám cyklus 31-34 dnů, jen ten poslední byl 26 (měla jsem virózu s teplotou, tak se domnívám, že to mohlo být způsobeno právě tím.)

Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
informace není zcela optimálně interpretována. Uvedené vyznění by se dalo přeložit také tak, že není-li proveden cytologický stěr v polovině cyklu, nelze se něj spolehnout. To je ale naštěstí holý nesmysl. Součástí odběru stěru je totiž nejen prohlédnutí čípku kolposkopem, které by mělo informaci o nálezu doplnit, ale i pečlivé vyplnění průvodky, kde se mimo jiné zaznamenávají data o fázi cyklu. Díky tomu by kvalitně odebraný stěr měl mít zcela identickou výpovědní hodnotu v jakékoliv fázi cyklu. JS

Cytologie

11. 05. 2012 11:38:06 - Mišule
Dobrý den, před třemi týdny jsem byla na cytologii. Dnes jsem si volala o výsledky a sestřička mi řekla, že mám přijít na kontrolu už za půl roku, že tam jsou nepatrné změny. Mám se začít obávat? Nemám se objednat na kontrolu již dříve? Co vlastně může znamenat termín "nepatrné změny"? Myslím, že kdyby mělo jít např. o rakovinu děložního čípku (nechci samozřejmě předbíhat), tak by byla lepší kontola hned, ale nechci plašit.. Děkuji Vám za odpověď..
Odpověď:
Dobrý den,
lehká abnormita cytologie (nejčastěji nález hodnocený zkratkou ASC-US - na podrobnosti se podívejte do archivu odpovědí) není nikterak výjimečná. Příčin takového nálezu je mnoho - zánět, hojení, hormonální změny atd. Děložní čípek naštěstí pravidelně své povrchové buňky obměňuje (interval je cca 100 dní). Ideálním postupem je proto vyčkat alespoň jedné, ale mnohem lépe dvou takových obměn (tj. půl roku) a následně provést kontrolu. Ta totiž u většiny žen prokáže normalizaci nálezu. JS

histologie: high grade dysplazie a cervicitida

10. 05. 2012 20:20:17 - R.
Dobrý den pane doktore.
Je mi 29 let, jsem bezdětná a nekuřačka.

V dubnu jsem byla přijata na konizaci čípku s cytol.: ASCH, biopsie D III, kolposk.: ATZ III, na horním pysku BE a P - LGL/HGL.

Výsledek histologie:
Konus: Ektropium plošně přeepitelizované metaplastickým dlaždicovým epitelem se střední až těžkou dysplazií. Vzhledem k fragmentaci materiálu se ke kompletnosti odstranění léze nelze spolehlivě vyjádřit. Chronická katarální cervicitida.
cpH: Fragmenty endocervikální sliznice a tangenciálně zastižené lamely dlaždicového epitelu s high grade dysplazií.

Prosím vás o laické vysvětlení výsledku histologie a také o váš názor ohledně následné péče.
Pan doktor mě informoval, že bude pravděpodobně nutné zákrok opakovat (nález i v děl.hrdle???), že při operaci byl problém s výřezem, který se rozpadl na 3 části (čím to mohlo být způsobeno?) a byl překvapen agresivitou změn vzhledem k mému věku a tomu, že nekouřím.

Děkuji za odpověď a váš názor.
R.
Odpověď:
Dobrý den,
vzhledem k řadě dílčích otázek odpovídám v bodech:
1. nález prokazuje závažné předrakovinové změn, z operace však zůstává pochybnost o kompletnosti jejich odstranění, neboť v materiálu z "výškrabu" (odborně kyretáže) ponechané části děložního čípku byla vybavena tkáň obsahující závažné změny. Pravděpodobnost, že situaci bude nutné ještě dořešit opakovaným zákrokem, je bohužel velmi vysoká.
2. kouření je pouze jeden z rizikových faktorů a k rozvoji závažných předrakovinových změn tak může dojít i žen, které nikdy nekouřily.
3. fragmentace odstraněné části čípku je pravděpodobně způsobena technikou operace, vliv může mít ale i výchozí tvar čípku.
4. současné výzkumy o vývoji rakoviny děložního čípku již přesvědčivě doložily, že původní představa stupňovitého rozvoje předrakovinových změn (tj. ze změn mírných přes středně těžké k těžkým a následně rakovině) se uplatňuje jen u části případů, zatímco jinde rovnou vznikají změny těžké a z nich rakovina. Stejně tak i věkové rozložení není nikterak překvapivé - nárůst frekvence nálezů přichází po 25. roce života a následně setrvává zvýšený. Jinými slovy - není na místě žádný údiv z agresivity změn ani z "nízkého" věku.
JS

konizace a antikoncepce

10. 05. 2012 10:35:39 - tp
Dobrý den,

v březnu jsem podstoupila LEEP konizaci děložního čípku s výsledkem CIN1, CIN2, nedosahuje okrajů. Chtěla bych se Vás zeptat, zda je užitečné udělat HPV test - můj pan gynekolog mi řekl, že vzhledem k větu (20 let) to není třeba a jestli má hormonální antikoncepce negativní vliv na tyto problémy nebo naopak pozitivní?

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
výpovědní hodnota HPV testu u žen mladších 30 let je značně omezená. Osobně bych jej také neprováděl. Užívání antikoncepce má na rozvoj předrakovinových změn pozitivní vliv, ale ten je nepřímý a značně ovlivněný sexuálním chováním ženy (ženy s antikoncepcí mají totiž obecně více partnerů a časněji začínají pohlavně žít). Přínosy vyplývající z užívání antikoncepce (snížení rizika rakoviny dělohy a vaječníku, snížení rizika endometriózy, pánevních zánětů, krevní ztráty při menses atd.) tak uvedené riziko jednoznačně předčí. JS

dotaz na užívání klionu-d

07. 05. 2012 15:38:26 - simca
Dobrý den,byli mi předepsány čípky klion-d,měla jsem dvakrát změny v citologickém vyšetření,paní doktorka mi řekla,že je mám užívat 10 dní před menstruací,na kontrolní vyšetření mám jít v červenci můj dotaz zní jestli mám čípky začít užívat již tento měsíc před menstruací a nebo až v červenci před menstruací před vyšetřením?mnohokrát děkuji prosím napište mi na email odpověd' hezký den
Odpověď:
Dobrý den,
efekt antibiotické léčby se projeví díky pravidelné obměně buněk děložního čípku nejdříve za 3 měsíce. Antibiotickou léčbu je proto potřeba realizovat co nejdříve, aby následná kontrola proběhla minimálně za dalších 100 dní. JS

Konizace

06. 05. 2012 16:38:42 - EvaP
Vážený pane doktore,

je mi 35 let a před 5 týdny jsem byla na vyšetření, které zahrnovalo odběr sliznice z dutiny děložní, ošetření povrchu děložního čípku a odběru vzorku z děložního hrdla. Na základě výsledků mě obvodní gynekoložka posílá na konizaci. Důvodem je CIN 3 vrůstající do ústí žlázek, nelze se jednoznačně vyjádřit k okrajům excize. Bylo mi vysvětleno, že se jedná o nejtěžší přednádorový stav a při zákroku mi nebylo vše odstraněno. Můj dotaz je směřován k tomu, zda konizace neproběhne příliš brzy po předchozím výkonu (po 6 týdnech). Z pracovních důvodů bych konizaci potřebovala o 3 měsíce odložit, ale mám obavu, zda by nedošlo ke zhoršení dosavadního stavu. Již delší dobu si přeji otěhotnět, ale protože mi nevycházela cytologie, tak jsem případné těhotentví odsouvala a až podstoupím konizaci, tak opět 6 měsíců nebudu moci otěhotnět. Myslíte si, že by byl hazard konizaci nepodstoupit, v nejbližší době otěhotnět a konizaci podstoupit až po porodu?
Děkuji Vám za Váš čas a odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
je-li nejistota o kompletnosti odstranění všech předrakovinových změn (tj. v preparátu je popsán dosah do okrajů řezu, ale v materiálu získaného z kanálku děložního hrdla je normální nález), pak je rozumné u žen plánujících těhotenství postupovat konzervativně - tj. pouze kontrolovat. Podle vědeckých studií jsou totiž v takové situaci zbytkové předrakovinové změny při reoperaci zjištěny u méně než 1/3 žen. V případě, že jsou závažné předrakovinové změny zjištěny nejen v okraji preparátu, ale i v materiálu z "výškrabu" kanálku děložního čípku, je pravděpodobnost zbytkových změn vyšší, nicméně opět platí, že u žen plánujících těhotenství je rozumné postupovat konzervativně. Osobně bych proto ve Vaší situaci navrhoval provést kontrolu za 4 měsíce (obava z rychlého zhoršení nálezu rozhodně není na místě) a při absenci závažných změn bych podpořil včasné otěhotnění. JS

chronická aktivní cervicitis

05. 05. 2012 16:53:35 - anetka10
Dobrý den pane doktore. 4.4 jsem u vás byla na leep konizaci a z výsledků histol.byla zjištěna chronická aktivní cervicitis. Chci se zeptat zda na to potřebuji antibiotika, jaká a na jak dlouho? U vás jsem dostala 2tbl azitromycin sandoz, které jsem ale po cestě domu vyzvracela (asi 1hod.od spolknutí) Dále když dysplas.změny dosahují v bloku B do blízkosti resek.okraje na straně exocervikální je to pro mě v pořádku? Děkuji předem za odpověď. S.M
Odpověď:
Dobrý den,
antibiotickou léčbu by v dané situaci bylo vhodné zopakovat (nejlépe v kombinaci ciplox (či ofloxin či doxycylin) spolu s entizol alespoň na 7 dní). Dosah (nejde o často mylně interpretovaný "přesah") změn na exocervikální (zevní) straně nic podstatného neznamená, naopak, vypovídá o šetrnosti výkonu, který odstranil jen nemocnou část bez přílišného odstranění okolní zdravé tkáně. Optimálním postupem je dále pouze kontrolovat, přičemž první kontrola by měla být provedena za 6 měsíců po zákroku. JS

Dobrý den

05. 05. 2012 09:57:11 - DankaS
Dobrý den, je mi 25let, antikoncepci triregol beru od 15 let. Hodlám ji vysadit a snažit se o miminko. Chtěla jsem se zeptat. Od 17let chodím jednou co půl roku na prevenci pro ektropium. Letos v lednu mi cytologicky vyšlo pozitivní na LSIL a HSIL. V březnu jsem mezi měsíčkama často šipnila a měla bolesti při styku. Byla jsem na prohlídce - pan doktor mi znova odebral cytologii - prý v pořádku,jen pár metaplastických buněk a drobná léze. Na novou cytologii mě objednal teď na květen po tom, co znovu prohlídl vzorek z ledna. Pokud se mu to prý nebude zdát - poslal by mě na konizaci. Opět mám špinění a bolesti při styku. Bojím se výsledků, v rodině se objevili už tři generace za sebou karcinomi. A pokud bych musela na konizaci - je lepší před, nebo po těhotenství? Děkuji D.S.
Odpověď:
Dobrý den,
cytologický nález je jen částí informace o stavu děložního čípku a nemusí zcela odpovídat skutečně přítomnému nálezu. Provedení konizace u mladých žen by proto mělo být realizováno až při jednoznačném průkazu (ideálně pomocí tzv. biopsie) závažných předrakovinových změn, nebo při silném zánětu děložního čípku s krvácením, které nereaguje na antibiotickou léčbu. Rakovina děložního čípku navíc není dědičné onemocnění, a tak nemá informace o rakovině v rodině podstatný význam. Ideální je v případě zvažování ošetření vyhledat péči ve specializované ambulanci Centra onkologické prevence, kde nález posoudí specialista na onemocnění děložního čípku. Neuváženě provedená konizace totiž může zbytečně zvyšovat rizika pro optimální průběh budoucího těhotenství. JS

Dobrý den

04. 05. 2012 19:25:57 - horova
chtěla bych Vás poprosit o informaci, je mi 45let a chodím na pravidelné kontroly na gynekologii-ročně, vzhledem k rodinnému výskytu rakoviny prsu a absolvování IVF (3krát před 7lety). Před 2měsíci jsem byla na cytologii a také jsem absolvovala UZ, chtěla jsem zkontrolovat vaječníky, vše bylo v pořádku. Nyní se u mě objevilo po pohlavním styku menší krvácení 14dnů po menstruaci, které hned ustalo. Přesto mám strach z nádoru, čípek budu mít doufám v pořádku, jelikož chodím pravidelně na stěry, ale bojím se rakoviny dělohy kvůli IVF, jak se rakovina dělohy pozná, všiml by si něčeho lékař při UZ? Projevila by se i na stěru cytologie? Mockrát děkuji za odpověď a Váš čas jana
Odpověď:
Dobrý den,
obavy z rakoviny dělohy po prodělané IVF nejsou na místě. Slabé a jednorázové zakrvácení v polovině cyklu bývá nejčastěji spojeno s ovulací (uvolněním vajíčka z vaječníku) a u mnoha žen je zcela běžné. V případě normálního výsledku poslední gynekologické kontroly a absence opakování krvácení v dalším cyklu není důvod k jakémukoliv vyšetřování. Rakovina děložního těla je totiž ve Vaší věkové kategorii stále ještě vzácná a navíc jejím typickým projevem jsou zcela nepravidelná, silná krvácení. JS

hysterektomie

03. 05. 2012 20:41:21 - marie73