nadace hippokrates

Dědičná onemocnění v onkologii

Odpovědi na otázky týkající se dědičných onemocnění v onkologii

doc. MUDr. Michal Zikán, Ph.D.


Pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako vedoucí onkogynekologického stacionáře. Zabývá se dědičnou dispozicí ke vzniku zhoubných nádorů, především prsu a vaječníků, a to jak na klinické, tak na experimentární úrovni.

Odpovědi na otázky nabízí pomoc ženám, nemocným i zdravým, v jejichž rodinách se vyskytly zhoubné nádory, a které mají obavy z možné dispozice k nádorovému onemocnění.

Karcinom ovaria v tehotenstvi

27. 08. 2016 09:39:50 - KatkaP.
Dobry den pane docente,
prosim o konzultaci. Jsem v 19.t.tehotenstvi. Pri prvotrimest.utz.jsem byla odeslana na UTZ na vase pracoviste, kde byl zjisten na ovariu border line tumor. Nasledne mi bylo laparoskopicky odstraneno cele ovarium. Vysledek histologie:neinvazivni low grade serozni ovarialni karcinom M8460/2, s arteficialnim porusenim pouzdra, bez prukazu nadoroveho sireni po seroze.
Nasledne mi bylo doporuceno dokoncit tehotenstvi, dale se pak uvidi.
Prosim, jak moc je dany karcinom pro mne i vzhledem k tehotenstvi pro mne rizikovy? Nemuze se diky tehotenstvi jeste vice sirit?
Jaka je moznost sledovat pacienta v dobe tehotenstvi?
Mam obavy, ze karcinom ovaria patri mezi agresivni a rychle rostouci nadorova onemocneni, aby po porodu jiz nebylo pozde a karcinom se nerozsiril dale?
Ma smysl odebirat krev a sledovat markery nebo jine moznosti?
Dekuji predem za odpoved
Odpověď:

dobrý večer pane docente,

31. 07. 2016 21:20:15 - bionta
mám dotaz ohledně prsu - pod pravým prsem se mi vytvořila již před asi 10 lety velká černá plochá bradavice , neroste a ani nebolí , jen nyní v létě jak se potím ( jsem totiž velice obézní a potivá ) se mi na té nechutné bradavici udělaly asi potníčkové puchýřky a jelikož nesnáším nosit podprsenku tak jsou i někdy bolestivé.V roce 2005 jsem byla na vag. hysterectomii pro dg.carcinima in situ-hrdlo děložní ve VFN...Obávám se špatné diagnózy ohledně té bradavice pod prsem , proto se vyhýbám jak mamografii tak i gyn.vyš....pokud by se potvrdila dg.CA je možné při event.operaci odstranit preventivně oba prsy a jak vypadá jizva - myslím tím zda jde udělat zákrok např plasticky, tak , aby se nemocná nemusela " pozvracet " když se uvidí svlečená ? Předem děkuji a přeji mnoho úspěchů
Odpověď:

BRCA1

14. 07. 2016 08:41:56 - Ilonka
Dobry den, pane docete,


poprosila bych Vas o radu.
Je mne 37 let, bezdetna, zjist.gen.mut.BRCA1
Jelikoz mne byl dg.predcasny prechod, dle hormonu AMH apod., chtela jsem se zeptat, jestli muzu uzivat v nejake male mire subst.hormony, jelikoz pocituji klimakt.projevy, ktere nejsou vubec prijemne a obtezuji mne.
A nekde jsem se docetla, ze snad predcasny prechod muze byt i prediktivni ca ovaria, je to pravda?

Dekuji za odpoved

S pozdravem


I.M.
Odpověď:

Cystadenom nebo borderkine tumor

17. 06. 2016 22:10:31 - Nela.kop
Dobrý den, prodělala jsem operaci hysteroskopii kde mi byl odstranena polypa, po cytologické vyšetření jsem byla odeslána na ultrazvuk a závěr zní _ kompletní odstranění endom.polypu, cytologie _prave ovar cysty suspektni z mystického dif.dg.cystadenom nebo borderkine tumor

Za měsíc jdu na kontrolu
Otázka zní mám se něčeho obávat? A co by to pro mě znamenalo pokud by se to vrátilo?
Odpověď:

dobrý den

14. 03. 2016 18:02:04 - františka
Manžel zemřel V pitevní zprávě uvedeno lymfom generalizovaný do jater,sleziny.Je to onemocnění dědičné? \\\\\\\\\\děkuji za odpověď
Odpověď:

zvýšené onkomarkery

18. 01. 2016 22:44:15 - parava
Dobrý den, pane doktore, je mi 48let, sestra ze strany otce-matka jiná, zemřela na rakovinu vaječníků ve 42letech, babička mela ca prsu. V 39letech jsem absl. IVF s těžkým průběhem - hyperst.syndrom. Na děloze mám dva menší myomy, mám bolesti břicha a především, což ve mně vyvolává strach, zvýšený onkomarker HE-4 a Roma index- vysoké riziko. Prosím o radu, co dál, na uz u gynekologa zatím na ovariích žádný nebezpečný nález prý není. Cytologii mám v pořádku. Jak postupovat, nebylo by v mém případě rozumne, nechat si odstranit preventivně vaječníky, než bude pozdě a nemoc propukne v plné síle... Menstruaci mám zatím, bohužel pravidelnou. Předem moc děkuji za Váš čas a odpoveď. Jana
Odpověď:

difúzni sklerozující varianta pap. karc. štítné žl

12. 01. 2016 11:01:25 - kikalina
Dobrý den, má diagnóza je jasná, jen jsem chtěla vědět, co znamenají značky cT1, cN1b, cMX, pT2(m)/ pT3(m), pN1b mX. Moc děkuji Petrová Kateřina
Odpověď:
Dobrý den,

uvedené zkratky popisují rozsah onemocnění podel tzv. TNM klasifikace. Tato klasifikace vznikla proto, abychom mohli všechny nádory popisovat stejným způsobem, a navíc způsobem, který vyjadřuje prognózu nádoru a přiřazuje pacienta do konkrétní rizikové nebo nerizikové skupiny s patřičnou léčbou. TNM znamená tumor, nodus lymphaticus, metastáza - tedy písmeno T popisuje rozsah nádoru, písmeno N postižení nebo nepostižení lymfatických uzlin a písmeno M přítomnost nebo nepřítomnost metastáz. Detailní popis pro svůj nádor můžete nalézt zde: www.uzis.cz/system/files/tnm-7.pdf. Pro vysvětlení, co pro vás a pro vaši léčbu znamenají jednotlivé kategorie se prosím obraťte na svého ošetřujícího onkologa.

S pozdravem

Michal Zikán

Naděje na těhotenství?

09. 01. 2016 19:11:21 - Barbucha
Dobrý den,
je mi 39 let, jsem bezdětná a v roce 2009 jsem prodělala lymfom NHL ,C833 Difuzní velkobuněčný B-lymfom, histologie z excize pravého ovária, dg.2/2009, klin.st.III. A dle Ann-Arbor klasifikace (paket uzlin v předním mediastinu, pravé ovarium), IPI 1. Nález byl náhodný, vyšel najevo při laparoskopickém zprůchodňování vejcovodů pro nemožnost otěhotnění. Vše se seběhlo velmi rychle, požadovala jsem před zahájením léčby odběry mých vajíček, nebylo z důvodu časové tísně možné..

Kompletní remise 10/2009, prodělaná léčba:Z 511 Chemoimunoterapie: 6x R- CHOP + 2x Rituximab, ženské orgány ponechány. Poslední kontrola 7/2015 - remise lymfomu trvá, v dobré kondici, přirozené otěhotnění se bohužel nekoná.. V roce 2013 jsme s ústním svolením hematoonkoložky, s manželem podstoupili IVF, v 7 tt jsem potratila. V roce 2015 jsme změnili CAR s nadějí, bohužel nás odmítli přijmout, IVF nedoporučili, žádali písemné vyjádření hematoonkoložky, která tentokrát IVF nedoporučila. CAR nám jako jedinou možnost nabídl dárcovský program vajíček, opět pouze se svolením hematoonkologie...
Jsem již unavená nekomunikací odborníků z gynekologie a onkologie, připadám si jako vyvrhel z diskuzí hloupých matek, které tvrdí, že onkologičtí pacienti mají být rádi, že jsou naživu.. pomalu svou mateřskou touhu vzdávám. Myslíte si, že je ještě nějaká naděje? Zabývá se vaše pracoviště těmito případy, popřípadě znáte nějaké?
Předem děkuji za přečtení mých řádek, případně za odpověď, jak se na mou situaci díváte. Děkuji Beáta
Odpověď:
Dobrý den,

z toho, co píšete, nevidím důvod, proč byste nemohla podstoupit IVF nebo jinou léčbu neplodnosti. Samozřejmě neznám všechny detaily vašeho onemocnění, ale to by měl posoudit jak klinický onkolog, tak lékař IVF centra. Můžete získat durhý názor jakéhokoliv onkologa - tedy navštívit nějaké hematoonkologické pracoviště a požádat o konzultaci vašeho stavu a doporučení stran možnosti léčby neplodnosti.
Ve vašem případě bude jistě vhodnější obrátit se na nějaké akademické IVF centru - v naší nemocnici takové funguje, kontakty naleznete na stránkách www.apolinar.cz.

Držím palce

Michal Zikán

Odstranění 2 prsu

24. 12. 2015 19:33:53 - slunce69
Dobrý den v roce 2013 mi byl odstraněn celý prs i s uzlinami a 12.měsíc 2015 bylo podezření že nález je i v 2 prsu ale nakonec je to v pořádku .Chci se zeptat mám jít na rekonstrukci odstraněného prsu ale ted přemýšlím jestli by nebylo lepší podstoupit odstranění i 2 prsu z důvodu rizika nádoru. Děkuji moc za odpověď. Dvořáková.
Odpověď:
Dobrý den,

pokud nemáte prokázanou dědičnou dispozici ke vzniku rakoviny prsu, pak bych odstranění druhého prsu považoval spíše za nadbytečné. Pokud však dědičnou dispozici prokázanou máte (mutace v genu BRCA1 nebo BRCA2), pak by naopak odstranění druhého prsu pro vysoké riziko vzniku nádoru i v něm bylo velmi vhodné.

S pozdravem

Michal Zikán

podstoupení IVF

14. 10. 2015 20:18:21 - marecek
Dobrý den, mám na Vás prosbu, jsem BRCA 1 pozitivní, vím to asi 6 měsíců, od roku 2013 mám dceru. Nyní mi bylo nabídnuto podstoupit IVF, aby se vybralo embryo, které tento gen nenese. Zatím nevím zda toto mám podstoupit, zatím jsem nebyla nemocná ani léčená. Chodím na pravidelné kontroly po půl roce a můj onkolog mi to moc nedoporučuje kvůli substituci hormony.Moje mamka prodělala rakovinu prsu ve 37 a rakovinu vaječníků 2013. A moje sestra prodělala rakovinu prsu 2014. Moc by mi pomohl Váš názor, co si o tom myslíte.
Odpověď:
Dobrý den,

několik studií zkoumajících vliv těhotenství na přežití pacientek léčených v minulosti pro rakovinu prsu neprokázalo, že by těhotenství zhoršovalo přežití. Hormonální stimulace v rámci umělého oplodnění představuje ve srovnání s hormonální náloží v těhotenství poměrně malé množství hormonů.
Postup, který Vám byl nabídnut - umělé oplodnění a výběr embrya, kterí nezdědilo mutaci - zaručí, že se vám narodí dítě, které mutaci mít nebude. Znamená to ale zároveň, že vybíráme mezi embryii - zabráníme tak třeba narození jedince, který prožije normální života a nikdy třeba neonemocní.
Pravděpodobnost přenosu mutace z rodičů na děti je 50%, u chlapců jsou však rizika onemocnění nádorem výrazně nižší než u dívek.
Je to těžké rozhodování, ale neuděláte chybu, ať již se rozhodnete IVF podstoupit, nebo budete těhotnět normálně.

Držím palce

Michal Zikán

adenokarcinom

03. 10. 2015 18:07:58 - laneva
Mily pane doktore,
1.9. T.r. mi byl, vzhledem k 4tydennimu krvaceni proveden vyskrab a pl nem diagnostikovan adenokarcinom endometria-dobre differencovany, st. 1A. 14.9. mi byla laparoskopicky provedena totalni hysterektomie s ponechanim lymf.zlaz, ktere se operaterovi zdaly v klidu, nasl.hystolodie byla bez nalezu, ale po 4 dnech po operaci jsem dostala horecky, zjistena sepse, tudiz mam ATB cyprofloxacin 500 a antiseptikum Hexetidin- oboji douzivam v nedeli, ale vytok peritonealni tekutiny je stale silny. Je mi 53 let a moje matka zemrela na Caprsu. Muzete mi, prosim poradit, jaka dalsi vysetreni bych mela podstoupit a rici, jak dlouho muze toto hojeni jeste trvat, operater mi rikal, ze by se rana mela zavrit sama, ale ja mam strach, protoze to trva uz 2 tydny a i pres lecbu ten vytok neustava. Moc Vas prosim l Vas nezaujaty nazor a tesim se na odpoved. Eva
Odpověď:
Dobrý den,

v tuto chvíli už je asi na rady pozdě - ale alespoň mohu říci, že váš nádor byl zachycen v časném stádiu, operace byla provedena správně a žádná další léčba není třeba. Hojení se bohužel může v některých případech komplikovat a trvá zpravidla 6-8 týdnů.

Držím palce

Michal Zikán

prosba o názor jaroslava brožková 11.9

11. 09. 2015 10:29:56 - brozkova
dobrý den pane docente prosim o radu mojí mamince v31letech vzali dělohu měla nádor velikosti pěsti byl nezhoubný za 20let jí vzali i vaječniky dnes je ji62let a muj tatinek který před 4roky zemřel měl rakovinu močového měchýře udělali mu plastiku močového měchýře z tlustého střeva 10let žil v pohodě poté se mu udělal nádor v malé pánvi na ploché kosti bohužel se ho nepodařilo odstranit celý nebot tatinek se narodil na7měsicich a měl velmi slabé kosti takže se nádor dostal do kosti a následně do krve žil s timto5let a já tuto středu podstoupila malý zákrok u vás v děloze jsem měla maličký polyp zatim nevim výsledek histologie každý pul rok chodim na mamograf kde se nemohou rozhodnout zda mám vše v pořádku hlídána jsem i na urologii ptž již dva roky mám mikroskopickou hematurii bohužel nezjistili odkud ta krev je také se rok léčim se štitnou žlázou našli mi malé uzliky proto jsem se chtěla zeptat na názor jestli geneticky je riziko rakoviny tak co dál děkuji za radu krásný den brožková
Odpověď:
Dobrý den,

mám-li soudit podle údajů, které uvádíte, mohu Vás uklidnit - nevypadá to, že by se ve Vaší rodině přenášela nějkaá dědiční dispozice. To bohužel neznamená, že nemůžete onemocnět rakovinou - pouze nepovažuji Vaše riziko onemocnění za zvýšené. Důležitý teď bude výsledek histologie z hysteroskopie - u 90% pacientek se nejedná o zhoubný nádor. Budu držet palce.

S pozdravem

Michal Zikán

Metabolické změny

10. 09. 2015 14:19:42 - Nikitta
Dobrý den vážený pane docente,
Obracím se na Vás s menším dotazem, mé teď už 16tilete sestře před rokem diagnostikovali papilarni karcinom štítné žlázy. Zjistilo se, že jsou tam dva, s tím že jeden už ztrácel opuzdreni. Vše ji bylo vyoperovano a začal kolotoč na nukleární klinice. Po roce léčby měla stále vysoký thyeraglobulin,který měla 200 (nyní 100),bylo jí doporučeno Pet ct, kde se zjistilo, že má meta na uzlinach v krku a metabolicke změny na jednom z vaječníků. Táži se Vás touto cestou,co to pro ní znamená a co jí dále čeká? Mockrát Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný zbytek dne.
Odpověď:
Dobrý den,

tento dotaz je směřován zřejmě na kolegu dr. Zikána Víta, který je předním českým endokrinologem a dokáže tento dotaz zodpovědět. Kontakt na něj můžete najít na stránkách naší Všeobecné fakultní nemocnice www.vfn.cz.

S pozdravem

Michal Zikán

Dotaz

07. 09. 2015 10:20:16 - balkova
Dobrý den,
funguje ještě tato poradna?
27.7. jsem vložila dotaz a do dnešního dne nikdo nereagoval. Děkuji za odpověď. Balková
Odpověď:
Dobrý den,

tato poradna - jako jakákoliv jiná na internetu - nenahrazuje vyšetření lékařem. V případě obtíží se obraťte na ošetřujícího lékaře, příslušného specialistu, či pohotovostvní službu.
Snažíme se na všechny dotazy odpovědět co nejdříve, tak jak nám to pracovní vytížení dovolí. Protože je naším primárním cílem pečlivě se věnovat pacientkám v klinické praxi, čas na poradnu, která je pro nás činností dobrovolnickou, bereme ze svého volného času. Proto může být prodlení mezi dotazem a odpovědí, zvláště v době prázdnin, delší.

S pozdravem

Michal Zikán

genetické vyšetření?

25. 08. 2015 17:13:50 - vaneska
Dobrý den,prosím o názor.Moje babička umřela ,když mamce bylo 13let,její sestra v 19letech.Druh rakoviny neznáme.Před 14lety moje mamka rakovinu prsu,letos já též a k tomu má teta(sestra mamky)rakovinu vaječníku a mamka má opět rakovinu v druhém prsu.Věk je různý,mamka poprvé v 62letech,já 49,teta77let.Já mám nádor prsu hormonální,neinvazní,mamka též,ale už invazivní.Myslíte,že se jedná o rodinnou zátěž a měla bych navštívit genetiku?A také,zda jde testovat jen mne.Rodina to nechce.Mám to prý nechat být ,že má rakovinu každý třetí.A také bych chtěla vědět,zda nemám preventivně podstoupit hysterektomii. Děkuji za Vaší odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz, je zcela na místě. Opravdu je pravděpodobnost přítomnosti dědičné dispozice (mutace v genu BRCA1 nebo BRCA2) u Vás a ve Vaší rodině velmi vysoká (80%). Genetické vyšetření ve Vaší rodině je jednoznačně vhodné, může proběhnout i u Vás. Objednat se můžete k některému klinickému genetikovi, v naší nemocnici např. na tel. 224 96 71 71.

S pozdravem

Michal Zikán

prevence

27. 07. 2015 16:10:54 - balkova
Vážený pane docente,
ráda bych vás požádala o radu. Je mi 43 let, maminka prodělala v 36 letech kribrinoformní karcinom prsu. Prs ji odebrali, mamince je dnes 75 let a těší se dobrému zdraví. Babička zemřela na karcinom tlustého střeva v 75 letech, druhá babička v 71 letech na lymfogranulom mezihrudí. Na základě těchto skutečností jsem docházela od svých cca 30 let pravidelně jednou ročně do mammologické poradny do Mediscanu na Chodově, kde jsem byla byla vyšetřována jak ultazvukem, tak fyzicky. Ve 40 letech jsem byla poprvé na mamografu, ve 42 letech podruhé. Letos jsem se chtěla zase do poradny objednat, ale byla jsem informována, že pojišťovny již tuto prevenci nehradí, poradna byla bez náhrady zrušena a mám se sama objednat na mamografické vyšetření, které si uhradím. Informovala jsem se v Mamma centru Háje, kde mi sdělili, že se mohu na vyšetření objednat, ale že mi doporučují každý rok vyšetření mamografem, nikoliv, jak jsem chodila dosud - sono a jednou za 2 roky mamograf. Nemám dostatek informací, proto se na vás po poradě s gynekoložkou obracím, zda je vzhledem k mému genetickému zatížení potřebné a nutné provádět každý rok mamograf. Dále bych se chtěla zeptat, jak mám dál postupovat, abych něco nezanedbala, když poradny již nefungují, zda-li existuje podobná forma prevence. Děkuji za Vaši odpověď. Balková
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji za dotaz, protože máte problém, který trápí i řadu jiných žen. Pokračovat v péči o prsy by měl Váš ošetřující gynekolog. Specializované mamologické poradny se opravdu na mnoha místech ruší, je to ale také proto, že jejich agenda tak jako tak spadá do dikce praktického lékaře a gynekologa.
Především se nabízí provést genetické vyšetření u vaší maminky. Pokud by měla genetickou dispozici ke vzniku rakoviny prsu a vaječníků, pak byste měla být vyšetřena vy a další příbuzní. V případě prokázané dědičné dispozice, tj. mutace v genu BRCA1 nebo BRCA2, byste měla být sledována mnohem intenzivněji (každého půl roku), pokud byste dispozici neměla, postačil by standardní screening.
Současný program screeningu karcinomu prsu, tedy mammografie provedená jednou za 2 roky je určitým racionálním kompromisem. Pokud bychom chtěli optimální péči, pak bychom doporučili (a skutečně to v mnoha mezinárodních doporučeních je) provedení mammografie každý rok od 40 let věku. Po 40. roce věku je opravdu u většiny žen mammografie na prvním místě, ultrazvuk se používá pouze v případě nejasného nálezu na mammografii.
Prakticky to pro vás znamená: bude-li provedeno genetické vyšetření u maminky s negativním nálezem, pak je vhodné absolvovat mamografii každý rok - jendou si to zaplatíte, podruhé vám to zaplatí pojišťovna atd. (event. váš lékař uvede na žádanku takovou diagnózu, kterou indikuje vyšetření na základě nálezu nebo obtíží). Bude-li výsledek genetického vyšetření u maminky pozitivní, pak bude vyšetření nabídnuto i vám a bude postupováno dle výsledku, jak uvedeno výše.
V případě, že nebude genetické vyšetření provedeno, mělo by se postupovat, jak uvedeno pro případ negativity genetického vyšetření.

S pozdravem

Michal Zikán

Dědičnost

19. 07. 2015 16:02:36 - pedona
Dobrý den pane doktore. Je mu 37 let, mám 6letého syna a další miminko plánujeme (zkoušíme). Moje maminka zemřela ve věku 53 let. Měla karcinom děl.čípku, bohužel 20 let nešla na prevenci. Nedalo se nic dělat, byly provedeny nefrostomie, ozařování a mamka chodila na prav. kontroly.Vše bylo ok, až po 5 letech se objevily zdravotní potíže a musela být operována pro ileus, byl ji udělán vývod. Vždy po propuštění domů byl však maminky stav tak žalostný, že jsme ji zase museli odvézt na onkologii. Tam mi paní dr. říkala, že u maminky je stav způsobený psychikou, že z onko hlediska je v pořádku. Bylo to strašné....strašné tím spíš, že jsem toto zažila ve svých 13 letech s 57 letou babičkou, která měla to samé, též musela mít vývod. Ona na prevenci chodila, každé tři měsíce, ale po menopauze nemoc udeřila. Můj vlastní otec zemřel před 40. rokem na melanom (na zádech měl velkou pihu, která se poškodila...k lékaři však šel pozdě). Bohužel jsem těmito událostmi poznamenána, docházím na psychoterapii. Taktéž docházím na prevenci: 1xročně gynekologie, 1xročně sono prsou, 1xročně dermatologie. Co se týče gynekologie, cytologii mám vždy negativní, ale už od porodu se mi na p. vaječníku tvoří cysta, zmenšuje se a zvětšuje od 2 cm do 4 cm. Pan doktor cystu už však kontroluje až po roce. Vzhledem k rodinné anamnéze se obávám, zda je to dostatečné. Mám podniknout něco víc? Předem moc děkuji, Petra
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji vám za dotaz. Nemyslím si, že by ve vašem případě bylo na základě výskytu nádorů v rodině riziko onemocnění u vás zvýšené. Rakovina děložního čípku je v naší zemi častá a nemá dědičný podklad. Prevence, kterou popisujete, je jistě dostatečná.
Cysta na vaječníků tak, jak ji popisujete, je zřejmě, tzv. funkční cysta - někdy bude větší, někdy menší, ale neměla by pro vás znamenat nebezpečí. V případě obtíží (bolesti břicha, silné menstruační krvácení) by ale bylo třeba vás vyšetřit na specializovaném pracovišti, event. udělat laparoskopii - v tuto chvíli mi to ale přijde zbytečné.

S pozdravem

Michal Zikán

Karcinom prsu - doplnění

12. 07. 2015 12:51:37 - Janíková
Dobrý den, doplňuji důležitou informaci pro zodpovězení mého dotazu z 8.7. - můj věk je 48 let. Omlouvám se a současně děkuji za odpověď. P.Janíková
Odpověď:

karcinom prsu

08. 07. 2015 10:53:54 - Janíková
Dobrý den, v 11/2014 mi byl odstraněn nádor prsu o velikosti 22 mm, parciální mastektomií. histologie - tripl neg. nádor, prol.akt 70%. Odebrané uzliny bez známek nádorového bujení, lamely taktéž neg., bez vzdálených metastáz (plíce, břicho, skelet, malá pánev). Nádor nevykazoval známky angioinvaze a byl ohraničený, nepřichycen ke kůži ani ke spodině.
Nyní jsem po chemoterapii (4x AC v třítýdenním režimu, 12 x taxol v týdenním režimu). Zahajuji radioterapii 16 x celé prso, 8x lůžko nádoru.
Zatím nemám výsledky genetiky na mutaci genu BRCA1,2
Pokud bude genetika pozitivní, doporučí mi odstranění vaječníků. V tomto případě bude vyřešeno.
Nyní mi chemoterapie "vyřadila" dočasně vaječníky, po necelých 2 měsících se menstruace obnovila. Jaký je váš názor na to, aby se funkce vaječníků potlačila hormonální terapií?
Dále prosím o vaše vyjádření k mé prognóze.Děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.
Odpověď:
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že váš nádor není citlivý k ženským pohlavním hormonům, není nutné zastavovat hormonální produkci. Je však třeba zkontrolovat, že nynější krvácení je opravdu menstruace, a nejdená se o patologické krvácení - v tom nejlépe pomůže ultrazvuk. Je pravděpodobné, že po prodělané chemoterapii pak přijde přechod o něco dříve, ale klidně můžete ještě několik let těžit z produkce hormonů.
Prognóza vašeho onemocnění se podle uvedených údajů jeví velmi dobrá.

S pozdravem

Michal Zikán

Vliv radioterapie na osteoporózu

21. 05. 2015 20:11:30 - Iva Kálalová
Dobrý den, pane doktore,
moje matka před šestnácti lety prodělala rakovinu prsu, byla jí provedena masektomie levého prsu bez další léčby. Dnes je jí 80 let a právě se zotavuje po operaci s recidivou téhož prsu - LUMINAL B Her2/neu negativní. Čeká jí zřejmě radioterapie a hormonoterapie, ke svému lékaři teprve půjde. Dočetla jsem se, že radioterapie může způsobit v ozařované části osteoporózu. Moje matka právě tuto nemoc má a ta dosahuje dost vysokých hodnot (T skore L páteře 505, BMD 0,439). Matka užívá na osteoporózu léky Caltrate a Fosavance. jinak je celkem v dobrém stavu úměrně věku. Zajímalo by mě, jak moc může být pro ni v tomto případě radioterapie náročná.
Děkuji za odpověď. Sháním již dopředu informace. Sama chodím do mamologické poradny, jeden čas jsem chodila také k vám, proto se na vás obracím, přestože můj problém příliš neodpovídá zaměření poradny. Děkuji proto za váš čas.
Odpověď:
Dobrý den,

ozařování bych se nebál - při plánování radioterapie vezme lékař jistě v úvahu všechna onemocnění maminky včetně osteoporózy. Navíc naštěstí oblast žeber, jejichž zasažení zářením je v této oblasti možné, nepatří mezi nejrizikovější stran důsledků nějakých patologických zlomenin.

Držím palce, s pozdravem

Michal Zikán

Posouzení indikace vyšetření

07. 05. 2015 09:45:57 - Marie Roblová
Dobrý den, od své gynekoložky jsem dostala doporučení na konzultaci u Vás. Je mi 47 let a právě jsem dokončila komplexním terapii ca levého prsu- histologie: infiltrující duktální karcinom, Nottingham 6, ER 80%, PR 20-30%, MIB1 80%, E cadherin pozm IHC HER2 negat. Nyní užívám Tamoxifen a vracím se do práce.
Rodinnou anamnézu mám negativní, žádné onkologické onemocnění. Mám ale dvě dcery ( 21 a 17 let), tak mám obavy, abych něco nazanedbala. Navíc paní doktorka zmínila i preventivní hysterctomii a ovarectomii. Je to moje spolužačka, tak možná proto mě posílá k posouzení k vám.
Byla jsem na genetickém vyšetření v naší nemocnici ( Č. Budějovice)- závěr : genealogie t.č. nesvědčí pro sy hereditárního karcinomu karcinomu prsu a vaječníků.
Mám se raději objednat na vyšetření k vám?
Osobně si myslím, že jsem jen měla smůlu a zbytečně bych vás připravila o čas, který můžete věnovat potřebnejším pacientkám, ale paní doktorka řekla, že jste špička ve svém oboru a konzultaci mi doporučila. Kdyby jste byl tady za rohem, tak už jsem objednaná, ale vzhledem k mému bydlišti volím tento způsob prvního kontaktu. Děkuji za odpověď.
S pozdravem, Marie R.
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz. Ve shodě s genetiky z Českých Budějovic si nemyslím, že by u Vás genetické vyšetření mělo nějaký význam, protože pravděpodobnost toho, že máte dědičnou dispozici je pod úrovní 10%. Neznamená to bohužel, že by Vaše dcery v budoucnu nemohly onemocnět rakovinou prsu nebo jiným zhoubným onemocněním. Takové riziko má každá žena, v České republice onemocní rakovinou prsu každá desátá. V tuto chvíli není u Vás preventivní odstranění vaječníků, vejcovodů nebo dělohy nutné. U Vašich dcer by mělo začít sledování pomocí ultrazvuku nebo mammografie od věku 35 let, samovyšetření prsu by měly provádět každý měsíc po skončení menstruace již nyní.

S pozdravem

Michal Zikán

Poděkování

16. 02. 2015 21:28:13 - zdenka n.
Dobrý den pane doktore,
procházela jsem dotazy a našla i odpověď na můj problém.
Jsem nositelka BRCA2 a za týden mám podstoupit preventivní odstranění vaječníků,vejcovodu a dělohy. Dnes jsem procházela různé názory a diskuse na tento problém a konečně jsem našla odpověď, že jsem se rozhodla správně.

Vaše odpoveď jedné tazatelce na podobný problém začínala tím, že možná pomůžete svojí odpovědí i jiným ženám - nositelkám BRCA 1/2.

Mně jste moc pomohl, moc vám děkuji, teď vím, že jsem se rozhodla správně a jsem klidnější.

Ještě jednou děkuji.

Zdenka
Odpověď:

názor na operaci

15. 02. 2015 10:49:23 - Marcela Hegrová
Vážený pane doktore,
v létě r.2013 jsem ve svých 44 letech onemocněla karcinomem konečníku. Léčba proběhla úspěšně, nyní jsem zdráva, ale v důsledku ozařování mi byly spáleny vaječníky a nyní jsem v umělém klimakteriu. Můj dotaz směřuje ke gynekologické operaci, zda byste mi doporučil kvůli prevenci odstranění dělohy, vaječníků a vejcovodů a popř. kdy, zda co nejdříve? Má matka onemocněla v 45 letech karcinomem prsu, v 60 letech zemřela na karcinom plic. Na genetickém vyšetření jsem nebyla, ale zvažuji jej, mám dva syny. Byla na něm sestra matky, která také měla cca prsu, mutace genů u ní zjištěny nebyly.
Děkuji za Váš názor, mějte se hezky.
Odpověď:

Bartholiniho žláza

09. 02. 2015 23:49:45 - ivizz
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat co může být příčinou bulky vedle poševního vchodu. Vzhledem k tomu, že jsem několikrát prodělala zánět bartholiniho žlázy s "ambulantním" ošetřením, proříznutím, vypláchnutím a poté i vyndání cele žlázy cca před třemi měsíci. Před několika dny s mi bulka objevila úplně na tom samém místě, nevím co to může být když žláza je již venku. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď:

Dědičnost

20. 01. 2015 11:42:02 - Soukup
Dobrý den,
mám dotaz ohledně dědičnosti karcinomu prsu. Manželova maminka onemocněla karc. prsu ve věku 49 let, v 53 letech zemřela. Její sestra ( manželova teta ) v podobném věku to samé.
Její dcera ( manželova sestřenice ) onemocněla na karc. prsu ve věku 28 let. Léčba byla úspěšná.
Máme dcery ( 1997, 1998 ). Velmi se obáváme z dědičnosti výše uvedené nemoci. Dcery byly na ultrazvukovém vyšetření v létě 2013, nálezy negativní.
Mohl byste nám, prosím, poradit, jakou zvolit prevenci nebo jak postupovat při genetických testech. Snad by bylo řešení, kdyby podstoupil genetické testy nejprve manžel a podle výsledků i dcery.
Je ohrožen vyšší pravděpodobností výskytu nemoci i syn
( 1991 )?
Děkuji za odpověď.
Soukupová
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji za velmi důležitý dotaz a podrobný popis situace. Vaše rodina je jednoznačně vhodná pro genetické vyšetření. Nejlepší kandidátkou je vždy nejmladší nemocná v rodině - tedy sestřenice Vašeho manžela. Může se obrátit na jakékoliv oddělení klinické genetiky. Pokud by se u ní našla mutace v genu BRCA1 nebo BRCA2, pak bude podstatně jednodušší dovyšetřit celou rodinu, v prvním případě Vašeho manžela. Pokud by nebylo možné vyšetřit sestřenici, pak by vhodným kandidátem byl Váš manžel. Teprve v případě, že by se mutace (dědičná dispozice) našla u něj, dovyšetřili bychom vaše děti. I muži mohou zdědit dispozici a přenášet ji zase na své děti, jejich rizika oněmocnění jsou však významně nižší. Pravděpodobnost přenosu dispozice z rodičů na děti je 50%.

S pozdravem

Michal Zikán

Fibroadenom

27. 09. 2014 22:01:30 - marcelat
Vážený pane doktore,
ráda bych Vás požádala o názor. V roce 2007 jsem si našla 'bulku'v prsu, která byla diagnostikována (pouze pomocí sona) jako fibroadenom. Od té doby jsem sledována u pana doktora, který se specializuje na problematiku prsou a docházím pravidelně na sono. Můj FA 2x1cm se za šest let výrazně nezměnil. Nyní po těhotenství a kojení (zasažený prs po cca 5měsících 'odmítl' kojit dál) se dle sona v květnu zvětšil na 3,5x1,4cm.  Pan doktor mi doporučil FA odstranit.
V Masarykově onkologickém ústavu mi na konci září naměřili 3x3x0,7cm. Vyšetřující lékař mi řekl, že růst FA v těhotenství je obvyklý, způsobený hormony. I tak mi doporučili jej vyoperovat.Všichni tito lékaři nechali rozhodnutí na mně. 
Je mi 31let a moje rodinná anamnéza není zrovna příznivá:babička matky úmrtí na rakovinu prsu, matka matky úmrtí na rakovinu prsu ve 45letech,bratr matky úmrtí na rakovinu lymfatických uzlin ve 38letech,matka i její sestra jsou v pořádku(dochází na mamograf).
Operaci jsem prozatím odložila. Dle sona se mi FA zmenšil a nechci zbytečně podstupovat operaci a zabírat místo lidem, kteří jsou opravdu nemocní. Během dvou let bychom chtěli mít další dítě, tak nevím, jestli není rozumné počkat na řešení až po další lavině hormonů. Paní doktorka obvodní mi doporučuje podstoupit genetické vyšetření. Děkuji za Vaši odpověď. 
Marcela T. Brno
Odpověď:

BRCA1

26. 08. 2014 11:25:14 - Šulcová Eva
Dobrý den. Před 2 roky mi byla po gen. vyšetření potvrzena BRCA1. Vyšetření jsem si na doporučení nechala udělat, když mi před 4 roky v 31 letech onemocněla dcera rakovinou prsu a následně jí bylo prso odebráno. Mě bylo doporučeno, abych si preventivně nechala odebrat jak prsa, tak vaječníky. Všechna vyšetření (kolonoskopie, mamograf, sono, mag. rezonanci, markry. . .) mám v pořádku.Je mi 59 let a nyní jsem se rozhodla k operaci vaječníků, kterou bych ráda podstoupila ve Vaší nemocnici. Bylo by to možné? A jak mám postupovat. Předem moc děkuji za odpověď. Šulcová Eva Karlovy Vary
Odpověď:

vliv ozařování na další rakovinné bujení

15. 07. 2014 13:17:12 - lenka vymazalová
Dobrý den,pane docente, před 2 roky jsem prodělala operaci pro adenokarcinom endometria T1a G2, byla mi odstraněna děloha,vaječníky,vejcovody, 20 LU - vše kromě nálezu v děloze negativní . Poté jsem absolvovala vnitřní ozařování - poševní válec, 8x5 Gy.
Zajímalo by mě, zda by tato dávka záření mohla mít vliv na další rak.bujení . Bojím se hlavně proto,že se v rodině rakovina vyskytla, babička zemřela v 65 letech na rak.dělohy, maminka bojovala řadu let s rakovinou tlustého střeva, které nakonec podlehla. Možná zní můj dotaz hloupě, přesto prosím buďte tak hodný a odpovězte mi. Děkuji Vám.
Odpověď:

Indikace k testů mutace genu BRCA

03. 07. 2014 12:49:37 - i.benesova
Přeji dobrý den pane doktore, je mi 38 let a před 2 měsíci jsem absolvovala parciální mastektomii pravého prsu pro DCIS, dále nález atypické duktální hyperplazie. Nyní docházím na radioterapii. Před rokem mi byla provedena excize benigního nádoru z levého prsu. Moje babička zemřela na karcinom prsu, diagnostikován v 59 letech. Uvažují o profylaktické mastektomii, mám malé děti a poslední rok a půl byl pro mě psychicky velmi náročný. Od ošetřujících lékařů však slýchám, že by k tomu přistoupili jen v případě mutace genu BRCA. Jinak doporučují hormonální léčbuTamoxifenem (5let). Sdílíte tento názor? Mám nárok na genetické vyšetření hrazené pojišťovnou? (V FN HK mi sdělili, že samoplátce hradí 60tis.) S kým se poradit o výhodách a rizicích profylaktické mastektomie? Omlouvám se za rozsáhlý dotaz, ale vnímám je jako důležité pro mě i mé blízké a informace se shánějí obtížně. Moc děkuji za Váš čas.
Odpověď:

vyšší hodnota markeru CA 125

26. 06. 2014 14:33:23 - wendys74
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně vyšší hodnoty markeru CA 125. Je mi 40 let, v dubnu 2013 jsem porodila CSřezem holčičku. Všechny výsledky do této doby byly OK. Nyní v květnu jsem měla najednou vyšší hodnotu markeru CA 125 a na sonu mi zjistili cystu /dle sdělení lékaře velmi malou/ na pravém vaječníku. Jsem po celou dobu těhu kontrolována, jelikož jsem před 10 lety prodělala konizaci a následně rekonizaci dělož. čípku a jsem transplantována /v r. 1993/. Absolvuji pravidelné ko čípku atd. a teď tohle. Na internetu jsem načetla nějaké info, ale jsem z toho spíše ve stresu, než abych se zklidnila. Můj dotaz : co mám očekávat, možnosti léčby a co vlastně vyšší hodnota markeru CA125 signalizuje ..... děkuji.
Odpověď:

Ca vaječníků, čípku -rodinná zátěž

11. 06. 2014 13:54:36 - Ivana5
Dobrý den,
obracím se na vás s následujícím dotazem .V mé rodině se vyskytují gynekologické rakoviny v linii mé matky.
Moje prababička ( babička mé matky) zemřela údajně na gynekologickou rakovinu - není k tomu žádná dokumentace-pouze ústní podání.
moje babička ( matka mé matky) zemřela v 55 ti letech na Ca čípku.
Moje matka-
1993-51 let konizace CIS colli uteris pronikáním do žlázek, nezasahuje do okrajů.
1994-52 let HY abdom cum AT bilat+ kolpoperineo plastika-adenomatoidní hyperplasie endometria, na pr. ovariu endometroidní cystadenofibrom- bordeline.
Moje matka je až na civilizační choroby (vysoký tlak, diabetes II) živa a zdráva.
Mě je 49 let nám dvě dospělé děti, chodím na pravidelné gynekologické prohlídky vždy bylo vše v pořádku a ani jinak žádnými chorobami netrpím.
Ale ta rodinná anamnéza mě celkem děsí, nastálo by zato se nechat geneticky vyšetřit, zda to nemá na svědomí nějaký gen?
Díky za odpověď.

Odpověď:

Rakovina vajecniku

03. 06. 2014 00:15:45 - Dandy
Dobry den pane doktore, v lednu mi byl na zaklade ruznych zdravotnich negynekologickych problemu na sonu bricha zjisten cystoidni utvar na pravem vajecniku. Odkazali mne na gynekologii, kde potvrdili cystu. Zprava z utz: deloha v RVFL, telo delozni 68x51 mm, sliznice 8, 9 mm, vlevo bpn., vpravo anechoidni tenkostenny utvar 61x50 mm, v okoli neco tekutiny. Do cysty prominuje hypoechogenni utvar 20x10 mm, prokrveni minimalni. Predoperacni ca125 bylo 18, 5. Podstoupila jsem laparoskopii, s vysledkem : cysta nenalezena, pritom tam pred operaci byla, dle meho nazoru musela prasknout behem operace. Po operaci jsem sla na kontrolni utz, kde cysta uz nebyla, pouze byl na vajecniku stale utvar 20x10 mm, ktery na dalsim ultrazvuku za mesic uz pry nebyl. Vzali mi pouze vzorky tekutiny z Douglasova prostoru, kde vysly mirne reaktivni zmeny mezotelii, primes krve. Operaci jsem podstoupila v male nemocnici, mam pochybnosti o postupu a provedeni laparoskopie, pri takovem nalezu, zdravotni problemy a staly tlak v pravem podbrisku stale trva, podstoupila jsem ct bricha, ktere bylo v poradku. Zapomnela jsem dodat, ze muj stavajici gynekolog mi nedelal vnitrni ultrazvuk 4 roky, naposledy kdyz jsem si stezovala na neurcity tlak v podbrisku, to nic nezjistil, pry to mam od patere, tak jsem s tim zila az doted, kdy se bolesti zacaly stupnovat a mam bolesti cele prave casti tela. Zmenila jsem lekare, ale ten bohuzel zadnou cystu uz nevidi, nema se ceho chytnout, de facto mi rekl, ze pockame, co to udela za par mesicu. Ja ted ziji v nejistote a hruze, jestli cysta nebyla zhoubna. Nemuze se jednat o nejaky jiny druh nadoru nez epiteloveho, kdyz ca125 bylo v norme? Vim, ze ten tlak pochazi z vajecniku, poznam to podle ovulace. Muzete mi poradit co delat, na koho se obratit, jake testy podstoupit? Je mi 35 let. Dekuji.
Odpověď:

kystom / iva

18. 04. 2014 15:51:21 - aikon.i
Dobrý den,

Je mi 27let a jsem tři měsíce po porodu (prvním). Hned při kontrole po šestinedělí mi bylo řečeno, že mám 5cm cystu na vaječníku. Dostala jsem nějakou injekci a měla se po menstruaci zase ukázat. To už bylo 8,5cm veliké. Nechtěla jsem to řešit operací kvůli miminku a pan doktor mi vyšel vstříc, dal mi znovu injekci, vitamíny a po jejich využívání jsem dostala hormonální léčbu na 10dní - myslím, že Prosperu nebo tak nějak. Ale menstruaci už jsem nedostala, takže jsem šla na UZV, kde mi bylo řečeno, že se jedná o ovariální kystom, který už je veliký 10cm. To vše během tří měsíců od porodu a teď ještě tři týdny to na operaci nevypadá. Z nemocnice mě chtějí ještě posílat do Prahy na UZV, protože je ten kystom mnohakomorový. Chtěla jsem se zeptat, jestli je ten kystom opravdu nezhoubný nádor a jestli půjde vyndat laparoskopicky, když je takhle veliký a jestli se to může někdy znovu objevit, protože můj lékař mi řekl, že mi zřejmě budou muset vzít celý vaječník.
Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

podle popisu, bez ultrazvukového vyšetření, bohužel nejsem schopen říci, zda se ve Vašem případě jedná o nezhoubný nádor. Předpokládám, že se uvidíme (se mnou nebo s dr. Fischerovou) na ultrazvuku na naší klinice, a tam tuto záležitost definitivně vyřešíme - včetně možnosti laparoskopického řešení (z Vašeho popisu se mi nezdá moc pravděpodobné).

S pozdravem

Michal Zikán

rakovina vajecniku

31. 03. 2014 14:47:41 - deny90
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledne rakoviny vajecniku. Je mi 22 let(v 19 konizace delozniho cipku CIN1-2) a před třemi mesici mi zemrela matka (43 let) na rakovinu vajecniku. V rodine zadna rakovina nikdy nebyla. Mamce na to prisli v srpnu 2013,byla podavana chemoterapie, ale jiz v lednu 2014 zemrela.Dnes jsem byla na beznem vysetreni kde mi byli vzaty stery s delozniho cipku a pan doktor mi sdelil, ze bude dobre,kdyz se mi odeberou markery nebo něco takového. A pokud bych pry mela predispozice k tomuto onemocneni nemela bych otalet s tehotenstvim, to me celkem vylekalo,protoze mi je 22 a dite prozatím nechci. Proto bych se Vas chtěla zeptat co pro me tahle cela situace znamena. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď:

Dědičnost rakoviny vaječníků

24. 02. 2014 14:42:50 - Adina
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně rakoviny vaječníků a rizika dědičnosti. Moje babička onemocněla rakovinou vaječníků v 67 letech v 72 na ní umřela. Stejně tak i její maminka akorát o několik let déle. Babička měla jen syna (můj otec). Mám i tak dědičnou dispozici k tomuto onemocnění a bylo by vhodné podstoupit genetické vyšetření?
Děkuji
Odpověď:

Kontrolní vyšetření po rakovině vaječníků

16. 02. 2014 23:56:38 - Šebková
Dobrý den pane dokrore, je mi 61 let a absolvovala jsem operaci a následné cykly chemoterapie v Nem.u Apolináře (karcinom ovária s metastázami III.st) před 10-ti lety. Byla jsem předána k obv.gynekologovi na kontroly,ale potřebuji si ověřit, zda jsou dostatečné. Docházím sice každých 6 měs. na gyn.v nem.Neratovice, ale oproti kontrolám u vás mě pan doktor neprohlíží, jen po kratičkém UZ konstatuje, že ascitus není přítomen a pošle mě na markry. S důkladným UZ u Vás se to nedá srovnat. Dále bych se chtěla zeptat, zda stačí mammo 1x za 2 roky a zda bych neměla absolvovat kolonoskopii nebo ještě jiná vyšetření.
Nechci nic zanedbat.
Děkuji předem za odpověď a vzpomínám s úctou na Klub pacientek, který jste tehdy organizovali se spoustou zajímavých přednášek.

Jana Šebková
Odpověď:
Dobrý den,

kontroly, které proděláváte bych považoval v tuto chvíli za dostatečné - riziko návratu onemocnění je u Vás navíc naštěstí nízké. Provedení mammografie jednou za 2 roky je považováno za dostatečné. Ale měla byste navíc v rámci tzv. screeningu (tj. celorepublikového projektu aktivního vyhledávání nádorů) absolvovat jednou ročně test na skryté krvácení do stolice, nebo jednou za 3-5 let kolonoskopii - na toto vyšetření by Vás měl standardně odesílat Váš praktický lékař nebo gynekolog.

Pevné zdraví přeje

Michal Zikán

Děti a soužití s osobou po chemoterapii

14. 02. 2014 14:52:54 - marieA
Dobrý den,
nevím, zda správně směruji svůj dotaz, ale zkusím to. Je pravda, že by u osoby prodělávající chemoterapii (formou infuze) neměly po dobu chemoterapie být přítomny malé děti?
Maminka nastupuje na chemoterapii ambulantní formou vždy dva dny a pak 3 týdny pauza a pak to samé znovu. Mám 2 leté dítě a bydlíme v jedné domácnosti. Slyšela jsem, že spolužití osob prodělávajících chemoterapii a dětí je pro děti nebezpečné. Je to pravda? Předem děkuji za odpověď. ma
Odpověď:
Dobrý den,

je to pouze pověra, osoby, která prodělává léčbu chemoterapií, není třeba se obávat.

S pozdravem

Michal Zikán

Dědičnost

24. 01. 2014 15:35:31 - anap
Dobrý den,
mám diagnozu invazivní duktální karcinom mléčné žlázy M 8500/3 grade 1 T 0401 M 85003

1.jaké je procento uzdravení
2. Je vhodné genetické vyšetření u dcer, 30.let a 27 let

Předem děkuji za odpověď. Pavlína
Odpověď:
Dobrý den,

informace, které uvádíte, říkají pouze, že máte zhoubný nádor v prsu. Pro odhad prognózy onemocnění je třeba znát stádium - velikost nádoru, jeho lokalizaci v prsu, pozitivitu hormonálních receptorů, postižení lymfatických uzlin, vyšetření kostí, jater a nádorové markery. Teprve pak je možné se k prognóze vyjádřit. Jistě Vám tuto otázku zodpoví Váš ošetřující lékař.
Málo informací mám také k doporučení případného genetického vyšetření, především je třeba vědět, v kolika letech jste onemocněla a zda se v rodině vyskytly další nádory. Pokud jste jediná nemocná s rakovinou prsu v rodině a je Vám více než 50 let, pak není genetické vyšetření nutné.

S pozdravem

Michal Zikán

fibroadenom prsu

09. 12. 2013 17:45:06 - Lenicka
Dobrá den,
Je mi 24 let před dvouma rokama jsem byla na odstranění fibroadenomu prsu zhruba za dva roky se mi objevil další byla jsem po půl roce na kontole u onkologa i na sonu na sonu pan doktor říkal,že se nějak nezvětšuje,ale našel mi tam ještě malou myslím,že říkal lymfatickou uzlinku jinak vše bez ložřiskovejch změn...Trochu mě to znepokojilo tak se chci ujistit,že je opravdu vše v pořádku moc děkuji za odpověd s pozdravem Turková
Odpověď:
Dobrý den,

vše je opravdu v pořádku, přítomnost lymfatických uzlin v prsu je normální a ultrazvuk je velmi přesnou vyšetřovací metodou. Tedy nemusíte se znepokojovat.

S pozdravem

Michal Zikán

Dědičnost

04. 12. 2013 10:00:05 - Zuzka2
Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o Váš názor.Moje maminka prodělala v roce 1997 rakovinu děložního čípku,přičemž jí byla odebrána děloha i vaječníky.Podstoupila chemoterapii i ozařování.Vše se zdálo po této léčbě v pořádku,bohužel před dvěma roky zemřela na plazmocytom který měl velice rychlý průběh.Její maminka(moje babička)zemřela na rakovinu žaludku.U mě ted byly zjištěny změny na děložním čípku-CIN3.Jen by mne zajímalo na kolik je rakovina dědičná??A budu vypadat jako hypochondr když budu trvat na vyšetření krve,střev (mám poslední tři měsíce neustále bolesti v podbřišku,nafouklé břicho,křeče a potíže se stolicí)a v neposlední řadě mamografickém vyšetření?(V roce 2001 jsem prodělala operaci prsu pro mastopatii)Mám prostě jen strach.Mám 5 dětí a je mi 36let.Moc děkuji za Váš názor.
Odpověď:
Dobrý den,

rakovina děložního čípku není dědičná. Plasmocytom u Vaší maminky mohl vzniknout také v důsledku léčby - ozařování.
Pokud máte jakékoliv obtíže, jsou vyšetření, která uvádíte (snad kromě mammografie), zcela na místě - nikoliv však pro riziko dědičné dispozice, ale pro Vaše obtíže.

S pozdravem

Michal Zikán

Obava

29. 11. 2013 22:01:17 - iva11
Dobrý večer,
Je mi 34.Mám dotaz asi tak pul roku mám problém s občasnou bolestí vaječníku na pravé straně a nafouklé břicho mám pocit takového tlaku .Bolest vaječníku nemám trvalou chvilku to bolí pak přestane a zas se objeví bolest při těchto problémech trpím zacpou a častým močením(piju cca 2l vodý).Na velke bolesti trpím od první menstruace a okolo 20let i na bolest při ovulaci.Na preventiv.prohlídce na gýnekologii (květen)jsem měla vše v pořádku.Moje maminka měla nádor v prsu v rodině máme rakovinu moč.měchýře u žen.CHtěla sem se zeptat mám mít obavý a je možné si nechat udělat genetické výšetření.
Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,

otázka je, zda Vás bolí zrovna vaječník. V místě, kde bolest popisujete, to může být také třeba slepé střevo, nebo jiná část zažívacího traktu či močového traktu. Obavy ze zhoubného nádoru bych určitě v tuto chvíli neměl. Genetické vyšetření není indikované, a hlavně nevyřeší Vaše obtíže. Ty vyžadují komplexnější vyšetření a přístup. Můžete se obrátit na svého ošetřujícího praktického lékaře nebo gynekologa.

S pozdravem

Michal Zikán

Onkomarker

23. 11. 2013 11:37:15 - Hena
Som na smrt vystrasena. Mam 27 rokov, v aprili 2012 som podstupila konizaciu krcka maternice (CIN1-2), chodim pravdelne na kontroly, na stere som bola naposledy v septembri, vseko negativne. Z prace nam zaplatili nadstandartnu lekarsku prehiadku, kde nam odobrali aj onkomarker z krvi, vsetko som mala vporiadku, onkomarker CA 125 mi vsak vysiel 40,43. Hned na druhy den som navstivila svojho gynekologa, ktory ma prezrel, spravil sono a nic nenasiel podozriveho. Mam ist na kontrolny odber 16teho decembra. Obvodna lekarka ma dost vyplasila, lebo sa spravala, ako keby uz zomieram, ze mam hned urgovat pred Vianocami vysledok, hned jej ho mam telefonicky zavolat... zamietla vsetky mozne alternativy, ze by sa mohlo tykat o nejaky zapal v tele, napriek tomu, ze moj gynekolog tvrdil, ze dany onkomarker sa zvysuje aj pri zapaloch v dutine brusnej.
Pred 2 mesiacmi som prekonala aj pasovy opar, ktory som mala na zadku a v dosledku neho mi v slabine lymfatickych uzlin navrela bolestiva uzlina velka ako male vajicko, ktorej som sa nevedela striast tyzden. Nemohol mi vyjst onkomarker zvyseny aj tou infekciou? Je ta hodnota naozaj az tak nebezpecna? Dakujem
Odpověď:
Dobrý den,

domnívám se, že Váš příběh velmi dobře dokládá, že markery se nemají vyšetřovat bezdůvodně. Hodnota, která Vám vyšla nemusí vůbec nic znamenat - tento marker je vyšší např. při menstruaci nebo při jakémkoliv dráždění pobřišnice, tedy i při zánětu. A ve Vašem případě skutečně jeho zvýšení může být v souvislosti s proběhlou infekcí.
Zkontrolovat, jak se bude hladina markeru vyvíjet je zcela na místě, určitě byh se však v tuto chvíli nezneklidňoval.

S pozdravem

Michal Zikán

Názor k ablaci prsu po biopsii multifokál karcin.

06. 11. 2013 15:22:52 - reli
Dobrý den,
věk 48 let.
prosím o Váš názor k provedené operaci prsu s jeho zachováním. Mám výraznou mastopatii a odpoperován byl multifokální hůře diferencovaný karcinom mléčné žlázy NST vznikající v terénu fibrozní a cystické mastopatie. Celkem vyšetřeno 9 lymf. uzlin, v seninent. uzl. je mikrometastáza vel., 1,8mm. Nottingham, klasifikace 8 (3+2+2), M-8500/3,6 3 pT1a (m) pN1 (m) (9/1) M-8500/2 G2. Ložiska byla dvě 3 a 4 mm a v estirpátu 10x8x4cm -velký - byla mikroskopiská ložiska ještě dvě, v okrajích jich nic nebylo. Mám doporučenu celkovou ablaci a onkologickou léčbu. (Th.nem. Po konzultaci s jiným mammo lékařem (Háje P 4) je ablace spíše předčasná, chemoterapie ano a následně MR, která by případné změny odhalila v mikro stádiu. Prs se dá odebrat případně později. Prosím o Vaše vyjádření. Děkuji, Renata
Odpověď:
Dobrý den,

pokud se v prsu vyskytuje více ložisek nádoru, volíme vždy odstranění celého prsu. Provedení magnetické rezonance (i když je nejcitlivější metodou) po chemoterapii mi nedává smysl - po léčbě v prsu jistě nic neuvidí. Riziko toho, že v prsu jsou další, byť mikroskopická, ložiska nádoru je bohužel velké.

S pozdravem

Michal Zikán

Hormonální léčba

05. 11. 2013 10:27:13 - wina6
Dobrý den,
v letošním roce mi byl diagnostikován primární endocervikální adenokarcinom endometroidního typu horizontálního šíření 25mm, hloubkou invaze 3mm s metastázou do levého ovaria FIGO IV pT1b1 N0 M1 G2 L1. Byla mi odstraněna děloha, oba vaječníky, uzliny, sl.střevo, kličky. Mám po chemoterapii, radiační léčbě. Je mi 34 let. Jaký máte názor na užívání estrogenu u tohoto typu nádoru? Za jak dlouho mohu přípravky začít užívat? Jsou nějaké účinné přírodní přípravky? Jaké jsou vyhlídky u takto velkého nálezu?
Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

o to, zda lze ženám podávat hormonální substituční léčbu při tomto typu nádoru se stále vedou spory. V našem centru ji považujeme za bezpečnou. Máte-li tedy přechodové příznaky (návaly, pocení, nespavost, změny nálad), můžete ji začít užívat hned. Alternativou jsou tzv. fytoestrogeny - preparáty, které jsou volně prodejné, nelze však od nich očekávat takovou účinnost jako od vlastních hormonů.

S pozdravem

Michal Zikán

uzliny a unava

28. 10. 2013 20:09:00 - jarkak
Dobrý večer potřebovala bych poradit abych si zajistila vše.mám diagnostkovanou bulku za lev.uchem jako lymfatickou uzlinu (1 cm) kterou mám skoro rok.nyní se mi udělali uzliny na krku a ty jsou citlivé,v krku mě nebolí mandle mi trhali cca.před 1/2 rokem.jsem unavená,bolí mě často skoro denně kosti a nohy,dělají se mi modřiny aniž bych se praštila.lékařka mi dělala nějaký odběr krve,leu-4,93, b ery-4,88 blymfo-0 322,u serum-minerály píšou u K-hemolyza,na enzymy u AST také hemolyza.lipemie hraniční hemolyza posit+++ na stav materiálu.co by to mohlo být a jak začít léčit?na koho se mohu obrátit?mám dvě děti.začínají mi padat i vlasy,bolí mě i hlava.a ta únava a bolesti kostí s modřinami je to nejhorší.pomozte mi prosím děkuji.Jarka
Odpověď:
Dobrý den,

určitě bych se obrátil na hematologa, a pokud nic neodhalí, tak na revmatologa. Zřejmě se u Vás jedná o nějaké tzv. systémové onemocnění, nemoc krvetvorby, může se jednat také o aktivně nebo proběhlou infekci. Z vyšetření, která uvádíte se však diagnóza určit nedá a na místě je jistě detailnější vyšetření.

S pozdravem

Michal Zikán

Děkuji!

10. 10. 2013 05:20:51 - zdenka60
Pane doktore chci vám poděkovat za odpověd, na pravidelné kontroly chodím, a věřte že vaše odpověd mne zklidnila, moc vám děkuji za ochotu odpovídat.zdenka
Odpověď:

Jistota

06. 10. 2013 07:05:13 - zdenka60
Vážený pane doktore, po přečtení vašich stránek vám velmi děkuji za odpovědi, strašně moc nám ženám pomáháte.ale mám k vám prosbu. Je mě 60 let, jsem vdova a mám přítele kterému zemřela žena na rakovinu střev, po té měl přítelkyni, ta zemřela na rakovinu plic po 5 letech, a nyní má známost a tato paní má rakovinu ženských orgánů.Začínám mít velké obavy co bude dál. Jen podotýkám že moje matka se u vás léčila v 48 letech na rakovinu čípku, dopadlo to dobře, bude jí 80 let.Vím že rakovina není přenosná ale přesto mohu vás požádat o váš názor ? Já se cítím dobře, bez problému. Děkuji za vaší trpělivost. Zdenka
Odpověď:
Dobrý den,

nějakým typem zhoubného nádoru (rakoviny) onemocní v naší zemi každý třetí člověk. Rakovina opravdu není přenosná. Výše uvedené nádory také nemají společné významné rizikové faktory.
Výjimkou mezi nádory může být karcinom děložního čípku, za jehož vznikem stojí infekce papilomavirem, která je pohlavně přenosná - jedná se však o tzv. preventabilní nádor, tzn. že jej lze při pravidelných kontrolách odhalit v přednádorovém nebo časném stadiu.

S pozdravem

Michal Zikán

Dědičnost a prevence?

21. 08. 2013 12:14:46 - karlikova
Dobrý den,

maminka ve 48 letech prodělala Ca mammae - adenoCa duktální T3N1bM0, ypT1, ypNO,M1 (opsáno z lékařské zprávy) a vloni v 65 letech Ca tubae, pc,pNO(25), MOG3 (také opsáno z lékařské zprávy).

Je mi 42 let, pravidelně chodím již 10 let na vyšetření UV a mamografu.

Prosím o radu, jak s diagnózou maminky naložit. Zda navštívit Vaši poradnu (dostala jsem k Vám doporučení od mé gynekoložky) a nechat si udělat vyšetření na přítomnost/nepřítomnost genů způsobující tato onemocnění nebo zda by měla nejdříve přijít k Vám maminka? Nebo zda není třeba podnikat nic?

Předem děkuji za rady.
S pozdravem,

Lucie Karlíková
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz, který je zde zcela na místě. U žen, které prodělaly oba rizikové nádory - tedy prus a zároveň vaječníků - je poměrně vysoké riziko (v naší populaci zhruba třetinové), že u nich nádory vznikly na základě dědičné dispozice. Vzhledem k tomu, že pravděpodobnost přenosu dědičné dispozice z rodičů na děti je 50% - tedy i pokud maminka má dědičnou dispozici, Vy jste ji zdědit nemusela - je vhodné, aby genetické vyšetření absolvovala nejdříve maminka. Pokud bude vyšetření negativní, Vás pak vyšetřovat nebudeme. V opačném případě budeme znát místo patologické změny genu a dovyšetření příbuzných je pak technicky mnohem jednodušší. Tedy určitě přiveď te maminku, samozřejmě můžete klidně přijít obě.

S pozdravem

Michal Zikán

Geny a onkologické syndromy

20. 08. 2013 12:22:52 - kajala
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda geny mismatch-repair systému (které mohou způsobovat rakovinu děložní sliznice a tlustého střeva) nějak souvisí se syndromem Li-Fraumeri nebo s Lynchovým syndromem. Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,

Lynchův syndrom (výskyt zhoubných nádorů především tlustého střeva, sliznice děložní, ale i močových cest v rodině) je způsoben právě mutací (patologickou změnou zděděnou od jednoho z rodičů) v některém z genů mismatch-repair systému.
Li-Fraumeni syndrom souvisí s mutací genu p53.

S pozdravem

Michal Zikán

BRCA1

16. 08. 2013 13:07:46 - Alena Kohoutová
Dobrý den,
jsem nositelkou BRCA1, je mi 43 let. Vše jsem zjistila z genetických testů teprve před 3 měsíci. V současné chvíli jsem již vyšetřena aktuálně mamografem a byla jsem na endoskopickem vysetreni. Na začátek zari mam jiz naplánovanou operaci na odstraneni dělohy a vajecniku. V prubehu roku mi pak doporučuji i mastektomii.

Muj dotaz zni:
1. dceru jsem porodila ve 40 letech po 3 kolech hormonalni lecby IVF - mohla me tato léčba uškodit i tak, že by se to ještě nyní sice neprokázalo, ale do budoucna mám ještě zvýšené riziko onemocnění?
2. Jaké jsou možné negativní dopady těchto operací do budoucna?
3. Doporučujete v mém případě tyto operace?

Já sama jsem neměla zpočátku pochyb, musím ale přiznat, že reakce mého okolí mě zaskočila - nač do sebe řezat, když mi nic není - přivodím si ještě něco jiného a dalšího.........

Prosím moc o názor odborníka.

Děkuji

Alena Kohoutová
Odpověď:
Dobrý den,

moc Vám děkuji za tento dotaz, doufám, že pomůže i jiným ženám s mutací genu BRCA1.

Opakovaná hormonální stimulace opravdu zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu.

Vy jako nosička mutace genu BRCA1 máte celoživotně riziko onemocnění rakovinou prsu 87%, rakovinou vaječníků 40-60%. Neznamená to tedy, že musíte onemocnět, ale Vaše riziko je 10-30x vyšší než riziko toho, kdo mutaci nemá.

Jediným známým způsobem, jak případnému vzniku nádoru zabránit, je odstranění rizikového orgánu - tedy prsů (samozřejmě s jejich rekonstrukcí) a vaječníků a vejcovodů (a event. i dělohy). Intenzivní sledování, které ženám s mutací nabízíme - vyšetření prsů pomocí mammografie, ultrazvuku a magnetické rezonance střídavě po 6 měsících, ultrazvukové vyšetření gynekologických orgánů, odběr nádorových markerů a další - nezabrání vzniku nádoru, pouze mají za cíl najít jej včas. Znamená to ale již mít nádor a podstupovat léčbu se všemi jejími nežádoucími účinky a trvalými následky. Karcinom prsu se dá dobře odhalit v počátečním stádiu, u nosiček mutace genu BRCA1 se však ve většině případů jedná o agresivní nádory a léčba tomu také svou agresivitou odpovídá. Rakovina vaječníků je velmi agresivním onemocněním, nádor roste velmi rychle a rychle se také šíří po dutině břišní. Dosud nejsme schopni odhalit tento nádor v časných stádiích.

Proto vždy nabízíme ženám s mutacemi v genech BRCA1/2 možnost podstoupit preventivní operace a mohu takovou operaci doporučit i Vám.

Odstranění vaječníků, vejcovodů a dělohy vede nejen k praktické eliminaci rizika vzniku rakoviny vaječníků, ale i ke snížení rizika rakoviny prsu na polovinu.
Zároveň ale odstraněním vaječníků vznikne předčasný přechod. Pokud se u ženy rozvinou příznaky přechodu, může do věku předpokládaného přirozeného přechodu (tedy do 50 let) užívat bezpečně hormony k jejich potlačení.

Nosičství mutace v genu BRCA1 je velmi významným rizikovým faktorem vzniku rakoviny (především prsu a vaječníků). Představa takového číhající nehmatného nebezpečí, a zároveň drastických opatření k jeho eliminaci, je pro laika obtížně uchopitelná. Pokud však nádor již vznikne, zpátky se nelze vratit a na prevenci je pozdě.

S pozdravem

Michal Zikán

Dědičnost a prevence

12. 08. 2013 11:24:02 - protetik.dent
Dobrý den pane docente, je mi 59 let, před sedmi lety jsem prodělala parciální resekci prsu s revizí 8 sent.uzlin pro ca prsu, v první uzlině mikrometas.,následná léčba chemo a ozařování, pět let Arimidex, genetika neprokázala dědičnost /matka v 63 letech ablace prsu/.
Z preventivních důvodů - mám si nechat odstranit ženské pohlavní orgány?
Mám syny 37 let a 34 let, mají si nechat provézt genetické vyšetření na přítomnost genů BRCA 1/2? Starší syn má citlivé prsní dvorce i okolí.

Děkuji za odpověď a krásný den, Procházková
Odpověď:
Dobrý den,

pokud ve Vašem případě nebyla, jak píšete, prokázána dědičná dispozice, je preventivní odstranění dělohy, vaječníků a vejcovodů zbytečné. Stejně tak není třeba, aby Vaši synové podstupovali genetické vyšetření - to, co nemáte, jim nemůžete předat.

S pozdravem

Michal Zikán

Genetické vyšetření rakoviny prsu

11. 08. 2013 04:38:59 - vselkovam
Dobrý den,
je mi 66let, maminka onemocněla rakovinou prsu v 41 letech,byla jí provedena operace, ozařováním proveden přechod. Maminka sice žila ještě 20 let, ale celou tu dobu žila s problémy, nebyl měsíc, aby nemusela do nemocnice, nakonec měla metastaze i v druhém prsu. Já i moje dcery chodíme každých půl roku na sono. Maminka má příbuzné na Slovensku, a většina prý umírala na rakovinu prsu i dělohy!Ale já jinak o nich nic nevím!Bylo by možné genetické vyšetření třeba i dcery?Moc děkuji za odpověď. Marie
Odpověď:
Dobrý den,

vyšetření prsů každých šest měsíců je dobrý krok. Bylo by ale také vhodné provést u Vás genetickou konzultaci a event. genetické testování. Teprve dle výsledku lze potom uvažovat o vyšetření dalších příbuzných vč. dcery. Pokud se Vám podaří získat jakékoliv informace o slovenské části Vaší rodině, velmi to pomůže rozvaze o genetickém testování.

S pozdravem

Michal Zikán

Preventivní operace prsu

19. 07. 2013 12:37:46 - olga2
Dobrý den pan doktore, v r. 2010 jste mi operoval levé prso s nádorem, v r. 2011 jsem podstoupila prevent. gynekolog. operaci + oper. žlučníku. Od této operace mám stále zažívací problémy, dle gastrologa dráždivý trkačník a divertikulitida. Jsem nositelkou mutace BRCA2, doporučil jste i preventivní operaci pravého prsu. Jsem na hormonál. léčbě Arimidexem v péči onkol. na Karlově nám. Chtěla bych se poradit, zda po oper. pr. prsu nebude více ohrožen rakovinou kvůli mutaci BRCA2 zažívací trakt, případně játra, nebo zda mohu operaci ještě odložit (v prsu mám nezhoub. cystu). Jaké s tím máte zkušenosti? Je také možno se u vás objednat do genetické poradny? Děkuji za odpověď, Olga
Odpověď:
Dobrý den,

mutace v genu BRCA2 je spojena především s vysokým rizikem vzniku karcinomu prsu a vaječníků. V rodinách, kde se tato mutace přenáší, bylo popsáno vyšší riziko vzniku karcinomu tlustého střeva, žlučových cest, event. maligního melanomu. Tato rizika však jsou vyšší oproti nezatížené populaci asi 3-4x (u karcinomu prsu a vaječníků je to 10-30x) a zvýšené nebylo ve všech pracích potvrzeno.
Rizika vzniku jednotlivých nádorů nejsou ovlivněna operacemi na jiných orgánech - tzn. že preventivní operace na pravém prsu neovlivní riziko vzniku jiných nádorů. Operaci můžete podstoupit prakticky kdykoliv, záleží pouze na Vašem rozhodnutí. Na druhou stranu jste vzhledem k mutace genu BRCA2 ohrožena vznikem nádoru i v pravém prsu - z tohoto pohledu je časná operace lepší. Také je třeba zvážit, že vzhledem k nutnosti rekonstrukce prsu po jeho odstranění (implantátem), jsou i dlouhé čekací lhůty na tento zákrok (cca 1,5 až 2 roky). Nejlépe je konzultovat již nyní zákrok s plastickým chirurgem.
Do naší ambulance preventivní onkologie se můžete objednat telefonicky, kontakty naleznete na těchto stránkách.

S pozdravem

Michal Zikán

nositelka BCR1

12. 07. 2013 21:42:53 - andrea schnaubeltova
Dobry den prosím o radu.Je mi 39 let a jsem nositel BCR1.Ted jsem po odstraneni vaječníku a dělohy.Vzhledem k mé genetické dispozici bych nechtěla užívat hormonální léčbu a chtěla jsem se zeptat jestli existuje nějaký přírodní lék který bych mohla uživat.Uvažuji i o odstranění prsních žláz ale až tak za 5 let -preventivně.Děkuji Andrea
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz. U nosiček mutací v genech BRCA1 a BRCA2, kterým byly odstraněny vaječníky se považuje užívání hormonální substituční léčby do věku předpokládané menopauzy (tj. do 50 let) stran rizika karcinomu prsu za bezpečné.
Užití hormonů je také pro zmírnění příznaků přechodu nejúčinnější. Můžete užívat i jakýkoliv z velkého množství přírodních přípravků, jsou ale založeny na tzv. fytoestrogenech, tedy látkách, které jsou strukturou a účinkem podobné ženským pohlavním hormonům.
Pokud uvažujete v horizontu několika let o odstranění prsů, pak bych (v případě, že máte přechodové příznaky) uvažoval spíše o užití standardní hormonální léčby než přírodních preparátů.

S pozdravem

Michal Zikán

Mám se obávat sarkomu?

30. 06. 2013 14:31:03 - kajala
Dobrý den,

velice děkuji za odpověď na moji otázku ze dne 23. 6. ohledně genetiky adenokarcinomu endometria. Tam bych tedy měla být celkem zatím v bezpečí. Ráda bych doplnila, že u mé mladší sestry se ve věku 39 let vyskytl endometriální stromální sarkom (mírné malignity, patrně vznikající z myomu, bohužel histologickou zprávu mi sestra neposkytla, jen píšu, co říkala). Ovšem sarkomy prý genetický podklad žádný nemají, takže ani zde bych se nemusela obávat ani geneticky testovat?
Odpověď:
Dobrý den,

výskyt tohoto nádoru v rodině opravdu není důvodem k obavám.

S pozdravem

Michal Zikán

BRCA1

26. 06. 2013 16:09:50 - Marketa Maria
Dobrý den,

Jsem BRCA 1 pozitivní, je mi 36 let a před 4 lety jsem prodělala karcinom prsu s následnou oboustrannou mastektomií. V roce 2011 se mi narodila dcera a nyní jsem podruhé těhotná. Plánuji i odstranění vaječníků, nechci si však nechat odstranit dělohu. Postoj mé lékařky však je "když už tam budeme, vezmeme všechno". Já ale nechci, je opravdu nutná i děloha? Také nevím, zda-li to provést zároveň s porodem, nebo s odstupem (což bych preferovala) a tápu... Mohla bych poprosit o kontakt na nějakého kolegu z Vaší nemocnice, na koho se můžu obrátit? Jsem sice evidovaná na onkogynekologii v jiné pražské nemocnici, ale lékařka mi z osobních důvodů nevyhovuje a ráda bych lékaře změnila.

Předem díky moc,
Markéta Z.
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji za skvělou otázku. Pro prevenci rakoviny vaječníků je důležité odstranění vaječníků a vejcovodů. Odstranění dělohy vždy diskutujeme s pacientkou a společně se rozhodujeme. Má určité výhody i nevýhody.
Výhody:
- preventivní operace neznamená riziko nádoru 0%, ale riziko významně snižuje - pokud ponecháme dělohu, je zbytkové riziko 3%, pokud ji odstraníme je 0,5-1%
- dokonalé odstranění i části vejcovodů, která prochází stěnou dělohy
- odstranění rizika nádorů dalších orgánů - sliznice děložní a děl. čípku
Nevýhody:
- delší operace (30min. vs. 60min.)
- delší hospitalizace (2 dny vs. 4-5 dnů)
- delší rekonvalescence (2 týdny vs. 4 týdny)
- není jasný vliv na riziko inkontinence moči
Doporučoval bych zákrok provést až s odstupem po porodu - výkon v závěru těhotenství je technicky velmi náročný.
Na našem pracovišti se můžete obrátit na mě - ambulanci však přes prázdniny nemá, tedy až v září. Rád to s Vámi proberu.

S pozdravem

Michal Zikán

Může za to nějaký konkrétní gen?

23. 06. 2013 16:53:51 - kajala
Dobrý den, zhoubné nádory prsu a vaječníků způsobují tedy geny BRCA 1/2, ale mě by zajímalo, zda existují také nějaké konkrétní geny, které mají na svědomí adenokarcinom endometria, a pokud ano, které to jsou a zda je možné se na ně nechat vyšetřit. V rodinné anamnéze nemám rakovinu prsu ani vaječníku, ale moje matka měla v 69 letech adenokarcinom endometria (a dosud žije). Mně je 47 let a moje praktická gynekoložka mě přemlouvá, abych si nechala jen preventivně odstranit dělohu, přestože žádné potíže nemám. Já s takovým radikálním zásahem do těla bez závažného důvodu nesouhlasím, aniž by to bylo podloženo genetickým vyšetřením, které by potvrzovalo přítomnost nějakého odpovědného genu a jeho vysoké riziko v mém případě. Prosím o Váš odborný a nezávislý názor.
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji za Vaši otázku. Opravdu existují geny, jejichž defekt vede (podobně jako u genů BRCA1 a BRCA2) ke zvýšení rizika onemocnění rakovinou děložní sliznice (a tlustého střeva). Říká se jim geny mismatch-repair systému.
Nicméně pokud se ve Vaší rodině nevyskytly další nádory, pouze rakovina děložní sliznice u maminky (pokud nádory vznikají ve věku nad 60 let, je pravděpodobnost dědičné dispozice malá), pak není testování indikováno. V takovém případě mi přijde preventivní operace u Vás opravdu zbytečná.

S pozdravem

Michal Zikán

odstraneni delohy

22. 06. 2013 11:42:52 - simonanoeth
dobry den pred dvema lety jsem podstoupila konizaci delozniho cipku jelikoz nalez byl pozitivni na rakovinu coz se po operaci potvrdilo,nasledovali caste kontroly;patolog.nalez byl stale pozitivni ale pry to bylo v norme,po cele 2 roky dochazelo k obcasnemu krvaceni(z duvodu endiometrozy)jsem brala jeanine bez prestavek,posledni 3 mesice krvaceni nepretrzite doprovazene bolestmi v krizi a podbrisku,pred 10 dny odebrani delohy zachovani vajecniku,pry miom 3 krat 5 cm ,deloha zvetsena,operace bez komlikaci az sem vse chapu a rozumim,po operaci jsem 3 krat behem 4 dni omdlela predchazelo tomu spatne od zaludku propoceni pizama huceni v hlave,nyni bez omdlevani ale 5 den zacali velice neprijemne silne krece jakoby nad posevnim vchodem ktere cca po 2 az 3 min odezneji,nejsilnejsi po ranu pred stolici,behem dne 6 az 8 krat stejne mozna vetsi intenzity nez pred par dny,jsem nucena nosit vlozku jelikoz priblizne v poledne zacne ze mne jakoby vysplouchavat nahromadena zapachajici tekutina zbarvena velice jemne do hneda. moceni neprijemny tlak podobny jako poporodu.prosim o odpoved zda jsou tyto potize normalni,na ultrazvuku jsem byla a pry je vse ok.dekuji a preji pekny den
Odpověď:
Tetnto dotaz nepatří do mé poradny, měla byste se obraátit na svého ošetřujícího lékaře.

Přesto: příznaky, které popisujete jsou zřejmě spojeny s častou komplikací tohoto operačního zákroky - tvorbou hematomu (krevní sraženiny) na pahýlu pochvy. Jednoznačně byste měla navštívit svého lékaře.

S pozdravem

Michal Zikán

Indikace k vyšetření BRCA

21. 06. 2013 12:58:35 - jana1974
Vážený pane doktore,
maminka je 8 let sledována po onkologické léčbě pro středně diferencovaný karcinom levého prsa (horní zevní kvadrant), proveden záchovný výkon, odebrán samotný nádor o velikosti cca 2cm a část tkáně, uzliny v podpaží vyšly negativně. Následovaly chemoterapie a ozařování na pracovišti v Jihlavě.
1.Ráda bych ze informovala, zda se mohu obrátit na nějaké pracoviště na odebrání vzorku krve pro možné dědičné zatížení. Pokud ano, jak postupovat.
2.Zvažuji augmentaci prsů, nevím, jestli není moje anamnéza nějakým způsobem problém.
Jen pro doplnění jsem ročník 1978, pravidelně navštěvuji pracoviště pro UZ prsů.
Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

důležitý je věk, v které byl nádor u Vaší maminky objeven, a výskyt dalších nádorů v rodině. Pokud maminka onemocněla po menopauze a u nikoho dalšího z rodiny se nádor nevyskytl, není genetické vyšetření indikováno. V opačném případě se můžete obrátit na jakékoliv pracoviště klinické genetiky při fakultní nebo bývalé krajské nemocnici. Pokud by bylo genetické vyšetření indikováno, mělo by být nejdříve provedeno u Vaší mamminky.
Nebude-li genetické vyšetření indikováno, nevidím v augmentaci problém. V opačném případě by bylo vhodní počkat na výsledek genetického vyšetření.

S pozdravem

Michal Zikán

Dědičnost karcinogenu

09. 06. 2013 16:51:43 - ing.beran
Dobry den,matka mela rakovinu prsu,jeji sestra rakovinu vajecniku,otec rakovinu ledviny a jeho bratr tez.Po precteni clanku v novinach,jsem nasla Vasi adresu,a chtela bych se zeptat,jestli by bylo mozne se nechat se synem u Vas vysetrit na pravdepodobnost dedicnych genu nemoci.Jsem rocnik 1974 a syn 1996.Dekuji za odpoved Leva K.
Odpověď:
Dobrý den,

vyšetření by bylo vhodné. Nejprve bychom měli vyšetřit Vás, teprve v případě, že bychom u Vás dědičnou dispozici našli, dovyšetřili bychom syna. Vyšetření lze absolvovat nejen v naší ambulanci, ale na jakémkoliv oddělení klinické genetiky při fakultních, nebo bývalých krajských nemocnicích.

S pozdravem

Michal Zikán

karcinom ovaria

22. 05. 2013 19:31:44 - elnino
Dobry den,zadam prosim o radu,maminka 55 let,prodelala hysterektomii,histologie prokazala nador vajecniku,po konzultaci s onkologem je ji navrzena operace miznich uzlin a nasledna chemoterapie,neni si ovsem jista jestli ma podstupit dalsi operaci,co byjste prosim doporucil.Dekuji S Pozdravem N.
Odpověď:
Dobrý den,

navržený postup je naprosto standardní. Rakovina vaječníků patří mezi nejagresivnější nádory, proto i léčba tohoto nádoru je poměrně agresivní. V tuto chvíli nevíme, kde všude nádor ještě je. Cilem operace je odstranit všechny tkáně, kde může být nádor i mikroskopicky přítomen, a zároveň se muže nejčastěji vracet. Následná chemoterapie ma zlikvidovat jednotlive buňky nebo skupiny buněk, které operační léčbě uniknou. Navrhovaný postup je jediny, který dává šanci na úplne vyléčení.

S pozdravem

Michal Zikán

Dedicnost

21. 05. 2013 05:18:26 - Karin1
Dobre ranko pane doktore,
Ziji nekolik let v zahranici,je mi 38let pred 3 lety ve 3 mesici tehotenstvi mi byla diagnostikovana rakovina prsu,(v nasi rodine se nevyskytuje zadna rakovina).Pres vse cim jsme si museli projit se nam narodil syn:-).
Je pravdou ze kdyby to byla dcera ma vetsi dispozice onemocnet?
V kolikati letech bych mela zacit s prevenci u meho syna? nebo jaka jsou vysetreni?
S pranim pekneho dne K.
Odpověď:
Dobrý den,

určitě by ve Vašem případě byla vhodná genetická konzultace a event. i vyšetření genů BRCA1/2. Případná genetická dispozice si nevybírá pohlaví, tedy zdědit ji může stejně tak muž jako žena. Ne všechny nádory spolu souvisí - tedy to, že se vyskytl nádor prsu u Vás, neznamená, že Vaše děti mají vyšší riziko všech nádoru. A to, jake riziko a jakých nádorů, nám muže říci pravé genetické vyšetření. Obecně platí, že preventivní vyšetřování by mělo začít o 5-10 let dříve, než byl vek nejmladšího nemocného v rodině v době diagnózy zhoubného nádoru.

S pozdravem

Michal Zikán

jaká je vhodná prevence?

13. 03. 2013 20:49:30 - mimija
Dobrý den, je mi 35 let, mám dva syny (2008, 2011). V roce 2006 mi byly laparoskopicky odstraněny dermoidní cysty na obou vaječnících..
Má matka prodělala v 35 letech karcinom vaječníku, dnes je jí 60 a je v pořádku..její bratr zemřel ve 43 letech na karcinom plic a jejich otec, můj děda, na karcinom hrtanu..
Měla bych pár dotazů, jestli mohu:
1. již pár týdnů pocituji dloubání na vaječnícíh a mírný tlak v podbřišku..gynekolog mi provedl vaginální ultrazvuk a nic znepokojivého neshledal..mám samozřejmě strach jednak z možné recidivy dermoidů a hlavně pak z karcinomu..mohu se spokojit pouze s tímto vyšetřením, nebo je vhodné ještě nějaké?
2. je u mě zvýšené riziko karcinomu a bylo by vhodné provést genetické testy, nejspíše tedy u mé matky?
3. také zvažuji formu antikoncepce..lékař doporučuje hormonální pilulky, které prý nejvíce ochrání vaječníky..já jsem se dočetla o vhodnosti podvázání vaječníků (děti již neplánuji) úplné odstranění vaječníků je asi v mém případě příliš radikální, že? jakou by jste prosím volil antikoncepci v zájmu prevence karcinomu vaječníků?
moc děkuji za odpovědi, Jana
Odpověď:
Dobrý den,

ad 1) spolehl bych na výsledek ultrazvuku, přesnější metodu v tuto chvíli nemáme. Bolest v podbřišku většinou pochází odjinud (např. střeva, močový měchýř, ale i natažený sval) než z vaječníků a většinou zase sama odezní. Případnou recidivu dermoidu nebo roustoucí nádor na vaječníku bychom měli ultrazvukem vidět.

ad 2) pokud měla maminka skutečně karcinom vaječníků, ne jiný nádor (např. granulózový), pak by u ní jistě mělo být provedeno genetické vyšetření bez ohledu na výskyt nádorů v rodině. Kalkulace rizika u Vás se pak bude odvíjet od výsledku genetického testování.

ad 3) vaječníky (pokud nenesete genetickou dispozici ke vzniku karcinomu v této oblasti) bych zatím neodstraňoval. Přerušení vejcovodů je zákrok, který se provádí laparoskopicky a snižuje riziko některých typů karcinomu vaječníků, ne však všech. Z tohoto pohledu je efekt hormonální antikoncepce stejný.
Vše by ovšem bylo jinak při pozitivitě gentického testování u maminky i u Vás.

S pozdravem

Michal Zikán

multicystický útvar

08. 03. 2013 13:25:55 - Martina5443
Dobrý den pane doktore,jsem rok po LAVH,mám odstraněné i oba vaječníky,na levo i s vejcovodem.Děloha mi byla odstraněná z důvodu velkého myomu a na vaječnících se mi dělaly velké hemoragické cysty.Před týdnem jsem byla u gynekologa a tem ni našel na levo od ppoševního pahýlu v oblasti kde byl vaječník multicystický útvar s jemnými septy.Poševní pahýl je poměrně zhrubělý.Jsem objednaná k operaci,ale je mi divné,že i když nemám ani jeden vaječník,přesto se mi vytvořila zase nějaká cysta.Prosím o Váš názor.Děkuji Martina
Odpověď:
Dobrý den,

cysta je pouze popisný termín pro útvar naplněný tekutinou. Může vzniknout kdekoliv - například mezi kličkami střeva. Může se jednat i o endometriózu - i když je to vzhledem k odstranění vaječníků málo pravděpodobné.

S pozdravem

Michal Zikán

Rakovina varlat

06. 02. 2013 21:17:12 - Susina73
Dobry den pane doktore.Mam syna 5 let,ve 2 mesicich ho operovali v FN Motol uskrinutou triselnou kylu,jeho stryc z otcovi strany mel rakovinu varlat kdy mu odebrali jedno varle.muj dotaz je jak velka je pravdepodobnost ze muj syn by mohl mit toto onemocneni a je moznost jiz v tomto veku udelat nejake preventivni vysetreni?moc dekuji za odpoved A.Sucha
Odpověď:
Dobrý den,

uskřinutá tříselná kýla riziko onemocnění nezvyšuje, stejně tak výskyt nádoru u strýce. Jiná je situace u nesestouplých varlat - tam je riziko vzniku nádorů vyšší. V rámci prevence je postačující pozorně varlata sledovat, při změně velikosti, tvaru nebo bolestivosti vyhledat lékaře.

S pozdravem

Michal Zikán

možnost vyšetření

01. 02. 2013 13:30:45 - pohadka
Dobrý den pane doktore, moje babička zemřela na karcinom prsu, maminka na karcinom žlučových cest, mně je 47 let a před 6 lety jsem podstoupilana vaší klinice gynekologickou operaci s nálezem borline tumor ovaii bilat. se zastižením nádorových buněk ve výplachu peritonia s následou léčbou. I když po šesti letech jsem považována za vyléčenou neustále žiji v obavách s ohledem na rodinnou anamnézu. Chtěla jsem se zeptat na možnost genetického vyšetření u mě a mé 22 lety dcery.
L. Bednářová
Odpověď:
Dobrý den,

výskyt nádorů ve Vaší rodině může působit určité obavy - podle současných znalostí je však pravděpodobnost existence dědičné dispozice ve známých genech velmi malá. Je to proto, že uvedené nádory spolu nesouvisí. Nějakou "méně silnou" dědičnost však bezpečně vyloučit nemůžeme - např. kombinaci mnoha drobných genetických faktorů, kdy každý sám o sobě nic neznamená, ale když se jich složí třicet, znamenají zvýšené riziko. To jsme však za hranicí současného poznání.
Podle současných kritérií bychom u Vás genetické testování neprováděli. Z údajů, které uvádíte, lze však soudit, jak píši výše, že riziko ve Vaší rodině není nijak výrazně zvýšené. Pro dceru by mělo platit pravidlo pravidelné gynekologické prohlídky alespoň jednou ročně včetně ultrazvuku a samozřejmě péče o prsy - ta by měla začít (nejlépe ultrazvuk) od věku cca 35 let.

S pozdravem

Michal Zikán

prosím tel. číslo Vaší klinické genetické amb.

29. 01. 2013 12:19:15 - elen
Dobrý den, Je možné se u Vás objednat do genetické poradny? Matka v 45 letech -zhoubný nádor prsu v pokročilém stádiu- úmrtí, babička úmrtí v 36 letech rakovina. Nyní zvýšený pouze jeden onko marker (gynekologické oblasti), ostatní v normě. Bohužel přesně nevím jednotky, ale číselně vyjádřen 38. Obvyklá hodnota do 35. Též se mi objevila malá bulka na levé straně nad kyčlí, po sonu vel. 220/135mm závěr: nejspíš benigní -bez známek zvýšeného prokrvení. Mám obavy, zda nemám již nějaký nádor. Jaké si vyžádat vyšetření? Ještě jeden dotaz: Na magnetické rezonanci by mi vyšetřili prsa i bulku zároveň, nebo každé zvlášť. Děkuji a omlouvám se za laicky podaný dotaz
Odpověď:
Dobrý den,

to jsou dvě různé věci:

1) objednat se můžete na č. 224 967 480, genetické vyšetření ve Vaší rodině je jistě vhodné

2) aktuální obtíže by měl řešit Váš ošetřující praktický lékař nebo gynekolog. Nejvhodnější se mi jeví zopakování ultrazvukového vyšetření s odstupem. Nevím, proč Vám byl marker stanovován - pokud to nemělo příčinu ve Vašich obtížích, pak bych na hodnotu nehleděl.

Hezký den

Michal Zikán

CA125

16. 10. 2012 10:37:03 - Mia
Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám zvýšené hodnoty CA 125 na 88. Byla jsem na gin. laparoskopické operaci nález srůsty rozrušeny žadné bujení.Hledá se potom příčina proč jsou tyto markry zvýšeny nebo se to jen tak hodí za hlavu.Hematolog mi je nabral proto ,že mi není delší dobu dobře špatně od žaludku,bolesti rukou.
Odpověď:
Dobrý den,

v tomto případě by bylo vhodné zopakovat marker s odstupem cca 1 měsíce po operaci. Hladina CA125 může být i u zdravých lidí nad normou (ta je určena pouze podle nejčastějších hodnot nacházených u zdravých lidí). Důležité je, zda hodnota vytrvale stoupá - pak je něco v nepořádku, nebo kolísá - pak se nic neděje.

Hezký den

Michal Zikán

rakovina prsu,polyp na děloze=estrogeny

10. 10. 2012 19:58:22 - Ivena
Dobrý den pane doktore,
je mi 46 let.Pravidelně chodím na prevenci-mamografie,protože maminka měla v mém věku rakovinu,nyní je jí 70 let a je vpořádku.
Můj problém je:
Před rokem, jsem měla odstraněný polyp na děloze,výsledky vpořádku.Užívám Orgametril /od 20.tého dne 6 dnů tabletka ráno a večer /.
Nyní na prohlídce mi doktorka po roce řekla,že se mi zase udělal malinký polyp. Kontrola až za půl roku?????není to pozdě???
Důvod tvorby polypu je prý hormonální. Bojím se,že mám hodně estrogenů. Bolí mě totiž i hodně prsa téměř od poloviny menstruačního cyklu-takže hodně dlouho.
Neměla bych si nechat zjistit hladinu estrogenů a popřípadě užívat něco na jeho snížení. Mám obavy kromě tvorby polypu také z rakoviny prsu - která prý díky velkému množství estrogenů může vzniknout.
1. Myslíte, že kontrola polypu za půl roku není pozde?
2.Neměla bych užívat jiné dávkování Orgametrilu či jiný lék, aby se mi polypy netvořily?
3.Mám si zjistit hladinu estrogenů?
4.Doporučuje mi také užívat Orgametril nebo jiný lék,Orgametril mi evidentně na polypy nepomáhá.
Děkuji moc za odpovědi.
Odpověď:
Dobrý den,

k Vašim otázkám:

1) kontrola v takovémto odstupu je zcela v pořádku. Pouze pokud by se vyskytlo nepravidelné krvácení nebo jiné obtíže, mělo by být vyšetření dříve.

2) Otázka je, zda byste měla vůbec nějaké léky užívat - pokud bude kontrolní ultrazvuk v pořádku, pak bych nic neužíval, pokud na něm bude polyp, pak bych ho hysteroskopicky odstranil.

3) Takové vyšetření nám nic neřekne, bohužel pro zdravé ženy neexistuje jednoduchý prostředek pro snížení jejich hladiny.

4) vizte 2).

Hezký den

Michal Zikán

Dědičnost

06. 10. 2012 22:33:57 - EvaP
Dobrý den pane doktore,

před několika měsíci zemřel můj otec na rakovinu slinivky a před lety moje babička (tátova matka) na to samé onemocnění. Oba nekouřili a ani nepili. Zajímalo by mě, jestli může být sklon k tomuto typu onemocnění dědičný.

Děkuji za Váš čas a odpověď
Odpověď:

Ca endometria

20. 09. 2012 08:45:10 - kajala
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně sarkomu u mé sestry. Ta je zatím po dvou letech po operacích v pořádku. Letos na jaře byl mé matce (69 let) diagnostikován adenokarcinom endometria (T1a-b). Podstoupila operaci a následnou razantní onkologickou léčbu. Speciálně tu silnou chemoterapii (tři dávky) až neuvěřitelně dobře snášela, dobře se cítila i po celou dobu (šest týdnů každodenní dávky) raditerapie. Negativní účinky radioterapie (na střeva) se u ní projevily až po skončení léčby – prý byla jistou raritou. Ráda bych se zeptala, zda je karcionom děložního těla geneticky podmíněný a zda by bylo vhodné nějaké speciální genetické vyšetření (je mi 47 let) nebo se nemám znepokojovat a "jen" chodit na pravidelné půlroční kontroly (včetně ultrazvuku) na gynekologii. A je skutečně nutné provádět ultrazvukové vyšetření sondou, nestačí jen přes břicho? Mám s tím velký problém.
Odpověď:
Dobrý den,

rakovina děložní sliznice (někdy se jí říká rakovina děložního těla) je nejčastějším gynekologickým nádorem a jedním z nejčastějších zhoubných nádorů u žen. Pokud vzniká po 50. roce věku, je dědičná dispozice velmi málo pravděpodobná. Pravidelné kontroly na gynekologii postačí, pokud nemáte obtíže, pak i jednou za rok. Pokud by se vyskytlo nějaké nepravidelné krvácení, nebo jiné obtíže, pak je gynekologická kontrola včetně ultrazvuku vhodná ihned. Vyšetření pouze přes břicho nestačí - zpravidla dělohu ani vaječníky přes břicho nevidíme, to dokážeme pouze vnitřní sondou přes pochvu nebo přes konečník.

Hezký den

Michal Zikán

otevřená hnisající rána po chemoterapii

12. 09. 2012 18:21:58 - lucie hubková
Dobrý den,mojí mamince se po ozařování nádoru v třísle vytvořila otevřená hnisající rána,která se neustále zvětšuje. Zatím žádný z lékařů které navštívila ji nedokázal pomoci a tak se obracím s prosbou o radu na Vás.Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,

to je bohužel poměrně častá komplikace ozařování třísel. Nejprve je třeba ověřit, že v třísle není recidiva nádoru (tedy odebrat biopsii z okrajů rány), a poté ránu vyhojit. Mělo by vám pomoci pracoviště, které maminku operovalo nebo odeslalo na ozařování (ověří, zda se nejedná o recidivu) - nasměruje vás na ambulanci chronických ran, která má největší zkušenost s obtížným hojení. V každém případě je to běh na dlouhou trať.

S pozdravem

Michal Zikán

Opakovane AGC-NOS

07. 08. 2012 20:03:38 - Cabova
Dobry den.Mam otazku ohledne moji cytologie.Je mi 37 let,mam dve deti a nikdy jsem nemela zadne gyn.potize.Pred dvema lety jsem trikrat vzdy po pul roce potratila a pred rokem mi vysla prvni spatna cytologie AGC-NOS.Nebyla jsem nijak lecena pouze pozvana na kontrolni cytol.za tri mesice.Opet vyslo AGC-NOS.Takto dopadly jeste dva dalsi stery,ale posledni vysel AGC-NOS a ASC-H.Za tyden jdu do COP na vysetreni a uz ted jsem psychicky na dne ze tam najdou rakovinu.Beru dva mesice INDONAL a porad doufam ze se to snad zlepsi.Nemam zadne problemy a ani nekrvacim po styku apod.Moc dekuji za odpoved.Cabova.
Odpověď:
Směřujte prosím svůj dotaz do příslušné poradny. S díky

Michal Zikán

Prsa

07. 07. 2012 01:40:42 - Simca20010
Dobry den jsem mlada slecna 27let a mam takovi problem.Je normalni ze mam jedno prso slabe a druhe plne.Vypada to ze kdyz si nane chytnu,tak citim ze je jedno prso naplnene a druhe ne.Myslite ze by to mohla byt nemoc?
Odpověď:
Dobrý den,

ne je to zcela normální (pokud nepozorujete žádný výtok z bradavky, vtažení kůže, hmatnou bouli v prsu, nebo bolest) - u většiny žen je každý prs jiný.

S pozdravem

Michal Zikán

preventivní odstranění vaječníků

06. 07. 2012 14:30:24 - Danča
Dobrý den,prosím o radu a Váš názor ohledně preventivního odstranění vaječníků v případě,když pacientka BRCA2 pozitivní, 45let, 2x léčena na rakovinu prsu a nyní se má rozhodnout pro ablaci ovaria.V remisi užívá Arimidex na potlačení produkce hormonů vaječníků.Názory lékařů se různí,ale vpodstatě doporučují operaci.Co by jste poradil Vy,jako odborník v genetice.Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

jednoznačně operaci doporučuji - nejen že snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků (které je nezávislé na tom, zda již žena prodělala karcinom prsu), ale může mít i význam ve snížená rizika recidivy karcinomu prsu. Navíc u ženy těsně před menopauzou lze očekávat, že odstranění vaječníků nevyvolá tolik vedlejších menopauzálních příznaků.

S pozdravem

Michal Zikán

Moznost vysetreni

28. 05. 2012 12:38:25 - Adamova
Dobry den,

rada bych se objednala na vysetreni dedicneho onemocneni. Muj otec zemrel na rakovinu lymfy, jedna ze sester ma odoperovanou rakovinu prsu a druha rakovinu zenskych organu. Muzete mi prosim ricik, jak se mohu objednat a kolik vysetreni priblizne stoji?
Odpověď:
Dobrý den,

kontaktujte prosím odd. klinické genetiky nejbližší fakultní nemocnice. Genetická konzultace je zdarma, případné molekulární vyšetření také hradí pojišťovna, je-li indikováno klinickým genetikem.
Je s výhodou vědět přesně, o jaké nádory se jednalo - jaký druh leukémie nebo lymfomu, jaký gynekologický nádor - a v jakém věku.

S pozdravem

Michal Zikán

Hysterektomie

03. 05. 2012 20:38:55 - marie73
Dobrý den, po zjištění adenocarcinomu in situ na děloze mi v únoru byla provedena hysterektomie abdominální bez adnexektomie. Chtěla jsem se zeptat, jaká rizika mi nyní hrozí a jakým způsobem bych měla být kontrolována a jak často. Mám velký strach že nádor se muže objevit jinde. Děkuji mnohokrát za odpověď
Odpověď:
Směřujte prosím svůj dotaz do příslušné poradny. S díky

Michal Zikán

rakovina prsu

31. 03. 2012 10:10:18 - regina
Dobry den,dnes jsem si vsimla takove veci,jsem po 6chemoterapiich,4tydny po operaci 15 uzlin vpodpazi a casti v prsu,nasledna histologie ukazala zazracne vysledky,vse je pryc,ovsem zjistila jsem,ze bradavka a dvorec nehle zezloutly a po kratke chvili se to opet prokrvilo na beznou barvu,chvili jsem to pozorovala,castecne se to lehce zabarvilo do zluta a zase to zmyzelo,prosim vas co to znamena,je nejaky problem s jatry nebo co se deje,moc dekuji za odpoved,Renata Mandelikova
Odpověď:
Dobrý den,

myslím si, že to neznamená nic - zřejmě se jedná pouze o pooperační změny, které s postupem hojení zase odezní.

S pozdravem

Michal Zikán

Rakovina děložního čípku

13. 03. 2012 08:26:11 - Veronika88
Dobrý den,

mohla bych Vás poprosit o pomoc? Mojí mamince byl diagnostikován nádor na děložním čípku. Bohužel maminka nechodila na pravidelné kontroly je svému gynekologovi. Nádor je bohužel moc velký na to aby byl odstraněn operativně. Proto bude maminka docházet 5 týdnu každý den na ozařování a jednou za týden na chemoterapii. Která bude součástí toho ozařování. Mohu se zeptat na váš názor na celou situaci? Pokud je nádor na děložním čípku nelze vzít celou dělohu? A prosím Vás je šance na úplné uzdravení?

Děkuji moc za radu..
Odpověď:
Dobrý den,

u Vaší maminky velmi pravděpodobně nádor prorůstá do děložních vazů - struktur jimiž je děloha fixována v pánvi. V takovém případě víme, že i po odstranění dělohy je velmi vysoké riziko, že v pánvi zůstaly nádorové buňky. Proto je v takvém případě na prvním místě kombinace ozařování (radioterapie) s malou dávkou chemoterapie (která zvyšuje účinnost ozařování). Tato léčba dává velmi dobrou šanci na úplné vyléčení, byť s sebou nese riziko nežádoucích účinků (především v oblasti močového měchýře a střev).

S pozdravem

Michal Zikán

Cysty

16. 02. 2012 20:09:27 - Nancy
Dobrý den, je mi 46 let a od 38 jsem měla endometriozu a celkem 2x 2 malé cysty na vaječníku, které se ztratily.Od té doby jako prevenci stále beru HA Triqlar a bojím se vysazení, aby se opět mé potíže nevrátily. Tvoří se v mém věku ještě stále cysty?Může se vytvořit rakovinový nador na ováriu i když beru HA a jaké bych měla příznaky?Co doporučujete jako prevenci.Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,

pravděpodobnost vzniku rakoviny vaječníků je celoživotně v české populaci 1,8% (tedy vznikne u necelých dvou procent žen). Užívání hormonální antikoncepce snižuje toto riziko na polovinu až čtvrtinu. Tedy užívání HA může fungovat jako prevence, není však jasno ohledně jejího negativního vlivu na riziko vzniku karcinomu prsu. Pravděpodobnost tvorby cyst dramaticky klesá po menopauze. Nicméně cysta neznamená zvýšení rizika rakoviny. Nádory vaječníků nemají v časných stádiích žádné příznaky. Jedinou možností jsou pravidelné gynekologické prohlídky vč. ultrazvuku.

S pozdravem

Michal Zikán

Rakovina prsu

15. 02. 2012 19:50:35 - sicinak
Dobrý den,Mám optázku na metastázu v mozku.Je mi 27 let.Karcinom prsu.Lékař napsal kombinovaný duktální a lobulární karcinom prsu T4dN1Mx.Nyní jsem byla na 2 chemoterapii,kterou podstupuji aby se nádor zmenšil.Za jak dlouho lze očekávat zmenšování nádoru, a pokud se prokáže metastáza v mozku, co to pro mě znamená?můj lékař pouze odpověděl,pokud se to prokáže tak už se to aspon léčí tou chemoterapií.Mám šanci na přežití?
Odpověď:
Dobrý den,

chemoterapie je v tomto stádiu onemocnění léčbou první volby bez ohledu na to, zda se nádor již šíří do jiných orgánů (např. mozku) nebo ne. Pokud se prokáží metastázy v jiných orgánech, vč. např. mozku, pak je šance na přežití nižší, avšak ne nulová. Dnes již ženy s metastatickým karcinomem prsu přežívají mnoho let.

S pozdravem

Michal Zikán

nehydatidózní mola potrat ve 20 týdnu

15. 02. 2012 10:57:18 - verca28
Dobrý den pane doktore,mám na Vás dotaz,stalo se mi že mi ve dvacátém týdnu zjistili že miminku které jsem čekala přestalo bít srdíčko,tak jsem musela porodit dítě mrtvé.V propouštěcí zprávě bylo uvedeno že se jedná o diagnózu nehydatidózní mola zaniklé vejce,chtěla jsem se informovat co to znamená a zda je nějaká pravděpodobnost,že se to může stát i u umělého oplodnění?Nebo při IVF jsou vybrány jen ty nejlepší vajíčka a spermie a nestává se to?předem děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

ve zdravotních záznamech musíme vždy uvést také číselnou diagnózu podle tzv. MKN (mezinárodní klasifikace nemocí) systému. Tato diagnóza ne vždy přesně vystihuje klinickou situaci, použije se tedy často spíše diagnóza nejbližší. Domnívám se, že přesně to se stalo ve Vašem případu - tedy nepřikládejte žádný význam této standardizované formuli, která Váš konkrétní problém nevystihuje.
Při IVF nejsou vybírány nejlepší vajíčka nebo spermie (pokud se nejdná o intracytoplasmatickou injekci spermie), ale nejlepší embrya. Mola vzniká nepřesným rozdělením chromozómů před oplození, ať již ve vajíčku nebo ve spermii. Jistotu, zda se ve Vašem případě jednalo či nejednalo o molu, Vám dá histologické vyšetření, které by měl mít k dispozici Váš ošetřující lékař.

S pozdravem

Michal Zikán

léčba karcinomu

14. 01. 2012 21:11:33 - sicinak
Dobrý den, je mi 27 let a byl mi diagnostikován karcinom mléčné žlázy. Doktor zvoli léčku neoadjuvantní chemoterapii antracykliny, aby nádor zmenšil a byl operabilní. Chtěla jsem se zeptat na názor na tuto léčbu.Protože při používání antracyklinů je riziko srdeční choroby. Dále jsem se chtěla zeptat, zda je možné že v maldém věku nádor může za pár dní až týdnu rapidně narůst.protože při pravidelném samvyšetření jsem nic nenahmatala a během 1-2 měsíců po samovyšetření se ze dne na den v prsu objevil velký útvar 4 cm, nerozumím tomu.Ihned jsem zašla k lékaři bylo to začátkem prosince, onjednána jsem byla na vyšetření až ted v lednu a byl zjištěn nádor.Je pravda, že v mladém věku se rakovinné buňky lépe ničí?Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

zvolená léčba byla naprosto správná. Každá chemoterapie má nežádoucí účinky, volí se vždy ta, u níž lze očekávat nejlepší účinek. Nádory u takto mladých žen jsou bohužel velmi agresivní a velmi rychle rostou. Není pravda, že by v nižším věku byl zhoubný nádor lépe léčitelný - záleží vždy na konkrétním stádiu u konkrétní pacientky, nicméně mladší a zdravý člověk může danou léčbu lépe tolerovat.

S pozdravem

Michal Zikán

Stromální sarkom

13. 12. 2011 19:41:26 - kajala
Dobrý den,
jedna moje mladší sestra v loňském roce podstoupila dvě gynekologické operace. Chodila i předtím každý půlrok na gynekologické prohlídky v rámci prevence a při jedné takové prohlídce jí byl diagnostikován myom o velikosti 9 cm. Po laparoskopické hysterektomii jí sdělili, že je rarita, bohužel v negativním slova smyslu, v děloze neměla myom, ale ukázalo se, že to byl (mírně maligní) stromální sarkom. Za necelé tři měsíce byla sestra operována podruhé. Lékaři se opět uchýlili k laparoskopickému zákroku (sestra je štíhlá a i po třech dětech má ploché břicho) kromě vaječníků jí odstanili příslušné uzliny a údajně předstřevní stěnu (něco podobného říkala), prý pro jistou, kdyby se tam vyskytovaly metastatické buňky. Histologický nález byl však již negativní. Kromě dodávání hormonů, které sestře od 39 let chybějí, jí žádnou další léčbu nenaordinovali. Po půlroční pracovní neschopnosti nastoupila do práce, ale pro jistotu jen na poloviční úvazek. Takto to má již přes rok a snad je zatím v pořádku. Já bych se ráda zeptala, zda může být sarkom do nějaké míry i geneticky podmíněný a zda má sestra naději, že se jí maligní bujení (které bylo zachyceno skutečně včas) již nikde jinde nevrátí, nebo jaká je pravděpodobnost recidivy. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

šance na úplné vyléčení je u Vaší sestry velmi vysoká. Tento nádor není geneticky podmíněn.

S pozdravem

Michal Zikán

Infekce HPV

10. 12. 2011 19:23:20 - Andrea Vagayova
Dobrý den už dvakrát ma vyšla špatně cytologie lékařka mi pověděla že mám virus HPV že to nic není akorát že se to musí hlídat je mi 34 let a mám strach aby se něco nezanedbalo.Můžete mi to nějak více přiblížit,partnera jsem sice změnila ale až po vyšetření,v červnu 2011 jsem byla na interubci může to být z toho,máme rakovinu v rodině tak mám strach,docela jsem zhubla děkuji za brzkou odpověd....
Odpověď:
Směřujte prosím svůj dotaz do příslušné poradny. S díky

Michal Zikán

Pozitivní rodinná anamnéza

30. 10. 2011 17:26:27 - Švermínek
Dobrý den pane doktore,

vzhledem k tomu, že mám rodinnou pozitivní anamnézu v oblasti rakoviny prsu, doporučila mi moje gynekoložka, abych navštívila Vaše centrum. Dala mi telefonní spojení ( 224 967 481 )s tím, že mám telefonovat pouze ve čtvrtek v danou hodinu. Již po několik čtvrtků se na toto číslo nemohu dovolat. Proto Vás prosím, zda je možné objednat se jinou cestou. Na konci listopadu jsem objednaná na SONO prsů. Je mi 20 let.
Předem děkuji za odpověď Petra Švermová
Odpověď:
Dobrý den,

číslo máte správné, volat můžete zkoušet každý den od cca 7:30 do 15 hod. a jsem přesvědčen, že se dovoláte. Probereme spolu Vaši rodinnou zátěž i zda je vhodné provést genetické vyšetření z krve a dostanete doporučení, jak se chovat a jak být sledována stran prevence vzniku zhoubných nádorů.

S pozdravem

Michal Zikán

Rakovina v rodině

28. 10. 2011 20:12:07 - Veronika Růžičková
Dobrý den,moje gynekoložka mi doporučila váš web na konzultaci ohledně genetické zátěže u nás v rodině.
Moje maminka měla v 37 letech hysterectomii,pro tumor,ovaria ji ponechali,ale asi za rok zjistili karcinom ovarii.Byla uz zasažená celá břišní dutina,tak po těžké operaci,přežila 10 let,pak ji našli meta na játrech a zemřela ve 48.letech.Můj otec zemřel v 57 letech na karcinom slinivky břišní.
Mě nyní ve 34 letech zjistili zvýšené hodnoty tumor markerů ovárií a slinivky.Můžu se nechat někde více vyšetřit nebo u koho bych mohla být sledovaná.Děkuji za odpověď.Veronika Růžičková
Odpověď:
Dobrý den,

určitě byste vyšetřena být měla. Nevím, proč Vám stanovovali nádorové markery - standardně se to nedělá. Na prvním místě bych v intervalu cca 1 měsíce markery zopakoval, je důležité znát dynamiku hodnot. Pokud by hodnoty stoupali, pak je jistě vhodné provést ultrazvuk nebo CT vyšetření - na tato vyšetření Vás může odeslat Váš ošetřující praktik nebo gynekolog. Pomoc můžete také vyhledat v některém z onkogynekologických center, která fungují při každé z bývalých krajských nemocnic.
Také by bylo vhodné u Vás (vzhledem k nízkému věku, v němž maminka onemocněla) genetické vyšetření. Zase Vám pomůže některé odd. klinické genetiky při bývalých krajských nebo při fakultních nemocnicích.

S pozdravem

Michal Zikán

Konzultace

25. 10. 2011 12:54:00 - Skokánková
Dobrý den,moje gynekoložka mi doporučila,abych s Vámi zkusila prodiskutovat svoji genetickou dispozici ohledně onkologického onemocnění. Předesílám, že nemám v současné době žádné problémy.
V mojí rodině ženy umírají na rakovinu. Babičky - z otcovi strany rakovina ženských orgánů (54 let), z matčiny strany - rakovina prsu (52 let), maminčina sestra se léčila na rakovinu ženských orgánů (zemřela ve 52 letech na pooperační komplikace po endoprotéze kyčle), maminka zemřela na rakovinu plic (75 let).
Mě je 52 let, mám dvě děti, kterým jsem, pochopitelně, část svého genetického dědictví také předala.
Velmi ráda bych znala Váš názor, zda by bylo vhodné Vás požádat o Vaši péči. Pravděpodobnost onkologického onemocnění je, zřejmě,vysoká - jsem laik, ale nejsem si jista, zda je možná prevence.Předem děkuji za Váš čas i Vaši reakci. Jana Skokánková
Odpověď:
Dobrý den,

pojem rakovina ženských orgánů je bohužel moc široký - může se jednat o zhoubný nádor (pokud tedy jde o zhoubný nádor) čípku, sliznice děložní nebo vaječníků, popř. i vulvy. Každý z těchto nádorů má různě vyjádřenou dědičnou dispozici a ne všechny nádory spolu souvisí. Pro bližší posouzení, zda opravdu máte vyšší riziko vzniku zhoubných nádorů je třeba tyto údaje znát. Proto pro Vás bude nejvhodnější navštívit odd. klinické genetiky - funguje při každé fakultní a při každé bývalé krajské nemocnici, nebo přímo naši ambulanci preventivní onkologie (224 967 481). Tam s Vámi detailně proberou rodinnou zátěž, zhodnotí riziko a event. i odeberou krev pro genetické vyšetření, a hlavně dají doporučení ohledně prevence zhoubných nádorů, která je opravdu možná, detaily pro ženy, které mají prokázanou dědičnou dispozici najdete v mých předchozích odpovědích nebo v sekci Pro pacienty / Dědičná dispozice.

S pozdravem

Michal Zikán

Dotaz

07. 10. 2011 21:48:55 - luciklu
Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat před 17 dny jsem byla na kontrole u gynekologa a ten mi našel vpravo na vaječníku několik malých cystiček poslal mě na odběr markeru CEA a CA 125 a vysledky mi vyšly tak že jsem měla hodnoty u CEA – 5,84 ug/l a u CA 125- 398U/ml tak jsem šla po týdnu na další vyšetření ultrazvukem a velikost cysty se zvětšila na 50mm tak mi odebrali opět krev na to samé vyšetření a tentokrát jsem měla hodnoty u CEA - 6,04ug/l a u
CA 125- 426U/ml . Bylo mi řečeno že takové hodnoty jsou u zhoubných nádorů ale že to může být i zánět. Tak jsem byla odeslána o dva dny později na vyšetření do nemocnice a tam mi u ultrazvuku řekli že to co mam na vaječníku má už 60mm a poslali mě na další odběry krve na to samé jako předešle tak stále čekám na výsledky. A řekli mi že budu muset jit na operaci kde mi odeberou i pravý vaječník. A v papírech mam psáno že mam tumor pravého ovaria.
Myslíte že by šlo vážně o zánět nebo se jedna opravdu o tumor. A co znamená u krevních testu odběry na markery CEA a CA 125 co se přitom zjišťuje?
Předem moc děkuji za odpověď Lucie
Odpověď:
Dobrý den,

začnu od konce. CA125 a CEA jsou tzv. nádorové markery, tedy látky, jejichž hladina se zvyšuje při přítomnosti nádoru (většinou zhoubného) v těle. CA125 se používá pro nádory vaječníků, CEA pro nádory střeva, některé typy nádorů vaječníků a prsu. Problém je v tom, že hladina těchto látek se zvyšuje i při jiných, nenádorových, onemocněních, jako je právě zánět nebo endometrióza, nebo např. také menstruace. S ohledem na všechny tyto faktory je třeba naměřené hodnoty interpretovat.
Hodnoty, které uvádíte mohou být u zhoubných nádorů, ale také u endometriózy. Rozhodující je ultrazvukový nález, na něm lze poznat, o co se jedná - nejde pouze o velikosti, ale především o vnitřní strukturu cysty.
Tumor je pouze obecný název pro jakýkoliv útvar na místě, kde žádný být nemá.

S pozdravem

Michal Zikán

Postmenopauzální krvácení

18. 08. 2011 11:03:34 - NaDja.S
Dobrý den,

je mi 56let už rok nemenstruuji a včera jsem opět začala. Chtěla jsem se zaptat na možné příčiny, může to být endometriální karcinom ? Je třaba gynekologa nevštívit ihned nebo stačí až po zkončení menstruace?
Odpověď:
Dobrý den,

může to mít řadu příčin - např. pouze hormonální výkyv, myom, polyp, ale také endometriální karcinom. Po skončení krvácení, nebo bude-li krvácení trvat více než 10 dnů, je vhodné provést ultrazvuk a dle nálezu event. hysteroskopii, nebo při silném krvácení kyretáž. Histologické vyšetření odebraného vzorku sliznice pak může nádor definitivně vyloučit.

S pozdravem

Michal Zikán

mammografické vyšetření (47 let)

19. 07. 2011 23:09:07 - alice.l
Dobrý den,
prosím o posouzení této lékařské zprávy. Loni jsem byla poprvé na vyšetření s prsy nejdříve na ultrazvuku - lékařka konstatovala cysty a proto doporučila vyšetření po 1 roce. Letos v květnu jsem tedy byla na ultrazvuku i na mammografu, ale z vyšetření si nejsem jistá postupem. Lékař provedl oboje vyšetření a mám tuto zprávu:
"prsa symetrická, kůže i podkoží nezměněné. Oboustranně je sytější kropenatá kresba s drobnými okrouhlými stínky, místy se splývající opacitou. Místy jádrové, hladce ohraničené jádrové útvary do 7 mm. V obou prsech množství místy rozptýlených a místy nahloučených i nepravidelných kalcifikací.
Závěr:
Oboustranně výrazně sytá špatně přehledná kresba neredukované fertilní žlázy s cystičkami do 7 mm, jinak bez přesvědčivého dominujícího ložiskového nálezu. Oboustranně množství nahloučených i nepravidelných mikrokalcifikací při sklerotisující adenose.
Nutné pečlivé sledování, zatím v intervalu 1 roku."
Lékař konstatoval, že kvůli kalcifikaci není možné výsledek příliš posoudit, že to není dobře vidět, že i kdyby tam nález nějaký malý byl, v současnosti by stejně nebyl vidět. Není tedy interval 1 roku příliš dlouhý pro další mammografické vyšetření, nebylo by vhodnější ho udělat dříve, aby během toho roku nedošlo k výrazným změnám (malý nález lze přece dobře léčit, ale pokročilejší onemocnění je už problém, není tedy rok moc dlouho?), nebo tento interval považujete za dostačující? A ještě bych se ráda zeptala, co to jsou přesně ty kalcifikace, kvůli kterým je vyšetření nepřehledné, a zda je lze nějak odstranit. Co ještě bych mohla pro sebe v rámci prevence v souvislosti s prsy udělat?
Ptám se v této poradně, protože babička měla rakovinu prsu, matka (83) má v současnosti rakovinu tlustého střeva (vytvořily se i ložiska na játrech a plicích), tak mám obavy ze zvýšené genetické zátěže v souvislosti s tímto onemocněním a chci proto udělat co nejvíce, abych předešla onemocnění nebo jeho pozdnímu odhalení.
Děkuji mockrát za Vaši odpověď
S pozdravem Alice
Odpověď:
Dobrý den,

kontrolu za rok považuji v tuto chvíli za dostatečnou - v kratší době nelze většinou žádnou změnu zachytit. Nemějte tedy strach, že by náhle případný nádor vyrostl a bylo by pozdě.
Mikrokalcifikace znamenají drobná (milimetrová) zvápenatění, která jsou projevem benigních změn souvisejících s přestavbou prsů v průběhu života (a stárnutí). Mohou někdy také ukazovat na přítomnost počínajícího nádoru. V takovém případě mají ale typický vzhled na mammografii a jsou rozpoznatelné. Vidíme-li v prsu ložisko mikrokalcifikací, které vypadají podezřele, pak je lze chirurgicky vyjmout (vyoperovat). V tuto chvíli bych to považoval za zbytečné a opravdu bych vyčkal kontroly s ročním odstupem.
Vaši rodinnou zátěž bych nepovažoval za významnou. Pokud nádory vznikají po 60. roce věku (a není jich v rodině ještě více), pak je pravděpodobnost dědičné dispozice malá. Lze tedy doporučit běžnou prevenci - mammografii (event. v kombinaci s ultrazvukem ve Vašem případě) jednou ročně, nekouřit, dostatek pohybu a omezení tuků.

Hezký den

Michal Zikán

Poděkování

30. 05. 2011 19:19:39 - prmilena
Děkuji za odpověď.
Odpověď:

urgence

30. 05. 2011 13:37:54 - prmilena
Dobrý den.
Již 2 měsíce jsem čekala na Vaši odpověď, ale bohužel marně. Teď v červnu jsem objednaná na genetické vyšetření, pro ostatní sem napíšu výsledek. Pokud máte výpadek v této poradně, myslím, že by bylo přinejmenším slušné to sem nějak dát vědět, jsou určitě pacientky, které na to skutečně čekají.
Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,

je mi líto pokud Vás tato poradna zklamala. Internetové zdroje včetně poraden chápu jako pomůcku, od níž však neočekávám tak detailní a zaručené služby jako od návštěvy v reálné ambulanci. Výhodou internetu je naopak to, že lze na řadu otázek najít odpověď v již zodpovězených dotazech, což je i Váš případ.

Je dobře, že jste se ke genetické konzultaci objednala. Myslím, že konzultace měla předcházet již gynekologické operaci (byť ji považuji za správně indikovanou). Genetické vyšetření z krve může odhalit vlastní příčinu Lynchova syndromu - genetickou mutaci, kterou lze pak vyšetřit i u Vašich dalších příbuzných, a potvrdit či vyloučit takovou dispozici i u nich. Zároveň Vám klinický genetik doporučí, jaká opatření mají být u Vašich příbuzných stran prevence zhoubných nádorů prováděna. Při dispozici v rámci Lynchova syndromu není rizik karcinomu prsu zvýšeno. Typický je výskyt karcinomu tlustého střeva, děložní sliznice event. vývodných cest močových.

Hezký den

Michal Zikán

Rakovina prsu - operace x ozáření

19. 04. 2011 18:38:04 - Lucka Novotná
Dobrý den, ráda bych se zeptala na dotaz, týkající se rakoviny prsu. Mamka byla na mamografu a našli jí rakovinné buňky, s tím, že 16. května má podstoupit zákrok, který určí více. Pan doktor jí řekl, že si může vybrat mezi dvěma variantami operací - v prvním případě by jí odstranili jen ložisko a musela by podstoupit ozařování, ve druhém případě by jí vzali celé prso. Mamka se má rozhodnout. Posílám Vám celou zprávu, kterou mi mamka nadiktovala. Nevyznám se v medicínských výrazech, tak se omlouvám za případné chyby. Ještě bych se chtěla zeptat, jak je to s hormonální a biologickoiu léčbou? Předem Vám mockrát děkuji za veškeré informace. Lucka Novotná

Lékařská zpráva
Věk: 52 let, v rodině rakovina prsu nebyla
A: léčena pro HN. Operace: O
Prášky: Betaloc, Prestarium
2 porody
RA: otec – plus IN69
Odeslána pro pozitivní SCREENING. Nález
MMG a UZ žlaznatá tělesa v involuci, fybrózní kresba jemná a pravidelná. Vlevo na rozhr. ZKK je patrný cípatý ložiskový stín, rozměr 15 x 13 mm, vpravo bez ložiskového nálezu, oboustran.bez patologických kalcifikací, kůže není zesílena, axily s fyziologickými uzlinami. Z: přehledné prsy typu Tabár II, ložisko vlevo přešetříme na UZ,
Sono prsů: vpravo bez patolog.nálezu včetně axily, vlevo na rozhraní ZKK hypoechogenní, nepravidelně a neostře ohraničený útvar s hyperechogenním lemem rozměru 16 x 13 mm, s nepravidelným akus.stínem, kůže a podkoží nejsou rozšířeny, axial bez lymfadenopatie.
Celkový závěr: Tabár II, obraz maligní léze vlevo,
O: na rozhraní ZKK vlevo při Areolle je neostře ohraničený infitrace cca 20 mm, Prs bpn, axily volné,
Histol: Diferenc. Dkt.Ca Zá: Ca mammae. I. Syn. Pacientka je důkladně poučena o léčení a možnostech, žádanka na SÚ napsána, prosím předoperační vyšetření
Odpověď:
Dobrý den,

oba přístupy, tj. zachovat prs + ozářit, nebo odstranit celý prs a neozařovat, jsou stran výsledků zcela rovnocenné. Maminka tedy neudělala chybu, ať již se rozhodla tak nebo tak. Některé ženy preferují spíše výkon rozsáhlejší s tím, že nemusí podstupovat další léčbu - odstraněný prs lze velmi dobře nahradit epitézou, tedy molitanovou (v pooperačním období) nebo silikonovou vložkou do podprsenky (lze s ní např. i plavat); jiné ženy dávají přednost kosmeticky příznivějšímu výsledku (i když ten lze předem odhadnout jen obtížně) za cenu určitého dyskomfortu v podobě ozařování.

Hezký den

Michal Zikán

rakovina v rodině

04. 04. 2011 15:29:03 - lucca
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda u nás v rodině může být geneticky rakovina? Jde o to, že mi je 23 let a nyní mi byl zjištěn CIN II na děložním čípku, proto podstoupím konizaci. Vím, že rakovina děložního čípku nejspíš genetická není, ale vyskytují se u nás v rodině z maminčiny strany i jiné typy. Maminka zemřela ve 21 letech na rakovinu děložního čípku, kterou onemocněla ve 35 letech a po pěti letech recidivovala. Babička ( její maminka) onemocněla rakovinou prsu v 63 letech, dědeček onemocněl v 50 letech leukémií, nakonec zemřel v 57 letech na rakovinu slinivky. Na rakovinu slinivky zemřel i dědečkův otec a bratr. Dědečkova maminka zemřela taky poměrně mladá, tuším v cca 50 letech na rakovinu, nejsem si jistá čeho, ale domnívám se že rakovinu prsu. Myslíte, že je pro nás určené genetické vyšetření a případně zda je hrazené?

Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

genetickou konzultaci bych vzhledem k nakupení nádorů slinivky považoval za vhodnou. Pak by bylo nejlepší takovou konzultaci absolvovat v Masarykově onkologickém ústavu, kde se na vyšetření dispozice k rakovině slinivky také zaměřují.

Hezký den

Michal Zikán

CYSTA A NALEZ ZA DELOHOU...

04. 04. 2011 15:21:42 - katerina6
Dobry den,ve svych 21 let jsem byla po prve na gynekologicke prohlidce,po beznych vysetrenich(ultrazvuk,odber krve)mi zjistily ze na pravy strane u vajecniku mam cystu o velikosti 13cm nejevi se zadne velke problemy bolesti a td.jen nepravydelna mestruace obcas bolest v podbrisku spise jako by z nastydnuti...po vysetreni ultrazvuku mi dale zjistili ze mam za delohou ovalne anizoecho v delsi ose 125mm,na vnitrni plose cetne papilarni formace.Dnes mi pan doktot zdelil ze mam jeste zvysene markry-Ca 125-12 296.Jdu na operaci.chtela bych se zeptat jestli se mam obavat neceho vazneho a jestli muzu do budocna otehotnet,Moc dekuji za odpoved.katerina
Odpověď:
Dobrý den,

pouze podle popisu nálezu je soudit obtížné, myslím si nicméně, že by se mohlo jednat buď o endometriózu - tedy nezhoubné onemocnění, nebo o tzv. borderline nádor, nádor hraničního chování, tedy změny, které leží na hranici mezi nezhoubným a zhoubným nádorem, chová se však jako nádor benigní. V obou případech by měla při operaci zůstat zachována děloha a alespoň druhý vaječník. Zhoubný nádor však může vyloučit nebo potvrdit pouze histologické vyšetření, které lze ale provést přímo při operaci a podle výsledku operační postup přizpůsobit.

Hezký den

Michal Zikán

Genetické vyšetření

28. 03. 2011 13:36:53 - prmilena
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na genetické vyšetření mně, případně i mých dětí. Je mi 46 let, v loňském roce jsem byla na operaci karcinomu tlustého střeva. V rodině dědeček zemřel na rakovinu slinivky, babička na rakovinu tlustého střeva, otec zřejmě rakovina - než byla prokázána zemřel a pitva bohužel nebyla,takže to nevím určitě. Po operaci jsem měla stále zvýšené CA 125- největší hodnota 600, poslední v únoru 110. Na onkogynekologii mi sdělili podezření na Lynchův syndrom a doporučena hysterektomie. Na ní jsem byla teď v březnu, histologie v pořádku. Chtěla bych vědět, jestli je pro mě vhodné genetické vyšetření, ohledně rakoviny prsu apod. Také bych chtěla vědět, zda by to měly podstoupit mé děti - dcera 18 let, syn 21.
Děkuji za odpověď
Odpověď:

Dotaz

13. 03. 2011 20:09:17 - Iwet
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat ohledně vyšetření u klinického genetika. V rodině je poměrný výskyt onkologických onemocnění. Ja jsem nyní sledována pro změny na děložním čípku (zprve nález typu CIN 1, nyní CIN 2).Jelikož je mi teprve 23 let chtěla bych se zeptat jak se lze k takovému lékaři dostat? Je potřeba doporučení praktického lékaře, gynekologa či stačí pouze případná telef.obejdnávka a genetika v místě bydliště? Myslíte že je v měm případě testování vhodně? Děkuji velice za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

bohužel se nedokážu vyjádřit k vhodnosti testování, protože nemám dostatek informací - roli hraje nejen, o jaké nádory u Vašich příbuzných šlo, ale i v jakém věku; a zároveň ne všechny nádory spolu souvisí. Co však mohu říst je, že změny na čípku dědičný základ nemají.
Ke klinickému genetikovi se můžete objednat sama v místě bydliště.

Hezký den

Michal Zikán

Dedičnost

19. 02. 2011 15:07:08 - Nikita2001
Dobrý den pane doktore,
jsem vaší pacientkou,již víc než půl roku,stále jsem neinformovala o svém zdravotním stavu neinformovala část svojí rodiny.Bratr má dva syny malé syny a já ho nechtěla znepokojovat.Není nutná tato informace do anamnézy mých synovců z důvodů dědičnosti této choroby?Děkuji Veronika
Odpověď:
Dobrý den,

jedinci v dětském věku nejsou v tomto případě ohroženi vznikem nádorů. Nevím, zda jste naší pacientkou proto, že máte dědičnou dispozici, nebo zhoubný nádor bez dědičné dispozici. V obou případech jsou rizika pro příbuzné zcela odlišná. Lépe myslím bude, abychom se setkali v ambulanci a vše si vysvětlili včetně vyčíslení rizika.

Hezký den

Michal Zikán

Dotaz

26. 01. 2011 12:01:44 - mikyma

Dobrý den.
Moje dcera r.n.1992,už dva roky má trápení s kvasinkamy.
Je možné ,že to je dědičné.Já to měla také,ale jen krátké období.Užívá pořád nějaké léky.už ani nevím,kdy nic nebrala.Používá mýdla na intimní partie.Můžete poradit .
Děkuji Marie
Odpověď:
Kvasinky dědičné nejsou, přehnaná hygiena může být někdy na škodu, neboť poškozuje přirozené mikroprostředí pochvy.

dotaz k HPV infekci

26. 11. 2010 15:59:07 - LindaJanovska
Dobrý den pane doktore,

chtěla bych Vás poprosit o radu.
S kamarádem jsme se po dlouhé době sesli, dříve jsme spolu chodili, takze byly i nějaké doteky..předevsím na pozadi až skoro u konečníku, od té doby mam silné pálení na kraji vstupu do konečníku.
/Jelikoz pochybuji, ze si myl ruce, když jsme byli venku, a pak sli do kavárny../
Mám tedy strach, jestli se nemohla dostat do konečníku nejaká špína /infekce/ z jeho rukou...(třeba i HPV) jesli je to možné... Jinak já HPV infekci nemám a očkovaná zatím nejsem.
Můžete mi prosim poradit, kam bych se mohla obratit ohledně vyšetření, případně i stěr na HPV z konečníku...k jakému doktorovi bych mohla zajit na vyšetření, zda se jedna o gynekologii nebo jiný obor.

Děkuji

Linda Janovska
Odpověď:
Tento dotaz sem opravdu nepatří. Obraťte se prosím s důvěrou na svého ošetřujícího gynekologa, měl by Vám poradit.

dotaz ze 7.6.

23. 11. 2010 13:40:51 - momomo
dobrý den, bohužel asi nějakým omylem mi nebylo odpovězeno na dotaz ze 7.6.2010 tak bych vás chtěla požádat zda by to bylo možné, kopíruji ho sem.jen připomínám, že mám mutaci BRCA1, od té doby jsem měla provedenou konizaci s následnou rekonizaci děl. čípku s následným asi měsíc po zákroku tepenným krvácením, ztráta krve 3000ml, jinak až na tuto komplikaci dopadl zákrok dobře, magnetická rezonance pán. uzlin také, každé 3 měsíce chodím na kontroly. děkuji za vaši odpověd, s pozdravem lenka l. 7..6.2010 | klimakterický sy | momomo
dobrý den, děkuji vám za odpověď na předchozí dotaz, mám však ještě jeden dotaz, bohužel mám trombofilní mutaci heterozygot leiden, zjištěnou pouze náhodou, při vyšetřování důvodu potratů, nikdy žádná prodělaná trombóza apod. důvodem potrácení byla jiná genetická příčina, přesto mi žádný lékař nechce předepsat náhradní substituční léčbu po operaci dělohy a vaječníků, z tohoto důvodu operaci stále odkládám. nikdo mi ale přesně nevysvětlil jaké potíže by mě čekaly, jaké zdravotní problémy mě mohou potkat bez substituce. vzhledem k věku 37let se mi vlastně vyvolá přechod bez možnosti substituce. ráda bych než se k operaci rozhodnu věděla vše co mě může potkat a poté zvážila zda podstupovat riziko rakoviny vaječníků nebo naopak zda podstoupit rizika bez hormonální pomoci. děkuji za vaši trpělivost Lenka
Odpověď:
Dobrý den,

je správné, že pečlivě zvažujete všechny důsledky operace. Nicméně pouze tato operace Vás může téměř zbavit rizika vzniku zákeřného karcinomu vaječníků.
Po operaci nemusíte mít žádné obtíže. Nicméně vzhledem k věku bych však předpokládal, že obtíže, které označujeme jako přechodové, vzniknou. A to především: návaly horka, zvýšené pocení, nespavost, suchost sliznic a změny nálad. To, co není vidět, je osteoporóza (čili řídnutí kostí), event. změny krevních tuků.
To, zda budete hormonální léčbu potřebovat, nebo ne, se ukáže až po operaci - indikací k podání takové léčby jsou vždy obtíže pacientky - tedy zda sama na sobě pocítíte nějaké změny. Pokud žádné obtíže mít nebudete, není třeba, abyste léčbu užívala. Zároveň hlídáme kosti, krevní tlak a tuky - ale tam je případná léčba nehormonální.
I když máte Leidenskou mutaci, nebál bych se v tomto případě hormonální léčbu (avšak za pečlivé kontroly krevní srážlivosti a event. se zajištěním proti nadměrnému srážení krve) podat.
Vše, co zde píšu by Vám však měl pečlivě vysvětlit lékař, který Vás na preventivní operaci posílá. Pokud to tak není, vyhledejte raději jiné centrum, protože důležité je nejen operaci provést ( a provést ji správně, včetně patřičného histologického vyšetření), ale také se o Vás postarat po operaci.

Hezký den

Michal Zikán

bulka

08. 11. 2010 21:43:19 - lenica
Dobrý den,chtěla bych se zeptat..před dvěma dny jsem si nahmatala bulku na vnitřní straně stehna u poševního vchodu,je velká asi jako fazolka,nebolí,jen na dotek je trošku citlivá..nemůže to být něco vážného?Děkuji za odpověd..
Odpověď:
Dobrý den,

bez vyšetření vám nikdo neporadí. Jak však líčíte své obtíže, může to být zanícený vlasový váček, nebo cysta bartolinské žlázy. Obojí není nebezpečné, nicméně vyžaduje ošetření.

S pozdravem

Michal Zikán

Dědičnost - genetické vyšetření na rakovinu prsu

04. 11. 2010 12:08:59 - Růžena
Dobrý den pane doktore,
V mé rodině se vyskytlo již mnoho rakovin. Maminka v 55 letech rakovina prsu , později ložisko v uzlinách a dokonce i na mandly. Vše - následné operace, všechny možné léčby. Dnes je jí 70 let , dochází pouze na kontroly. Já i moje sestra včetně našich dcer 26, 28, 49 a 52 let / jsme se rozhodly, že absolvujeme genetické vyšetření na rakovinu prsu, které stojí cca 1.000,- Kč. Mě a mé dceři bylo však doporučeno, aby vyšetření nejprve absolvovala naše maminka a podle toho se zjistí, zda toto riziko bychom nesly i my. Pokud výsledky dopadnou " dobře ", není údajně nutné nebo dokonce zbytečné , abychom vyšetření podstoupily i my, protože by tam nebylo riziko tak velké , přesněji řečeno bylo by takové, jaké má kdokoliv, kdo v rodině takovou nemoc nemá. Pokud by ale výsledky
znamenaly velké riziko, potom by bylo doporučeno provést genetické vyšetření i u nás a to bezplatně včetně zvýšených kontrol. Mé sestře bylo naopak doporučeno, aby si ona s mou neteří genetické testy rovněž nechaly udělat. Ráda bych se zeptala na Váš názor, co by pro nás bylo lepší . Zda v této fázi jen maminka, nebo i my. O peníze nám nejde, 1.000,- Kč zase není tolik.

Děkuji za Váš názor
Milena
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji za Vaši otázku, neboť doufám, že odpověď by mohla pomoci i ostatním. V České republice je genetické vyšetření - mutační analýza genů BRCA1 a BRCA2 - hrazeno pojišťovnou. Podmínkou je, aby takové vyšetření doporučil klinický genetik. Takové vyšetření je na úrovni současného poznání nejkomplexnější a kromě stanovení nebo vyloučení přítomnosti dědičné dispozice zahrnuje také interpretaci takového výsledku. Některé firmy nabízejí vyšetření za úplatu - takové vyšetření však není kompletní, analyzuje se pouze několik genetických defektů (mutací), některé z nich ani nejsou v naší populaci časté. Výsledek tak není reprezentativní. Reálná cena komplexního vyšetření převyšuje 30.000,- Kč.
Doporučuji tedy, abyste především nejdříve kontaktovali klinického genetika, který vám vyšetření zprostředkuje. Nejprve by opravdu měla být vyšetřena maminka, protože nemá-li ona dědičný defekt, nemohla vám ho předat, a je pak vyšetření u vás zbytečné. Ale ani v případě negativity vyšetření není vaše riziko stejné jako riziko někoho, kdo rodinnou zátěž nemá. Takové riziko se dá spočítat v matematických modelech, a tím, kdo to umí je právě klinický genetik.

S pozdravem

Michal Zikán

CIN II-III,HSIL

02. 11. 2010 17:45:17 - petra1
stale nekde ctu,dlazdicova metaplazie
s dysplazii stredniho az tezkeho stupne(CIN II-III,HSIL)Mohu se zeptat jak dlouho se tyto bunky vyviji?Co to presne prosim znamena?dekuji petra
Odpověď:
Dobrý den,

hledejte prosím v poradně dr. SLámy - tam odpověď zcela jistě najdete.

S pozdravem

Michal Zikán

bulky v prsou

11. 10. 2010 21:39:20 - misah
Vážený pane doktore,

moc Vás prosím o radu. Je mi 29 let, jsem těhotná (3. měsíc) a ještě jednou denně kojím své rok a půl staré dítě. V době těhotenství a kojení jsem svá prsa moc nevyšetřovala, přišla mi málo přehledná, nyní jsem však znovu, jak pomalu ukončuji kojení, se samovyšetřováním opět začala a našla jsem si v obou prsou různé hrudky a také bulky. Mám pocit, že už jsem to v prsech měla dřív, ale přesný charakter, lokalizaci a velikost před prvním těhotenstvím už si nepamatuji, myslím však, že to bylo méně hmatné. V době kojení jsem také jednou prodělala retenci. Chtěla bych se zeptat, jestli je toto vzhledem k těm všem hormonálním změnám v době kojení, ukončování kojení a nového těhotenství normální nebo by bylo lepší ihned se obrátit na svou gynekoložku s prosbou o poslání na sono. Nechci panikařit, už jsem byla na sonu před dvěma lety s bulkou a vše bylo v pořádku, na druhou stranu ale nechci nic zanedbat, má maminka zemřela již v 52 letech na rakovinu tlustého střeva, prababička ve 45 letech na rakovinu slinivky, oba dědové v cca 70 letech též na rakovinu (ca plic a ledvin). Myslíte, že se mám ihned dostavit k lékaři s žádostí o kontrolu na ultrazvuku (má lékařka mi prsa nevyšetřuje) nebo stačí když se jí zmíním za tři týdny, kdy jdu na kontrolu. Jaký je Váš názor z pohledu odborníka?
Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď a přeji úspěchy v léčbě pacientů! S přáním hezkých dnů, Michaela
Odpověď:
Dobrý den,

při ohmatu na prs to není nikdy tak, že by nebylo cítit vůbec nic - vždy lze hmatat drobně hrozníčkovitou žlázu, to jsou ony hrudky a bulky. Pro vaši jistotu by bylo vhodné udělat ultrazvuk, zcela stačí, když se zmíníte své gynekoložce při plánované kontrole.

S pozdravem

Michal Zikán

Borderline endometriální tumor

30. 09. 2010 10:13:50 - dcerapacientky
Vážený pane doktore,
nedávno byl mé mamince zjištěn nadbytek markerů CA 125 a podstoupila tedy raději odstranění dělohy, čípku a obou vaječníků. Po histologickém rozboru bylo zjištěno, že levý vaječník kromě endometriozy obsahoval také malý adenokarcinom endometriálního původu 2x2 mm bez invaze do stromy. Byl charakterizován jako borderline tumor. Má pryč již apendix a lékaři chtělli provést druhou operaci-odsranění lymfatických uzlin. Nicméně se nejprve shodli na tom, že ji budou pozorovat. Má otázka je prosím, v co máme doufat, co vše se může stát, jaká je prognoza, čeho se máme obávat, co se bude pozorovat......Otázek mám spousta, byla byhc vám vděčná za jakoukoli odpověď. S pozdrvaem Martina
Odpověď:
Dobrý den,

své otázky byste měla především směřovat na ošetřující lékaře své matky. Z vašeho popisu mi také bohužel není jasné, jakým nádorem vaše maminka onemocněla - je obrovský rozdíl mezi karcinomem a borderline nádorem. Jednalo-li se pouze io borderline nádor, pak zcela jistě další operace není nutná a sledování postačí, prognóza je vynikající. Naopak u karcinomu je třeba dooperovat - odstranit lymfatické uzliny a velkou předstěru. Není-li nádor v dalších tkáních, pak je prognóza v tomto konkrétním případě velmi dobrá.

S pozdravem

Michal Zikán

rakovina vaječníků

08. 09. 2010 11:29:48 - kráva
Dobrý den, maminka zemřela před měsícem na nepoznanou rakovinu vaječníků, stadium VI., metastázy v celém těle, bylo jí 68 let. Mě je 42 let, v pátek 3.9. 2010 jsem podstoupila HSK a Curretage probatoria. Diagnosa Polypus cervicis uteri. HSK jsem podstoupila také před dvěma lety, opakovaně se mi objevují polypy. Má gynekoložka mi sdělila, že by bylo vhodné, vzhledem k onemocnění u maminky, odstranit dělohu i vaječníky. Prosím o Váš názor. Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

pokud maminka byla jediná v rodině, kdo měl zhoubný nádor, pak není pravděpodobné, že by se ve vaší rodině přenášela dědičná dispozice, a tedy odstranit dělohu a vaječníky jenom kvůli onemocnění maminky nepovažuji za nutné.

S pozdravem

Michal Zikán

Dědičnost

18. 08. 2010 18:29:23 - Ren
Dobrý den pane doktore,
moje babička v 71 letech onemocněla rakovinou prsu, dnes je zdravá a chodí jen na pravidelné kontroly. Maminka ve 49 letech rakovinou tlustého střeva, taky zdravá. (Babička je matka matky). Jinak zbytek rodiny zdravý. Chtěla bych se zeptat jestli i u mě je zvýšená možnost onemocnět rakovinou. Je mi 27. Zejména mám strach z rakoviny vaječníků, dočetla jsem se, že pokud je v rodině mutace genu BRCA, vyskytuje se rakovina prsu, vaječníků,ale taky tlustého střeva, tak jako to bylo u mamky. Je možné,aby u nás tahle mutace byla? A pokud ne, je možné, aby člověk třeba do 30 let věku onemocněl rakovinou? Plánujeme s přítelem miminko, tak jsem trochu vyplašená, když jsem přestala brát antikoncepci.
Mockrát Vám děkuji za odpověď, Renata
Odpověď:
Dobrý den,

pravděpodobnost, že by ve vaší rodině putovala dědičná dispozice - mutace v genu BRCA1 nebo BRCA2 je malá. I bez dědičné dispozice může člověk onemocnět rakovinou, a to i ve věku do 30 let, byť je to vzácné. Taková rizika by vám však neměla bránit v plánování miminka.

S pozdravem

Michal Zikán

Nádor hrdla děložního

05. 08. 2010 23:27:16 - Irena černá
Dobrý den.Pane doktore,prosím mám dotaz.Moje kamarádka byla na celkovém vyšetření,kde ji byl diagnostikován nádor děložního hrdla.Nyní leží na Bulovce,kde jí operovali.Vzali jenom uzlinu,která vykazovala nádorové buňky.Břicho zašili a dělohu nechali na místě.Nyní bude chodit na ozařování.Ráda bych se Vás zeptala,zda tento postup je správný?Nevím,proč neudělali hysterectomii? Moc děkuji za Váš názor. S pozdravem Černá Irena
Odpověď:
Dobrý den,

takovýto postup je standardní a správný, i když jsou pracoviště, která hysterektomii i v tomto případě provedou. Přítomnost nádoru v lymfatické uzlině znamená, že pacientka musí být ozařována. Pokud bychom pokračovali v operaci a provedli radikální hysterektomii (tedy odstranění dělohy i s děložními vazy - velmi se tato operace liší od tzv. prosté hysterektomie, která se provádí např. pro myomy), pak bychom pacientce výrazně zvýšili pravděpodobnost nežádoucích účinků léčby - tedy odstranění dělohy nepřinese pacientce žádnou výhodu, naopak může znamenat komplikace při následném ozařování, které je v tomto konkrétním případě hlavní metodou léčby.

S pozdravem

Michal Zikán

Operace

02. 08. 2010 20:46:08 - Monika123
Dobry den pane doktore,
chtela jsem se jen zeptat, i kdyz vim, ze sem muj dotaz nezapada, jak jsou dlouhe cekaci lhuty na operace na Vasem onkogynekologickem oddeleni? Byl mi zjisten nador ve vajecniku, zatim se bohuzel nevi, jestli je zhoubny, ci naopak, nicmene mi bylo nakazano si vyridit predoperacni vysetreni a dostavit se s nim na onko ambulanci. Mohla bych se zeptat za jak dlouho, z Vasi zkusenosti jsou pacientky s "neznamou" prijimany k vykonu? Onko markery z krve mam v poradku, tedy mluvim o CA 125, CA 19.9, Inhibin a ostatni mi sestra po telefonu nesdelila. Jsem velice nervozni. S pozdravem Monika
Odpověď:
Dobrý den,

inhibin ještě není hotový, ostatní markery jsou opravdu v pořádku. POkud přijdete s předoperačními vyšetřeními ve středu, pak vás následující týden budeme operovat. Budete-li mít jakékoliv dotazy nebo problémy, najdete mě, nebo dr. Pinkavovou na G1 (přízemí vpravo).

S pozdravem

Michal Zikán

FA

21. 07. 2010 13:38:02 - ladu
Dnes mi byl na mamografii diagnostikován FA na rozhraní ZK P prsu o velikosti 11x8mm. Další kontrolu mám stanovenou za 3 měsíce. Vyšetření proběhlo jak mamografem tak sono. Je kontrola za 3 měsíce dostatečná a mohu dále užívat hormonální antikoncepci Yasminelle? Děkuji za odpověď.
Odpověď:

Dědičnost

20. 07. 2010 14:59:44 - Ren
Dobrý den pane doktore,
moje babička v 71 letech onemocněla rakovinou prsu, dnes je zdravá a chodí jen na pravidelné kontroly. Maminka ve 49 letech rakovinou tlustého střeva, taky zdravá. (Babička je matka matky). Jinak zbytek rodiny zdravý. Chtěla bych se zeptat jestli i u mě je zvýšená možnost onemocnět rakovinou. Je mi 27. Zejména mám strach z rakoviny vaječníků, dočetla jsem se, že pokud je v rodině mutace genu BRCA, vyskytuje se rakovina prsu, vaječníků,ale taky tlustého střeva, tak jako to bylo u mamky. Je možné,aby u nás tahle mutace byla? A pokud ne, je možné, aby člověk třeba do 30 let věku onemocněl rakovinou? Plánujeme s přítelem miminko, tak jsem trochu vyplašená, když jsem přestala brát antikoncepci.
Mockrát Vám děkuji za odpověď, Renata
Odpověď:

Riziko?

24. 06. 2010 10:28:31 - Veronika D.
Je mi 23 let a před pár dny jsem pro silnou bolest,která trvá přes čtvrt roku,stále ne jen okolo menstruace, a nalezení drobných bulek při samovyšetření byla odeslána na sono.V nálezu se píše :
Pprs na rozhraní HZK a DZK drobná cysta 6mm.
Lprs vlevo od bradavky drobná cysta 7mm,dále je viditelná zahuštěná tkáň a lehce dilatované mlékovody, na rozhraní HZK a DZK dobře ohran. hyperech. lož. 7.5mm kulovitého tvaru.
Oboustranně v axilách bez zvětšených LU.
V naší rodině ze strany otce i matky máme dost nádorových onemocnění-teta rakovina dělohy,opakovaně nádory prsou zemřela před 35 rokem.Strýc rakovina prostaty,zemřel před 30.Děda rakovina jícnu,umrtí letos v 66.Babička rakovina tlustého střeva,nedožitých 60.Další teta nádor v prsu,zemřela ve 24 letech.Tyto případy si pamatuji.Další strýc sarkom v kostech bérce,dosud žije.A nezhoubné bujení ve štítné žláze,které zjistili i mě a vloni ji vyjmuli.Pak ještě maminka s nezhoubným nádorem prsu a teta zrovna tak.
.Prosím vás tímto a vysvětlení lékařské zprávy.Dále bych se chtěla zeptat,jak vysoké je riziko,že se u mě nebo mých dvou sourozenců projeví podobná onemocnění
Odpověď:

Tlak v prsu

12. 06. 2010 16:04:28 - marsi78
Dobrý den, již druhý den mám nepříjemný tlak v prsu, celkově se i to jedno prso zvětšilo, jsem přesně v polovině menstruačního cyklu,beru hormonální antikoncepci Pramino, žádný úraz jsem neměla při samovyšetření jsem nic nenahmatala. zajímalo by mě co by to mohlo být a zda se nejedná o první příznaky nějakého nádoru.
Děkuji za odpověď s pozdravem Marcela
Odpověď:

klimakterický sy

07. 06. 2010 13:21:47 - momomo
dobrý den, děkuji vám za odpověď na předchozí dotaz, mám však ještě jeden dotaz, bohužel mám trombofilní mutaci heterozygot leiden, zjištěnou pouze náhodou, při vyšetřování důvodu potratů, nikdy žádná prodělaná trombóza apod. důvodem potrácení byla jiná genetická příčina, přesto mi žádný lékař nechce předepsat náhradní substituční léčbu po operaci dělohy a vaječníků, z tohoto důvodu operaci stále odkládám. nikdo mi ale přesně nevysvětlil jaké potíže by mě čekaly, jaké zdravotní problémy mě mohou potkat bez substituce. vzhledem k věku 37let se mi vlastně vyvolá přechod bez možnosti substituce. ráda bych než se k operaci rozhodnu věděla vše co mě může potkat a poté zvážila zda podstupovat riziko rakoviny vaječníků nebo naopak zda podstoupit rizika bez hormonální pomoci. děkuji za vaši trpělivost Lenka
Odpověď:

BRCA 1

27. 05. 2010 22:40:33 - momomo
dobrý den, vzhledem k tomu, že moje matka zemřela na rakovinu prsu ve 27 letech, byla jsem na genetických testech, v Hradci Králové ve fakultní nemocnici a byla u mě (37let)zjištěna mutace c.1806C>T v BRCAgenu. Mám 4 děti, vzhledem k tomu že mi po dvojí konizaci děložního čípku byla nalezen carcinom in situ s miniinvazí do dělohy pravděpodobně mě čeká hysterektomie(jsem objednaná do centra onkol. prevence).
mě ale zajímá váš názor na operaci prsů, kterou mi doporučili lékaři, kteří prováděli genetické testování(bohužel jsem s nimi mluvila před2lety jen po telefonu, vzhledem k vícečetné graviditě jsem nemohla cestovat) nyní chodím na kontroly do MOÚ Brno (s prsy).tady mi ale zatím nikdo takovou operaci nenabídl.myslíte si že je vhodná, či dokonce nutná? najednou, po zjištění rakoviny děložního čípku mám poslední dobou strach. jak se tato preventivní operace provádí, jsem velmi hubená, bylo by jiné řešení než silikonové implantáty, jde použít i lalok např. z břicha u velmi hubených žen? a jaká je pak rekonvalescence? mám 1,5 roku stará dvojčata a jejich zvedání je stále zatím nutností. pokud myslíte že by byla operace nutná, kam se mám obrátit?a ještě jak potom vypadají prsa z kosmetického hlediska? ještě poslední dotaz mám ještě 18 letého syna a 14 letou dceru, má smysl je také testovat?děkuji za vaši odpověď Lenka
Odpověď:
Dobrý den,

především Vám děkuji za vás dotaz, který zcela zapadá do této poradny a jistě pomůže i ostatním pacientkám.
Jako nosička mutace genu BRCA1 máte celoživotně velmi vysoké riziko, že onemocníte rakovinou, především prsů nebo vaječníků. Riziko vzniku rakoviny prsů je celoživotně 87% (ten, kdo nemá mutaci, má riziko 8-10%), riziko vzniku rakoviny vaječníků se pohybuje mezi 40-60% (ten, kdo nemá mutaci, má riziko necelá 2%). Proto nabízíme ženám s touto dispozicí pečlivé sledování pomocí mammografie, ultrazvuku a magnetické rezonance prsů, pomocí nádorových markerů z krve a pomocí ultrazvuku břicha a gynekologického ultrazvuku. Taková vyšetření by žena měla absolvovat jednou za 6 měsíců. Toto sledování nezabrání vzniku nádoru - má ho pouze odhalit včas. Jdeme proto ještě dál a nabízíme ženám preventivní chirurgické zákroky, které mají odstranit rizikový orgán, a tak snížit riziko vzniku nádoru (nikdy nebude riziko 0%, ale po operaci bude blízké riziku osob bez mutace) - odstranění prsů a odstranění vaječníků a vejcovodů.
Klíčové je především odstranění vaječníků a vejcovodů, neboť ani přes intenzivní sledování nedoážeme tyto nádory zachytit v časném stádiu. Zvláště máte-li podstoupit odstranění dělohy, bylo by vhodné provést tento preventivní zákrok při jednom. Nebude to pro vás znamenat žádnou operační zátěž navíc. Odstraněním vaječníků vám však způsobíme přechod. Můžeme vám ale podávat hormony v tabletách až do věku předpokládané menopauzy (tj. do 50-55 let), aniž bychom nějak ovlivnili riziko rakoviny prsu.
Odstranění prsů s rekonstrukcí lze provést v jakémkoliv věku. Rekonstrukci je možné provést i pomocí vlastní tkáně - je jí ale třeba na oba prsy. U hubených žen proto většinou jedinou možnost představují implantáty. Těmito operacemi se zabývají kliniky platické chirurgie - v Praze jsou to kliniky ve Fakultní nemocnici Vinohrady a Bulovka - s oběma máme velmi dobré zkušenosti. Výsledný kosmetický efekt však nelze předem odhadnout. V oblečení, v plavkách na Vás nikdo nepozná, že máte prsu zrekonstruovány. Na kůži však jizvy vždy budou vidět. Často také nestačí pouze jediná operace, ale je nutné provést několik modelací, úprav bradavek atd v časových odstupech.
Testujeme vždy pouze dospělé jedince, aby si mohli rozhodnout, zda tuto informaci chtějí nebo nechtějí znát. Pravděpodobnost přenosu mutace z rodičů na děti je 50%. Muží nejsou tohoto přenosu ušetřeni - jejich rizika jsou podstatně nižší a týkají se především rakoviny tlustého střeva, prostaty, event. horní části zažívacího traktu. Mohou ale přenášet tuto genetickou dispozici zase na své potomky.
Především by se o Vás a vaši rodinu měla starat nějaké ambulance preventivní onkologie - tedy zařízení, kde pracuje lékař nejen obeznámený se všemi aspekty takovéto dědičné dispozice, ale i lékař s kontakty na všechna navazující pracoviště. Takovéto ambulance fungují ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a v MOÚ v Brně.

S pozdravem

Michal Zikán

Dotaz na rakovinu.

26. 05. 2010 17:08:50 - Ancasek
Dobrý den,je mi 35let. Ráda bych věděla, jaké je u mne riziko nádorového onemocnění. Moje babička měla rakovinu celého spodku. Moje teta maminky sestra má rakovinu prsa. Moje maminka má hodkyncovu nemoc už všude v celém těle , momentálně se léčí chemoterapií v Hradci Králové. Já jsem 4 dny po odběru při narkoze, / už dva měsíce jsem při pohlavním styku pokaždé krvácela a čekám na výsledek z hystologie mám strach. Pokud by to bylo v pořádku je možné že nemusím nikdy onemocnět rakovinou, když to je u nás v rodině toto onemocnění. Děkuji za odpověď S pozdravem p. O
Odpověď:
Dobrý den,

bohužel jste mi poskytla málo informací. Ne všechny nádory spolu souvisí, pro určení rizika je důležitý také věk v době vzniku nádoru. Gynekologické oblast je velká, a ne každý nádor (vaječníků, děložní sliznice, děložního čípku) nutně znamená riziko dědičnosti.
Máte.li pochybnosti o možné dědičné dispozici, bude nejlepší navštívíte-li oddělení lékařské genetiky ve vaší blízkosti a budete výskyt nádorů v rodině konzultovat tam.

S pozdravem

Michal Zikán

Adenoca endometrii

20. 05. 2010 22:01:47 - gabiso
Dobrý deň,dnes sa mama dozvedela strašnú diagnozu. Chcem Vás poprosiť o vysvetlenie ako na tom vlastne je.Má ísť na vybratie maternice a vaječníkov,čo bude nasledovať potom a bude potom v poriadku?
Tu je mikroskopický nález.
V kompletne spracovanom materiáli nachádzame fragmenty dobre diferencovaného endometrioidného adenokarcinómu endometria,bez nekrotických zmien,výskyt solidifikovaných úsekov je do 5% /G1/.Zachytený je aj jeden nádorový polyp,ktorý pravdepodobne vznikol melignizýciou endometriálneho polypu. Prítomných je aj niekoľko úsekov nádorovo intaktného korporálneho endometria.
C 54
G1
ICDO: 8380/3
Veľmi pekne Vás prosím o skorú odpoveď. Vopred ďakujem.
Odpověď:
Dobrý den,

poučit by měl maminku především lékař, který se o ni stará.
Zhoubný nádor děložní sliznice, kterým dle výše uvedené histologie vaše maminka trpí, patří mezi "hodné" nádory. Léčba bude zahrnovat především operaci - v jakém rozsahu bude, záleži na předoperačních vyšetřeních rozsahu nádoru v děloze (stanoví se pomocí ultrazvuku, CT nebo magnetické rezonance). Ve většině případů stačí odstranit pouze dělohu, vaječníky a vejcovody, při hlubším postižení svaloviny dělohy je třeba odstranit i lymfatické uzliny v pánvi a podél srdečnice.
Další léčba bude závislá na histologickém vyšetření z operace - v ideálním případě nebude žádná, někdy je třeba ještě doplnit ozařování.

S pozdravem

Michal Zikán

C541 Ca endometrii

17. 04. 2010 09:23:39 - jana234
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat vzhledem k následující diagnóze, zda níže popisovaná intramukózní propagace do endocervikálního kanálu znamená detekci rakovinných buněk v této oblasti a zda tím pádem existuje možnost dalšího šíření rakovinných buněk do organizmu. Metastázy zjištěny nebyly, ale nebylo provedeno vyšetření mízních uzlin (Nx). Byla indikována pouze brachyterapie. Chci se pouze ujistit, zda způsob léčení plně odpovídá lékařskému nálezu a zda je možné absolvovat ještě další vyšetření, která by odhalila případnou existenci rakovinných buněk v organizmu

Výňatky z lékařské zprávy:
Operace: Operační výkon Hysterectomia abdominalis cum AE bilat., lavage, hernioplastica
Histologie: endometriodní karcinom endometria, grade 1, iniciální myoinvaze nepřesahující polovinu šíře myometria, intramukózní propagace do endocervikálního kanálu. Adnexa bez nádoru.
Ca endometrii, pTIIA (nová IA), Nx, MO, gr.1 – je indikována brachyterapie.

Děkuji mnohokrát za odpověď
Jana
Odpověď:
Dobrý den,

ano, znamená to, že nádor se šířil do děložního hrdla. V takovém případě není vyšší riziko šíření nádoru dále do těla (vzdálené metastázy), ale je vyšší pravděpodobnost návratu, recidivy, nádoru na vrcholku pochvy. Proto v takových případech (nevíme-li o šíření nádoru do hrdla již před operací, což většinou nevíme) doporučujeme vnitřní ozáření, které postihne právě (a jedině, bez závažných nežádoucích účinků) onu rizikovou oblast na vrcholu pahýlu pochvy.
navržený způsob léčby je tedy naprosto v pořádku a další vyšetření by byla zbytečná.

S pozdravem

Michal Zikán

Prognóza borderline tumoru

11. 04. 2010 19:42:43 - Juulie
Dobrý den,
moje DG zní: mucinózní borderline tumor pravého ovaria (intestinální typ) bez porušení pouzdra. Nádorové struktury nebyly zastiženy na povrchu ovaria, ani nikde jinde - I. dx. pT1a pNx M0 Gx. Ráda bych se zeptala na svoje "vyhlídky do budoucna". Byla jsem u vás operována před rokem a půl, je mi 30 let a děti ještě nemám, ale v budoucnu bych ráda, bohužel to teď není možné. Z učebnice Onkogynekologie jsem vyčetla, že v jedné studii sledovaných 80 pacientek s BTO, kterým byla provedena bilaterální adnexetomie, byl výskyt recidiv 44% v průběhu 15 let po léčbě. To mě dost vyděsilo, a proto tento dotaz. Znamená to tedy pro mě (jednostranná adnexetomie - 5x vyšší riziko), že návrat nemoci je téměř jistý, otázkou jen zůstává, kdy k tomu dojde? Pomůže mi užívání hormonální antikoncece nebo něco jiného?
Omlouvám se za délku dotazu a přeji Vám hodně úspěchů.
S pozdravem
Vyděšená pacientka :-)
Odpověď:
Dobrý den,

Pokud ponecháme druhý, nepostižený, vaječník a dělohu, je riziko návratu nemoci, recidivy, vyšší. Neznamená to, že je jistý, to v žádném případě. Vrací-li se nádor, pak téměř vždy zase v podobě nádoru hraničního (BTO). V současné době se objevují dokonce práce, které považují BTO za natolik blízký benigním nádorům a doporučují při podezření na recidivu jen sledování. Především však doporučujeme pacientkám otěhotnět co nejdříve - objeví-li se recidiva, lze ji léčit, může však být nezbytné odstranění druhého vaječníku nebo dělohy.
Vzhledem k nejnižšímu možnému stádiu nádoru u vás a vzhledem k tomu, že byl odstraněn celý, bez porušení pouzdra, je riziko recidivy i při ponechání dalších orgánů minimální.
Hormonální antikoncepce opravdu snižuje riziko vzniku nádorů vaječníku.

Palce Vám drží

Michal Zikán

Dotaz na rakovinu děložního čípku

08. 04. 2010 19:41:43 - lasenkova
Dobrý den,

Mojem mamka prodělala rakovinu děložního čípku, děda rakovinu tlustého střeva. Já bych se chtěla zeptat jaká je pravděpodobnost že rakovinu děložního čípku dostanu? Je mi sedmnáct let proti rakovině děložního čípku jsem byla očkovaná přibližně před rokem. Před pár měsíci jsem se svím přítelem(jsme s polu rok a půl) měla první pohlavní styk. Oba dva jsme měli pohlavní styk poprvé, používáme prezervativ. Teď jsem si nechala předepsat antikoncepci a zajímalo by mě jestli má vliv když budeme dále používat prezervativ nebo jestli to na rakovinu děložního čípku nemá vliv.Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

rakovian děložního čípku nemá dědičný podklad. Jste-li očkovaná, udělala jste pro svoje zdraví maximum. Riziko onemocnění je u Vás minimální.

S pozdravem

Michal Zikán

hustý bílý maz z bradavky

15. 03. 2010 21:53:32 - astra
dobrý den, je mi 44 let a po druhém porodu /před 16 lety/ mi začaly potíže s prsy.V levém prsu mi bradavkou začal "vykukovat" hustý maz,který po lehkém zmačknutí vylezl ven a mně se ulevilo od tlaku v bradavce. Začala jsem chodit na mamologii, kde mi sledovali prsa.Absolvovala jsem několikrát ultrazvuk,byly tam nějaké změny, ale ne nádorové.Paní doktorka mi říkala,že si to mám jednou za čas vymačknout,ale lehce.Zajímalo by mne,co způsobuje onen maz.Asi ve 22 letech jsem kvůli veliké ptoze prsou po porodu,/kdy mi ovazováním prsů a stahováním zastavovali mateřské mléko, protože jsem musela v šestinedělí pro zbytky lůžka na kyretáž/,byla na plastice prsů.Nebyly mi dány žádné implantáty,pouze se prsa zkrátila a povytáhla.Prodělala jsem též plastiku děložního čípku asi před 5 lety. Otec zemřel před 2 lety na rakovinu, maminka se léčí na rakovinu vnějších rodidel.Byla jí odstraněna špatná tkáň a nyní je prý v pořádku.Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

bez vyšetření mohu velmi obtížně odhadnout, co je důvodem vašich obtíží. Příčinou může být např. chronický zánět mlékovodů pod bradavkou. Pokud jsou zorabzovací vyšetření v pořádku, rozhodně vás tento problém neohrožuje.

S pozdravem

Michal Zikán

Genetická dispozice a včasné vyšetření

06. 03. 2010 19:13:58 - janiito
Dobrý den, je mi 23 let a mé obě dvě babičky (od otce i od matky) měly nádor prsu, chtěla bych se tedy v této souvislosti zeptat kdy je ten správný čas začít chodit na vyšetření prsou? (Tato moje úvaha byla podpořená občasným bolením pravého prsu, i když to můžu mít samozřejmě i jiné důvody...)
A ještě by mě zajímalo zda-li člověk může přijít na vyšetření "jen tak" - bez nějakého doporučení nebo "předepsání"...
Předem moc děkuji za odpověď na mé velice laické otázky...
S pozdravem a díky Jana C.
Odpověď:
Dobrý den,

pro odhad rizika je velmi důležité, v jakém věku babičky onemocněly. Bylo-li to po 50. nebo dokonce po 60. roce života, je dědičná dispozice velmi málo pravděpodobná. Pak by měla každá žena od 40 let věku absolvovat jednou ročně mammogerafii nebo ultrazvuk, podle toho, která metoda lépe zobrazí prsní tkáň dané pacientky. Před 40. rokem věku vyšetření při obtížích kdykoliv. Bolest prsů většinou se zhoubným nádorem nesouvisí, nejčastěji závisí na hormonálních změnách v průběhu menstruačního cyklu. Na vyšetření můžete jít kdykoliv, nemáte-li doporučení, musíte si vyšetření zaplatit (mammografie stojí cca 500,- Kč, ultrazvuk o něco více).

S pozdravem

Michal Zikán

Riziko?

25. 02. 2010 18:41:02 - Kakami
Dobrý den.Ráda bych věděla,jaké je u mne riziko vzniku nádorového onemocnění pokud v rodině máme:Prababička i babička zemřely na nádor prsu,dědeček na nádor na hlasivkách.Všichni jsou ze strany mojí matky,ona je zdráva.
Já před 5-ti lety absolvovala konizaci děložního čípku,může to mít také nějakou souvislost?
Snad jsem napsala vše potřebné a mnohokráte děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

změny na čípku zcela jistě s dědičnou zátěží nesouvisí. Stejně tak výskyt nádoru "na hlasivkách" nesouvisí s rakovinou prsu. Pro odhad rizika je důležítý věk v době nálezu nádoru. Vznikl-li nádor u vaších příbuzných až po 50. nebo dokonce po 60. roce věku, je riziko přenosu dědičné dispozice minimální.

S pozdravem

Michal Zikán

Dotaz

17. 02. 2010 21:48:34 - Alena Nem
Dobrý den pane doktore, mohl byste mi prosím sdělit, zda se mucinozní tumor borderline na vaječníku považuje za malignitu?
Děkuji za odpověď. Alena
Odpověď:
Dobrý den,

na vaječníku můžeme rozlišit tři typy nádorů vzhledem k jejich biologickému chování: benigní (nezhoubný), maligní (zhoubný, karcinom) a borderline, nazývaný také nádor hraniční malignity. Borderline stojí právě na hranici mezi zhoubným a nezhoubným nádorem. Je to proto, že má některé vlastnosti podobné zhoubným nádorům - může se vyskytovat na obou vaječnících, postihovat další orgány v dutině břišní, vytvářet ložiska na pobřišnici, a po odstranění může recidivovat (vracet se, někdy i jako zhoubný nádor). V některých případech (dnes bohužel nedokážeme předem odhadnout, v kterých) se může vyvinout v nádor zhoubný (není-li včas odstraněn). Obecně je přístup k borderline nádorům spíše umírněný, tzn. že se u žen ve věku, kdy ještě chtějí mít dítě, provádí operace se zachováním dělohy a alespoň jednoho vaječníků, neodstraňují se lymfatické uzliny, nedává se chemoterapie.
Tento nádor se formálně vykazuje jako nádor zhoubný, ale o pravou malignitu se nejedná.

S pozdravem

Michal Zikán

těhotenství+ l sil+ kondylom

09. 02. 2010 13:40:45 - miruska
Dobrý den, je mi 26 let, jsem v 31. týdnu těhotenství. Již od začátku těhotenství chodím na kontroly s děložním čípkem, jelikož mám stěry LSIL. Biopsii mi nedělali, zatím. Dnes jsem byla u doktora - gynekologa, který mi do zprávy napsal na čípku 5 susp. kondylom do 2mm, ale nic mi k tomu neřekl. Zprávu jsem si přečetla až v čekárně, takže nevím, co tento problém znamená. Za 14 dní jsem opět objednaná k odborníkovi do COP v Praze. Můžete mi, prosím, napsat, co kondylomy jsou a zda jsou v kombinaci s LSIL a těhotenstvím nebezpečné? Dále jsem se chtěla zeptat, zda budu moci rodit přirozenou cestou, pokud mám tyto problémy? Mám strach, aby to nebyla už rakovina. Odborník, ke ketrému jezdím říkal, že bude problém s čípkem - řešit kvůli těhotenství až po porodu, o kondylomech zatím neví. Velice Vám děkuji za Vaši odpověď!
Odpověď:
Dobrý den,

tento dotaz patří do poradny kolegy Slámy. Nicméně kondylomata jsou drobné výrůstky vznikající v důsledku infekce papilomavirem. Ani kondylomata ani LSIL cytologie vás nijak neohrožují a skutečně je vhodné řešit je až po porodu, ve většině případů také po porodu vymizí.

Hezký den

Michal Zikán

vřídek

01. 02. 2010 18:39:44 - berunka.xy
Dobrý den, dnes jsem přešla k novému gynekologovi. Řekl mi, že mám na děložním čípku vřídek, větší než je obvyklé... ale že je to normální v mém věku (25), že to má každá druhá. Přitom bývalý doktor mě na takovou věc neupozornil. Předepsal mi tablety -výtok, a mastičku. Chtěla bych se zeptat, co způsobilo, že je větší a co způsobí, že se tam objeví? Může to mít vliv na oplodnění? Dá se odstranit? Nemůže se něco stát partnerovi? Protože se mu na hraně žaludu a pod předkožkou objevily červené tečky, nic ho nepálí ani nesvědí. Já na vyšetření už byla dnes s výtokem a partnerovi byl doporučen kožní lékař. Na hygienu dbáme, ale chodíme do sauny, tak jestli nemohl něco "dostat" tam... Předem Vám děkuji za odpověď i když tento dotaz sem asi nepatří, Iva
Odpověď:
Dobrý den,

tento dotaz sem opravdu nepatří. Zkuste zapátrat v archivu odpovědí v poradně dr. Slámy.
Co se skrývá za pojmem "vřídek" opravdu netuším - to by Vám měl vysvětlit Váš gynekolog, nicméně určité změny na sliznici čípku děložního má prakticky každá žena, pohou být výraznější při infekci (tedy pokud máte obtěžující výtok vyžadující léčbu). Při gynekologickém vyšetření lze velmi přesně odlišit, zda tyto změny znamenají přítomnost přednádorových změn, nebo jsou pouze výrazem růstu a obnovování sliznice na děložním čípku. Infekce se samozřejmě přenáší mezi partnery při pohlavním styku, kdo z nich byl však prvním "zdrojem" infekce je téměř nemožné určit. Infekce v pochvě je však nesmírně častá věc a zcela jistě za ni nemůže nedostatek hygieny, tak jako třeba nemůže za rýmu.

Hezký den

Michal Zikán

BRAC1 a nitroděložní tělíské - hormonální

18. 01. 2010 09:28:29 - Jana129
Dobrý den, je mi 26 let a bylo u mě zjistěn gen BRAC1. Doktorka mi doporučila neužívat žádnou antikoncepci, pro změnšení risika rakoviny.
Jak je to při nitroděložním tělísku, četla jsem že jeho hormony jsou šetrnější než u běžné antikoncepce. Mohl by jste tělísko doporučit, anebo se mám i tomu vyhnout a přikročit raději k nitroděložnímu tělísku bez hormonu ale s mědi?
Děkuji mockrát předem za odpověď.

Hezký den...Jana O.
Odpověď:
Dobrý den,

z velkých studií víme, že hormonální antikoncepce ženám s mutací v genu BRCA1 NEŠKODÍ, naopak, hormonální antikoncepce snižuje riziko onemocnění rakovinou vaječníků (na riziko vzniku rakoviny prsu vliv nemá).
Pokud ještě nemáte děti, doporučil bych Vám užívat kombinovanou hormonální antikoncepci (tedy tu nejběžnější - tabletky). Pokud již alespoň jedno dítě máte, pak je pro Vás jistě vhodné tělísko, může být i s hormony.

S pozdravem

Michal Zikán

fibroadenom

17. 01. 2010 23:11:32 - Lenka1
dobrý den,chci se zeptat, zda pokud mi byl diagnostikovan FA o veikosti 15x25mm, růst na tuto vel. po3 mesicich o 4mm, zda je nutna exstirpace a zda je pravda, ze je po zakroku vetsi pravdepodobnost novych FA? dekuji
Odpověď:
Dobrý den,

pokud fibroadenom takto vyrostl, bylo by skutečně nejlepší jej odstranit. Není pravda, že by chirurgický zákrok nějak ovlivnil růst dalších fibroadenomů.

Hezký den

Michal Zikán

nádorové markery

14. 01. 2010 23:05:32 - Nika1
Dobrý den, na gynekologii chodím každého půl roku,užívám antikoncepci, na mamograf od 40ti let každé 2 roky.Můj dotaz: Nyní mi byly dělány nádor. markery - 125 a marker na "prsa"číslo jsem zapomněla,vše v rámci prevence.Zajímalo by mne, jak dalece je toto spolehlivé, z kolika procent je šance, že rakovinu nemám, pokud jsou markery negativní.
Odpověď:
Dobrý den,

především bych zdravé ženě, která nemá obtíže a nemá žádný nález budící podezření na zhoubný nádor, markery nedělal (pokud nemá známou dědičnou dispozici k onemocnění zhoubným nádorem). Markery jsou pouze pomůckou, nikoliv vyšetřením, které nám řekne diagnózu, nebo vyloučí nádor. Používáme je především pro sledování již známého nádoru. Negativní vyšetření bohužel žádnou jistotu nedá, je třeba se spolehnout především na zobrazovací metody (mammografii a ultrazvuk).

Hezký den

Michal Zikán

Výsledek ultrazvuku 13.letá dcera

12. 01. 2010 15:18:26 - petraš
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o Váš názor na výsledek ultrazvuku mojí 13.leté dcery. Menstruuje 2 roky pravidelně, poslední dobou jí často bolí břicho 1-2dny pak to přestane cca 2x do měsíce. Dnes byla na ultrazvuku. Výsledek: Kulovitě zvětšené do 53 mm polycystické pravé ovarium. Obsahuje jednu větší cystu 37 mm zbytek je vyplněný drobně cystickou voštinovitou strukturou.
Mohl by jste mi prosím sdělit co si o tom myslíte, jaké jsou příčiny vzniku a jak se to léčí? Děkuji Štěpánová
Odpověď:
Dobrý den,

Váš dotaz je bohužel velice specifický, pokud sám neprovádím ultrazvukové vyšetření, nemohu se k jeho výsledku vůbec vyjádřit. Vhodnější by bylo konzultovat některého z dětských gynekologů, popřípadě motolskou gynekologickou kliniky, kde mají s dětskou gynekologií asi největší zkušenost.

S pozdravem

Michal Zikán

kam za nejlepšími doktory

13. 12. 2009 16:43:23 - frydrych
zdravím doktore, chtěla bych se zeptat...naší prababičce našli na spodku rakovinu, nádor..nevím přesně čeho, je od svých 35 let ,,vybraná,, nicméně je objednaná na operaci za měsíc do Ústí nad Labem....my jako rodina bychom pro ní chtěli ty nejlepší doktory, tak jestli byste mohl poradit, zda je to v ústí dobré, nebo by bylo lepší, odvést jí na vyšetření někam do Prahy a tam nechat operovat, klidně i na soukromé klinice ...
Odpověď:
Dobrý den,

bohužel nepíšete, co mají babičce operovat - je-li to recidiva nádoru, nebo třeba urogynekologická operace, např. pro inkontinenci.
Není mi známo, že by v České republice byla soukromá klinika, která by se věnovala gynekologické onkologii. V současné době je v ČR poskytována kvalitní onkogynekologická péče v několika převážně fakultních zařízeních a ústecké pracoviště mezi ně patří, proto bych měl k jeho lékařům plnou důvěru.

S pozdravem

Michal Zikán

ESTREVA GEL

28. 11. 2009 15:41:32 - Oxanka
Dobry den, som po hysterektomii s adnexektomiou. mam 43 rokov, uzivam ESTREVU gel. lebo nemam vaječniky.
Moja mama zomrela 36 ročna na ca prsnika. Bojim sa, že dostanem rakovinu keď budem uzivat Estrevu gel. Cítila som sa zle, mavala som klimaktericke potiaze, teraz mi je lepsie, ale mám strach z tej rakoviny prsnika. Neviem co mam urobit, či mam uzivat ESTREVU, poradte mi prosim,
Odpověď:
Dobrý den,

bylo by dobré vědět, proč Vám odstranili vaječníky. Nicméně - Estrevy se neobávejte, prospěch z hormonů je větší než případné riziko rakoviny prsu. Navíc dostupná data ukazují, že riziko rakoviny prsu při užívání hormonů (především estrogenů) velmi mírně stoupá až při užívání po 50. roce života (tedy až po období přirozeného přechodu).

Hezký den

Michal Zikán

Dobrý den

25. 11. 2009 21:38:18 - angioloo
Nevim kam napsat skusim sem je tady hodne dotazu tak doufam ze jsem na spravnym miste. Mam jeden dotaz a problem ma lekařka už ho nechce řešit tak už nevim kde se zeptat, Muj děda umřel v 50letech na rakovinu plic druhy děda na tbc. Ma mamka umřela před rokem na karcim 4stupně dělohy, a ja už mam sedum let problem z krvacenim u pohlavniho stiku, prodělala jsem endometriozu, dvakrat konizaci čipku a už neni kde brat nikdy to nepomohlo, pak my vyvolaly uhměly přechod na devět měsicu tak jsem nekrvacela když skoncila lečba tak jsem zase krvacela tak jsem radši neměla partnera, asi rok apul tim se asi vse spravilo a rok jsem měla klid ale před měsicem jsem začala zase krvacet jemně u styku, muže to nejak souviset z mamininou rakovinou. Poradite my kam mam zajit? Ma lekařka my řekla že mam tvrdit partnerovy že se my zplašily hormony a že už nevy jak to řešit. Tak kni chodim jen na prevenci. Jesti my vyte poradit tak moc děkuji Andrea S.
Odpověď:
Dobrý den,

potíže, které popisujete zcela jistě nijak nesouvisí s maminčinou rakovinou. Nejčastější příčinou takovýchto obtíží je infekce - zánět -, který se drží v děložním čípku. Jistě bych na prvním místě vyzkoušel dlouhodobou léčbu antibiotiky, jak Vás, tak partnera. Nejlépe by bylo navštívit některé Centrum onkologické prevence (COP), kde mají s léčbou těchto obtíží největší zkušenost.

S pozdravem

Michal Zikán

Dědičnost Gorlin syndromu

16. 11. 2009 13:36:53 - Hanna
Dobrý den,je mi 24 l., 15 let mám zjištěn Gorlin syndrom.
Je v dnešní době možnost jak vadu v budoucnosti nepřenést
na dítě.Dle onkolologa je pořeba min. rok předem projít
kolečkem všech možných vyšetření (onko,ct,sono-k vyloučení
ev.rakovin.bujení) pak vlastně umělé oplod. a poté opět časté
kontroly,..
Jaká je tedy "skutečnost"? Děkuji za odpověď,Hana C.
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji za Váš zajímavý dotaz. Dnes dokážeme zabránit přenosu genetického defektu, který způsobuje Gorlinův syndrom, na potomky. Znamená to podstoupit umělé oplodnění a tzv. preimplantační genetickou diagnostiku. Tato procedura se provádí v některém Centru asistované reprodukce (CAR). Znamená to pro Vás cca měsíční užívání hormonů v injekcích a tabletkách, poté odběr vajíček z vaječníků (krátký výkon v celkové narkóze). Tato vajíčka jsou ve zkumavce oplodněna spermiemi Vašeho partnera. Z oplodněných vajíček začnou vznikat zárodky - embrya. Z těchto zárodků je ve stádiu, kdy jsou tvořeny cca 8 buňkami, odebrána jedna buňka (to embryům nijak nevadí, a tuto odebranou buňku rychle nahradí), a ta je vyšetřena. DO Vaší dělohy je pak vloženo embryo, které dědičnou poruchu nezdědilo.
Před umělým oplodněním je třeba podstoupit kolečko vyšetření, které vyloučí, že se u Vás již Gorlinův syndrom projevil (to jsou ta zmiňovaná - UZ, CT atd), jistě ale netrvají rok. Chcete-li tedy tuto proceduru podstoupit, kontaktujte některé z Center asistované reprodukce ve Vaší blízkosti. Celá procedura není zcela zadarmo, doplácí se 15-20 tisíc.

S pozdravem

Michal Zikán

dotaz

13. 11. 2009 20:52:10 - brona
Dobrý den, v současné době jsem absolvovala mamografické vyšetření a ultrazvuk a to bez nálezu, ikdyž mám pod bradavkou malou nezvětšující se bulku a vpadlou bradavku. Na listopad mi byl naplánován zákrok na vyřezání bulky ale při dnešní kontrole doktoři zákrok odložili a na další kontrolu se mám dostavit za 2 měsíce. Žádné vedlejší problémy nemám, ale chtěla jsem se zeptat, co si o této situaci myslíte a jestli je tento stav nebezpečný, doktoři mi řekli, že nemají zdání, proč se mi tohle s bradavkou stalo. Děkuji za odpověď. Křemečková
Odpověď:
Dobrý den,

na dálku se bohužel nemohu vyjádřit. Nicméně pokud na mammografii ani ultrazvuku nejsou známky přítomnosti zhoubného nádoru nebo jiné patologie, pak důvěřujte lékařům, že opravdu o nic nejde. Vpáčená bradavka sama o sobě nemusí znamenta vůbec nic - v naprosté většině případů žádnou příčinu nenalezneme. Stejně tak i vysvětlení pro bulku pod bradavkou může být např. jen v nahromadění vývodů mléčné žlázy.

Hezký den

Michal Zikán

dědičné dispozice

10. 11. 2009 14:29:23 - vojtva
Dobrý den,
mojí matce byl v jejích 63 letech úspěšně odoperován karcinom tlustého střeva. Od svých cca 75 let byla sledována v onkologickém centru v Ústí n.L. kvůli karcinomu kůže. V 85 letech jí byl odoperován karcinom prsu (odňat pravý prs), v důsledku operace a porušení lymfatických cest jí velice otekla pravá ruka, zemřela v 87 letech s velkými bolestmi.
Jaká je pravděpodobnost výskytu podobných onemocnění u mne? Je mi 62 let, BMI v normálu.
Děkuji
H. Vojtková
Odpověď:
Dobrý den,

přestože takovýto výskyt nádorů u Vaší maminky na první pohled vyvolává obavy, víme, že u starších jedinců se více nádorů vyskytuje často - se stoupajícím věkem výskyt nádorů také stoupá, po 80. roku života je přítomnost nádoru spíše pravidlem.
Pokud nikdo jiný v rodině neměl zhoubný nádor, pak je Vaše riziko stejné jako riziko kohokoliv jiného. ROzhodně byste ale neměla zanedbávat prevenci, ato především gynekologickou, mammografii a vyšetření na okultní krvácení do stolice.

Hezký den

Michal Zikán

prevence rakoviny prsu

28. 10. 2009 22:22:53 - magda.dus
Dobrý den,
všechny mé ženské příbuzné zamřely na rakovinu prsu (matka v 53 letech, její sestra v 59, jejich matka v 65, z otcovy strany babička i její sestry mezi 40-70 lety). Je mi 30 let a můj gynekolog mě posílá 1x za dva roky na sono prsů. Dá se udělat pro prevenci něco více? Je třeba vhodné si sama zaplatit častější sono prsů? Je pravdělodobné, že jsem zdědila dispozice k rakovině prsu? Je to možné zjistit, když už žádná příbuzná žena nežije? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

ultrazvuk 1x za dva roky nepovažuji ve Vašem případě za dostatečnou prevenci. Jistě by měl mít jednou ročně a dále gynekologické vyšetření včetně gynekologického ultrazvuku 1x ročně. Navíc pravděpodobnost, že se ve Vaší rodině opravdu vyskytuje dědičná dispozice ke vzniku nádorů je velmi vysoká - až 80%). Gentické vyšetření můžeme provést i u Vás - v případě, že bude negativní sice nezískáme informaci o celé rodině, ale v situaci, kdy nežije žádná nemocná žena, nám ani nic jiného nezbývá.
Nejlépe bude, když navštívíte nějaké blízké pracoviště klinické genetiky, nebo naši ambulanci.

Hezký den

Michal Zikán

je možné očkováním probudit rakovinové bujení?

22. 10. 2009 17:34:33 - Irena Veselá
je možné u děvčat, v jejichž rodinách je rakovina, očkováním proti rakovině děložního čípku probudit rakovinnové bujení?
Velice mne to trápí, protože v naší rodině je rakovina ne nezvyklé onemocnění- rakovina žaludku, ledvin, prostaty u mužů...u žen bylo v minulosti TBC. Mám dvě vnučky a s jejich maminkou to řešíme-bojíme se, aby rodiné dispozice nezvítězily nad klady očkování...protože budeme vlastně rozhodovat o životech a zdraví děvčat- ne svých.
Mnohokrát děkuji za odpověď...Irena
Odpověď:
Dobrý den,

očkování žádný nádor nevyvolá, ani neusnadní jeho vznik - je to očkování jako každé jiné a brání infekci papilomavirem. Až samotný papilomavirus působí vznik nádoru.
Nemusíte tedy mít obavy.

S pozdravem

Michal Zikán

Dynamika onkomarkerů

16. 10. 2009 08:53:31 - Tokarik
St.p. ablaci prsu před 14 lety (při pozit. RA), st.p. HY + AE , po komplet. th., t.č. pravidelný onkoscreening, nyní opak. dynamika Ca 153 (47 při cut off 30 ) bez UZ či MG korelátu ( onko screening neg. - scinti skeletu, CT břicha, gyn., ještě plánován PET). Vím, že markery nejsou úplně specifické, nicméně v pozitivním případě mohou předcházet relapsu on.. Váš názor ? Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

důležitá je právě dynamika, kterou bohužel nevypisujete. Hladina makrerů je velmi individuální a laboratorní práh (cut-off) nemusí vždy pro danou pacientku znamenat překročení fyziologické hodnoty. Pokud je marker jednou vyšší, podruhé nižší, pak třeba zase vyšší, zřejmě se vůbec nic neděje. Pokud marker vytrvale stoupá, pak může upozorňovat na návrat nádoru. Pravidlem je, že léčíme viditelný nádor, markery jsou pouze pomůckou. Jsou-li tedy všechna vyšetření v tuto chvíli negativní, můžeme vyčkat a marker zkontrolovat.

Hezký den

Michal Zikán

cesta do zahraničí po operci prsu

16. 09. 2009 02:09:22 - olga jakouběová
Dobrý den, je mi 22 let a jsem po operaci prsu, byl tam fibroadenom o velikosti 2 cm. Mikroskopiské vyšetření dopadlo dobře. Před pár dny mi známá řekla, že četla nějáký článek kde psaly, že po takovém zákroku už není možnost nikdy cestovat do exotiky, protože prý si přivezu rakovinu i když mi vyoperovaly jen nezhoubný fibroadenom. Přála bych si vědět kde je pravda jelikož můj lékř mi řekl že to tak není. Předem moc děkuji za dopověď
Odpověď:
Dobrý den,

Vaše kamarádka Vás zbytečně děsí. Je to samozřejmě úplná nesmysl. Důvěřoval bych spíše svému lékaři, než zprávám z doslechu.

Hezký den

Michal Zikán

ZÁNĚT PRSU MIMO KOJENÍ

14. 08. 2009 11:40:41 - OLDRICH
dobrý den,
je mi 35let a chtěla bych se zeptat,zda jsou záněty prsa mimo kojení běžné?mám 5let po kojení a za sebou druhý zánět.momentálně užívám antibiotika DALACIN C a zárove
ň jsem se objednala na sono,přestože mi ho lékař nenavrhl.
poslední sono jsem měla v listopadu2008.
v rodině jsme žádné gyn.onemocnění neměli.
prosím vás o váš názor a jak bych měla postupovat dál.
děkuji za odpověď jonáková
Odpověď:
Dobrý den,

zánět prsu mimo období kojení je nesmírně vzácný. Proto bychom vždy měli provést zobrazovací vyšetření (mammografii nebo ultrazvuk) k vyloučení zhobného nádoru. Pokud ho vyloučíme, pak léčíme klasicky antibiotiky, nejlépe však cíleně, to je po odběru vzorku hnisu z prsu, pokud je to možné. dalacin považuji za vhodné antibiotikum k této léčbě.

Hezký den

Michal Zikán

dobrý den pane doktore

13. 08. 2009 22:32:40 - leonal
1.dvě exize z čípku jsou téměř v celém rozsahu infiltrovány dlaždicovým nerohovějícím karcinomem středně diferencovaným s invazí do lymfatik.Menší z částek má v okraji zevním dlaždicový epitel bez atypií.Materiál z hrdla tvoří objemné částice těžce dysplatického epitelu CIN lll,dvě částky s invazí do cervikálního stromatu.
2.v materiálu zastižena infiltrace stromatu dlaždicovým nerohovějícím karcinomem.Spíše jde o stroma hrdla,korponální žlázky v materiálu nezastiženy.
Prosím o vysvětlení,jaké řešení zvolit,příp.prognozu.Matka39let,s 9letou dcerou.Příbuzní žádní,samoživitelka,matka nemocné zemřela na ca spodku 42let.Moc děkuji za včasnou odpověd
Odpověď:
Dobrý den,

z histologie plyne, že ve Vašem děložním čípku je přítomný zhoubný nádor. Více však jen na základě histologie nedokážu říct. Záleží na tom, jak je nádor veliký, zda zasahuje nebo nezasahuje do děložních vazů, zda postihuje lymfatické uzliny atd.
Nejdůležitější tedy v tuto chvíli je, aby Vás lékař, který prováděl odběr histologie, odeslal do některého z onkogynekologických center, kde Vám provedou další vyšetření (především pomocí zobrazovaích metod MRI, CT nebo UZ) a doporučí léčbu, která bude odpovídat přesně rozsahu Vašeho onemocnění. V každém případě je to nádor léčitelný a vyléčitelný.

Hezký den

Michal Zikán

Delozni cipek

09. 08. 2009 12:11:47 - Alena S.
Dobry den, pred nekolika dni mi doktorka zjistila, ze mam na cipku nejakou srazeninu, udelala mi ster a poslala to na rozbor. Na vysledek musim cekat tri tydny, tak jsem se chtela zeptat, jestli muzu mit se svym partnerem pohlavni styk a musi byt jenom s kondomem? Dekuji za odpoved.
Odpověď:
Můžete mít pohlavní styk i bez kondomu.

MZ

Dotaz mamologie

03. 08. 2009 14:21:29 - Lenik 5
Dobry den pane MUDr,Zikane

Mela bych k Vam malou otazku muj gynekolog me posila ny mamologicke vysetreni jelikoz jsem mu rekla,ze mam bolesti prsou na strane a u korene prsu.
Jelikoz v nasi rodine z babiciny strany vyskytla rakovina prsou zda bycvh to mohla zdedit je mi teprve 23 let a nenarada bych se toto dozvedela je tedy mozne to zdedit
Azda je lepsi podstoupit mamologii ci mamografii nebo zda by nestacil jen UZ.
Gynekolog na to specha ma obavy a ja take a co by to pro me vubec znamenalo.
Dekuji a hezky den

Sl.Lenka Cehova
Odpověď:
Dobrý den,

podstoupit vyšetření mammologem je správně. Ten Vás nejspíše odešle na ultrazvuk prsů. Příčina bolesti prsů je většinou naprosto banální a často sama odezní.

Hezký den

Michal Zikán

fibroadenom

01. 08. 2009 13:05:56 - luciami
dobry den Pan doktor mam 28 a lekar my nasiel v lavom prsniku pri bradavke gulicku ktora ma 10x15mm povedal ze je to elipsovitoveho tvaru ako vajicko a poslal ma k mojej lekarke aby rozhodla ci to mam dat von alebo len kontrolovat moja lekarka my povedala ze je to fibroadenom a ze ho zatial staci kontrolovat kazde 6 mesiace ale ja cestujem prec a mozem ist na kontrolu az o 8 mesiace nebude to vadit???brala som mastodynom a teraz beriem vitamin E je to vazne ten fibroadenom?mam strach ze zomriem dakujem
Odpověď:
Dobrý den,

tak jak to popisujete, je to skutečně fibroadenom. Nemusíte se bát.

Hezký den

Michal Zikán

krvácení po konizaci děložního čípku

31. 07. 2009 23:02:08 - evina
Dobrý den,prosím o radu,byla jsem před týdnem na kdč a nyní dost silně krvácím.Je mi 27let a mám 3děti bojím se,aby to nebylo vážné.
Děkuji Eva.
Odpověď:

zhoubný nádor vaječníku

21. 07. 2009 18:36:53 - Beáta
Dobrý den, je mi 31 let, 30.6.2009 jsem podlstoupila adnexektomii l.sin pro susp.cystický útvar. Histologický nález byl: mikrokopicky se jedná o multilokulární cystický tumor ovária, se solidními výrůstky do lumen cyst, které jsou tubopapilárně uspořádané, epitel je tvořen cylindrickými buňkami s bazálně uloženými místy lehce atypickými jádry s pseudostratifikací, přítomna je zřetelná dlaždicobuněčná diferenciace. Stroma mezi žlazkami je redukované, místy naléhají na sebe. Nádor roste pouze intracysticky, bez invaze do okolní ovariální tkáně. vejcovod má histologicky obvyklou stavbu. Chtěla bych se zeptat na nebezpečnost tohoto nádoru, jak by měl vypadat další léčebný postup, zda by mohla být operace dostačující zákrok? Jeden z návrhů lěčby je pouze sledování. Za odpověď moc děkuji
Beáta
Odpověď:

dědičná rakovina po matce; silikony

20. 07. 2009 22:55:46 - MirkaJ
Dobrý den,
moje matka zemřela na rakovinu "spodku". Nevím přesně kde rakovina započala, bylo mi jen 12 let. Byla v přechodu, měla problémy, operace, ozařování, chemoterapie, smrt do 1 roku v 47 letech. Nekuřačka, 3 děti, na prohlídky chodila pravidelně. Otec tvrdí, že lékař situaci zpočátku podcenil, pak ji i operoval, ale "vybral jí tam toho málo".
Její matka zemřela na rakovinu v 55-60 lety, ne gynekologického původu. Dotaz ohledně očkování jsem již vznesla u kolegy.
Od Vás žádám o názor, jestli je pravděpodobná genetická dědičnost/předpoklad, že onemocním rakovinou také. Vím, že záleží na životním stylu, prevent. prohlídkách ... mě zajímá, jestli je to geneticky daný.

Jaký máte názor na silikonové prsní implantáty? Tvrdí se, že na rakovinu prsu vliv nemají. Dokonce, že majitelky silikonů časteji chodí na mamografické vyšetření a proto se u nich onemocnění odhalí dříve a častěji -??? Jak často je vhodné chodit na vyšetření? je mi 21 let, implantáty mám rok.

S pozdravem a díky MJ
Odpověď:

risele

19. 07. 2009 18:02:44 - kopretina

Dobrý den pane doktore, je mi 36 let mám jen jeden vaječník funkční,ale byl mi napsán estrofem, poté gisele.Měla jsem klimakterické obtíže, jsem po dvojité operaci dutinou břišní kdy mi byl jen ponechán levý vaječník mám strach z rakoviny prsu děkuji za odpověd
Odpověď:

bulka v prsu během těhotenství

17. 07. 2009 15:10:56 - Paula
Dobrý den.Mám takový dotaz.Jsem nyní ve 37tt. Před 14 dny jsem si nahmatala v prvém prsu bulku..O svém nálezu jsem informovala svou gynekoložku,dle jejího soudu jsou to změny související s těhotenství,ale pro jistotu mě poslala do centra kde se provádí screening nádorů prsu. Dnes jsem podstoupila ultrazvuk.MUDr. mi našel opisuji ze zprávy:vcelku pravidelný parenchym difusně rozložený, vpravo v periferii obraz charakteru Fa vel 24x12x22 a ještě jeden nález,ale nehmatný - menší.Dále je uvedeno známky malignity neprokázány,dukty nerozšířený,v axilách tuk.degen.uzliny do 12mm. Abych se přiznala z této zprávy nejsem vůbec moudrá a v tu chvíli mě nenapadlo se na vše ptát.MUDr. mi jen řekl, že mě nechce strašit,že je to podle něj v souvislosti s těhotenstvím. Že záleží na mě.Buď počkáme tak měsíc a uděláme další UZ,nebo přijedu tak za 3 týdny na odběr vzorků..Jelikož můžu kdykoli rodit, nechali jsme to na alternativě za měsíc,ale klidná vůbec nejsem a nevím co si pod tímto nálezem představit. Přijde mi, že vím to samé jako předtím, než jsem k lékaři jela. Proto bych ráda znala váš názor, zda kontrola za měsíc postačí, nebo trvat na odebrání vzorku ihned..Jinak bulka je nebolestivá a snažím se prsa kontrolovat každý měsíc..Tuto bulku jsem si nahmatala tak před 14 dny. Je mi 25 let. Děkuji
Odpověď:

CA 125

15. 07. 2009 20:46:24 - Lidka
Děkuji za odpověď.
Odpověď:

Dotaz

01. 07. 2009 18:23:08 - Lidka
Dobrý den pane doktore, ještě jednou se na vás obracím s problémem zvýšených CA 125 po radikální operaci vaječníků. Dnes jsem byla na dalším odběru krve na CA125 a během měsíce se hodnoty zvýšily ze 49 na 65. Paní doktora mně objednala na 20. července na vyšetření PET/CT až do Hradce Králové ze Zlína.CHci se zeptat jaká je pravděpodobnost návratu nemoci , když se markery takto zvyšují a co vyšetření může odhalit? Také mám obavy , že vyšetření proběhne až za tři týdny, když se CA125 poměrně rychle zvyšuje.Dříve nikde nebylo volné místo pro moje vyšetření ,v Brně a v Olomouci až v září. Všude slyším,že pokud je rakovina odhalena včas, dá se lépe léčit.O svém problému jse Vám psala 21.6.2009. Děkuji moc za odpověď. Lidka.
Odpověď:
Dobrý den,

pokud CA125 takto stoupá, je bohužel pravděpodobnost návratu nemoci vysoká. Vyšetření PET/CT je tzv. funkční vyšetření, tzn. že dokáže nádor zobrazit nejen na základě vidění jakési hmoty, ale umí zobrazit aktivní nádor, který na snímu doslova svítí. Prodlení se nemusíte bát. U zhoubného nádoru vaječníku víme, že bychom měli začít léčit až při viditelných známkách nádoru. Vzestup markerů nás tedy pouze upozorňuje na to, že se nádor chystá objevit, léčbu zahájíme, až když ho vidíme.

Hezký den

Michal Zikán

Rakovina prsu

01. 07. 2009 15:46:31 - Marcela.Rad
Dobrý den pane doktore,

měla bych dvě otázky. Nejdříve by mě zajímalo, jestli je u mě zvýšené riziko onemocnění nádorem, když ho měli můj strýc, prababička (rakovina dělohy) a především babička z otcovy strany (rakovina prsu). Je mi 20, tak by mě zajímalo, jestli má smysl si dělat například genetickou analýzu? A jaký je výstup takového vyšetření?

Má další otázka se týká HA, četla jsme o jejích negativních účincích mnoho, ale názory odborníků se značně liší. Někteří tvrdí, že na rakovinu prsu nemá vliv, jiní zase, že jej zvyšuje, a už jsem se dokonce setkala i s názorem, že riziko snižuje (četla jsem to o zhoubném nádoru!). Zajímalo by mě, jak to tedy je a jestli s mým rodokmenem je vůbec vhodné brát byť nízkohormonální antikoncepci (nikoli dlouhodobě, maximálně 5 let v kuse). Zda to může hrát roli.

Budu vděčná za odpověď, děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

hormonální antikocepci brát můžete. Dnes již víme, že neovlivňuje riziko vzniku rakoviny prsu a snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků.
Bohužel nepíšete v kolika letech vaši příbuzní onemocněli. Obecně lze říci, že nádory vznikající po 60. roku života nemívají dědičnou podstatu. Chcete-li mít jistotu, můžete navštívit odd. klinické genetiky. Více o testování se můžete dozvědět i na našem webu zde (http://www.onkogyn.cz/clanek.php?id=66).

Hezký den

Michal Zikán

indikace vyšetření

01. 07. 2009 15:29:40 - Pavla Navrátilová
Dobrý den, ráda bych věděla, zde je má teta / sestra mé matky/ indikována k vyšetření genetickému a zda by se v případě pozitivity vztahovala možnost genetického vyšetření i na mě.
Ve 46 letech jí byl odstraněn karcinom ovaria, sestra jejího otce zemřela na gynekol.nádor ve 42 letech, syn bratra tohoto otce zemřel ve 27 letech na seminom varlete a dcera tohoto bratra zemřela na chorioepiteliom ve30 letech.
Mé matce byl odstraněn v 60ti letech karcinom endometria s ne zcela jasným nálezem na ovariu.
Děkuji Navrátilová
Odpověď:
Dobrý den,

konzultace v ambulanci klinické genetiky by určitě byla vhodná. Tento obraz se může vyskytovat v rodinnách nesoucích genetickou dispozici v genech BRCA, ale třeba i v rodinách s dědičnou dispozicí ke karcinomu tlustého střeva.

Hezký den

Michal Zikán

Děkuji

28. 06. 2009 19:11:38 - Lidka
Moc jste mně pane doktore poradil, ve středu jdu na odběr krve pro monitorování CA125, tak se pokusím objednat na oddělení lékařské genetiky. Doufám , že v Krajské nemocnici T.Bati ve Zlíně toto oddělení je. Dcerka žije v Holandsku a v srpnu přijede domů, do Zlína ,tak jí řeknu, co jste nám poradil. Žádný ultrazvuk totiž zatím neabsolvovala, každý půlrok chodí na prohlídku a přestože její gynekolog je informován o situaci v naší rodině, provádí běžné vyšetření.

Nashledanou a děkuji. Lidka.
Odpověď:

Poděkování

28. 06. 2009 18:08:08 - Lidka
Pane doktore Zikáne, děkuji moc za odpověď na můj dotaz ohledně rakoviny vaječníků. Velmi jste mně povzbudil Vaší odbornou odpovědí. Ještě jestli mohu poprosit o odpověď ohledně mé dcery, zda si má již v tomto věku (21let) zažádat o nějaké speciální vyšetření na rakovinu. V rodině má rakovinu vaječníků ještě sestra mého otce. Přeji Vám mnoho úspěchů a ještě jednou děkuji. Lidka.:)


Odpověď:
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že se ve Vaší rodině vyskytly dva případy rakoviny vaječníků, u Vás dokonce ve věku do padesáti let, bylo by vhodné provést genetické vyšetření - na to se lze objednat na odd. lékařské genetiky kterékoliv dříve krajské nemocnice. V Praze např. i na naší klinice (tel. 224967481). Nejdříve je nutné vyšetřit na přítomnost dědičné dispozice ke vzniku zhoubných nádorů (v tomto konkrétním případě především prsu a vaječníků) Vás, bude-li výsledek pozitivní, tj. odhalíme dědičnou dispozici, tak i Vaši dceru. Podle výsledku genetiky pak stanovíme, jak často a jakým způsobem má být dcera sledována. V tuto chvíli by určitě měla mít gynekologické vyšetření včetně vaginálního ultrazvuku alespoň jednou ročně a ultrazvuk prsů alespoň jednou ročně.

S pozdravem

Michal Zikán

Rakovina vaječníků

21. 06. 2009 23:30:56 - Lidka
Dobrý den před čtyřmi lety jsem prodělala radikální operaci vaječníků diagnoza c 56 s následnou půlroční chmoterapiíí. CHodím na pravidelné lékařské prohlídky . minulý týden jsem měla tumorový marker CA125 ZVÝŠENÝ NA 49. Po celé čtyři roky hodnoty byly do 20. Před operací byly hodnoty CA125 na čísle 350., znamená to, návrat rakoviny? Jiné potíže nemám. Dá se recidiva léčit?
Pokud ano , jak se dál postupuje v léčbě? Je mi 45 let. Mám dceru 21 let, chodí pravidelně na prohlídky, pan doktor ví, že já její matka mám rakovinu vaječníků, ale žádné specielní vyšetření u ní neproběhlo.Kam se může obrátit. Děkuji moc za odpověď-
Lidka
Odpověď:
Dobrý den,

norma tohoto markeru je do 35. Takovéto malé zvýšení ještě nemusí znamenat návrat nemoci, protože zvýšení markeru může mít i jiné, banální, příčiny. Důležité je, jak bude nebo nebude marker stoupat dále.
Pokud se ale prokáže návrat nemoci, pak to lze dále léčit, v úvahu připadá chemoterapie. Vzhledem k tomu, že by se ve Vašem případě jednalo o návrat nemoci po delším čase než rok, je šance na úplné vyléčení velmi dobrá. Ve výjimečných případech, pokud se nádor vrací pouze v jednom ohraničeném ložisku, lze i operovat. Nicméně chemoterapie by byla nutná i tak.

Držím Vám palce

Michal Zikán

Cysta

27. 05. 2009 16:28:02 - Jany
Dobrý Den,je mi 19let a lékař mi diagnostikoval cystu nebo uzlinu v prsu a ja bych se Vás chtěla zeptat co je příčinou tohoto vznuku a jakym zpusobem se to léčí.Předem Děkuji za odpověd.
Odpověď:

cysty v prsu v těhotenství

20. 05. 2009 19:15:33 - kirunka
Dobrý den,chci se zeptat jak nebezpečné jsou cysty,proč se tvoří. Jsem ve 24tt a dnes mi na sonu prsů řekla paní dokorka že mám v pravém prsu dvě cysty,5a8mm. Že to je hormonální změnou a že na kontrolu mám přijít až nebudu kojit,to ale může být i za dva roky,má pravdu? Nesla jsem výsledek na mamologii a tam mi pan doktor řekl,že se nic neděje ale ať přijdu na kontrolu za měsíc-proč? Když to nic není? v rodině měla babička rakovinu prsu a vyléčila se v 80ti letech.Mám se obávat nebo můžu zůstat být klidná že to opravdu není nic hrozného. Děkuji za odpověď
Odpověď:

Rakovina děložního čípku

14. 05. 2009 20:01:59 - Pavlama
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na diagnostiku zmíněné rakoviny. Jaké jsou příznaky? Jak ji lze objevit včas, když testy na ni nejsou součástí běžného gynekologického vyšetření? O kolik se snižuje účinnost očkování, pokud už žena měla pohlavní styk?
A pokud už rakovina propukne, jaké jsou šance, že bude žena vyléčena a bude schopna otěhotnět?
Nezlobte se, že Vás takto zahlcuji dotazy.

Moc děkuji za odpověď...
Odpověď:

cysty v prsu v těhotenství

29. 04. 2009 13:57:30 - tereza_78
Hezký den pane doktore, jsem v 9 týdnu těhotenství, asi před 4 týdny jsem si zjistila drobné bulky v prsu, na gynekologii mi bylo sděleno, že se jedná o cysty vzniklé hormonálními změnami v souvislosti s těhotenstvím. Již dříve jsem před menstruací pozorovala změny, které se však s každou mestruací vytratily.. Nyní se nález nemění, je tam pořád. Jaké je riziko vzniku karcinomu? Před rokem jsem byla na totálním odstaněním štítné žlázy s následnou diagnozou papilárního mikrokarcinomu, který měl ošem sotva 1 mm, tak jsem dále jen sledována na endokrinologii.
Odpověď:
Dobrý den,

pokud Vám byl proveden ultrazvuk prsů a byla potvrzena cysta, pak je riziko vzniku nádoru v takovéto cystě nulové a změny odezní až s koncem kojení. Diagnóza karcinomu štítné žlázy neovlivní změny v prsech ani riziko vzniku nádoru. Pokud jste ultrazvuk neabsolvovala, pak na něm trvejte.

Hezký den

Michal Zikán

dědičnost...

21. 04. 2009 20:54:10 - Terquila
Dobrý den,je mi 24 let a v naší rodině je velký výskyt rakoviny. Moje babička(65) právě podstupuje operaci odebrání obou prsů. Můj dědeček(50) zemřel na rakovinu prostaty a můj otec měl v mládí(20) rakovinu varlete. Všechno ze strany otce. Jaká je pravděpodobnost,že mě to postihne také?

Velice děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

pokud jde u Vaší babičky o oboustranný karcinom prsu, pak by mělo v každém případě proběhnout vyšetření dědičné dispozice ke vzniku nádorů prsu a vaječníků (mutační analýza genů BRCA1 a BRCA2), neboť pravděpodobnost nosičství dispozice je v takovém případě vysoká. Pokud by vyšetření bylo pozitivní, tedy odhalilo by dědičnou dispozici, pak by bylo nutné dovyšetřit celou rodinu včetně Vás. Rakovina varlat a prostaty do obrazu tohoto typu dědičnosti patří také. Ve Vašem případě by tedy bylo nejvhodnější navštívit klinického genetika (při každé větší nemocnici, v Praze pak např. ve VFN), který by rozhodl zda a koho v rodině otestovat, v případě negativity vyšetření by Vám pak spočítal konkrétní riziko.

Hezký den

Michal Zikán

Rakovina vaječníků

30. 03. 2009 17:27:03 - zuzana1981
Dobrý den pane doktore,
prababička zemřela na rakovinu vaječníků v 77 letech, babičce byla v roce 2003 preventivně provedena bilat. adnexektomie a v r. 2008 lapar. biopsií diagnostikována rakovina peritonea, "primární origo adenokarcinomu neznámé/susp. gynekol. ze sekundárního mülleriánského systému", zemřela měsíc po stanovení diagnozy ve věku 72 let. Jaká je možnost genet. mutace genu BRCA1, BRCA2 v naší rodině?
Je pravdou, že při prokázané mutaci BRCA1 genu je u některých žen téměř 100% riziko onemocnění rakovinou vaječníků v případě, že otěhotní?
Děkuji za odpověď a za Váš čas. Zuzana
Odpověď:
Dobrý den,

- nejprve odpověď na druhou otázku: není pravda, že by riziko onemocnění rakovinou prsu nebo vaječníků u žen s mutací genu BRCA1 bylo významně ovlivněno těhotenství nebo porodem - také proto, že je vývoj nádoru v tomto případě minimálně závislý na působení pohlavních hormonů. Celoživotně je u těchto žen riziko karcinomu prsu cca 87%, karcinomu vaječníků (ale sem patří i karcinom vejcovodů a peritonea) 40-60%. Pro karcinom vaječníků je v tomto případě těhotenství dokonce protektivním, tedy ochraňujícím, faktorem.

- při výskytu dvou karcinomů vaječníků v rodině nad 60 let je pravděpodobnost nosičství mutace cca 20%. Ve vaší rodině by tedy bylo vhodné provést genetickou konzultaci a event. laboratorní vyšetření. Konzultaci by vám mělo poskytnout každé oddělení lékařské genetiky, minimálně při bývalých krajských nemocnicích.

Hezký den

Michal Zikán

lsk extirpace cysty

27. 03. 2009 15:59:20 - lopusanka14
Dobrý den,mám problém s pochopení výrazů v mém nálezu.děloha v AVF 87 x 40mm,endom.echo4mm,IUD insitu.V pravo cysta 56 x 46mm anechogenního obsahu se solidním útvarem 33 mm.Vag:D v AVF norm.vel,vlevo bpn,vpravo citlivá cystická rezistence v průměr.6-7cm.Mohla bych vás poprosit o vysvětlení těchto výrazů ,abych měla jasnou představu,jsem normální člověk a v těchto výrazech se ztrácím.Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

především byste měla vysvětlení žádat po svém ošetřujícím lékaři. Děloha je naprosto normální, nitroděložní tělísko je tam, kde má být. Na obou vaječnících máte poměrně velké cysty, vlevo (alespoň podle popisu) by mohlo jít i o nějaký typ hraničního nádoru. Předpokládám, že vám byla nabídnuta kontrola, nebo dokonce laparoskopické řešení.

Hezký den

Michal Zikán

rakovina prsu

21. 03. 2009 17:37:46 - pavlah
Dobrý den,
prosím o radu. Měla jsem od mládí problémy s cystami, po porodu (1. a posledním ve věku 30 let, kojila jsem cca 10 dnů, pak ztráta mléka) nastaly problémy s čípkem (opakované zmrazení, konizace). V roce 2006 cysta ve vaječníku a jeho částečná resekce. Při té příležitosti zjištěn HPV. Doktor velmi razantně prosazoval hysterektomii a odstranění obou vaječníků, se kterým jsem nakonec souhlasila (ve věku 44let). Máma měla v 62 letech 1. operaci – rakovina prsu, za 7 let jí odebrali z téhož důvodu druhý prs. V 76 letech měla zjištěný nádor v močovém měchýři – odstraněný a vše OK, ale zároveň našli nádor v žlučovodu. Po časových průtazích se ukázalo, že nelze chirurgicky již řešit...U mě po operaci při subst. hormon. léčbě nastaly bolesti prsů a v podpaží, ale jsem pod kontrolou – prsní poradna, nebylo to nic onkol. Gynekolog preventivně vysadil hormon. léčbu (březen 20008) prý s ohledem na dispozice (z máminy strany, táta ne, ale oba jeho rodiče zemřeli na rakovinu – ale přesně nevím čeho...). Nevím, zda mohu subst. hormon. léčbu znovu zahájit. Rok „bez“ mi „přinesl“ kožní problémy, osteopenii, každý měsíc přiberu kilo a další problémy... Prosím, poraďte, jak mám postupovat dál při léčbě, co mám zohlednit...Děkuji moc za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

pokud jsou vyšetření prsů zobrazovacími metodami (mammografie, ultrazvuk) v pořádku, pak klidně můžete hormonální léčbu užívat. Vzhledem k výskytu nádorů u maminky máte nepatrně vyšší riziko vzniku karcinomu prsu. Hormonální substituční léčba toto riziko ještě nepatrně zvyšuje, ale až po desetiletém užívání. Při užívání léčby byste měla každý rok absolvovat mammografii, event. i ultrazvuk dle přehlednosti vaší mléčné žlázy.

Hezký den

Michal Zikán

dědičnost sarkomu ?

08. 03. 2009 23:24:24 - Ivvaana
Dobrý den pane doktore,
Onemocněla jsem ve svých 36 letech rhabdomyosarkoma uteri.Zajímalo by mne ,zda sarkom může mít dědičný charakkter a já ho "získala"od rodičů a zda jsem ho geneticky "nepředala"i svým synům?Ráda bych měla jasno,moc děkuji za Vaši odpověď.Ivana
Odpověď:
Dobrý den,

sarkomy obvykle nevznikají na dědičném podkladě. Pokud se ve Vaší rodině další sarkomy, nebo více zhoubných nádorů nevyskytují, buďte klidná.

Hezký den

Michal Zikán

reaktivní buňky

05. 03. 2009 13:51:07 - sarinka16
Dobrý den. Chtěla bych Vás moc poprosit o vysvětlení. Volala jsem si na gynekologii ohledně výsledku stěrů. Sestřička mi sdělila, že zatím je vše v pořádku, ale na kontrolu mám přijít za půl roku (běžně chodím co rok). By la jsem dost vystrašená, tak jsem volala jestě panu doktorovi, ten mi tedy sdělil ať příležitostně příjdu na kontrolu, že je to v pořádku, že tam jsou "JEN" reaktivní buňky. Můžete mi prosím vysvětlit co tyto reaktivní buňky znamenají. Mám z toho obavy.
Moc předem děkuji
Odpověď:
Váš nález je v pořádku, s dotazem byste se měla obrátit především na svého ošetřujícího lékaře.

MZ

dědičnost rakoviny děložního čípku

24. 02. 2009 10:45:46 - Maaara
Dobrý den,
rád bych se u Vás informoval na rakovinu déložního čípku. Má přítelkyně má nález ve stádiu CIN 1, nyní byla na dalším odběru vzorků, ale výsledky ještě nemá. Chtěl bych se zeptat, jak vážné jsou tyto abnormální cytologické nálezy, či jestli tyto nálezy samy o sobě jsou zhoubné tedy rakovinového původu? Dále bych se chtěl zeptat na to, jestli po odstranění těchto cytologických nálezů, ať už po prvním nebo druhém zákroku, se mohou vrátit? Dočetli jsme se, že po odstranění se dochází na prohlídky do doby, kdy lékař řekne, že už to třeba není. Pochopil jsem, že tyto buňky přispívající nebo přímo způsobující rakovinu budou odstraněny a "žádné riziko by nemělo být".
Jak dlouho po odběru vzorku může mít styk a plně se věnovat sportovním aktivitám?

Poslední dotaz souvisí přímo s rakovinou. Je dispozice k rakovině děložního čípku rodového původu? Protože maminka přítelkyně ji prodělala, je o to větší důvod k obezřetnosti a obavám nebo to závisí na jedinci?

Mnohkráte děkuji za informace
Odpověď:

Rakovina dělohy

20. 02. 2009 13:50:49 - Jajinka
Dobrý den,pane doktore.V naší rodině je velká zátěž onemocnění rakovinou.Prababička zemřela na rakovinu dělohy,babička ji měla také,ale dostala se z toho a teď s ní bojuje i moje maminka.Ráda bych věděla,jak velké je riziko,že ji budu mít i já.Je mi 25 let,právě jsem přestala kojit a v nejbližší době si chci nechat píchnout Cervarix.Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

rozhodnutí nechat se očkovat proti papilomavirů (tedy proti rakovině děložního čípku) je sprváné bez ohledu na rodinnou zátěž. "Děloha" je bohužel nic neříkající pojem, protože zde mohou vznikat nádory, které mají zcela odlišné genetické pozadí - karcinomu čípku děložního (zpravidla bez dědičné zátěže), karcinom sliznice děložní (v rodinách s více případy, event. v kombinaci s karcinomem tlustého střeva, lze odhalit dědičnou dispozici), nebo karcinom vaječníků (dědičná dispozice zde hraje významnou roli). Bez bližších údajů nemohu tedy riziko blíže určit.

Hezký den

Michal Zikán

Dotaz na genetickou poradnu

19. 02. 2009 09:20:15 - kacka
Dobrý den, je mi 36 let, v současné době se léčím s karcinomem levého prsu (Praha 4 Krč, DTC). Mám za sebou 8 chemoterapií a příští týden nastupuji na operaci (Praha Střešovice), budu absolovat ozařování a jsem vhodným adeptem i na biologickou léčbu. Obě babičky mi zemřely na rakovinu prsu. Mám dvě děti: dceru 7 let a syna 6 let. Kojila jsem celkem téměř 3 roky, dceru 2 a 3/4 roku (velkou část oba souběžně). Ráda bych se zapojila do genetického programu pro vypracování preventivního programu pro moje děti. Existuje taková možnost? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji Vám za zajímavý dotaz - jistě pomůže i ostatním čtenářkám. Možnost vypracování schématu preventivní péče pro příbuzné nemocných s rakovinou (zvláště vznikající v nízkém věku) by měla být samozřejmostí. Nejlépe je obrátit se na klinického genetika (např. Odd. klinické genetiky Ústavu biologie a klinické genetiky 1. LF UK a VFN, Ke Karlovu 2, tel. 2 24 96 71 71), který s Vámi probere rodinnou zátěž, vlastnosti vašeho nádoru, a podle toho určí, zda by u Vás bylo vhodné laboratorní vyšetření a spočítá riziko pro Vaše děti a samozřejmě Vám dá doporučení, jak u Vašich dětí dále postupovat.

Hezký den

Michal Zikán

Rakovina děložního hrdla

15. 02. 2009 15:57:19 - Danuše
Dobrý den,je mi 47 let a před rokem a půl jsem onemocněla ca colli uteri -3 chemo před operací a 3 po operaci /1.den DDP 120 mg,2.den ADM 50 mg , histol.-nádor v ploše 11 mm , invaze 4 mm , bez angioinvaze, 18 LU negativní , yp T1B1,yp NO yp MX , grade 1. Původní nádor před chemo a operací byl asi 3 cm x 2,5 cm. Prosím, jakou mám prognozu , když byl nádor tak velký? Byla jsem dostatečně zajištěna ? Když já se tak bojím návratu a meta . Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Kolaříková

ires1@seznam.cz
Odpověď:

konizace děložního čípku

10. 02. 2009 20:01:34 - Ivana Ostrýžová
Vážený pane doktore,dceři 23 let ,která je v 8.měsíci těhotenství nevyšla cytologie a byl jí doporučen předčasný porod s tím že se u něj hned udělá konizace děložního čípku. jde o běžný postup? Mám o ni hrozný strach jak to všechno dopadne.
prosím o ychlou odpověď a doporučení kliniky nebo nemocnice specializované na tento problém.
Děkuji Ivana
Odpověď:
Dobrý den,

omlouvám se za zpožděnou odpověď, v tuto chvíli je zřejmě již vše vyřešeno.
Postup, který popisujete, nepatří mezi standardní. V těhotenství provádíme výkony na čípku děložním pouze v případě, že je přítomen zhoubný nádor - invazivní karcinom. Ani závažná přednádorová stádia, ani počínající slizniční nádor (carcinoma in situ) nejsou indikací k zásahu na čípku.
Na onemocnění čípku se specializuje například naše klinika u Apolináře.

Hezký den

Michal Zikán

nález

26. 01. 2009 09:37:38 - catie
Dobrý den, je mi 26 let a v březnu 2008 jsem byla na sono kontrole v Mamma Centru na Zeleném Pruhu : 3/2008 v široké vrstvě s min. známkami rozvolnení. Vlevo v HKV je patrno hypoechogenní lož. vel. 8x7x5mm, které může odpovídat resorbující se cystě nebo FA. Vpravo lož. změny neprokazuji. Axillární Lu nezvětšeny. UZ za 6 měsíců. Teď jsem byla znovu na kontrole: 1/2009 Přetrvává vysoká vrstva hyperechogenní žlázy ve všech kvadrantech, dukty jsou štíhlé. Vlevo v HKV je patrný iso až hypoechogenní okresek vel. 8x7x6mm, ve srovnání s popisem z 3/2008 se nemění, v barevném mapování bez zvýšené vaskularizace. Patol. ložiskové změny naprokazuji. V axilách jsou benigní LU. Závěr: Stacionární obraz žlázy, drobný nesusp. okrsku vlevo, bez patol. změn, kontr. sono za rok. Ráda bych se zeptala na Váš názor zda je postup správný a zda se nemůže jednat o nádor? Děkuji. Štěpánová
Odpověď:
Pokud mohu soudit pouze z tohoto popisu, pak je vše v pořádku.

MZ

Rakovina prsu

28. 12. 2008 23:39:28 - Horova Jana
Dobrý den, pane doktore, moc Vám děkuji za Vaši srozumitelnou a optimistickou odpověď. Riziko jsem si spočítala a stránky prohlédla. Jenom jsem nepochopila, proč se liší riziko spojené s nástupem věku menstruace u nás od Ameriky? Měla jsem za to, že čím pozdější nástup menstruace, tím všeobecně lépe. Nebo je také možnost, že jsem trochu "natvrdlá" a tudíž jsem ty tabulky nepochopila, za což se předem omlouvám a jinak ještě jednou děkuji za Váš čas.
Odpověď:
Dobrý den,

máte pravdu, že obecně časnější nástup menstruace zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Důležitý však není až tak absolutní věk v době první menstruace, jako doba, po kterou je nezralá prsní žláza vystavena působení hormonů, především estrogenů - tzn. období od první menstruace do prvního kojení. Různé populace se v riziku vzniku nádorů liší, což je dáno zřejmě jejich rozdílným genetickým pozadí. Nepřekvapuje mě proto, že se Američané liší od nás Evropanů; budou se lišit i v dalších parametrech.

Hezký den

Michal Zikán

genetické vyšetření

26. 12. 2008 23:03:50 - Jatie
Dobrý večer, ráda bych věděla, jak postupovat v případě, když dvě příbuzné-onemocněly rakovinou prsu, ale bohužel sestra už nežije, nestýkaly jsme se, žila dlouhodobě v zahraničí, zemřela nedávno, v mladém věku. A babička je také už po smrti, ta onemocněla ve vyšším věku. Ráda bych si ověřila, zda nejsem nositelkou těch rizikových genů, už kvůli svým dcerám. Zda se ve vyjímečných případech dá testovat zdravá žena??? děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji za velmi správnou otázku, která bude jistě zajímat i ostatní.

Vždy se při doporučení genetického vyšetření díváme na celou rodinu, ne pouze na ženu nebo muže, který přichází ke konzultaci. Pokud vyšetříme v rodině nemocného člena, je větší pravděpodobnost, že získáme informaci o celé rodině a můžeme uklidnit ostatní členy. V případě, že nikdo z nemocných v rodině již nežije, lze vyšetřit i zdravého jedince - vyšetření nám však (v případě negativity) dá informaci pouze o něm samotném, ne o zbývajících příslušnících rodiny. V takovém případě proto často vyšetřujeme i všechny sourozence - pravděpodobnost přenosu dispozice z rodičů na děti je 50%, tedy jedna sestra může být negativní, druhá pozitivní.

Nejlépe je obrátit se na oddělení lékařské genetiky, které by mělo být při každé z bývalých "krajských" nemocnic, nebo přímo na naše pražské Oddělení lékařské genetiky Ústavu biologie a lékařské genetiky 1. LF UK a VFN (tel. pro objednání 2 24 96 71 71).

Hezký den

Michal Zikán

Rakovina prsu

25. 12. 2008 19:40:54 - Jana Horova
Dobrý den, je mi 40 let, nedávno mi zemřela babička, kterou jsem měla velmi ráda na rakovinu prsu. Začala jsem se víc o toto onemocnění zajímat a začala jsem mít z něho strach, vzhledem k rizikovým faktorům, které u sebe shledávám. První dítě jsem porodila v 26letech přirozeně, druhé po IVF /jednou/ až ve svých 39letech-rizikový faktor. Obě děti jsem kojila 10měsíců. Také jsem byla ve svých 27letech zbytečně na mamografu z vlastní iniciativy, protože jsem si našla bulku a na sonu by mě vzali až /neuvěřitelné/ po 3měsících. Bulka byla neškodná a sama zmizela. Menstruovat jsem začala ve 14,5letech a antikoncepci jsem neužívala. Když se přičte rodinná zátěž, o jak hodně mám zvýšené riziko tohoto onemocnění? Bojím se, protože mám malé dítě. Na sono chodím každý rok. Moc děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

rakovina prsu je nesmírně časté onemocnění, které v České republice postihuje každou 10. až 12. ženu. Je tedy mnoho rodin, kde se u některé z žen rakovina prsu vyskytla, ale jen vzácně (v české populaci v cca 5-8%) se v rodině přenáší dědičná dispozice ke vzniku rakoviny. Nepíšete, v kolika letech Vaše babička onemocněla, ale předpokládám, že to bylo po 65. Pak bych se (pokud to byl jediný zhoubný nádor v rodině) dědičné vazby nebál.

Jeden cyklus hormonální stimulace Vám riziko významně nezvýší, efekt byl prokázán při opakované stimulaci. Stejně tak rentgenové záření při mammografii nezvyšuje riziko karcinomu prsu.

Sama si můžete zkusit spočítat na stránkách Komplexního (teď již nekomplexního) onkologického centra VFN (http://www.koc.cz/pro_lekare/vypocet_rizika_nadoru_prsu.html), jaké je ve Vašem případě konkrétn riziko vzniku nádoru, a zjistíte, že je průměrné, tzn. nezvýšené.

Nezapoměňte však, že výrazným rizikovým faktorem všech zhoubných nádorů (a řady dalších chorob) je nadváha a kouření. Doporučil bych Vám absolvovat každý rok vyšetření prsů ultrazvukem nebo mammografií (dle "průhlednosti Vaší mléčné žlázy pro danou metodu) a každoročně gynekologické vyšetření včetně ultrazvuku. O obecných zásadách prevence zhoubných nádorů si můžete přečít i na těchto stránách: http://www.koc.cz/pro_lekare/vypocet_rizika_nadoru_prsu.html.

Hezký den

Michal Zikán

Dědičnost karcinomu vaječníku

12. 11. 2008 22:34:33 - saki
Dobrý den pane doktore,

dovoluji si Vás tímto požádat o odpověď, týkající se dědičnosti karcinomu vaječníku.
Chtěla bych vědět, zda existuje nějaké preventivní vyšetření - genetické, kde by se dalo včas zjistit, zda mně a mé sestře nehrozí karcinom vaječníku.
Jsme obě vystrašené, můj gynekolog mi radí preventivní, radikální zákrok, sestřin je jiného názoru. Dočetla jsem se, že pokud by byly vaječníky včas odstraněny, riziko je menší.
Také nevím, zda máme obě tu správnou indikaci:
-matce diagnostikován karcinom vaječníku v 63 letech / zjištěno metastázou v mozku,teprve poté složitě zjištěn primární nádor, ... již čtvrtý rok po dvou operacích a chemoterapiích "bojuje" a my se sestrou jí v tom pomáháme...
- matčině sestře byla odstraněna děloha a vaječníky ve 40 let - karcinom děložního čípku
- matčina matka (babička) - rakovina střev

Ještě uvádím, že jsme ve věku 47 a 48 let.

Mnohokrát Vám děkuji předem za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

je možné provést genetické vyšetření k prokázání genetické dispozice ke vzniku karcinomu vaječníků a prsu (více se můžete dozvědět i v sekci Pro paciety/Dědičná dispozice ke vzniku nádorů) - vyšetření se dělá z krve a zahrnuje analýzu genů BRCA1 a BRCA2. Vaše rodina opravdu není zcela typická. Karcinomu čípku děložního a tlustého střeva se však v rámci této dědičné dispozice vyskytovat může. Určitě bych Vám doporučil návštěvu klinického genetika (genetik zaměřený na nádorovou genetiku by měl být při každé bývalé krajské nemocnici), ten Vám vyšetření může zprostředkovat. První by však určitě měla být vyšetřena Vaše maminka, až podle výsledku Vy a Vyše sestra. Riziko rakoviny vaječníků pouze vzhledem k výskytu nádoru u maminky je u Vás a sestry zvýšené cca 2,5krát.
Odnětí vaječníků, vejcovodů a dělohy je jistě řešení, které by toto riziko eliminovalo, znamená však operaci. Vyčkal bych nejdříve testování.

Hezký den

Michal Zikán

hypoechogení ložisko v prsu

31. 10. 2008 13:27:57 - Jana Gorčíková
Dobrý den,už dva roky mě trápí ložisko v prsu,byla jsem již na třech operacích,ale pořád se to vrací zpátky,mam spontální evakuaci abcesu v hvk ze sekrecí z píštěli v jizvě.je to ale pořád dokola ted hrozí čtvrtá operace,včera jsem byla na ultrazvuku a je tam opět hypoechogení ložisko pod mamilou.Už si nevím rady,je mi 37let.Prosím o radu.Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

chirurgické řešení je jasnou volbou, ale mělo by být vždy doplněno cílenou (podle kultivace, tedy podle toho, jaké "vyrostou" ze stěru z rány bakterie) antibiotickou dlouhodobou (i několik měsíců) léčbou a vyšetřením imunologickým - příčina toho, že zánět neustupuje může být i v tom, že se mu Váš imunitní systém nemůže bránit.

S odborníkem se můžete poradit v některém z center, která se léčbou nemocí prsu zabývají, ať už u nás u Apolináře (http://www.onkogyn.cz/clanek.php?id=47), v Motole, nebo na Vinohradech.

Držím Vám palce.

Michal Zikán

Rakovina děložního čípku

28. 10. 2008 21:01:19 - verunína
Dobrý den..chtěla bych se zeptat,jestli ma smysl očkování,když už nejsem panna a kdy je možné mít sex po prvním očkování.děkuji moc
Odpověď:
Dobrý den,

nejlepší a úplnou odpověď najdete na těchto stránkách: http://www.onkogyn.cz/clanek.php?id=177.

Hezký den

Michal Zikán

Bulka v levém prsu

26. 10. 2008 12:46:58 - Renátaa
Dobrý den.Bude mi 19 a už od 14ti mám v levém prsu bulku.Vede od konce bradavky,po levé straně až do zadu ke konci prsu.Je velice nesouměrná,od bradavky měří asi 1,5cm x 1,5cm a směrem do zadu je uzší asi 0,5cm x 0,5cm a dlouhá je asi 5cm.Občas jsem v ní cítila takové napětí,svědění a pálení,ale teď to vymyzelo.Antikoncepci neberu,rakovinu prsu v rodině nemáme.Téhdy mě to dost vyděsilo a k lékaři jsem se s tím jako 14letá styděla zajít a ani tedˇ nemám odvahu,nemůže to být jen cista,nebo mi prsa stále rostou?, co si o tom myslíte?Děkuji za odpovědˇ
Odpověď:

carcinom vaječníků

18. 10. 2008 19:55:57 - madlilinka
Dobrý večer pane doktore, chtěla bych se zeptat, mamince 52 let, zjistili rakovinu vaječníků. ze zprávy, kterou jí dali, tak vím tohle:
Histologie:
V materiálu z levého ovaria jsou částice ovariálního stromatu, na povrchu ložiskově zastiženy struktury nediferencovaného karcinomu - G3
V materiálu z pravého ovaria jsou dvě částice ovariálního stromatu s bílými tělísky, místy nekroticky změněné, bez struktur karcinomu.
diagnoza - C56 - carcinoma ovarii stage IIIB (FIGO), st.po evaluační laparoskopii s biopsií, kdy zjištěn primární neoperabilní nález tumoru ovarii v malé pánvi (13l ascitu) děloha pro masivní adheze nepřístupná aspekci, miliární karcinomatoza peritonea difuzně. zahájena neoadjuvantní chemoterapie, po 3 cyklech kontrola v předoperační poradně s plánem intervalové operace. Horní GIT bez metastáz. to je vše co k tomu vím.
Chtěla bych se zeptat, jestli je vše ztraceno, nebo jestli má maminka šanci, že tady s náma ještě aspon pár let bude. jsme 4 sestry, je nějaké větší riziko tohoto onemocnění? nikdy se v naší rodině rakovina nevyskytla.
Předem Vám moc děkuji za odpověd. S pozdravem Dušánková
Odpověď:

Fibroadenom

16. 10. 2008 07:50:52 - Zdena
Dobrý den,
ráda bych se vás zeptala na podrobnou definici termínu fibroadenom. Vím, že se jedná o nezhoubný nádor prsu, typický pro mladé ženy a dívky. Je mi 20 let a užívám antikoncepci.
Ptám se z důvodu, že v mých 9-10 letech se mi pod levou i pravou bradavkou objevily malé bulky, prý nešlo o nic nenormálního a způsobily to změny před pubertou. Bulky ale rostly a nyní jsou již několik let stále stejně veliké, jen před menstruací nebo při změně zdravotního stavu mění velikost, pouze však v rozmezí cca jednoho centimetru. Právě jejich velikost mi dělá starosti (4-5cm). Prsa mě nebolí, pouze mírně před menstruací. Možná to bude znít hloupě, ale všimla jsem si, že když při nachlazení užívám paralen, nebo jsem zkoušela pití actimelu, že se "nádory" (nevím, jak to označovat) zmenšily. Vím, že mi nadálku neporadíte, jedině ultrazvukové vyšetření. Jen bych se ráda zeptala, zda-li při odoperování takto velkých nádorů může dojít k celkovému odstranění prsu, nebo žláza zůstává zachována. Ještě bych měla zmínit, že v naší rodině nikdy ženy neměly rakovinu prsu. Děkuji vám mnohokrát za odpověď a omlouvám se za možná zmatené vysvětlování a termíny
Odpověď:

ockování proti HPV

24. 09. 2008 20:24:40 - Šárinka
Dobrý den,chtela bych nechat očkovat dceru proti HPV.je narozená 1997, jelikož u nás v rodině se vyskytla rakovina spodku u babicky,zemřela v 50 letech a moje sestra má nalez na čípku. Abychom něco nezanedbali,tak mě zajímá v kolika letech by mela dcera očkování podstoupit?Děkuji předem za Vaší odpověď,hezký den.Šárka
Odpověď:
Dobrý den,

nejlepší a úplnou odpověď najdete na těchto stránkách: http://www.onkogyn.cz/clanek.php?id=177.

Hezký den

Michal Zikán

Preventivní vyšetření vaječníků

22. 09. 2008 00:36:10 - Iveta72
Dobrý den,

je mi 36 let, před 20 lety mi zemřela babička na rakovinu vaječníků a tlustého střeva. U matky byla před 2 lety zjištěna rakovina štítné žlázy, nyní je úspěšně "vyléčena" a pravidelně sledována.
Jelikož vím, že karcinom vaječníků se často odhalí až v pokročilém stadiu a také, že jeho léčba je nejméně úspěšná, chtěla bych se Vás zeptat, o jaké konkrétní vyšetření mám požádat svého lékaře, abych měla jistotu, že jsme po této stránce v pořádku a zda toto jeho vyšetření by případný počátek rakoviny vaječníků odhalilo.
Při pravidelných prohlídkách mi gynekolog provádí pouze cytol. stěr a prohlídku pohmatem rukou, ultrazvuk naposled před 10 lety po porodu.
Děkuji Vám za Váš čas, věřte, že mám strach, aby se něco nezanedbalo, čemu bylo možno předejít.

Iveta
Odpověď:

Cytologie

15. 09. 2008 18:36:22 - ddd
Dobrý den. Chtěla bych Vás moc poprosit o vysvětlení. Volala jsem si na gynekologii ohledně výsledku stěrů. Sestřička mi sdělila, že zatím je vše v pořádku, ale na kontrolu mám přijít za půl roku (běžně chodím co rok). By la jsem dost vystrašená, tak jsem volala jestě panu doktorovi, ten mi tedy sdělil ať příležitostně příjdu na kontrolu, že je to v pořádku, že tam jsou "JEN" reaktivní buňky. Můžete mi prosím vysvětlit co tyto reaktivní buňky znamenají. Mám z toho obavy.
Moc předem děkuji
Odpověď:

Stále stoupající markery

10. 09. 2008 10:52:54 - Blanka.B.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, co mohou znamenat stále stoupající
markery CEA ? Markery C199 a C153 jsou v normě.
Bylo mi řečeno, že tyto nespecifické markery mohou ovlivňovat i jiné zdravotní potíže, nesouvisející s onkologickým onemocněním.
Je mi to divné, pakliže jsou to odběry, které mají upozornit na to, že se něco onkologického v těle děje.
CEA mám 26,1 a stále stoupají sice pomalu, ale stoupají.



Odpověď:

příjem pacientek

10. 09. 2008 08:15:58 - marketa h
Dobrý den,

ráda bych změnila svého gynekologa, můžete mi prosím, sdělit, zda je možné se k Vám, případně k některému Vašemu kolegovi přihlásit? Děkuji moc za odpověď. Marketa H.
Odpověď:

bolesti v podbříšku

08. 09. 2008 10:29:47 - Llen
Dobrý den, již 3 týdny mám bolesti- nejprve začaly v bederní části a po týdnu se přemístily do levého podbřišku- nyní se střídají, ale převážně v podbříšku zůstavají. Ani Nimesil ani Ibalgin nezabral.Prošla jsem všemi vyšetřeními bez nálezu (gynek.,urolog.,chirurgie,neurolog.) Začala jsem chodit na rehabilitace, kde mi bylo nakonec sděleno, že tyto pro mě jsou nebezpečné, neboť se domnívají, že se jedná o problém s vaječníkem - až operativně. O co se tedy jedná? Můj gynekolog tvrdí, že vnitřní ultrazvuk je OK. A mě to tolik bolí. Brala jsem cca. 10let antik.Marvelon a již 8měs. ho neberu. Má to nějakou souvislost? Jediné co v krvi je- sedimentace 20/45. Prosím nemůžu mít rakovinu třeba právě toho vaječníku? Gynekolog říkal při posl.návštěvě, že je menší a téměř nečinný. Prosím o radu. Děkuji
Odpověď:

reaktivní změny

31. 08. 2008 22:20:57 - Zedníčková
Dobrý den, mohl byste mi prosím vysvětlit, co znamená výsledek cytologie: dlaždicové buńky - reaktivní změny, žlázové buňky - reaktivní změny. Je důvod k znepokojení? Moc děkuji za odpověď. Z.
Odpověď:
Dobrý den,

reaktivní změny znamenají většinou zánět, čili nic, co by Vás ohrožovalo.

Hezký den

Michal Zikán

Dotaz na výsledek sono prsů

28. 08. 2008 19:10:04 - Gabča
Dobrý den pane Doktore , včera jsem byla na sonu a výsledek- vpravo v HVK drobná komplexní cysta 3,5 mm ,dále hypoech.hladce ostře kontur.útvar s dorz.zesíl.,9*7*6mm, nevýrazný bilat.akust.stín, v PWD bez patol.vaskul.- pravděp.komplexní cysta. Chtěla jsem se zeptat co to jako pro mě laika znamená, a jestli se u takového nálezu nemá dělat biopsie , a jestli je pro mě vhodné si tuto cystu nechat odstranit.
Odpověď:
Dobrý den,

tento nález nevybočuje z normálu. POkud Vám cysta nedělá žádné potíže, není třeba ji odstraňovat.

Hezký den

Michal Zikán

bulka v podpaží

20. 08. 2008 21:52:43 - Iveta S.
Vážený pane doktore,
můj dotaz je pouze informační a zároveň "uklidňujíci" před návštěvou svého lékaře. Budu velmi ráda pokud-li mi i přesto odpovíte. Je mi 20 let a v levém podpaží jsem si našla malou bulku. Je velmi malá, tvrdá a v jejím okolí cítim bolest. Bolest je jako u modřiny. Svým doktorem jsem byla už před 3 lety poslána na vyšetření prsou, ale tenkrát mi naštěstí nic nenašli. Rakovinu jsme v poměrně nízkém věku už v rodině měli, ale nikdo o tom nemluvi, takže ani nevím čeho se týkala.
Předem děkuji za Vaši odpověď.

S pozdravem Iveta

Odpověď:

Fibroadenom

18. 08. 2008 18:03:34 - zuza*
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se dá fibroadenom nějak léčit např. změnou životosprávy atp. Dostala jsem dvě možnosti - a) odstranění chirurgicky b) pozorování (pouze). První variantu podstoupit nechci, protože se prý většinou po operaci objeví nový fibroadenom. Můžete mi nějak poradit? Děkuji, Zuza*
Odpověď:

rakovina slepého střeva

16. 08. 2008 09:45:33 - Andik
Dobrý den,
omlouvám se, že mám dotaz poněkud mimo hlavní zaměření poradny, ale nevím, kam se jinam obrátit. Je mi 22 let a ve 14 letech jsem byla na operaci slepého střeva. Po histologickém vyšetření bylo zjištěno, že se ve vyjmuté tkáni objevují rakovinotvorné buňky. Nebrala jsem žádné léky, jen jsem asi čtyři roky docházela na kontrolu na onkologii a nikdy se žádný problém neobjevil. Chirurg tehdy říkal rodičům, že se není čeho bát, přesto mám trochu obavy, že mohu mít větší sklon k onemocnění rakovinou. Jak časté bývají takové nálezy? Kromě zdravého životního stylu asi není žádná prevence... Děkuji za odpověď.
Odpověď:

Dobrý den

14. 08. 2008 16:13:58 - hana1234
Obracím se na Vás pane doktore s tímto dotazem. Byla jsen na preventivní kontrole a pan doktor mi doporučil, abych podstoupila genetické vyšetření na karcinom vaječníků (je mi 41 let). Moje matka zemřela v 54 letech. Ve 45 letech podstoupila operaci vaječníků (karcinom), zemřela však na rakovinu tlustého střeva. Moje babička zemřela na rakovinu prsu ve 44 letech.
Pan doktor mi doporučil vaši nemocnici.
Kam a ke komu je možné se objednat? Musím mít doporučení?
Děkuji za radu, přeji hezký den. Hana
Odpověď:
Dobrý den,

máte vzdělaného pana doktora. Genetické vyšetření je u Vás určitě vhodné udělat. Doporučení nepotřebujete, můžete se ke mně objednat na tel. 2 24 96 74 80.

Hezký den

Michal Zikán

Nafouklé břicho

08. 08. 2008 16:14:05 - Hanka39
Dobrý den. Moje maminka prodělala před 6 lety operaci vaječníků, měla zhoubný nádor. Uzdravila se a nyní se jí znovu nafouklo břicho. Gynekolog jí poslal na onkologii, kde jí udělali CT, ultrazvuk a naordinovali jí chemoterapie. Dostala 5 kapaček za sebou - pondělí až pátek, ale břicho jí nekleslo. Prý by se jí mělo zmenšit po těch chemoterapiích. Žádné jiné léky nedostala. Co si o tom, prosím, myslíte? Jak by se mělo dál postupovat, nebo co víc udělat pro uzdravení? Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď:

Cysta Bartoliniho žlázy

05. 08. 2008 21:59:04 - Alena38
Dobrý den, moje 12letá dcera dostala cystu bartoliniho žlázy, chci se zeptat jestli je to u takové mladé dívky normální, co je příčinou zánětu a jestli se to může opakovat. Jaká je prevence? Může také zánět způsobit bolest zad? Má se vyvarovat po zánětu koupališti a fyzické zátěži?

Předem děkuji za odpověď
Odpověď:

konizace čípku

14. 07. 2008 10:52:04 - socinska
Dobrý den pane doktore mám dotaz,jsem po konizaci čípku zákrok proběhl 1.6.2008 v srpnu bych chtěla odjet k moři nemám žádné problémy mohu se koupat.
děkuji Ala
Odpověď:
Dobrý den,

po konizace je třeba dodržovat šestinedělí - tzn. šest týdnů se nekopat v otevřené vodě (pouze se sprchovat), nemít pohlavní styk, používat vložky, ne tampony a vyhýbat se zvýšené námaze. Šest týdnů proto, že tak dlouho trvá tkáním, než se zahojí. V srpnu budeme však mít již dávno po tomto období, a pokud jste bez obtíží, můžete se bez problémů koupat.

Hezký den

Michal Zikán

dotaz

08. 07. 2008 21:52:47 - Božena
Děkuji Vám za odpověď, mám k tomu ještě jeden dotaz. Při léčbě kterou přítel prochází, tj. injekce jako chemoterapie... Může semnou být ve styku, aniž by to nějak ohrožovalo? Prý z těla odcházejí látky, které mohou škodit těhotným... můžeme žít tedy¨normální společný život¨? děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

nebojte se nejste vy ani případný zárodek ve vaší děloze ohroženi.

Hezký den

Michal Zikán

nemoc

05. 07. 2008 01:07:21 - Božena
Dobrý den, můj přítel má rakovinu, má ji rožšířenou v celém těle a napadene některé orgány a já nyní zjistila, že jsem těhotná. Bude ohrozen plod?miminko nechceme dát pryč, ale chtěli bychom znát rizika.děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

vaše miminko není v žádném případě ohrožené, buďte úplně v klidu.

Hezký den

Michal Zikán

Fibroadenom

02. 07. 2008 19:41:44 - Silva
Pane doktore lékař mi diagnostikoval fibroadenom prsu. Je mi devatenáct let a mám z toho trochu obavy. Nemůže se to vyvinout v něco horšího? Někde jsem se také dočetla že na něj působí hormony, neměla bych vysadit antikoncepci? Děkuji, Silvie
Odpověď:
Dobrý den,

fibroadenom je naprosto běžný útvar, který se vyskytuje u mladých žen právě Vašeho věku. Neznamená zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu. Pokud se nebude zvětšovat a nebude Vám dělat obtíže (bolest, tlak, vyklenutí prsu), pak není třeba s ním nic dělat, pouze kontrolovat jeho růst ultrazvukem. Také není nutné vysazovat antikoncepci, to až v případě, že by se zvětšoval.

Hezký den

Michal Zikán

evička

02. 07. 2008 15:37:23 - janinka
Dobrý den,můj gynekolog mi řekl, že mám menší dělohu. Dost mě to vystrašilo a nevím, zda nebudu mít problémy s otěhotněním. S přítelem se již 2 měsíce snažíme o miminko a zatím se nic neděje, mám veliký strach, to nepůjde.
Lékař mi víc neřekl, jen že je to normální a že jsem jinak zdravá. Prosím o radu, děkuji Vám předem.
Odpověď:
Dobrý den,

to, že máte menší dělohu, se při běžné vyšetření říci nedá. "Normální" velikost dělohy je velice variabilní.
Starosti s otěhotněním si dělejte, až se vám nebude dařit 12 měsíců.

Hezký den

Michal Zikán

HGL colli uteri

30. 06. 2008 17:38:27 - PavlaP
Dobrý den,

můžete mi prosím vysvětlit, co znamená závěr vyšetření HGL colli uteri. Co znamená HGL jsem si ve vaší poradně přečetla, netuším však, jaký význam má celé slovní spojení.
Předem děkuji. Pavla
Odpověď:
Dobrý den,

collum uteri znamená latinksy hrdlo děložní. HGL je tedy to samé, co HGL colli uteri - často se proto slovní spojení "colli uteri" již nepřipojuje.

Hezký den

Michal Zikán

Nehydatidózní mola

29. 06. 2008 22:04:33 - anazuzana
Dobrý večer pane doktore, mám dotaz. Možná ani do vaší poradny nepatří, ale nikam jinam se mi nepodařilo napsat. V 6. týdnu těhotenství jsem byla přijata do nemocnice s krvácením, ležela tam týden a v 7. týdnu jsem potratila, byla mi provedena instr. revize dutiny děložní a nyní jsem se dověděla diagnózu- zaniklé vejce a nehydatidózní mola. Už jsem se dověděla, proč se tak stalo, ale můj dotaz je: Jak se léčí? Nyní čekám na výsledky krve, jestli mi hladina HCG v krvi stoupá, takže nic moc ještě nevím, ale chci se o této "nemoci" něco dovědět. Chtěla bych druhé miminko-jedno už mám, těhotenství naprosto bez problémů, a proto mám strach, aby se potrat neopakoval, psychicky jsem na tom docela zle. Moc vám děkuji za váš čas i za trpělivost, kterou věnujete všem dotazům. Zuzka
Odpověď:

Genetecké vyšetření na mutace genu CBRA1/2

27. 06. 2008 19:26:20 - NeumannovaJ
Dobrý den,

pane doktore, obracím se na Vás s tím, že bych chtěla podstoupit gen. vyš. viz výše.
Moje matka zemřela na CA ovar. ve věku 49 let. Mně je 50 let, mám 13 let Ulceros. colitis /beru Asacol/, 4roky bez menstruace, netrpím klimakt. obtížemi, vyjma padání a zhoršení kvality vlasů, neberu žádnou HST, 2 roky pozit. HPV, stav neměnný. Při poslední gyn. kontrole a výsledcích z cytologie mi byl doporučen přípravek Vagifem /2x týdně, 15tbl/. Po přečtení nežádouc. účinků jsem přípravek ještě nepoužila. Doporuč. KO po léčbě.
Kam a ke komu je možné se objednat?

Děkuji za radu a přeji hezké léto!
Odpověď:
Dobrý den,

děkuji za Vaši otázku, je jednou z mála, které sem doopravdy patří.
1) karcinom vaječníků u matky, pokud se nevyskytl žádný jiný zhoubný nádor v rodině, není bohužel ještě indikací ke genetickému vyšetření - analýze mutací genů BRCA1/2. Nicméně určitě vyhledejte genetickou konzultaci, klinický genetik Vám poskytne kompletní informaci a hlavně doporučí, co dělat v rámci prevence, a spočítá Vaše riziko vzniku karcinomu vaječníků a prsu. Objednat se můžete ve všech krajských nemocnicích, v Praze např. na Odd. klinické genetiky, Ke Karlovu 2, tel. 2 24 96 71 71.
2) Přípravku Vagifem se vůbec nebojte, i když příbalový leták může být odstrašující - musí v něm být vyjmenovány všechny možnosti, byť by byly zcela zanedbatelné.

Hezký den

Michal Zikán

rakovina vaječníků - nafouklé břicho

26. 06. 2008 16:13:54 - venushka
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat na jednu věc ohledně rakoviny vaječníku. Moje maminka onemocněla rakovinou prsu ve 39 letech. Byla jsem na genetické konzultaci a bylo mi řečeno, že rakovina prsu a vaječníku spolu mohou souviset. Píšu proto, že v posledních měsících mám nezvykle nafouknuté břicho - podbřišek a nevím z čeho. Četla jsem akorát článek o ženě, která měla takhle nafouklé břicho taky a měla rakovinu vaječníku. Vím, že možná přeháním ale přesto jsem se chtěla zeptat. Břicho mám tvrdé, nic mě nebolí. Taky mám potíže s menstruací, po vysazení antikoncepce jsem ji nedostala asi půl roku. Teď ji opět beru. Na posledním gynek. vyšetření, kdy mi byly dělány testy na cytologii nebylo nic zjištěno a i ultrazvuk (vnitřní) mám v pořádku. Přesto nechápu, proč mám to břicho takové, čím by to asi mohlo být?Je mi 21 let. Děkuji velmi za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

pokud je gynekologický ultrazvuk v pořádku, pak se neobávejte rakoviny vaječníků. Ve stádiu, kdy má pacientka pocit "nafouknutého břicha", je rakovina velmi dobře vidět na ultrazvuku. Příčinu Vašich obtíží bych hledal spíše v zažívacím traktu. Věřím, že Váš praktický lékař Vám dokáže pomoci.

Hezký den

Michal Zikán

Dobrý den

23. 06. 2008 11:18:18 - sipkova-p
Dnes jsem byla na gynekologický prohlídce a pan doktor mi našel cystu na pravém vaječníku. A trochu zvětšenou dělohu, jestli si dobře pamatuji rozměr 8,6 na 9,3, ale nejsem si jistá. Ráda bych s zeptala jak se tyto dvě nemoci dají léčit a zda mohu přijít do jinýho stavu. Menstruaci mám 21- 23 dní počítáno od prvního dne menstruace. Antikoncepci nemám žádnou. Předem vám děkuji. Burdová
Odpověď:

Dobrý den

19. 06. 2008 16:40:45 - catherine
Je mi 42 let, mám dvě děti . Asi před rokem a půl mi byla zjištěna menší cysta na vaječníku.Léčena jsem byla inj.vitamínu B1 - poté vše v pořádku.Na prev.prohlídky chodím pravidelně, cytologie vždy v pořádku.Nyní asi před měsícem jsem měla opožděnou menstruaci o týden, po návštěvě lékař řekl, že je vše ok- na ultrazvuku byl vidět folikl na pravém vaječníku, řekl, že bych měla ovulovat, sliznice v děloze byla dle jeho slov "slabá". Po 2 dnech jsem začala krvácet, asi 3 dny,poté vše ustalo. Dozvěděla jsem se, že krvácení mohlo být pávě z ovulace. Další menses jsem měla mít před 4 dny ( počítáno od krvácení před ovulací), ale opět se m. nedostavily.
Mám mírnou bolest v podbříšku a zdá se mi, že občas čirý výtok. Na preventivní prohlídku bych měla jít za měsíc. Protože mívám menses pravidelně, mám obavy, abych něco nezanedbala, nevím, jestli se mám opět objednávat dříve ( je hodně pacientek a obj. termíny kolem 14 dnů) nebo mám již počkat. ..Stále jsem ve stresu, aby to nebylo něco vážného.
Nevíte, co by to mohlo být ?Děkuji za odpověď
Odpověď:

rakovina vaječníků

19. 06. 2008 09:06:05 - Majka
Dobrý den pane dochtore děkují vám za odpověd´z 2.6.Jsem pacientka s rakovinou vaječníků.A ptala jsem se svého gynekologa jak často budu potom chodit na kontroly a bylo mi řečeno,že do přištího roku budu docházet co 3měsíce a když to bude pořád dobré,tak potom co 6 měsíců pořád.Jsem ráda že tyto stránky jsou a můžu se s váma kdykoliv poradit.Jinač se citím dobře a jsem bohu dík v pořádku.Přejí krásný den.Majka.
Odpověď:

Dobrý den,

10. 06. 2008 15:31:58 - Svobodová
je mi 43 let, mám 3 děti a chtěla bych se zeptat, zda má vliv cista (zatím se nezvětšující ) na děložní stěně na silné menstruační krvácení.Slyšela jsem, že tlak cisty na dělohu zvyšuje krvácení.Menstruaci mám po 28 dnech - 7 - 8 dní, 2-3 den dost silnou, musím mít i 2 vložky.Má lékařka říká, že pokud se cista nezvětšuje, nemá smysl žádný zákrok.Mám strach aby "pak "nebylo pozdě.V rodině máme rakovinu dělohy a prsu.Neberu žádnou antikoncepci, mám provedenou sterilizaci(asi 5 let)a jsem po konizaci čípku v r.1987. děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

cysta na děložní stěně je velmi vzácná věc. Myslím tedy, že se i u vás jedná spíše o cystu na vaječníku. Může ovlivňovat sílu menstruačního krvácení, ne však tlakem na dělohu, ale produkcí hormonů. Je možné, že se ve vašem případě nejdená o cystu (tedy tekutinou naplněný vak), ale o myom. Pak by byl ve stěně dělohy, a pokud je uložený pod sliznicí, pak na ni opravdu může tlačit a působit silnější krvácení mechanicky.
V případě cysty, pokud nedělá obtíže - to se ale nezdá být váš případ - a vypadá na ultrazvuku nepodezřele, nemusíme nic dělat. Pokud obtíže činí, nebo máme podle ultrazvuku podezření, že cysta je nezhoubným nebo dokonce zhoubným nádorem, pak operujeme. V případě myomu, který způsobuje nějaké obtíže, operujeme také. Myom neznamená vyšší riziko vzniku rakoviny.

Hezký den

Michal Zikán

dotaz na cytologii

09. 06. 2008 19:58:44 - Žaneta
Dobrý den,
chci Vás požádat o vysvětlení výsledků cytologie. Již 3roky mi můj lékař opakuje, že výsledky nejsou stoprocentní, ale mám chodit na kontrolu vždy za 6měsíců. S odpovědí, že tyto výsledky má spousta žen se nechci spokojit (babička zemřela na rakovinu). Můžete mi, prosím, nějak laicky vysvětlit, jak se stěry hodnotí a když nejsou výsledky stoprocentně vpořádku, zda se dá ještě udělat nějaké kontrolní vyšetření apod.? Moc Vám děkuji za odpověď.
Přeji pěkný den.Žaneta Zaiterová
Odpověď:
Dobrý den,

cytologii (tedy stěr z povrchu a kanálu děložního čípku) hodnotí laboratoř podle přesně daného schématu a výsledek vyjadřuje několika danými termíny - viz poradna dr. Slámy. Kromě naprsoto normálního nálezu (NILM) může být v cytologii vidět nejčastěji zánět, změny svědčící pro přítomnost přednádorových změn nízkého stupně (LSIL - často samy vymizí), nejasné změny, které nelze přesně zařadit, ale vylučují pokročilé přednádorové změny (ASC-US), nejasné změny, kde nelze vyloučit přítomnost pokročilých přednádorových změn (ASC-H) a pokročilé přednádorové změny (HSIL). Pro poslední dvě kategorie platí, že mají být ověřeny biopticky - tzn. že je třeba kousek čípku uštípnout nebo vyříznout.
Kontroly v častějších intervalech jsou zcela běžné - nechte si jen od lékaře vysvětlit, proč konkrétně vaši cytologii nepovažuje za 100%, jaké změny v ní byly zachyceny. Lze především přeléčit případný zánět, u žen nad 35 let doplnit vyšetření na přítomnost rizikových typů HPV.

Hezký den

Michal Zikán

Bulka v prsu u 5 leté dcery

07. 06. 2008 09:11:57 - katkap
Dobrý den, dceři jsem našla bulku pod prsem, vzhledem k tomu, že její babička má rakovinu prsu, žádala jsem sono- je negativní(jen roste prsní tkáň, na druhou stranu mě vylekali, že to může produkovat estrogen z nádoru na vaječníku, zajímalo by mě, jestli je to možné, a jak se to eventuelně pozná,je to vůbec možné u 5leté holky, na endokrinologii jdeme až za měsíc, a já se užírám strachem. Děkuji. Katka.
Odpověď:
Dobrý den,

neděste se. Nádor vaječníků, který produkuje estrogeny je jednou z možností a určitě by se na něj mělo myslet. Na druhou stranu je velmi vzácný. Zjistit se dá kombinací hormonálního vyšetření a ultrazvuku (ne vždy je takový nádor na vaječníku vidět, proto vždy hormonální vyšetření). I kdyby se jednalo o nádor (což je raritní), lze jej snadno chirurgicky odstranit. Možná lepší než endokrinolog by v tomto případě byl dětský gynekolog, nebo kombinace obou.

S pozdravem

Michal Zikán

Bartholiniho cysta

03. 06. 2008 09:50:45 - Dita
Dobrý den pane doktore,

před 5 měsíci jsem si nahmatala u poševního vchodu malou nebolestivou bulku. Gynekologožka mi oznámila, že je to Bartholiniho cysta a že je moc malá, aby se s ní něco dělalo, že se to nechá být a uvidí se, zda třeba sama nezmizí. Bulka nemizí, naopak mám pocit, že pomalu a jistě se začíná zvětšovat. Trošku mě zaráží, že mám jen nečinně čekat, až bude dostatečně velká, abych mohla jít tvz. “pod kudlu“. Naopak, co jsem se dočetla na internetu, tak zánět Bartholiniho cysty by se měl léčit antibiotiky, aby nevznikl absces a nemusela se provést extirpaci Bartholiniho žlázy. Proto Vás prosím o radu, jaká antibiotika používat, popřípadě jestli je nějká mastička? Opravdu mě to začíná trápit, má to vliv i na můj sexuální život, kdy nemám chuť mít sex s partnerem, aby „tím tlakem“ se bulka rychleji nezvětšovala. Také jsem se dočetla, že vznik cysty může být způsoben tzv. „stagnací energie“. Co si pane doktore myslíte o čínské medicíně? Má cenu si kupovat nějaké přípravky na doplnění energie nebo je to jen vyhazování peněz? Přeji hezký den a moc děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den,

toto je pordana pro dědičnou dispozici ke vzniku nádorových onemocnění. Přesto: cysta neznamená zánět. Nění tedy třeba léčit antibiotiky. Pokud Vám cysta dělá jakékoliv potíže, např. bolest při styku, je jistě vhodné ji odstranit. Doplňování energie bohužel tuto záležitost nevyřeší.

S pozdravem

Michal Zikán

Rakovina vaječníků

02. 06. 2008 18:08:04 - Majka
Dobrý den pane dochtore,už několikrát jsem tady psala a za všechny odpovědi vám moc děkuji.Jen bych se vás ještě ráda na něco zeptala.Chodím na pravidelné gynekologické kontroly co 3 měsíce.A budu tak chodit až do přištího roku do léta a pa k jestli bude pořád vše v pořádku,tak potom co 6 měsíců.Můj gynekolog mi dělá pravidelné stěry z pochvy ale ne každé 3 měsíce.Tak se chci zeptat,jestli potom už budu chodit pořád co 6 měsíců anebo mi můj gynekolog to ještě prodlouží po určité době a budu potom chodit jednou za rok?Já osobně bych radši chodila jednou za 6 měsíců.Mám strach že ten rok je dlouhá doba.Sice jsem ted´v pořádku.Ale obavy tam jsou.Děkují moc za odpoved´.Hezký den přejí.
Odpověď:
Dobrý den,

soudím, že jste pacientka s rakovinou vaječníků. Prohlídky se postupně budou prodlužovta až na interval jednoho roku. Stěry z pochvy nejsou určující - neříkají nic o návratu nemoci. Důležitější roli hraje v tomto případě ultrazvuk nebo případně i nádorové markery z krve, pokud byly na začátku onemocnění zvýšené. Pokud budete s pořádku, bez známek návratu onemocnění, je prodloužení intervalu prohlídek zcela na místě a nemusíte se obávat, že by se na něco zapomnělo.

S pozdravem

Michal Zikán

Vytok z prsnika

27. 05. 2008 00:46:23 - alenka
Dobry den,chcela by som sa opytat co by mohlo byt pricinou vytoku zelenkastej farby z prsnika,trva to uz skoro pol roka.Mam 23 rokov, uz som bola na sone,mamografii,cyto vysetreni, zobrali mi krv na prolaktin a vsetko bolo negativne. Antikoncepciu neuzivam.Aky dalsi postup by ste odporucali? Dakujem za odpoved
Odpověď:
Dobrý den,

zelený výtok je nejčastěji spojen s tzv. mastopatií, změnami (nemluví se v této souvislosti o nemoci), které neznamenají zvýšené riziko rakoviny, ale znamenají pouze přestavbu prsní tkáně se zvýšeným podílem vaziva. Takovéto změny jsou naprosto běžné. Pokud uvedená vyšetření neodhalila žádnou jinou příčinu, pak bych nedělal nic.

S pozdravem

Michal Zikán

Dotaz cysta v prsu

24. 05. 2008 14:51:18 - niki
Dobrý den,

Před dvěma měsíci jsem si nahmatala bulku v prsu byla jsem odeslána na sono a potom na mammarní poradnu. Prosím o vysvětlení nálezu.
Vpravo na rozhr.ZKK anechogenní útvar vel. asi 5 mm, v jeho obsahu zřetelný isoechogenní nepravidelný útvar vel. asi 1,5 mm, v axile fiziol. uzliny,
vlevo nález bez ložiskových změn, v axile fiziol. uzliny.

Z. Menší cysta s drobným polypoidním útvarem nasedajícím na její vnitřní stěnu.
Kontrola za 3 měsíce
Je mi 30 let můžu mít nějaký nádor nebo rakovinu měla bych se tohoto nálezu obávat? A čeho bych se měla vyvarovat. Děkuji vám moc za odpověd a vysvětlení.
Odpověď:
Dobrý den,

vždy je nejlepší chtít vysvětlení přímo po tom, kdo Vám vyšetření dělá.
Nález znamená, že zevně na rozhraní horní a dolní poloviny prsu máte drobnou cystičku, která nemá zcela hladkou vnitřní stěnu. Takto mohou vypadat drobné nezhoubné nádory prsu (papilomy), nebo to nemusí znamenat vůbec nic. Kontrola za 3 měsíce je zcela v pořádku, nebojte se. Takovýto nález žádným opatřením neovlivníte.

Hezký den

Michal Zikán

Dobrý den

23. 05. 2008 12:16:51 - vendula
Dobrý den Vážení, před 3 lety mi byly nalezeny drobné cysty v levém prsu. Každý rok chodím na kontroly. Včera jsem opět navštívila svého gynekologa, který mi podle ultrazvuku řekl, že tam už nevidí jen cysty, které se mírně zvětšily, ale už i změny v tkáni. Poslal mě na mamograf a prý následně do mamografické/onkologické/ poradny.
Co znamená - změny v tkáni. Prosím o odpověď. Je zde riziko rakoviny. V rodině ji nemáme. Vendula
Odpověď:
Dobrý den,

termín "změny v tkáni" je, jak jste jistě sama vytušila, příliš obecný a může zahrnovat cokoliv včetně rakoviny. Nicméně - nechci Vašeho gynekologa podceňovat, ale pro vyšetření prsů ultrazvukem je třeba určité erudice a zvláštní ultrazvukové sondy - obojím disponují radiodiagnostikové ve specializovaných centrech, proto ani my jako gynekologové zobrazovací vyšetření prsů neprovádíme. Vysvětlení, jaké změny Váš lékař viděl, musíte chtít od něj.

Hezký den

Michal Zikán

Cysty v prsou

19. 05. 2008 11:12:01 - Dana Bauerová
Dobrý den,dceři je 13 let ,má cysty v obou prsou.Před dvěma měsíci léčen zánět antibiotiky brala je dvacet dní.Po dvou měsících má zánět v druhém prsu hnis vytáhli a bere znovu antibiotika.Příčinu prý nevědí.Prosím o radu proč se vrací zánět.Děkuji Bauerová
Odpověď:
Dobrý den,

to, co popisujete, je velmi zvláštní. V každém případě bych pátral jednak po původci infekce (např. zda to není nějaký rezistentní kmen stafylokaka), jednak po defektu imunity u Vaší dcery - to by mohlo vysvětlit zánět, který je v prsu mimo období kojení vzácný.

Hezký den

Michal Zikán

Dobry den

19. 05. 2008 09:24:38 - martina74
chtěla jsem se zeptat.dneska jsem volala na stěry z čipku a přepojily mně k panu doktorovi,ktery mi řekl že mu v laboratoři řekli že bych za půl roku měla opakovat stěry z čipku.Když jsem se ho ptala jestli je to zavažne řekl že si nemam dělat starosti.Já si je přesto dělam.Nemužete mi řict vaš nazor.děkuji
Odpověď:
Stejný dotaz jste zaslala do poradny dr. Slámy, odpověď naleznete tam. S pozdravem Michal Zikán

dědičnost carcinomu ovaria

18. 05. 2008 22:53:20 - kenymaiden
Dobrý den, moje tchýně zemřela na generalizovaný tumor ovaria v 65 letech, její otec v 77 letech na carcinom prostaty. Tchýně měla 4 děti, dosud jsou všichni zdrávi. S manželem máme 17tiletou dceru. Obávám se, že by mohla mít genetické dispozice k onemocnění carcinomem ovaria. Proti rakovině děložního čípku podstoupila očkování Cervarixem. Jaké je riziko, že by mohla onemocnět zhoubným nádorem vaječníku, na který zemřela její babička (má tchýně)?
Děkuji Michala
Odpověď:
Dobrý den,

tabulkové riziko rakoviny vaječníků (tedy riziko určené ze studií, které pozorovaly výskyt zhoubných nádorů v rodinách) je pro Vaši dceru celoživotně cca 2%. Riziko v běžné populaci je 1,8% - tedy riziko Vaší dcery není významně zvýšeno.

S pozdravem

Michal Zikán

Dotaz na téma - nádor BORDER-LINE

17. 05. 2008 22:26:50 - Petruše
Dobrý den,

před několika lety jsem měla nádor na vaječníku border-line II.st./vaječník,vejcovod odstraněn/ a po 5 letech jsem byla na operaci znovu, ale jednalo se o jiný typ, nebyl zhoubný/odstraněna většina z druhého vaječníku a vejcovod/. Vzhledem k tomu, že mám v průběhu let neustále na ultrazvuku nějaké cystycké nálezy mám neustále strach, že budu muset na operaci. Také mám po druhé operaci různé probl. např.migrény a velice bolestivou,nepravidelnou menstruaci. Existuje průzkum dalšího výskytu tohoto typu u pacientky po první operaci? Je nutné preventivně sledovat sourozence a případně jejich děti? Není přesnější metoda než ultrazvuk např.CT? Provádí se u tohoto typu i chemoterapie?

Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů
Odpověď:
Dobrý den,

vaječníky u žen, které byly operovány pro borderline nádor je třeba pečlivě sledovat a v případě nejasného nálezu operovat, protože borderline tumor se může vracet, a to někdy i v podobě invazivního (tedy již zhoubného) nádoru. Sourozence ani děti není třeba preventivně sledovat. Ultrazvuk je v tomto případě přesnější než CT. Chemoterapie se dává u borderline nádorů zcela vyjíměčně, např. pokud se jedná o velmi pokročilý nádor s tzv. implantačními invazivními metastázami, což není Váš případ.

Hezký den

Michal Zikán

Zatvrdlina (bulka) v prsu

17. 05. 2008 21:11:19 - eliska15

Dobrý den, je mi 15 let a před pár dny jsem si v levém prsu nahmatala zatvrdlinu, která (mám pocit) jde z horní části prsu až přes bradavku. Mám z toho docela strach, a neseberu odvahu to říct mamce. Bolí při pohmatu, jinak zatím ne.
Kamarádky mi říkaly, že to může být i ucpaná cysta. Nevím si rady. Poraďte mi, prosím.

Eliška
Odpověď:
Dobrý den,

podle Vašeho popisu nemyslím, že by se jednalo o rakovinu. Zřejmě půjde o cystu nebo tzv. fibroadenom, což jsou bežné a nezávažné věci - mohou však působit bolest a deformovat prs. Proto by bylo dobře, abyste se s nálezem na prsu svěřila svému lékaři, ať už praktickému nebo gynekologovi, kteří Vás mohou poslat na vyšetření ultrazvukem, a to Vám dá definitivně jistotu. Bez vyšetření Vám však nikdo nepomůže.

Hezký den

Michal Zikán

Dobrý den pane doktore,

16. 05. 2008 13:23:30 - Amélie
velice Vám děkuji za Vaši rychlou odpověď. Ráda bych se Vás ještě zeptala, zda borderline tumor může mít souvislosti mezi sourozenci? Přeji hezký den a děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

dědičná dispozice ke vzniku borderline nádorů nebyla dosud popsána. Zhoubné nádory vaječníků, které vznikají na základě zděděné dispozice (mutace genu BRCA1 nebo BRCA2), rostou rychle a většinou nemají stádia hraničních (borderline) nádorů.

Hezký den

Michal Zikán

Dotaz

15. 05. 2008 14:13:47 - Amélie
Dobrý den pane doktore,
před rokem mi umřela maminka na rakovinu prsa. Bohužel nádor nebyl poznán na mamografu, ale na UZ (jednalo se o malinkaté ložiska). Moje o dva roky starší sestra začala mít nepravidelnou menstruaci. Její gynekolog ji po UZ ujistil, že je vše v pořádku a jedná se cystu. Prý je mladá (32 let) a má být klidná. Nakonec se asi po půl roce dostala k jinému lékaři, odborníku na nádory a ten ji okamžitě odeslal na operaci. Byl jí odebrán vaječník a zjištěn borderline tumor 1. kategorie. Já jsem si nyní nechala také udělat vyšetření UZ a mám ve vaječníku cystu o velikosti švetky. Chci se zeptat na váš názor, zda lékař může opravdu se 100% jistotou říci, že se jedná o cystu, když je to pouze na základě UZ a není odebrán žádný vzorek? Mohu být v klidu, když to u mé sestry nebylo v pořádku a její původní lékař ji také uklidňoval? Já mám jedno dítě a původně jsem menstruaci bez prášků nedostávala, po porodu a dokojení mi začala menstruace sama přirozeně sice s menšími bolestmi a hodně silná. Měla jsem radost, že mi organizmus začal sám správně fungovat. Nyní poslední měsíčky byly již slabé, tak 1/3, a s velkými bolestmi. Jsem 1,5 roku po porodu a menses jsem měla 5x. Velice Vám děkuji za Váš názor. Hezký den.
Odpověď:
Dobrý den,

cysta je příliš obecný pojem. Popisuje útvar na vaječníku, který má alespoň část naplněnou tekutinou. Takový útvar však může mít různě tvarované a silné přepážky, různě vyjádřenou solidní složku, různé cévní zásobení - tyto další faktory rozhodují o tom, zda cystický útvar považujeme za benigní nebo maligní. Zkušený ultrazvukař dokáže říci velmi přesně, který útvar by měl být operován a který ne. Jistota však není nikdy zcela stoprocentní. Na druhou stranu, pokud bychom operovali všechny ženy, které mají na vaječníků jakýkoliv cystický útvar, pak bychom většinu z nich operovali zbytečně (u mladých žen jsou cysty nesmírně časté a sami mizí). Ultrazvukové posouzení útvaru na vaječníku je tedy složité a pojem "cysta" bohužel nic neříká.
Abyste měla jistotu doporučil bych Vám ultrazvukové vyšetření na pracovišti, které má zkušenost s onkologickým ultrazvukem (např. naše klinika) a odběr nádorových markerů z krve. Nepravidelnost menstruace může být cystou způsobena, neukazuje však nijak na její povahu.

Hezký den

Michal Zikán

diagnoza C56

10. 05. 2008 21:47:39 - jitka
Vážený pane doktore, chtěla bychj vás požát o konzultaci, svého onemocnění. 18.10.07 jsem byla operovaná a byla mi určena rakovina vaječníku, byly mi odebrány veškeké ženské orgány, slepé střevo a vše ostatní co k této operaci náleží. Nález byl potvrzen pouze ve vaječníku, nádor byl zapouzdřený, veškerá histologie byla negativní včetně 44 uzlin, které mi byly odebrány. Podstoupila jsem 6 dávek zajištovací chemoterapie. Poslední 25.2.08., 19.3.08 mi bylo provedeno kontrolní CT a odběry krve, vše bylo v pořádku. V krvi mi onkolog nenabral markery. Obnkolog mi řekl, že jsem pacient kategirie I. Domníváte se, že mám naději na uzdravení a plnohodnotný život? Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

Vaše prognóza je vynikající. Jste důkazem, že úspěšnost léčby zhoubných nádorů závisí na tom, jak brzo dokážeme rakovinu odhalit. Ve Vašem případě byl nádor na samém počátku (stádium I) - takový nádor dokážeme vyléčit (i když léčebné procedury nejsou právě příjemné).
Markery odebíráme v případě, že byly v době diagnózy zvýšené.

Hezký den

Michal Zikán

Bolest vajecniku

07. 05. 2008 10:15:25 - Nalle
Dobry den,
pred 14 dny jsem byla u doktorky protoze me bolely vajecniky ona mi rekla, ze je to zanet a neni nijak nebezpecny dala mi antibiotika a poslala domu. Nyni se mi objevila bolest znovu na pravem vajecniku. Ja bych se chtela zeptat jake mohou byt jine priciny teto bolesti. Dekuji
Odpověď:
Dobrý den,

myslím, že Vás spíše bolelo břicho, protoe posoudit, zda příčinou bolesti jsou opravdu vaječníky, je podle pocitu nemožné.
Příčin bolesti břicha je celá řada - mohou být gynekologické (zánět, endometrióza, srůsty), chirurgické (chronická appendicitida, záněty tenkého střeva), urologické (chronický nebo akutní zánět močového měchýře) nebo může být příčina i v páteři či ve svalech.
Bez vyšetření tedy určit příčinu obtíží nelze.

Hezký den

Michal Zikán

antikoncepce

13. 04. 2008 09:16:05 - Aneta
Dobry den, chtěla bych se zeptat když má antikoncepce vedlejší učinky jako např.začínají opuchat prsty..... jestly to nějak uškodí.
Odpověď:
Dobrý den,

hormonální antikoncepce může samozřejmě mít i nežádousí účinky. Velmi podrobně se o nich píše v každém příbalovém letáku. Pro bližší informace Vás mohu odkázat na www.antikoncepce.cz.

Hezký den

Michal Zikán

dotaz ohledně rakoviny prsu

06. 04. 2008 10:23:32 - standicka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se může stát, když žena bude mít zhoubný nádor na prsu a nepujde s tím k lékaři. Jaké bude mít příznaky, když bude nádor už v hodně pokročilém stádiu? Bude se ženě dělat špatně?nebo co se s ní bude dít? Nebo jak to bude probíhat, když se nebude vůbec léčit? Může jen tak ze dne na den prostě umřít? Jesou to velké bolesti, když umírá žena na rakovinu prsu? Prosím odpovězte mi na můj dotaz, a přeji hezký den.
Odpověď:
Dobrý den,

Váš dotaz je velmi zajímavý. Pokud se rakovina neléčí, pak roste. Nádor v samotném prsu se zvětšuje a dosahuje rozměry deseti i více centimerů v průměru, rozežere kůži a vytvoří tím otevřenou, často následně hnisající ránu, která může bolet. Nádor také matastazuje, tzn. že vytváří dalčí ložiska v mnoha orgánech - v plicích (horší dýchání), v kostech (bolest, zlomeniny), v játrech (zežloutnutí) atd. Celkově většinou žena zhubne, cítí se slabá a unavená. amozřejmě může ze dne na den umřít. Bolest závisí na rozsahu nádoru v prsu a dalších postižených orgánech.
Včasná léčba dokáže těmto příznakům zabránit. To, zda dokážeme ženu vyléčit, závisí především na tom, kdy přijde. Rakovina prsu se dá diagnostikovat ve stádiu, kdy žena o nádoru vůbec ještě neví - pokud ovšem chodá na preventivní mammografie (od věku 40-45 let 1x za 1-2 roky).
Ale i v případě, že je rakovina pokročilá nebo agresivní, můžeme ženě pomoci tím, že zpomalíme růst nádoru, pomůžeme od bolesti, zlepšíme stav výživy.
Tedy ani pacientka s pokročilým karcinomem prsu není na všechno sama.

Hezký den

Michal Zikán

obávám se rakoviny prsu

06. 04. 2008 10:16:29 - věrka
Dobrý den, je mi 18 let a mám strach, že bych mohla být napadena rakovinou prsu. Pravé prso mám značně vyditelně větší než levé, a často mě pobolívá( bolest píchání). Žádnou bulku jsem nenašla, ale na prsu mám takové bílé čárky ( jakoby jizvyčky) a bradavku mám trošičku, opradu trošičku narudlou. Nevím, zda mám jít k lékaři, nebo je to jen fáze růstu prsou?!. Prosím odpovězte na můj dotaz, hrozně se bojím, děkuji. Hezký den.
Odpověď:
Dobrý den,

podle Vašeho popisu si nemyslím, že byste měla rakovinu prsu. Samozřejmě konečnou odpověď Vám dá pouze vyšetření u lékaře - nebojte se za ním zajít, uklidní Vás.

Hezký den

Michal Zikán

konizace

29. 03. 2008 09:42:01 - petra27
Dobrý den, jsem po konizaci (5 dnů). nyní mám výtok, který pálí. Je to normální stav po operaci? Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

pálící výtok není normální, může se jednat o zánět, který je po tomto výkonu poměrně častý a který může komplikovat hojení a někdy i způsobit krvácení. Určitě navštivte lékaře.

Hezký den

Michal Zikán

Karcinom vaječníků

21. 03. 2008 20:01:12 - marvanová
rkovina vaječníků mi byla zjištěna náhodně při předoperačním vyšetření sonografii před konizací čípku.
Po provedení operace a odstranění vaječníků, vejcovodů i dělohy byl po histologikém vyšetření karcinom-nádor na obou vajenícíh-již prorůstající. Metastázy nebyly zjištěny. Po konzultaci na onkologii mi byla doporučena reoperace s tím, že bude provedena celková revize dutiny břišní a odstranění mízních uzlin v dutině břišní včetně předstěry s následnou chemotaripií. V lednu jsem měla provedeno sono jater, po operaci vylučovací urografii, rentgen plic a vše bez patologických nálezů. Mám dobré vyhlídky na vyléčení? Děkuji Vaše Michaela
Odpověď:
Dobrý den,

pokud byl nádor pouze na vaječnících a nebyl v náletech jinde v břišní dutině a nebyl ani v uzlinách, pak se jedná o časné stádium a máte velmi dobré šance na vyléčení. Tento nádor spíše než že by metastazoval, se vrací v samotné břišní dutině. Proto v pooperačním sledování je pro nás spíše než vylučovací urografie nebo sono jater důležitý vaginální gynekologický ultrazvuk nebo event. CT a markery (CA125) z krve (byly-li na začátku onemocnění zvýšeny).

Hezký den

Michal Zikán

Dotaz

20. 03. 2008 17:20:12 - ballerina
Dobry den, mam 42 rokov a mojim gynekologom mi boli pri utltrazvukovom vysetreni diagnostikovane viacere cysty s cirym obsahom do velkosti jedneho cm a jedna cysta so zakalenym obsahom do velkosti 3 cm. Doporucili mi punkciu alebo drenaz alebo vybratie. Aky je vo vykone rozdiel medzi punkciou a biopsiou ? Použiva sa pri odbere z prsinka lokalne anestetikum v pripade, ze su prsniky nad mieru citlivé ? Čo presne znamená, že sa tieto zakroky robia pod kontrolou sonografu ? Bolo by mozne odlozit zakrok a po istom case zopakovat sono vysetrenie a porovnat nalezy ? Nasledne sa rozhodnut pre liecbu. Dakujem.
Odpověď:
Dobrý den,

chápu-li to dobře, jedná se o cysty v prsu, ne na vaječníku. Pokud Vám tyto cysty nedělají žádné obtíže, pak bych je pouze kontroloval. Pokud působí bolest nebo např. deformují prs, zvolil bych (tak jak Vám bylo doporučeno) nejprve punkci - tzn. že se tenkou jehlou cystička nabodne a odsaje (při biopsii si bereme kousek tkáně - tady pouze odsáváme tekutinu). Celá procedura se dělá při přiložené ultrazvukové sondě na prs (pod ultrazvukovou kontrolou), vidíme tak, kde přesně je hrot jehly i jak se nám daří cystu odsát. Pokud by pouze odsání nepomohlo, pak bych uvažoval o operaci, při níž by se cysty z prsu v celkové anestezii vyřízly. Lokální anestezie se používá podle zvyku pracoviště, obvykle však zákrok není výrazně bolestivý.

Hezký den

Michal Zikán

rakovina prsu

19. 03. 2008 08:19:20 - catie
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. V roce 2006 jsem byla na první preventivní prohlídce v mammacentru na sonu. Vše bylo v pořádku. Vzhledem k tomu, že moje babička měla rakovinu prsu jsem se rozhodla chodit na tyto prohlídky. Včera jsem byla po dvou letech na další a zpráva zní: žl. v široké vrstvě s min. známkami rozvolnění. Vlevo, v HVK, je patrno hypoechogenní lož. vel. 8x7x5mm, které může odpovídat resorbující se cystě nebo FA. Vpravo lož. změny neprokazuji. Axillární Lu nezvětšeny. Doporučuji UZ za 6 měsíců, při změně klinického obrazu ihned. Prosím Vás, o bližší vysvětlení o co se přesně jedná a zda je postup správný?Děkuji za odpověď.Cerhová
Odpověď:
Dobrý den,

jedná se o běžné změny v prsu, které neznamenají zvýšené riziko vzniku rakoviny. Cysty vznikají v prsní žláze v průběhu života, často se jedná o rozšířená zakončení žlázy. FA znamená fibroadenom - tuhý uzlík tvoření vazivovou tkání, taková prsní obdoba myomu v děloze. Postup je tedy správný, nic Vám nehrozí.

Hezký den

Michal Zikán

Dobrý den pane doktore.

16. 03. 2008 11:46:10 - dodo
dotaz na prevenci:
Co říkáte na prevenci karcinomu prsu používáním : Lignanů,li-xiánské antioxidační směsi ,pitím měsíčku lékařského a nebo braním tamoxifenu ještě než se onemocnění ohlásí. Dokonce prý aspirin snižuje ryziko ca prsu.A nemá se přehánět pitím mléka. Já mam sama týden před menstruací bolavá prsa a pod paždím klouzavé uzlinky po prsty .Prsa mam hrubší strukturu takže samovyšetřením nic moc nezjistím Jsou hrbolkatá.Je to prý jistě hormonální a na bolest mi pomohl při tom obyčejný pangamin.Obsahuje vitaminy skupiny B a ty prý přeměnují v játrech estrogen na neškodný estradiol. Dělali mi Uz prsu a mam mastopatii a pár cyst v prsu.Bylo mi řečeno,že to má v průběhu života mnoho žen a nedá se s tím nic dělat.To mě moc mrzí.Neni přese jen nějaká možnost jak se cyst zbavit.A zvyšuje to nějak možnost onemocnět tímto nádorem? Hezký den a děkuji za Váš čas. Karolína
Odpověď:
Dobrý den,

cysty v prsu jsou nesmírně časté a neznamenají vyšší riziko rakoviny. Pokud je přítomna bolest, dá se léčit, efekt léčby je však velmi variabilní u různých žen. V prvním kroku většinou doporučujeme omezení nápojů s metylxantiny - tj. kávy a čaje, a užívání vitaminu E. Poté se dá užívat pupalka. Pokud není úleva (a víme z UZ nebo mammografie, že v prsu je krom mastopatie vše v pořádku) doporučil bych hormonální vyšetření a poradu s lékařem, co dál.
Prevence rakoviny prsu je oblast velmi široká a velmi nejistá. Víme, že nejúčinnější v prevenci je zřejmě tamoxifen. Má však řadu nežádoucích účinků a měl by zůstat vyhrazen pouze ženám v výrazně zvýšeným rizikem karcinomu prsu (dědičná zátěž, event. další specifické faktory).

Hezký den

Michal Zikán

Vážený pane doktore.

16. 03. 2008 11:19:24 - galena
Měla bych dotaz.V současné době onemocněla má známá ve věku 36 let -má 1 dítě 7 let.-rakovinou prsu.Je možné,že u žen do 40let je nádor spíše dědičný ???V kolika případech se s tím setkáváte?Měli bychom ženy věk 35-40let raději chodit jako samoplátkyně preventivně na MG a UZ vyšetření i když se všude píše že je to nejčastější onemocnění u žen 50-60let.
Ale také že lidi podcenují prevenci.Bohužel u mladších žen se dělají spíše ultrazvuky prsu.Tak nevím zda, když jsou prsa dobře přehlédnutelná na Mamografu,Tabár 1.tak jestli ultrazvukové vyšetření stačí při další kontrole. Prý dokáže odhalit nádor až od 1 cm,a to už je dost veliké ložisko.Tak nevím zda ultrazvuk je vůbec k něčemu?DĚKUJI za možnou odpověd
a všem vám přeji stálé zdraví. Hanka
Odpověď:
Dobrý den,

u žen s karcinomem prsu do 40 let věku odhalíme dědičnou dispozici zhruba ve 12 % případů, standardně děláme genetické vyšetření (pokud nikdo v rodině rakovinu neměl), onemocní-li žena do 35 let věku. Pokud má Vaše kamarádka rodinnou zátěž (tj. její rodiče, sourozenci, prarodiče měli nebo mají rakovinu), pak by měla podstoupit konzultaci u klinického genetika bez ohledu na věk.
Mammografie a ultrazvuk vidí do prsní žlázy každý trochu jiným způsobem. Ultrazvuk používáme u mladších žen (do 30-35 let), protože je jejich žláza obvykle hutnější a pro mammografii špatně přehledná. Naopak s přibývajícím věkem a zvýšením zastoupení tuků ve žláze je lepší používat mammografii jako první metodu. Ultrazvuk má však i další výhody - lépe zhodnotí uzliny, umožní zhodnotit cévní zásobení ložiska - a slouží většinou jako metoda doplňková k mammografii. U žlázy, jejíž přehlednost je hodnocena jako Tabár I, by měla být mammografie dostatečná.

Hezký den

Michal Zikán

hormonální léčba

15. 03. 2008 17:45:39 - iveta
Před dvěma lety my byla odstraněna děloha i vaječniky,je my 35 let,matka má rakovinu prsu.CHtěla bych se zeptat jaka je pro mne vhodná hormonální léčba.Nyní mám pod kůží implantát risell.Léčím se se štítnou žlázou.Děkuji za odpověd' Iveta
Odpověď:
Dobrý den,

pokud Vám Riselle vyhovuje, neměnil bych ji. Zajímalo by mě jen, proč Vám v tak nízké věku odstranili i vaječníky? Jste nosičkou dědičné dispozice ke vzniku rakoviny?

Hezký den

Michal Zikán

Kondylomata v těhotenství

02. 03. 2008 14:24:32 - matoušková
Dobrý den pane doktore.Jsem ve 26 tt a již od začátku se mi udělaly kondylomata.nejdřív jedna a hned jsem to na gynekologii řekla ale doktorka se k tomu nevyjádřila a nechala to být.Rozrostly a rozšířili se mi a mám je všude sama jsem to doktorce musela připomenout a pak mě teprve poslala na kožní, kde se doktorka zhrozila a řrkla že to je virové onemocnění způsobeno virem HPV a že když jsem měla jednu mohla jsem mít pokoj kdyby mě doktorka poslala včas!!!!!!!!!!!Kožní mi řekla, že to je nerizikový typ HPV a že z toho nemůžu mít rakovinu..je to pravda?četla jsem, že z toho může vzniknout rakovina.Ma cenu očkování po porodu a očkování na HPV?V těhotenství a kojení s tím prý nejde nic dělat jen seškrabávat.Je to bolestivé a nepomáhá to.Už je mám i v řitním otvoru a přimo na pohlavním ústojí.Předtím jsem je měla jen na kůži okolo.Aldaru prý také nemohu.prosím o radu.Jsem neštastná.Rozšiřují se rychle a pomalu všude.
Odpověď:

prosba o vysvetleni pojmu

21. 02. 2008 18:59:44 - marketa17
Dobry den,
rada bych se zeptala co znamena nalez kolpo ATZ I spise LGL u c.9-11.pokud mi bude doporucena LEEP, vyresi tato metoda tyto zmeny?Bojim se rakoviny
dekuji
Odpověď:
Dobrý den,

ATZ I - atypická transformační zóna = oblast setkání dvou epitelů (povrchů), z povrchu čípku a z kanálu čípku, kde se odehrávají přednádorové změny. U Vás je tato zóna typu I, tzn. že je celá dobře v mikroskopu vidět.

LGL - low grade léze = změny, které vypadají jako počínající přednádorové změny (oproti HGL - high grade léze, která znamená pokročilé přednádorové změny nebo už počínající rakovinu)

LEEP, tj. vyříznutí kuželu tkáně z čípku děložního, by mělo všechny tyto změny odstranit, a tím i vyřešit.

Hezký den

Michal Zikán

karcinom prsu

20. 02. 2008 07:39:52 - sarusa
dobrý den pane doktore,
moje maminka /53 let/ byla před pár měsíci na OP rakoviny prsu, nádor vel.5mm byl odstraněn,mikrometastáza i celé podpažní uzliny také, maminky teta(dědečkova sestra) zemřela na následky rakoviny prsu-prodělala ablaci prsu, ale po pár letech zemřela /72 let/ na metastázy v mozku, tato teta trpěla také neplodností, můj tatínek /56let/ byl před 1/2 rokem na OP rakoviny prostaty, nyní má PSA méně jak 0,1

chtěla jsem se zeptat:

1. jaká je pravděpodobnost dědičnosti rakoviny prsu a zda bych měla jít také na nějaké vyšetření (před 1/2 rokem jsem prodělala konizaci děložního čípku pro HPV virus)

2. zda-li může být také u mě větší pravděpodobnost toho, že budu neplodná ( po OP nemám stále menstruaci a těhotná vím, že nejsem, brala jsem 7 let hormonální antikoncepci)

3. zda-li mamince nebo tatínkovi se může tato rakovina znovu objevit

4. zda-li by měli dělat něco, co by mohlo snížit pravděpodobnost opětovné dg nádorů

mockrát děkuji za odpovědi a děkuji za tyto webové stránky
Odpověď:

karcinom vaječníků

10. 02. 2008 15:09:47 - Majka
Dobrý den pane dochtore,mám ještě jeden dotaz.V pátek jsem byla na gyn.vyšetření a jsem celkem v pořádku.Jen mi primář do papírů napsal že mám ,,rectosigma naplněno skybaly,,.Prosím vás co to znamená?Děkují předem za odpověd´ a váš čas.
Odpověď:
Dobrý den,

to znamená, že máte v konečníku tuhou stolici.

Hezký den

Michal Zikán

rakovina prsu

07. 02. 2008 16:21:00 - helacern
Dobrý den pane doktore,
je mi 28 let, asi před dvěma měsíci jsem začala mít problémy s prsní bradavkou (bolest, píchání, zduření, tlak v prsu). Tlak v prsu a zduření bradavky stále přetrvávají. Na ultrazvukovém vyšetření prsu mi bylo zjištěno pod touto bradavkou (rozhraní DKK vpravo na č. 5-6) hypoechogenní ložisko benig. vzhledu velikosti 10x3x6 mm. Jsem pozvaná na kontrolu za 3 - 4 měsíce. Vzhleden k tomu, že se obávám rakoviny prsu, chci se otázat, zda to není příliš pozdě, zda takovéto ložisko může znamenat rakovinu prsu a zda je vhodné trvat na biopsii tohoto ložiska. V rodině se rakovina prsu nevyskytla. Děkuji za Váš čas, Helena Černá.
Odpověď:
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že je ložisko "hypoechogenní", tedy tmavé na obrazovce, soudil bych, že se jedná nejspíše o cystu nebo fibroadenom - obojí jsou naprosto běžné a benigní změny a neznamenají zvýšení rizika karcinomu prsu. Kontrola je dostatečná.

Hezký den

Michal Zikán

leidenská mutace

06. 02. 2008 13:03:43 - J
Vážený doktore Zikáne,
ráda bych nechala očkovat svou dceru (16 let) proti karcinomu děložního čípku, dokonce jsem již zakoupila vakcínu Silgard. Mé dceři byla ovšem diagnostikována Leidenská mutace (heterozygotní stav), ráda bych věděla, zda ji nemůže, díky této diagnóze očkování ohrozit. Můj druhý dotaz je směrován na bezpečnost očkování samotného. V nedávné době jsem četla článek, o úmrtí několika mladých dívek po aplikaci vakcín v různých zemích světa. V daném článku radili, počkat s vakcinací do doby, než se potvrdí případná spojitost s očkováním a úmrtími. Jaký je Váš názor? předem děkuji za Váš čas a odpověď. Jitka
Odpověď:
Dobrý den,

Leidenská mutace očkování vůbec nevadí. O popsaných úmrtích se neví, zda byla ve spojitosti s očkováním. Vzhledem ke zkušenostem s jinými očkovacími látkami je to velmi nepravděpodobné - vyloučit to však může až důkladné šetření. Nicméně bych se (právě vzhledem k dobré zkušenosti s bezpečností podobných vakcín) tohoto očkování nebál.

Hezký den

Michal Zikán

Odstraneni kondylomat

05. 02. 2008 18:25:51 - Luca88
Dobry den,
uz pres pul roku mam kondylomata v oblasti stydkych pysku a vaginy. Jinak na zevni strane kolem klitorisu mam takovou ,,krupicku", ktera se porad rozsiruje do okoli.. na to me muj gynekolog doporucil krem Herpesin.. Asi pred 3 tydny jsem byla v nemocnici na chirurgické odstraneni kondylomat kyretou, ale odstranili mi pouze cast na stydkem pysku a zbytek ne. Slysela jsem o kremu aldara obashujicim imiquimod... muj gynekolog mi rekl ze tj. velmi drahy lek a ze skoro zadny gynekolog mi ho nenapise. Doporučoval me radeji odstraneni opet chirurgicky. Kdy se kondylomata odstranuji laserem, kyretou a kdy je lepe pouzit krem nebo nejaky roztok?
Prosim poradte mi... nemohu se kondylomat zbavit
Odpověď:

karcinom vaječníků

03. 02. 2008 11:40:53 - Majinka
Dobrý den pane dochtore,děkují vám za odpověd´.Nádor jsem měla na jednom vaječníků a už prorůstal přes pouzdro.A při manipulaci prasknul a vše se vylilo do dutiny bříšní.Proto mi udělali výplach léčivou vodou.A pan primář mi chce jednou za rok nebo za dva,vždycky udělat laparoskopií a znovu mi tam vlít léčivou vodu.Chci se zeptat jestli je to nutné?Bylo mi řečeno,že se skontroluje,jestli mi znovu neroste nádor nebo se netvoří nějaké ložiska.Děkují předem za odpověd´.Majka.
Odpověď:
Dobrý den,

abych se mohl vyjádřit detailněji, potřeboval bych znát histologii Vyšeho nádoru. Pokud se jednalo o karcinom, pak standardní postup je operovat, potom dát chemoterapii a dále kontroly (zpočátku po třech měsících. Laparoskopie se standardně neprovádí.

Hezký den

Michal Zikán

očkování proti rakovině děložního čípku

01. 02. 2008 13:46:15 - Moniicckaa
dobrý den chtěla bych se zeptat jeslti můžu mít pohlavní styk před nebo během očkování proti rakovine děložního čípku..musím ten půl rok čekat než dostanu všehchny tři dávky nebo můžu mít pohlavní styk ?? děkuji za odpověd..
Odpověď:
Dobrý den,

pokud jste to vydržela doteď a dosud ještě pohlavní styk neměla, je samozřejmě lepší vydržet ještě půl roku. S každým pohlavním stykem před dokončením očkování se vystavujete riziko nákazy HPV - očkování neléčí stávající nákazu, pouze nakažení brání. Můžete ovšem mít pohlavní styk s kondomem - to Vás před nákazou ochrání.

Hezký den

Michal Zikán

vakcina Silgard a tehotenstvi

31. 01. 2008 22:00:53 - Lenicka 28
Dobry den, pane doktore,
jsem lekarka a je mi 28 let. pred asi 5 lety jsem prodelala kvuli HPV a zmeny na cipku, konizaci.pred tydnem jsem se nechala naockovat vakcinou Silgard.
1._mam manzela, tedy staleho partnera. nevim, tedy, jestli u mne nebylo ockovani unahlene a jestli ma u mne smysl.
2._planujeme v blizke dobe par mesicu tehotenstvi. v jak bezpecne dobe od ockovani muzu otehotnet?
3._da se u muze prokazat pozitivita nebo infekci HPV vyloucit?
4._doporucil byste ockovani u mne nedokoncit po prvni injekci,z hlediska planovaneho tehotenstvi a smysluplnosti pri stalem partnerovi?
mnohokrat dekuji za Vas cas.
Lenka
Odpověď:
Dobrý den,

určitě je pro Vás očkování vhodné. Právě proto, že jste před několika lety již prodělala zákrok pro následky HPV infekce, může Vás očkování chránit proti reinfekci, i když máte stálého partnera, jistota je jistota. Smysl má však očkování pouze tehdy, je-li dokončené. Názory na to, kdy otěhotnět se velmi rozcházejí, především proto, že nemáme dosud data o bezpečnosti nebo nebezpečnosti vakcíny pro těhotenství. Vzhledem k tomu, že se jedná o neživou vakcínu, mělo by být bezpečné otěhotnět prakticky kdykoliv po ukončení očkování.

Hezký den

Michal Zikán

karcinom vaječníků

28. 01. 2008 17:07:55 - Majka
Zapoměla jsem dodat,je mi 32 let.Majka.
Odpověď:

karcinom vaječníků

28. 01. 2008 17:04:18 - Majka
Dobrý den pane dochtore.Chtěla jsem se zeptat.Prodělala jsem karcinom vaječníků v roce 2006,byla jsem dvakrát operovaná a v roce 2007 jsem chodila na chemoterapie.Jsem zatím v pořádku.Nádor jsem měla velký 15cm.Z onkologie mě propustily a jsem v péči mého gynekologa-primáře.Ale mám strach jestli mi nehrozí i karcinom prsu.Zatím jsem na žádném vyšetření nebyla.Jsem v ohrožení?A může se mi ta nemoc vrátit?Mám z toho všeho strach.Moje babička zemřela na karcinom prsu.Děkují předem za odpověd´Majka.
Odpověď:
Dobrý den,

onemocněla jste karcinomem vaječníků ve velmi nízkém věku. Bylo by vhodné provést u Vás genetické vyšetření, zda nenesete dědičnou dispozici ke vzniku nádorů. Pokud ano, pak byste byla ohrožena i vznikem karcinomu prsu. Toto genetické vyšetření (které se dělá z odběru krve) by Vám měl být schopen provést každý klinický genetik při každé krajské nemocnici. Pokud tuto dispozici nemáte, pak se karicnomu prsu nebojte.
Karcinom vaječníků je nádor, který se bohužel vrací velmi rád. Nezáleží však jen na velikosti nádoru, důležité je, zda byl pouze na jednom vaječník, zda prorůstal pouzdrem, zda byly nádorové buňky přítomny i ve výplachu dutiny břišní ... - všechny tyto informace zahrnuje do označení stádi (I-IV) nemoci, a to pak říká, jakou máte šanci na úplné vyléčení, respektive jaké je riziko, že se nemoc vrátí. Nicméně i když se tento nádor vrátí, stále máme možnosti jak ho léčit a zase zahnat na ústup.

Hezký den

Michal Zikán

těhotenství

25. 01. 2008 18:02:34 - lola
Dobrý den. Chtěla jsem se Vás zeptat , zda je možné otěhotnět s přítelem , který má kondylomata. Jestli by budousí dítě poté nebylo tímto nějak ovlovněno. Pokud to tedy ubec jde .. ma cukrovku , hůř se mu to léčí , nechceme prostě riskovat. Dejte mi proím vědět . Děkuji vám.. Lola
Odpověď:
Dobrý den,

těhotenství se nebojte, kondylomata miminko neovlivní.
Držím palce.

Hezký den

Michal Zikán

Prosim o vysvetleni

22. 01. 2008 23:29:48 - Satyr
Dobry den,
chtela bych se Vás zeptat, co znamena HG-SIL/AGC-NOS a jeste LGL/HGL?
Predem Vam strasne moc dekuji za odpoved,
preji prijemny vecer
Odpověď:
Dobrý den,

HG-SIL (high-grade squamous intraepithelial lesion) - cytologické změny (hodnocené ve stěru z děložního čípku), které upozorňují, že v čípku se může nacházet ložisko buněk pokročilých přednádorových stádií.
AGC-NOS (atypical glandular cells - not otherwise specified) - cytologické změny (hodnocené ve stěru z děložního čípku), které říkají, že ve stěru z kanálu čípku děložního byly nalezeny atypické žlazové buňky, nelze se však vyjádřit, zda znamenají přítonost přednádorových změn, nebo jen zánětu, nebo jsou atypie způsobeny jen špatným zpracováním materiálu - většinou takový nález vede lékaře k provdení kontrolního odběru s odstupem.
LGL/HGL - znamená low-grade léze/high-grade léze. Low-grade léze jsou méně závažné přednádorové stavy, které u mladších žen většinou spontánně vymizí. High-grade léze jsou pokročilé přednádorové, nebo již nádorvé změny, které je třeba většinou chirurgicky ošetřit, z čípku vyříznout. Toto hodnocení je většinou vyjádřením lékaře na základě cytologie (stěru z čípku) a kolposkopie (vyšetření čípku v mikroskopu v průběhu gynekologického vyšetření).

Hezký den

Michal Zikán

HPV virus

17. 01. 2008 14:24:28 - Luca88
Dobrý den, je mi 19 let a uz pres pul roku mam kondylomata zpusobene virem HPV. V blizke dobe me ceka operace a odstraneni kondylomat. Chtela bych se zeptat jestli muzu mit pohlavni styk s kondomem, nebo treba oralni sex a jestli to ode me nemuze pritel chytit. take bych se rada zeptala jestli se pritel muze nechat naoockovat, aby predesel nakazou HPV. Take bych se rada zeptala jestli ma u me smysl naockoat proti rakovine delozniho cipku, kdyz uz ted trpim virem HPV. Sexualni styk jsem mela jen s kondomem a uz tj dele nez rok a nevim jak sem se mohla HPV virem nakazit. Navic pritel jeste nemel pohl. styk. Je mozne se HPV nakazit pri oralnim styku?
Predem dekuji za odpoved
Odpověď:
Dobrý den,

virem HPV je možné se nakazit při jakékoliv formě pohlavního styku. Kondom chrání před nákazou, ale není ochranou absolutní před typy HPV, které způsobují kondylomata na zevním genitálu. Očkování určitě smysl má, protože jste nakažená virem, který sice působí nepříjemná kondylomata, ale ne rakovinu. Očkování Vás ochrání před jinými typy virů, které mají schopnost rakovinu způsobit, a navíc, pokud se zbavíte kondylomat, Vás ochrání i před případnou novou infekcí viry způsobujícími kondylomata - více naleznete v sekci naších stránek věnované očkování.

Hezký den

Michal Zikán

Dotaz

14. 01. 2008 19:06:22 - mirusinka.g
Dobrý den,
mám takový dotaz ohledně očkování a mé mamky.Moje mamka prodělala minulý rok rakovinu prsu hormonalniho puvodu .Nikdy se u nas v rodine nic takoveho nevyskytovalo.Moje mamka si mysli že to bylo vyvoláno hormonalni antikoncepci kterou užívala 13 let od roku 1993.Užívala Minisiston.Docela by mě zajímalo zdali může antikoncepce vyvolat rakovinu prsu.Je mi 20 let a docela se toho bojim.Nyni přemyšlím o očkovani proti rakovině děložního čípku.Mám stálého partnera už 4 roky.Můj gynekolog mi doporučil vakcínu silgard.Chtěla bych se zeptat zda-li by pro mě nebyla vhodná druhá vakcína Cervarix.Na očkování bych měla jít tak za 14 dní.Chtěla bych se zeptat jestli by ta rakovina prsu co měla mamka mohla být dědičná.
Děkuji za odpověď.Mirka
Odpověď:
Dobrý den,

Váš dotaz je velmi podnětný a odpověď bude myslím zajímat i mnohé další. Hormonální antikoncepce podle velkých studií nepatrně zvyšuje riziko vzniku karcinomu prsu. Relativní riziko onemocnění (žena, která neužívá antikoncepci má riziko 1) je uváděno v nejvyšších hodnotách 1,4 (tedy není ani dvakrát zvýšeno). Obecně máme zato, že výhody antikoncepce (např. vysoká spolehlivost, snížení rizika zánětů, snížení rizika mimoděložního těhotenství, snížení rizika rakoviny vaječníků) převýší její rizika. Rakovina prsu je nesmírně častým onemocněním (v České republice jí trpí zhruba každá desátá žena), budeme se proto často setkávat i s nemocnými ženami, které užívaly antikoncepci, ale nemá smysl hledat příčinu vzniku nádoru právě v tom. Proč nádor vznikne, to (kromě dědičných forem onemocnění) dosud nevíme.
Zda se ve Vaší rodině může jednat o dědičnou formu nádoru nedokážu z poskytnutých údajů říct. Především je důležitý věk Vaší maminky v době diagnózy a histologický typ nádoru. Detailní informaci i výpočet rizika Vám poskytne klinický genetik v místě Vašeho bydliště.

Hezký den

Michal Zikán

nádor vaječníků

14. 01. 2008 12:38:55 - andrea12
Vážený pane doktore, touto cestou se na Vás obracím s mým problémem. Moje maminka zemřela ve 47 letech na rakovinu vaječníků (bohužel nevim bližší údaje), nyní se tato diagnoza prokazala i u mé babičky 72 let, podstoupila mnoho vyšetření, vše okolo je v pořádku, ale na levém vaječníku nález 30mm, diagnoza zní ovarialní kystom. Mně je 24 let, (jižní Čechy nemám děti). Můj dotaz směřuje k potencionálnímu riziku mého onemocnění touto diagnozou, mam obrovský strach, už nemyslím na nic jiného, což asi není dobre, jsem neustale v obrovském stresu, navic má známá zemřela na to samé ve 34 letech. Prosím poraďte mi, jak se mám teď zachovat, jaká vyšetření podstoupit, na koho se můžu obrátit. Přemýšlím (samozřejmě laicky), že asi jediná jistota,abych tímto neonemocněla je radikální odstranění vaječníku ( po porodu) Byla bych ráda,kdybyste mě z tohoto postupu vyvedl, ale jak je známo, vaječníky jsou velmi těžko kontrolovatelné, má matka chodíla každého půl roku na prevenci, vše bylo vždy v pořádku, diagnozu nemohli určit skoro 2 měsíce. (rok 2003). Velice Vám děkuji za odpověď a trpělivost. Andrea
Odpověď:
Dobrý den,

u Vaší babičky se nejdná o rakovinu - kystom je nezhoubný nádor, navíc je-li veliksoti 30mm, nemusíme s ním ani nic dělat, pouze sledovat. Pokud se rakovina vaječníků vyskytla pouze u Vaší maminky, není důvod pro preventivní odstranění vaječníků. Velmi hrubě se dá říct, že Vaše riziko onemocnět karcinomem (tedy rakovinou) vaječníků je cca 6-7%, riziko ženy, která nemá žádnou příbuznou s rakovinou vaječníků je do 2%. Vaše riziko je tedy lehce zvýšené, ale nijak enormně, aby nás to nutilo ke zvláštním opatřením. Gynekologické vyšetření ideálně každého půl roku včetně vaginálního ultrazvuku (ten dokáže odhalit velmi časné změny na vaječnících) a eventuálně i odběru nádorového markeru CA125 by mělo být dostatečné.

Hezký den

Michal Zikán

mirna cervikalni dysplazie

07. 12. 2007 09:09:35 - makina4
dobry den,vim ze je tento dotaz spise v kompetenci jine poradny,presto se k Vam obracim s prosbou o vysvetleni pojmu-mirna cervikalni dysplazie a drobne lozisko LGL u č.8-10-to je muj nalez ve steru pred mesicem,na kontrolu mam jit az v breznu a moc se bojim.
Dekuji a preji hezky den
Odpověď:

Děložní čípek

03. 12. 2007 15:38:47 - Ivana.Š.
Dobré odpoledne pane doktore,
Můj dotaz možná patří do jiné poradny, jenže ta je už 23 dní dočasně uzavřena...
Můžete mi, prosím, vysvětlit nález stěru z čípku: Metaplasie II. N88.0 ?
Na stěry chodím rok a půl každých 6 měsíců, ale nic víc - žádné přeléčování nebo jiné vyšetření. Je mi 37, léčím se pro psoriatickou arthitidu a jsem HLA B27 positivní. Ze strany otce i matky vím o rakovině tlustého střeva. Můžu chtít bezplatně nějaké podrobnější vyšetření čípku, tedy pokud by byl podle Vás důvod?
Děkuji I.
Odpověď:

menstruace

03. 12. 2007 12:56:21 - sarusa
dobry den,
je mi 31 let, brala jsem 8 let hormonalni antikoncepci-diane,chloe,jeanine, pred tim jsem mela menstruaci velmi nepravidelnou, nyni jsem po operaci delozniho cipku-21.9.07, silne jsem krvacela-do18.10.07, od te doby jsem menstruaci nemela, muj lekar vyloucil tehotenstvi a rekl, ze pockame pul roku a pak se uvidi ...
chtela jsem se zeptat, jestli opravdu muze menstruace prijit az po pul roce, jestli to je diky te operaci nebo diky dlouhodobemu uzivani hormonalni antikoncepce, jestli to bude mit nejaky vliv na moznost otehotnit a jestli se mam bat, ze bych v budoucnu nemohla do jineho stavu prijit
dekuji za odpoved a preji prijemne a nicim nerusene svatky
Odpověď:

otěhotnění po očkování

26. 11. 2007 21:50:15 - JanaK
Dobrý den,
zajímalo by mě, za jak dlouho po poslední (3.dávce)očkování proti rakovině děložního čípku mohu otěhotnět? Informace na internetu i názory gynekologů mě velmi matou, četla jsem, že klidně hned, někdo doporučuje po půl roce, jiný až po roce. Může záležet i na zdravotním stavu? (před měsícem jsem prodělala indukovaný potrat)
Děkuji za odpověď
Jana K.
Odpověď:

nehydatidozní mola

17. 11. 2007 23:22:33 - pavelb
Dobrý den,vážený pane doktore, dostal jsem na Vaši poradnu kontakt od Mudr. Máry z www.porodnice.cz, který mi nedokázal pomoci s níže uvedeným - Prosím, mohl byste mi vysvětlit, co znamená diagnoza nehydatidózní mola? Sdělil ji lékař mé manželce. Snažil jsem se na internetu něco najít, našel jsem ale jen "hydatidozní mola". Ani tomuto moc nerozumím, ale o nehydatidozní jsem nenašel vůbec nic.
Konkrétně je v dokladu, který manželka od lékaře má, napsána diagnóza "O020 Zaniklé vejce a nehydatidózní mola". Ani jednomu z těch termínů ale nerozumíme. Moc Vám děkuji za Váš čas.
Odpověď:
Dobrý den,

termín nehydatidózní mola označuje těhotenství, při němž se nezakládá embryo, tedy těhotenství, které většinou již od základu nemá potřebnou a správnou výbavu chromozómy, a je tedy určeno k zániku - dojde k potratu. Je to jev nesmírně častý - potratem končí třetina těhotenství, velký podíl na této porci mají právě těhotenství se špatným genetickým základem - vzniklá z defektního vajíčka nebo spermie. To ovšem neznamená, že jsou roiče nějak postiženi a nemohou mít zdravé děti - týká se to pouze oné konkrétní spermie nebo vajíčka, které splynuli, a jde o jev častý a přirozený.
Hydatidózní mola oproti tomu vzniká spojením dvou spermií s jedním vajíčkem, nebo dvou spermií s prázdným vajíčkem, což vede ke vzniku agresivní těhotenské tkáně, která se chová v některých případech jako zhoubný nádor - to však není váš případ.
Shrnuto, stala se vám nešťastná věc, která je však velmi častá a do budoucna pro další těhotenství vůbec nic neznamená. Držím palce do dalšího těhotenství.

Hezký den

Michal Zikán

Dotaz

17. 10. 2007 11:40:39 - Hana
Dobrý den, jsem po operaci karcinomu prsu, po ozařování a užívám Tamoxifen. Chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na užívání potravních doplňků, a to na Gesavit a Indonal. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den,

pokud se budete cítit lépe nebo budete mít pocit, že pro sebe něco děláte, klidně je užívejte, na druhou stranu, pokud se normálně stravujete, nejste vegetarián nebo dokonce vegan, dostáváte všechny důležité živiny v potravě a nemusíte se trápit tím, že by vám něco chybělo nebo jste si někam přitížila tím, že neužíváte potravní doplňky.

Hezký den

Michal Zikán

Jaké je riziko?

09. 10. 2007 21:36:08 - Lenka S.
Vážený pane doktore, je mi 43 let a právě se léčím s rakovinou prsu (I.dx., PT2 NIMx, G3, pozitivita Er a Pr). Moje máma před 22 lety, rovněž ve věku 43 let, prodělala stejné onemocnění (dosud naštěstí žije). Jaká je pravděpodobnost, že rakovinou prsu v budoucnu onemocní i moje 17letá dcera? Abych pravdu řekla, dosud váhám, zda s ní absolvovat genetické testy. Nevím, jestli je pro ni opravdu lepší žít s vědomím, že její "šance" onemocnět je extrémně vysoká. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,

riziko Vaší dcery je, počítáno pouze z výskytu nádoru u Vás a Vaší maminky, vysoké, dosahuje celoživotně více než 30%, tzn. že by Vaše dcera měla navštěvovat specializovanou ambulanci a měla by být pečlivě sledována již od věku cca 20 let.
Genetické vyšetření ale není jen strašákem - může Vám i Vaší dceři velmi pomoci. U Vás je velká pravděpodobnost (cca 60%), že nesete vrozenou dispozici ke vzniku karcinomu prsu. Tuto dispozici jste mohla (ale nemusela) předat dceři (pravděpodobnost přenosu je 50%). Pokud podstoupíte genetické vyšetření - a měla byste jej jako první podstoupit právě Vy, protože nejpravděpodobněji nese dispozici ten, kdo je v rodině nemocný - můžeme tuto dispozicic odhalit, a pak vyšetřit, až dosáhne dospělosti, i Vaši dceru. Pokud bude mít také zděděnou dispozici (tzn. že její riziko vzniku nádoru je velmi vysoké - celoživotně 87%), pak ji můžeme zařadit do systému pečlivého sledování, kdy dokážeme nádoru někdy předejít, nebo jej odhlait v časném stádiu, kdy je velmi dobře vyléčitelný - a Vy jste v tom případě udělala maximum, abyste svou dceru ušetřila trápení s nemocí. Bude-li vyšetření negativní, pak můžeme Vaši dceru uklidnit. Neznamená to, že nemůže mít rakovinu, ale její riziko je stejné, jako riziko kohokoliv, kdo běhá po ulici - a Vy si budete moci oddychnout.
Stejně tak bychom mohli toto vyšetření nabídnout dalším Vašim příbuzným - sourozencům, sourozencům Vaší maminky, jejim dětem.
Genetické vyšetření tedy poskytne informaci důležitou nejen pro Vás a Vaši dceru, ale pro celou Vaši rodinu. Jako první z rodiny bychom měli vyšetřit Vás. Vaše dcera si o tom, zda chce informaci o případné dědičné dispozici mít, nebo ne (v případě, že Vy tuto dispozici budete mít), rozhodne sama po dosažení plnoletosti.

Hezký den

Michal Zikán

bulky v prsu

26. 09. 2007 16:22:37 - Skácelová
Vážený pane doktore,
omlouvám se, zapomněla jsem dodat, že s rakovinou prsu se léčila teta z otcovy strany. Ještě jednou děkuji.

M.Skácelová
Odpověď:

bulky v prsu

26. 09. 2007 16:20:17 - Skácelová
Vážený pane doktore,
dovoluji si Vás poprosit o radu. Je mi 34let, mám dvě děti, obě jsem kojila 14 měsíců.Mladšího syna jsem odstavila před rokem a čtvrt.Kojení probíhala bez problémů. Po nahmatání bulky v prsu a časté sekreci z levéhu prsu jsem byla v dubnu 2007 na ultrazvukovém vyšetření v DTC. Tam mě ujistili, že je vše v pořádku. Od konce srpna mám ale s prsy opět potíže, především v levém prsu - tam mám bolestivou zatvrdlinu dole pod dvorcem, obě prsa mám ale plná "hrudek" a zatvrdlin. Nejsem si jistá, jestli postupuji správně při samovyšetřování, prsy se mi zdají během cyklu pořád plná zatvrdlin, rozdíl je jen ve větší citlivosti týden před menstruací. Pokud by větší bulka v prsu pořád zůstávala, mám požádat o další vyšetření?
Děkuji Vám velice za odpověď, přeji Vám pěkný den.

M.Skácelová
Odpověď:
Dobrý den,

pokud budete mít potíže s prsy, pocit, že se něco děje nebo mění, určitě vyhledejte další vyšetření. Především budete sama klidnější a i pro nás je lepší vyšetřit několikrát a ujistit se, že je vše v pořádku.
Teta z tatínkovi strany pro Vás významné zvýšení rizika nepřináší.

Hezký den

Michal Zikán

očkovánlí

16. 07. 2007 22:05:04 - Jana
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na názor na očkování proti rakovině děložního čípku. Mojí dceři je 22 let a již pohlavně žije. Hodně jsem o této záležitosti přemýšlela, že jí doporučím očkování, neboť já jsem se před 2 lety podrobila operaci, neboť mně byla zjištěna rakovina děložního čípku. Proto mám i obavy, že tato nemoc je dědičná. I když vím, že ji to neochrání na 100%, ale chtěla bych pro ni udělat to nejlepší, neboť vím, čím já jsem si musela projít. Další dotaz směřuje k tomu, zda očkování nemá vliv na případné budoucí těhotenství a zda-li nevadí, když v současné době bere antikoncepci.
Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď:
Dobrý den,

určitě své dceři očkování doporučte. Nebude mít vůbec žádný vliv na budoucí otěhotnění nebo vývoj miminka (mnoha podobnými látkami jsem koneckonců už dnes všichni očkováni). To, že užívá antikoncepci vůbec nevadí.
Dále Vás mohu také uklidnit - rakovina čípku děložního není (alespoň co dnes víme) dědičná.

Hezký den

Michal Zikán

očkování

09. 07. 2007 10:40:29 - veronikahk
Dobrý den Vážený pane doktore,
chtěla bych Vás moc poprosit o Váš názor ohledně očkování proti rakovině děložního čípku v mém případě. Je mi 25 let v minulý rok jsem porodila dceru. Četla jsem, že je očkování vhodné do 26 let a nejlépe u děvčat, která ještě neměla pohlavní styk. Ptala jsem se mého gynekologa a podle něho by se měly očkovat všechny ženy bez ohledu na věk. Když se nechám očkovat nemůže to mít vliv na případné další těhotenství a vývoj miminka? Mnohokrát Vám děkuji za Vaši odpověď i za čas, který věnujete nám tazatelkám. Děkuji Nika
Odpověď:
Dobrý den,

očkování je dobrá věc - souhlasil bych s Vaším gynekologem. Pokud nebude probíhat očkování v těhotenství, pak nebude mít na další otěhotnění nebo vývoj mininka vůbec žádný vliv.

Hezký den

Michal Zikán

Bolest v břiše

19. 06. 2007 17:36:31 - peggyp
Vážený pane doktore,
nejsem si zcela jistá, že můj dotaz patří právě Vám, ale ráda bych se zeptala. Je mi 27 let, jsem nyní v 7 měsíci těhotenství, otěhotněla jsem bez jakýchkoli komplikací a takřka okamžitě. Asi v 8 týdnu, jsem byla hospitalizovaná na gynekologii se silnými bolestmi (podle toho, jak jsem je popisovala, prý připomínaly porodní) a zvracením. Doktor mi tenkrát řekl, že šlo o začínající potrat, ale nekrvácela jsem a po několika dnech se vše ustálilo i když při větší námaze ty bolesti začaly znovu, ne tak silné a musela jsem nastoupit rizikové těhotenství. Bylo to v lednu, v den, kdy se nad ČR přehnal silný orkán a prý působil na citlivé jedince, takže to mohlo být možná i tím. Ještě před otěhotněním jsem asi 3 roky pociťovala ostrou bolest v pravé polovině břicha, někde v místech slepého střeva, ta bolest nebyla pravidelná a byla závislá na určitém pohybu, třeba když jsem otáčela trupem apod. Tenkrát mi má ošetřující gynekoložka našla vaginálním ultrazvukem cystu na pravém vaječníku, ta ale asi za 2 měsíce zmizela a žádný jiný nález už sonda neodhalila. Ani při dalších vyšetřeních se nic neobjevilo. Ta bolest však nezmizela a nyní, čím je mé bříško v těhotenství větší, roste i bolest, ta už teď není závislá na pohybu, ale objevuje se stále častěji i v klidu. Spíše jsem ráda za každou chvíli, kdy to nebolí. Mojí babičce (75 let) nyní našli zhoubný nádor v děloze (diagnóza: Adenoca endometrii pT1b pN0 M0 G1 - ale samozřejmě tomu nerozumím, popřípadě vám to mohu upřesnit později). A já, a možná to souvisí i s těhotentsvím a strachem o miminko, stále častěji přemýšlím, co by mohlo způsobovat tu mou bolest. Jedna možnost, která mě napadá je právě nějaký nádor. Jaká je pravděpodobnost, že je to dědičné? V tom místě, kde to bolí mám také vystouplou pihu, kterou mi před několika lety rozškrábl náš pes a nikde jsem s ní nebyla, to je další možnost, že se tam něco děje s ní a třetí věc - včera jsem byla na ultrazvuku a miminko má hlavičku právě na té pravé straně, má jí zatlačenou až do malé pánve, tak jestli tam nemůže třeba jen na něco tlačit, třeba na slepé střevo a to mě teď bolí? Mám strach z jakéhokoli vyšetření, aby neohrozilo miminko. Vím, že je těžké nebo spíše nemožné takhle na dálku stanovovat diagnózu, ale pokud byste pro mne měl nějaké informace, budu velice ráda. Zároveň se omlouvám, že je můj dotaz tak obsáhlý, ale raději jsem napsala všechny podrobnosti, které by vám mohly napovědět. Velice Vám děkuji za odpověď. Markéta S.
Odpověď:
Milá Markéto,

především Vás musím ujistit, že nemáte žádný nádor. Bolesti břicha v těhotenství, někdy i tak výrazné, jak je popisujete Vy, jsou poměrně časté. Tedy ani z tohoto pohledu nejste žádná výjimka. Stejně tak bych bolest vůbec nepřičítal poloze miminka. To si plave v plodové vodě, která funguje jako obal a nárazník.
Často bývá příčinou takovýchto bolestí pouze růst dělohy a její tah za děložní vazy, kterými je připoutána k pánevní stěně. Taková bolest pak vystřeluje třeba do třísel.
Samozřejmě nelze vyloučit, že u Vás má bolest příčinu i např. v chronickém zánětu slepého střeva, i když to by se asi v různých vyšetřeních (především rozboru krve) již projevilo.
Nemá smysl se bránit vyšetřní. Žádný lékař samozřejmě nebude provádět nic, co by mohlo ublížit Vašemu dítěti. Naopak. Pokud se jedná o onemocnění (např. právě zánět slepého střeva), které ohrožuje Vás, ohrožuje samozřejmě také Vaše dítě a odmítáním vyšetření mu neprospějete.

Především se však radujte z těhotenství, z toho, že miminko je v pořádku, a já pevně věřím, že po porodu všechny tyto potíže pominou.

Hezký den

Michal Zikán